Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
2007 - a leghosszabb év
  2008-01-02 09:58:26, szerda
 
   
  2007 - a leghosszabb év

Reformdiktatúra és gyanús politikusok

Lánczi András, itthon@hetivalasz.hu
7. évfolyam 51. szám, 2007.12.20

Hogy pontosan mikor kezdődött és mikor fog véget érni 2007, nem tudom. Talán 9/17, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése és a Magyar Televízió épületének ostroma volt a kezdet, és mindaddig tartani fog, ameddig 2006 eseményeihez mérjük a későbbi történéseket.
Mert a 2006. őszi zavargások és a hatalom erőszakossága megfosztott bennünket a rendszerváltás legfőbb illúziójától, miszerint a rendszerváltás lehet békés.

De még ennél is többet veszítettünk a hosszú 2007-es évben. Elvesztettük a hitünket, hogy képesek vagyunk sorsunkat a kezünkben tartani. Megtapasztaltuk, hogy a demokratikus hatalom is hatalom, sőt demokratikus keretek között is kiépülhet autokratikus hatalom. A miniszterelnök és a mögötte álló politikai erők már nem is erőlködnek, hogy magasabb eszményekre hivatkozzanak - szabadságra, igazságosságra, joguralomra -, kizárólag a demokrácia legelemibb szabályára, a többségi elvre mutatnak: minket választottak meg, aki pedig nincs velünk ebben a helyzetben, az tehet egy szívességet, s különben is fogja be a száját, aki politikai alternatívát próbál felvázolni.

9/17 után tudjuk, hogy bármi megtörténhet velünk. Végleg elvesztettük a biztonságérzetünket, ma már mindenki tudja, hogy bárki bármikor kirúgható a munkahelyéről; szervezett vagy intézményes módon alig kap bárki is segítséget. A hosszú 2007 megtanított bennünket arra, hogy a szavak és a tettek végletesen elválhatnak egymástól. Arra, hogy ami logikus, lehet gyönyörűen felépített hazugság is. Arra, hogy senkiben nem bízhatunk, mindenki gyanús, aki politikáról beszél, ír, megnyilvánul.

A GYANÚS POLITIKUSOK ÉS AZ ÁLLAMPOLGÁR

Valójában nem jobb- és baloldalra szakadtunk, hanem politikai osztályra és állampolgárokra. Nem sikerült áthidalni a szakadékot a rendszerváltás állama és a választópolgárok között: minden felülről bevezetett demokrácia ezzel küzd. Még Németország is inkább támaszkodott a saját belső, szűk demokratikus hagyományaira, mint a külső kényszerre. Ha nagy a bűntudat, őszintébb a megbánás is. Nálunk nem volt őszinte bűntudat, csak a nyers, természeti parancs, hogy fenntartsák az egzisztenciájukat a régi rend emberei. Horn Gyula legalább végigvitte a logikát: mi, reformkommunisták csináltuk a rendszerváltást - mondta -, ezért ennek minden előnyéből az első zsíros falat nekünk jár, így igazságos.

Ráadásul igazat mond: 1989-ben Moszkvában osztották le a lapokat, a rendszerváltás moszkvai beleegyezés és egyeztetés nélkül nem mehetett volna végbe - Vlagyimir Bukovszkij erről 2007. november 7-én beszélt Budapesten a XX. Század Intézet konferenciáján. A hosszú 2007 során azt is megtapasztaltuk, hogy az EU vagy az Egyesült Államok nem old meg semmit helyettünk, mi több, ők is csak politikai szereplők, azaz hatalmi érdekeik nem lehetnek semlegesek. És akkor a demokrácia minimális szabályait is megszegő Oroszország új arroganciájáról nem is beszéltünk.

Mindennek csak az lehetett a következménye, hogy lelki erőink, mindenféle javulásba vetett hitünk megrendült, nincs perspektívánk, nincs alternatíva, nincsenek céljaink, csak félelmeink és szorongásaink. Csak nyomokban lelhető fel az együttérzés a társadalmunkban. Ez persze nem végzet, de sorsunkká még kövülhet ez a céltalanság, ez a mindennapi ellenségeskedés, közöny, elidegenedés, üresség. Ez nem a gázártól függő lelkiállapot. A REFORMDIKTATÚRA MOSÓGÉPE

A kormányt adó politikai erők néhány reformban határozták meg a legfőbb politikai célokat. Már nem hallunk jóléti rendszerváltásról, nem hallunk igazságosságról, legkevésbé az esélyegyenlőség növeléséről. Reform az, ami az emberek többségének életét befolyásolja, megváltoztatja, és azt ígéri, hogy jobb körülmények, feltételek közé kerülnek a reform által érintett területen. A jelenlegi kormány pártjai erre tettek fel mindent: a miniszterelnök eksztatikusságig tudja fokozni az elkötelezettség látszatát bármilyen ügy mellett, így ezzel az eszközzel most is él.

