Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Politikai tudathasadás: a fide
  2010-12-10 17:30:28, péntek
 
  2010-12-10. 16:18
Politikai tudathasadás: a fideszes Borkai szerint a Borkai-vezette MOB-nak kell döntenie az 5 milliárd forint sorsáról



A Magyar Olimpiai Bizottságra (MOB) bízná a versenysportra szánt 5 milliárdos állami támogatás szétosztását egy szerdán betrejesztett fideszes törvényjavaslat. A tervezet a többi sportszervezet felé emelné a közhatalmi jogkörökkel felruházott MOB-ot, amely januártól az egyetlen tárgyalópartnere lesz a kormánynak. A javaslat egyik szerzője Borkai Zsolt parlamenti képviselő, aki "civilben" az olimpiai bizottság elnöke.
"Eddig a Magyar Olimpiai Bizottság javaslatot tett a sportra, versenysportra irányuló pénz felosztására, most pedig dönt. Ez a szó kell bekerüljön a sporttörvénybe" - mondta az olimpiai bizottság élére történt kinevezése után adott interjújában Borkai Zsolt, milyen jogszabályi változásokra van szükség a hazai sportfinanszírozás hatékonyabbá tételéhez.
Az egykori olimpiai bajnok tornász, Győr polgármestere fideszes parlamenti képviselőként szerdán - két képviselőtársával együtt - be is terjesztette azt a törvénymódosító javaslatot, amely egycsatornássá teszi a versenysportok finanszírozását különleges jogosítványokkal felruházva a november 20-a óta általa vezetett MOB-ot.
Borkai egyébként korábban sem rejtette véka alá a terveit, már a tisztségért való indulásakor jelezte, hogy - a bizottság főtitkárának szándékaival összhangban - többletjogosítványokkal szeretné felruházni a szervezetet, mert a jelenlegi rendszer akadályozza a 2012-es londoni olimpiára való felkészülést. Molnár Zoltán, a MOB főtitkára évek óta elégedetlen a jelenlegi támogatási szisztémával. A Nemzeti Sporttanács 2009. szeptemberi ülésén azt mondta, a támogatásokat csökkentő, a pénzzel rosszul gazdálkodó korábbi kormány "előre elvette az emberektől a londoni sikereket".
Ha a Borkai által beadott tervezetet a jelenlegi formájában fogadja el a parlament, akkor januártól az állam automatikusan a MOB számlájára utalja a versenysportra szánt 5 milliárd körüli összeget, melyet a szervezet fog szétosztani az olimpiai műhelyek és a kerettagok közt.
A hívószó: aranyérem
"A vívószövetség szeptemberben jutott az idei támogatásához. Ezzel szemben, amikor pár hónapja megkaptuk a kormánytól az olimpiai felkészülésre szánt 700 milliós plusz pénzt, napokon belül továbbutaltuk. Ez is azt igazolja, hogy a jelenlegi rendszer rosszul működik, meg kell változtatni" - mondta a Hírszerzőnek Molnár Zoltán, a MOB főtitkára, aki évek óta szorgalmazza az elosztási szisztéma megváltoztatását.
Az olimpiai bizottság és az aktuális kormány között a 2008-as pekingi nemzetközi játékok óta dúl a háború. Két éve a magyar sportolók hat éremmel - ezen belül öt arannyal - szereztek kevesebbet, mint 2004-ben Athénban, a viszonylagos sikertelenségért pedig a felek egymást vádolták.
A Gyurcsány-kabinet szerint a MOB szakmailag nem állt a helyzet magaslatán, a Schmitt Pál vezette bizottság viszont azzal vádolta a kormányt, hogy nem ad elég pénzt a versenysportra, és amit adott, azt sem utalta át időben. A vita csak a kormányváltást követően csitult, miután a második Orbán-kabinet jelezte, hajlandó figyelembe venni a MOB kéréseit és több pénzt fog az olimpiai felkészülésre fordítani.
