Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Trükkös nyugdíjrendszert építene Matolcsy
  2012-05-31 22:32:43, csütörtök
 
   
  Trükkös nyugdíjrendszert építene Matolcsy
2012. május 31., csütörtök, 7:02


A mainál átláthatóbb és igazságosabb, de az eddig favorizált svéd modellnél manipulálhatóbb rendszert nézett ki magának Matolcsy György. A gazdasági tárca a német pontrendszerrel takargatná, hogy előbb-utóbb kevesebb jut majd nyugdíjra.


A svéd után most már a német nyugdíjrendszerben gondolkodik Matolcsy György minisztériuma - derül ki a tárca legfrissebb munkaanyagaiból.

Az irányváltás egyértelmű. Selmeczi Gabriella, aki a magánnyugdíjpénztárakat elmarasztaló jelentésének bemutatásáig kormánybiztosként felügyelte a nyugdíjügyeket, januárban még a svéd modell mellett tette le a voksát.

Varga Mihály pedig 1998 óta számtalanszor az egyéni számlás rendszert állította követendő példaként. Ehhez képest az NGM legutóbbi baby-boom terve már jól láthatóan a német pontrendszert favorizálja.

A német modell egyébként már a nyugdíjrendszer átalakítását sürgető korábbi minisztériumi anyagokban is előkerült, akkor még csak mint a négy szóba jövő variáció egyike. A népesedési akciótervvel párhuzamosan viszont azért vált hangsúlyossá, mert a tárca szerint ez volna az a nyugdíjrendszer, amely a gyermekvállalást is ösztönözné.

Pontgyűjtés egy életen át

A lehetséges átállás azonban sokkal nagyobb jelentőségű a születések számának ösztönzésénél. A rendszerbe ez is beépíthető, de a gyerekektől függetlenül a változás mindenkit érintene, és teljesen átírná a mostani nyugdíjszabályokat.

A pontrendszer kritikusai szerint az eddig favorizált svéd modellhez képest kevésbé lesz nyilvánvaló, hogy az emberek befizetéseiért az évek előrehaladtával egyre kevesebb nyugdíj jár. Az átláthatóságot segítő egyéni számlákra ugyan itt is szükség van (ahogyan a svéd modellben is elengedhetetlen lenne), de ezeken nem forintok gyűlnek, hanem pusztán olyan nyugdíjpontok, amelyek értéke csak 20-30-40 év után derül ki, így sokkal nagyobb a trükközési lehetőség, mint a svéd modellben.

A pontrendszerben az emberek minden évben nyugdíjpontokat szereznek annak megfelelően, hogy mennyit keresnek, és fizetésükből mennyi nyugdíjjárulékot vonnak le a társadalombiztosítási alapba. A kiindulópontot az átlagbér jelenti, így például, ha valaki az adott évben a nettó átlagkeresetet viszi haza, akkor évente éppen 1 nyugdíjpontot szerezhet, ha kétszer annyit keres és kétszer annyi járulékot fizet, akkor dupla pontot kap, ha pedig kevesebb a fizetése, akkor arányosan kevesebb a nyugdíjpontja is. A pontok az évek során összeadódnak, az átlagkeresetből 40 év alatt például összejöhet 40 pont, kétszer annyi jövedelemből 80, fél pénzből csak 20, és így tovább.

Többletpont a babákért

A nemzetgazdasági minisztérium baby-boom stratégiája szerint a nyugdíjrendszeren keresztül is ösztönöznék a gyerekek születését, vagyis azok a párok, akik gyermeket vállalnak és nevelnek, többletpontokhoz jutnának. Ez az ösztönzés nem szükségképpen része a pontrendszeres nyugdíjmodelleknek, Németországban például nincs ilyen elem beépítve.

A hazai nyugdíjszakértők véleménye megoszlik arról, hogy mennyiben ösztönzi bármilyen plusznyugdíj ígérete a gyerekszülést, mindenesetre az ötlet nem új, a KDNP régóta efféle nyugdíjreformot szorgalmaz (igaz, a párt a svéd modellben gondolkodott, és abban adott volna plusznyugdíjat a családoknak). Erről már 2007-ben törvényjavaslatot nyújtottak be, és része volt a párt tavalyi, családügyeket szabályozó sarkalatos törvénytervezetének is. (A koncepciót a KDNP-hez közeli Barankovics István Alapítvány készítette, amelynek kuratóriumát Mészáros József vezeti, aki ma az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója, és volt már a KDNP alelnöke is.

