Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A magyarok elbirkásítása
  2013-02-04 08:22:01, hétfő
 
   
  A magyarok elbirkásítása


2013. 02. 04 08:05:00


A Demokrácia és Dilemma Intézet (DeDi) szerint túl sok olyan lépése van a kormánynak, ami a hatalom és egyének viszonyát a pásztor és a bárányok közti kapcsolathoz teszi hasonlatossá.
Címkék
dedi, kormány, korrupció

A Demokrácia és Dilemma Intézet a kormányzás két aggasztó irányán fanyalog most. Mindkettő a hűbérúri hangulatot kelti, és egy olyan világot erősít, ahol a kiszolgáltatottság alapélménnyé válik. A rendszerváltás egyik legnagyobb lehetősége éppen az volt, hogy a viszonyok átláthatók legyenek, a felelősségek, kötelességek, lehetőségek egyformán vonatkozzanak mindenkire. Amikor ez a folyamat megtörik, akkor az visszalépés a polgári demokrácia irányához képest. Holott a 2010-es kormányváltás fő elvi üzenete éppen az volt, hogy félrement a rendszerváltás, de most helyükre kerülnek a dolgok.
Kiszolgáltatottság

,,Az év elején itt járt az új tankerületi igazgató, hát mi körbenyaltuk balról-jobbról, nagyon reméljük, hogy ki fogunk jönni vele. Aranyos volt, de nem mondott semmit." Ez egy budapesti szülői értekezleten hangzott el két hete, és ki tudja, hogy még hány hasonló mondat volt hallható az ország tantermeiben mostanában. A tanár nem kritizált semmit, csak teljesen zavarban volt és aggódott.

,,Sokan úgy látják: a rektorok egyéni kijáróképességétől függ most az egyetemek és főiskolák sorsa. Az intézmények vezetői most kénytelenek a kormányzat kegyét keresni." Ezt pedig a Corvinus anyagi gondjai kapcsán mondták egyetemi emberek a Figyelőnek. Lázár János a múlt héten elérte Orbán Viktornál, hogy a képzőművészeti egyetem mégse veszítse el költségvetésének 38 százalékát. E fejlemény azért volt érdekes, mert az iskola egyébként a Balog Zoltán vezette minisztériumhoz tartozik, és így a megoldáshoz egy kiskapu kellett a legnagyobb helyre.

Mindkét idézettel az a legnagyobb baj, hogy a szereplők kiszolgáltatottnak érzik magukat, és azt gondolják, hogy az informális viszonyok, a megfoghatatlan kapcsolati hálók azok, amelyek irányítják sorsukat. Egy-egy nagy reform idején óhatatlanul lesznek vesztesek, és lehetnek hibák, bizonytalankodások. Ezek önmagukban is kínosak persze, de hosszabb távon sokkal nagyobb baj, ha az érintettek úgy érzik, hogy kegyre kell várniuk, és nem valamilyen világos mércének megfelelniük. A hibás döntéseket lehet korrigálni, de ha az új rendszer az egyéni megoldásokra épül, ott minden bizonytalanná válik.

A mostani magyarországi hangulatról árulkodik, hogy amikor egy EU-s pályázaton a túl sok érdeklődő miatt sorsolni kellett a jelentkezők közül, akkor elterjedt, hogy biztosan csaltak. A sorsolás után számos pályázó írt levelet az Indexnek, hogy nézzünk már utána, nem történt-e csalás, mert biztos a kormánnyal így-úgy jóban lévők nyertek. Holott a sorsolást végző NFÜ előre szólt, hogy közjegyzőt hívnak, hogy minden tiszta legyen. Volt akinek pont ez lett gyanús. Ez az általános bizalmatlanság arról szól, hogy sokan el se tudják képzelni, hogy bármit tisztán el lehet intézni, hogy ne az informális kapcsolatokon, vagy az ehhez sokszor kötődő korrupción múlna minden haladás. Ezért dicsekedett a tanárnő teljes természetességgel, hogy ők aztán tényleg nyaltak a tankerületi igazgatónak.

A jelenség persze nem új, és egyáltalán nem a mostani kormány hivatalba lépésével kezdődött. Csakhogy a kiszolgáltatottság érzését nem gyengíti, hanem sokszor inkább erősíti a mostani kormány.

Az átláthatatlan döntések, és a nagy gyanakodások gerjesztője lett az állami földek bérlése. A pályázati döntések homályossága, és számos végeredmény sokakban azt a képzetet keltette, hogy itt is csak a befolyás számít, minden más csak színjáték.

Az önkormányzati adósságok átvállalásakor is egyenként mérlegeli a kormány, hogy jó célra, vagy felelőtlenül vett-e fel hitelt az adott település. A számolás szubjektívitása miatt itt is felmerül, hogy az járhat jól, aki jóban van azzal, akivel kell.

