Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Béreket fagyaszt be, támogatás
  2011-09-30 20:04:50, péntek
 
   
  Béreket fagyaszt be, támogatásokat szűkít a 2012-es költségvetéssel a kormány
2011. szeptember 28., szerda, 12:20


Az [origo] birtokába került jövő évi költségvetési tervezet szerint a kormány komoly vágásokat hajt végre a kiadásokban. Többek között szűkítik az utazási kedvezményeket, elküldenek sok állami alkalmazottat, a maradóknak pedig befagyasztják a bérét. Emellett nagy tartalékkal vág neki a kormány 2012-nek.


A kormány által szerdán tárgyalt jövő évi költségvetési tervezetnek nemcsak az adóoldala tartalmaz új, eddig be nem jelentett intézkedéseket (erről részletek ebben a cikkben), hanem a kiadási oldala is. Az [origo] birtokába került, egyelőre nem nyilvános tervezet szerint komoly feladatleépítésbe fog az állam jövőre. A törvényjavaslat szerint nem biztosítanak forrást új programokra, "az ellátott feladatok felülvizsgálatával azokból határozott visszavonulásra kerül sor", korlátozzák a feladatellátáshoz nem feltétlenül szükséges beszerzéseket.

A tervezetből nem derül ki, pontosan milyen feladatok ellátásáról mond le a kormány, annyi azonban kiolvasható, hogy az idén 40 milliárd forint költségvetési forrással megtámogatott útpénztárnak (amiből a közutak építését és felújítását finanszírozták) jövőre le kell mondania erről a központi támogatásról, a feladatát meg kell oldania valamilyen plusz-díjbevétellel. Ezen túl az állami feladatok elhagyásával további 75 milliárd forintot spórol a kormány.

Szűkülnek az utazási kedvezmények

A vonattal vagy busszal utazóknak jövőre jobban a zsebükbe kell nyúlniuk. Az utazási kedvezmények szűkítésével és a menetrendek összehangolásával legalább 25 milliárd forintot szeretne megtakarítani az állam a törvényjavaslat-tervezet szerint. Ebből a nagyobb részt a kedvezmények megkurtítása teszi ki: a költségvetés egyik melléklete szerint az idei 109 milliárd forinttal szemben jövőre csak 93 milliárd forintot ad az állam a közlekedési társaságoknak a kedvezményesen utazó személyek után. A nem részletezett kedvezmények szűkítésétől azt várja a kormány, hogy az érintettek számára drágábbá váló közlekedés miatt csökken az utazások száma.

A tervezetből úgy tűnik, hogy a közösségi közlekedés területén ellenmondásos folyamatok várhatók. A MÁV-nak (benne a személyszállítási üzletággal és a vontatási részleggel), a GYSEV-nek és a Volán-társaságoknak jövőre az idei 208 milliárd forint megcímzett támogatással szemben jövőre 230 milliárd forintot irányoz elő az [origo] által megismert törvénytervezet. Ez tehát lényeges emelkedés lenne, miközben a kormány már a Széll Kálmán-terv bejelentése óta azt állítja, hatékonyságjavulást és évente milliárd forintokban mérhető spórolást vár a közösségi közlekedési vállalatoktól.

A törvényjavaslat másik részéből azonban az derül ki, hogy az idén nem volt megcímkézve a pályavasút fenntartásához való állami hozzájárulás (idén augusztusban kötötte meg az állam a MÁV-Trakcióval a hosszú távú szerződést), jövőre erre 47 milliárd forintot szán a kormány. 2010-ben az [origo] információi szerint 30 milliárd forint körüli összeget költött erre a kormány (az általános keretből, vagyis a fent említett 208 milliárd forint költségtérítésen túl). Vagyis, ha ezt is figyelembe vesszük, akkor az idei közel 240 milliárd forintos állami hozzájárulással szemben jövőre 230 milliárd forintra apad a közlekedésre szánt állami ráfordítás. A kisebb költségigény azonban egyelőre nincs alátámasztva intézkedésekkel, a Volán- és MÁV-társaságok integrációjának előkészítése ugyan már hónapok óta zajlik, de konkrét döntés még nincs a mikéntjéről - tájékoztatták az [origo]-t kormányzati, illetve az integráció munkálataira rálátó források.

