Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Davos a globalizáció és a pénzvilág jelképe
  2012-02-05 20:48:23, vasárnap
 
   
  Davos ürügyén

2012. február 5. 05:36:27

Davos a globalizáció és a pénzvilág jelképe.

A gazdaság és a gazdagok felvonulását és a világ jövőjéről szóló beszélgetéseinek helyszínét jelentő Világgazdasági Fórumot a svájci - németKlaus Schwab hozta létre 1971-ben.Azóta minden év elején itt találkoznak a pénzvilág, a nagytőke, a globális cég- és médiabirodalmak képviselői, a nemzetközi szervezetek,mint például az IMF és a Világbank vezetői, valamint az állam- és kormányfők, hogy a világ gondjairól véleményt mondjanak, és a jövő teendőiről vitatkozzanak.

A CNN ,,elitista anomáliának" nevezte a davosi összejövetelt, amelynek címe idén: ,,A nagy átalakulás: az új modellek megalkotása" volt.A luxus körülmények között rendezett összejövetelen január 25. és 29. között 2400 politikai és gazdasági csúcsvezető jelent meg.

A részvételi díj 40000 dollár (közel 9 millió Ft!).

A részvételi díj megfizetése alól csak a vallási vezetők, az államfők és a nemzetközi szervezetek kaptak felmentést.Ez a részvételi díj eleve kizárja, hogy - mondjuk - egy véleményt mondani akaró szakember részt vegyen a rendezvényen.De nem is a pénz az igazi akadály, hanem az, hogy a rendezvényen való részvétel csak meghívás alapján lehetséges.

A rendezvény velejárói kezdetek óta az antiglobalista, a cégek és a pénzvilág növekvő hatalma ellenes tűntetések. Ez az idén sem volt másképpen.

A több százas tüntető csoportot vízágyukkal oszlatta szét a rendőrség.Később, ezres tömeg gyűlt össze Zürichben azzal a céllal, hogy Davosba menjen, de ezt könnygázzal és gumilövedékkel akadályozta meg a rendőrség.A híradások szerint az idei rendőri és biztonsági műveletek a II. világháború óta a legnagyobbak voltak az alpesi országban.

Eközben a barikádokon belül tárgyaltak a konferencia résztvevői és próbálták meggyőzni magukat arról, hogy a világgazdaság problémáit képesek lesznek saját receptjeik szerint megoldani.

A luxus rendezvény hasznával és hatékonyságával kapcsolatban érdemes azonban felfigyelni arra, hogy a csúcsvezetők évenkénti világalakító gondolatai ellenére a világgazdaság helyzete évről évre romlik.

Az a vissza-visszatérő gondolat, amely szerint a globalizáció az egyedüli értelmes fejlődési út, csak jobban kell csinálni, nem hoz gyakorlati eredményeket.Sőt nő a globalizáció kárvallottainak száma, amit bizonyít a kisszámú mesés gazdagságot felhalmozó világelit és az egyre szélesedő elszegényedő réteg közötti szakadék és a növekvő munkanélküliség.Ezért nő a rendezvény ellen tüntetők száma és aktivitása is.

Azonban idén először, talán éppen a világ különböző pontjain zajló globalizáció- és megszorítás ellenes megmozdulások, közöttük is az amerikai vezetés számára egyre kellemetlenebb ,,foglaljuk el" mozgalom hatására a korábbiaktól eltérő hangok és kritikusabb értékelések is elhangoztak.

A nyitórendezvényen szóba került, hogy a kapitalizmusnak jobban kellene szolgálnia a társadalom érdekeit.Ez megnyilvánulhatna például a cégek nagyobb felelősségvállalásában.

Egy ausztrál szakszervezeti vezető így fogalmazott: ,,a növekvő jövedelmi egyenlőtlenségek, a munkanélküliség, főleg a fiatalok körében bizonyítja,hogy a kapitalizmus cserbenhagyta a társadalmat. Az üzleti szféra elvesztette morális iránytűjét. Gátat kellene vetni a növekvő pénzügyi kapzsiságnak. Különben az egész világ veszélybe kerül."

Az állítások tényekkel igazolhatók.