Vita a pénzekről
"A pénz felosztására vonatkozó MOB-javaslatokat a kormány korábban 95 százalékban befogadta, a helyzet akkor változott meg, amikor 2008-ban Gyenesei István, a MOB-elnökség volt tagja lett az illetékes miniszter. Gyenesei a saját elképzeléseit erőltette, és ezek nem igazán egyeztek azzal, amit Borkai elődje, Schmitt képviselt" - mondta egy a finanszírozási gyakorlatot jól ismerő, a vita politikai vonatkozásai miatt neve elhallgatását kérő sportközgazdász, miért került szembe egymással a kormányzat és a bizottság.
Molnár az elmúlt két évben azért is bírálta a kormányt, mert szerinte a kabinet a Forma-1 csaknem egymilliárddal megnövekedett jogdíjai miatt csökkentette 48 százalékkal az olimpiai felkészülésre szánt keretet, ami a főtitkár szerint lefékezte a londoni játékokra való készülődést.
Ezzel szemben Gyenesei azt állította, hogy a sport 24 százalékkal kapott többet 2009-ben. Az év végén Mesterházy Attila, az MSZP elnöke - aki 2002 és 2004 között a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium politikai államtitkára volt -, azt állította, hogy tavaly 400 millióval költöttek többet az ágazatra, ezért nem érti a MOB panaszait.
A vitába az országgyűlési választási kampányban a Fidesz elnöke, Orbán Viktor is bekapcsolódott, aki a MOB elnökével, Schmitt Pállal - aki akkor a párt európai parlamenti képviselője volt - való januári találkozója után kijelentette, a "költségvetés el van szúrva", és kormányváltás esetén egymilliárdos plusz támogatást ígért a szervezetnek.
Politikai lobbik a sportpénzek körül
A mostani rendszerrel Molnár szerint az a baj, hogy folyton csúszik az állami támogatások kifizetése. "2002 és 2005 között a MOB folyósította a pénzeket, megvannak a megfelelő tapasztalataink a rendszer zökkenőmentes működtetéséhez" - mondta a szervezet főtitkára, aki szerint a szervezet sokkal hatékonyabban tudná felosztani a keretet, mint a politikusok.
A módosítani kívánt 2004-es sporttörvény előírásai szerint eddig a sportért felelős minisztérium osztotta a pénzeket, a felosztásra a MOB csak javaslatot tehetett. A költségvetési törvény megszületése, és a keret elkülönítése után a sportért felelős tárca megalkotta a végrehajtási utasításokat, majd közvetlenül szakszövetségekkel megkötötte a szerződéseket. Az eljárás elhúzódott, a szövetségek pedig csak hónapokkal később jutottak a pénzükhöz.
Nemcsak a bürokrácia késleltette eddig a kifizetéseket, hanem a minisztériumnál folyó lobbiharcok is: több szövetség élén ugyanis politikusok állnak - így a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) Mesterházy az elnöke, a szocialista Baráth Etele a Kajak-Kenu Szövetséget vezeti, a fideszes Szalay Ferenc a Kosárlabdázók Országos Szövetségének az elnöke -, akik igyekeztek minél több pénzt kihasítani a kedvenc sportáguknak.
A csütörtökön benyújtott módosító javaslat lényegében ezt a gyakorlatot szüntetné meg: a jövőben Nemzeti Erőforrás Minisztériumának sportért felelős államtitkárának, Czene Attilának - aki civilben egyébként az úszószövetség elnökségi tagja - már nem lesz dolga a szövetségekkel, a pénzekért folyó lobbizás áttevődik a MOB-ba. Az államtitkár januártól csak a sportlétesítményekért, az iskolai és szabadidősportért, a tudományos intézetekért felel majd, a versenysport és az utánpótlás-nevelés finanszírozása teljes egészében átkerül a bizottsághoz.