Ezeket a pontokat azután a nyugdíjba menetelkor forintosítják, ekkor derül ki, hogy 1 pont pontosan mennyi nyugdíjat is ér - ebben rejlik a rendszer furfangossága. Ha a szorzószám mondjuk 2, akkor az átlagnyugdíjas 80 ezer forintot kap majd 65 éves korában, de ha csak egy egészen picit is másképp állítják be az átváltást (például 1,9-re), az máris elég nagy (4 ezer forintos) különbséget tud a nyugdíjakban eredményezni. (A példa kedvéért egyszerűsítettünk, a pontok számítása és átváltása a valóságban bonyolultabb.)

Egyre kevesebbet ér majd egy pont

Az átváltási árfolyamot sok minden befolyásolja. Leginkább az, hogy mennyi pénz van összesen a nyugdíjkasszában (legfeljebb mennyit lehet kifizetni), hogy hány gyerek születik és mennyien vannak, akik közülük járulékot fizetnek (azaz, javulnak-e a demográfiai és foglalkoztatási viszonyok), hogy átlagosan még hány évig élnek a nyugdíjba vonulók (a közhiedelemmel ellentétben azok, akik a 65 éves korukat elérték, Magyarországon még legalább 18 évig), illetve, hogy hosszabb távon milyen színvonalú nyugellátást akar biztosítani az állam.

Azt, hogy egy állami nyugdíjrendszer mennyire gáláns, az úgynevezett helyettesítési ráta elég jól illusztrálja. Ez mutatja meg a kezdő nyugdíjak szintjét az utolsó aktív keresethez képest, vagy hogy mekkora az átlagos nyugdíj szintje az átlagjövedelmekhez képest. E mutatók alapján a magyar nyugdíjak nemzetközi viszonylatban meglepően magasak, mert a mostani 76 százalék körüli szint Skandináviában sem jellemző, Nyugat-Európa legtöbb országában pláne nem, de mivel a viszonyítási alapul vett jövedelemszint alacsony, és mert az emberek többsége önként semmit nem tesz félre a nyugdíjára, a mai magyar nyugdíjasok méltán érzik ezt is karcsúnak.

A jövő időseinek viszont szinte biztosan szerényebb állami nyugdíjjal kell majd beérniük. A népesség öregszik, mind kevesebb fiatal lép be a munkaerőpiacra, a nyugdíjasok pedig egyre tovább élnek. A mai nyugdíjak fenntartásához tehát évről évre több forrás kellene (magasabb járulékok vagy adók), de ha erre nincs mód, akkor a nyugdíjakból kell lecsippenteni. Ez független attól, hogy a svéd egyéni számlás modellre vagy a német pontrendszerre tér át a kormány, pótlólagos bevételek nélkül a végeredmény ugyanaz lesz, a következő 30-40 évben egyre kisebb nyugdíjakra telik majd.

Arányos, de homályos

Az eddig emlegetett svéd modellből ez fehéren-feketén kiderülne, hiszen ott - ha megvalósulnának az egyéni számlák, mint ahogyan azt a nyugdíjbiztos Selmeczi Gabriella erre az évre korábban többször megígérte - forintban kifejezett nyugdíjjogosultságot tartanának nyilván. Ezeknek a számláknak az egyenlege automatikusan igazodna ahhoz, hogy mennyi kifizetést bír el az állami nyugdíjkassza, és követné a népesség változását is, miközben semmi mozgásteret nem hagyna az államnak.

Mint egy átlátszó kényszerzubbony, túlságosan szigorú és transzparens volna, valószínűleg ezért hajlik most másik rendszer bevezetésére a gazdasági tárca - kommentálták a minisztériumi fordulatot az [origo]-nak nyilatkozó nyugdíjszakértők, akik körében egyébként a német pontrendszernek jócskán vannak hívei is.

"A svéd modellben az állam a torta méretét és annak felosztását sem tudja befolyásolni, ott minden bele van égetve a rendszerbe. A német pontrendszerben a torta felosztását és a méretét is lehet manipulálni, nem drámaian, egyik napról a másikra, de apró mozdulatokkal hosszú távon, igen" - érzékeltette a két friss nyugdíjfavorit közötti különbséget egy, korábban a Nyugdíj- és Időskor Kerekasztal keretében hatástanulmányokat készítő nyugdíjszakértő, hozzátéve, hogy a svéd modellt technikailag sokkal nehezebb bevezetni, mint a pontrendszert.

Németország a minta

A pontrendszer a legtisztábban Németországban érvényesül, az állami nyugdíjakat ott ezzel a módszerrel határozzák meg, de emellett vállalati nyugdíjalapokból vagy egyéni megtakarításokból is jár még nyugdíj. Ez utóbbi kiegészítő formákra szükség is van, miután a német állami nyugdíjak átlagos szintje Európában az egyik legalacsonyabb.