A kiszolgáltatottságot erősítő intézkedés volt a plázastop bevezetése is, ami minisztériumi engedélyhez (pontosabban a tilalom alóli felmentéshez) kötötte a 300 négyzetméternél nagyobb üzletek nyitását. Mint az Index novemberi összesítéséből kiderült, egyáltalán nem világosak a döntési szempontok. Létrejött egy intézmény, amiről úgy tűnik, hogy az ügyes helyezkedésre, vagy egyszerűen a szimpátiára épít.

A kivételezés logikája jelenik meg, amikor az állam egyes nagy cégekkel stratégiai szerződést köt, mások lehetőségeit pedig erősen gyengíti. Az államnak nyílt igénye, hogy a szolgáltatási szektort különadókkal vagy más intézkedésekkel visszafogja, míg az ipart segítse. Ezt azonban leginkább konkrét cégekre szabott intézkedésekkel alakítják, ami megint csak azt a képzetet erősítik, hogy aki ügyesen kér, az kap.

Az általános kiszolgáltatottságot nemcsak az óriáscégek élik át. A nyerőgépek gyors és váratlan betiltása mellett nyilván lehetett népjóléti érveket felsorolni, de kocsmárosok ezreinek okozott hatalmas gondot, váratlan törést. Hasonlóképpen van ez a trafiktörvénynek is nevezett cigarettaárusítási tilalommal, ami nyáron lép életbe. Önmagában ugyan a cigin nincs akkora árrés, hogy csak ebből megéljenek a trafikosok, de ha már a dohányos bement, sokszor vett még mást is. A tiltás életstratégiákat vág keresztbe, és szintén a teljes kiszolgáltatottság élményével keserít sok vállalkozót.

A 62 évnél idősebb bírókat váratlanul nyugdíjazták, majd amikor az intézkedés elbukott az Alkotmánybíróságon és az EU bíróságán is, megoldás helyett az maradt, hogy a bírók egyenként pert indíthattak állásuk visszaszerzéséért. A törvény éppen váratlansága miatt bukott el, mert lehetetlen helyzetbe hozott egzisztenciákat.

Nem lehet úgy tervezni se kicsinek, se nagynak, hogy az állam működésében ott a kockázat, hogy ami ma biztos, az holnap lehet hogy nem lesz. Így terelgetni lehet csupán, nem pedig az egyéni boldogulás lehetőségében bízó társadalmat építeni.
Félrebeszélés

A kiszolgáltatottság és a kegykeresés kényszere egyaránt a gyengeség érzetét keltik. Itt érnek ezek össze a másik problémával: azzal, hogy sokszor kezelik gyengeelméjűként a választókat. És nemcsak kis populizmusról, vagy leegyszerűsített üzenetekről van szó, amelyek épp úgy hozzátartoznak a politikához, mint a télhez az ónos eső. Hanem a választók teljes megvezetéséről. Ilyen volt nyugdíjvédelmi intézkedésnek nevezni a magánpénztári számlák államosítását, vagy egyszerűbb rendszernek nevezni a (végül elbukott) választási regisztrációt.

IMF-tárgyalások kezelése különösen erős volt ebben. Magyarország 2011 novemberében hitelkérelemmel fordult az IMF-hez és az EU-hoz. A kormány tiltakozó kampányt indított 2012 őszén arról, hogy tudassa, nemet mondott e szervezetek követeléseire. Ám e követelések egyrészt nem léteztek, másrészt ha léteztek volna, akkor sem csak úgy keletkeztek volna, hanem a magyar igényre adott válaszok lettek volna. Kért a kormány valamit, majd teleplakátolták az országot azzal, hogy nem adunk valamit, amit viszont nem kértek tőlünk. Ez olyan többszörös dramaturgiai csavar, aminek kiötlői nem vehették komolyan a választókat. Azt gondolják, nekik ez is jó. Az egész történet még a múlt héten is tovább gerjedt, amikor a miniszterelnök elmondta, hogy miért állnak rosszul a tárgyalások, majd az IMF bejelentette, hogy nincsenek is tárgyalások, viszont sohasem volt arról szó, ami az állítólagos kudarc okaként szerepelt a kormányfő indoklásában.

Az idén érettségiző diákokkal néhány napon belül hitették el, hogy fizetős lesz a felsőoktatás, de ez nem jelent tandíjat. Majd azt, hogy ingyenes lesz minden egyetem, majd bejelentették, hogy a legnépszerűbb szakokon fizetős lesz, majd azt, hogy részben lesz fizetős. Az ilyen mértékű össze-vissza beszélés nem csupán kommunikációs bénázás, vagy a koncepciók kiérleletlenségének kellemetlen velejárója, hanem arról is szól, hogy meg kell kavarni az embereket, jó nekik bármi. Mondunk valamit, aztán legalább egy részük megnyugszik.

