Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Itt a Hoffmann-csomag - megszo
  2011-09-22 14:28:14, csütörtök
 
   
  Itt a Hoffmann-csomag - megszorítások a felsőoktatásban

2011, szeptember 22 - 09:41


A napokban a sajtóban nagy port kavart a hír, miszerint a kormány burkolt tandíjat akar bevezetni a felsőoktatásban, és egyes szakokon drasztikusan lecsökkentik vagy megvonják az állami támogatást. A barikad.hu kivesézte az új felsőoktatási törvény alapjául szolgáló tervezetet, amely a tandíj becsempészése mellett súlyosan csorbítja a hallgatók jogait és az egyetemi autonómiát.

2011. szeptember 11-én a kormány sokadik nekifutásra megtárgyalta és elfogadta a Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár nevével fémjelzett legújabb (a jelek szerint végleges) nemzeti felsőoktatásról szóló törvény koncepcióját. A 26 oldalas dokumentum összefoglalja a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felsőoktatás átalakítására vonatkozó elképzeléseit, amely az új felsőoktatási törvény alapjául fog szolgálni. A tervezett változások azonban leghamarabb 2012 szeptemberében, de még valószínűbb, hogy csak 2013-ban lépnek érvénybe, mivel a botrányos intézkedések várhatóan éles szakmai és belső politikai ellenállást fognak generálni.

A Nemzeti Felsőoktatás Rendszere

illusztrációAz új felsőoktatási törvény célja egy ,,egzisztenciálisan és szellemileg önálló nemzeti középosztály megteremtése" - olvasható a koncepcióban, 2020-ra pedig azt tervezik, hogy a 30-34 éves diplomás magyar lakosság aránya eléri a 30, majd később (az uniós trendnek megfelelően) a 40 százalékot. Ennek azonban szögesen ellentmond, hogy a tervezet az államilag finanszírozott helyek drasztikus csökkentésével számol.

A koncepció az orvosolandó problémák között említi többek között az oktatás csökkenő színvonalát, a források egyenetlen elosztását, a felsőoktatási intézmények belső döntési mechanizmusainak bonyolultságát, a gazdasági, munkaerő-piaci követelmények szempontjából haszontalan képzések sokaságát. A kormány azonban a jelek szerint megint összetévesztette a szikét a hentesbárddal, és úgy akarja lecsapdosni az elmúlt két évtized felsőoktatás-politikai vadhajtásait, hogy annak egy teljes generációnyi fiatal értelmiség láthatja kárát. A Nemzeti Felsőoktatás Rendszere (NFR) névre elkeresztelt program valós problémákra ad életszerűtlen, ezért eleve bukásra ítélt megoldási javaslatokat. A következő fejezetekben kifejtjük, miért.

Felszámolandó egyetemi autonómia

,,A felsőoktatási intézményi szabadság (...) megőrzendő. Ugyanakkor az állami egyetemek autonómiája nem mond ellent a fenntartó állam vagyoni és gazdálkodási jogai szabad gyakorlásának, amit az államnak a korábbi gyakorlatnál határozottabban kell kézbe vennie" - fogalmazza meg virágnyelven a közvetlen állami beavatkozás igényét a koncepció. Ennek alapján azon állami egyetemek és főiskolák, ahol legalább 51 százalékban államilag támogatott képzésben tanulnak a hallgatók, az NFR részeseivé válnak. Ez a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy az állam dönthet az adott intézmények méretéről, kapacitásáról, az egyes karok, illetve szervezeti egységek alapításáról, megszüntetéséről, összevonásáról, valamint az államilag finanszírozott és önköltséges hallgatók arányáról. E jórészt eddig is gyakorlott jogok mellett újdonság, hogy az állam a jövőben egyetértési joggal fog bírni a rektorok kinevezésében, vagyis megvétózhatja az egyetemi vezetés által megválasztott, neki nem tetsző jelölteket. Vagyis a felsőoktatási intézmények rá lesznek kényszerítve arra, hogy azt a professzort emeljék pajzsra, amelyet az állam (vagyis a kormány) megfelelőnek gondol. (A korábbi rendszerben a rektorokat a köztársasági elnök nevezte ki, ám ez pusztán formalitás volt, egyetértési jogot nem gyakorolt.)

