Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nem győzték meg Balogék a diákokat: jön az országos sztrájk
  2012-12-18 14:58:17, kedd
 
   
 
Nem győzték meg Balogék a diákokat: jön az országos sztrájk

2012, december 18 - 14:17Tárgyalnak a kormány és a hallgatók képviselőiOrszágos sztrájkot szerveznek a köz- és felsőoktatásban, a hallgatói illetve oktatási szervezetek súlyos válságról beszélnek. A Jobbik szerint vissza kell engedni a szegényebb diákokat az iskolákba. Kedd délután jött a hír: megszakadtak a tárgyalások a kormány és a felsőoktatási hallgatók között.

Országos sztrájkot szerveznek szerdára a köz- és felsőoktatásban, a hallgatói illetve oktatási szervezetek súlyos válságról beszélnek. A HÖOK, a Magyar Rektori Konferencia és több hallgatói-, illetve szakszervezet megalakította a Felsőoktatási Egyeztető Fórumot. Mint jelezték, támogatják a diákok követeléseit.

A fórum átfogó oktatási reformot követel, a felsőoktatásban a 2011-es keretszámoknak megfelelő legalább 44 000 államilag finanszírozott hely biztosítását, a forráskivonás azonnali leállítását, a hallgatói szerződés intézményének azonnali eltörlését, az egyetemi autonómia tiszteletben tartását, továbbá a szociálisan hátrányos helyzetűek felsőoktatásba történő bejutásának biztosítását.

Nem sokáig tárgyaltak

Megszakadtak a tárgyalások a kormány és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) között. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a találkozó után azt mondta, öt pontban egyetértenek a diákokkal, akik viszont nem hallják a kormány hangját. Amikor a röghöz kötés témája került szóba, akkor a miniszter azt mondta, szükség van hallgatói szerződésre, a kérdés csak az, hogy milyen formában. A diákok ekkor döntöttek úgy, hogy otthagyják a tárgyalást.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a megszakadt tárgyalások után egyedül tartott sajtótájékoztatót, ahol közölte, nagyon sajnálja, hogy egyedül áll ki, a diákok ugyanis "nem hallják meg a kormány hangját", és nem kívánnak tanulni. Balog Zoltán szerint külső tényezők szítják a kormány és a diákok közötti ellentéteket - írja a hvg.hu. A miniszter azt mondta, hétfőn a parlamentben megállapodtak, hogy egy felülről nyitott rendszerré alakítsák át a felsőoktatást, aki pedig eléri a szükséges felvételi pontszámokat, az ingyen tanulhasson.

Balog Zoltán miniszter azt mondta, a diákok és a kormány a követelt hat pontból ötben egyetértenek, kivéve a hallgatói szerződések kérdését, amelyről a héten még egyeztetnek. Mint mondta, Magyarország nem olyan gazdag ország, hogy külföldre képezzen szakembereket. A miniszter hozzátette, szerdán kormányülésen tárgyalnak majd a felsőoktatásról.

A Jobbik támogatja a tiltakozókat

Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője a barikad.hu-nak elmondta: érdemben nem változott semmi, a módosító javaslat megszavazása után is ugyanaz a helyzet. E szerint nincs semmiféle garancia arra, hogy nem zárják ki a szegényebb diákokat a rendszerből. A kormánypárt újabb döntésének eredménye is ugyanaz lehet, vagyis hogy csupán tízezer ingyenes képzési helyet fognak biztosítani. Ezért a Jobbik továbbra is támogatja a tiltakozókat - hangsúlyozta a nemzeti radikális párt politikusa.

A hallgatók korábban arról is döntöttek, hogy munkacsoportokat állítanak fel, többek között arról, hogy hogyan vegyék fel a kapcsolatot Orbán Viktor miniszterelnökkel és hogy hogyan vonuljanak majd egyszer a Kunigunda utcai MTVA székház elé.

