Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Davos a globalizáció és a pénzvilág jelképe
  2012-02-05 20:48:23, vasárnap
 
  Davos ürügyén

2012. február 5. 05:36:27

Davos a globalizáció és a pénzvilág jelképe.

A gazdaság és a gazdagok felvonulását és a világ jövőjéről szóló beszélgetéseinek helyszínét jelentő Világgazdasági Fórumot a svájci - németKlaus Schwab hozta létre 1971-ben.Azóta minden év elején itt találkoznak a pénzvilág, a nagytőke, a globális cég- és médiabirodalmak képviselői, a nemzetközi szervezetek,mint például az IMF és a Világbank vezetői, valamint az állam- és kormányfők, hogy a világ gondjairól véleményt mondjanak, és a jövő teendőiről vitatkozzanak.

A CNN ,,elitista anomáliának" nevezte a davosi összejövetelt, amelynek címe idén: ,,A nagy átalakulás: az új modellek megalkotása" volt.A luxus körülmények között rendezett összejövetelen január 25. és 29. között 2400 politikai és gazdasági csúcsvezető jelent meg.

A részvételi díj 40000 dollár (közel 9 millió Ft!).

A részvételi díj megfizetése alól csak a vallási vezetők, az államfők és a nemzetközi szervezetek kaptak felmentést.Ez a részvételi díj eleve kizárja, hogy - mondjuk - egy véleményt mondani akaró szakember részt vegyen a rendezvényen.De nem is a pénz az igazi akadály, hanem az, hogy a rendezvényen való részvétel csak meghívás alapján lehetséges.

A rendezvény velejárói kezdetek óta az antiglobalista, a cégek és a pénzvilág növekvő hatalma ellenes tűntetések. Ez az idén sem volt másképpen.

A több százas tüntető csoportot vízágyukkal oszlatta szét a rendőrség.Később, ezres tömeg gyűlt össze Zürichben azzal a céllal, hogy Davosba menjen, de ezt könnygázzal és gumilövedékkel akadályozta meg a rendőrség.A híradások szerint az idei rendőri és biztonsági műveletek a II. világháború óta a legnagyobbak voltak az alpesi országban.

Eközben a barikádokon belül tárgyaltak a konferencia résztvevői és próbálták meggyőzni magukat arról, hogy a világgazdaság problémáit képesek lesznek saját receptjeik szerint megoldani.

A luxus rendezvény hasznával és hatékonyságával kapcsolatban érdemes azonban felfigyelni arra, hogy a csúcsvezetők évenkénti világalakító gondolatai ellenére a világgazdaság helyzete évről évre romlik.

Az a vissza-visszatérő gondolat, amely szerint a globalizáció az egyedüli értelmes fejlődési út, csak jobban kell csinálni, nem hoz gyakorlati eredményeket.Sőt nő a globalizáció kárvallottainak száma, amit bizonyít a kisszámú mesés gazdagságot felhalmozó világelit és az egyre szélesedő elszegényedő réteg közötti szakadék és a növekvő munkanélküliség.Ezért nő a rendezvény ellen tüntetők száma és aktivitása is.

Azonban idén először, talán éppen a világ különböző pontjain zajló globalizáció- és megszorítás ellenes megmozdulások, közöttük is az amerikai vezetés számára egyre kellemetlenebb ,,foglaljuk el" mozgalom hatására a korábbiaktól eltérő hangok és kritikusabb értékelések is elhangoztak.

A nyitórendezvényen szóba került, hogy a kapitalizmusnak jobban kellene szolgálnia a társadalom érdekeit.Ez megnyilvánulhatna például a cégek nagyobb felelősségvállalásában.

Egy ausztrál szakszervezeti vezető így fogalmazott: ,,a növekvő jövedelmi egyenlőtlenségek, a munkanélküliség, főleg a fiatalok körében bizonyítja,hogy a kapitalizmus cserbenhagyta a társadalmat. Az üzleti szféra elvesztette morális iránytűjét. Gátat kellene vetni a növekvő pénzügyi kapzsiságnak. Különben az egész világ veszélybe kerül."

Az állítások tényekkel igazolhatók.

Ezek közül az egyik az európai fiatalok ijesztő mértékű munkanélkülisége.Olaszországban a 16 és 24 év közötti korosztály 28 %-a munkanélküli.Ez a szám Spanyolországban 51,4, Görögországban pedig 43 %.Az Eurostat szerint az Eurozónában 16,3 millió ember nem talál munkát.Az Eurozónában 10,4%-os a munkanélküliség, ami 1999 óta a legmagasabb érték.Európában 23 millióra nőtt a munkanélküliek száma.Az IMF előrejelzései szerint pedig, ha a dolgok nem változnak, akkor 2012-ben az eurozóna recesszióba fordul: - 0,5 % -os gazdasági összeszűkülés következhet be.

