Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Rozsdás rohamsisak, korhadó kereszt - a doni hősökre emlékez
  2012-01-12 20:11:23, csütörtök
 
  Rozsdás rohamsisak, korhadó kereszt - a doni hősökre emlékezünk!

2012. január 12. 12:47
G. Kirkovits István - Hunhír.info

donkanyar.jpgHatvankilenc évvel ezelőtt, 1943. január 12-én a kommunista - bolsevista Vörös Hadsereg megtámadta a magyar harcállásokat a Don-kanyarban. A hatalmas haditechnikát és emberanyagot felvonultató vörösök napok alatt 50 kilométer széles és 17 kilométer mély rést vágtak a magyar védelmi vonalba.A magyar csapatok szívós ellenállása ellenére győzedelmeskedett a túlerő, s bekövetkezett a II. világháború egyik legnagyobb magyar katasztrófája. A 2. magyar hadsereg felmorzsolódott az egyenlőtlen küzdelemben, a hómezőkön százezer honfitársunk lelte halálát. Hajtsunk fejet a hősök emléke előtt, akik életüket áldozták a hazáért 1941 és 1945 között. Hatvankilenc évvel ezelőtt kezdődött meg igazán a magyar hazáért harcolók sorstragédiája. Hiába a rengeteg véráldozat, és a hozzátartozóját sirató család, nem nagyon divat mostanság erről beszélni. Egyrészt csupán egy kisebb kör fájdalmáról illik csak szót ejteni, másrészt a hazafiasság, hősiesség és az önfeláldozás fogalmai a tűrt-tiltott kategóriába tartoznak.

A kegyetlen hómezőn elhunytak, elpusztítottak emléke hosszú-hosszú évtizedeken keresztül a családok belső életére tartozott csupán, hiszen a szovjet megszállás időszakában ezt a kényes témát nagyobb nyilvánosság előtt nem lehetett előhozni. Számos tanulmány, történelmi elemzés jelent meg az utóbbi időben Magyarország szerepéről, helyzetéről a II. világháborúban, okos és kevésbé az, jóhiszemű és az ezzel ellentétessel jellemezhető történészek próbálták mozaikként összerakni a doni tragédiát.

Az olyan családokban, ahol más volt az esti beszélgetések irányulása, tartalma és tanulsága, mint amit a vörös időszakban a hatalom és az iskolák hirdettek, érintőlegesen előjöttek ezek a kérdések, főleg akkor, ha a családból valaki vissza is érkezett a vörösre festett fehér pokolból.

Apám ott volt, hiszen végigharcolta a II. világháborút, felvette a küzdelmet a hóval, a hideggel és a muszkával, s kis kockás papírra vetette tompa végű ceruzával az ottani benyomásokat, személyes élményeit történelmi hitelességű naplójában. Mint autodidakta haditudósító fényképeket is készített és naplójával egyetemben gondosan rejtette a család elől.

Főleg előlem, a fia elől, hiszen a sárga füzetlapokon megjelent egy, a 40-es évek elején vívódó fiatalember belső világa, s talán nem akarta, hogy a gyermek érezze elérzékenyülését, vagy megtapasztalja, milyen véres volt a világ.

Most, hogy már visszaadta lelkét teremtőjének, előkerültek a lapok és a fényképek. Nem irodalmi alkotások, hiszen nem azzal a céllal készültek, hogy szerzőjének hírnevet adjanak, hanem egy olyan kordokumentum, amelyből kitűnik egy éppen felnőtté vált fiatalember viszonya a hazához, a néphez, a bajtárshoz és az ellenséghez.

Mikor sokan arról kárognak, hogy a galád vezetők belekényszerítették az ártatlan embereket ebbe a háborúba, elfeledkeznek arról, ami a kiváltó ok volt. S apám naplójából kiderül a válasz, miként érezhette át minden magyar a Trianon okozta területcsonkítás szörnyűségét, hogy a Tanácsköztársaságnak nevezett vörös terror leninfiúinak gyalázatos akciói miatt miért érezhetett mérhetetlen ellenszenvet a kommunista hóhérok iránt, és miért volt sikeres a két világháború között az az iskolarendszer, amely az erkölcs, a haza és a haladás eszmerendszerét hirdette.