Jelentős leépítés és bérbefagyasztás a közszférában

A költségvetési tervből az szintén látszik, hogy az állam magán is fog spórolni. A közszférában az illetmények - hasonlóan a 2010-es és 2011-es folyamatokkal - nem emelkednek (de az alacsony keresetűeknél az adóátrendezés miatti nettóbér-csökkenést kompenzálják), ám jövőre "jelentős mértékű létszámleépítésre" kerül sor, ezektől 20 milliárd forint megtakarítást remél a kormány. Mint az [origo] beszámolt róla, a kormány irányítása alá tartozó költségvetési intézményeknél átlagosan 15 százalékos, 30 ezer főt érintő elbocsátás jöhet. Információink szerint néhány háttérintézménynél ehhez már hozzá is láttak - a honvédelmi tárca háttérintézményeinél például gőzerővel folyik a leépítés -, hogy a végkielégítések minél kevésbé terheljék a 2012-es év költségvetését. Szigorítják a pénzköltési szabályokat a központi költségvetési szerveknél, ettől csaknem 60 milliárd forint megtakarítást várnak.

A fent említett kiadásoldali intézkedések összességében 300 milliárd forintos spórolást jelentenek az államon belül. Ez megegyezik azzal az összeggel, amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter másfél héttel ezelőtt, az adócsomagot és a költségvetési intézkedéseket ismertető sajtótájékoztatón említett, de annak tartalmát nem részletezte.

Egy halmazba gyűjtik a szociális támogatások nagy részét

Újdonság lesz, hogy létrehozzák a Nemzeti Szociálpolitikai Alapot, amelybe a szociális ellátások java részét, valamint a Nyugdíjbiztosítási Alapból kieső nyugdíjakat (szolgálati nyugdíjat, korkedvezményes nyugdíjat, előrehozott öregségi nyugdíjat), valamint a jövedelempótló és -kiegészítő támogatásokat sorolják. A költségvetés indoklásában ez szerepel: "az átalakítás következtében az ellátások számának csökkentése, az ellátórendszer egyszerűsítése révén áttekinthető és kiszámíthatóbb rendszer jön létre. ... a későbbiekben kiszűrhetővé válnak a jelenleg különböző alrendszerek által finanszírozott párhuzamos ellátások, továbbá kimutathatóvá válik, hogy mennyit költ az állam a szociális ellátórendszer finanszírozására."

A Szociálpolitikai Alapba tartozó ellátásokra jövőre 865 milliárd forintot fordítana az állam. Ez reálértéken bizonyosan elmarad az idei összegtől, mert a családi pótlékot, anyasági támogatást, a gyest, a gyermeknevelési támogatást, a pénzbeli gyermekvédelmi támogatást és az életkezdési támogatást befagyasztják, ezért a jövő évre tervezett 4,2 százalékos infláció ennyivel csökkenti ezen támogatások vásárlóértékét.

A normál öregségi nyugdíjakat továbbra is a Nyugdíjbiztosítási Alapból fizetik, mértéküket az inflációnak megfelelően, 4,2 százalékkal emelik január 1-jén.

Még átdolgozzák a költségvetést

A költségvetés azonban még nem nyerte el végső formáját. Erre utal, hogy a sztrádákon kívüli PPP-projektek (felsőoktatási intézmények, kollégiumok, sportlétesítmények, börtönök építése magánvállalkozásokkal együttműködve) PPP-díja jövőre az ideivel megegyező 21 milliárd forint lehet a tervezet mostani verziója szerint. Egyelőre tehát nyoma sincs annak a kormányzati elhatározásnak, hogy a PPP-szerződéseket idén év végéig felülvizsgálják, közülük többeket felbontanak, és állami kezelésbe veszi a létesítményeket azért, hogy a következő években - így 2012-ben is - tehermentesítsék a költségvetést. A PPP-projekt felülvizsgálatával azonban csúszásban van a kormány, ez a múlt héten egyértelművé vált, így vélhetően a parlamenti vita során vezetik át a költségvetésen annak hatását, ha egyes szerződéseket valóban fel tud bontani az állam.

Ugyanez érvényes az önkormányzati rendszerre. Jövőre kórházakat és más egészségügyi intézményeket kíván átvenni a kormány, ahogyan a megyei önkormányzatok is kormányhivatalok alá fognak tartozni, és 2012 szeptemberétől közoktatási intézmények is az államhoz kerülhetnek az önkormányzatoktól, de konkrét döntés még nem született. Ezek hatásait azonban nem tükrözi a költségvetés a mai formájában. Ezt azzal indokolja, hogy "az önkormányzati finanszírozási rendszer 2013-től történő jelentős átalakítása előtt a normatív hozzájárulások és támogatások rendszerében alapvető változásokat nem indokolt végrehajtani."

Mindenesetre az önkormányzatoknak jövőre ugyanúgy húzniuk kell egyet a nadrágszíjon, ahogyan a központi költségvetésnek. Jövőre 1140 milliárd forint támogatást adna a központi költségvetés az önkormányzatoknak, ez 1 százalékkal sem haladja meg az idei támogatást, reálértéken pedig egyértelmű csökkenést jelent, hiszen a 4,2 százalékosra tervezett infláció mértékével sem nőnének jövőre a helyhatóságok központi forrásai.