De a világgazdaság helyzete is romlik. 2012-ben a világgazdasági növekedés és lassulni fog. Az európai gazdasági lassulás és a növekvő munkanélküliség fő oka a megszorítás.A megszorítások hatására ugyanis cégek mennek tönkre, ami elbocsátásokkal jár.A cégek tönkremenetele és a munkanélküliség csökkenti az állami bevételeket, és így gátolja az államháztartási hiány csökkentését.Az eurozóna recessziója pedig egész Európára, de különösen a függő kelet-európai országokra lehet drámai hatással.

A jól képzett és munkát nem találó fiataloknak egyes politikusok azt a tanácsot adták Davosban, hogy hagyják el hazájukat és keressenek ott munkát, ahol van, például Németországban.

Csakhogy ez nagyon veszélyes tanács.

Korunkban, amikor a nemzetgazdaságok legfontosabb erőforrása, a versenyképesség növelés kulcsfeltétele a tudás és az innováció, a saját jövőjüket veszélyeztetik azok az országok, amelyek elvesztik tehetséges fiataljaikat.Görögországból az elmúlt két évben több tízezer jól képzett fiatal volt kénytelen elmenni.A tudásra vágyó országok ki is használják a számukra nyíló lehetőségeket, bátorítva a fiatalokat az emigrációra.Például az ausztrálok ,,képességvásárokat" rendeznek Athénban.

A globalizáció és a liberális kapitalizmus válsága nyilvánvaló.

Ezt ma már a kapitalista világ olyan szellemi központjai, mint az amerikai Harvard Business School is elismerik.Az egyetem lapjában, a Harvard Business Review-ban Meyer és Kirby az ,,Elszabadult, megvadult kapitalizmus"-ról ír.A világhírűvé vált ,,Bizalom" című könyv szerzője Francis Fukuyama így figyelmeztet: ,,valami furcsa dolog zajlik manapság a világban. A 2008-ban kezdődött globális pénzügyi válság, és az azt követő, jelenleg is zajló euro-válság az elmúlt 30 év szabadjára engedett pénzügyi kapitalizmusának terméke. Ebben a válságban egyre jobban széthullik a középosztály, amely mindez idáig a társadalmak szilárd bázisát jelentette".

A ,,The Economist" 2012. január 21-27-i száma pedig részletes tanulmányt közöl az államkapitalizmusról ,,A látható kéz" címmel.A cikk szerzője, Adrian Wooldridge így ír: ,,a nyugati liberális kapitalizmus válsága egy időben zajlik a feltörekvő országok államkapitalizmusa új és sikeres formáinak megjelenésével." A ,,nagy átalakulás" valóban szemünk előtt játszódik le.

Az új modellek megfogalmazása azonban nem sikerült Davosban.

Láthatóan senki sem hitte, hogy a gazdasági növekedés hamar visszatér Európában.

,,Teljesen mindegy, hogy a bankárok, vállalati vezetők és kormányfők milyen messziről jöttek ide az alpesi luxus rendezvényre, hogy a jövőről beszélgessenek, az ő jövőjük is attól függ majd, hogy hogyan oldódik meg az EU válsága." Schwab pedig azt tanácsolta Európa fiataljainak, hogy ne várjanak arra, hogy mások munkahelyet teremtenek a számukra. Tanuljanak meg vállalkozni, hozzanak létre mikrovállalkozásokat."

Ennek a gondolatnak a kapcsán újra felvetődött a kis- és középes vállalatok fontossága.

Az ,,új modellekre" várókat azonban lehűtötte az IMF vezetője Christine Lagarde, aki a zárófórumon úgy fogalmazott,hogy mindent meg kell tenni a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés és a nagyobb új érték előállítás érdekében, és ennek érdekében cselekedni kell.

De nem mindenhol.

Azokban az országokban, ahol az IMF jelen van, természetesen folytatni kell a pénzügyi szigort, a költségvetési hiánycsökkentést.Ezeket az országokat majd az húzza ki a bajból, ha a fejlettek gazdasága beindul.Ez a nézet gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kevésbé fejlett országoknak nem szabad tenniük semmit gazdaságuk fejlesztése érdekében.Arra szabad csupán várniuk, hogy a fejlettek eredményeitől függően majd - időbeli késéssel - náluk is beindulhat a gazdasági növekedés.

Ez az elmaradottság állandósításának receptje.