,,Ne számítson arra Orbán Viktor, hogy a diákok az ünnepek miatt feladják, mert az ünnepek után folytatódnak a tüntetések és megmozdulások" - jelentette ki a Klubrádió műsorában a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Mendrey László azt mondta, nyilván az egyetemisták megcsinálják félévi vizsgáikat, az ünnep idején senki nem fog tüntetni, de azt követően újra utcára fognak vonulni, hiába üzeni Orbán Viktor, hogy ,,Nyugi!".

Az érdekképviseleti vezető szerint mostanra már a fideszes és kormányzati megosztási technikák sem működnek, a társadalom egyre szélesebb rétegei állnak az egyetemisták és középiskolások mellé, hisz már ott vannak a pedagógusok és a szülők is, ugyanis őket is súlyosan érintik a drasztikus átalakítások.

Orbán Viktor: Nyugi!

"Érthető, hogy a tiltakozó diákok azt mondják, "ezek a nagyfejűek meg húzzanak el. De nyugi!" - a Népszabadsághoz kiszivárgott hírek szerint így értékelte Orbán Viktor a Fidesz-KDNP frakciószövetség zárt ülésén a keretszámcsökkentés miatt kialakult országos diáktüntetéseket. A kormányfő helyzetértékelése szerint - mondták az ülésen részt vevők a Népszabadságnak- a tiltakozási hullám karácsonyra lecseng.

Magáról a reformról ismételten azt mondta, nem lesz tandíj. A képzés vagy ingyenes, vagy költségtérítéses lesz. A miniszterelnök ezúttal is elismételte, hogy mindazok, akik eleget tesznek a három feltételnek, azaz elérik a szükséges ponthatárt, meghatározott számú félév alatt megszerzik a diplomájukat, továbbá vállalják, hogy a diploma megszerzése után Magyarországon dolgoznak, ingyen tanulhatnak az egyetemeken, főiskolákon.

Rogán Antal fideszes frakcióvezető pedig így kommentálta a döntést: ,,az ország karácsonyfája alá tehát ingyenes felsőoktatás és alacsonyabb rezsiköltségek kerülhetnek" - mondta.

Vidéken is demonstrálnak

Múlt hét után ismét demonstrálnak Nyíregyháza középiskolásai. Szerdán délután három órakor a Hősök terén gyűlnek össze a diákok a megyeháza előtt. A nyíregyházi fiatalok a napokban FEDISZ néven megalakították a Felelős Diákok Szövetségét. A tervek szerint egy petíciót adnak majd át a megyei kormányhivatal képviselőjének, melyben tiltakoznak a kormány felsőoktatást érintő átalakítása ellen, lesznek beszédek és ismét megvitatják pesti egyetemisták 5 pontos követeléseit.

Székesfehérváron is tüntetni fognak. "A mi jövőnket nem lehet romkocsmában eldönteni" címmel fogalmaztak meg nyílt levelet a székesfehérvári diákok, akik több mint tizenöt iskolából gyűltek össze."Nekünk, fehérvári diákoknak, volt egy álmunk: biztos jövőt akartunk, tovább akartunk tanulni, és ebben az országban akartunk élni. Ezt az elképzelésünket rúgta most fel a kormány, érdektelen, sokszor ad-hoc jellegű döntéseivel. Egy fiatal jövőjét nem lehet eldönteni egy romkocsma falai között, bizonytalanságot sugározva ezzel a feltörekvő nemzedékre" - olvasható a levélben.

"A keretszámok eltörlésével esélyt sem adnak arra, hogy legalább tisztában legyünk a lehetőségeinkkel. A jó tanulás nem egy mérce, hiszen azt se tudjuk, ez alatt mit értenek. A kormányzat sokáig beszélt a keretszámok csökkentéséről és a hétvégén mégis ezzel az új, teljesen meggondolatlan javaslattal közölték szándékaikat" - fejtik ki. A diákok ezért december 18-ra, keddre tüntetést szerveznek, melynek célja, hogy együtt tiltakozzanak a kormányzat felsőoktatást érintő, az ő generációjukat legjobban sújtó döntéssorozat ellen. Azt írják, kiszámítható jövőt szeretnének és olyan opciókat, hogy a tanulók beleszólhassanak az őket érintő ügyekbe.

