Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
S. O. S., IMF! Itt Matolcsy György!
  2012-11-17 17:58:52, szombat
 
   
  S. O. S., IMF! Itt Matolcsy György!

2012. november 17., szombat, 10:56


Pontosan egy éve kéredzkedett vissza az IMF-hez az Orbán-kormány. De pár hét se kellett, máris magukra haragították a Valutaalapot és az Európai Bizottságot is, január elején bankroham, elszálló forint és finanszírozhatatlan államadósság fenyegette az országot. Hitegetés hónapokon át, majd ősszel IMF-ellenes médiakampány, keménykedés Brüsszellel - ez a 365 nap története.


"Magyarország fordulóponthoz érkezett... Jó eszköz lehet számunkra egy újfajta, már a saját érdekeink szerint berendezett gazdaságunkhoz igazított együttműködés az IMF-fel... Az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében megkezdjük a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről." Épp egy éve, 2011. november 17-én késő délután adta ki azt a közleményt a Nemzetgazdasági Minisztérium, amellyel visszakéredzkedett a tárgyalóasztalhoz - ahhoz, amelytől 2010 nyarán a felek (a kormányon és az IMF-en kívül a Valutaalappal együttműködő Európai Bizottság) felálltak az Orbán-kormány különutas politikája miatt.

Már a Valutaalaphoz való visszasomfordálás időzítése is pikánsra sikeredett, mert előtte három nappal Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a parlamentben figurázta ki a nemzetközi intézményt. Akkor hangzott el az elhíresült mondat, miszerint "ez a hárombetűs intézmény minden egyes intézkedésünket ellenzi, így hát nem is rá, hanem ellene hangoljuk a kormányzati politikát."

Mint később kiderült, a kommunikációs öngólt azért hozta össze a kormány, mert 17-én reggel jelzést kapott a világ egyik legnagyobb hitelminősítőjétől, a Standard & Poor'stól, hogy az az intézetek közül elsőként bóvli kategóriába minősíti le Magyarországot. A kormány úgy volt vele, nincs mit tenni, a gazdasági kárenyhítés miatt bevállalták, tárgyalásokat kezdeményeznek az addig ellenségnek tekintett IMF-fel, hátha el tudják kerülni a bóvlit. Félhetett Matolcsy, mert az euró azokban a napokban 310 forint felett járt, az állampapírhozamok pedig messze a hosszú távon fenntarthatónak ítélt szint felett fogytak.

Bóvli lettünk

A tervük végül nem sikerült, csak félsikert értek el: az S&P akkor nem minősítette le az országot a befektetésre nem ajánlott kategóriába, de egy másik hitelminősítő, a Moody's a kormányzati hátraarc után egy héttel igen. December közepén aztán az S&P is megtette, majd januárban a harmadik nagy minősítő, a Fitch is bóvliba vágta a magyar adósságot. Mindhárom cég egy fokozattal rontotta a minősítést, nem kettővel, amennyi a levegőben lógott az IMF-fel való kapcsolat felvétele előtt.

Azóta bóvli kategóriában vagyunk, mostanában időszerű a minősítés felülvizsgálata, a piacon pedig széles körben osztott nézet, hogy nagy eséllyel tovább rontják Magyarország besorolását.

Az IMF-fel a hátunk mögött ilyenre aligha kerülne sor, azonban az elmúlt egy év arról szólt, hogy csak tessék-lássék módon ült le az előkészítő beszélgetésekre a kormány, egyre egyértelműbbé téve, hogy valójában török kártyát játszik. Orbán próbálta fenntartani a látszatát és az esélyét annak, hogy bármikor komolyra fordulhatnak a még el sem kezdődött hivatalos tárgyalások, de közben olyan döntéseket hozott, amelyek máig késleltetik, gátolják, hogy ezek elkezdődjenek.

Nézzük az egyéves huzavona főbb állomásait!

Pár hét, és a kormány újra kihúzta a gyufát

December közepén Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt nyilatkozta, 2012. január 10. körül kezdődhetnek a hivatalos tárgyalások az IMF-fel. Az előkészítő egyeztetések azonban megszakadtak az új jegybanktörvény módosításáról kialakult vita miatt. A kifogásolt törvényt a parlamenten áthajtotta a kormány, január 1-jén életbe is lépett. Az Európai Bizottság ebben, valamint a bírók nyugdíjazásának és az adatvédelmi biztos hivatala megszüntetésének ügyben kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. (Az IMF nem folytat hiteltárgyalást uniós ország kormányával addig, amíg az Európai Bizottság ehhez nem járul hozzá, és ebben az esetben külön is jelezte, addig nincs tárgyalás, amíg nincs megegyezés az EU-val.)


Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter

Január első hetének elején a rossz pénzpiaci hangulat ellenére a kormány nem mutatta semmi jelét az irányváltásnak, kis híján bankpánik tört ki Magyarországon, az állampapírhozamok a november végi 9 százalékról 11 százalék fölé kúsztak, az euróárfolyam történelmi rekordot állított fel január 5-én, 324 forinttal.

A kormány ekkor tűzoltásba kezdett, Fellegi Tamás miniszter, aki az IMF-tárgyalásokért volt felelős, mindent megígért, többek között azt, hogy hajlandóak módosítani a jegybanktörvényt a Valutaalap és a bizottság kedve szerint, és hogy hamarosan megkezdődnek a tárgyalások.


Fellegi Tamás Christine Lagarde-dal, az IMF vezérével

A piaci megnyugvás elkényelmesítette a kormányt, mert Fellegi bejelentése után két hónapig hitegetés folyt, különösebb tett nélkül. Tavaszra azonban valóságos nyilatkozatháború bontakozott ki az EU-val arról, léteznek-e valójában feltételek, és hogy mik azok.

Áprilisban Orbán Viktor a jegybanktörvény EU-konform átírása mellett megígérte, hogy a költségvetési hiányt lehozzák 3 százalék alá, és a bizottság elnökével folytatott négyszemközti megbeszélése után kiderült, Brüsszel az uniós pénzek befagyasztásával fenyegető eljárást felfüggeszti, nem lépteti életbe.

A jegybanktörvényt végül július közepén átírták úgy, hogy azzal Brüsszel és a Valutaalap is elégedett volt. Nem sokra rá ide is utaztak a két szervezet delegációi, másfél hétig sorra járták a minisztériumokat, bankokat, állami intézményeket, és beszéltek Orbán Viktorral is. Akkor a piac megint bizakodott, közelinek látta a hivatalos tárgyalások elkezdődését és lezárását.

Júliusban azonban a kormány olyan költségvetést fogadtatott el - nem sokkal a bizottság és az IMF-delegáció budapesti látogatása előtt, amely egyrészt a költségvetési hiány jelentős növekedését eredményezte volna, másrészt olyan elemeket tartalmazott, amelyektől mindkét intézmény óvta a kormányt

A bizottság és az IMF itt hagyott a kormánynál egy levelet a júliusi látogatásuk tapasztalatait és a meglátásaikat összegezve. Ebben felvetettek olyan dolgokat - például a bankok túlzott terhelésének megszüntetését, a jegybank megadóztatásának visszavonását, az igazítást az egykulcsos adórendszeren -, amelyekhez a kormánynak nem fűlött a foga.


Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős miniszter (a háttérben az IMF vezérigazgatója)

Ősszel elhidegültek egymástól

Noha továbbra is azt hangoztatták a kormányzati szereplők, hogy közeliek az álláspontok, nem sokat kell aludni a hivatalos egyeztetésekig, szeptemberben újabb frontot nyitottak az IMF-fel és EU-val folytatott harcban. A júliusi levelet úgy állították be, hogy abban a nyugdíjak és a bérek csökkentését, vagyonadó bevezetését kérte az IMF - holott kiderült nem sokkal később, hogy ilyenről szó sem volt. A két intézmény részéről a válasz nem késett soká: nyilvánosan közölték - ennél többet nem nagyon tehettek -, hogy nincs időpont a tárgyalásokra.

Októberben fokozódott az ellentét. A kormány médiakampányt indított, amellyel az IMF-et támadta. A Valutaalap be is rágott az IMF-közgyűlés kezdő napjára időzített kampány miatt, a kormány és a két szervezet között elmérgesedett a viszony. Az IMF üzent: elvárja, hogy változtasson a kormány a hozzáállásán, különben ne is álmodjon arról, hogy lesznek tárgyalások.


Orbán Viktor miniszterelnök a kormánynál

A kormány figyelme Brüsszel felé fordult. Október elején és közepén két megszorító csomagot is összeállítottak Orbánék, mert el akarták érni, hogy az EU szüntesse be az uniós források elvételével való fenyegetést. Brüsszel egyedül ezzel tarthatja sakkban a különcködő Orbánt.

Egyelőre úgy tűnik, legalább jövő májusig ez a fenyegetés fennmarad, a bizottság a 2013-as hiányt már rendben levőnek látja, de a 2014-est nem, és arra is felhívta a figyelmet a múlt heti országjelentésében, hogy a gazdasági növekedést nagymértékben rontják a kormány adóemelésre koncentráló intézkedései. A növekedésre még kényesebb IMF-hez ezzel biztosan nem került közelebb a kormány.

Orbán az EU keménykedésére keménykedéssel válaszolt: pénteken egy újabb, kizárólag adónövelést tartalmazó megszorító csomagot állított össze a kormány - másfél hónap alatt a harmadikat -, amely javarészt a multinacionális cégek által uralt szektorokat sújtja.