Első az egyenlők felett
Lényeges változás, hogy a MOB jövőre nemcsak egy lesz a többi sportszervezet között, hanem azok fölé emelkedik. A jelenleg hatályos törvény szerint ugyanis a kormány az Olimpiai Bizottság észrevételei mellett meghallgatta a Nemzeti Sporttanács, a nem olimpiai sportágakat is magába foglaló Nemzeti Sportszövetség, illetve a civil szervezeteket tömörítő SOSZ álláspontját is. Ezek a szervezetek eddig a MOB-bal közösen tettek javaslatokat a keret felosztására.
Viszont Borkai javaslata szerint januártól a MOB fogja begyűjteni a többi szervezet véleményét, majd kialakítja a saját, minisztérium elé terjesztendő álláspontját, a pénzek szétosztásáról pedig egyedül dönthet. Molnár Zoltán a Hírszerzőnek azt mondta, ez nem fog feszültségeket gerjeszteni, mert végre szakmai alapon keresik majd a közös nevezőt, ráadásul minden sportág tiszteletben tartja, hogy a 2012-es olimpiára való felkészülés elsőbbséget élvez.
Május óta a kormány, illetve a parlamenti Fidesz-frakció több alkalommal is a MOB-nak kedvezett. A nyáron született döntés arról, hogy 2011-től a Wesselényi Közalapítvány 560 millió forint értékű támogatása - amit a Gerevich Ösztöndíj keretében az olimpiai felkészülésben részt vevő edzők és versenyzők kapnak - szintén a bizottság hatáskörébe kerül. Ugyanakkor megszűnt a pénzek felosztásában a kormánynak tanácsokat adó Nemzeti Sporttanács, és a - nyugdíjas olimpiai és világbajnok sportolókat támogató - Mező Ferenc Sportközalapítványt, melynek feladatait a MOB vette át.
Stratégiai ágazat
Az Orbán-kormány megalakulása óta "stratégiai ágazatként" tekint a sportra. A nyáron három alkalommal is átcsoportosított pénzeket a sport támogatására: 1,3 milliárdot szánt az augusztusi magyar Forma-1-es nagydíj megrendezésére, majd százmillió forint többlettámogatást irányított át az úszó Európa-bajnokságra. Az olimpiai felkészülésre 700 milliós plusz keretet nyújtott, és ennek jegyében szervezte át az ösztöndíjprogramot is, mellyel a MOB-nak kedvezett.
A nyáron módosították az adótörvényeket is, lehetővé téve, hogy a látványsportok (foci, kézilabda, kosárlabda, jégkorong) szponzorizációjára költött pénzeket a cégek levonhassák a társaságiadó-alapjukból. Erre azért is szükség van, mert a magáncégek részesedése a sportfinanszírozásból viszonylag alacsony: egy 2007-ben megjelent felmérés szerint míg az állam részesedése 15 százalékos, a társaságoké csak 11 százalékos.

(Hírszerző)

http://kuruc.info/r/26/70774/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: sportegyesületek, sikertelenségért, megváltoztatását, tárgyalópartnere, átcsoportosított, minisztériumának, jogosítványokkal, sportközgazdász, tapasztalataink, finanszírozását, törvényjavaslat, törvénymódosító, minisztériumnál, államtitkárának, finanszírozása, adótörvényeket, működtetéséhez, látványsportok, sportszervezet, kormányváltást, szövetségekkel, egycsatornássá, szétosztásáról, sporttörvénybe, megrendezésére, sportszövetség, finanszírozási, versenysportra, bekapcsolódott, versenysportok, felkészülésben, egymilliárddal, feszültségeket, felkészülésre, kormányváltás, egymilliárdos, fideszes Borkai, versenysportra szánt, szerdán betrejesztett, többi sportszervezet, közhatalmi jogkörökkel, egyetlen tárgyalópartnere, javaslat egyik, olimpiai bizottság, egykori olimpiai, törvénymódosító javaslatot, versenysportok finanszírozását, november 20-a, tisztségért való, bizottság főtitkárának, jelenlegi rendszer, 2012-es londoni, Borkai-vezette MOB-nak, Magyar Olimpiai Bizottságra, Borkai Zsolt, Magyar Olimpiai Bizottság, Molnár Zoltán, Nemzeti Sporttanács, Hírszerzőnek Molnár Zoltán, Schmitt Pál, Gyenesei István, Mesterházy Attila, Orbán Viktor, Schmitt Pállal, Sportegyesületek Országos Szövetségének, Baráth Etele, Kajak-Kenu Szövetséget, Szalay Ferenc, Kosárlabdázók Országos Szövetségének, Nemzeti Erőforrás Minisztériumának, Czene Attilának, Olimpiai Bizottság, Nemzeti Sportszövetség, Viszont Borkai, Wesselényi Közalapítvány, Gerevich Ösztöndíj, Mező Ferenc Sportközalapítványt,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alázat  Jó éjszakát  A kételkedés kezelése  Hazára minden embernek szükség...  