A davosi rendezvényt követte január 30-án az EU csúcstalálkozó, ahol visszatértek a Davosban is felvetett gondolatok:vagyis, hogy jó lesz óvatosabban bánni a gazdaságokat leültető, és a növekvő munkanélküliséget, elszegényedést okozó megszorításokkal,és inkább ösztönözni kellene a gazdaságot és munkahelyeket kellene teremteni.Ennek pedig leggyorsabb és legolcsóbb módja a KKV-k helyzetbe hozása.

Most már csak az a kérdés, hogy hogyan?Mik legyenek az új modellek?

A KKV-k támogatása vissza-visszatérő gondolat, a gyakorlatban azonban ennak ellenére alig történik valami.Pedig valamennyi hiteles kutatás szerint a KKV-k tudnának a leggyorsabban és legolcsóbban sok új, értelmes munkahelyet teremteni.

Christine Lagarde davosi nyilatkozata után számunkra különösen fontos kérdés, hogy az IMF hajlandó lesz-e elfogadni, hogy a gazdaság élénkítését nemcsak a gazdag országokban kell jó szemmel nézni és bátorítani.

Sőt, erre éppen ott lenne igazán nagy szükség, ahol a megszorításokat az IMF ultraliberális, ortodox nézetei kényszerítik rá az országra a hitelnyújtás feltételeként.

Érdekességként álljon itt példaként, hogy milyen az államháztartási hiány és az államadósság helyzete néhány EU-s országban!

Ország


Államháztartási hiány


Államadósság a GDP százalékában 2011-ben

Ausztria


3,6


73

Franciaország


-5,8


89

Nagy-Britannia


-8,8


89

Belgium


-3,8


99

Görögország


-8,4


198

Olaszország


-4,0


121

Hollandia


-4,2


65

Spanyolország


-6,5


74

Csehország


-4,6


42

Dánia


-3,9


45

Lengyelország


-6,0


57


Mint láthatjuk, legtöbb fejlett országban is jóval magasabb az államháztartási hiány, mint a mi 3 % körüli értékünk.

Akkor vajon mi indokolja nálunk a ,,túlzott deficit" eljárást?

Ennek tükrében vajon az IMF a hitelszerződés megkötésének feltételéül szabhatja-e a magyar államháztartási hiány további csökkentését?

Ha ugyanis az IMF és hozzá csatlakozva az EU vezetői továbbra is úgy gondolják, hogy nálunk folytatni kell az államháztartási hiány csökkentését,miközben az eurozóna fejlett országai gazdasági ösztönző intézkedéssorozattal erősítik meg saját gazdaságukat,akkor ez gazdaságunk technológiai és tudásszintbeli felzárkózását és így az életszínvonal javulás lehetőségét is hosszabb távra fogja visszavetni.

Az államháztartási hiány erőltetett és a körülmények ismeretében indokolatlan csökkentése ugyanis hosszútávon ható beruházási hiányt okoz máshol:például az új iparágak meghonosítása, az új technológiák bevezetése és a tudásteremtés, az oktatás és kutatás-fejlesztés területén.Ez pedig gazdasági periféria szerepünket állandósítaná.

Davosban az is elhangzott, hogy a ,,világ már soha nem lesz a régi".

Az az ország, amely a fejlettek közé akar kerülni, be kell, hogy kapcsolodjék a technonógiai fejlődés élvonalába.Ehhez tudás és innováció, azaz szinvonalas humán tőke kell.

Ezért minden jól képzett, tehetséges szakember, aki értelmes munka hiányában elhagyja az országot pótolhatatlan veszteség.

A legfontosabb feladatunk ezért csak az értelmes, nagy érték előállítására képes munkahelyek teremtése, és az innováció bátorítása lehet.

Ehhez pedig végre tényleg helyzetbe kellene hozni a KKV szektort.