Egyszerű képet szokott felvázolni: ahhoz, hogy valami újat építsünk, előbb le kell rombolni a régit. A hasonlat abban téved végzetesen, hogy egy országot érintő reform nem hasonlítható a hétköznapi tapasztalati világból ismert "kidobom a régi mosógépet és egy újat veszek helyette" döntéshez, mivel a társadalmi intézményekbe való radikális beavatkozás - a bonyolult viszonyok miatt - átgyűrűzik az érintett, például az egészségügyi vagy az oktatási rendszer formális határain. A társadalom eleven, organikus szervezet, amelyhez nem lehet úgy hozzányúlni, mint a mosógéphez. A mosógépet ki lehet dobni, ha újat akarok helyette; a társadalmat csak apránként, lépcsőzetesen lehet bármelyik elemében megváltoztatni. Ugye, azt csak a kommunisták hitték, hogy egy egész eleven organizmust "ki lehet dobni", és újat lehet - önbeporzással - nemzeni? Ugye, kedves kormányzók, nem így gondolkodnak?!

Ráadásul van egy rosszabb hírem is. Minél erősebben akarják az "átfogó" és "gyökeres" reformot, hiszen ettől függ az önként meghirdetett politikai legitimációjuk (ugyebár a nép nem kérte a reformokat ebben a formában), annál inkább gyengítik a rendszerváltás politikai legitimitását. Annál inkább elidegenítik az embereket a demokratikus rezsimtől. Ez a követő fejlődésű országok örökös csapdája: mivel nem belsőleg kialakult normákon nyugszanak, ezek a normák mindig idegenek maradnak, s legkisebb nehézség esetén is ellenük fordulnak az emberek - ritkán látványosan, inkább egyéni utakon, alattomosan, szemforgató módon. A képmutatás kifizetődőbb, mint az együttérzés vállalása.

Ráadásul az állam és az állampolgárok közti állandó háborút az állam nem tudja megnyerni, csak megkeményedik, egyre több autokratikus vonást ölt, s kialakul a tömeg közé lövető, sok adót beszedő, ám alacsony színvonalon szolgáltató posztkommunista állam modellje. Mert az emberek soha nem lesznek hálásak az államnak, ezért ha vannak is a reformoknak részeredményei, az államtól - a közügyektől mint a morális közösség legfontosabb ügyeitől - még jobban el fognak távolodni. S végül marad az elmúlt kétszáz év igazsága, jobb a kuruckodás, jobb a külföldtől tartani, az állam olyasmi, ami nem a "mienk", mert pecsovicsok irányítják, akkor inkább a rokonok világa. Ha a hatalomnak volna őszinte ironikus pillanata, akkor karácsonyra Móricz Zsigmond Rokonok című regényét küldené ajándékba az állami vezetés minden szintjén. MEDDIG BÍRJA A MOCSÁRI TEKNŐS?

Ha a gazdaságban oligarchikus érdekszférák jöttek létre, a politikai életünkre a megmerevedett hatalomfelosztás jellemző. Patthelyzet alakult ki, melyben a miniszterelnöknek egyetlen erőforrása maga a végrehajtó hatalom birtoklása, míg az ellenzék vezére azt a politikai bravúrt hajtotta végre, hogy rossz helyzetéből kitörve, apró győzelmekkel és kemény hatalmi eszközökkel megszilárdította a párthatalmát.

Míg a kétségbeesetten megkapaszkodni igyekvő miniszterelnök lefelé csúszik, az ellenzék vezére fontos győzelmeket arat: a 2006-os választások elvesztése után óriási önkormányzati választási győzelmet aratott; amikor úgy tűnt, hogy akár politikai platformok és politikai verseny alakul ki a Fideszen belül, akkor a májusi kongresszuson megszilárdította elnöki pozícióját; s amikor kevesen hittek neki abban, hogy politikailag hasznos vállalkozás Tőkés László támogatása a novemberi EP-választásokon, akkor - nem kis bravúr - Tőkést megválasztják. Decemberben pedig a Fidesz programot hirdetett, jelezve, hogy van politikai alternatívája a jelenlegi kormánynak.

