Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Már itthon is lehallgatható az internet
  2012-11-08 08:27:10, csütörtök
 
  Már itthon is lehallgatható az internet
2012. november 7. 19:18:49

A Nagy Tesó mindenről tudni akar!De aki mindent tud, az semmit sem tud.

Rejtélyes berendezéseket telepített a Nemzetbiztonság a szolgáltatóknál

Az 1995-ös nemzetbiztonsági törvény a külső engedélyhez nem kötött titkos információgyűjtés kategóriájába sorolta a hatósági engedélyhez kötött távközlési rendszerekből és egyéb adattároló eszközökből történő információgyűjtést. Ez azt jelenti, hogy a titkosszolgálatok öntevékenyen, bírósági engedély nélkül is lehallgathatják az internet-szolgáltatókon átmenő adatforgalom egy részét - a magánüzenetek lehallgatásához azonban az interneten is szükséges a bírósági engedély. Az Index értesülése szerint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat feltehetően erre a célra szolgáló berendezéseket telepített a magyar internetszolgáltatók hálózataira.

"Öltönyös urak érkeztek, és kértek egy transzparens portot a BIX, illetve a nemzetközi vonal felé. Ezekre olyan számítógépeket csatlakoztattak, amikhez mi hozzá sem nyúlhatunk" - állítja egy budapesti internetszolgáltató rendszergazdája. Mindez néhány hete történt, de egy másik, névtelenséget kérő informátorunk szerint a berendezések telepítése nem mostanában kezdődött: a Nemzetbiztonsági Hivatal minden internetszolgáltatóval szerződést köt a műszaki hozzáférésről, a lehallgatóberendezéseket pedig a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat telepíti.

"Az utóbbi években sokat fejlődtek technológiailag is, és el kell ismerni: van stílusuk" - meséli harmadik informátorunk: ő jól kijön a titkosszolgákkal, akik utasítgatás helyett szakítanak időt az érintettek meggyőzésére is. A szolgáltatók a szerződésben teljes titoktartást vállalnak, de amúgy sem érdekük a lehallgatás tényének vagy mértékének nyilvánosságra hozatala, mert az nem tesz jót az üzletnek.

Az érintettek hallgatnak

Értesülésünket alátámasztja hogy az Index által megkeresett internetszolgáltatók - Axelero, GTS-Datanet, PSINet, Telnet - hivatalosan sem megerősíteni, sem cáfolni nem óhajtották a lehallgatóberendezések telepítésének tényét, ugyanakkor többen hangsúlyozták: a törvény lehetőséget biztosít ilyesmire, egy rendes vállalatnak pedig be kell tartania a törvényeket (lásd az ide vonatkozó joganyagot).

Megpróbáltuk megszólaltatni a titkosszolgálatok illetékeseit is, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat sajtóügyelete azonban Demeter Ervin, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter sajtóosztályára irányított minket, ahol közölték, hogy ebben a kérdésben csak a miniszter nyilatkozhat. Ő pedig mindezidáig nem válaszolt írásban is eljuttatott kérdéseinkre. Az ORFK Számítógépes Bűnözés Elleni Csoportja nem tud a lehallgatóberendezésekről.

Célhoz kötött vagy totális lehallgatás?

A lehallgatás műszaki feltételeinek megteremtésére irányuló erőfeszítések törvényes volta kétségbevonhatatlan: titkosszolgálati lehallgatóberendezések üzemelnek minden vezetékes és mobiltelefon-szolgáltatónál is. A nagy kérdés az, milyen mértékű hozzáférést biztosítanak ezek az eszközök a felhasználók személyes adataihoz, hiszen a műszaki lehetőség az interneten sem korlátozódik egyes beszélgetések, levélváltások célzott figyelésére. A belföldi, illetve a nemzetközi forgalmat bonyolító vonalakon gyakorlatilag az összes információ áthalad, ami egy internetszolgáltatónál egyáltalán megfordulhat. A weboldal-lekéréseken túl az elektronikus levelek, a csevegőfórumokon elhangzó publikus vagy magánbeszélgetések egyaránt, a felhasználókra vonatkozó személyes adatokkal, és az őket azonosító IP-címekkel együtt.

Ha az internet a törvény által lehetővé tett lehallgatása az "amerikai módszerrel", tömeges adatgyűjtés és az eredmény számítógépes kiértékelése formájában valósul meg, vagyis nem eseti vagy specifikus, hanem totális jellegű, a begyűjtött információtömeg feldolgozásának és kiértékelésének, magánszemélyekre vagy cégekre vonatkozó akták összeállításának csak a lehallgató-technológia fejlettsége, az adatokat feldolgozó számítógépek kapacitása szabhat határt.

Adatvédelmi korlátozások

Gulyás Csaba, az adatvédelmi biztos munkatársa szerint az internet általános, totális lehallgatását a magyar törvények nem teszik lehetővé. Az adatvédelmi törvény értelmében a lehallgatásnak mindig célhoz kötöttnek kell lenni - akkor is, ha nincs szükség hozzá külső engedélyre.