A bürokrácia felszámolásával és az átláthatóbb gazdálkodással kampányoló tervezet - önmagának teljesen ellentmondva - három részre szedi a felsőoktatási intézmények felügyeleti jogát. A koncepció szerint: ,,A fenntartói jogok érvényesülését - a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kivételével - a nemzeti erőforrás miniszter, a vagyon feletti rendelkezési jog gyakorlását a nemzeti fejlesztési miniszter, a gazdálkodást a nemzetgazdasági miniszter felügyeli." Vagyis ahelyett, hogy átláthatóbbá tennék a mostani struktúrát - vélhetően belső politikai érdekellentétek miatt - tovább bonyolítják azt.

Új rendszer... amit be sem vezetnek

illusztrációAz új felsőoktatási törvény célja, hogy világos kritériumok alapján (karok száma, diplomák és tudományos fokozatú oktatók aránya, kutatás-fejlesztés, tehetséggondozás, szakkönyvtárak, stb.) elkülöníti egymástól a főként gyakorlati képzést nyújtó főiskolákat és a kutatásnak, tudományos továbbképzésnek teret adó tudományegyetemeket. Az új feltételeket nem teljesítő intézmények előtt három út áll: főiskolává, illetve magánintézményeké alakulnak, vagy megszűnnek. Az ötlet nem hangzik rosszul, ám várhatóan el fog bukni a Fideszen belüli hatalmi harcok, a vidéki nagyvárosok és fővárosi kerületek polgármestereinek egymást ekéző lobbija miatt. A koncepció ezt nem is rejti véka alá: ,,A jelenlegi intézményszerkezet (...) felesleges politikai konfliktusokat elkerülő átalakítása érdekében átmenetileg az egyetem besorolású intézményi kategóriát is létrehozzuk..." A tervezet 2015-ig nem is számol az általa javasolt új rendszer bevezetésével, mivel várhatóan ölre menő harc fog megindulni a magasabb presztízzsel és - nem mellesleg több pénzzel - járó tudományegyetemi státusz megszerzéséért.

A kormánynak egy másik frontot is meg kell majd nyitnia saját erős embereivel szemben, a koncepció ugyanis több helyen kitér arra, hogy ,,a magyarországi felsőoktatás jelenlegi Budapest központúsága nem szolgálja a vidék kultúra- és értelmiség-megtartó képességét", ezért változtatni kell az ,,egyenetlen földrajzi, régiónkénti elosztáson". Nehezen hámozható ki ezekből a homályos sorokból, hogy mit is tervez a minisztérium. A gomba módra elszaporodott vidéki főiskolák sokszor színvonaltalan képzést nyújtó ,,büfészakjait" ugyanis eddig is sok kritika érte, és ha valamiben nagyjából társadalmi egyetértés van, az pont az említett, ,,intercity professzorokból" élő kommunikációs és tanítóképző vidéki főiskolák feleslegessége. Jelenleg Magyarországon éppúgy 72 felsőoktatási intézmény van, mint a 80 milliós Németországban, ezért (és a megszorítások miatt is) valószínű, hogy az eddig is torz rendszert összevonásokkal és intézménybezárásokkal fogja korrigálni a kormány, amely elsősorban a fővárosi egyetemeket fenyegeti.

Az új törvény változatlanul hagyja az óvodapedagógus és tanítóképzést, a tanárképzést azonban kettéválasztva az általános iskolák és a szakiskolák számára 4+1 éves, a középiskolák számára 5+1 éves képzést ír elő 2012 szeptemberétől.

,,Nem lesznek megszorítások"

,,A gazdasági válság leküzdésében, az államadósság csökkentésében a felsőoktatás elsősorban nem a direkt pénzmegtakarítás terepének, hanem (...) jövőbeli adófizető polgárok, azaz egy új nemzeti középosztály forrásának tekintendő" - áll minisztérium tervezetében. Ennek a patetikus kijelentésnek azonban ellentmond, hogy az állam csak ,,a nemzetstratégiai szempontból legfontosabb képzéseket" kívánja finanszírozott helyekkel és ösztöndíjakkal támogatni. Ez a piaci szemlélet szöges ellentétben áll Hoffmann Rózsa értékközpontúságot hirdető elveivel, a ,,túlméretezett kapacitások megszüntetése" és az ,,intézmények, karok, szakok átgondolt, megfelelően ütemezett összevonása" sem sejtet sok jót. Kétségtelenül szükség van az egyes képzési területek állami támogatásának felülvizsgálatára, és a diplomás munkanélkülieket ontó slágerszakok visszafogására, ám félő, hogy az ,,átgondolt és megfelelően ütemezett összevonások" helyett ismét beindul a fűnyíró.