Nagy biztonsági puffer

A költségvetés jelentős nagyságú tartalékkal készül. Négy jogcímen lesz tartalék. A kamatkockázati tartalék 50 milliárd forint lehet, ha a kormány is jóváhagyja mai ülésén az előterjesztést, az Országvédelmi Alap 150 milliárdos lehet, a rendkívüli kormányzati tartalék pedig 100 milliárd forintra rúghat. (Az országvédelminek nevezett tartalékalap összeg megegyezik a 25-ről 27 százalékra emelt áfakulcs miatti plusz állami bevétellel, ahogyan azt Matolcsy másfél hete közölte.) A negyedik tartalék, a céltartalék értesüléseink szerint még mozgó célpont, 90 és 155 milliárd forint közötti összegekről keringenek információk.

Idén a költségvetés 90 milliárdos tartalékkal vágott neki az évnek, ezt tornászták fel februárban a 250 milliárdos stabilitási tartalék létrehozásával.

A 2012-es költségvetés tervezetét folyamatosan dolgozzuk fel, legközelebb azt nézzük meg, milyen feladatokra szán kevesebbet az állam, és mely tárcák a nagy vesztesei a jövő évi büdzsének.


A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:
http://origo.hu/uzletinegyed/hirek/20110928-2012-evi-koltsegvetes-kemeny-kiadasva gas-feladatok-leadasa-nagy-tartalek.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: költségtérítésen, szociálpolitikai, kormányhivatalok, tehermentesítsék, finanszírozására, országvédelminek, költségvetésnek, törvényjavaslat, törvénytervezet, korkedvezményes, végkielégítések, létesítményeket, integrációjának, felülvizsgálják, bérbefagyasztás, nemzetgazdasági, hozzájárulással, költségvetéssel, gyermeknevelési, intézkedésekkel, visszavonulásra, önkormányzatok, költségvetésen, kamatkockázati, intézkedéseket, szeptemberétől, kedvezményesen, finanszírozott, ellátórendszer, hozzájárulások, finanszírozási, gyermekvédelmi, kiszámíthatóbb, vásárlóértékét, jövedelempótló, előterjesztést, 2012-es költségvetéssel, kormány komoly, utazási kedvezményeket, maradóknak pedig, kormány 2012-nek, kormány által, adóoldala tartalmaz, kiadási oldala, állam jövőre, törvényjavaslat szerint, ellátott feladatok, közutak építését, központi támogatásról, állami feladatok, utazási kedvezmények, vonattal vagy, Széll Kálmán-terv, Matolcsy György, Nemzeti Szociálpolitikai Alapot, Nyugdíjbiztosítási Alapból, Szociálpolitikai Alapba, Országvédelmi Alap,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.09. 07:04 Koronavírus - Meghalt 8 beteg, 980-ra emelkedett a fertőzöttek száma Magyar...
04.09. 07:04 Amerikai képviselők levélben sürgetik Szaúd-Arábiát olajkitermelése csökken...
04.09. 07:04 Egyesült Államok: elhunyt a Clinton-Lewinsky botrányt kirobbantó Linda Trip...
04.09. 07:04 Koronavírus/Húsvét - OKSZ: elmarad az ünnepi vásárlások értéke a korábbiaké...
04.09. 07:04 Húsvét - Nagycsütörtökön az utolsó vacsorára emlékeznek a keresztények
04.08. 23:03 Koronavírus - A román kormány fél hónapos kényszerszabadságra küld közalkal...
04.08. 22:13 Koronavírus - Fauci: a társadalmi távolságtartás eredményes, látszanak a re...
04.08. 21:43 Koronavírus - Kovács Zoltán: Orbán Viktor az összes szempont figyelembe vét...
04.08. 21:23 Bűnösnek vallotta magát annak a kamionnak a sofőrje, amelyben tavaly 39 hol...
04.08. 21:23 Koronavírus - A francia kórházakban újra csökkenőben a halálozások száma
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Te győzöl Uram! – Keresz...  Kutya meleg van  Kádár Hajnalka: Húsvét  Jó reggelt kedves látogatóimna...  „Végül csak a szeretet m...  Ima - Edda együttestől  Korhatár nélkül  Png cica  Egészségügyi Világnap  Plüss nyuszi  Nagyszerda 04.08  Isten bajnoka Pio atya - Dévai...  Kellemes kávézást!  Lent a Via Dolorosán - több vi...  Facebookon kaptam  Te győzöl Uram! – Keresz...  Facebookon kaptam  Maradjunk itthon!  Nő csokorral  Nyuszi csokorral  Png nő  Szèp estét kedves látogat...  Facebookon kaptam  Png nő  Isten bajnoka Pio atya - Dévai...  895 főre nőtt a beazonosított ...  EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGNAP ápr. 7.  Az embernek olykor -  Kislány virággal  4-5 cm-es kis mini kiflik lesz...  Elvárjuk... De vajon...?  