Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Átvágják a gátakat, jön az inf
  2011-09-23 08:25:56, péntek
 
   
  Átvágják a gátakat, jön az infláció
2011. szeptember 22. | 11:50

Csillag István - Mihályi Péter

Előrebocsátjuk végkövetkeztetésünket: Az elmúlt két hét nyilvánosságra hozott kormánydöntései megerősítették azt a korábbi feltételezésünket, hogy a kormány az infláció felpörgetésével próbálja meg 3% alatt tartani a költségvetési hiányt a következő választásig hátralévő időben.


Tételezzük fel, hogy van racionális magyarázat

Az elmúlt két hét drámai hatású gazdaságpolitikai bejelentései - a devizahitel-végtörlesztés és a jó részt adóemelésből finanszírozni tervezett 2012-es megszorító-csomag - meglepték és zavarba hozták az elemzőket. Előbb vagy utóbb persze meg fogjuk tudni, hogy milyen megfontolások vezették a kormányfőt, amikor a várt, a szükséges és a lehetséges lépések közül éppen ezeket, a senki által nem várt megoldásokat választotta.

Egyelőre azonban találgatni vagyunk kénytelenek. Érthetetlen, hogy a kormány miért nyújt be olyan deviza-hiteles "mentőcsomagot", amelyről nem csak azt tudja, hogy igazságtalan (hiszen a bajba jutottak kisebb, de gazdagabb része számára ígér könnyítést és nyereséget is), hanem azt is, hogy a nemzetközi jogi fórumok ezt a hevenyészett ötletet minden bizonnyal el fogják utasítani. Érthetetlen, hogy a kormányfő a miért nyúl az adóemelés fegyveréhez, amikor tudja és azt is tudja, hogy mások is tudják: az adóemelés áremelkedéseket indukál. Miért emel adót, amikor másfél éve az adócsökkentés szükségességéről beszélt minden fórumon. Miért vállal ekkora hitelvesztést?

Azt persze könnyű és sokak szemében népszerű is feltételezni, hogy a döntéshozók ostobák és/vagy csak a hozzájuk közel állók zsebét akarják megtömni egy-két piaci spekulációs tranzakció százmilliós nagyságrendű nyereségével. Még az is lehet, hogy ezek a feltételezések állnak a legközelebb a valósághoz. Mégis, itt és most mi inkább afelé hajlunk, hogy racionális magyarázatot keressünk a kormány első hallásra megmagyarázhatatlan döntéseire.

Ezeken a hasábokon már az év elején megpendítettük azt a gyanúnkat, hogy a kormánynak valójában nincsenek kidolgozott ágazati reformtervei, s ezek helyett inkább az infláció felpörgetésére készül (Cs. I. - M.P: "Titkos fegyverünk az infláció", 2011. jan. 18.). Akkor úgy láttuk, hogy az elsődleges cél a szociális kiadások elinflálása, ami a kormány reményei szerint - a jogosultsági korlátok szigorításával együtt - 3-4 éves távlatban százezreket fog majd visszakényszeríteni a munkaerőpiacra, ami azután többlet-növekedést generálhat.

Január óta azonban több - a kormány számára legalábbis - váratlan fejlemény történt. Kiderült, hogy a valóban párját ritkító szja-csökkentés egyáltalán nem élénkíti a fogyasztói keresletet, ezért a gazdaság lassult, az infláció pedig nemhogy nem nőtt, de a három nyári hónapban - a mindenkori előző hónaphoz viszonyítva - csökkent. Ráadásul az infláció megtorpanása annak ellenére következett be, hogy a központi költségvetés folyó bevételeinél 7-8 százalékkal többet költött (abban a biztos hitben, hogy a magánnyugdíj-vagyonból ezt a hiányt az év végéig még többletbe is lehet fordítani). És a legfontosabb: tényleg mindenki számára váratlanul "elszállt" a svájci frank, s ez százezres nagyságrendben érintette a kormány számára fontos szavazó-bázist: a felső-középosztályt.

