Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kiiktatná a költségvetési kont
  2010-11-20 08:04:14, szombat
 
 
Kiiktatná a költségvetési kontrollt a Fidesz
Index
2010. november 19., péntek 18:41

Önálló képviselői indítvánnyal vonná el a Fidesz a Költségvetési Tanács pénzét, ezzel a költekezési fegyelem fölött őrködő testület működése nyilvánvalóan ellehetetlenülne. Az elvont pénz egy közalapítványhoz kerülhet, ami a cigány gyerekek oktatását támogatja. A Fidesz frakció sajtóirodája szerint a módosítót a Fidesz megszavazza. Egy Népszabadságban kiszivárgott hangfelvételen a fideszes Farkas Flórián arról beszélt, hogy véget kell vetni a roma alapítványi mutyinak, mert tízmilliók tűnnek el.

Bár a jövő évi költségvetés sarokszámai alapján a Fidesznek fontos a költségvetési fegyelem, a párt parlamenti frakciója most mégis támadást indított a felelős gazdaságpolitika fölött őrködő Költségvetési Tanács (KT) ellen.

A fideszes Varga József egyéni képviselői módosító indítványt nyújtott be a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz, mellyel a KT működésére szánt 835,5 millió forintot tízmillióra csökkentené. Varga a 825,5 milliós különbözetet a Magyarországi Cigányokért Közalapítványnak (MACIKA) csoportosítaná át, amit plusz százmillióval fejelne meg az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány előirányzatából.


Mire jó a KT?

,,A Költségvetési Tanács egy független állami intézmény, amely tevékenységével az ország anyagi erőforrásainak felelősségteljes kezeléséhez kíván hozzájárulni. Feladata, hogy célzat és részrehajlás nélkül bemutassa a gazdasági folyamatok és az országgyűlési döntések várható költségvetési hatásait. A Költségvetési Tanács a hatályos törvények keretein belül nyilvánosságra hozza a rendelkezésére álló adatokat és saját elemzéseit, hozzájárulva az állampolgárok tájékozottságához és az állami pénzügyeket érintő döntések megalapozásához." Forrás: mkkt.hu
A Költségvetési Tanács (KT) amerikai típusú intézmény, elemzéseivel az államadósság fenntarthatóságát hivatott biztosítani. Ha megszüntetik, akkor ildomos lenne létrehozni helyette valamit - mondta Samu János, a Concorde makroelemzője. A lengyeleknél az alkotmányba építették az adósság fenntarthatóságát biztosító funkciót, de ezt akár az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is el tudná látni. Erre akkor lenne alkalmas, ha nemcsak a KT szerepét, de a szervezet szakembereinek egy részét is átvenné. Samu János szerint most még nem igazán lehet látni, hogy mi lesz a KT sorsa.

A kérdés csak az, hogy holnap, vagy egy hónap múlva szüntetik meg az intézményt - mondta név nélkül egy másik elemző. Szerinte a kormány megpróbálja leépíteni a döntéseit kritizáló szakmai ellensúlyokat. A Költségvetési Tanács az egyik olyan utolsó független szakmai szervezet, amely pártsemlegesen, szakmai alapon kontrolálja a kormányt. Ezt a kontrollfunkciót szerinte az ÁSZ a jelenlegi vezetés mellett [1] nem biztos, hogy el tudja látni. A KT pénzét elvonó javaslat aligha egyéni kezdeményezés, és nem is érhette váratlanul Kopicsékat, vélte forrásunk. Amikor kemény kritikát fogalmaztak [2] meg a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban, már érezhették a vesztüket.

A Költségvetési Tanácsnál megkeresésünkre nem kívántak reagálni a módosítójavaslatra.

Egyéni akció?

Varga József az Indexnek azt mondta, javaslatát előzetesen nem egyeztette senkivel, visszajelzést még nem kapott, és frakciótársaival tegnap óta nem találkozott. A politikus célja a cigányság integrációjának felgyorsítása, ehhez keresett forrást a költségvetésben, és úgy látta, hogy a KT pénze pontosan elég lenne a közalapítvány ösztöndíjprogramjának támogatásához. Varga azzal érvelt, hogy a KT és az Állami Számvevőszék feladatai nagyon hasonlóak, így fölösleges két különálló intézmény fenntartása. Varga szerint a Fidesznek és a kormánynak is döntenie kell, hogy a cigányság integrációja vagy a KT mellé áll.