Dr.Csath Magdolna, közgazdász egyetemi tanár

http://www.nemenyi.net/default.asp?SID=0&AID=0&Direkt=94865
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: munkanélkülisége, egyenlőtlenségek, megszorításokkal, spanyolországban, kapitalizmusának, beszélgetéseinek, nemzetgazdaságok, állandósításának, hiánycsökkentést, munkanélküliség, médiabirodalmak, államháztartási, versenyképesség, kárvallottainak, kapitalizmusnak, elbocsátásokkal, hatékonyságával, megszorításokat, összejövetelen, tudásszintbeli, antiglobalista, elszegényedést, gumilövedékkel, görögországban, tönkremenetele, csúcstalálkozó, megjelenésével, németországban, kulcsfeltétele, görögországból, veszélyeztetik, ultraliberális, világgazdasági, szakszervezeti, hitelszerződés, olaszországban, pénzvilág jelképe, gazdagok felvonulását, világ jövőjéről, svájci –, globális cég-, nemzetközi szervezetek, világ gondjairól, jövő teendőiről, davosi összejövetelt, nagy átalakulás, luxus körülmények, vallási vezetők, véleményt mondani, igazi akadály, rendezvényen való, rendezvény velejárói, Világgazdasági Fórumot, Harvard Business School, Harvard Business Review-ban Meyer, Francis Fukuyama, Adrian Wooldridge, Christine Lagarde, Csath Magdolna,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nem kellett volna!  Üdvözöllek az oldalamon  Facebookon kaptam  Amikor 5 éves voltam,  Facebookon kaptam  Síró nő  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Facebookon kaptam  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Egyet értesz?  Heltai Jenő: Szabadság  Mélységes szomorúsággal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ted Engstrőm gondolata  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Talpra vándor  A gyász  Mélységes szomorúsággal  Facebookon kaptam  ...és mégis ráismersz  Facebookon kaptam  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Alvó cica  A gyomorrontás tojással is kez...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép álmokat!  Nagy László - Szerelem emléke  mindent a népért...  Ted Engstrőm gondolata  Facebookon kaptam  Szent-Györgyi Albert gondolata  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Március 15 emlékére virágba bo...  Szabó Norbert – Szabadsá...  Könnyáztatta asszonysorsok  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kávé  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Nemzeti  Egyet értesz?  Facebookon kaptam  Nemzeti  képre írva Március 15 -re emlé...  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Keresd azt a valakit,...  Paul David Tripp Március 15  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Dóró Sándor: Ma  Esti kép  Facebookon kaptam  Fújjad márciusi szél . . .  A kávé  Az agyat és a csontokat is erő...  Az agyat és a csontokat is erő...  Kokárda  Rochefoucauld - a bölcs  Facebookon kaptam  Házi botox  Amikor 5 éves voltam,  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Kokárda  Aztán itt van egy másik szerep...  Az agyat és a csontokat is erő...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten áldja  Facebookon kaptam  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Ma  Az agyat és a csontokat is erő...  A közszereplő  Benned is ezerféle szín van  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó baby  Az agyat és a csontokat is erő...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Várnai Zseni - Petőfi márciusa 
Bejegyzés Címkék
pénzvilág jelképe, gazdagok felvonulását, világ jövőjéről, svájci &#8211, globális cég-, nemzetközi szervezetek, világ gondjairól, jövő teendőiről, davosi összejövetelt, nagy átalakulás, luxus körülmények, vallási vezetők, véleményt mondani, igazi akadály, rendezvényen való, rendezvény velejárói, pénzvilág növekvő, több százas, híradások szerint, idei rendőri, legnagyobbak voltak, alpesi országban, barikádokon belül, konferencia résztvevői, világgazdaság problémáit, luxus rendezvény, csúcsvezetők évenkénti, világgazdaság helyzete, egyedüli értelmes, globalizáció kárvallottainak, kisszámú mesés, egyre szélesedő, növekvő munkanélküliség, rendezvény ellen, világ különböző, amerikai vezetés, korábbiaktól eltérő, nyitórendezvényen szóba, kapitalizmusnak jobban, társadalom érdekeit, cégek nagyobb, ausztrál szakszervezeti, növekvő jövedelmi, fiatalok körében, kapitalizmus cserbenhagyta, üzleti szféra, növekvő pénzügyi, egész világ, állítások tényekkel, európai fiatalok, szám Spanyolországban, legmagasabb érték, munkanélküliek száma, eurozóna recesszióba, világgazdasági növekedés, európai gazdasági, megszorítások hatására, cégek tönkremenetele, munkanélküliség csökkenti, állami bevételeket, államháztartási hiány, eurozóna recessziója, függő kelet-európai, tanácsot adták, nemzetgazdaságok legfontosabb, versenyképesség növelés, saját jövőjüket, tudásra vágyó, számukra nyíló, ausztrálok &#8222, liberális kapitalizmus, kapitalista világ, amerikai Harvard, egyetem lapjában, világhírűvé vált, 2008-ban kezdődött, válságban egyre, társadalmak szilárd, látható kéz&#8221, cikk szerzője, nyugati liberális, időben zajlik, feltörekvő országok, gazdasági növekedés, alpesi luxus, jövőről beszélgessenek, kapcsán újra, pénzügyi szigort, költségvetési hiánycsökkentést, országokat majd, fejlettek gazdasága, nézet gyakorlatilag, kevésbé fejlett, fejlettek eredményeitől, elmaradottság állandósításának, davosi rendezvényt, gazdaságokat leültető, növekvő munkanélküliséget, gyakorlatban azonban, gazdaság élénkítését, gazdag országokban, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 167
  • e Hét: 1825
  • e Hónap: 18618
  • e Év: 151535
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.