Alázat  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  A Megváltó szolgálatában  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Makszim Gorkij gondolata  Szívem  A jó emberek mindig szépek mar...  Paul David Tripp Április 21  Nem méltó hozzád  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png csokor  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Akarat  Sokan azt tartják  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Png nő  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Jó éjszakát  Hogy lehet megtartani  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Akarat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Julian Brass gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  képre írva  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Szabolcska Mihály – Ákác...  Nagyi telefonál  Png fotel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Fehér virág  Az engedelmesség miért nem vál...  Adakozás  Nagyi telefonál  Németh László tollából  Nagyi telefonál  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kövesd a cowboyt!  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Szép estét  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Png ház  Akarat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Akarat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Popper Péter szavai  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Png kislány  Popper Péter szavai 
Bejegyzés Címkék
fideszes Borkai, versenysportra szánt, szerdán betrejesztett, többi sportszervezet, közhatalmi jogkörökkel, egyetlen tárgyalópartnere, javaslat egyik, olimpiai bizottság, egykori olimpiai, törvénymódosító javaslatot, versenysportok finanszírozását, november 20-a, tisztségért való, bizottság főtitkárának, jelenlegi rendszer, 2012-es londoni, jelenlegi támogatási, támogatásokat csökkentő, pénzzel rosszul, londoni sikereket, jelenlegi formájában, állam automatikusan, olimpiai műhelyek, kerettagok közt, vívószövetség szeptemberben, idei támogatásához, olimpiai felkészülésre, elosztási szisztéma, aktuális kormány, 2008-as pekingi, magyar sportolók, viszonylagos sikertelenségért, felek egymást, helyzet magaslatán, vita csak, kormányváltást követően, második Orbán-kabinet, pénz felosztására, kormány korábban, helyzet akkor, illetékes miniszter, saját elképzeléseit, vita politikai, főtitkár szerint, londoni játékokra, országgyűlési választási, párt európai, sportpénzek körül, mostani rendszerrel, állami támogatások, megfelelő tapasztalataink, rendszer zökkenőmentes, szervezet főtitkára, szervezet sokkal, módosítani kívánt, sportért felelős, költségvetési törvény, keret elkülönítése, végrehajtási utasításokat, eljárás elhúzódott, szövetségek pedig, bürokrácia késleltette, minisztériumnál folyó, szocialista Baráth, fideszes Szalay, kedvenc sportáguknak, csütörtökön benyújtott, gyakorlatot szüntetné, jövőben Nemzeti, úszószövetség elnökségi, pénzekért folyó, államtitkár januártól, tudományos intézetekért, egyenlők felett, jelenleg hatályos, civil szervezeteket, szervezetek eddig, keret felosztására, többi szervezet, pénzek szétosztásáról, közös nevezőt, 2012-es olimpiára, parlamenti Fidesz-frakció, nyáron született, olimpiai felkészülésben, bizottság hatáskörébe, pénzek felosztásában, kormánynak tanácsokat, nyáron három, sport támogatására, augusztusi magyar, nyáron módosították, cégek levonhassák, magáncégek részesedése, 2007-ben megjelent, állam részesedése, társaságoké csak, sportegyesületek, sikertelenségért, megváltoztatását, tárgyalópartnere, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 3102
  • e Hónap: 14213
  • e Év: 167709
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.