Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Újra megszorítás és adóemelés jöhet
  2013-04-05 18:45:19, péntek
 
  Újra megszorítás és adóemelés jöhet
2013.04.04. 08:03 Ténytár

Annak ellenére, hogy 2012-ben a költségvetési hiány még a kormány által várt 2,5 százaléknál is jobban alakult - a KSH számítása alapján -2 százalék volt a költségvetési hiány 2012-ben -, még nem jelenti azt, hogy további kiigazítások nélkül az idei deficitcél is teljesülni fog. Mivel a kormány mindenképpen ki szeretné vezetni az országot a túlzottdeficit-eljárás alól, ezért elképzelhető egy legalább 200-300 milliárd forintos megszorítás egyenlegjavító csomag, mivel az idei költségvetés bevételi oldalát nem meglepő módon felülbecsülték.

További probléma, hogy a 2013-as költségvetést 285 forint/euró átlag árfolyamon tervezték, de az elmúlt három hónapban a forint ennél jóval gyengébben teljesített, márciusban például szinte végig 300 forint felett volt az árfolyam. Nem véletlen, hogy a külföld irányából újra egyre több kritika éri a hazai gazdasági teljesítményt, hiszen a kockázatok még mindig magasak, az államadósság a gyenge forint árfolyam miatt nem csökkent, és jó esély van rá, hogy idén is recesszió vár az országra.

Jó pár adóból sokkal kevesebb folyik be a költségvetésbe a tervezettnél. Túltervezett a tranzakciós adó, a pénztárgépek bekötése a NAV-hoz lassan megy, és várhatóan e-útdíj sem lesz júniustól - hogy csak az új adók körüli gondokat említsük.

A gyenge gazdasági környezet, az eurózóna adósságválsága és a nehéz örökség miatt Varga Mihálynak nem lesz könnyű dolga, hiszen egyszerre kell kezelnie az egyre kritikusabbá váló költségvetési helyzetet és beindítani a kátyúban lévő magyar gazdaságot.

bl18deficit_JPG_552642f.jpg

Mélyen gyökereznek a problémák

Az elmúlt három évben nem hogy megoldást nem sikerült találni a magyar gazdaság problémáira, de a krízist egyre inkább elmélyítette az unortodox gazdaságpolitika. Nem véletlen, hogy 2011 végén bóvlikategóriába sorolták az ország befektetési minősítését. Az S&P a bóvlikategória mellé most negatív kilátást rendelt, mivel a rendszerkockázatok nem hogy nem csökkentek az elmúlt egy évben, hanem növekedtek is. Bár a költségvetés pozíciója kedvezőnek mondható az elmúlt évekhez képest, de a mindent egy lapra feltevő kormány gyakorlatilag a növekedést, a kiszámíthatóságot és a befektetőbarát környezetet áldozta fel azért, hogy a költségvetési hiány 3 százalék alá süllyedjen. A független intézmények élére politikai káderek kerültek, akiknek szakértelme megkérdőjelezhető, ez pedig tovább mélyíti a problémákat. A rövid távú politikai érdekek felülírják a gazdasági döntések racionális kereteit - bizonyos intézkedések rövid távon kedvezőek lehetnek, hosszú távon viszont súlyos válsághoz vezethetnek: például a nyugdíjvagyon államosítása, az átmeneti egyenlegjavító intézkedések vagy a rezsicsökkentés -, ilyen körülmények között pedig a befektetők a kiszámíthatatlanság miatt elkerülik az országot. Nem véletlen, hogy a beruházási ráta történelmi mélypontra került.

A hibás gazdaságpolitikai döntések miatt az államadósság folyóáron rekordszintre emelkedett, de a GDP arányos érték is ismét 80 százalék környékére kúszott, leginkább a forintárfolyam leértékelődése miatt.