Szintén a várható megszorítások burkolt megfogalmazása, hogy a munkaerő-piaci kívánalmak mellett a felvételi keretszámoknak ,,összhangban kell állniuk" az ország gazdasági teherbíró képességével és a demográfiai mutatókkal. Csökkenő gyereklétszám és általános gazdasági válság mellett könnyű kitalálni, hogy ez mit fog jelenteni a gyakorlatban...

Lassan mondom: Lesz tandíj!

Az új felsőoktatási törvény kapcsán a legfontosabb kérdés természetesen az, hogy lesz-e tandíj, és amennyiben igen, milyen mértékű, és kik fogják fizetni. A koncepció szövegében csak elejtett félmondatokból lehet arra következtetni, hogy a kormány az államilag finanszírozott hallgatói létszám lefaragását tervezi, a sajtóban már megjelent (és a barikad.hu által is megerősített) hírek azonban már konkrét számokról szólnak. Eszerint a jövőben 42 ezerről 25 ezerre csökkenne az államilag támogatott hallgatói létszám, amely drámai, 40 százalékos (!) mínusz. Erre persze lehet azzal érvelni, hogy túl sok diplomást képzünk, és egyébként is ,,minek annyi léhűtő egyetemista", de egyrészt ez önmagában nem csökkenti, csak fizetőssé teszi a szakokat, másrészt az egész koncepciónak elvileg az (lenne) a célja, hogy a diplomás fiatalok aránya közelítse meg az uniós átlagot.

illusztráció

Ráadásul a tervezett lefaragás egyszerre kíméletlen és következetlen. Hoffmann Rózsáék kesztyűs kézzel bánnak a vidéki főiskolákkal, miközben keményen megsarcolják például a Közgázt és az ELTE-t. A kiszivárgott belsős információk szerint az ELTE-re jövő évben egy államilag támogatott jogász vagy politológus hallgatót sem vennének fel (!), és hasonlóképpen járna a médiás képzés is. Az utóbbi években valóban Dunát lehetne rekeszteni a kommunikációs szakemberekből és jogászokból, ám a teljes csapelzárás se nem indokolt, se nem igazságos a jövőre felvételizőkkel. Persze lehet, hogy ez is a Fidesz szokásos beijesztős taktikájának része, egyfajta kényelmes alkupozíció, ahonnan majd könnyebben lehet tárgyalni az 50 százalékos elvonásról. Ellenkező esetben az országnak szembe kell néznie azzal, hogy bizonyos szakok a gazdag diákok kiváltságai lesznek, akik közül egyesek dönthetnek úgy, hogy ha már így is, úgy is fizetni kell, akkor inkább Bécsbe, Pozsonyba vagy Kolozsvárra utaznak ugyanazért a képzésért.

Hab a tortán, hogy a ,,költségtérítéses" hallgatók fogalmát felváltaná az ,,önköltséges". A különbség lényege, hogy míg az előbbi esetében a hallgató félévente átlagosan egy néhány százezer forintot fizet, addig az utóbbi verzió szerint képzésének teljes (!) költségét magának kell állnia. Hogy pontosan mennyit, azt egyelőre nem tudni, mert az képzési területenként eltérő, de állítólag országos kvóták lesznek meghatározva.

A 2008-ban tandíj ellen kampányoló Fidesz tehát jövőre, burkolt formában, mindenképpen be fogja vezetni a tandíjat, a fizetni nem tudó hallgatók számára pedig elsősorban a megújult diákhitel felvételét javasolják.