Feltételezésünk szerint ez utóbbi fejlemény hatására született meg a politikai döntés arról, hogy mielőtt felrobbantják az inflációt féken tartó gátakat, kimenekítik az ártérből a kormányzat számára fontos csoportokat - első helyen ideértve a 2/3-os többség fenntartásához szükséges Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőket. Annak számára, aki a háború nyelvén gondolkodik, ez logikus, hiszen tűzön-vízen át arra törekszik, hogy saját elit-csapataiban fenntartsa a harci morált.

Vissza a tankönyvekhez

És persze az is kiderült, hogy mégis mindenben a tankönyveknek van igazuk. Hiszen az is tankönyvi alaptétel, hogy az infláció elkerülhetetlenül együtt jár a nemzeti valuta leértékelődésével, ami a devizahitelesek számára súlyos csapás. Sőt, az összefüggés fordítva is áll: a nemzeti valuta leértékelődése maga is hozzájárul az infláció gyorsulásához. Miután a tankönyvi tételekkel szembe menő gazdaságpolitika a 2011-es év első felében látványosan megbukott, 2012-re a kormány még egy lényeges kérdésben visszatér a tankönyvekből kiolvasható megoldáshoz. A felpörgetett, ám a költségvetésben tudatosan alultervezett infláció általában segít a költségvetési egyensúly javításában. A kiadások ugyanis a tervezett szinten valósulnak meg, miközben a lineáris kulcsokkal meghatározott adóbevételek a tényleges infláció arányában, a tervezettnél gyorsabban szoktak nőni. Az infláció felpörgése miatt az exportőrök a kiszállított áruért cserébe kapott devizájukért több forinthoz jutnak, míg az import jelentősen megdrágul - ceteris paribus ennek is van gazdaságélénkítő hatása. Az is benne van a tankönyvekben - miként múltkori cikkünkben már részletesen is kifejtettük -, hogy az állami transzferek reálértékének csökkenése egy bizonyos ponton túl valóban növeli a foglalkoztatást, mert akinek nagyon nincs pénze, az kénytelen alacsonyabb bérért is munkát vállalni.

Első ellenvetésként közbevehetné bárki, hogy az infláció miatti forint leértékelődés az államadósság növekedését fogja eredményezni, miután az állomány fele külföldi valutában denominált. Ez kétségtelenül így van, és egészen biztos, hogy ezzel a kormány is tisztában van. Mégis, van abban logika, ha Orbán Viktor úgy gondolja, hogy a nem csillapuló euró-válság közepette sem a brüsszeli döntéshozók, sem a piacok nem fogják drasztikusan megtorolni a magyar államadósság nem várt növekedését, és a maastrichti kritériumot meghaladó inflációt, ha és amennyiben a kormány képes 3% alatt tartani a költségvetési hiányt. Ami azonban még fontosabb, ha a folyó hiány nem száll el, akkor a fizetési mérleg többlete sem olvad el, így nem alakul ki az ikerdeficit sem. A legfontosabb cél tartani az államháztartás hiányát. Most olyan évek jönnek, amikor a komplex célok - szó szerint - egy-ügyűvé válnak.

Megkérdőjelezhető az is, hogy a jelen körülmények között van-e módja a kormánynak arra, hogy tetszés szerinti időpontban felpörgesse az inflációt, miként 1995-ben azt a Bokros-Surányi kettős nevéhez fűződő stabilizációs műtét eredményezte. (Csak emlékeztetőül: 1994-ben a fogyasztói árindex 19,1% volt, a következő évben 28,5% - közel 10 pontos ugrás! Ezt akkor a forint leértékelése és a bevezetett vámpótlék együtt idézték elő. Az eredmény a meglepetés infláció volt.) Egyfelől nyilvánvaló, hogy a kormánynak most nem célja a kétszámjegyű áremelkedés. Mérsékelt infláció mellett csak annyi nominális többletkeresletet akar ráereszteni a gazdaságra, amennyi a deficit-cél eléréséhez szükséges. Ez nem irreális.

