Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mi történik Törökországban?
  2013-06-03 22:19:57, hétfő
 
   
  Mi történik Törökországban?

2013, június 3 - 20:35

Mintegy háromezren tüntettek hétfőn Isztambulban a kormányellenes demonstrációsorozat részeként, ezúttal főleg amiatt, hogy a tiltakozók szerint a török média elfogultan tudósít a megmozdulásokról - közölték tüntetők az AFP-vel. Ankarában a rendőrség könnygázzal szétoszlatta hétfő délután a mintegy ezer fős tömeget.

"Megvásárolt sajtó! Nem akarunk alávetett sajtót!" - kiabálták a tüntetők a Dogus Holding médiacsoport isztambuli székháza előtt. Ez a csoport birtokolja az NTV hírtelevíziót is. A tiltakozók szerint a török média túl óvatosan tudósított eddigi megmozdulásaikról. Mind az írott, mind az elektronikus török sajtó nagy része konglomerátumok kezében van, amelyek általános vélekedés szerint közel állnak a 2002 óta hatalmon lévő iszlámbarát konzervatív kormányhoz. Csak néhány lap és tévé független, illetve kifejezetten ellenzéki, de az újságíró-szervezetek szerint ezek meghajolnak bizonyos politikai és pénzügyi nyomásnak.

kép

Ezzel szemben az internetes közösségi oldalakon futótűzszerűen terjedtek a tüntetésre való felhívások, és az emberek hangot adtak felháborodásuknak a rendőri brutalitás miatt. A rendőri túlkapások nyomán a Twitter lett Törökországban az első számú információforrás - írta a német hírügynökség. A jelenség aligha tetszik a miniszterelnöknek: erre utal, hogy Recep Tayyip Erdogan egy vasárnap esti tv-műsorban "leszólta" a Twittert. "A Twitter, az egy csapás. Azon keresztül terjednek a legnagyobb hazugságok" - jelentette ki Erdogan, hozzátéve: "Számomra a közösségi oldalak jelentik a legnagyobb fenyegetést a társadalomra".

Ankarában a rendőrség azért lépett fel erővel a tüntetők - főleg fiatalok - ellen, mert a neuralgikus hellyé vált, központi Kizilay téren kezdtek el gyülekezni, ahol az előző nap összecsapások voltak demonstrálók és rendfenntartók között, és ezekben többen megsebesültek. A könnygázra a fiatalok kődobálással válaszoltak.

A Kizilay téri tüntetésen vasárnap körülbelül ötszáz embert vettek őrizetbe a rendőrök. Egy ellenzéki politikus, Aylin Nazliaka szerint az őrizetbe vettek száma eléri az ezerötszázat. A Köztársasági Néppárt (CHP) parlamenti képviselője ezt azután nyilatkozta a Hürriyet című lapnak, hogy fölkereste a rendőrkapitányság épületét, ahová éppen kilenc busszal szállítottak be tüntetőket. A képviselő szerint az őrizetbe vett személyeket megbilincselték, és nem engedélyezték nekik, hogy kapcsolatba lépjenek ügyvédekkel.

Hétfőn egy isztambuli kórházban belehalt sérüléseibe egy 20 éves fiatalember, akit egy vasárnapi esti tüntetésen elütött egy taxi - közölte a török orvosszövetség. A taxi belehajtott egy tömegbe, egyelőre nem tudni, hogy szándékosan vagy egyszerűen nem vette észre, hogy az úton tüntetők haladnak. Rajta kívül megsérült négy másik tüntető is, egyikük súlyosan.

Az Anonymus hackercsoport hétfőn feltörte a török kormány több honlapját, így tiltakozva az utcai tüntetések ellen bevetett rendőri erők erőszakos fellépése miatt. A feltört internetes oldalak között van Abdullah Gül államfő és a kormányzó - iszlamista gyökerű - Igazság és Fejlődés Párt honlapja.