,,El lehet innen menni!" - röghöz kötött diplomások

illusztráció,,Egyes területeken a végzettek külföldre vándorlásának mértéke már a hazai ellátórendszerek működőképességét veszélyezteti" - olvasható a koncepcióban. Az egész ország jövőjét fenyegető krízist a kormány - munkahelyteremtés és vonzó hazai alternatíva felkínálása helyett - a friss diplomások röghöz kötésével kívánja orvosolni. Az elképzelések szerint az államilag finanszírozott hallgatókkal az állam a képzés megkezdése előtt szerződést kötne. Ebben a fiatalok vállalnák, hogy diplomájuk megszerzése után ,,meghatározott időtartamon belül, meghatározott ideig" Magyarországon fognak dolgozni. Ha nem így tesznek, képzésük teljes költségét vissza kell fizetniük. Az indoklás szerint, ha valaki magyar adófizetők pénzéből képezi ki magát, jogosan elvárható, hogy tudását, képzettségét itthon is kamatoztassa. Felmerül azonban a kérdés, hogy amennyiben az állam ehhez nem tud megfelelő munkaerő-piaci feltételeket teremteni, magyarán nincs képzettségnek megfelelő munkahely, akkor milyen alapon várja el a pályakezdő fiataloktól az önkéntes munkanélküliséget...

A legnagyobb vesztesek: a hallgatók

A tandíj mellett rossz hír a hallgatóság számára, hogy jelentősen szigorodnak a tanulmányi feltételek. Ezek egy része indokolt, és a diploma értékét növeli (el kell bocsátani például azt a hallgatót, aki képzési idejének másfélszerese alatt nem jut el a szakzárásig), vannak viszont olyan változtatások is, amelyeknek hasznossága és igazságossága erősen megkérdőjelezhető. A jövőben például, ha valaki sikertelen vizsgát és utóvizsgát tesz egy féléven belül, akkor ugyanazt a tanegységet már csak ,,önköltség megfizetése mellett" veheti fel. A többszöri vizsgafelvétel megadóztatása már eddig is bevett szokás volt néhány egyetemen, most viszont kötelezően előírt lesz, ráadásul már a második tárgyfelvételnél, amely főleg a nehezebb kurzusok esetén a hallgatók ipari méretű megsarcolásához vezethet. A forráselvonásokkal küzdő egyetemek ugyanis vélhetően minden eszközt meg fognak ragadni, hogy plusz bevételekhez jussanak, ahogy azt tették eddig is. Főleg a mérnökhallgatóknak adhat okot az aggodalomra, hogy az új törvény szerint a 2,5-ös tanulmányi átlag alá csúszók automatikusan önköltséges képzésbe kerülnek, ami ráadásul egyirányú, a hallgató akkor sem kerülhet vissza, ha később jobban teljesít.

A kormány - hasonlóan a rendvédelmi és egészségügyi dolgozókhoz - ez alkalommal is vélhetően arra fog játszani, hogy a megszorítások céltáblájának kitett fiatalság ellen hangolja a közvéleményt. A társadalom többségének ugyanis - jogosan - elege van a heted-, nyolcad évesen is dolgozó adófizetők pénzéből lebzselő, ,,tróger egyetemistákból". A kollektív büntetés elvét alkalmazó mostani tervezet viszont a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönti.

Változik a felvételi eljárás

Az új törvény kevés számú pozitívumai közé tartozik, hogy újra lesz szóbeli felvételi vizsga, így a felsőoktatási intézményeknek nem kell olyan diákot felvenniük, akikkel még csak nem is találkoztak. Szintén üdvözlendő a legalább egy középfokú, C típusú nyelvvizsga megkövetelése, illetve hogy ezután a hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő jelentkezők nem plusz pontot (ami súlyos visszaéléseket tett lehetővé), hanem külön felvételi keretszámot kapnak. Az viszont már kevésbé érthető, hogy az új rendszer miért törli el az extra nyelvvizsgákért adható plusz pontokat, miközben továbbra is honorálja a versenyeredményeket, valamint a jövőben miért csak maximum három felvételi jelentkezést lehet majd leadni.

Kiherélt hallgatói érdekképviselet

Az egységes hallgatói érdekérvényesítés ellehetetlenítését szolgálja, hogy az eddigi egynegyed és egyharmad közötti hallgatói képviseleti arányt a különböző egyetemi és kari döntéshozó testületekben az új törvény húsz százalékban maximálja, ráadásul ezt is csak abban az esetben, ha a választásokra jogosult hallgatók több mint fele részt vett a választásokon. Ha a részvételi arány csak 25 százalékos, akkor mindössze egy képviselő (ez esetben inkább csak néző) delegálható. Az új koncepcióból hiányzik továbbá a Hallgatói Önkormányzat egyetértési joga a tanulmányi és vizsgaszabályzathoz.

