Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Dohánykoncesszió - újabb és újabb ötletek
  2013-01-27 11:48:51, vasárnap
 
   
  Dohánykoncesszió - újabb és újabb ötletek

Ha van igazi állatorvosi ló a magyar gazdaságpolitikában, akkor a dohánypiac újrafelosztásának kivitelezése méltán pályázhatna dobogós helyre - ádáz lobbiharc, alapvető üzletviteli ismereti hiányosságok, átgondolatlan és drága megoldások, kapkodás-későn ébredés, mindennek a költségét a kiskereskedők és az adófizetők Állják. És még mindig nem látszik az alagút vége.

Mert mi is történt eddig? (Előzmény-posztok linkjei a poszt végén találhatóak)

Valaki kitalálta, miért is maradna úgy a dohánypiac ahogy van, mégiscsak 500 milliárdos buli. Az ötlet termékeny talajra talált, készült törvénytervezet, beindult a lobbi - még az is derült, kinek van a keze könyékig a buliban, de rossz az, aki rosszra gondol. Az átalakítás lényege: maximálisan kontrollált piac és csak az árulhasson dohányterméket, aki erre engedélyt szerez. A Nemzeti Dohánybolthálózat élni és virulni fog júliustól és azt is kiszámolta a Fidesz, a csak dohánytermékek értékesítéséből nagyszerűen meg tud élni egy kereskedő. Igaz, a károgók el kezdték sorolni, miért nem rentábilis a buli, de a kormányzat csak hajtogatta, már megint aknamunka folyik. Mert mi másra is utalna az a szöveg, hogy bárhogy is számolják a szakemberek, 500 dohányos képtelen eltartani egy trafikot, ráadásul az intézkedés egy csomó munkahely és kisvállalkozás végét fogja eredményezni?

Aztán elfogadták a törvényt, mit és hogyan lehet árulni és azt is meghatározták, mikorra kell kiírni a pályázatot. Arra is határozat született, a bonyolító cégnek már az induláshoz 450 millióra van szüksége - pontosan ennyi kell ahhoz, hogy felmérjék az összes települést koncesszió-igényileg meg beszedjék és döntéselőkészítsék a pályázatokat. A dohány kiskereskedők illetékes érdekvédelmi szerve örömét fejezte ki, miszerint méltányos, hogy ezentúl majd azért kell fizetni, amiért eddig nem kellett, miközben kisebb lesz a termékkínálat és az összes költséget és az elvárt hasznot a 4-5%-os árrésből kell kigazdálkodni.

A pályázati kiírás nem jelent meg időben - hogy miért? Valakinek mégiscsak sikerült megértetnie a tisztelt döntéshozókkal, hogy csak dohánytermékből egy trafik életképtelen. Jött a hatalmas ötlet, legyen benne lottó is! Igenám, de a sorsolásos szerencsejátékok árrése sem az, ami álomüzletet eredményez, viszont további extrabefektetést igényel (kaució, stb.). Az isteni szikra bekerült a törvénybe is, így már megjelenhetett, igaz egy hónapos csúszással a pályázati kiírás.

A kiírás a szöveget értelmezni tudó, de reménybeli hátszéllel nem rendelkező piaci szereplőknek inkább rossz hír volt, mint jó - igazi magyar, kiszámíthatatlan feltételekkel: szubjektív értékelés, kvázi kötelező kamarai plusz apanázs folyósítás, valamint olyan kizáró feltételek kusza halmaza, hogy újszülött vállalkozásokon kívül más nem nagyon indulhat eséllyel. A koncessziós díj látszólag nem magas (ahhoz képest viszont igen, hogy eddig ilyen nem volt, az árrés viszont maradt), de a szimpla dohánytermék-értékesítésből gyakorlatilag kigazdálkodhatatlan. A lottó meg bizonytalan, mivel arra külön engedélyt kell szerezni a Szerencsejáték Zrt-től, lehetőleg a régi értékesítő hálózat közelben lévő egységeinek kiszorításával.