A napló bebizonyítja, hogy a sok rágalommal és befeketítéssel szemben mennyire toleráns a magyar, mert apám soraiból kitűnik az emberségesség, ahogyan bántak az elfoglalt területen élőkkel, s az a kapcsolatrendszer, amely egy falusi katona és a Don-kanyar környékiek között kialakulhatott. A földjéért küzdő, abból élő, azért dolgozó parasztember sorsa hasonló volt Európában, főleg annak közepén és keleti szegletén, és az ágyúkkal érkező magyar az ellenség katonájának kartácsot, a hátország lakóinak kenyeret vitt.

Rengetegen, több százezren meghaltak. Porhüvelyüket elhagyott tömegsírok, vagy hosszú alkudozások eredményeképpen rendbe tett katonatemetők őrzik ott, Muszkaföldön és a Don vidékén. Aki nem tudott ellépni a gyilkos golyó elől, vagy a lábát kínzó fagy megbénította mozgását, az a hazáért adta életét, akire jobban vigyázott az Isten, vagy szerencsésebb volt, hazatérhetett. Bármely furcsán is hangzik, hazatérhetett és ebben hatalmas szerepe volt az akaratnak és a hitnek. Annak a belső erőnek, amely legyőzi a távolságokat, és amely emberfelettire sarkallja azt, aki óráiból áldoz a Mindenhatóval való kapcsolattartásra.

A hit, az erő és az akarat, és a kijelölt sorsunk útjának járása lehet a rendező elv egy ember életében. Olyasfajta dolog, amely segíti még az utolsó perceket is, ami előtt a szív megszűnik dobogni. Mert biztos, hogy átvillan az eltöltött idő, pillanatokra megelevenedik a sok-sok történés, melynek eredményeként az utolsó pillanatra kész a számvetés.

Apám titkolta naplóját, míg élt, mert nem akart gyengének látszódni utódja előtt. Nem akart úgy kitárulkozni, hogy nyomon követhetővé váljon mindaz, ami emberré teszi az embert. Hogy valamikor gyarló, valamikor fél a fájdalomtól, fél a szenvedéstől, reszket a hidegtől, de adott pillanatban, még ha belsője valamilyen szinten tiltakozik is ellene, valamiért odaadja a rászorulónak golyó lyuggatta kabátját.

Apám még Nagy-Magyarországon született, karon ülő kisgyerekként élve meg a trianoni területrablást. Gyermekkorában abban a szellemben nevelték, hogy hinni kell Istenben, hazában és Magyarország feltámadásában. Amikor jött a behívóparancs, a frontra ment harcolni és életet menteni, mert tanult ember lévén egészségügyi zászlóaljba került.

Szinte minden család érintett a doni tragédiában, apák, nagyapák, dédapák sorsán keresztül. A családból a Mikók, a Légrádyak ottmaradtak, a hómező a szemfedőjük, és jeltelen a fejfájuk. Talán egy rozsdás rohamsisak, vagy egy korhadó kereszt emlékeztet rájuk. Apám megtért, hazajött, és halála után mesélt. Minden benne van ezekben a sárga lapokban. Minden, ami irányt adó ebben a globalista összevisszaságban. Az egyszerű ember győzelme.


