Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Forintárfolyam-katasztrófa?
  2010-09-04 18:10:59, szombat
 
  Forintárfolyam-katasztrófa?



Publicisztika


Előrebocsátom: nem a svájci frankhoz képesti árfolyammozgásokkal foglalkozom, mivel a CHF a világ majd minden valutájához képest brutálisan erősödött az elmúlt időszakban. Az euróval szembeni árfolyam kérdéséhez fűzök hozzá ezt-azt, lévén az eurozóna a magyar gazdaság legfontosabb külkapcsolata.


Mivel a baloldali mérvadó-véleményformáló körök nem fukarkodtak a vészpróféciákkal a forint Bajnai-kormány idejéhez képesti leértékelődése miatt, s kedvelt fordulatukként újra és újra felvetik az aktuális jobboldali kormányzat inkompetenciájának kérdését, valamint a baloldali kormányzatok gazdasági eredményeit ideológiai okokból lenullázó otromba magatartással vádolják az Orbán-adminisztrációt, szükségesnek tartok felidézni néhány szikár tényt, majd a végén néhány igen óvatos következtetést is levonni.

1990-től kezdve a magyar forint számos leértékelésen ment keresztül, melyet a gazdaság versenyképességének megtartása indokolt. 1995 márciusáig számos eseti leértékelés történt, 22 alkalommal, összesen 87%-os mértékben. 1995 márciusától a balliberális oldal kedvenc gazdaságpolitikusa, Bokros Lajos által bevezetett csúszó leértékelés határozta meg az árfolyampolitikát, havi rendszerességgel végrehajtott árfolyamcsökkentések voltak hivatottak a versenyképességet őrizni. A kezdeti 1,9%-os havi leéértékelési ütem rövidesen 1,3%-ra, 1998-ra 0,7%-ra csökkent, míg végül 0,2 %-os havi ütemnél szűnt meg 2001 szeptember 30-án.

Ekkor ugyanis az addigi szűk, 4,5%-os sávot 30%-ra bővítették, így a piaci folyamatok szabadabban tudták befolyásolni az árfolyamot. Az MNB csak a sávhatárnál avatkozott volna be, ami az árfolyamnak nagy ingadozási lehetőséget ad.

2002 végén a Bankszövetség és a gazdasági élet különböző szereplői az akkoriban 240 HUF/€ árfolyamban túlontúl erősnek, a versenyképességet tragikusan lerontónak találták a forintot, ezzel kapcsolatosan Járai Zsigmond bankkormányzó lemondását követelve. A sávközepet 2003 június 4-én 282,36 Ft-ban határozták meg. 2008 február 26-a óta a forint rugalmas árfolyamrendszerben, szabadon mozog.

2010-ben a pénzügyi világválság okozta ingadozások után a kormányváltás előtti 265 HUF/€ körüli értékről 290 HUF/€ maximummal szeptember elején 285 körül tartózkodik az árfolyam. Ez a magyar gazdasági testületek által 8 éve nagyon erősnek ítélt forinthoz képest 18,75 %-os gyengülés, 8 év elteltével. Nagyjából megegyezik a 2003-ban megállapított sávközéppel.

Amennyiben a hazai infláció nagyobb, mint az eurózóna inflációja, és az árfolyam nem kompenzálja ezt, a versenyképesség romolhat. A hazai infláció a 2003-2009 időszakban 43,7 % volt. Az eurózóna inflációja ez idő alatt 14,7 %. A forint vásárlóértéke tehát 25,3 %-ot romlott az euróhoz képest.

Ha a hazai munkaerő költsége erőteljesebben nő, mint a pénz leértékelődésének üteme, a munkaerő a nemzetközi piacon megdrágul, ezáltal csökken a versenyképesség. A minimálbér 2002-ben 50 e Ft, 2010-ben 73,5 eFt. Az átlagkereset 2002-ben 122 eFt, 2010-ben 206,9 eFt. A növekmény 47 % illetve 69 %, amely még a nagyjából 5%-nyi járulékcsökkenés bekalkulálásával is jócskán meghaladja az árfolyammozgást. Ha a termelékenység, hatékonyság nem nőtt ilyen mértékben, azonos árfolyam mellett csökken a versenyképesség.