Százmilliárdjainkba kerül, hogy a párbeszéd is távoli

Itt tartunk most, a kormány és a tárgyalópartnerei nagyon távol vannak egymástól. A kormányfő kezét nagyban megkötné, az eddig követett gazdaságpolitikai irány folytatását lehetetlenné tenné az IMF-EU-hitelmegállapodás, mert a két szervezet olyan gazdaságpolitikát vár el, amellyel biztosítva látja a Magyarországnak nyújtandó hitel visszafizetését, és nem szeretnék, ha váratlant húzna Orbán. A kormányfő azért teheti meg, hogy nem siet a két szervezethez, mert az állam pénztartalékai még nagyon kedvezőtlenre forduló pénzpiaci helyzet esetén is elegendőnek látszanak 2013. áprilisáig-májusáig. Orbán pedig márciusban új embert ültethet a jegybank élére a mandátuma lejárta miatt távozó Simor András helyett.

Egy év alatt a megállapodás nélküli állapot 100-130 milliárd forintba kerülhetett, mert az ország finanszírozása jóval drágább, mint amilyen IMF-segítséggel a háta mögött lenne. Az adóemelésre koncentráló megszorító intézkedések a növekedést agyonütik, a beruházni vágyó vállalkozókat eltántorítják, a nemzetgazdaság összes vesztesége ezért még jóval nagyobb, mint a kamattörlesztés miatti 100-130 milliárd.


