Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A titkosszolgálatnak nincsenek
  2010-11-21 10:42:17, vasárnap
 
   
  A titkosszolgálatnak nincsenek lezárt ügyei
MG
2010. november 20., szombat 23:10


A magyar titkosszolgálatok működését nem zavarták meg olyan apró-cseprő ügyek, mint a rendszerváltás, és ez jó, hogy így történt - lényegében így foglalhatók össze a Szabadelvű Médiaműhely újságíróegyesület szombati rendezvényének elhangzottak. Mindkét előadó, Boross Péter volt miniszterelnök és Földi László egykori hírszerzési ezredes is az ügynöklisták titkossága mellett érvelt.

Arra, hogy a konzervatív médiaműhely rendezvényének szervezőit nem az érdekelte, hogy a demokratikus fordulat milyen kérdéseket vetett fel a titkosszolgálat korábbi szerepével, a beszervezett ügynökökkel, a diktatórikus rezsim belső elhárításával összefüggő politikai és morális felelősséggel, a szolgálatok működésével és átalakulásával kapcsolatban, már az előadók névsora alapján is számítani lehetett.

Nem hívtak meg ugyanis olyan felszólalót, aki azt a kérdést feszegette volna, hogy a múlttal való szembenézésnek mennyire része a megfigyeltek információs kárpótlása, azaz az ahhoz fűződő jog biztosítása, hogy megtudhassuk, ki mit jelentett rólunk, hogyan élt vissza a bizalmunkkal a diktatúra idején.

A lényeg a zavartalan működés

Ez, vagy a felelősség kérdése egyáltalán fel sem merült. Először Földi László beszélt arról, hogy a hazai titkosszolgálat "aránylag sérülésmentesen", folytatólagosan alakult át, szemben például Csehországgal, ahol lecserélték az állományt és nyilvánosságra hozták az ügynöklistákat, a cseh titkosszolgálat pedig azóta sem szedte össze magát. Az Index későbbi megjegyzésére, hogy Csehország politikai és gazdasági teljesítményén ez a hiányosság mintha nem sok nyomot hagyna, Földi azt válaszolta, hogy az ország politikai rendszere egyrészt védtelenné vált a nagyhatalmi befolyások ellen, ugyanakkor geopolitikai adottságai miatt kevésbé jelentős a szerepe, mint az ütközőzónában lévő Magyarországé, ezért a kiszolgáltatottsága kevésbé feltűnő.

hirdetés
Földi szerint a hazai hírszerzési körökben már 1987-88 körül tudták, hogy politikai változás lesz, azt azonban spekulációnak nevezte, hogy az átmenet alakításában a szolgálatok aktívan részt vettek volna. Ehelyett szerinte inkább azt próbálták felmérni, hogy a majdani új vezetésnek milyen hírszerzési igényei lesznek. (Ez az előrelátás azonban nem akadályozta a szolgálatokat abban, hogy a demokratikus ellenzék prominenseit továbbra is szoros ellenőrzés alatt tartsák, de még 1989-ben, Nagy Imre temetésekor [1], vagy a Dunagate-ügyben [2] feltárt eseményekben sem a következő, demokratikusan választandó vezetés, hanem az utolsókat rúgó állampárt érdekeit igyekeztek szolgálni.)


Földi László
Nincs lezárt ügy

A volt hírszerzési ezredes felidézte hogy 1990-ben az FBI igazgatója, amikor a hírszerzéshez látogatott, azt kérte, hogy a szolgálat adja át amerikai ügynökeinek listáját, merthogy megállapodott erről a politikai vezetéssel. A hírszerzők felhívták Boross Pétert, a terület kormányzati felelősét, aki cáfolta, hogy ilyesmi szóba jött volna, úgyhogy elutasították a kérést. Földi szerint két héttel később a CIA-től telefonáltak hasonló ügyben.

A történet azért is érdekes, mert Földi épp ezzel demonstrálta, hogy a szolgálatok belső működése a bizalomra épül, és ezzel a bizalommal soha nem lehet visszaélni. A titkosszolgálatoknál nincsenek lezárt ügyek - fogalmazott, a kapcsolatrendszert bármi áron meg kell védeni, és ha ilyen információkat ad ki egy szolgálat, az lassú halálra ítéli magát, mert többé nem fog tudni hálózatot kiépíteni.

Ez volt az a pont, ahol elbeszélésében összecsúszott a hírszerzés demokratikus keretek között is legitim célú beszervező tevékenysége a polgáraitól rettegő diktatórikus rezsim besúgóhálózatának a működtetésével. Földi szerint ugyanis jó, hogy az ügynöklisták végül is nem kerültek nyilvánosságra, mert az súlyosan kompromittálta volna a szolgálatok működését.