http://www.hunhir.info/?pid=hirek&id=48892
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: területcsonkítás, elérzékenyülését, eredményeképpen, felmorzsolódott, eszmerendszerét, jpghatvankilenc, hozzátartozóját, világháborúban, területrablást, megtapasztalja, magyarországon, gyermekkorában, emberfelettire, feltámadásában, sorstragédiája, elpusztítottak, befeketítéssel, kialakulhatott, iskolarendszer, érintőlegesen, beszélgetések, hazatérhetett, kordokumentum, emberségesség, eredményeként, kisgyerekként, mindenhatóval, ellentétessel, szerencsésebb, katonatemetők, harcállásokat, porhüvelyüket, elfeledkeznek, megelevenedik, katasztrófája, haditechnikát, doni hősökre, magyar harcállásokat, hatalmas haditechnikát, magyar védelmi, magyar csapatok, egyenlőtlen küzdelemben, hómezőkön százezer, hősök emléke, hazáért 1941, magyar hazáért, rengeteg véráldozat, hozzátartozóját sirató, önfeláldozás fogalmai, tűrt-tiltott kategóriába, kegyetlen hómezőn, családok belső, Kirkovits István, Vörös Hadsereg,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A boldog családok mind hasonló...  Fehér virág  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Hogy lehet megtartani  Garai Gábor - Takarítás  Popper Péter szavai  Png virág  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Németh László tollából  Mai harmónia kártyám  Nagyi telefonál  Nem számIt  Png ház  Png telefon  Facebookon kaptam Annuska bar...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png csokor  A kételkedés kezelése  210 éve született a SZÓZAT meg...  Nem számIt  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Akarat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Nagyi telefonál  Png ház  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  A boldog családok mind hasonló...  Garai Gábor - Takarítás  s immár én is felragyogva, ért...  Idő  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Rátalálsz  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Boldog születésnapot a ma ünne...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Alázat  Szívem tiéd  Nem méltó hozzád  Az igazi szeretetért rendszeri...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Egy bizonyos határt  Albert Einstein gondolata  Png fotel  Png csokor  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Akarat  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Mi lenne ha  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Png virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Krisztinától  Mindig jusson idő nevetni  Tanuld meg ezt a versemet  Egy bizonyos határt  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Krisztinától  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Zilahy Lajos gondolata  Esti kép  Szívem  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Egy bizonyos határt  A tömeg, a Mester, a módszer, ... 
Bejegyzés Címkék
doni hősökre, magyar harcállásokat, hatalmas haditechnikát, magyar védelmi, magyar csapatok, egyenlőtlen küzdelemben, hómezőkön százezer, hősök emléke, hazáért 1941, magyar hazáért, rengeteg véráldozat, hozzátartozóját sirató, önfeláldozás fogalmai, tűrt-tiltott kategóriába, kegyetlen hómezőn, családok belső, szovjet megszállás, kényes témát, utóbbi időben, ezzel ellentétessel, doni tragédiát, olyan családokban, esti beszélgetések, vörös időszakban, iskolák hirdettek, családból valaki, vörösre festett, ottani benyomásokat, család elől, sárga füzetlapokon, 40-es évek, gyermek érezze, céllal készültek, olyan kordokumentum, éppen felnőtté, galád vezetők, ártatlan embereket, kommunista hóhérok, haladás eszmerendszerét, napló bebizonyítja, elfoglalt területen, falusi katona, földjéért küzdő, ágyúkkal érkező, ellenség katonájának, hátország lakóinak, gyilkos golyó, lábát kínzó, belső erőnek, kijelölt sorsunk, ember életében, utolsó perceket, szív megszűnik, sok-sok történés, utolsó pillanatra, rászorulónak golyó, trianoni területrablást, szellemben nevelték, frontra ment, doni tragédiában, rozsdás rohamsisak, korhadó kereszt, sárga lapokban, globalista összevisszaságban, egyszerű ember, területcsonkítás, elérzékenyülését, eredményeképpen, felmorzsolódott, eszmerendszerét, jpghatvankilenc, hozzátartozóját, világháborúban, területrablást, megtapasztalja, magyarországon, gyermekkorában, emberfelettire, feltámadásában, sorstragédiája, elpusztítottak, befeketítéssel, kialakulhatott, iskolarendszer, érintőlegesen, beszélgetések, hazatérhetett, kordokumentum, emberségesség, eredményeként, kisgyerekként, mindenhatóval, ellentétessel, szerencsésebb, katonatemetők, harcállásokat, porhüvelyüket, elfeledkeznek, megelevenedik, katasztrófája, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3789
  • e Hét: 9521
  • e Hónap: 20632
  • e Év: 174128
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.