Ilyen terelgető gesztus volt a ,,nem leszünk gyarmat" EU-ellenes jelszó is. Az EU nem tud gyarmatosítani, hiszen Magyarország szavazhat benne, a nagy ügyekben vétózhat is. Az ország nettó kedvezményezettje a szervezetnek, vagyis a tagdíjnál sokkal több pénzt kap vissza. Egyébként pedig ha elviselhetetlennek tűnik, akkor ki is lehet lépni belőle. Természetesen lehet és kell is vitatkozni az EU irányából jövő dolgokkal, de nem konkrét ügyek mentén folyt a magyar kormány ellenállása, hanem általában a szabadságharcról, mintha megszállókkal küzdenénk. Ez teljesen irreális képet erőltetett a valóságra.

Hogy lehet ezt sokkal agyafúrtabban is csinálni, arra jó példa David Cameron brit miniszterelnök másfél héttel ezelőtti ravasz beszéde. Cameron a brit EU-ellenes közvéleménynek megígérte, hogy szavazhatnak a kilépésről. Majd hozzátette, hogy akkor, ha a következő választást is megnyerik a konzervatívok. Egyébként pedig Cameron végig amellett érvelt, hogy maradni kell, csak a népszavazásig tágabb mozgásteret kéne kialkudni. Ebben a szövegben is több nagy trükk van, hiszen úgy ígér szabadulást, hogy a kötöttséget propagálja, az egész egy nagy választási kampányfogás is, és még a többi tagállamot is zsarolta vele. Mégis, a valóság átszabása nélkül igyekezett adni is, meg nem is. Korántsem tiszta beszéd volt, de nem lépett át egy olyan határt, mint amilyet a magyar kormány IMF-fel kapcsolatos kommunikációjában: nem hozott a képbe valótlanságot, hanem létező mozaikokból épített csavaros konstrukciót.

A módszer, hogy jó ötlet a választókat időről időre megvezetni, ugyanúgy kiszolgáltatottá, alattvalóvá tesz, mint a kegyúri gesztusok.