Az árfolyamot szabad mozgás esetén természetesen sokféle piaci hatás befolyásolja. Amennyiben valami okból sok forintot vásárolnak a piacon, az erősítheti az árfolyamot, hiszen a forintra így keresleti piac alakulhat ki. Ez történik például akkor, ha a bankok nagy mennyiségű devizahitelt bocsátanak ki, hiszen ekkor külföldi pénzért forintot kell, hogy vásároljanak. A forint 2006 végétől 2008 első félévéig tartó erős árfolyama idején nagy mértékű lakossági devizahitel-felvételek töréntek, ahogy azt az MNB 2008-as stabilitási jelentésének 60. oldalán található 32. ábrán is láthatjuk. Csak összehasonlításképpen érdemes megjegyezni, hogy a lakossági devizahitel-felvétel 2007-ben megvalósult, 1450 mrd Ft körüli értéke a 2007 évi központi költségvetés 7100 mrd Ft-os bevételi főösszegének 20,4 %-a, az évi költségvetési adósságszolgálat, kamattérítés közel másfélszerese. Látható, hogy itt a pénzpiacokon sem elhanyagolható összegról beszélünk, és akkor még szó sem esett az önkormányzatok és vállalatok devizahitel-felvételeiről, kötvénykibocsátásairól. Ez a forintkeresletet növelő piaci hatás a hitelfelvételek csökkenésével, a hitelfelvevő képesség kimerülésével megszűnik, sőt, amint a törlesztések során a bankoknak forintért kell frankot, eurót venniük, forintkínálatot növelő, árfolyamot rontó hatásúvá válik.

És most egy óvatos következtetés. A 2002-ben nagyon erősnek mondott 240 körüli árfolyamhoz képesti 18-20 %-os gyengülés nem tűnik irreálisnak, nagyon furcsa, hogy ezt valamiféle meredek lejtőnek állítják be némelyek. Azok a jelenségek, amelyek a 2001-ig tartó, központi leértékeléseket szükségessé tették ( államháztartási problémák, termelékenységi hátrányok az EU-hoz képest ), a mai napig sem szűntek meg, a leértékelődés természetes jelenség. A magyar gazdaság láthatóan nem olyan erős még, hogy az euróhoz képest hosszú távon stabil, erős árfolyamot tudjon tartani. Létezhetnek olyan pénzpiaci hatások, amelyek segítségével ideig-óráig az erősebb forint tartható. Világos, hogy az IMF-fel feltétlen jó viszonyt tápláló és irányában készséges Bajnai-kormány ebben például eredményeket tudott elérni. Úgy tűnik azonban, hogy ez mesterségesen szinten tartott árfolyam volt, aminek az árát valamilyen módon meg kell fizetni. A szocialista kormányzás erős forintja valószínűleg a pannon puma és a dübörgő gazdaság mellett foglal valahol helyet.

Érdekes, hogy az erős forintot számon kérő baloldali mérvadó körök gyorsan megfeledkeztek arról, miként ostorozták hosszú éveken keresztül a magyar elmaradottságot és ezzel összefüggésben a gazdaság és államháztartás helyzetét, mely nem képes lépést tartani a világ fejlett részeinek állapotával. Most egy csapásra úgy látják, hogy a felzárkózás már megtörtént. Egyszeriben úgy gondolják, eltűntek azok a hatások, amelyek miatt annak idején a leértékeléseket végrehajtottuk, s amelyeket a piac saját értékelése alapján ma is érvényesít a forintárfolyamban. Hát nem, ne gondoljuk azt, hogy kifogástalan állapotban levő gazdaságot és államháztartást adtak át, melynek alapján joggal követelik az erős forintárfolyamot, amit egyébként nagy hévvel elleneztek még néhány év előtt.


Még egy érdekes tény: 2006-ban a forint hasonló árfolyammozgásokat járt meg, mint most, amint az a PSZÁF honlapján található diagramrajzoló alkalmazással is megtekinthetjük. A választások előtt 250-265 között mozgó árfolyam az év közepe tájt szintén bőven megjárta a 280 HUF/€ fölötti szinteket, és nem alakult ki világvége-hangulat, nem mondta senki, hogy a 2. Gyurcsány-kabinet bedönti a forintot, sem azt, hogy a pénzpiacok felmosták a kormánnyal a padlót. Elmondhatjuk, hogy a baloldali megmondászat közvéleményt hiszterizáló képessége figyelemre méltó.