Ha az infláció nem szabadul el drasztikusan, akkor a jegybank is csak óvatosan nyúlhat a kamatemelés fegyveréhez. És ha vannak is olyanok a Monetáris Tanácsban, akik másképpen gondolkodnak az inflációról, azok 2013 után már nem lesznek tagok. Forintban a nominális többlet-kereslethez szükséges többlet-pénzt a kormány által ellenőrzött és/vagy befolyásolt bankok (MFB, FHB, OTP, takarékszövetkezetek stb.) gond nélkül elő tudják teremteni. Feltéve persze, hogy a kormány az államadósság terhére kibocsátott kötvényekkel megnöveli ezen bankok alaptőkéjét. Ezt meg tudja tenni. Nem mellesleg ez a megoldás még azt is eredményezheti, hogy az állam valamelyik szervezete (a pénzügyminisztérium, a MNV Zrt. vagy az MFB) növeli tulajdonosi befolyását ezekben a pénzintézetekben. Bizonyára nem véletlenül mondta nagy nyomatékkal Orbán Viktor a Parlamentben: "a külföldi tulajdonú bankok mögött ott állnak az anyabankjaik, az OTP és az FHB mögött pedig a magyar állam, efelől ne legyen senkinek sem kétsége". Az infláció felpörgetéséhez még azzal is hozzájárul a Kormány, hogy egyszerre vezeti ki a SZJA rendszerből a szuperbruttót és az adójóváírást. Ahhoz ugyanis, hogy emiatt az alacsony keresetűek nettó keresete ne csökkenjen arra van szükség, hogy munkáltatójuk mesterségesen megemelje nominális bruttó béreiket. Ez a béremelés szintén hozzájárul - a baráti bankokon keresztüli -a pénzteremtés mellett ahhoz, hogy az infláció ne maradjon leláncolva. A felsoroltakon túl az is sokszor beigazolódott tankönyvi igazság, hogy a nemzeti valuta árfolyamát verbális intervencióval is lehet befolyásolni. "Lesz rosszabb is a helyzet." - válaszolta épp a minap az Országgyűlésben Orbán Viktor kormányfő egy, a forint gyengülésének eddigi okait firtató kérdésre. Ilyesmit felelős politikus csak akkor mond, ha a forint gyengítése a célja. Ez is történt.

Egy ördögi ötlet

Érvelésünkkel szembeállítható tankönyvi tétel, hogy az egyszer felgyorsult inflációt a szabad piac automatizmusai és a jóléti rendszerek beépített kompenzációs mechanizmusai szükségszerűen túlhajtják a tervezett szinten. Csakhogy, e tekintetben a szocialista múlt örökségeit még ma is cipelő magyar tulajdonosi struktúra és jogrend erős fegyvereket ad a kormány kezébe. Be lehet fagyasztani az energia, a távfűtés, a víz - a kormányzat populista szóhasználatával: a rezsi költségek - árszintjét, és arra is módja van a kormánynak, hogy akár teljes mértékben is felmondja az indexálásra vonatkozó jogi és politikai kötelezettségeit is. Ördögi ötlet, de azt is meg lehet tenni, hogy a kormány 2012-ben és 2013-ban egyáltalán nem emeli a nyugdíjakat, gyest, a gyedet, az ösztöndíjakat stb., illetve azt ígéri, hogy az infláció kárvallottjait majd a választások után fogja egyösszegű emelésekkel kárpótolni. Ez pedig igencsak erőteljes ösztönzés lesz sok-sok választó számára, hogy a 2. "fülkeforradalom" idején melyik kockába tegye majd az X-et.