http://index.hu/belfold/2013/02/04/a_magyarok_elbirkasitasa/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szabadságharcról, leegyszerűsített, életstratégiákat, gyengeelméjűként, költségvetésének, kiszolgáltatottá, trafiktörvénynek, intézkedésekkel, szubjektívitása, egzisztenciákat, teleplakátolták, minisztériumhoz, négyzetméternél, hitelkérelemmel, miniszterelnök, gyarmatosítani, összesítéséből, hozzátartoznak, megfoghatatlan, megvezetéséről, közvéleménynek, bizalmatlanság, rendszerváltás, átvállalásakor, képzőművészeti, nyugdíjvédelmi, magánpénztári, minisztériumi, konzervatívok, félrebeszélés, elbirkasitasa, kormányváltás, szolgáltatási, hasonlóképpen, államosítását, helyezkedésre, magyarok elbirkásítása, bárányok közti, hűbérúri hangulatot, olyan világot, rendszerváltás egyik, viszonyok átláthatók, folyamat megtörik, polgári demokrácia, 2010-es kormányváltás, budapesti szülői, ország tantermeiben, rektorok egyéni, intézmények vezetői, kormányzat kegyét, múlt héten, képzőművészeti egyetem, Dilemma Intézet, Lázár János, Orbán Viktornál, Balog Zoltán, David Cameron,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.20. 16:02 Londoni elemzők: "finomhangolási üzemmódban" a magyar monetáris és költségv...
01.20. 16:02 Vízilabda Eb - Montenegró a nyolc között
01.20. 15:53 Brókerbotrány - Újabb 130 tárgyalási napot tűzött ki a Fővárosi Törvényszék
01.20. 15:53 Lázár Balázs költő, színművész kapta a Bella István-díjat
01.20. 15:52 Szijjártó: az Észak-Afrikában jelentkező instabilitás a migrációs nyomás er...
01.20. 15:52 Líbia - Erdogan: Törökország jelenléte növelte a reményt a béke iránt
01.20. 15:52 Tőzsde - A történelmi csúcsok közelében mozogtak az irányadó indexek
01.20. 15:42 DK: futball helyett oktatásra és egészségügyre kell költeni a közpénzeket!
01.20. 15:42 Négy új járatot indít Szentpétervárról a Wizz Air
01.20. 15:42 Megnevezte az orosz-amerikai együttműködés lehetséges területeit az új mosz...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Rózsa a fa odvában  Mikor elcsüggeszt  Rózsaszín rózsa  Sexy nők  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Facebookon kaptam  Kaktuszos-rózsás-kagyló díszít...  Cser Zoltán est /1950-2002/ a ...  Vannak helyek  Rózsa hóesésben  Elég minden napnak a maga baja  Zsírégető táplálékok  A kvercetin és a vírusfertőzés...  Alvó nő  Posertube  Facebookon kaptam  Rózsaszín rózsa  Téli kép  Téli kép  Macika  Testünk üzenetei a betegségekr...  Posertube  Alvó cica  Kék rózsa  Facebookon kaptam  Szép francia kép  Téli kép  Egy 120 éves nagymama elmondta...  Isten báránya -Gondolatok évkö...  Az örökkévaló Isten és a mulan...  Ezüst torta  Nemes Nagy Ágnes : Félelem  Posertube  Téli kép  Elegem van  Téli kép  Sexy nők  Nő virággal  Havas fenyő  Rózsa a fa odvában  Minyon  Dr. Székely János megyéspüspök...  Rózsaszín rózsa  Nők bundában  Van egy gyógyszer  Testünk üzenetei a betegségekr...  Napraforgók  Szép francia kép  Téli kép  A nap képe.......  Belém torony Portugáliában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Téli gif képek  Kaffka Margit : Nem hiszek  Bagdy Emőke – Minden a f...  Png rózsa  Szeretlek  Facebookon kaptam  Jó éjszakát kívánok, szép álmo...  Évközi 2. vasárnap 01.19  Zsírégető, C-vitaminban dús tá...  Halkan szívemre hívtalak  Facebookon kaptam  Virágfüzéres torta  Sötétben nem látok aludni  Téli este  Kaktuszos-rózsás-kagyló díszít...  Alvó cica  Évközi 2. vasárnap 01.19  Facebookon kaptam  Női vízilabda E.B. mérkőzése...  Siklósi vár képeken  Babits Mihály : Szerelmes vers  Jó éjt kívánok ezzel a gyönyör...  Egy haldokló tanya  Dr. Székely János megyéspüspök...  Szép francia kép  Facebookon kaptam  Png rózsa  Szép estét kedves látogatóimna...  Miért jutott idáig a világ?  Téli kép  Szép francia kép  Téli este  Profi munka........  Bereményi Géza kapta idén a Kö...  A jós azt felelte  Alvó baby  Miért jutott idáig a világ?  Téli kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Sötétben nem látok aludni  Sexy nők  Facebookon kaptam  Moldova György: Lefelé a lejtő...  Rózsaszín rózsa  A hamis próféták  Macik pizsamában 
Bejegyzés Címkék
magyarok elbirkásítása, bárányok közti, hűbérúri hangulatot, olyan világot, rendszerváltás egyik, viszonyok átláthatók, folyamat megtörik, polgári demokrácia, 2010-es kormányváltás, budapesti szülői, ország tantermeiben, rektorok egyéni, intézmények vezetői, kormányzat kegyét, múlt héten, képzőművészeti egyetem, iskola egyébként, kiskapu kellett, legnagyobb helyre, informális viszonyok, megfoghatatlan kapcsolati, hibás döntéseket, egyéni megoldásokra, mostani magyarországi, jelentkezők közül, sorsolás után, kormánnyal így-úgy, sorsolást végző, általános bizalmatlanság, informális kapcsolatokon, ehhez sokszor, tanárnő teljes, tankerületi igazgatónak, jelenség persze, mostani kormány, átláthatatlan döntések, nagy gyanakodások, állami földek, pályázati döntések, képzetet keltette, befolyás számít, önkormányzati adósságok, adott település, számolás szubjektívitása, plázastop bevezetése, tilalom alóli, döntési szempontok, ügyes helyezkedésre, szimpátiára épít, kivételezés logikája, állam egyes, államnak nyílt, szolgáltatási szektort, ipart segítse, képzetet erősítik, óriáscégek élik, nyerőgépek gyors, cigin nincs, dohányos bement, tiltás életstratégiákat, intézkedés elbukott, bírók egyenként, törvény éppen, állam működésében, holnap lehet, egyéni boldogulás, kegykeresés kényszere, gyengeség érzetét, másik problémával, választók teljes, magánpénztári számlák, kormány tiltakozó, magyar igényre, kormány valamit, országot azzal, egész történet, miniszterelnök elmondta, állítólagos kudarc, kormányfő indoklásában, idén érettségiző, legnépszerűbb szakokon, ilyen mértékű, részük megnyugszik, nagy ügyekben, ország nettó, tagdíjnál sokkal, magyar kormány, brit EU-ellenes, következő választást, népszavazásig tágabb, kötöttséget propagálja, nagy választási, többi tagállamot, valóság átszabása, olyan határt, képbe valótlanságot, választókat időről, kegyúri gesztusok, szabadságharcról, leegyszerűsített, életstratégiákat, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1893
  • e Hét: 6223
  • e Hónap: 65331
  • e Év: 65331
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.