A közalkalmazottak szakszervezeti szövetsége (KESK) keddre és szerdára "figyelmeztető" sztrájkba hívta tagjait az utóbbi napok kormányellenes tüntetéseinek hatósági szétverése miatt. A szövetségnek 11 szakszervezet, összesen 240 ezer ember tagja.

Szakértők szerint társadalmi feszültségek állnak a háttérben

Az elmúlt évtizedben egyre erősödő társadalmi feszültség áll a napokban kirobbant törökországi tüntetések hátterében, a demonstrálók attól tartanak, hogy iszlám állam jön létre - mondta Szigetvári Tamás kutató hétfőn az MTI-nek. A Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa szerint a társadalomban jól megfigyelhető a törésvonal a kormány által is képviselt tradicionális iszlamista irányzat és a kemalista, a vallási gyökerekhez kevésbé ragaszkodó felfogás között.

kép

Az utóbbi három választáson az iszalmisták győztek, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) alakíthatott kormányt, és az ellenzék szerint a kormányerők egyeduralomra törnek, iszlám államot akarnak létrehozni Törökországban - fogalmazott. Ezt a kormány visszautasítja, szerintük korábban "túlszekularizált" volt az állam, a vallást elnyomták, így ők csak harmonikus társadalmat szeretnének teremteni. Ez a szembenállás erőteljes társadalmi konfliktust okoz - fűzte hozzá.

A szakértő kitért arra is, hogy a tüntetések egyik helyszíne, az isztambuli Taksim tér a köztársaság szimbóluma, és Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök korábban bejelentette: mecsetet akar oda építtetni. Sokan úgy érzik Törökországban, ez is azt mutatja, hogy a kormányfő ahelyett, hogy társadalmi konszenzust próbálna keresni, egyre inkább autoriter módszerekkel igyekszik keresztülvinni az akaratát - mondta. Megjegyezte: sokak szemében ezt támasztja alá az is, hogy a békésnek induló tüntetéseket óriási rendőri erővel leverték.

Szigetvári Tamás beszámolt arról is, hogy néhány hete törvényt hoztak arról, hogy este tíz és reggel hat óra között, illetve az iskolák és mecsetek környékén nem lehet alkoholt árusítani, ami a muszlim tanításoknak megfelelő jogszabály, és vannak, akik úgy látják, ez is azt bizonyítja, hogy a vallási irányultság egyre jobban előtérbe kerül az országban.

Úgy látja, nem illik az arab tavasz eseményeinek sorába a tüntetéssorozat, hiszen itt egy demokratikus államról van szó, ahol a választásokon győztes, többséget szerzett párt alakíthatott kormányt. Gazdasági indokok nem állhatnak a tüntetések hátterében, hiszen a válság ellenére is 3 százalékos a török gazdaság növekedése, sikeres az ország - mondta.

A szakértő úgy véli, a kormány képes kezelni a kialakult helyzetet, és az, hogy a miniszterelnök hétfőn Marokkóba utazott, azt mutatja, hogy nem tartja súlyosnak a történteket, bár valószínűleg a kormányt is váratlanul érték az események. Kiemelte: Erdogan célja az, hogy a miniszterelnöki széket az államfőire cserélje, elnökként megerősítse a pozícióját, és 2023-ban, a modern Törökország százéves évfordulóján is ő álljon az ország élén. Az országban ma is ő a legnépszerűbb politikus - tette hozzá.

A hétvégén több tízezren vonultak utcára Törökország nagyvárosaiban. A tüntetők összecsaptak a rendőrséggel, a rendfenntartók könnygázt vetettek be. A tüntetések az isztambuli Taksim tér szomszédságában lévő Gezi park átépítése ellen kezdődtek, később azonban kormányellenes tiltakozó megmozdulásokba csaptak át. Hétfő hajnalban is voltak összecsapások a tüntetők és a rohamrendőrség között. A nyugat-törökországi kikötővárosban, Izmirben a tiltakozók Molotov-koktélokat dobtak az AKP helyi székházára.