S még valamit elért a Fidesz elnöke: el tudta hitetni a támogatóival - ha kellett, kikényszerítette -, hogy jobb nem kimondani nyilvánosan az önkritikus véleményeket, míg a liberalizált baloldal látszólag abból merít erőt, hogy akár a saját kormányát is bírálja. Pedig az egyik látszólagos gyávaság, a másik pedig álbátorság. A jobboldalon sok belső vita folyik, s ha ezek nem is jelennek meg nyíltan, a nézetek sokfélesége gyakran tévkövetkeztetésekre vezeti a baloldali elemzőt. Az azonban továbbra is igaz, hogy a jobboldalt az antikommunizmus tartja össze. Az álbátor liberális önkritika viszont csak addig mehet el, amíg az nem relativizálja az ellenfél démoni mivoltát.

Ez a kritika belül marad a baloldali arrogancián és felsőbbrendűségen: noha a baloldal eszmeileg kiürült, az üres és tárgy nélküli haladástudatuk arra szorítkozik, hogy minden identitást leromboljanak, állandó mozgásban tartsák a társadalmat, a gyökértelenséget tegyék meg elfogadott emberi állapotnak. Olyan ez, mint amikor az egyszeri mocsáriteknős-tulajdonos pihenőhely nélküli vízbe rakta a kis állatot, majd arra a kérdésre, hogy mióta tartja így, azt felelte, "két éve!". De tudunk-e mindannyian pihenés nélkül egyfolytában úszni és életben maradni?

Gyökeres változás akkor lehet, ha a politikai elit ellentétes érzelmű és gondolkodású emberei áttörik - reálpolitikai okokból - saját végső identitásképző céljuk határát: az egyik lemond a kérlelhetetlen antikommunizmusról, és kulturális kérdésként fogja fel a liberalizált baloldaliságot, míg a másik elkezdi relativizálni az összes baloldalinak gondolt értéket, hogy kormányképesnek lássa a jobboldalt. Vagy akkor lehet még áttörés, ha valamelyik politikai erő annyira meggyengül, hogy a másik döntő fölényt harcol ki - erre kicsi az esély, igaz, a másikra sem nagy.