Ezek közül az egyik az európai fiatalok ijesztő mértékű munkanélkülisége.Olaszországban a 16 és 24 év közötti korosztály 28 %-a munkanélküli.Ez a szám Spanyolországban 51,4, Görögországban pedig 43 %.Az Eurostat szerint az Eurozónában 16,3 millió ember nem talál munkát.Az Eurozónában 10,4%-os a munkanélküliség, ami 1999 óta a legmagasabb érték.Európában 23 millióra nőtt a munkanélküliek száma.Az IMF előrejelzései szerint pedig, ha a dolgok nem változnak, akkor 2012-ben az eurozóna recesszióba fordul: - 0,5 % -os gazdasági összeszűkülés következhet be.

De a világgazdaság helyzete is romlik. 2012-ben a világgazdasági növekedés és lassulni fog. Az európai gazdasági lassulás és a növekvő munkanélküliség fő oka a megszorítás.A megszorítások hatására ugyanis cégek mennek tönkre, ami elbocsátásokkal jár.A cégek tönkremenetele és a munkanélküliség csökkenti az állami bevételeket, és így gátolja az államháztartási hiány csökkentését.Az eurozóna recessziója pedig egész Európára, de különösen a függő kelet-európai országokra lehet drámai hatással.

A jól képzett és munkát nem találó fiataloknak egyes politikusok azt a tanácsot adták Davosban, hogy hagyják el hazájukat és keressenek ott munkát, ahol van, például Németországban.

Csakhogy ez nagyon veszélyes tanács.

Korunkban, amikor a nemzetgazdaságok legfontosabb erőforrása, a versenyképesség növelés kulcsfeltétele a tudás és az innováció, a saját jövőjüket veszélyeztetik azok az országok, amelyek elvesztik tehetséges fiataljaikat.Görögországból az elmúlt két évben több tízezer jól képzett fiatal volt kénytelen elmenni.A tudásra vágyó országok ki is használják a számukra nyíló lehetőségeket, bátorítva a fiatalokat az emigrációra.Például az ausztrálok ,,képességvásárokat" rendeznek Athénban.

A globalizáció és a liberális kapitalizmus válsága nyilvánvaló.

Ezt ma már a kapitalista világ olyan szellemi központjai, mint az amerikai Harvard Business School is elismerik.Az egyetem lapjában, a Harvard Business Review-ban Meyer és Kirby az ,,Elszabadult, megvadult kapitalizmus"-ról ír.A világhírűvé vált ,,Bizalom" című könyv szerzője Francis Fukuyama így figyelmeztet: ,,valami furcsa dolog zajlik manapság a világban. A 2008-ban kezdődött globális pénzügyi válság, és az azt követő, jelenleg is zajló euro-válság az elmúlt 30 év szabadjára engedett pénzügyi kapitalizmusának terméke. Ebben a válságban egyre jobban széthullik a középosztály, amely mindez idáig a társadalmak szilárd bázisát jelentette".

A ,,The Economist" 2012. január 21-27-i száma pedig részletes tanulmányt közöl az államkapitalizmusról ,,A látható kéz" címmel.A cikk szerzője, Adrian Wooldridge így ír: ,,a nyugati liberális kapitalizmus válsága egy időben zajlik a feltörekvő országok államkapitalizmusa új és sikeres formáinak megjelenésével." A ,,nagy átalakulás" valóban szemünk előtt játszódik le.

Az új modellek megfogalmazása azonban nem sikerült Davosban.

Láthatóan senki sem hitte, hogy a gazdasági növekedés hamar visszatér Európában.

,,Teljesen mindegy, hogy a bankárok, vállalati vezetők és kormányfők milyen messziről jöttek ide az alpesi luxus rendezvényre, hogy a jövőről beszélgessenek, az ő jövőjük is attól függ majd, hogy hogyan oldódik meg az EU válsága." Schwab pedig azt tanácsolta Európa fiataljainak, hogy ne várjanak arra, hogy mások munkahelyet teremtenek a számukra. Tanuljanak meg vállalkozni, hozzanak létre mikrovállalkozásokat."

Ennek a gondolatnak a kapcsán újra felvetődött a kis- és középes vállalatok fontossága.