Hegedűs Tamás: Rendteremtés helyett olajat öntöttek a tűzre

Hegedűs Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője Facebook oldalán reagált az eseményekre. ,,Többen kérdeztétek tőlem, mi a véleményem az elmúlt napok törökországi eseményeiről. Néhányan sérelmezték is a reakcióm késlekedését. Ennek egy oka volt: régi jó szokásom szerint igyekszem tájékozódni az eseményekről és azok hátteréről, mielőtt véleményt nyilvánítok. Közszereplőként különösen" - írja a politikus.

kép

,,Ami biztos: a Taksim téren alkalmazott rendőri kényszerítőerő túlzott és indokolatlan volt. Rendteremtés helyett olajat öntött a tűzre. A hibát először a miniszterelnök helyettese ismerte el, majd a miniszterelnök is. A felelősségre vonás elkezdődött. A rendőri erőket visszavonták a térről. Ha Isten is úgy akarja, béke lesz. Mély részvétemet fejezem ki az összecsapások áldozatai iránt, abban a reményben, hogy a politikai vita békés mederben folytatódik tovább.

Amit csak találgatni lehet: mi lehet a háttérben? Nehéz elhinni, hogy egy olyan kormány ellen, amely - minden ellentmondó és megosztó intézkedései mellett is - tíz év alatt megháromszorozta (!) az ország GDP-jét, és alvó oroszlánból regionális nagyhatalommá tette az országot, 18 fa kivágása miatt elementáris erejű kormánybuktató demonstrációk törjön ki. Ezt maguk a tüntetők is megfogalmazták: ez csak az utolsó szikra volt, a hónapok óta fokozódó feszültségek után. Egy FB-jegyzet nem alkalmas arra, hogy mély politikai elemzést végezzek, így csak röviden említek néhány olyan okot, amelyek jó ideje megosztják a török társadalmat: szekularizáció vagy iszlám hagyományok, Atatürk öröksége vagy az Oszmán birodalomé, megbékélés a kurdokkal, kiegyezés a PKK terrorszervezettel (amit az ellenzék hazaárulásnak tekint), beavatkozás a szíriai konfliktusba. A héten éppen az alkoholforgalmazás korlátozása (és nem a tilalma, ahogy az tévesen megjelent néhol) váltott ki heves reakciókat, az iszlamizáció újabb jelét fedezve fel a szigorításban. Az 'Occupy Taksim' mozgalom be is jelentette: politikai mozgalommá alakulnak, amelynek célja az Erdogan vezette AKP-kormány megbuktatása.

Sokan az 'Arab Tavasz' eseménysorozatával hozzák összefüggésbe a tömeges utcai demonstrációkat. Csakhogy van egy hatalmas, lényegbevágó különbség: az érintett arab országok diktatúrák voltak, szabad választások lehetősége nélkül. Törökország kormányát azonban szabadon választotta az ország, meggyőző többséggel. 2002. óta harmadszorra, vagyis kétszeresen újraválasztva, meggyőző többséggel. Az korábban is tudott volt, hogy az AKP legkevésbé a kozmopolita nagyvárosokban népszerű, és fordítva: ezek a városok az ellenzék fő erősségei. Hihető, hogy itt nagy az elégedetlenség a kormány politikájával szemben. Csakhogy felülírhatja-e ez az egész ország többségének korábbi döntését? Felmérések szerint az AKP sokat vesztett népszerűségéből, de még mindig messze a legnépszerűbb párt. Mindettől függetlenül az ellenzéknek minden lehetősége megvan rá, hogy győzelmet érjen el a következő választásokon, akár új formációkkal, akár az eddigi szereplőkkel. (2014-ben- most először - közvetlen elnökválasztás lesz, 2015-ben pedig általános választások.) Az lesz majd a népítélet igazi kifejezése. Ki fog derülni, hogy valóban elfogyott-e a támogatottság a jelenlegi kormányerők mögül. Egy biztos: Törökország érdeke a belső és külső béke. Isten adja, hogy így legyen." - olvasható a bejegyzésben.