Gyenge forintárfolyam

Téves elképzelés, hogy a gyenge forintárfolyam hosszú távon kedvezne a gazdaságnak. Bár az exportra termelő vállalatoknak rövid távon kedvez a hazai valuta leértékelődése, hosszú távon viszont kiszámíthatatlansághoz, és a belső kereslet csökkenéséhez vezet a vártnál jóval gyengébb forintárfolyam. A magas devizakitettség csak tovább ront a helyzeten, az államadósságnak még mindig közel fele devizában van denominálva, a kkv szektor is komoly adósságproblémákkal néz szembe, a háztartási szektorra nehezedő adósságcsapdát pedig rosszul kezelte a kormány. Ilyen körülmények között pedig elképzelhetetlen a belső kereslet javulása.

forintarfolyam2013.png

Többszáz milliárdos költségvetési problémák

Nincs túl jó helyzetben a költségvetés sem. A várt bevételek több oldalról is elmaradnak: a tranzakciós adóból csupán 13 milliárd forint folyt be februárban - nehéz elképzelni, hogy tartható lesz az ez évre tervezett 300 milliárd forint. Elképzelhető a tranzakciós adó megemelése is, hiszen a bevételi elmaradás tetemes.

És akkor még a pénztárgépekről és az e-útdíj projektről nem is beszéltünk. Azt már a kormány is beismerte korábban, hogy a pénztárgépek NAV-rendszerhez való kapcsolása nem az elvárt ütemben halad, ráadásul költséges is, így kétséges, hogy a várt bevételek befolynak a kasszába. Az e-útdíj projektről pedig keveset tudni: miután a közbeszerzésen győztes pályázó visszalépett, a kormány úgy döntött, hogy saját hatáskörén belül valósítja meg a projekthez, majd az eljárást végül titkosították. Az szinte már biztos, hogy júniustól nem lesz e-útdíj, így a várt bevételek egy része elmarad idén, még akkor is, ha az év második felében végül beindul a rendszer.

A költségvetési pozíciót a gyengébb GDP adat is tovább ronthatja. Bár még az első negyedéves adatokra több mint 1 hónapot kell várni, a gyenge kiskereskedelmi és munkanélküliségi adatok azt mutatják, hogy fellendülésre idén sem lehet számítani. A külföldi intézmények és elemzők egyaránt stagnálással, vagy visszaeséssel számolnak, és az eddig előrejelzések alapján úgy tűnik, a külföldi intézmények jobb becslést tudtak adni, mint a hazaiak. A kormány legnagyobb esélye az alacsonyan lévő bázis, mivel a külföldi fellendüléssel is felesleges számolni: az eurózóna helyzete sem túl jó, kizárt, hogy idén végre megoldják az adósságválságot.

eb gdp előrejelzés.png

Pár hónapon belül minden eldől

Az új nemzetgazdasági miniszternek nincs könnyű dolga: májusig cselekednie kell, különben az ország nem kerül ki a túlzottdeficit-eljárás alól. Emlékeztetőül: egy ország csak akkor kerülhet ki az eljárás alól, amennyiben középtávon fenntarthatóan biztosítani tudja a deficitcél teljesülését. Tehát nemcsak idén, hanem 2014-ben is biztosan 3 százalék alatt kell lennie a hiánynak. Az adatok alapján viszont úgy tűnik, hogy további beavatkozás szükséges annak érdekében, hogy mindez teljesüljön.

Mindemellett a gazdasági teljesítménnyel is kezdeni kell valamit, hiszen az elmúlt két évben nem történt előrelépés: a 2011-es növekedést felfalta a tavalyi visszaesés, az elmozdulás jelei pedig idén sem látszanak. Ráadásul a hiánycél tartása miatt a kormány mozgástere is beszűkült, így kérdéses, hogy lehet-e olyan lépéseket tenni, amelyek elmozdítanák a hazai gazdaságot a jelenlegi állapotból.