Az Index kérdésére később Földi kicsit finomított ezen, és elmondta hogy a (hazai) ügynöklisták nyilvánosságra hozásának legfeljebb 1989-ben lett volna létjogosultsága. Azóta azonban a belepiszkálások miatt egyrészt megbízhatatlanná vált a nyilvántartások tartalma, másrészt szerinte amúgy sem rekonstruálható a dossziék alapján az együttműködés valódi mértéke. Mások ezt nem így látják, a Kenedi-bizottság például úgy találta, hogy a mágnesszalagokon őrzött nyilvántartás érintetlen, a különböző kutatók által eddig nyilvánosságra hozott ügynökdossziék tartalma pedig általában kellő információt adott a kollaboráció mértékéről.

Iratmegsemmisítés és a politika

A volt ezredes az iratmegsemmisítési dilemmáról is beszámolt. Bár egyes iratok megsemmisítéséhez komoly magánérdekek fűződhettek, mint mondta, valójában minden egyes bezúzott dosszié óriási károkat okozott. Ha az új hatalom üres páncélszekrényt talált, két dologra következtethetett: arra, hogy a szolgálatok valójában semmit nem csinálnak, vagy hogy dolgoznak, csak az eredményt valamiért nem merik kitenni az asztalra.

Földi László cáfolta, hogy a titkosszolgálat önálló akaratként, tényezőként tudna működni, a politika számára pedig, mint mondta, kockázatos, ha a szolgálatot hatalmi célokra kívánja használni. Példaként az UD Zrt.-ügyét hozta fel, aminek a vége a szolgálat vezetője (Laborc László) elleni eljárás és az érintett politikus (Szilvásy György) elleni ügyészségi vizsgálat lett.

Mint mesélte, sok politikus kereste meg azzal, hogy ugye őt lehallgatják. Erre ő mindig azt válaszolta, hogy lehetséges, de a szervezeti és technikai okok miatt erről legalább két tucatnyi embernek kell tudnia, márpedig akkor előbb-utóbb a dolog kiszivárog.

Végre demokratikus irányítás
Boross Péter későbbi miniszterelnök, aki a szolgálatokat az Antall-kormányban államtitkárként majd miniszterként irányította, azzal kezdte, hogy nem számított Antalltól a megbízásra, mert nem ismerte a területet. Meglehetősen csapongó, és a jelenlegi kormánnyal szemben bizalmatlanságot szítóknak ki-kiszóló előadásából mindenesetre kitűnt, hogy legfontosabb feladatának nem a titkosszolgálatokban dolgozók mentalitásának átalakítását, a jogállami normák meghonosítását és számonkérését, a korábbi törvénytelenségek kivizsgálását tekintette, hanem a működés zavartalanságának biztosítását.


Boross Péter nyilatkozik
Boross szerint a szolgálat vezetésében általa kezdeményezett személycserék sem a megújulást, hanem a szervezet védelmét szolgálták. Amikor ugyanis az akkori vezető ellenzéki párt, az SZDSZ a korábbi titkosszolgálat feloszlatását követelte (Boross szerint azért, mert vezetői így akarták "megtorolni", amiért a rezsim ellenzékeként rájuk szállt a rendőrség), Boross a szolgálat lefejezésével próbálta csökkenteni a követelés társadalmi támogatását. A III/III-as ügyosztályt már a Németh-kormány felszámolta, a titkosszolgálat teljes feloszlatásáról pedig "szó sem lehetett".

A múltidézés korlátai

Ekkor következett Boross szerint a "ki volt ügynök - című társasjáték": őt is mindenki azzal kereste, hogy mi van róla az ügynöknyilvántartásokban. Hogy mit válaszolt a megkeresésekre, arra nem tért ki, de azt elmondta, hogy világossá vált: törvénnyel kell szabályozni az archívumok megismerhetőségét.

Csakhogy ennek az egyszerű állampolgárok tekintetében gátat szabott a személyiségi jogokat féltve őrző alkotmánybíróság, a közszereplők köre pedig tisztázatlan maradt. A titkosszolgálati dolgozóknak a nyilvánossággal kapcsolatos szemléletével meglepően jól azonosuló Boross arról nem beszélt, hogy az MDF-kormány még azt se támogatta, hogy az állampolgárok megismerhessék a róluk szóló titkosszolgálati iratok tartalmát (erre - korlátozott módon - csak 2003-ban született jogszabály).