Felhívtuk az alapítványt is, ahol megtudtuk, hogy Varga 2006 óta már nem elnök, sőt, azt mondták, hogy már nincsenek is kapcsolatban a politikussal. Ehhez képest Varga azt állította, konzultált a közalapítvány igazgatójával, aki tudatta vele, hogy mennyi pénzre lenne szükség a 2000-2001-ben már működő, több tízezer roma fiatalt érintő ösztöndíjrendszer finanszírozásához.

Megkerestük a Fidesz parlamenti frakciójának sajtóirodáját is, ahol nem csupán tudtak Varga javaslatáról, hanem megerősítették, hogy a módosítójavaslatot komolyan kell venni. A Fidesz-frakció biztosan meg fogja szavazni.

A történet pikantériája, hogy a Népszabadságban [3] kiszivárgott egy hangfelvétel, amiben az ismert fideszes roma politikus, Farkas Flórián az ,,alapítványosdi játszma" és konkrétan a MACIKA megszüntetéséről beszél - ez utóbbit fideszes forrásaink cáfolták -, mivel Farkas szerint több tízmillió forintot loptak el a gyerekek ösztöndíjából.

Túl kritikusak voltak?

Középtávon a jelenleg ismert gazdaságpolitikai döntések alapján kirajzolódó költségvetési pálya nem fenntartható - fogalmazott meg általános kritikát az Inforádióban november 17-én Kopits György, a Költsgévetési Tanács elnöke. Szerinte ellentmondás van a költségvetés és a makrogazdasági előrejelzések között. A kabinet célja az adósságráta csökkentése, de ehhez olyan intézkedések kellenek, amelyek nem szerepelnek a jövő évi büdzsé tervezetében - mondta [4] Kopits György. A Költségvetési Tanács elnöke hétfőn a költségvetés általános vitájában is éles kritikát fogalmazott meg [5]: a költségvetési törvényjavaslatban kirajzolódó költségvetési politika egy kockázatos terv, amelynek esetleges sikertelensége tetemes károkat okozhat.

,,Ebben a büdzsében nincsenek olyan állandó jellegű döntések és intézkedések, amelyek javítanának a költségvetési egyenlegen, amikor az ideiglenes intézkedések kifutnak, rosszabb helyzetbe kerülhetünk" - vélte. Ostorozta a pénztárpénzek államosítását is, szerinte, ha a magánnyugdíjpénztárakból származó vagyont nem az államadósság csökkentésére fordítja a kormány, hanem folyó kiadásokra, akkor az újabb lépés a fenntarthatóság ellen.

Kopits azonban több dologban is osztotta a kormány álláspontját, szeptemberben például ő is az újabb IMF-hitel ellen érvelt. Úgy vélte, nem azért kell szigorú gazdálkodás, mert a valutaalap megköveteli tőlünk, hanem magunkért és a következő nemzedékekért. ,,Az igazi gazdasági függetlenség az, ha megpróbálunk ésszerűen gondolkodni, és közben végrehajtjuk a szükséges reformintézkedéseket" - mondta [6] egy interjúban.

A Költségvetési Tanács elnökétől az előző kormány is sok kritikát kapott. Kifogásolták, hogy a minisztérium nem tudja számokkal, érvekkel alátámasztani számításait. ,,Sokszor még az sem volt tudható, a kormányzat milyen adatokból indult ki" -kritizálta akkor [7] Oszkóék költségvetését.