Álegyeztetések

Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke kedd este - miután sikertelen egyeztetést folytatott a Réthelyi Miklós vezette minisztériummal - kijelentette, hogy a ,,bujtatott tandíjat" tartalmazó felsőoktatási koncepció a hallgatók számára elfogadhatatlan.

réthelyi

A barikad.hu információi szerint annak ellenére, hogy Hoffmann Rózsa jelenleg is arra biztatja az egyetemvezetőket, hogy küldjék meg a törvényhez kapcsolódó észrevételeiket, az említett keddi megbeszélésen zárt ajtók mögött kijelentette: a normaszöveg már előrehaladott stádiumban van, annak módosítására már nincs lehetőség.

Az MTI értesülései szerint a felsőoktatási törvény kodifikált változata már jövő hét szerdán a kormány elé kerülhet.

Bencsik János

barikad.hu


http://www.barikad.hu/itt_hoffmann-csomag_-_megszor%C3%ADt%C3%A1sok_fels%C5%91okt at%C3%A1sban-20110922
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: egyetemvezetőket, összetévesztette, költségtérítéses, nemzetstratégiai, mechanizmusainak, munkanélkülieket, pénzmegtakarítás, tudományegyetemi, tehetséggondozás, konferenciájának, ellátórendszerek, működőképességét, tárgyfelvételnél, megszüntetéséről, felszámolásával, érdekképviselet, észrevételeiket, érdekellentétek, felvételizőkkel, egyetemistákból, professzorokból, minisztériummal, határozottabban, felsőoktatásról, elfogadhatatlan, nyelvvizsgákért, összevonásokkal, felsőoktatásban, megsarcolásához, továbbképzésnek, nemzetgazdasági, megszerzéséért, kettéválasztva, illusztrációaz, intézményeknek, finanszírozott, sajtóban nagy, kormány burkolt, állami támogatást, tandíj becsempészése, hallgatók jogait, egyetemi autonómiát, kormány sokadik, jelek szerint, tervezett változások, botrányos intézkedések, 30-34 éves, uniós trendnek, államilag finanszírozott, orvosolandó problémák, oktatás csökkenő, források egyenetlen, Hoffmann Rózsa, Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Nemzeti Felsőoktatás Rendszere, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Jelenleg Magyarországon, Hoffmann Rózsáék, Hallgatói Önkormányzat, Nagy Dávid, Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának, Réthelyi Miklós, Bencsik János,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
11.19. 23:53 Férfi kosárlabda EK - Vereség Portugáliában, nem juthat tovább a Pécs
11.19. 22:53 Walesi-magyar - A kétgólos cardiffi vereséggel pótselejtezős a magyar csapa...
11.19. 22:33 Bizalmat kapott az új Morawiecki-kormány a lengyel szejmben
11.19. 22:33 Curling Eb - A magyar férfi csapat kikapott a finnektől
11.19. 22:03 Krónika 16. rész (temesvári népfelkelés, ülésnap lezárása)
11.19. 21:43 Krónika 15. rész (igazságügyi törvénymódosítás, alaptörvény-módosítás)
11.19. 21:43 Női vízilabda világliga - Óriási magyar feltámadás után ötméteresekkel vere...
11.19. 21:42 Illegális bevándorlás - Nagy-Britanniába tartó migránsokat találtak egy teh...
11.19. 21:32 Varga Judit: Magyarország nem ért egyet a jogállamiságról szóló kormányközi...