A volt kormányfő véleménye abban is hasonlított Földi Lászlóéra (akinek a cége, a Defend Kft. amúgy az első Orbán-kormány idején jelentős állami megbízásokhoz jutott), hogy - mint mondta - az ügynökök élete, beszervezésük körülményei, motivációik és aktivitásuk között hatalmas különbségek voltak, és ezt a listák nyilvánossága csak elkente volna, a kollektív bűnösség szemléletét erősítve. A "vezetőjükről elnevezett vizsgálóbizottságokat" (vagyis az állambiztonsági iratok átadásának körülményeit, majd a fennmaradt mágnesszalagokat vizsgáló, Kenedi János vezette civil bizottságokat) Boross eredménytelennek nevezte, a tevékenységüket pedig "önpropagandának".

http://index.hu/belfold/2010/11/20/a_titkosszolgalatnak_nincsenek_lezart_ugyei/

--------------------------------------------------------------------------------- -----------------------------------------------------------

Elvhárytási kiskáté a kedves Elvtársaknak:

miazhogy! a rendszerváltás után az amerikai impirlista sátánnak többször fel kellett szólitania az elvhárytást, hogy némely diplomatalakások elé telepített kukamegfigyelő egységeket távolítsák már el... :-)


Boross hóbagoly elvtárs szerencsénkre még a vártán van és nem hagyja magát...nemhiába jánosom kádárom is igencsak kedvelte...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: bizalmatlanságot, eredménytelennek, mágnesszalagokat, diplomatalakások, titkosszolgálati, alkotmánybíróság, mágnesszalagokon, megbízhatatlanná, nyilvánossággal, önpropagandának, feloszlatásáról, titkosszolgálat, sérülésmentesen, nyilvántartások, állambiztonsági, folytatólagosan, tevékenységüket, államtitkárként, páncélszekrényt, belepiszkálások, létjogosultsága, rekonstruálható, működtetésével, rendszerváltás, nyilvánosságra, rendezvényének, ügynökdossziék, szembenézésnek, megismerhessék, átalakulásával, elbeszélésében, megkeresésekre, demokratikusan, kukamegfigyelő, ügynöklistákat, mentalitásának, magyar titkosszolgálatok, ügynöklisták titkossága, konzervatív médiaműhely, demokratikus fordulat, titkosszolgálat korábbi, beszervezett ügynökökkel, diktatórikus rezsim, szolgálatok működésével, előadók névsora, kérdést feszegette, múlttal való, megfigyeltek információs, ahhoz fűződő, diktatúra idején, zavartalan működés, felelősség kérdése, Szabadelvű Médiaműhely, Boross Péter, Földi László, Először Földi László, Nagy Imre, Boross Pétert, Laborc László, Szilvásy György, Földi Lászlóéra, Defend Kft, Kenedi János,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.21. 23:12 Magyar állampolgár lett az amerikai Andrew Brunson tiszteletes
02.21. 22:52 Venezuelai válság - Az Egyesült Államokba akkreditált tizenegy venezuelai d...
02.21. 21:52 Női röplabda Extraliga - Jászberényben nyert az éllovas Vasas
02.21. 21:52 Jégkorong Erste Liga - Tízgólos meccset nyert a Debrecen
02.21. 21:51 Budapesti női tenisztorna - Nyolc között a címvédő
02.21. 21:42 Novák Katalin: a kanadai konzervatívok számára modell a magyar családpoliti...
02.21. 21:42 Iohannis kinevezte a szociáldemokraták miniszterjelöltjeit
02.21. 21:32 Brexit - Külkereskedelmi miniszter: nem készül el időben a szabadkereskedel...
02.21. 21:11 Pozsonyban és több szlovákiai városban is tüntetéseket tartottak a meggyilk...
02.21. 20:52 Továbbra is Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke
Tudjátok ?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
Kívánhatok kellemes ünnepeket?
Szerintetek lesznek jó karácsonyi filmek a TV-ben?
még több kérdés
Blog Címkék