http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/19/a_macika_kapna_a_koltsegvetesi_tanacs_ penzet/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megszüntetéséről, felelősségteljes, közalapítványnak, kontrollfunkciót, ellehetetlenülne, frakciótársaival, közalapítványhoz, gazdaságpolitika, népszabadságban, fenntarthatóság, foglalkoztatási, megalapozásához, integrációjának, költségvetésben, megkeresésünkre, tevékenységével, előirányzatából, költségvetéssel, rendelkezésére, nyilvánosságra, hangfelvételen, sikertelensége, pártsemlegesen, szakembereinek, makrogazdasági, költségvetését, megerősítették, alapítványosdi, erőforrásainak, csoportosítaná, költségvetési, ellensúlyokat, ösztöndíjából, kezdeményezés, közalapítvány, makroelemzője, költségvetési kontrollt, költekezési fegyelem, elvont pénz, közalapítványhoz kerülhet, cigány gyerekek, fideszes Farkas, roma alapítványi, költségvetési fegyelem, párt parlamenti, felelős gazdaságpolitika, fideszes Varga, független állami, ország anyagi, gazdasági folyamatok, országgyűlési döntések, hatályos törvények, Költségvetési Tanács, Farkas Flórián, Varga József, Magyarországi Cigányokért Közalapítványnak, Országos Foglalkoztatási Közalapítvány, Samu János, Állami Számvevőszék, Költségvetési Tanácsnál, Kopits György, Költsgévetési Tanács,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Kellemes délutánt kívánok  Jó éjszakát  Szép napot kívánok  képre írva  Gonosz démon-álarc  A másik dolog,  Png ház  Png cica  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Nem számIt  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy lelki imádság  Esti kép  Egy lelki imádság  Png virág  Akik bántanak téged  Akarat  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Zilahy Lajos gondolata  Próbálj meg ...  Adakozás  Régi emberek, akikre máig büsz...  Alázat  Hogy lehet megtartani  Erdőn  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Kaffka_Margit  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Hogy lehet megtartani  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Jó éjszakát  Soha ne kedvezz...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Adakozás  Szép estét  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Fehér virág  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Neked tudnod kell  Albert Einsteinről  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png lepke  Hiányzik  Az engedelmesség miért nem vál...  Nem számIt  Hiányzik  Akarat  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Akarat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Adakozás  Png csokor  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Jó reggelt, jó napot mindenkin... 
Bejegyzés Címkék
költségvetési kontrollt, költekezési fegyelem, elvont pénz, közalapítványhoz kerülhet, cigány gyerekek, fideszes Farkas, roma alapítványi, költségvetési fegyelem, párt parlamenti, felelős gazdaságpolitika, fideszes Varga, független állami, ország anyagi, gazdasági folyamatok, országgyűlési döntések, hatályos törvények, rendelkezésére álló, állampolgárok tájékozottságához, állami pénzügyeket, államadósság fenntarthatóságát, alkotmányba építették, adósság fenntarthatóságát, szervezet szakembereinek, kérdés csak, hónap múlva, intézményt &#8211, másik elemző, kormány megpróbálja, döntéseit kritizáló, egyik olyan, kontrollfunkciót szerinte, jelenlegi vezetés, politikus célja, cigányság integrációjának, cigányság integrációja, közalapítvány igazgatójával, történet pikantériája, ismert fideszes, gyerekek ösztöndíjából, jelenleg ismert, makrogazdasági előrejelzések, kabinet célja, adósságráta csökkentése, költségvetés általános, kockázatos terv, büdzsében nincsenek, költségvetési egyenlegen, ideiglenes intézkedések, pénztárpénzek államosítását, államadósság csökkentésére, újabb lépés, fenntarthatóság ellen, kormány álláspontját, újabb IMF-hitel, valutaalap megköveteli, következő nemzedékekért, igazi gazdasági, előző kormány, kormányzat milyen, megszüntetéséről, felelősségteljes, közalapítványnak, kontrollfunkciót, ellehetetlenülne, frakciótársaival, közalapítványhoz, gazdaságpolitika, népszabadságban, fenntarthatóság, foglalkoztatási, megalapozásához, integrációjának, költségvetésben, megkeresésünkre, tevékenységével, előirányzatából, költségvetéssel, rendelkezésére, nyilvánosságra, hangfelvételen, sikertelensége, pártsemlegesen, szakembereinek, makrogazdasági, költségvetését, megerősítették, alapítványosdi, erőforrásainak, csoportosítaná, költségvetési, ellensúlyokat, ösztöndíjából, kezdeményezés, közalapítvány, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 660
  • e Hét: 3762
  • e Hónap: 14873
  • e Év: 168369
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.