Kádár Hajnalka: Húsvét  Adjunk új esélyt minden napnak...  Virágok teás kannában  Santa Marta Mass, Pope Francis...  Az Isten nem emberszámba, hane...  Mai harmónia kártyám  Szemüveges cica  Húsvét  A Golgotán áll a Kereszt..  Egészségügyi Világnap  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Bánattól megterhelt szívvel  Vízcseppes rózsa  Az embernek olykor -  Aranyosi Ervin: Amikor rajtad ...  Gerberák  Santa Marta Mass, Pope Francis...  Gyér forgalom  Kun Magdolna: Amíg nem késő ...  Ne fordíts semmit időt arra...  Tojás pofák  Az Úr templomában  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Szentmise Nagyszerda este 04.0...  Virágok teás kannában  Idén is több százan vettek rés...  4-5 cm-es kis mini kiflik lesz...  Tulipán csokor  Jó reggelt  Élettörténeted  Egészségügyi Világnap  Maradj otthon!- egészséged érd...  Mai humor 2020.04.07  Gyászba borult Isten csillagvá...  Png kosár  Facebookon kaptam  Steampunk nők  Beszélgetés Jézussal az Oltári...  EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGNAP ápr. 7.  A fahéj gyógyhatásairól  Tamkó Sirató Károly: Bíztató  Bozsó Imre - A bezártság  Beszélgetés Jézussal az Oltári...  Maradj otthon!- egészséged érd...  Gyér forgalom  Áldottak az igazak  Alább szállni  Imádkozzunk a járvány megszűné...  Krúdy Gyula: Asszonyom (részle...  Jel  Koloszár Zsófia: húsvét  Facebookon kaptam  Tavaszi csokor  Png kosár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten kegyelme világosítson me...  Egyszer talán majd mégis vége ...  Facebookon kaptam  Koronavírus és bűn  Png cica  Csodálatos Félszigetünk Tihany  Szép napot kívánok!  Jel  Húsvéti tojások  Krúdy Gyula: Asszonyom (részle...  Facebookon kaptam  Hangsúlyozni szeretném a meggy...  Kijárási korlátozás - megszűné... 
Bejegyzés Címkék
2012-es költségvetéssel, kormány komoly, utazási kedvezményeket, maradóknak pedig, kormány 2012-nek, kormány által, adóoldala tartalmaz, kiadási oldala, állam jövőre, törvényjavaslat szerint, ellátott feladatok, közutak építését, központi támogatásról, állami feladatok, utazási kedvezmények, vonattal vagy, zsebükbe kell, menetrendek összehangolásával, nagyobb részt, kedvezmények megkurtítása, költségvetés egyik, közlekedési társaságoknak, kedvezményesen utazó, érintettek számára, utazások száma, közösségi közlekedés, személyszállítási üzletággal, vontatási részleggel, közösségi közlekedési, törvényjavaslat másik, pályavasút fenntartásához, hosszú távú, általános keretből, fent említett, idei közel, közlekedésre szánt, kisebb költségigény, integráció munkálataira, költségvetési tervből, szintén látszik, állam magán, alacsony keresetűeknél, adóátrendezés miatti, kormány irányítása, honvédelmi tárca, végkielégítések minél, pénzköltési szabályokat, központi költségvetési, államon belül, költségvetési intézkedéseket, halmazba gyűjtik, szociális támogatások, szociális ellátások, költségvetés indoklásában, átalakítás következtében, ellátások számának, ellátórendszer egyszerűsítése, későbbiekben kiszűrhetővé, jelenleg különböző, szociális ellátórendszer, idei összegtől, családi pótlékot, gyermeknevelési támogatást, pénzbeli gyermekvédelmi, életkezdési támogatást, jövő évre, normál öregségi, inflációnak megfelelően, költségvetés azonban, sztrádákon kívüli, ideivel megegyező, tervezet mostani, kormányzati elhatározásnak, létesítményeket azért, következő években, múlt héten, parlamenti vita, költségvetésen annak, önkormányzati rendszerre, megyei önkormányzatok, államhoz kerülhetnek, önkormányzati finanszírozási, normatív hozzájárulások, önkormányzatoknak jövőre, központi költségvetésnek, központi költségvetés, idei támogatást, helyhatóságok központi, költségvetés jelentős, kamatkockázati tartalék, rendkívüli kormányzati, országvédelminek nevezett, negyedik tartalék, céltartalék értesüléseink, 2012-es költségvetés, nagy vesztesei, alábbi címen, költségtérítésen, szociálpolitikai, kormányhivatalok, tehermentesítsék, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 661
  • e Hét: 6673
  • e Hónap: 13905
  • e Év: 244923
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.