Kellemes délutánt !  Felajánlás Szent Józsefnek  Február 18.  Szép napot  Akkor nézzél tévét!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt  Hazugság  ooOoo  Fogalmad sincs róla  Karácsony  Igazság  Facebookon kaptam  ooOoo  Február 18.  Természetes agyserkentők  Nincsen balzsam  ooOoo  Demencia csökkentő táplálékok  Darálós süti  Féligazság  xD  Fájdalom  Sátán  Amíg kicsiny gyermek vagy...  ooOoo  Fantázia kép  Akkor nézzél tévét!  Rózsa csokor  Facebookon kaptam  Természetes agyserkentők  Ez jó is lesz, hogy felizgulja...  ooOoo  Jó éjszakát  Egy ölelés...................  Facebookon kaptam  Cékla és a magas vérnyomás  A hazatérés napja - 1924  ooOoo  Png rózsa  ooOoo  Szép napot  Demencia csökkentő táplálékok  Fájdalom  Fogalmad sincs róla  Png rózsa  Ami igaz, ami helyes  Nő levendulával  Facebookon kaptam  Kislány zöld ruhában  Darálós süti  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor eldöntöd, hogy............  Életutak !  Talál-e még hitet Jézus, ha e...  Szép napot  Jó éjt !  Fantázia kép  ooOoo  Fogalmad sincs róla  Ne pazarold az idődet....  Ha egyszer a kutyád  Vidám estét  Facebookon kaptam Krisztinától  Rózsa a kézben  Hattyúk  Szép napot  Nő virággal  Féligazság  Zárd be az ajtót  ooOoo  Szerelem - romantika  2019.02.17 Szentmise Évközi 6....  Megkértem Istent  Ani barátnőmtől facebookon  Ami igaz, ami helyes  Hétvégi kirándulás - vitorláss...  Kellemes új hetet  ooOoo  Égő ház - rendőrök mentették k...  Astoria hotel  Az öröm  Szép napot  Vörös rózsák  Facebookon kaptam  Anya kislányával  Facebookon kaptam  ooOoo  Idézetek 3  Cékla és a magas vérnyomás  Megkértem Istent  Facebookon kaptam  Kislány zöld ruhában  Móricz Zsigmond körtér anno  xD  Egy angyal  Kellemes délutánt  Talál-e még hitet Jézus, ha e... 
Bejegyzés Címkék
magyar titkosszolgálatok, ügynöklisták titkossága, konzervatív médiaműhely, demokratikus fordulat, titkosszolgálat korábbi, beszervezett ügynökökkel, diktatórikus rezsim, szolgálatok működésével, előadók névsora, kérdést feszegette, múlttal való, megfigyeltek információs, ahhoz fűződő, diktatúra idején, zavartalan működés, felelősség kérdése, hazai titkosszolgálat, cseh titkosszolgálat, hiányosság mintha, ország politikai, nagyhatalmi befolyások, ütközőzónában lévő, hazai hírszerzési, átmenet alakításában, szolgálatok aktívan, előrelátás azonban, szolgálatokat abban, demokratikus ellenzék, utolsókat rúgó, volt hírszerzési, hírszerzéshez látogatott, szolgálat adja, politikai vezetéssel, hírszerzők felhívták, terület kormányzati, történet azért, szolgálatok belső, bizalomra épül, bizalommal soha, lassú halálra, hírszerzés demokratikus, polgáraitól rettegő, ügynöklisták végül, súlyosan kompromittálta, szolgálatok működését, belepiszkálások miatt, nyilvántartások tartalma, dossziék alapján, együttműködés valódi, mágnesszalagokon őrzött, különböző kutatók, kollaboráció mértékéről, volt ezredes, szolgálatok valójában, eredményt valamiért, titkosszolgálat önálló, politika számára, szolgálatot hatalmi, szolgálat vezetője, érintett politikus, dolog kiszivárog, jelenlegi kormánnyal, jogállami normák, korábbi törvénytelenségek, működés zavartalanságának, szolgálat vezetésében, szervezet védelmét, akkori vezető, korábbi titkosszolgálat, rezsim ellenzékeként, szolgálat lefejezésével, követelés társadalmi, titkosszolgálat teljes, múltidézés korlátai, archívumok megismerhetőségét, egyszerű állampolgárok, személyiségi jogokat, közszereplők köre, titkosszolgálati dolgozóknak, nyilvánossággal kapcsolatos, állampolgárok megismerhessék, róluk szóló, volt kormányfő, első Orbán-kormány, ügynökök élete, listák nyilvánossága, kollektív bűnösség, állambiztonsági iratok, fennmaradt mágnesszalagokat, tevékenységüket pedig, kedves Elvtársaknak, rendszerváltás után, amerikai impirlista, bizalmatlanságot, eredménytelennek, mágnesszalagokat, diplomatalakások, titkosszolgálati, alkotmánybíróság, mágnesszalagokon, megbízhatatlanná, , ,
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1310
  • e Hét: 13857
  • e Hónap: 30237
  • e Év: 67644
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.