2011-es adatok szerint az OECD-országokban az átlagos nyugdíjszint (az úgynevezett bruttó helyettesítési ráta) 60,8 százalék volt, Németországban viszont jóval kevesebb, mindössze 42. Svédországban 58,4, míg Magyarországon, ahol az általános tapasztalat szerint nagyon nehéz a nyugdíjból megélni, ennél jóval magasabb, 75,8 százalék. Európa csúcstartója Izland (109,1 százalék) és Görögország (95,7) volt.

A helyettesítési ráta leszállításának az ötlete az egyik korábbi NGM-es anyagban célként fogalmazódott meg, mondván, a ráta 60 százalékosra történő leszállítása évi 12-13 milliárd forint megtakarítást jelentene az állami nyugdíjkasszának.

Hogy a politikai mozgástér veszélyes-e vagy sem, az attól függ, ki mit tart nagyobb veszélynek. Azt, ha az évek során egyre csökken a friss nyugdíjasok ellátása, vagy pedig azt, ha politikai szavazatszerzés céljából erőn felüli nyugdíjkifizetéseket vállal az állam.

A pontrendszer mindenesetre még mindig jóval átláthatóbb és arányosabb volna, mint a mostani állami nyugdíjrendszer, amelyben semmiféle egyéni számla nincs, a járulékfizetők még pontok formájában sem tudják, hogy mennyi nyugdíjjogosultságot szereztek, és hozzávetőlegesen mire számíthatnak majd.