Módosító javaslat: a diákok szerint nem elég

A felsőoktatási alapképzésben eltörlik a keretszámokat, a mesterképzésben viszont részben megmarad a létszámszabályozás az Országgyűlés hétfő késő esti döntésével. A szakminiszter évente szakonként határozza meg, hogy mely képzéseken vehető igénybe ösztöndíj vagy részösztöndíj.

Megszűnik a kormány hatásköre az államilag támogatott képzésre felvehető hallgatói létszám - vagyis a keretszámok - meghatározására. A felsőoktatás kormányszintű szabályozásának feladata továbbra is a szakminiszter felelőssége marad, ugyanakkor ez nem a hallgatói létszámok elosztásában nyilvánul meg, hanem a rendelkezésre álló támogatási formák, illetve az előírt minimális felvételi követelmények meghatározására vonatkozik.

A kormánypárt újabb döntése a hallgatók szerint ez nem elég, hiszen képlékeny, mi fog történni a felsőoktatásban.

Dúró Dóra ennek kapcsán elmondta: a Jobbik csak azt tartja elfogadhatónak, ha visszaengedik a szegényebb diákokat az iskolák falai közé, erre viszont egyelőre nincs garancia.

Hoffmann marad

Hoffmann Rózsa alatt ,,nem inog a szék" - mondta az atv.hu-nak a neve elhallgatását kérő államtitkár, aki szerint ,,a keretszámcsökkentés nem volt jó módszer". A baloldali internetes lap azt írja: a kormánypárti politikus célzott arra: egy, a kormányon belüli pletyka szerint Pokorni Zoltán lehetett a keretszámok kiszivárogtatója. Egy másik kormánypárti tag szerint viszont a kiszivárgott keretszám forrása egy helyettes államtitkári, főosztályvezetői vagy még alacsonyabb rangú kormányzati tényező lehetett.

A Magyar Nemzetben megjelent publicisztikát, mely szerint, ha Hoffmann Rózsa felajánlja lemondását, a miniszterelnök jól teszi, ha elfogadja azt, az oktatásért felelős államtitkár a lapnak egy költői kérdéssel kommentálta: ,,Úgy gondolja, hogy amikor ilyen fontos stratégiai kérdésekről van szó a felsőoktatásban és az egész ország átalakításában, akkor az én személyem a legfontosabb? Mit szólnék? Egy vélemény volt, amit tiszteletben tartok, de nem kell szót fogadnom neki."

Jobbik: A kormány hülyének nézi a diákokat!

Felháborítónak nevezte Dúró Dóra, a Jobbik oktatásügyi szakpolitikusa szombati sajtótájékoztatóján azt, hogy nemcsak bevezeti a kormány a tandíjat, de nyilatkozataival még tetézi is a bajt. Ezek a nyilatkozatok arról árulkodnak, hogy hülyének nézik a diákokat. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője azt írta korábban egy közleményben, hogy az intézkedés a diákokért van. Ez azonban a kommunista időket idézi :"érted jöttünk, elvtárs, nem ellened!"

Orbán Viktor azt írta a HÖOK elnökének, hogy a kormány nem okozhatott meglepetést. A Fidesz választási programjában azonban sehol nem szerepelt a tandíj bevezetése. A jobbikos képviselő kiemelte, a Fidesz ezzel az intézkedéssel cserbenhagyja azt a 3 millió embert is, akik az urnákhoz járulva arra szavaztak, hogy ne vezessék be a tandíjat.