Az ,,új modellekre" várókat azonban lehűtötte az IMF vezetője Christine Lagarde, aki a zárófórumon úgy fogalmazott,hogy mindent meg kell tenni a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés és a nagyobb új érték előállítás érdekében, és ennek érdekében cselekedni kell.

De nem mindenhol.

Azokban az országokban, ahol az IMF jelen van, természetesen folytatni kell a pénzügyi szigort, a költségvetési hiánycsökkentést.Ezeket az országokat majd az húzza ki a bajból, ha a fejlettek gazdasága beindul.Ez a nézet gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kevésbé fejlett országoknak nem szabad tenniük semmit gazdaságuk fejlesztése érdekében.Arra szabad csupán várniuk, hogy a fejlettek eredményeitől függően majd - időbeli késéssel - náluk is beindulhat a gazdasági növekedés.

Ez az elmaradottság állandósításának receptje.

A davosi rendezvényt követte január 30-án az EU csúcstalálkozó, ahol visszatértek a Davosban is felvetett gondolatok:vagyis, hogy jó lesz óvatosabban bánni a gazdaságokat leültető, és a növekvő munkanélküliséget, elszegényedést okozó megszorításokkal,és inkább ösztönözni kellene a gazdaságot és munkahelyeket kellene teremteni.Ennek pedig leggyorsabb és legolcsóbb módja a KKV-k helyzetbe hozása.

Most már csak az a kérdés, hogy hogyan?Mik legyenek az új modellek?

A KKV-k támogatása vissza-visszatérő gondolat, a gyakorlatban azonban ennak ellenére alig történik valami.Pedig valamennyi hiteles kutatás szerint a KKV-k tudnának a leggyorsabban és legolcsóbban sok új, értelmes munkahelyet teremteni.

Christine Lagarde davosi nyilatkozata után számunkra különösen fontos kérdés, hogy az IMF hajlandó lesz-e elfogadni, hogy a gazdaság élénkítését nemcsak a gazdag országokban kell jó szemmel nézni és bátorítani.

Sőt, erre éppen ott lenne igazán nagy szükség, ahol a megszorításokat az IMF ultraliberális, ortodox nézetei kényszerítik rá az országra a hitelnyújtás feltételeként.

Érdekességként álljon itt példaként, hogy milyen az államháztartási hiány és az államadósság helyzete néhány EU-s országban!

Ország


Államháztartási hiány


Államadósság a GDP százalékában 2011-ben

Ausztria


3,6


73

Franciaország


-5,8


89

Nagy-Britannia


-8,8


89

Belgium


-3,8


99

Görögország


-8,4


198

Olaszország


-4,0


121

Hollandia


-4,2


65

Spanyolország


-6,5


74

Csehország


-4,6


42

Dánia


-3,9


45

Lengyelország


-6,0


57


Mint láthatjuk, legtöbb fejlett országban is jóval magasabb az államháztartási hiány, mint a mi 3 % körüli értékünk.

Akkor vajon mi indokolja nálunk a ,,túlzott deficit" eljárást?

Ennek tükrében vajon az IMF a hitelszerződés megkötésének feltételéül szabhatja-e a magyar államháztartási hiány további csökkentését?

Ha ugyanis az IMF és hozzá csatlakozva az EU vezetői továbbra is úgy gondolják, hogy nálunk folytatni kell az államháztartási hiány csökkentését,miközben az eurozóna fejlett országai gazdasági ösztönző intézkedéssorozattal erősítik meg saját gazdaságukat,akkor ez gazdaságunk technológiai és tudásszintbeli felzárkózását és így az életszínvonal javulás lehetőségét is hosszabb távra fogja visszavetni.

Az államháztartási hiány erőltetett és a körülmények ismeretében indokolatlan csökkentése ugyanis hosszútávon ható beruházási hiányt okoz máshol:például az új iparágak meghonosítása, az új technológiák bevezetése és a tudásteremtés, az oktatás és kutatás-fejlesztés területén.Ez pedig gazdasági periféria szerepünket állandósítaná.

Davosban az is elhangzott, hogy a ,,világ már soha nem lesz a régi".