És még nincs vége: a kényelmes 2/3-os többség abból a szempontból is növeli a kormány mozgásterét, hogy a következő két és fél évben tetszés szerint bármikor kiírhatják az országgyűlési választásokat. Nincs tehát olyan alkotmányosan bemerevített céldátum, amelyre a kormánynak célozni kellene. Mint például az Egyesült Államok mindenkori elnökének, akinek úgy kell formálni a gazdaságpolitikát, hogy a makro-számok éppen a négyévenkénti, novemberi szavazás napjára álljanak a legjobban össze. Vagyis, a magyar kormány az infláció manipulálása terén szinte korlátlan szabadsággal rendelkezik.

Legjobb esetben is csak vergődés

Nem irreális tehát a kormány forgatókönyve - megfelel a tankönyvi logikának. Ettől persze még tucatnyi váratlan fejlemény is történhet, sőt bizonyosan lesznek is ilyenek. De azt is fontos aláhúzni, hogy az infláció felpörgetése legjobb esetben is csak a vergődés folytathatóságát, a minimális 1-2%-os növekedés esélyét ígéri. Felzárkózásról, utolérésről szó sincs. A következő gazdaságpolitikai kurzus pedig - akárki is fogja irányítani - magasabb államadósság szintről fog indulni, mint ahol most tartunk.
http://www.portfolio.hu/gazdasag/atvagjak_a_gatakat_jon_az_inflacio.155726.html#. TnswNSOlAto.facebook
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: folytathatóságát, szóhasználatával, kötelezettségeit, szükségességéről, gazdaságpolitika, pénzintézetekben, gazdaságélénkítő, költségvetésben, kormánydöntései, felpörgetésével, szembeállítható, feltételezésünk, foglalkoztatást, áremelkedéseket, országgyűlésben, fülkeforradalom, devizahitelesek, felpörgetéséhez, nagyságrendben, kárvallottjait, fenntartásához, szigorításával, leértékelődése, munkaerőpiacra, megpendítettük, felpörgetésére, ellenvetésként, megerősítették, nyilvánosságra, előrebocsátjuk, intervencióval, automatizmusai, feltételezések, államháztartás, eredményezheti, szükségszerűen, korábbi feltételezésünket, infláció felpörgetésével, költségvetési hiányt, következő választásig, lehetséges lépések, senki által, kormány miért, bajba jutottak, nemzetközi jogi, hevenyészett ötletet, miért nyúl, adóemelés fegyveréhez, adóemelés áremelkedéseket, adócsökkentés szükségességéről, döntéshozók ostobák, hozzájuk közel, Csillag István, Mihályi Péter, Orbán Viktor, Monetáris Tanácsban, Országgyűlésben Orbán Viktor, Egyesült Államok,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.17. 11:22 Három magyar birkózó három érmet nyert a kubai kötöttfogású versenyen
02.17. 11:21 A munkaerőpiaci reformprogramról tanácskoztak Veszprémben
02.17. 11:11 Férfi kosárlabda Eb-selejtező - Ivkovics: mindkét februári meccsen nyerni a...
02.17. 11:11 Több mint száz nemzetközi esemény az idei hazai sportnaptárban
02.17. 11:01 Két kilónyi amfetamint szállított autójában egy férfi Vas megyében
02.17. 11:01 Évértékelő - Dömötör Csaba: éles a választóvonal a klímavédelemről való gon...
02.17. 10:31 Koronavírus - Peking a március elejére tervezett parlamenti ülésszak elhala...
02.17. 10:21 Szíria - Tömegsírra bukkantak Kelet-Gútánál
02.17. 10:01 Újra használható a viharban megrongálódott sportcsarnok Törökszentmiklóson
02.17. 10:01 Idén is élőben követhető a gemenci fekete gólyák élete
