Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Illúziók kora
  2012-06-01 20:42:51, péntek
 
  Illúziók kora

2012. júniuss 1. 02:59:32

A magyar társadalom egyik legsúlyosabb problémáját jelenti, hogy a ,,rendszerváltás" máig is feltáratlan kataklizmái közepette ,,eltűnt" legalább másfél millió munkahely, és ezt lényegében máig sem sikerült pótolni. A foglalkoztatottak száma húsz évvel ezelőtt, vagyis 1992-93-ban, elérte a mélypontot, és azóta nagyjából mindig ezen a szinten is maradt. Az időnként bekövetkező jelentéktelen javulást menetrendszerű visszaesések követték, így lassan két évtizede képtelenek vagyunk kikeveredni ebből a súlyos társadalmi csapdából.

Azonos népességszám mellett Csehország például alig kétszázezer munkahelyet veszített, és a lakosság száma is stagnált náluk, miközben Magyarország közel második világháborús veszteséget, nyolcszázezres népességfogyást szenvedett el. S mivel a dolgok természetének megértéséhez a folyamatok megértése adja a kulcsot, logikus lenne, ha a magyar társadalom megpróbálná legalább megérteni, mi okozta a munkahelyek számának földcsuszamlásszerű visszaesését, illetve, hogy miért nem sikerült húsz év alatt e veszteségből szinte semmit sem pótolni.

Logikus, sőt elengedhetetlen lett volna az is, hogy amikor a 2010-ben hivatalba lépett új kormány meghirdette a tíz év alatt egymillió munkahelyet teremteni kívánó programját, akkor ezt megelőzően szembesítse a magyar társadalmat a feltárt okokkal és az erre épülő teendőkkel. Sajnos, ez az átfogó elemzés elmaradt, a programot, vagyis a ,,terápiát" anélkül vázolták fel, hogy a diagnózist előzetesen meghozták volna. Talán ez is szerepet játszik abban a szomorú tényben, hogy egyelőre nem nagyon látszanak a program teljesíthetőségének körvonalai. Ráadásul az ,,egymillió új munkahely" megnevezés kicsit pontatlan is, mert azt sugallja, hogy ha tíz év alatt valóban teremtünk egymillió új munkahelyet, akkor ennyivel több is lesz - de ez sajnos nem így van. Azért nem, mert tíz év alatt legalább háromszázezer munkahely szűnik meg ,,spontán módon természetes fogyással", tehát, ha azt akarjuk, hogy egymillióval több munkahely legyen Magyarországon, ahhoz legalább egymillió-háromszázezer munkahelyet kellene tíz év alatt létrehozni. És azt sem árt tudni, hogy még ezzel az eredményünkkel is legfeljebb a lista legaljáról az európai uniós középmezőny aljáig küzdhetnénk fel magunkat.

Az egyetlen igazán jó hír ma, hogy többen szeretnének dolgozni, az inaktivitás is csökken - 2008 és 2012 között százhatvanhétezer fővel -, a népesség aktivitási rátája pedig lassan emelkedni kezdett, és tíz év alatt sem volt olyan magas, mint az utóbbi időkben, vagyis ötvenhat százalék. Ez az eredmény azonban sajnos, még mindig csak arra elég, hogy sereghajtók legyünk Európában, ahol az átlagos aktivitási ráta hetven százalék, de hetven, illetve hetvenöt százalék a régiós versenytársainknál, a lengyeleknél, a cseheknél és a szlovákoknál is.


A másik fontos mozzanat, hogy tíz évvel ezelőtt, 2003-ban és aztán a 2008-as globális válságot közvetlenül megelőző időkben, már a jelenleginél körülbelül kétszázezerrel több foglalkoztatott volt Magyarországon, így egyelőre már az is nagy eredmény volna, ha legalább az elmúlt húsz év egyik legjobb eredményét produkáló év, vagyis 2003 eredményét újra elérhetnénk. Ám ettől messze vagyunk, sőt a válság legmélyét jelentő 2009-es szintről is alig mozdultunk el. Az sem túl biztató, hogy a munkanélküliségi ráta változatlanul magas, megközelítőleg tizenkét százalékos, és a lélektani határt jelentő félmillió felett van.

A 2008-as válság kitörése előtt ez nyolc százalék alatt volt, vagyis még mindig százhetvenezerrel többen vannak állástalanok, mint korábban. Ezen belül a tartósan munkanélküliek száma hetvenezerrel magasabb, és nőtt az ifjúsági munkanélküliség is. Mindez valójában nem is olyan meglepő, ha szembesülünk azzal, hogy minden törekvés és fogadkozás ellenére, a 2012-es nemzeti jövedelmünk (GDP) valójában mindössze egy százalékkal lesz magasabb, mint a válság mélypontját jelentő 2009-es adat.

Ha valóban minden a lehető legbiztatóbban alakul, akkor is legfeljebb 2015-ben érjük el újra a 2008-as szintet. Ha ehhez hozzátesszük, hogy ez az adat mindössze huszonnyolc százalékkal magasabb az 1989-esnél, akkor a ,,rendszerváltás rendszerének" huszonhárom évében az átlagos éves gazdasági növekedés mindössze 1,1 százalékos volt. Sőt, ha ebből levonjuk a GDP-be beleszámító, de a külföldi tulajdonosok által az országból valójában kivont profitot, illetve a külföldi hitelezők által kivont kamattömeget, akkor a ténylegesen rendelkezésünkre álló GDP még valamivel kevesebb is, mint 1989-ben volt.