Mivel üzleti terv is kell a pályázathoz, a reménybeli koncessziósok nekiálltak számolni és lám, kiderült, amit a károgók már majd egy éve mondogatnak, a törvényben megfogalmazott feltételekkel kicsi eséllyel maradhat talpon bárki is, aki trafikosként képzeli el a jövőben az életét. A pályázat beadási határideje ketyeg, a lebonyolító állami cég viszont sajtóközleményben belengeti, mi lenne, ha mást is árusíthatnának a trafikok? Égetett szesz, kávé, energiaital, újság? Szuper ötletnek tűnik a dohányboltban nyitott kisbolt - bár csak azok számára, akik majd megnyerik a koncessziós jogot. A környékbeli üzletek meg előre retteghetnek, mikor pártolnak majd el tőlük a nagyobb árréses kuncsaftok és vajon a szomszédos Nemzeti Dohány Meg Mindenféle Egyéb Bolt megnyitásától számítva mennyi idő alatt kerülnek a tönk szélére. De nem érdekes, odafenn kiszámolták, 14 ezer új munkahely lesz. Hogy megszűnik cserébe 25-30 ezer? Apróság, pozitívan kell gondolkodni, szerencse is kell az élethez, júliustól pedig épp a koncessziósoknak áll a zászló.

Igaz, ha a törvénygyár bevallja, elsőre tévedett és korrekcióként engedélyezi a kibővített termékskálát, akkor a folyamatban lévő pályázat szempontjából alapvetően megváltozik minden, amire csak építeni lehet egy üzleti tervben, de hát épp ezért rugalmas a magyar vállalkozó - a papír mindent elbír, csak játszani kell még egy kicsit a számokkal. A pályázati kiírás meg úgyis megmondta, a beadási határidő lejárta előtt 10 napig lehet módosítani a kiírást, így korrekt, nem? Ha pedig nem lesznek elég gyorsak ott fenn a parlamentben, hát meg lehet hosszabbítani a pályázati határidőt, végső esetben meg egyszerűen vissza is lehet vonni az egész kiírást, indoklás nélkül. A kiírás szerint ugyan pályázók bukják a pályázatbeadási díjat (25 ezer forint, nem tétel), de kit érdekel? Örüljenek, a pályázati biztosíték visszajár, igaz kamat nélkül ülhet az állam a százezren akár 60 napig is. Egyebekben pedig a minisztérium kizárja, hogy bármilyen felelőssége is legyen, amennyiben a feltételek jogszabályváltozás miatt változnak meg - tehát mindenki, aki beadja a pályázatot, vállalja a magyar jogalkotásból eredő kockázatot.Igenám, de az ötletparádé még nem ért véget - még azt sem tudjuk, mi lesz a pia-kávé sztori vége, már itt az újabb javaslat, ezúttal az Oszágos Kereskedelmi Szövetségtől - legyen 10% az árrés. Mindez 19 nappal a pályázatok beadási határideje előtt. Az ötletet a kereskedők pártolnák, a dohányosok viszont nem biztos, hogy el lennének ragadtatva az ezer forintos dobozártól. Oké, lehet őket vigasztalni, máshol is drága, ők viszont visszakérdezhetnek, és tessék mondani, ott átszámolva hány forintnyi euró is az átlagbér? Ebből a fogyasztói matematikából a kormányzat nyertesen nem jöhet ki - márcsak az a kérdés, magára akarja-e haragítani a dohányzó szavazókat nem sokkal a választások előtt, vagy megelégszik azzal a pártpreferencia-változtatás kockázattal, amit a körülményesebb cigihez jutás eredményez.

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének azonban nem tetszik a javaslat, szerintük "alkotmányossági kérdéseket is felvetne, ha az állam a dohánytermékek árképzése mellett a termék fogyasztói árát is szabályrendszerhez kötné. Ugyanis az árrés növelése a dohányterméket előállító és forgalmazó vállalatok tulajdonát képező dohánytermékek feletti szabad rendelkezés lehetőségét csorbítaná." Rövidebben: nagyobb árréssel úgy lesz drágább a cigi, hogy ők ebből egy fillért sem látnak, miközben valószínűleg csökkenni fog az értékesített mennyiség.