11.19. 21:22 Áder János: Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Fogyókúra  Janikovszki Éva írása - öregsz...  Őszi este  Facebookon kaptam  Sárga rózsa  Őszi kép  Sexy nő  A szerelem  Őszi kép  Facebookon kaptam Krisztina...  Megátalkodott bűnös  Bűnbánat és engesztelő áldozat  Png nő  Facebookon kaptam  Anyu kedvenc sorozata volt.......  Beagle kölyök  Facebookon kaptam  Anyu kedvenc sorozata volt.......  Tollak  Fogyókúra  Sárgarépalé gyógyhatásai  Png nő  Napi cuki  Facebookon kaptam  Cica a kerítésen  Jó éjszakát  Őszi kép  Deres levelek  Szeress, tisztelj, becsülj, to...  Sárga rózsa  Png nő  Png nő  Gomba  Nő napraforgó csokorral  Anyu kedvenc sorozata volt.......  Napi cuki  Világító torony  Esti kép  Őszirózsák  Bűnbánat és bűnbocsánat  Nagy igazság......  A lámpás  Aranyosi Ervin: Szerelemben, s...  Liliomok  Png nő  Liliomok  Szép napot  Őszi levél  Nő őszi levelekkel  Naplemente  Őszi kép  Szèp napot kívánok  Sexy nő  Mindaz, ami érték bennem  Köhögésre méz-kávé szirup  Gomba  Maci fára mászik  Szép estét  Cica a kerítésen  Bűnbánat, bűnbocsánat, hit  Ferenc pápa a világiakhoz:  Őszi kép  Tejes kannák  Bűnbánat  Facebookon kaptam  Tökéletesen ismer  Szép estét  Fehér rózsák  Őszi kép  Szép napot  Az evangélium dicsősége  Nő őszi levelekkel  Bűnbánat és engesztelő áldozat  Szép estét  Őszi kép  Harag  Szép estét  Png nő  Bűnbánat és bűnbocsánat  Cica a kerítésen  Png őszi levél  Őszi kép  Bűnbánat  Bölcs meglátás......  Kukucs  Png kutya  Kukucs  Krisztus szavára kell figyeljü...  Matek- -és tanulság......  A szerelem  Gonosz szellem  Csokor  Facebookon kaptam  Tejes kannák  Őszi csokor  Hívő  Sárga rózsa  Tea főző  Őszi kép  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
sajtóban nagy, kormány burkolt, állami támogatást, tandíj becsempészése, hallgatók jogait, egyetemi autonómiát, kormány sokadik, jelek szerint, tervezett változások, botrányos intézkedések, 30-34 éves, uniós trendnek, államilag finanszírozott, orvosolandó problémák, oktatás csökkenő, források egyenetlen, felsőoktatási intézmények, kormány azonban, teljes generációnyi, következő fejezetekben, felsőoktatási intézményi, állami egyetemek, fenntartó állam, korábbi gyakorlatnál, közvetlen állami, állam dönthet, adott intézmények, egyes karok, jövőben egyetértési, rektorok kinevezésében, egyetemi vezetés, professzort emeljék, korábbi rendszerben, köztársasági elnök, bürokrácia felszámolásával, átláthatóbb gazdálkodással, koncepció szerint, fenntartói jogok, nemzeti erőforrás, vagyon feletti, nemzeti fejlesztési, nemzetgazdasági miniszter, mostani struktúrát, főként gyakorlati, vidéki nagyvárosok, egyetem besorolású, tervezet 2015-ig, általa javasolt, magasabb presztízzsel, másik frontot, koncepció ugyanis, magyarországi felsőoktatás, vidék kultúra-, homályos sorokból, gomba módra, megszorítások miatt, fővárosi egyetemeket, tanárképzést azonban, általános iskolák, szakiskolák számára, középiskolák számára, gazdasági válság, államadósság csökkentésében, felsőoktatás elsősorban, direkt pénzmegtakarítás, patetikus kijelentésnek, állam csak, nemzetstratégiai szempontból, piaci szemlélet, egyes képzési, diplomás munkanélkülieket, várható megszorítások, munkaerő-piaci kívánalmak, felvételi keretszámoknak, ország gazdasági, demográfiai mutatókkal, legfontosabb kérdés, koncepció szövegében, államilag támogatott, egész koncepciónak, diplomás fiatalok, uniós átlagot, tervezett lefaragás, vidéki főiskolákkal, kiszivárgott belsős, médiás képzés, utóbbi években, kommunikációs szakemberekből, teljes csapelzárás, jövőre felvételizőkkel, országnak szembe, gazdag diákok, különbség lényege, előbbi esetében, hallgató félévente, néhány százezer, utóbbi verzió, képzési területenként, 2008-ban tandíj, megújult diákhitel, végzettek külföldre, , ,
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 131
  • e Hét: 5853
  • e Hónap: 32125
  • e Év: 430061
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.