2007 egyelőre folytatódik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megszilárdította, hatalomfelosztás, eksztatikusságig, kikényszerítette, gyökértelenséget, választópolgárok, reformdiktatúra, megtapasztaltuk, igazságosságról, esélyegyenlőség, ellenségeskedés, állampolgárokra, társadalmunkban, rendszerváltást, arroganciájáról, elkötelezettség, kétségbeesetten, posztkommunista, kormányképesnek, antikommunizmus, rendszerváltás, identitásképző, kérlelhetetlen, baloldaliságot, miniszterelnök, igazságosságra, haladástudatuk, legitimációjuk, megváltoztatja, részeredményei, konferenciáján, megkapaszkodni, megváltoztatni, nyilvánosságra, hivatkozzanak, legitimitását, őszödi beszéd, későbbi történéseket, hatalom erőszakossága, rendszerváltás legfőbb, rendszerváltás lehet, hosszú 2007-es, kezünkben tartani, demokratikus hatalom, mögötte álló, demokrácia legelemibb, többségi elvre, hosszú 2007, tettek végletesen, rendszerváltás állama, választópolgárok között, saját belső, Lánczi András, Magyar Televízió, GYANÚS POLITIKUSOK ÉS AZ ÁLLAMPOLGÁR, Horn Gyula, Vlagyimir Bukovszkij, Század Intézet, Egyesült Államok, REFORMDIKTATÚRA MOSÓGÉPE, Móricz Zsigmond Rokonok, MEDDIG BÍRJA MOCSÁRI TEKNŐS, Tőkés László,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Png virág  Azur andara kristály  Tavaszi csokor  Png rózsa csokor  Kellemes kávézást  Tavaszi csokor  A sikeres és a sikertelen  Facebookon kaptam  Törékeny alkonyat .  Png nő  Tavaszi kép  Png virág  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát !......  Szép estét - jó éjszakát kívá...  Macikák......  Szép estét kedves látogatóimna...  Szeretet  Tulipànok  Hiába telt már el  Jó éjszakát !......  Jézus szeretete  A Nemzet fája, melynek van tör...  Szép napot kedves barátaim ! ....  A Nemzet fája, melynek van tör...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jézus szeretete  Képes üzenet !  Tavaszi csokor  Remélem megértésre talál szava...  Facebookon kaptam  Gondolat........  Vonzás  Ítélet a sikeres ember felett  Jézus Krisztus  Facebookon kaptam  Tavaszi csokor  Az egyensúly a kulcsa  Facebookon kaptam Annuska bar...  Tulipàn fa  Jézus szeretete  Törékeny alkonyat .  3 millió 250 ezer embert oltot...  Javulnak a járványügyi adatok  Az egyensúly a kulcsa  Méltóságnak hívják  Szép estét kívánok ! .....  Facebookon kaptam  Kislány cicával  Honnan tudjam  Szeretet  Kellemes napot kívánok!  Sikertelen ember  Facebookon kaptam  Gondolat........  Facebookon kaptam  Teremtő  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Kapkodjuk a fejünket!  Jézus Krisztus  A Nemzet fája, melynek van tör...  Gyógyulj meg  2680 az új fertőzött, elhunyt ...  Remélem megértésre talál szava...  Jézus szeretete  Barit-fluorit-kálcit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hold ragyog az égnek tengerén ...  Tavaszi kép  Meghitt - áldott Vasárnapot kí...  A sikeres és a sikertelen  Fekete gólyák......  Tengeri orgona......  Mai harmónia kártyám  Jézus szeretete  Rózsa üvegben  Tulipàn fa  Aranyosi Ervin: Szeretnél?  Facebookon kaptam  Jézus szeretete  Facebookon kaptam  Kapkodjuk a fejünket!  Szeretettel kedves Látogatóimn...  Png lufik  Png virág  Szép napot kedves barátaim ! ....  Facebookon kaptam  Jézus szeretete  A sikeres és a sikertelen  Png kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tulipàn fa  Tulipànok 
Bejegyzés Címkék
őszödi beszéd, későbbi történéseket, hatalom erőszakossága, rendszerváltás legfőbb, rendszerváltás lehet, hosszú 2007-es, kezünkben tartani, demokratikus hatalom, mögötte álló, demokrácia legelemibb, többségi elvre, hosszú 2007, tettek végletesen, rendszerváltás állama, választópolgárok között, saját belső, külső kényszerre, régi rend, első zsíros, rendszerváltás moszkvai, demokrácia minimális, mindennapi ellenségeskedés, gázártól függő, legfőbb politikai, esélyegyenlőség növeléséről, emberek többségének, reform által, jelenlegi kormány, miniszterelnök eksztatikusságig, elkötelezettség látszatát, eszközzel most, hasonlat abban, országot érintő, hétköznapi tapasztalati, régi mosógépet, újat veszek, társadalmi intézményekbe, bonyolult viszonyok, egészségügyi vagy, oktatási rendszer, társadalom eleven, társadalmat csak, kommunisták hitték, egész eleven, rosszabb hírem, önként meghirdetett, reformokat ebben, rendszerváltás politikai, demokratikus rezsimtől, követő fejlődésű, normák mindig, képmutatás kifizetődőbb, együttérzés vállalása, állampolgárok közti, tömeg közé, emberek soha, reformoknak részeredményei, közügyektől mint, morális közösség, elmúlt kétszáz, külföldtől tartani, állam olyasmi, rokonok világa, hatalomnak volna, állami vezetés, gazdaságban oligarchikus, politikai életünkre, megmerevedett hatalomfelosztás, miniszterelnöknek egyetlen, végrehajtó hatalom, ellenzék vezére, politikai bravúrt, kétségbeesetten megkapaszkodni, 2006-os választások, májusi kongresszuson, novemberi EP-választásokon, jelenlegi kormánynak, önkritikus véleményeket, liberalizált baloldal, saját kormányát, egyik látszólagos, másik pedig, nézetek sokfélesége, baloldali elemzőt, azonban továbbra, antikommunizmus tartja, álbátor liberális, ellenfél démoni, kritika belül, baloldali arrogancián, baloldal eszmeileg, gyökértelenséget tegyék, politikai elit, egyik lemond, liberalizált baloldaliságot, másik elkezdi, összes baloldalinak, másik döntő, megszilárdította, hatalomfelosztás, eksztatikusságig, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 2 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2233
  • e Hét: 6716
  • e Hónap: 17144
  • e Év: 192506
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.