Ami az elektronikus levelezést illeti, a nemzetbizonsági és a rendőrségi törvény is külső engedélyhez köti a közcélú telefonvezetéken, vagy azt helyettesítő távközlési szolgáltatás útján továbbított közlemény megismerését és rögzítését. Az elektronikus levélváltás, kapcsolattartás tényét tehát engedély nélkül is rögzíthetik a titkosszolgálatok, a levelek tartalmának lehallgatását azonban csak az igazságügy-miniszter vagy az erre kijelölt bíró engedélyezheti, eseti jelleggel. Viszont például a felhasználó által látogatott weboldalak címét rögzítő szervernapló lehallgatása nem engedélyköteles, de mivel ez egy teljesen új terület, az ilyen kérdésekben többféle jogértelmezés is lehetséges.

Ami a szolgáltatókat illeti, Gulyás szerint joguk és kötelességük, hogy tudjanak arról, milyen adatokat rögzítenek rendszereikben a titkosszolgálatok, és nem kötelesek szabad kezet adni a célhoz nem kötött lehallgatáshoz. A szolgáltató és a Nemzetbiztonsági Hivatal között létrejött szerződés ténye és tartalma államtitok.

Hogyan védekezzünk?

A lehallgatás elleni védekezésnek két módja van: jogi és technológiai. A törvénytelen lehallgatásra, jogtalan adatkezelésre gyanakvó állampolgár hivatalosan a Nemzetbiztonsági Hivatalnál, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszternél, az adatvédelmi biztosnál, vagy végső esetben az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságánál élhet panasszal. Az Index Anonim Panaszosa az NBH-tól nem kapott kielégítő válaszokat (lásd erre vonatkozó levélváltásukat), de az adatvédelmi biztosnak jogában áll egy-egy konkrét ügyben betekinteni a titkosszolgálati dossziékba is. Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága akkor is kivizsgálja az elé került ügyet, ha a bizottság többsége ellene szavaz.

Emellett természetesen léteznek olyan technológiai módszerek, amelyek magát a lehallgatást akadályozzák, vagy teszik lehetetlenné: ide sorolhatóak a különféle titkosítótechnológiák, kriptográfiai eljárások, amelyek segítségével például egy elektronikus levél tartalmát csak a címzett ismerheti meg. A piacon forgalomban lévő, illetve az interneten hozzáférhető titkosítószoftverek különböző szintű titkosítást tesznek lehetővé: van olyan, amelynek a feltörése nem okoz különösebb gondot egy komolyabb technikával rendelkező kiváncsiskodónak, de léteznek és hozzáférhetőek szinte feltörhetetlen eljárások is.

Társadalmi felügyelet

A szeptember 11. után elfogadott antiterrorista törvénycsomag Amerikában szinte korlátlanul kibővítette a hatóságok és a titkosszolgálatok elektronikus megfigyelési hatáskörét, és már a törvény életbelépése előtt, a WTC lerombolása után pár nappal megkezdődött az FBI "húsevő" (carnivore) kódnéven elhíresült "fekete dobozainak" telepítése az amerikai internetszolgáltatók hálózatain. A lehallgatótechnológiát ekkor már évek óta fejlesztették, telepítését azonban a terrortámadások előtt meggátolta a polgári szabadságjogokat és az "elektronikus privátszférát" védelmező civil szervezetek tiltakozása, akik szerint a totális lehallgatás alkotmányellenes.

A terrortámadások az Egyesült Államokban egy időre eldöntötték az internet-lehallgatásról zajló társadalmi vitát - Magyarországon a dobozok már a helyükön vannak, a vita pedig még el sem kezdődött.

Bodoky Tamás

Kapcsolódó

Vadászat a véleményvezérre
A vonatkozó joganyag
Kémtechnológia
Kémszoftverek állami megrendelésre
Az FBI elismerte a behatoló kémprogram létét
Cyberkávézókban interneteztek a gépeltérítők
Ellencsapás a privátszférára?
Kampány a kormányzati megfigyelés ellen
A létező Echelon
E-mailfigyelés FBI nélkül
Akciónap az Echelon ellen
Az NBH megbocsát a hackernek, a Telnetnek nem

