Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
a spanyol kormány állampolgárságot ad az inkvizíció idején e
  2013-03-10 14:55:29, vasárnap
 
   
  2013-03-10. 13:48
Fokozódó őrület: a spanyol kormány állampolgárságot ad az inkvizíció idején elűzött zsidók leszármazottainak

Több mint 500 évvel ezelőtt zsidók tízezrei menekültek el Spanyolországból, mert üldözték őket. Az ok: a tűrhetetlen uzsoráskodás, melynek következtében spanyolok tömegei veszítették el vagyonukat, és süllyedtek kilátástalan nyomorba. Fél évezred elteltével leszármazottaikat vissza kívánják hívni a nagyokos spanyolok. (Vagy inkább a cionbérenc madridi kormány.)
Mielőtt a 15. században működésbe lépett volna a spanyolországi inkvizíció, hozzávetőleg 300 ezer zsidó élt Hispániában. A világ egyik legjelentősebb zsidó közössége volt a spanyolországi. Napjainkban 40 és 50 ezer közé tehető a számuk - amely azonban rövidesen jelentős mértékben növekedni fog.

Régi-új honfoglalók szemelték ki Spanyolországot is
Novemberben Alberto Ruiz-Gallardon, a madridi kormány igazságügyi minisztere vázolta azokat a terveket, melyeknek értelmében az egykori spanyolországi szefárd zsidó közösség leszármazottai gyorsított eljárással spanyol útlevélhez és állampolgársághoz juthatnak. A lehetőség világszerte mozgósította a szefárd zsidókat. A Spanyol Zsidó Közösségek Szövetsége elnevezésű szervezet közlése szerint a bejelentést követő egy hónapon belül 6 ezer állampolgársági kérelem érkezett - az egyik közülük az USA kongresszusának egy meg nem nevezett tagjától.
"Az első reakcióm az volt, hogy ez egy félelmetes pillanat, és nem az igazság órája" - fejezte ki ,,érzéseit" Doreen Carvajal, a New York Times Párizsban dolgozó riportere. Ő egyébként amerikai állampolgár, de mint mondta, ,,romantikus gondolatok" ébredtek benne, ezért úgy döntött, megszerzi a spanyol útlevelet, hogy ,,ezzel bezáruljon a kör". ,,Mindez nagyon poétikus" - jelentette ki az újságírónő, akinek az ,,érzései" nyilván mindennél fontosabbak. Carvajalt katolikusnak nevelték, néhány évvel ezelőtt azonban felfedezte ,,szefárd zsidó gyökereit".

Propagandakép a szent inkvizícióról
Miután a ,,nagy felfedezés" megtörtént, Carvajal kutakodni kezdett, és sikerült visszavezetnie a családfáját a 15. századig. Azt is kiderítette, hogy az ősei a Madridtól északra található Segovia városában éldegéltek. A családja minden bizonnyal lebilincselően izgalmas történetét Carvajal könyvben is megírta, melynek címe: Az elfelejtett folyam: a túlélés, az identitás és az inkvizíció modern története.
Az újságírónő felvette a kapcsolatot Spanyol Zsidó Közösségek Szövetségével, azonban azt közölték vele, hogy nem jogosult az állampolgárságra. Legalábbis egyelőre. Carvajal nem is tett le szándékáról. Az elutasítás egyik oka lehet, hogy a hölgy családja a spanyol zsidók azon egyharmadához tartozik, akik eléggé el nem ítélhető módon megtértek a katolicizmushoz annak érdekében, hogy elkerüljék az inkvizíciót. (De egyes történészek szerint még megtérésük után is megfigyelték, és üldözték őket, mivel nem hagytak fel bizonyos ,,zsidó szokásokkal", és legfőképpen az uzsoráskodással.) Mindennek tetejébe Carvajal a zsidó vallását sem gyakorolja. Előbb meg kell térnie a judaizmushoz, és azután folyamodhat a spanyol állampolgárságért - közölték vele a Spanyol Zsidó Közösségek Szövetségének illetékesei. (Agyrém: ma már tehát ahhoz, hogy megkaphassa valaki a spanyol állampolgárságot, meg kell térnie a judaizmushoz. De ugye el kellene hinnünk, hogy nincsen zsidó világuralom, és a zsidók nem kiváltságos népcsoport a nyugati világban.) Mindennek ellenére az újságíró hölgy jogtalanságot és kényszert szimatol. ,,Úgy érzem, hogy megint rám akarnak erőszakolni valamit. Itt vannak az egykoron erőszakkal katolicizmusra térített emberek leszármazottai, és most megint azt mondják nekik, ezt tegyétek, azt tegyétek, és térjetek át egy bizonyos vallásra. És mi van akkor, ha valaki történetesen egy szekuláris zsidó?"