Hasonlóan hiteltelennek nevezte a jobbikos szóvivő az MSZP-t is, hiszen a párt elnöke, Mesterházy Attila kijelentette, hogy nem törlik el a tandíjat kormányra kerülésük esetén. Így viszont érthetetlen, mit keresnek a tandíjellenes megmozdulásokon. Jelenleg az egyetlen tandíjellenes erő a magyar politikában a Jobbik, aki kormányra kerülése esetén a munkaerőpiachoz viszonyítva ingyenesen vállalná a képzéseket - zárta gondolatait a jobbikos politikus.Fotó: MTI/Bruzák Noémi

KZ

hvg.hu, mti nyomán barikad.hu

http://barikad.hu/a_tanarok_is_fellazadnak_jon_az_orszagos_sztrajk-20121218
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: főosztályvezetői, érdekképviseleti, diáktüntetéseket, bizonytalanságot, frakciószövetség, lehetőségeinkkel, nyilatkozataival, székesfehérváron, munkacsoportokat, beleszólhassanak, költségtérítéses, kiszivárogtatója, népszabadságnak, munkaerőpiachoz, felsőoktatásban, felsőoktatásról, megmozdulásokon, mesterképzésben, szabályozásának, meghatározására, népszabadsághoz, székesfehérvári, elképzelésünket, csökkentéséről, képviselőjének, kormányhivatal, megalakították, középiskolásai, önkormányzatok, meggondolatlan, felháborítónak, felsőoktatásba, átalakításában, keretszámoknak, finanszírozott, miniszterelnök, országos sztrájk, hallgatói illetve, szegényebb diákokat, felsőoktatási hallgatók, diákok követeléseit, fórum átfogó, 2011-es keretszámoknak, forráskivonás azonnali, hallgatói szerződés, egyetemi autonómia, szociálisan hátrányos, találkozó után, kormány hangját, röghöz kötés, kérdés csak, diákok ekkor, Magyar Rektori Konferencia, Felsőoktatási Egyeztető Fórumot, Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, Balog Zoltán, Dúró Dóra, Orbán Viktor, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, Mendrey László, Rogán Antal, Felelős Diákok Szövetségét, Hoffmann Rózsa, Pokorni Zoltán, Magyar Nemzetben, Selmeczi Gabriella, Mesterházy Attila, Bruzák Noémi,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.06. 17:52 Koronavírus - Újragondolja idei üzleti tervét a BKK
04.06. 17:43 Koronavírus - A pénzforgalmi szolgáltatók nem számíthatnak fel díjat a SZÉP...
04.06. 17:43 Koronavírus - Szlovákiában bejelentették a két első halálesetet
04.06. 17:42 Koronavírus - Romano Prodi: Az Európai Unió politikai túlélésre játszik, de...
04.06. 17:33 Palkovics: több mint 1200 milliárd forinttal támogatja a kormány a munkahel...
04.06. 17:33 Online videókkal segíti az oktatást a szekszárdi német színház
04.06. 17:33 Koronavírus - Fidesz: Megdöbbentő az ellenzék viselkedése a járvány alatt
04.06. 17:32 AZ MNB 116,3 milliárd forint ajánlatot fogadott el a hétfői devizaswap-tend...
04.06. 17:23 Letartóztatták a 28-as villamoson elkövetett emberölés két gyanúsítottját
04.06. 17:22 Szent István királyról és a koordinátageometriáról is szó lesz az M5 keddi ...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Képes idézet . . .  Tünetek.......  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Betty Boop  Kis GIF képek  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Békültél-e meg Istennel?  Nyaralás  Petőfi Sándor - Bölcselkedés É...  Virágvasárnap a nagyhét ünnepé...  Facebookon kaptam  Ünnepélyes Mária-köszöntő. Csí...  Összefogás  Antik telefon  Üzenet a postásnak.......  Összefogás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  2020. április 5., vasárnap  Virágvasárnapi református iste...  Facebookon kaptam  6. Titkok, melyeket nem vihete...  Csak Isten változtathatja meg ...  Virágzó fa  Alázatos kérés  Somlói torta recept  Lila tulipánok kosárban  Kámaszutra.......  Imádkozzunk a járvány megszűné...  Erdő Péter virágvasárnapi vide...  