Az az ország, amely a fejlettek közé akar kerülni, be kell, hogy kapcsolodjék a technonógiai fejlődés élvonalába.Ehhez tudás és innováció, azaz szinvonalas humán tőke kell.

Ezért minden jól képzett, tehetséges szakember, aki értelmes munka hiányában elhagyja az országot pótolhatatlan veszteség.

A legfontosabb feladatunk ezért csak az értelmes, nagy érték előállítására képes munkahelyek teremtése, és az innováció bátorítása lehet.

Ehhez pedig végre tényleg helyzetbe kellene hozni a KKV szektort.


Dr.Csath Magdolna, közgazdász egyetemi tanár

http://www.nemenyi.net/default.asp?SID=0&AID=0&Direkt=94865
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: munkanélkülisége, egyenlőtlenségek, megszorításokkal, spanyolországban, kapitalizmusának, beszélgetéseinek, nemzetgazdaságok, állandósításának, hiánycsökkentést, munkanélküliség, médiabirodalmak, államháztartási, versenyképesség, kárvallottainak, kapitalizmusnak, elbocsátásokkal, hatékonyságával, megszorításokat, összejövetelen, tudásszintbeli, antiglobalista, elszegényedést, gumilövedékkel, görögországban, tönkremenetele, csúcstalálkozó, megjelenésével, németországban, kulcsfeltétele, görögországból, veszélyeztetik, ultraliberális, világgazdasági, szakszervezeti, hitelszerződés, olaszországban, pénzvilág jelképe, gazdagok felvonulását, világ jövőjéről, svájci –, globális cég-, nemzetközi szervezetek, világ gondjairól, jövő teendőiről, davosi összejövetelt, nagy átalakulás, luxus körülmények, vallási vezetők, véleményt mondani, igazi akadály, rendezvényen való, rendezvény velejárói, Világgazdasági Fórumot, Harvard Business School, Harvard Business Review-ban Meyer, Francis Fukuyama, Adrian Wooldridge, Christine Lagarde, Csath Magdolna,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.17. 11:22 Három magyar birkózó három érmet nyert a kubai kötöttfogású versenyen
02.17. 11:21 A munkaerőpiaci reformprogramról tanácskoztak Veszprémben
02.17. 11:11 Férfi kosárlabda Eb-selejtező - Ivkovics: mindkét februári meccsen nyerni a...
02.17. 11:11 Több mint száz nemzetközi esemény az idei hazai sportnaptárban
02.17. 11:01 Két kilónyi amfetamint szállított autójában egy férfi Vas megyében
02.17. 11:01 Évértékelő - Dömötör Csaba: éles a választóvonal a klímavédelemről való gon...
02.17. 10:31 Koronavírus - Peking a március elejére tervezett parlamenti ülésszak elhala...
02.17. 10:21 Szíria - Tömegsírra bukkantak Kelet-Gútánál
02.17. 10:01 Újra használható a viharban megrongálódott sportcsarnok Törökszentmiklóson
02.17. 10:01 Idén is élőben követhető a gemenci fekete gólyák élete
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Hit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alsóbodok - Kétszázhetvenötödi...  Vártam, hogy virágozzon  Tündér tánc  Tündérek tánca  7 éves kislány gitáron játszik  Tóth Árpád: Isten oltó-kése  Kislány olasz dalt énekel  Facebookon kaptam  Png nő  Betty Boop  Vízcseppes rózsa  Náray Tamás + egy vicc  Cukor szórás  Szeretettel Mindenkinek !  Facebookon kaptam  Vártam, hogy virágozzon  5 éves kisfiú zongorán játszik  6 éves kislány hegedül  Kutyus  Png nő  Maci mézzel  Szeret nem szeret  Papagályok  Png virág  Maci az ablakban  Facebookon kaptam  Ifjú karmester tehetség - 8 év...  Maci az ablakban  Százegy év  8 éves kislány zongorán játszi...  Png rózsa  Ifjú karmester tehetség - 8 év...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Orchidea  A lélek kulcsa 9. - Biegelbaue...  