Forrás: index.hu


http://www.nemenyi.net/default.asp?SID=0&Cal=&AID=0&Direkt=106296
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: összeállításának, nemzetbiztonsági, kiváncsiskodónak, telefonvezetéken, szabadságjogokat, titkosszolgálati, alkotmányellenes, csevegőfórumokon, titkosszolgákkal, magánszemélyekre, engedélyköteles, csatlakoztattak, lehallgathatják, sajtóosztályára, lehallgatásához, rendszergazdája, terrortámadások, kapcsolattartás, nemzetbizonsági, nemzetbiztonság, információtömeg, feldolgozásának, szolgáltatóknál, kiértékelésének, véleményvezérre, technológiailag, levélváltásukat, cyberkávézókban, berendezéseket, rendszereikben, kémtechnológia, szolgáltatónál, antiterrorista, engedélyezheti, szolgáltatókat, megszólaltatni, 1995-ös nemzetbiztonsági, külső engedélyhez, hatósági engedélyhez, titkosszolgálatok öntevékenyen, magánüzenetek lehallgatásához, bírósági engedély, célra szolgáló, transzparens portot, nemzetközi vonal, berendezések telepítése, műszaki hozzáférésről, utóbbi években, érintettek meggyőzésére, szerződésben teljes, lehallgatás tényének, érintettek hallgatnak, Nagy Tesó, Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, Nemzetbiztonsági Hivatal, Demeter Ervin, ORFK Számítógépes Bűnözés Elleni Csoportja, Gulyás Csaba, Nemzetbiztonsági Hivatalnál, Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságánál, Index Anonim Panaszosa, Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága, Egyesült Államokban, Bodoky Tamás, E-mailfigyelés FBI,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akinek vaj van a fején...  Facebookon kaptam  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Sötétség és világosság  Facebookon kaptam  Mindig tud adni ,  Nem kellett volna!  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 15  Alvó cica  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A közszereplő  Őri István - Dal az életről  Kakaós piskóta  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Jóga férfiaknak  Gősi Vali - Tükre lennék...  Sötétség és világosság  Minden jónak végeszakad egysze...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Március 15-re emlékve  Meghitt estéken . . .  Facebookon kaptam  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Sötétség és világosság  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  William Shakespeare-től idéze...  Könnyáztatta asszonysorsok  A csonk és a facsemete  Paul David Tripp Március 15  Szeretettel  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Síró nő  Alvó cica  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Esti kép  Szeüleidtől tanultad  A halolaj és a hal még a migré...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egyet értesz?  Szabó Norbert – Szabadsá...  Facebookon kaptam  A közszereplő  Az ünnepről  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Paul David Tripp Március 17  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Ne engedd el kezem!  ...és mégis ráismersz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Üdvözöllek az oldalamon  Sajnos ezt elBalogozták  A tékozló és Isten gondviselés...  Talpra vándor  Evan Esar tollából  Facebookon kaptam  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Az ünnepről  Imádkozás Krisztus értelméért  Facebookon kaptam  Szabó Norbert – Szabadsá...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Üdvözöllek az oldalamon  Mai harmónia kártyám  Ne engedd el kezem!  Törött csészék  Ibolya  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Üdvözöllek az oldalamon  Sajnos ezt elBalogozták  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Esti kép  Csörög a telefonom  Mindig tud adni ,  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Esti kép  Facebookon kaptam  ...és mégis ráismersz  Jó éjszakát  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Házi botox  Március 15 emlékére virágba bo... 
Bejegyzés Címkék
1995-ös nemzetbiztonsági, külső engedélyhez, hatósági engedélyhez, titkosszolgálatok öntevékenyen, magánüzenetek lehallgatásához, bírósági engedély, célra szolgáló, transzparens portot, nemzetközi vonal, berendezések telepítése, műszaki hozzáférésről, utóbbi években, érintettek meggyőzésére, szerződésben teljes, lehallgatás tényének, érintettek hallgatnak, törvény lehetőséget, rendes vállalatnak, titkosszolgálatok illetékeseit, polgári nemzetbiztonsági, kérdésben csak, miniszter nyilatkozhat, lehallgatás műszaki, nagy kérdés, felhasználók személyes, műszaki lehetőség, nemzetközi forgalmat, összes információ, elektronikus levelek, csevegőfórumokon elhangzó, felhasználókra vonatkozó, őket azonosító, törvény által, eredmény számítógépes, begyűjtött információtömeg, adatokat feldolgozó, adatvédelmi biztos, internet általános, magyar törvények, adatvédelmi törvény, lehallgatásnak mindig, elektronikus levelezést, rendőrségi törvény, közcélú telefonvezetéken, elektronikus levélváltás, levelek tartalmának, erre kijelölt, felhasználó által, ilyen kérdésekben, szolgáltatókat illeti, lehallgatás elleni, törvénytelen lehallgatásra, adatvédelmi biztosnál, adatvédelmi biztosnak, titkosszolgálati dossziékba, bizottság többsége, lehallgatást akadályozzák, elektronikus levél, címzett ismerheti, piacon forgalomban, interneten hozzáférhető, komolyabb technikával, titkosszolgálatok elektronikus, törvény életbelépése, terrortámadások előtt, polgári szabadságjogokat, totális lehallgatás, időre eldöntötték, helyükön vannak, vita pedig, vonatkozó joganyag, behatoló kémprogram, kormányzati megfigyelés, létező Echelon, összeállításának, nemzetbiztonsági, kiváncsiskodónak, telefonvezetéken, szabadságjogokat, titkosszolgálati, alkotmányellenes, csevegőfórumokon, titkosszolgákkal, magánszemélyekre, engedélyköteles, csatlakoztattak, lehallgathatják, sajtóosztályára, lehallgatásához, rendszergazdája, terrortámadások, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 40
  • e Hét: 1698
  • e Hónap: 18491
  • e Év: 151408
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.