Az ország nyomorúságos helyzetét valójában az okozza, hogy a rendszerváltás rendszerének birodalmi függése minden eddiginél kifosztottabb helyzetbe sodorta az országot. Ahhoz, hogy valóban komolyan vehetők legyenek az egymillió új munkahely létrehozására irányuló, belső logikájukat illetően természetesen helyénvaló nemzetstratégiai célok, arra volna (lett volna!) szükség, hogy a terv nyíltan számot vessen mindezzel. És persze arra, hogy világosan felvázolja, mi és hogyan változtatja meg gyökeresen ezt a helyzetet, hisz ilyen változás nélkül a foglalkoztatás növelésével kapcsolatos elképzelések továbbra is csak szép ábrándok maradnak.
Bogár László

Forrás: Magyar Hirlap online

http://nemenyi.net/default.asp?SID=1&AID=0&Direkt=100432
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: munkanélküliségi, rendelkezésünkre, nemzetstratégiai, népességfogyást, foglalkoztatott, munkanélküliség, elengedhetetlen, rendszerváltás, menetrendszerű, magyarországon, kétszázezerrel, foglalkoztatás, nyolcszázezres, munkanélküliek, eredményünkkel, legbiztatóbban, megközelítőleg, változatlanul, létrehozására, hetvenezerrel, természetének, természetesen, kifosztottabb, háromszázezer, jelentéktelen, szlovákoknál, visszaesések, elképzelések, jelenleginél, kamattömeget, legsúlyosabb, tulajdonosok, népességszám, egymillióval, hozzátesszük, magyarország, magyar társadalom, foglalkoztatottak száma, időnként bekövetkező, súlyos társadalmi, lakosság száma, dolgok természetének, folyamatok megértése, munkahelyek számának, 2010-ben hivatalba, magyar társadalmat, feltárt okokkal, erre épülő, átfogó elemzés, diagnózist előzetesen, szomorú tényben, lista legaljáról, Bogár László, Magyar Hirlap,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  Fekete-erdő desszert  Jónás Tamás – Végtelen b...  Hogy lehet megtartani  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  A sors  Png lepke  Akarat  Popper Péter szavai  Nem tudhatod  Akarat  Png lepke  Albert Einstein gondolata  Png kislány  Nevem  Örülök, hogy látlak!  Németh László tollából  Akik bántanak téged  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Egy lelki imádság  George Gordon Lord Byron: Inez...  Jó éjszakát  Alázat  Albert Einstein gondolata  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szép estét kedves látogatóimna...  Adakozás  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Szép álmokat!  Fekete-erdő desszert  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Adakozás  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Albert Einstein gondolata  Kellemes délutánt kívánok  Ágai Ágnes – Csendélet  George Gordon Lord Byron: Inez...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Ne kapaszkodj magasabbra,  A másik dolog,  Mai harmónia kártyám  Alázat  Nem számIt  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Nem méltó hozzád  Varga János Veniam - Fontos sz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Reménység és erő Krisztustól e...  Szép estét kedves látogatóimna...  Nevem  Akarat  Facebookon kaptam  Png telefon  Idő  Szép estét kedves látogatóimna...  Png férfi  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png virág  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Fehér virág  Png rózsa csokor  Nagyi telefonál  Akarat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  képre írva  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Hogy lehet megtartani  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam Krisztinától  Őrizkednünk kell...  Png rózsa csokor  Png nő  Boldog születésnapot a ma ünne...  Nem számIt  Nem tudhatod  Png telefon  Gonosz démon-álarc 
Bejegyzés Címkék
magyar társadalom, foglalkoztatottak száma, időnként bekövetkező, súlyos társadalmi, lakosság száma, dolgok természetének, folyamatok megértése, munkahelyek számának, 2010-ben hivatalba, magyar társadalmat, feltárt okokkal, erre épülő, átfogó elemzés, diagnózist előzetesen, szomorú tényben, lista legaljáról, európai uniós, egyetlen igazán, népesség aktivitási, utóbbi időkben, eredmény azonban, átlagos aktivitási, másik fontos, 2008-as globális, jelenleginél körülbelül, elmúlt húsz, válság legmélyét, munkanélküliségi ráta, lélektani határt, 2008-as válság, tartósan munkanélküliek, ifjúsági munkanélküliség, 2012-es nemzeti, százalékkal lesz, válság mélypontját, lehető legbiztatóbban, 2008-as szintet, adat mindössze, átlagos éves, külföldi tulajdonosok, országból valójában, külföldi hitelezők, ténylegesen rendelkezésünkre, ország nyomorúságos, rendszerváltás rendszerének, terv nyíltan, foglalkoztatás növelésével, munkanélküliségi, rendelkezésünkre, nemzetstratégiai, népességfogyást, foglalkoztatott, munkanélküliség, elengedhetetlen, rendszerváltás, menetrendszerű, magyarországon, kétszázezerrel, foglalkoztatás, nyolcszázezres, munkanélküliek, eredményünkkel, legbiztatóbban, megközelítőleg, változatlanul, létrehozására, hetvenezerrel, természetének, természetesen, kifosztottabb, háromszázezer, jelentéktelen, szlovákoknál, visszaesések, elképzelések, jelenleginél, kamattömeget, legsúlyosabb, tulajdonosok, népességszám, egymillióval, hozzátesszük, magyarország, nyomorúságos, világháborús, állástalanok, lengyeleknél, rendszerének, szembesülünk, veszteségből, visszaesését, megértéséhez, mélypontját, jövedelmünk, munkahelyet, változtatja, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 336
  • e Hét: 1823
  • e Hónap: 12934
  • e Év: 166430
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.