Az állampolgárság megszerzésének pontos szabályait egyelőre még nem rögzítették le. Ezért aztán nagyon is elképzelhető, hogy a zsidóság köreiből érkező kritikák hatására módosítanak a tervezeten. Nehogy valami apró jogsérelem érje a sokat szenvedett és mindig üldözött ,,szegény zsidó embereket".
Zoom
A Carvajal család
Mauricio Toledano, a Spanyol Zsidó Közösségek Szövetségének főtitkára a BBC számára adott nyilatkozatában közölte: a kormányzat még dolgozik a törvénytervezet részletein. Véleménye szerint a jogszabály végső változata alapján a spanyolországi szefárd ősökkel rendelkező minden egyes személy jogosult lesz az állampolgárságra - függetlenül attól, az illető zsidónak vallja-e magát, vagy sem.
Összességében hozzávetőleg 100 ezer zsidó menekült el Spanyolországból a 15. században. Voltak, akik közülük Észak-Afrikába mentek, de a többség az akkor még virágzó Oszmán Birodalom területén telepedett le. Abban az időben a Török Birodalom Magyarországgal volt határos, és uralma alatt tartotta a Balkánt, Anatóliát és a Közel-Kelet jelentős részét.
Napjainkban a Törökországban élő zsidók 90%-a szefárd zsidó. Közülük való Roni Rodrigue, az 55 esztendős isztambuli autókereskedő is, aki már régebben benyújtotta folyamodványát a spanyol állampolgárság megszerzése érdekében. "Arra gondoltam, ha jogom van benyújtani a kérvényt, miért ne tegyem meg" - magyarázta magasröptű motívumait a zsidó kereskedő, aki egy hasonló kezdeményezésen felbuzdulva már négy esztendővel korábban kérte a spanyol állampolgárságot megadását. 11 hónap elteltével ügyét kedvezően el is bírálták, azonban állítólag több üldözött barátja évekig is várakozni kényszerült. Rodrigue egyelőre nem kíván Hispániában letelepedni, és még csak kétszer járt ott, de egyfajta ,,kapcsolat" azért persze már Spanyolországhoz köti.
Rodrigue még egy kicsit tud beszélni a szefárd zsidók ősi nyelvén, a ladinón, mely a régi spanyol nyelven alapszik, de igen sok héber jövevényszó is van benne. Szülei még egymással is ezen a nyelven érintkeztek, de az újabb generációknak már nem tanítják meg. Márpedig nem fordulhat elő, hogy a zsidósághoz kötődő valamilyen hagyomány kihaljon.
A szefárd zsidók állítólag mindig is meleg érzelmekkel tekintettek Spanyolországra. ,,Lelkem és szívem mélyén még most is spanyol vagyok" - jelenti ki például egy neve elhallgatását kérő, Nagy-Britanniában élő szefárd zsidó. Mint meséli, földet vásárolt Spanyolországban, ahol most egy házat is épít. Sőt, már arról is gondoskodott, hogy halála után spanyol földbe temessék el. Ő is igazságtalannak érzi az állampolgárság megszerzésére vonatkozó törvény nyilvánosságra került szabályait, és szeretné, ha azokon változtatnának. Korábban már folyamodott spanyol állampolgárságért, azonban végül visszavonta kérelmét, mivel a kedvező elbírálás érdekében a gaz antiszemiták meg akarták fosztani brit útlevelétől. Márpedig ilyesfajta rasszista megkülönböztetést nem lehet elviselni. A jogszabálytervezet várható módosítása nyomán azonban megmaradhat a brit állampolgársága is, miközben felveheti majd a spanyolt is. Mindez ugyanis neki (faji alapon) ,,jár".
Hinnünk kellene abban a mítoszban is, mely úgy szól, hogy a zsidók kiűzése nyomán tönkrement a spanyol gazdaság. (Ellenkezőleg: a zsidók távozását követően kezdődött meg Amerika gyarmatosítása és a spanyol világbirodalom kialakulása. Az 1492 utáni két évszázad Spanyolország legdicsőségesebb korszaka.) Maria Josep Estanyol, a Barcelonai Egyetem tanára, a következőképpen igyekezett hódolni a többnyire uzsoráskodásból élő hispániai zsidóság mai utódai előtt: "Az Oszmán Birodalom idején a szultán állítólag azt mondta, hogy nem érti, hogy olyan nagy király, mint a spanyol Ferdinánd, hogyan képes meglenni a zsidók nélkül, akiknek gazdagság, a vagyon köszönhető volt." A ,,történész" szerint ,,a szultán nagyon örült annak, hogy a Hispániából elüldözött zsidó családok Törökországban telepedtek le, mert gazdagították a birodalmat". Nem világos azonban, hogy ha a zsidók tömeges betelepítése révén lehetett felvirágoztatni országokat és birodalmakat, akkor miért üldözték el őket például 1290-ben Angliából (az 1650-es évekig nem is engedték vissza őket), Franciaországból és időnként majd mindegyik európai országból? Ennyire képtelenek voltak megérteni az ostoba középkori uralkodók a gazdagodás és a fellendülés titkát?