MTI és Facebook nyomán: alfahir.hu


http://alfahir.hu/mi_tortenik_torokorszagban
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: közalkalmazottak, megmozdulásokról, információforrás, megháromszorozta, túlszekularizált, demonstrációkat, miniszterelnöki, konglomerátumok, megmozdulásokba, megbilincselték, népszerűségéből, tüntetéssorozat, szomszédságában, közszereplőként, törökországban, megfogalmazták, világgazdasági, rohamrendőrség, rendfenntartók, miniszterelnök, keresztülvinni, szekularizáció, visszautasítja, kormánybuktató, kényszerítőerő, kormányellenes, nagyvárosaiban, kikötővárosban, elnökválasztás, elégedetlenség, orvosszövetség, torokorszagban, nagyvárosokban, futótűzszerűen, szakszervezeti, nagyhatalommá, tiltakozók szerint, török média, rendőrség könnygázzal, mintegy ezer, csoport birtokolja, elektronikus török, internetes közösségi, tüntetésre való, emberek hangot, rendőri brutalitás, rendőri túlkapások, első számú, német hírügynökség, jelenség aligha, vasárnap esti, legnagyobb hazugságok, Dogus Holding, Recep Tayyip Erdogan, Aylin Nazliaka, Köztársasági Néppárt, Abdullah Gül, Fejlődés Párt, Szigetvári Tamás, Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetének, Fejlődés Pártja, Hegedűs Tamás, Occupy Taksim’, Arab Tavasz’,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.10. 12:32 Az augusztus 8-9-i hétvégén lehetnek az atlétikai országos bajnokságok
04.10. 12:31 Húsvét - Egyházi vezetők ünnepi miséi, istentiszteletei
04.10. 12:31 Koronavírus - Országszerte korlátozó intézkedéseket vezettek be a polgármes...
04.10. 12:31 Koronavírus - Szijjártó: határon túli magyar közösségeket is támogat védőes...
04.10. 12:11 Varsó ismét követeli Moszkvától a szmolenszki géproncs azonnali visszaadásá...
04.10. 12:01 Koronavírus - Operatív törzs: a kijárási korlátozások továbbra is érvényben...
04.10. 12:01 Koronavírus - A németek többsége hajlandó okostelefon-alkalmazással is küzd...
04.10. 11:51 Koronavírus - Tisztifőorvos: nagyobb mértékben nőtt a fertőzöttek és az elh...
04.10. 11:31 Pályázatot hirdet a Muzsikál az Erdő Alapítvány
04.10. 11:31 Coronavirus - Orbán: la ora actuală, arma cea mai puternică este stăpânirea...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Facebookon kaptam  Ferenc pápa krizma szentelési ...  Kellemes délutánt kívánok  Koloszár Zsófia: húsvét  Facebookon kaptam  Húsvét  fejlesztés alatt  Szombathely mise időpontok nag...  Kádár Hajnalka: Húsvét  Kutya meleg van  fejlesztés alatt  Passió Szent Máté evangélista ...  Különös húsvét!  Egyszerű arctisztítás (arcpako...  Húsvét  Szép estét kedves látogatóimna...  A csillagok is örökké ragyogn...  Tóth Sarolta: Húsvéti ünnepi s...  Krizma szentelési szentmise a ...  Jaj Istenem! Segíts meg!  A Szentírás üzenete - 2020. áp...  A Szentírás üzenete - 2020. áp...  Hatékony kollagénbomba (arcmas...  Húsvét  fejlesztés alatt  Rózsafüzér és Szentmise Tihany...  980 főre nőtt a beazonosított ...  Facebookon kaptam  Szombathely mise időpontok nag...  Facebookon kaptam  Egyszer talán majd mégis vége ...  Facebookon kaptam  fejlesztés alatt  Állítsd meg a vírust.  Facebookon kaptam  Egyszer talán majd mégis vége ...  Magas vérnyomás ellen természe...  Png nő  Áldott Húsvéti készülődést!  Mai harmónia kártyám  Nyuszi csokorral  Nagycsütörtökön! Ima a járvány...  Velünk lakó Szent Ostya - Szen...  