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Kellemes teázást  Lila rózsa  Rózsa csokor  Png rózsa  Erdő Péter megerősítette Feren...  Kellemes teázást  Facebookon kaptam  Vízcseppes rózsa  Tanitás  Facebookon kaptam  Hajléktalan Jézus  Álmos  Ne félj!  Facebookon kaptam  Kislány virággal  Facebookon kaptam  "Áldjon meg Téged az ÚR, és őr...  Facebookon kaptam  Nő kalapban  Facebookon kaptam  Nő kalapban  Nasi délutánra  Rim Dzse,a hívatlan vendég kor...  Sokan a cigány szót negatív ki...  Vízcseppes rózsa  Tündérkert  Három meccs, ötmillió forint: ...  Rózsaszín rózsa  Káprázik a szeme  Azt mondják, egyszer minden út...  Facebookon kaptam  Szeresd a holnapot  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Köszönet anyám...  Vízcseppes rózsa  Szívek  Kislány kutyussal  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Február  Kellemes kávézást!  Facebookon kaptam  Jó reggelt  Rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csendélet  Krókuszok  Harmónia......  Lila rózsa  Vízcseppes rózsa  Szép napot!  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Útravaló – 2020. február...  Tanitás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Az örök nap, még bágyadtan rag...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az én gyönyörű, virágos Balato...  Kutyus virággal  Harmónia......  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Levendulák kosárban  Kislány kutyussal  Cicák rózsákkal  Minden bajra két orvosság van  Facebookon kaptam  Gyerekek az iskolában  Facebookon kaptam  Hűha  Mai harmónia kártyám  Rózsa csokor  Hóvirág  Naplemente  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Harmónia......  Három meccs, ötmillió forint: ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szèp napot kívánok!  Szeretni jöttem  Szèp napot  Az apró örömöt keresni kell &#...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Február  Tanitás  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Png rózsa  Tanitás  Káprázik a szeme 
Bejegyzés Címkék
korábbi feltételezésünket, infláció felpörgetésével, költségvetési hiányt, következő választásig, lehetséges lépések, senki által, kormány miért, bajba jutottak, nemzetközi jogi, hevenyészett ötletet, miért nyúl, adóemelés fegyveréhez, adóemelés áremelkedéseket, adócsökkentés szükségességéről, döntéshozók ostobák, hozzájuk közel, feltételezések állnak, kormány első, kormánynak valójában, infláció felpörgetésére, szociális kiadások, kormány reményei, jogosultsági korlátok, kormány számára, valóban párját, fogyasztói keresletet, gazdaság lassult, infláció pedig, három nyári, mindenkori előző, infláció megtorpanása, központi költségvetés, biztos hitben, svájci frank, politikai döntés, inflációt féken, kormányzat számára, háború nyelvén, harci morált, infláció elkerülhetetlenül, nemzeti valuta, devizahitelesek számára, összefüggés fordítva, infláció gyorsulásához, tankönyvi tételekkel, lényeges kérdésben, tankönyvekből kiolvasható, költségvetésben tudatosan, költségvetési egyensúly, kiadások ugyanis, tervezett szinten, lineáris kulcsokkal, tényleges infláció, tervezettnél gyorsabban, infláció felpörgése, kiszállított áruért, import jelentősen, állami transzferek, bizonyos ponton, kénytelen alacsonyabb, infláció miatti, államadósság növekedését, állomány fele, brüsszeli döntéshozók, magyar államadósság, maastrichti kritériumot, kormány képes, folyó hiány, fizetési mérleg, államháztartás hiányát, komplex célok, jelen körülmények, kormánynak arra, fogyasztói árindex, következő évben, forint leértékelése, bevezetett vámpótlék, meglepetés infláció, kormánynak most, kétszámjegyű áremelkedés, deficit-cél eléréséhez, kamatemelés fegyveréhez, kormány által, államadósság terhére, állam valamelyik, külföldi tulajdonú, magyar állam, infláció felpörgetéséhez, alacsony keresetűek, béremelés szintén, baráti bankokon, forint gyengülésének, forint gyengítése, ördögi ötlet, egyszer felgyorsult, szabad piac, jóléti rendszerek, szocialista múlt, kormány kezébe, kormányzat populista, rezsi költségek, , ,
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 616
  • e Hét: 16468
  • e Hónap: 55561
  • e Év: 157915
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.