Elpet

Mandiner.blog

http://www.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=66270
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: forintárfolyamot, adósságszolgálat, járulékcsökkenés, forintkeresletet, vészpróféciákkal, bekalkulálásával, rendszerességgel, államháztartási, véleményformáló, hitelfelvételek, leértékeléseket, versenyképesség, adminisztrációt, megtekinthetjük, forintkínálatot, termelékenységi, árfolyammozgást, államháztartást, elmaradottságot, erőteljesebben, végrehajtottuk, forintárfolyam, leértékelődése, önkormányzatok, összefüggésben, megfeledkeztek, termelékenység, államháztartás, elhanyagolható, következtetést, fordulatukként, diagramrajzoló, alkalmazással, bankszövetség, mesterségesen, leéértékelési, svájci frankhoz, világ majd, elmúlt időszakban, euróval szembeni, magyar gazdaság, forint Bajnai-kormány, aktuális jobboldali, baloldali kormányzatok, végén néhány, magyar forint, balliberális oldal, versenyképességet őrizni, addigi szűk, piaci folyamatok, sávhatárnál avatkozott, árfolyamnak nagy, Bokros Lajos, Járai Zsigmond,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Nemzeti  Facebookon kaptam  Szép estét  Ted Engstrőm gondolata  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Alvó baby  Szeüleidtől tanultad  Heltai Jenő: Szabadság  Facebookon kaptam  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Az ünnepről  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Az ünnepről  A nemzet csak akkor...  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  képre írva Március 15 -re emlé...  A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam  Isteni zsebkendők  A kávé  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Alvó baby  Szép estét kedves látogatóimna...  Szeüleidtől tanultad  Facebookon kaptam  A gyomorrontás tojással is kez...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Éljen a magyar szabadság!  Facebookon kaptam  Talpra vándor  Facebookon kaptam  Egyet értesz?  Facebookon kaptam  Szabó Norbert – Szabadsá...  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  A nemzet csak akkor...  Facebookon kaptam  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Mai harmónia kártyám  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Ne engedd el kezem!  Facebookon kaptam  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Müller Péter tollából  Kezdet  Jó éjszakát  Hernádkak  Ez a miénk!  Könnyáztatta asszonysorsok  William Shakespeare-től idéze...  Facebookon kaptam  Ne feledjük: a föld jóval több...  képre írva Március 15 -re emlé...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  képre írva Március 15 -re emlé...  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Törött csészék  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Talpra vándor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  A halolaj és a hal még a migré...  Facebookon kaptam  Szent Pio atya!  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Rochefoucauld - a bölcs  Facebookon kaptam  A szív és a cselekvés egységes...  A közszereplő  Aztán itt van egy másik szerep...  Facebookon kaptam  Alvó baby  mindent a népért...  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Atyám !  Facebookon kaptam  Az embernek fiatal korában van  A halolaj és a hal még a migré...  Isten áldja  Március 15 emlékére virágba bo...  Facebookon kaptam  Szeüleidtől tanultad  Dóró Sándor: Tétova lét  Paul David Tripp Március 16  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  A magyar sajtó napja március 1... 
Bejegyzés Címkék
svájci frankhoz, világ majd, elmúlt időszakban, euróval szembeni, magyar gazdaság, forint Bajnai-kormány, aktuális jobboldali, baloldali kormányzatok, végén néhány, magyar forint, balliberális oldal, versenyképességet őrizni, addigi szűk, piaci folyamatok, sávhatárnál avatkozott, árfolyamnak nagy, gazdasági élet, versenyképességet tragikusan, sávközepet 2003, forint rugalmas, pénzügyi világválság, kormányváltás előtti, magyar gazdasági, 2003-ban megállapított, hazai infláció, eurózóna inflációja, versenyképesség romolhat, 2003-2009 időszakban, forint vásárlóértéke, euróhoz képest, hazai munkaerő, pénz leértékelődésének, nemzetközi piacon, minimálbér 2002-ben, átlagkereset 2002-ben, nagyjából 5%-nyi, árfolyamot szabad, bankok nagy, forint 2006, forintkeresletet növelő, hitelfelvételek csökkenésével, hitelfelvevő képesség, törlesztések során, bankoknak forintért, óvatos következtetés, 2002-ben nagyon, 2001-ig tartó, leértékelődés természetes, erősebb forint, árát valamilyen, szocialista kormányzás, pannon puma, dübörgő gazdaság, erős forintot, magyar elmaradottságot, világ fejlett, leértékeléseket végrehajtottuk, piac saját, erős forintárfolyamot, érdekes tény, forint hasonló, választások előtt, pénzpiacok felmosták, baloldali megmondászat, forintárfolyamot, adósságszolgálat, járulékcsökkenés, forintkeresletet, vészpróféciákkal, bekalkulálásával, rendszerességgel, államháztartási, véleményformáló, hitelfelvételek, leértékeléseket, versenyképesség, adminisztrációt, megtekinthetjük, forintkínálatot, termelékenységi, árfolyammozgást, államháztartást, elmaradottságot, erőteljesebben, végrehajtottuk, forintárfolyam, leértékelődése, önkormányzatok, összefüggésben, megfeledkeztek, termelékenység, államháztartás, elhanyagolható, következtetést, fordulatukként, diagramrajzoló, alkalmazással, bankszövetség, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 267
  • e Hét: 1925
  • e Hónap: 18718
  • e Év: 151635
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.