Kellemes délutánt kívánok  Húsvét  Mona Lisa pihen  fejlesztés alatt  Veletek vagyok! - üzeni Jézus ...  Facebookon kaptam  Nagycsütörtökön! Ima a járvány...  Túrótorta sütés nélkül  Facebookon kaptam  SzKirián: Húsvét  fejlesztés alatt  Egyszerű arctisztítás (arcpako...  Jaj Istenem! Segíts meg!  Isten és ember  Vízcseppes rózsa  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Szèp napot kívánok  Az alacsony káliumszint jelei  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  fejlesztés alatt  Jeremiás próféta siralmai  fejlesztés alatt  Kellemes kávézást!  Veletek vagyok! - üzeni Jézus ...  Nagycsütörtök napján két litur...  Húsvét  Tavaszi kép  Húsvét  Facebookon kaptam  Nagycsütörtök napján két litur...  Bánattól megterhelt szívvel  980 főre nőtt a beazonosított ...  Tóth Sarolta: Húsvéti ünnepi s...  Facebookon kaptam  Bagamér * Nagycsütörtök  Kellemes kávézást!  Húsvét  fejlesztés alatt  Nagyszerda esti szentmise Vesz...  fejlesztés alatt  88 éves lenne  A test némán is árulkodik a vi...  Facebookon kaptam  Hagyjuk, hogy Nagy Szent Teréz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden orvosságnál  Húsvét  Posertube  Keresztvíz  Falusi "Szentgyörgyök"  Rózsaszín virág  Isten és ember  fejlesztés alatt  Kellemes teázást! 
Bejegyzés Címkék
tiltakozók szerint, török média, rendőrség könnygázzal, mintegy ezer, csoport birtokolja, elektronikus török, internetes közösségi, tüntetésre való, emberek hangot, rendőri brutalitás, rendőri túlkapások, első számú, német hírügynökség, jelenség aligha, vasárnap esti, legnagyobb hazugságok, közösségi oldalak, legnagyobb fenyegetést, rendőrség azért, neuralgikus hellyé, fiatalok kődobálással, ellenzéki politikus, őrizetbe vettek, rendőrkapitányság épületét, képviselő szerint, őrizetbe vett, isztambuli kórházban, vasárnapi esti, török orvosszövetség, taxi belehajtott, úton tüntetők, török kormány, utcai tüntetések, feltört internetes, közalkalmazottak szakszervezeti, utóbbi napok, elmúlt évtizedben, napokban kirobbant, demonstrálók attól, kormány által, vallási gyökerekhez, utóbbi három, iszalmisták győztek, ellenzék szerint, kormányerők egyeduralomra, kormány visszautasítja, vallást elnyomták, szembenállás erőteljes, szakértő kitért, tüntetések egyik, isztambuli Taksim, köztársaság szimbóluma, kormányfő ahelyett, békésnek induló, muszlim tanításoknak, vallási irányultság, arab tavasz, demokratikus államról, választásokon győztes, tüntetések hátterében, válság ellenére, török gazdaság, kormány képes, kialakult helyzetet, miniszterelnök hétfőn, miniszterelnöki széket, államfőire cserélje, modern Törökország, ország élén, legnépszerűbb politikus, hétvégén több, tüntetők összecsaptak, rendfenntartók könnygázt, rohamrendőrség között, elmúlt napok, reakcióm késlekedését, hibát először, miniszterelnök helyettese, felelősségre vonás, rendőri erőket, összecsapások áldozatai, politikai vita, olyan kormány, ország GDP-jét, utolsó szikra, török társadalmat, ellenzék hazaárulásnak, szíriai konfliktusba, héten éppen, tévesen megjelent, iszlamizáció újabb, tömeges utcai, érintett arab, kozmopolita nagyvárosokban, kormány politikájával, egész ország, legnépszerűbb párt, ellenzéknek minden, következő választásokon, eddigi szereplőkkel, lesz majd, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 684
  • e Hét: 8380
  • e Hónap: 15612
  • e Év: 246630
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.