Szép nő  Szèp estét kedves látogat...  Szeret nem szeret  Böjti idő  Szèp napot kívánok  Amit csinálnom kell,csak az ta...  Png madarak szívvel  Egy kis retro Füred  Színes szivek  Posertube  Boldogság  Tavasz előjele  Plitvicei tél  Facebookon kaptam  Plitvicei tél  G.F. Händel: Messiás - 21 tét...  Betty Boop  Szèp napot kívánok  Cukik  Facebookon kaptam  Betty Boop  Maci az ágyban  Facebookon kaptam  Hidd el minden szép, a maga mó...  Facebookon kaptam  Szép nő  Facebookon kaptam  Alsóbodok - Kétszázhetvenötödi...  Png nő  Hold fátyol  Gondoskodjunk a madarakról!  Füle Lajos: RÉGÓTA BÁNT  Posertube  6. évközi hét hétfő 02.17  Maci szívvel  Facebookon kaptam  Baba  Manchester Cityt csapatát két ...  Hold fátyol  Szenvedés  Png csokor  Várnai Zseni: Ha simogatni tud...  Egy kis retro Füred  Facebookon kaptam  Png kutya  Útravaló – 2020. február...  Facebookon kaptam  Hidd el minden szép, a maga mó...  6. évközi hét hétfő 02.17  Tavasz előjele  Hús sütés  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Piros rózsa bokor  Hit  Valóság  Szèp estét  Szépen, lassan, nyílnak a virá...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Facebookon kaptam  Szèp estét kedves látogat...  Füle Lajos: RÉGÓTA BÁNT 
Bejegyzés Címkék
pénzvilág jelképe, gazdagok felvonulását, világ jövőjéről, svájci &#8211, globális cég-, nemzetközi szervezetek, világ gondjairól, jövő teendőiről, davosi összejövetelt, nagy átalakulás, luxus körülmények, vallási vezetők, véleményt mondani, igazi akadály, rendezvényen való, rendezvény velejárói, pénzvilág növekvő, több százas, híradások szerint, idei rendőri, legnagyobbak voltak, alpesi országban, barikádokon belül, konferencia résztvevői, világgazdaság problémáit, luxus rendezvény, csúcsvezetők évenkénti, világgazdaság helyzete, egyedüli értelmes, globalizáció kárvallottainak, kisszámú mesés, egyre szélesedő, növekvő munkanélküliség, rendezvény ellen, világ különböző, amerikai vezetés, korábbiaktól eltérő, nyitórendezvényen szóba, kapitalizmusnak jobban, társadalom érdekeit, cégek nagyobb, ausztrál szakszervezeti, növekvő jövedelmi, fiatalok körében, kapitalizmus cserbenhagyta, üzleti szféra, növekvő pénzügyi, egész világ, állítások tényekkel, európai fiatalok, szám Spanyolországban, legmagasabb érték, munkanélküliek száma, eurozóna recesszióba, világgazdasági növekedés, európai gazdasági, megszorítások hatására, cégek tönkremenetele, munkanélküliség csökkenti, állami bevételeket, államháztartási hiány, eurozóna recessziója, függő kelet-európai, tanácsot adták, nemzetgazdaságok legfontosabb, versenyképesség növelés, saját jövőjüket, tudásra vágyó, számukra nyíló, ausztrálok &#8222, liberális kapitalizmus, kapitalista világ, amerikai Harvard, egyetem lapjában, világhírűvé vált, 2008-ban kezdődött, válságban egyre, társadalmak szilárd, látható kéz&#8221, cikk szerzője, nyugati liberális, időben zajlik, feltörekvő országok, gazdasági növekedés, alpesi luxus, jövőről beszélgessenek, kapcsán újra, pénzügyi szigort, költségvetési hiánycsökkentést, országokat majd, fejlettek gazdasága, nézet gyakorlatilag, kevésbé fejlett, fejlettek eredményeitől, elmaradottság állandósításának, davosi rendezvényt, gazdaságokat leültető, növekvő munkanélküliséget, gyakorlatban azonban, gazdaság élénkítését, gazdag országokban, , ,
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2430
  • e Hét: 11340
  • e Hónap: 50433
  • e Év: 152787
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.