Ha a javaslat az illetékes fórumon a dohánylobbi ellenérzése ellenére kedvező fogadtatásra találna, a vállalkozók újra elővehetik táblázataikat és immáron 10%-os árréssel átfazonírozhatják üzleti tervüket. Mivel több méz kerül a madzagra, valószínűleg új érdeklődők jelennek majd meg a dohánypiac újraelosztásának arénájában, erőteljesebb lobbitevékenység indul be és előfordulhat, hogy aki eddig azt hitte, hátszele alapján ő lesz a befutó, az hatalmasat téved, mert könnyen lehet nála erősebb kutya is a porondon.

Igenám, de a dobozár drasztikus növelésének igazi nyertese a fekete piac: a csempészettel és értékesítéssel foglalkozó szervezett bűnözők haszna jelentősen nő minden egyes dobozon még akkor is, ha a növekvő keresletre válaszul egy kicsit emelnek a mostani egységáraikon. Az eredmény? Jelentős kieső forgalom a trafikosoknál, drasztikusan csökkenő költségvetési bevételek, miközben a fogyasztók teljesen adó- és vámmentesen kaphatnak tüdőrákot.

A játszma azonban még nem ért véget, a 20 évre szóló koncessziós szerződéseken még nem száradt meg a tinta, a várható haszon növekedésével pedig újabb és újabb érdeklődők léphetnek színre - már csak az a kérdés, ez a pályázati kiírás meghosszabbítását fogja eredményezni, vagy esetleg az egész pályázat visszavonását. Ez utóbbi elég kínos lenne a felsővezetés számára, különösen az "elszerencsétlenkedett" e-úttender fényében.Az egész eljárás viszont azokkal szemben a legtisztességtelenebb, akik úgy gondolják, érdemes hazánkban vállalkozni:

egyelőre nem világos, beindulnak-e a dohányboltok július elsejétől vagy az újabb és újabb ötletek törvénybe foglalása miatt a rendszer késéssel üzemel be,
ha később emelik be a koncessziós üzletekbe az égetett szeszt, az energiaitalt vagy a kávét, esetleg több, mint kétszeresére emelik az árrést, az azokkal szemben tisztességtelen, akik azért nem indulnak el a pályázaton, mert jelenleg épp a jövedelmezőségi szint miatt nem tartják életképesnek a trafikokat,
ha pedig úgy kapnak a kereskedők koncessziót, hogy informálisan megígérik nekik, lehet majd piát is árulni meg nagyobb árrés is lesz, de aztán még sem, az tömeges csődöt idézhet elő.Az átlag-választót alapjában véve nem érdekli, ki teszi zsebre az ő cigarettája után a hasznot, az viszont már erősen feldühítheti, ha nem jut hozzá a napi nikotinmennyiségéhez csak azért, mert valami nagyon el lett bénázva a dohánypiac újrafelosztása során. És ráadásul úgy, hogy mindez megfelelő kormányzati előre gondolkodás, tervezés, társadalmi egyeztetések, hatástanulmányok és megfontolt intézkedések árán akár el is kerülhető lett volna.

Addig is várjuk a következő ötleteket.