Az egykor Spanyolországban élő szefárd zsidók hazatelepülése évtizedek óta napirenden van. Hogy azonban miért éppen most született törvény a kérdés végleges rendezését illetően, azzal kapcsolatban csak találgathatunk. A válasz, amit majd gyakran hallani fogunk, az lesz, hogy a zsidók betelepülésére azért van szükség, mert ,,fellendítik majd a válságban lévő spanyol gazdaságot". Vannak olyan feltételezések, melyek szerint a spanyol kormány ily módon akarja kiengesztelni Izraelt azért, amiért Madrid tavaly ősszel támogatni merészelte Palesztina ,,nem állami megfigyelői" státuszának megadását az ENSZ-ben.
Ha azonban az egykori spanyolországi szefárd zsidók leszármazottainak feltétel nélkül megítélik a spanyol állampolgárságot, akkor az faji megkülönböztetést jelent a muzulmánokra nézve. Több muszlim vezető is felhívta a figyelmet ugyanis arra, hogy a 15. században, az inkvizíció üldözései elől muzulmánok tömegei is elmenekültek Spanyolországból. Valamilyen rejtélyes oknál fogva azonban az ő leszármazottaik számára nem készült az állampolgárság gyorsított megadását biztosító törvény.

Perge Ottó - BBC nyomán

További részletek: http://kuruc.info/r/6/109102/#ixzz2N93F1VEp
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: állampolgárságot, legdicsőségesebb, spanyolországból, spanyolországban, állampolgárságra, franciaországból, spanyolországhoz, állampolgársági, leszármazottaik, spanyolországra, kongresszusának, magyarországgal, felvirágoztatni, állampolgársága, spanyolországot, nyilatkozatában, következőképpen, törvénytervezet, uzsoráskodásból, igazságtalannak, katolicizmushoz, uzsoráskodással, kezdeményezésen, hazatelepülése, spanyolországi, legjelentősebb, leszármazottai, lebilincselően, törökországban, feltételezések, világbirodalom, állampolgárság, megszerzésének, változtatnának, katolicizmusra, gyarmatosítása, spanyol kormány, inkvizíció idején, tűrhetetlen uzsoráskodás, nagyokos spanyolok, cionbérenc madridi, spanyolországi inkvizíció, világ egyik, számuk –, madridi kormány, egykori spanyolországi, lehetőség világszerte, szefárd zsidókat, bejelentést követő, hónapon belül, egyik közülük, első reakcióm, Novemberben Alberto Ruiz-Gallardon, Spanyol Zsidó Közösségek Szövetsége, Doreen Carvajal, York Times Párizsban, Spanyol Zsidó Közösségek Szövetségével, Spanyol Zsidó Közösségek Szövetségének, Mauricio Toledano, Oszmán Birodalom, Török Birodalom Magyarországgal, Roni Rodrigue, Maria Josep Estanyol, Barcelonai Egyetem, Perge Ottó,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
03.31. 15:12 Koronavírus - Generációkutató: a 70 év felettiek szerint a félelemmel teli ...
03.31. 15:02 Koronavírus - ÉVOSZ: az építőipari cégeknek is szükségük van támogatásra a ...
03.31. 14:53 Koronavírus - Uniós szóvivő: az Európai Bizottság megvizsgálja a koronavíru...
03.31. 14:53 Torlódnak a járművek Ártándnál
03.31. 14:53 Koronavírus - Az ÁSZ támogatja a költségvetési átcsoportosításokat a veszél...
03.31. 14:52 Coronavirus - Testul înotătoarei Boglárka Kapás a ieşit pozitiv
03.31. 14:42 Bővítette pákozdi gyártócsarnokát a Nordikal Kft.
03.31. 14:42 Koronavírus - További korlátozásokat rendelt el a lengyel kormány
03.31. 14:42 Koronavírus - Szoftverfejlesztők és fiatal programozók segítik a mentők mun...