http://tenytar.blog.hu/2013/04/04/ujra_megszoritas_es_adoemeles_johet?utm_source= bloghu_megosztas&utm_medium=facebook&utm_campaign=blhshare
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: gazdaságpolitika, munkanélküliségi, elképzelhetetlen, bóvlikategóriába, államadósságnak, devizakitettség, nemzetgazdasági, adósságválságot, teljesítménnyel, rezsicsökkentés, kiskereskedelmi, pénztárgépekről, adósságcsapdát, fellendüléssel, leértékelődése, forintárfolyam, forintarfolyam, felülbecsülték, adósságválsága, egyenlegjavító, közbeszerzésen, túlzottdeficit, bóvlikategória, fenntarthatóan, befektetőbarát, költségvetésbe, költségvetési, visszaeséssel, nyugdíjvagyon, csökkenéséhez, emlékeztetőül, előrejelzések, vállalatoknak, gyakorlatilag, rekordszintre, teljesítményt, költségvetési hiány, kormány által, idei deficitcél, kormány mindenképpen, legalább 200-300, idei költségvetés, 2013-as költségvetést, elmúlt három, forint ennél, külföld irányából, hazai gazdasági, gyenge forint, pénztárgépek bekötése, gyenge gazdasági, eurózóna adósságválsága, nehéz örökség, Varga Mihálynak,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ég veled Március  Facebookon kaptam  Spenót  Nézni  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Az élet mindig  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  A gyulladáscsökkentő étrend se...  Reggel van  A női sziv  Négy sor egy csodálatos versbő...  Mi volt e hatalom értelme  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Fűzfa a tóparton  Facebookon kaptam  Laczkó Sándor - A bizalom....  David Mamet gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Folytasd tovább a befejezésig  Fűzfa a tóparton  Molnár Ferenc: imádom!  Az időskori betegségeket is cs...  Csomó  Áldások a terhekből  Mi volt e hatalom értelme  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Ha senki sem  Facebookon kaptam  Egy rohanás az élet  Jó éjszakát  Lőrinczi Emese tollából  Esti kép  Tekintsd Őt hűnek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  jó reggelt  Esti kép  Különleges  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mondjam azt, hogy jó vagyok  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Búcsúbeszéd A Józan Ész halálá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Az ő hű vezetése  Tavaszi szél vizet áraszt  Az ideges katicabogár  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam Krisztinától  Nagyi süt  Előled is hozzád  Facebookon kaptam  Kitaszítva  Paul Verlaine - Óvatosság  Facebookon kaptam  Az élet mindig  Facebookon kaptam  Csend  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Levél öregségemre  Az ideges katicabogár  Szép estét kedves látogatóimna...  Reggel van  Szép estét kedves látogatóimn...  Jó éjszakát 
Bejegyzés Címkék
költségvetési hiány, kormány által, idei deficitcél, kormány mindenképpen, legalább 200-300, idei költségvetés, 2013-as költségvetést, elmúlt három, forint ennél, külföld irányából, hazai gazdasági, gyenge forint, pénztárgépek bekötése, gyenge gazdasági, eurózóna adósságválsága, nehéz örökség, egyre kritikusabbá, kátyúban lévő, magyar gazdaság, krízist egyre, unortodox gazdaságpolitika, ország befektetési, bóvlikategória mellé, költségvetés pozíciója, elmúlt évekhez, lapra feltevő, befektetőbarát környezetet, független intézmények, rövid távú, gazdasági döntések, nyugdíjvagyon államosítása, átmeneti egyenlegjavító, beruházási ráta, hibás gazdaságpolitikai, államadósság folyóáron, forintárfolyam leértékelődése, gyenge forintárfolyam, exportra termelő, hazai valuta, belső kereslet, vártnál jóval, magas devizakitettség, háztartási szektorra, várt bevételek, tranzakciós adóból, bevételi elmaradás, e-útdíj projektről, pénztárgépek NAV-rendszerhez, elvárt ütemben, közbeszerzésen győztes, eljárást végül, része elmarad, költségvetési pozíciót, első negyedéves, gyenge kiskereskedelmi, külföldi intézmények, eddig előrejelzések, kormány legnagyobb, alacsonyan lévő, külföldi fellendüléssel, eurózóna helyzete, ország csak, eljárás alól, deficitcél teljesülését, adatok alapján, gazdasági teljesítménnyel, 2011-es növekedést, tavalyi visszaesés, elmozdulás jelei, hiánycél tartása, kormány mozgástere, hazai gazdaságot, jelenlegi állapotból, gazdaságpolitika, munkanélküliségi, elképzelhetetlen, bóvlikategóriába, államadósságnak, devizakitettség, nemzetgazdasági, adósságválságot, teljesítménnyel, rezsicsökkentés, kiskereskedelmi, pénztárgépekről, adósságcsapdát, fellendüléssel, leértékelődése, forintárfolyam, forintarfolyam, felülbecsülték, adósságválsága, egyenlegjavító, közbeszerzésen, túlzottdeficit, bóvlikategória, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 64
  • e Hét: 403
  • e Hónap: 4148
  • e Év: 157644
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.