http://morgasjoga.blog.hu/2013/01/26/dohanykoncesszio_ujabb_es_ujabb_otletek
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kiszámíthatatlan, újraelosztásának, szerencsejátékok, dohánykoncesszió, hatástanulmányok, lobbitevékenység, extrabefektetést, dohanykoncesszio, koncessziósoknak, törvénytervezet, vállalkozásokon, értékesítéséből, dohánytermékből, alkotmányossági, jövedelmezőségi, pályázatbeadási, pártpreferencia, tisztességtelen, dohányterméket, értékesítéssel, döntéshozókkal, árusíthatnának, dohánytermékek, szerencsejáték, kiszorításával, megfogalmazott, kisvállalkozás, megjelenhetett, újrafelosztása, körülményesebb, értékesítésből, gyakorlatilag, szempontjából, megnyitásától, feltételekkel, egységáraikon, dohánypiac újrafelosztásának, adófizetők Állják, alagút vége, poszt végén, dohánypiac ahogy, ötlet termékeny, keze könyékig, átalakítás lényege, árulhasson dohányterméket, csak dohánytermékek, kormányzat csak, csomó munkahely, bonyolító cégnek, összes települést, dohány kiskereskedők, összes költséget, Nemzeti Dohánybolthálózat, Szerencsejáték Zrt-től, Nemzeti Dohány Meg Mindenféle Egyéb Bolt, Oszágos Kereskedelmi Szövetségtől, Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének,
Zsoldos Lajosné (#1)   2013-02-04 14:18:04
Fenti sorokat olvasva még egy egy nagyon fontos vélemény:
Senki nem gondol a "reménybeli alkalmazottak" munkakörülményére?
Ugyanis egy teljesen lezárt, beláthatatlan kis helyiségben, ahova
a természetes fény még nappal sem "mehet be", 8-órán keresztül, milyen
lelki, mentális következményei lehetnek egy idő után az ott dolgozónak?
Vagy az állandó félelem érzet, hogy bármikor bátran betoppanhat
olyan vevő, aki nem tisztességes szándékkal érkezik, hiszen nem fogja
látni senki, hogy az üzletben mi történik?
Bizony ez csak a pénzről szól, a törvény nem gondolt arra, hogy a
kialakítandó üzletben emberek fognak dolgozni!
Üdvözlettel, Zsoldos Lajosné
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
10.21. 19:02 Labdarúgó NB II - Gólzáporos sikerrel ugrott a tabella élére a Gyirmót
10.21. 19:02 Férfi röplabda NB I - Nagy csatában pécsi győzelem
10.21. 18:52 Birkózó-vb - Asarin vigaszágon
10.21. 18:42 Női kézilabda BL - A Ferencváros is győzött Németországban
10.21. 18:32 Jégkorong Erste Liga - Kétgólos brassói győzelem
10.21. 18:02 Női röplabda Extraliga - Szombathelyen nyert a Békéscsaba
10.21. 17:32 Labdarúgó NB II - A Kaposvár legyőzte a Nyíregyházát
10.21. 17:32 Szkander-vb - Öt érmet szereztek a magyarok
10.21. 16:42 A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei
10.21. 16:42 Labdarúgó NB II - Emberhátrányban mentett pontot az éllovas ZTE
Tudjátok ?
Mi a megfejtés nr. 74 ?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
Képrejtvény. Ki tudod találni?
még több kérdés
Blog Címkék
Öregedő kéz  Facebookon kaptam  Probléma és megoldás  Őszi este  ***Csodálatos Vízeskép***  Műtét  Vicc  Facebookon kaptam  Png nő  kedves  Szép őszi lila virágok  Kidobó ember  Viszket  Vízhordó lány  Szabó Kila Margit: Drága jó An...  Minden oké  igen és igen  Mírjam barátnőmtől a facebooko...  ooOoo  Fáj a térdem  Gyenge hit  Vicc  Néha, csak egyvalaki hiányzik  Facebookon kaptam  Isten szeretete feltétlen  Wifi  Csodás ébredést Nekünk! Egysz...  Lengyel Jolán: A temetőben  Shopping  Megtisztítás  Mókus  Betörés  Minden oké  Szép napot mindenkinek!  Hiszem, hogy van szeretet és b...  Gombák  Electronica  Őszi este  Pásztorok legyetek, ne kleriku...  