03.31. 14:32 Koronavírus - Spanyolországban már negyedik napja napi nyolcszáz felett van...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Aki nekünk a Szentlelket elkül...  Facebookon kaptam  Útravaló – 2020. március...  Betty Boop  Szent Pio atya imája a gyermek...  Homályba hullnak a vágyak  Betty Boop  Fehér rózsa  Tanulni kellene ebből a helyze...  Római katolikus szentmise Debr...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  2. Titkok, melyeket nem vihete...  Tavaszi kép  Tanulj meg várni az Úrra!  Facebookon kaptam  Ferenc pápa rózsafüzér üzenete  Férfiak  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Magnificat.ro, Böjte Csaba OFM  Óra állítás  Facebookon kaptam  5 perc a munka, 30 perc sütés!  Facebookon kaptam  Csak lassan, szépen - Háromszá...  Szörnyű titok  Beszéltem Istennel  Imádság  Olga szelet  Tulipánok  Isten szabadítása  Érdekes házak  Orchidea  Útravaló – 2020. március...  - , megtaníthatjuk arra  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Szép estét kedves látogatóimna...  Mi ketten  Bíboros atya üzenete!- Lázár f...  Facebookon kaptam  Kezdődik a fekete hét  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ha magányos vagy  Jó egészséget, erős immunrends...  Római katolikus szentmise Debr...  Gerberák  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Biztonság  Ferenc pápa globális és azonna...  Miden apróságért hálás vagyok  Ugye, Uram, most is sírsz?  Érdekes házak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Diadalmas dicsőítés  Betty Boop  Facebookon kaptam  Társ nélkül Mikor az ember ma...  Beszéltem Istennel  Facebookon kaptam  Szabadság  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Hagyd, hadd nyugodjanak meg a ...  Bezártságodban üljön melléd az...  Facebookon kaptam  Szörnyű titok  Tavaszi kép  Ne sírjál nagymama  Útravaló – 2020. március...  Szép estét kedves látogatóimna...  Nagyböjt 5. vasárnap 03.29  Vízcseppes rózsa  Orchidea  Facebookon kaptam  A Tottenham védője tabletekkel...  Facebookon kaptam  Nyári emlék  Jöjjetek énhozzám mindnyájan ...  A járvány legyűrte a globalizm...  Tulipánok  Biztonság  Betty Boop  Szemeimet a hegyekre emelem, o...  5. nagyböjti hét hétfő 03.30  Aranyosi Ervin: A holnap-terem...  Kellemes délutánt kívánok  A 72 éves Giuseppe Berardelli ...  Nagyböjt 5. vasárnap 03.29  Érdekes házak  Énekelj, míg szenvedsz  Kaffka Margit : Csend  Pethes Mária : Benedictio  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szèp napot kívánok  Betty Boop 
Bejegyzés Címkék
spanyol kormány, inkvizíció idején, tűrhetetlen uzsoráskodás, nagyokos spanyolok, cionbérenc madridi, spanyolországi inkvizíció, világ egyik, számuk &#8211, madridi kormány, egykori spanyolországi, lehetőség világszerte, szefárd zsidókat, bejelentést követő, hónapon belül, egyik közülük, első reakcióm, félelmetes pillanat, igazság órája&#8221, spanyol útlevelet, szent inkvizícióról, családja minden, elfelejtett folyam, inkvizíció modern, újságírónő felvette, kapcsolatot Spanyol, elutasítás egyik, hölgy családja, spanyol zsidók, katolicizmushoz annak, zsidó vallását, spanyol állampolgárságért, spanyol állampolgárságot, nyugati világban, újságíró hölgy, egykoron erőszakkal, bizonyos vallásra, szekuláris zsidó, állampolgárság megszerzésének, zsidóság köreiből, sokat szenvedett, törvénytervezet részletein, jogszabály végső, spanyolországi szefárd, állampolgárságra &#8211, illető zsidónak, spanyol állampolgárság, zsidó kereskedő, hasonló kezdeményezésen, szefárd zsidók, régi spanyol, nyelven érintkeztek, újabb generációknak, zsidósághoz kötődő, neve elhallgatását, állampolgárság megszerzésére, kedvező elbírálás, brit állampolgársága, zsidók kiűzése, spanyol gazdaság, zsidók távozását, spanyol világbirodalom, 1492 utáni, következőképpen igyekezett, többnyire uzsoráskodásból, szultán állítólag, spanyol Ferdinánd, zsidók nélkül, vagyon köszönhető, szultán nagyon, zsidók tömeges, 1650-es évekig, ostoba középkori, fellendülés titkát, egykor Spanyolországban, kérdés végleges, zsidók betelepülésére, válságban lévő, faji megkülönböztetést, muzulmánokra nézve, figyelmet ugyanis, inkvizíció üldözései, állampolgárság gyorsított, állampolgárságot, legdicsőségesebb, spanyolországból, spanyolországban, állampolgárságra, franciaországból, spanyolországhoz, állampolgársági, leszármazottaik, spanyolországra, kongresszusának, magyarországgal, , ,
2020.03 2020. Március 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1257
  • e Hét: 4421
  • e Hónap: 49472
  • e Év: 230363
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.