A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:
http://origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20120529-homalyosabba-tenne-a-nyugdijrend szert-az-ngm-altal-javasolt-uj-nemet.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: nyugdíjkasszában, hozzávetőlegesen, nyugdijrendszert, nyugdíjjárulékot, nyugdíjrendszert, nyugdíjalapokból, gyermekvállalást, nyugdíjszakértők, többletpontokhoz, nyugdíjkasszának, szavazatszerzés, pontrendszerben, manipulálhatóbb, kényszerzubbony, nyugdíjszakértő, megvalósulnának, elengedhetetlen, nyugdíjrendszer, nemzetgazdasági, foglalkoztatási, átlagkeresetből, pontrendszernek, nyugdíjreformot, leszállításának, előrehaladtával, munkaanyagaiból, nyugdíjpontokat, pontrendszerrel, kiindulópontot, magyarországon, közhiedelemmel, helyettesítési, átlagnyugdíjas, átlagkeresetet, fenntartásához, nyugdíjügyeket, mainál átláthatóbb, eddig favorizált, gazdasági tárca, német pontrendszerrel, svéd után, tárca legfrissebb, irányváltás egyértelmű, svéd modell, egyéni számlás, német pontrendszert, német modell, nyugdíjrendszer átalakítását, négy szóba, népesedési akciótervvel, tárca szerint, lehetséges átállás, Matolcsy György, Selmeczi Gabriella, Varga Mihály, Barankovics István Alapítvány, Mészáros József, Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság, Időskor Kerekasztal,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.08. 23:03 Koronavírus - A román kormány fél hónapos kényszerszabadságra küld közalkal...
04.08. 22:13 Koronavírus - Fauci: a társadalmi távolságtartás eredményes, látszanak a re...
04.08. 21:43 Koronavírus - Kovács Zoltán: Orbán Viktor az összes szempont figyelembe vét...
04.08. 21:23 Bűnösnek vallotta magát annak a kamionnak a sofőrje, amelyben tavaly 39 hol...
04.08. 21:23 Koronavírus - A francia kórházakban újra csökkenőben a halálozások száma
04.08. 21:13 Koronavírus - Halasztások, újratervezések és intézkedések a sportvilágban
04.08. 21:13 Keller Ákos továbbra is külföldön kosárlabdázna
04.08. 21:13 Szíria - Moszkva: hiteltelen a Damaszkuszt elmarasztaló OPCW-jelentés
04.08. 21:13 Újabb, a Nemzeti Közművek gázhálózatát érintő megbízásokat nyert el az Opus...
04.08. 20:43 Koronavírus - Londoni elemzők: példátlan ütemben romlottak a világgazdaság ...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Idén is több százan vettek rés...  Álmos talpak  Alább szállni  Egészségügyi Világnap  Elvárjuk... De vajon...?  Kislány nyuszival  Mosolyka  SzKirián: Húsvét  Koloszár Zsófia: húsvét  Ne fordíts semmit időt arra...  Steampunk nők  Kellemes kávézást!  Tadam...  Keresztút  Húsvéti tojások  Rövid ideig  A Szentírás üzenete - 2020. áp...  Kukucs  Facebookon kaptam  Tojás pofák  Facebookon kaptam  Bozsó Imre - A bezártság  Szèp estét kedves látogat...  Facebookon kaptam  Virágok teás kannában  Nagyanyó kávézik  Rózsaszín tulipánok  Egyre többen szegik meg a kijá...  Ima - Edda együttestől  Tavaszi csokor  Png cica  Nagyszerda 04.08  Tadam...  Vízcseppes rózsa  Pestis Járvány megszűnése  Aranyosi Ervin: Nem tudlak meg...  Rövid ideig  Húsvéti dísz  Png cica  Krúdy Gyula: Asszonyom (részle...  Krúdy Gyula: Asszonyom (részle...  Kellemes kávézást!  Az embernek olykor -  Kun Magdolna: Amíg nem késő ...  Pécs város plébániáinak imafel...  9. Hittanóra: Hiszem a bűnök b...  Az embernek olykor -  Png virág  Kis GIF képek  Png virág  Velünk lakó Szent Ostya,Szents...  Tojás pofák  Állhatatosan le kell horgonyoz...  Isten kegyelme világosítson me...  Jel  Szentmise közvetítés nagyszerd...  Retro tv  Szentmise Nagyszerda este 04.0...  Keresztút Kertváros utcáin 201...  Egészségügyi Világnap  Április 8.- Az Emberszeretet v...  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Kislány plüss nyuszival  Húsvéti tojások  Szép napot kívánok!  Facebookon kaptam  A legnagyobb győzelem  Rajzos nők  Velünk lakó Szent Ostya,Szents...  Tavaszi csokor  Beszélgetés Jézussal az Oltári...  Gólyák csodáslátványa  Húsvéti tojások  Facebookon kaptam  Tavaszi csokor  Aranyosi Ervin: Nem tudlak meg...  Facebookon kaptam  4-5 cm-es kis mini kiflik lesz...  Isten kegyelme világosítson me...  Keresztút  Retro tv  10. Hittanóra: Hiszek a test f...  Húsvéti dekoráció  Png nő  Virágok teás kannában  Kellemes kávézást!  Az én nemzedékem fiataljai  Kun Magdolna: Segíts Uram va...  Szentmise közvetítés nagyszerd...  Rajzos nők  Állhatatosan le kell horgonyoz...  Nagyanyó kávézik  Egyszer talán majd mégis vége ...  Imádkozzunk a járvány megszűné...  Facebookon kaptam  Az embernek olykor -  Húsvéti dísz  Szentmise Nagyszerda este 04.0...  A Szentírás üzenete - 2020. áp...  Szép napot kívánok! 
Bejegyzés Címkék
mainál átláthatóbb, eddig favorizált, gazdasági tárca, német pontrendszerrel, svéd után, tárca legfrissebb, irányváltás egyértelmű, svéd modell, egyéni számlás, német pontrendszert, német modell, nyugdíjrendszer átalakítását, négy szóba, népesedési akciótervvel, tárca szerint, lehetséges átállás, születések számának, gyerekektől függetlenül, változás mindenkit, pontrendszer kritikusai, emberek befizetéseiért, évek előrehaladtával, átláthatóságot segítő, svéd modellben, trükközési lehetőség, emberek minden, átlagbér jelenti, adott évben, nettó átlagkeresetet, évek során, nemzetgazdasági minisztérium, nyugdíjrendszeren keresztül, gyerekek születését, hazai nyugdíjszakértők, párt tavalyi, pontokat azután, nyugdíjba menetelkor, rendszer furfangossága, szorzószám mondjuk, egészen picit, máris elég, nyugdíjakban eredményezni, példa kedvéért, pontok számítása, valóságban bonyolultabb, átváltási árfolyamot, nyugdíjba vonulók, közhiedelemmel ellentétben, állami nyugdíjrendszer, úgynevezett helyettesítési, kezdő nyugdíjak, utolsó aktív, átlagos nyugdíj, magyar nyugdíjak, viszonyítási alapul, emberek többsége, jövő időseinek, népesség öregszik, nyugdíjasok pedig, nyugdíjakból kell, svéd egyéni, német pontrendszerre, végeredmény ugyanaz, következő 30-40, eddig emlegetett, egyéni számlák, nyugdíjbiztos Selmeczi, évre korábban, egyenlege automatikusan, állami nyugdíjkassza, népesség változását, átlátszó kényszerzubbony, minisztériumi fordulatot, német pontrendszernek, torta méretét, német pontrendszerben, torta felosztását, svéd modellt, legtisztábban Németországban, állami nyugdíjakat, módszerrel határozzák, német állami, egyik legalacsonyabb, átlagos nyugdíjszint, úgynevezett bruttó, általános tapasztalat, nyugdíjból megélni, helyettesítési ráta, egyik korábbi, állami nyugdíjkasszának, politikai mozgástér, attól függ, friss nyugdíjasok, pontrendszer mindenesetre, mostani állami, alábbi címen, nyugdíjkasszában, hozzávetőlegesen, nyugdijrendszert, nyugdíjjárulékot, nyugdíjrendszert, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 563
  • e Hét: 6575
  • e Hónap: 13807
  • e Év: 244825
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.