Kenyértörés  Tavaszi kép  Virágvasárnap Déván 04.05  Png párna  Jó éjszakát  Betty Boop  Facebookon kaptam  Happy easter  Virtuális  Naplemente  Facebookon kaptam Krisztina ba...  6. Titkok, melyeket nem vihete...  Budakalász passió felolvasása ...  Keresztút 2020. április 4-én a...  Somlói torta recept  Virtuális  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Betty Boop  Összefogás  Lila tulipánok kosárban  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Napi cuki  Végig itt volt az orrunk előtt...  Kenyértörés  Éljük meg a hálát  Virágvasárnapra ima  Neked szedtem a virágot! Neked...  Ne hagyjuk Jézust egyedül. - G...  Szülinapra  Fagylalt csokival  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ki fogja túlélni?  Png párna  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes teázást!  Petőfi Sándor - Bölcselkedés É...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Hozsánna: Áldott Aki jön az Úr...  Virágvasárnapi szentmise  Isten szeretete  Facebookon kaptam  Kellemes teázást!  Rózsa csokor szívvel  Ne hagyjuk Jézust egyedül. - G...  Szèp estét kedves látogat...  Hírek a Szent Sir Bazilikából!...  Imádság  Facebookon kaptam  Erdő Péter virágvasárnapi vide...  Krisztus imádkozik értünk  Gyermekek Bibliával!  Gáti Gábor videója  Virágvasárnap  Alázatos kérés  Facebookon kaptam  Készüljünk a Nagyhétre!  Cica virággal  Arany János: Széchenyi emlékez... 
Bejegyzés Címkék
országos sztrájk, hallgatói illetve, szegényebb diákokat, felsőoktatási hallgatók, diákok követeléseit, fórum átfogó, 2011-es keretszámoknak, forráskivonás azonnali, hallgatói szerződés, egyetemi autonómia, szociálisan hátrányos, találkozó után, kormány hangját, röghöz kötés, kérdés csak, diákok ekkor, megszakadt tárgyalások, diákok ugyanis, diákok közötti, parlamentben megállapodtak, felülről nyitott, szükséges felvételi, ingyen tanulhasson, hallgatói szerződések, miniszter hozzátette, módosító javaslat, kormánypárt újabb, tiltakozókat &#8211, nemzeti radikális, hallgatók korábban, kapcsolatot Orbán, ünnepek miatt, ünnepek után, egyetemisták megcsinálják, ünnep idején, érdekképviseleti vezető, társadalom egyre, drasztikus átalakítások, tiltakozó diákok, kormányfő helyzetértékelése, ülésen részt, tiltakozási hullám, reformról ismételten, képzés vagy, miniszterelnök ezúttal, három feltételnek, szükséges ponthatárt, diploma megszerzése, ország karácsonyfája, megyeháza előtt, nyíregyházi fiatalok, napokban FEDISZ, tervek szerint, petíciót adnak, megyei kormányhivatal, kormány felsőoktatást, székesfehérvári diákok, országban akartunk, elképzelésünket rúgta, fiatal jövőjét, romkocsma falai, feltörekvő nemzedékre, keretszámok eltörlésével, kormányzat sokáig, keretszámok csökkentéséről, hétvégén mégis, diákok ezért, kormányzat felsőoktatást, tanulók beleszólhassanak, őket érintő, diákok szerint, felsőoktatási alapképzésben, mesterképzésben viszont, szakminiszter évente, kormány hatásköre, államilag támogatott, keretszámok &#8211, felsőoktatás kormányszintű, szakminiszter felelőssége, hallgatói létszámok, rendelkezésre álló, előírt minimális, hallgatók szerint, iskolák falai, neve elhallgatását, baloldali internetes, kormánypárti politikus, kormányon belüli, keretszámok kiszivárogtatója, másik kormánypárti, kiszivárgott keretszám, helyettes államtitkári, oktatásért felelős, költői kérdéssel, egész ország, vélemény volt, kormány hülyének, nyilatkozatok arról, kommunista időket, tandíj bevezetése, jobbikos képviselő, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1044
  • e Hét: 2831
  • e Hónap: 10063
  • e Év: 241081
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.