Élő szentmise közvetítés Dévár...  Elkeseredés  Szèp estét kedves látoga...  Halottak napi idézetek  igen és igen  Váltós rózsa  Naplementében  Hiányod fájdalom  Aranyosi Ervin - Rólad dalol  Anyám  Bibliai tantételek ismerete  Erős hit  Png nő  Nekromanta  Kellemes délutánt kívánok!  Szabó Kila Margit: Drága jó An...  Mióta nem vagy eltűnt lelkembő...  Parton  Hm...  Aranyosi Ervin: Tiszta szívve...  Hm...  Ferenc pápa: Ha nem szeretünk ...  De jót kacagtam ma!  Lenyugvó nap  Érte égjen!  Lenyugvó nap  Facebookon kaptam  Vicc  Probléma és megoldás  Keresztyén üzenet  Engedjük , hogy életünkre , sz...  Lenyugvó nap  Betörés  Lenyugvó nap  Vicc  Reményik Sándor: A menekülő  Áldd meg Istenem  Facebookon kaptam  Szüzesség  A golyó  Hm...  Szeretném  Tallóztam  ***Csodálatos Vízeskép***  Ősz világában  Bibliai tantételek ismerete  Parton  Hit  Kereszténység  Tenger világában  Anyám , ez titok - örökös ti...  Ha velem vagy, Uram  Szép napot mindenkinek!  A halál olyan súlyos veszteség  A Reg-enor kúra alatt ajánlott...  Vicc  Villámok fényénél  Hiányod fájdalom  Kozma Andor : Szélcsönd  Keresztyén üzenet  Szép őszi lila virágok 
Bejegyzés Címkék
dohánypiac újrafelosztásának, adófizetők Állják, alagút vége, poszt végén, dohánypiac ahogy, ötlet termékeny, keze könyékig, átalakítás lényege, árulhasson dohányterméket, csak dohánytermékek, kormányzat csak, csomó munkahely, bonyolító cégnek, összes települést, dohány kiskereskedők, összes költséget, elvárt hasznot, 4-5%-os árrésből, pályázati kiírás, tisztelt döntéshozókkal, trafik életképtelen, hatalmas ötlet, sorsolásos szerencsejátékok, isteni szikra, hónapos csúszással, szöveget értelmezni, árrés viszont, régi értékesítő, reménybeli koncessziósok, törvényben megfogalmazott, pályázat beadási, lebonyolító állami, dohányboltban nyitott, koncessziós jogot, környékbeli üzletek, nagyobb árréses, szomszédos Nemzeti, tönk szélére, törvénygyár bevallja, kibővített termékskálát, folyamatban lévő, üzleti tervben, magyar vállalkozó, papír mindent, beadási határidő, pályázati határidőt, egész kiírást, kiírás szerint, pályázatbeadási díjat, pályázati biztosíték, százezren akár, minisztérium kizárja, magyar jogalkotásból, pia-kávé sztori, újabb javaslat, pályázatok beadási, kereskedők pártolnák, dohányosok viszont, ezer forintos, fogyasztói matematikából, kormányzat nyertesen, dohányzó szavazókat, választások előtt, körülményesebb cigihez, dohánytermékek árképzése, termék fogyasztói, árrés növelése, dohányterméket előállító, értékesített mennyiség, illetékes fórumon, dohánylobbi ellenérzése, vállalkozók újra, dohánypiac újraelosztásának, hatalmasat téved, dobozár drasztikus, fekete piac, növekvő keresletre, kicsit emelnek, mostani egységáraikon, fogyasztók teljesen, játszma azonban, várható haszon, egész pályázat, felsővezetés számára, egész eljárás, dohányboltok július, rendszer késéssel, koncessziós üzletekbe, égetett szeszt, energiaitalt vagy, azokkal szemben, jövedelmezőségi szint, kereskedők koncessziót, tömeges csődöt, átlag-választót alapjában, dohánypiac újrafelosztása, következő ötleteket, kiszámíthatatlan, újraelosztásának, szerencsejátékok, dohánykoncesszió, , ,
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1581 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3414
  • e Hét: 3414
  • e Hónap: 94405
  • e Év: 2631442
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.