A cikket az alábbi címen találja:
http://www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20121116-egy-eve-fordultunk-az-imfhez -a-huzavona-tortenete.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: konzultációjának, megadóztatásának, megszüntetésének, minisztériumokat, jegybanktörvényt, befagyasztásával, együttműködésről, intézkedésünket, kamattörlesztés, nyugdíjazásának, jegybanktörvény, nemzetgazdasági, összeállítottak, vezérigazgatója, hiteltárgyalást, magyarországnak, beszélgetésekre, visszafizetését, fenntarthatónak, felülvizsgálata, multinacionális, egyeztetésekig, gazdaságunkhoz, magyarországot, finanszírozása, tárgyalásokért, kezdeményeznek, keménykedésére, fordulóponthoz, megszüntetését, pénztartalékai, irányváltásnak, miniszterelnök, tapasztalatait, magyarországon, keménykedéssel, saját érdekeink, parlamentben figurázta, nemzetközi intézményt, elhíresült mondat, hárombetűs intézmény, kormányzati politikát, kommunikációs öngólt, világ egyik, gazdasági kárenyhítés, addig ellenségnek, euró azokban, állampapírhozamok pedig, hosszú távon, tervük végül, másik hitelminősítő, kormányzati hátraarc, Matolcsy György, Európai Bizottságot, Nemzetgazdasági Minisztérium, Európai Bizottság, Félhetett Matolcsy, Fellegi Tamás, Fellegi Tamás Christine Lagarde-dal, Áprilisban Orbán Viktor, Orbán Viktorral, Varga Mihály IMF-tárgyalásokért, Orbán Viktor, Simor András,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
03.29. 22:42 Koronavírus - A kulcsfontosságú dolgozók szükségszállásáról rendelkezik a n...
03.29. 22:23 Emberi csontokat találtak egy szentendrei ingatlan udvarán
03.29. 21:42 Koronavírus - Felfüggesztette elnökválasztási kampányát a fő lengyel ellenz...
03.29. 21:32 Koronavírus - Moszkvában kötelező házi karantént rendeltek el
03.29. 21:23 Koronavírus - Franciaországban 250 beteget szállítottak át túlterhelt kórhá...
03.29. 21:22 A WADA elnöke figyelmeztette a vétkeseket
03.29. 21:13 Koronavírus - Fauci: fertőzöttek millióira és akár 200 ezer halottra lehet ...
03.29. 21:12 Tour de France - Május közepéig döntenek a verseny sorsáról
03.29. 20:13 BM katasztrófavédelem: Magyarország kész csatlakozni az Európai Bizottság p...
03.29. 20:12 Koronavírus - Orbán: egyetlen magyar sincs egyedül!
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Rózsaszín rózsák  Gondolat  Kun Magdolna: Fohász Istenhez  Soha, soha ne érd be kevesebbe...  szentmise szombat este Déváró...  Almaillat  Mindig tudd!  Szép napot kívánok mindenkinek...  Facebookon kaptam  Nyári emlék  Betty Boop  Szüntelen imádkozni  Róka virágok közt  Nagyböjt 5. vasárnap 03.29  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanulni kellene ebből a helyze...  Megjelent a kijárási korlátozá...  Óra átállítás  Png virág  Gondolatok nagyböjt 5. vasárna...  Facebookon kaptam  Vírus megkoronázása  Kökény  Gondolatok nagyböjt 5. vasárna...  Png csokor  Örüljünk a jó időnek, a nyíló ...  Szép délutánt!  Legyen csodás napotok.  Rózsák kosárban  Posertube  Facebookon kaptam  Nem tudom a neved.....  Vihogó zebrák  Tények  Tulipánok  Megjelent a kijárási korlátozá...  Tulipánok  4. nagyböjti hét szombat  Kellemes hétvégét  Szamár dal  Lelki erőben gazdag - áldott ...  A látszat csal  Facebookon kaptam  Szombat délben szentségimádást...  Kezdődik a fekete hét  Gondolatok nagyböjt 5. vasárna...  Imádkozzunk Hazánkért  Facebookon kaptam  Imádság  Szép napot  Boldog napot mindenkinek !.......  Ordítani tudnék  Giovanni Bocaccio  Titkok, melyeket nem vihetek m...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Az anyák olyanok, hogy maminak...  Png csokor  Egy kis mosoly is  Kellemes délutánt  Dr. Shiva Ayyadurai: Az igazsá...  Beszéltem Istennel  A járvány legyűrte a globalizm...  Imádkozzunk Hazánkért  Ha magányos vagy  Facebookon kaptam  A tavasz a kedvenc évszakom  Lelki erőben gazdag - áldott ...  Tulipánok  Gondolatok nagyböjt 5. vasárna...  Szèp napot kívánok  Eper tejszínhabbal  Hurrá! Itt a tavasz  Facebookon kaptam  A virágok szavak nélkül beszél...  Facebookon kaptam  Betty Boop  Lelki erőben gazdag - áldott ...  Harmónia......  343-ra nőtt a beazonosított ko...  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Titkok, melyeket nem vihetek m...  Szép francia kép  Kellemes hétvégét  Félek  Mai harmónia kártyám  Föld órája 2020 március 28 20....  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Hagyd, hadd nyugodjanak meg a ...  Kopogtatsz az ajtón  Maradj otthon videó gyűjtemény  Betty Boop  Szombat délben szentségimádást...  Facebookon kaptam  Szent-Gály Kata: Keresztúton  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bar...  Vírus megkoronázása 
Bejegyzés Címkék
saját érdekeink, parlamentben figurázta, nemzetközi intézményt, elhíresült mondat, hárombetűs intézmény, kormányzati politikát, kommunikációs öngólt, világ egyik, gazdasági kárenyhítés, addig ellenségnek, euró azokban, állampapírhozamok pedig, hosszú távon, tervük végül, másik hitelminősítő, kormányzati hátraarc, héttel igen, harmadik nagy, magyar adósságot, fokozattal rontotta, levegőben lógott, minősítés felülvizsgálata, piacon pedig, hátunk mögött, előkészítő beszélgetésekre, esélyét annak, egyéves huzavona, kormány újra, hivatalos tárgyalások, előkészítő egyeztetések, kifogásolt törvényt, parlamenten áthajtotta, bírók nyugdíjazásának, adatvédelmi biztos, esetben külön, rossz pénzpiaci, november végi, euróárfolyam történelmi, kormány ekkor, bizottság kedve, piaci megnyugvás, jegybanktörvény EU-konform, költségvetési hiányt, bizottság elnökével, uniós pénzek, jegybanktörvényt végül, piac megint, kormány olyan, költségvetési hiány, júliusi látogatásuk, meglátásaikat összegezve, bankok túlzott, jegybank megadóztatásának, egykulcsos adórendszeren, kormányzati szereplők, hivatalos egyeztetésekig, júliusi levelet, bérek csökkentését, kormány médiakampányt, kormány figyelme, uniós források, különcködő Orbánt, fenyegetés fennmarad, 2013-as hiányt, múlt heti, gazdasági növekedést, kormány adóemelésre, multinacionális cégek, tárgyalópartnerei nagyon, kormányfő kezét, eddig követett, kormányfő azért, állam pénztartalékai, jegybank élére, mandátuma lejárta, megállapodás nélküli, ország finanszírozása, háta mögött, adóemelésre koncentráló, növekedést agyonütik, beruházni vágyó, nemzetgazdaság összes, kamattörlesztés miatti, alábbi címen, konzultációjának, megadóztatásának, megszüntetésének, minisztériumokat, jegybanktörvényt, befagyasztásával, együttműködésről, intézkedésünket, kamattörlesztés, nyugdíjazásának, jegybanktörvény, nemzetgazdasági, összeállítottak, vezérigazgatója, hiteltárgyalást, , ,
2020.03 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 237
  • e Hét: 1836
  • e Hónap: 46887
  • e Év: 227778
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.