Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kormányok, jogszabály-módosítások jönnek-mennek, a közbeszer
  2013-06-23 11:49:17, vasárnap
 
  Kormányok, jogszabály-módosítások jönnek-mennek, a közbeszerzési mutyi marad

vagy.hu2013.06.23.05:31

Az Országgyűlés pénteken megszavazta a közbeszerzési törvény módosítását. A Transparency International Magyarország (TI) szerint a törvényt sok helyen, sokféleképpen lehetett volna javítani, hogy kisebb legyen végre a korrupció - de nem ez történt. A TI szerint ez a módosítás sem vitt minket közelebb ahhoz, hogy a közpénz költését valóban figyelemmel tudjuk követni, és hogy a beszerzések elnyeréséért folyó verseny valódi legyen. A módosított törvény július elsején lép hatályba.
Marad az átláthatatlanság - továbbra is következmények nélkül

A közbeszerzések gyakran átláthatatlanok, nem nyilvánosak - és sokszor még a korrektség látszatára sem ügyelnek a közpénzt felhasználó szervezetek. A mostani törvény nem elég szigorú, sok benne a kiskapu.

Pedig sok pénzt költenek el így az ajánlatkérők, ezért elvárható lenne, hogy a közbeszerzések mindenki számára könnyen követhetők, vagyis teljesen nyilvánosak legyenek. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a Közbeszerzési Hatóság honlapján végig lehessen követni egy eljárást az azt megindító dokumentum feladásától a szerződés teljesítéséig, az esetleges jogorvoslat jogerős befejezéséig. Az ajánlatkérői honlapokon pedig legyen egyértelmű, hogy mit kíván adott szervezet beszerezni, illetve azok beszerzése hogyan alakul.

Ez eddig nem így történt, és sajnos ezután sem így lesz.

A közbeszerzési törvény módosítása ugyan megad határidőket arra, hogy mikor hozzák nyilvánosságra a közadatokat a közbeszerzési eljárásokat lefolytatók, de egy fontos dolgot kihagytak: a szankciókat. Vagyis ha valaki haladéktalanul nem hozza nyilvánosságra a közbeszerzés eredményeképpen kötött szerződéseket, akkor annak nem lesz következménye, semmilyen büntetést nem kap. Képzeljük csak el ezt egy parkolóházban! Ha azt írja elő a házirend, hogy az első két óra ingyenes, utána fizetni kell a parkolásért, de ha nem fizet valaki, akkor sem történik semmi, akkor melyik autós fizetne?

Vagyis a közzétételi jogsértések hatósági ellenőrzése és szankcionálása, illetve a közzététel kikényszerítése továbbra sem megoldott. Pedig nagy szükség lett volna e szabály szigorítására. A Transparency International Magyarország most megjelent kutatása szerint például a vizsgált önkormányzatok 40%-a nem közölt adatot honlapján a 2012. évi közbeszerzéseivel kapcsolatosan.
Üzleti titok kontra közérdek

A mostani törvény szerint, ha egy cég egy közbeszerzésen elindul, akkor megtilthatja, hogy az üzleti titkait nyilvánosságra hozzák. De ez a tilalom akkor is érvényes, ha irreális ajánlati elemet tartalmazó ajánlatot kap ajánlatkérő, és az ajánlattevő által adott indokolásban merül fel üzleti titok. Lehet olcsó, lehet drága, lehet szakszerű vagy szakszerűtlen az ajánlat, az üzleti titokra hivatkozva rejtve marad, hogy pontosan mire költi el az állam a pénzünket. A módosítás erre a problémára egy fél mondattal utal: ,,az iratokat úgy kell elkészíteni, hogy kizárólag olyan információkat tartalmazzanak, amelyek nyilvánosságra hozatala az üzleti tevékenység végzése szempontjából aránytalan sérelmet okozna". De ez a félmondat sokat nem segít a helyzeten; a szabályozás pontosításával egyértelművé kellett volna tenni, hogy mi lehet tényleg üzleti titok, és mi nem. (A TI 2013 májusában közzétett Közbeszerzési Nyilvánosság Magyarországon c. tanulmánya részletesen foglalkozik a kérdéskörrel.)
Három ajánlatos látszatverseny

A közbeszerzési törvény árubeszerzés vagy szolgáltatás esetén 25 millió forintig, építési beruházás esetén 150 millió forintig megengedi, hogy meghirdetés nélkül folytassanak le tárgyalásos közbeszerzési eljárást az állami cégek, szervezetek. Három általuk kiválasztott céget kell megkérniük arra, hogy tegyenek ajánlatot, és elvileg a legjobb győz. Ennek a megoldásnak nagy előnye az egyszerűsítés (azaz gyorsabb lehet az eljárás), és lehetőséget biztosít a kisebb cégeknek is. Ám a verseny sajnos gyakran csak látszat, hiszen az ajánlatkérő akár névleges ajánlattevőket is meghívhat a közbeszerzési eljárásba.

Az eredeti módosító javaslat elvileg a látszatverseny ellen tett volna, hiszen az először benyújtott javaslat alapján az eljárás megkezdését megelőzően öt nappal az ajánlatkérő köteles lett volna a honlapján a tervezett közbeszerzésről tájékoztatást adni. Az ajánlatkérő azoknak is köteles lett volna ajánlattételi felhívást küldeni, akik a közzétett adatok alapján jelzik, hogy indulni szeretnének a versenyen. De megfelelő szankciók, illetve egyértelmű jogorvoslati szabályok nélkül a szabály betartása és betartatása kérdésessé vált volna. Sajnos nem ezen szabályok beépítése történt, hanem az erre vonatkozó egész módosítási javaslat került ki a végső szövegből: azaz marad a három ajánlatos, ,,meghívásos" látszatverseny.

Sőt: a módosítás hatályba lépésével az ajánlatkérő tárgyalás tartása nélkül is indíthat majd három ajánlattevő közvetlen felhívásával eljárást, ami további nagy korrupciós kockázatot fog jelenteni, vagyis a mutyi marad.

http://www.vagy.hu/tartalom/cikk/4794_kormanyok_jogszabaly_modositasok_jonnek_men nek_a_mutyi
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: átláthatatlanság, közbeszerzésről, kikényszerítése, átláthatatlanok, eredményeképpen, látszatverseny, következmények, magyarországon, szankcionálása, közbeszerzések, ajánlattevőket, közbeszerzésen, haladéktalanul, nyilvánosságra, pontosításával, önkormányzatok, tartalmazzanak, közbeszerzési, egyszerűsítés, következménye, szerződéseket, parkolóházban, teljesítéséig, international, szempontjából, szigorítására, szakszerűtlen, kapcsolatosan, tájékoztatást, sokféleképpen, információkat, ajánlattételi, ajánlatkérők, kiválasztott, befejezéséig, ajánlatkérői, közbeszerzési mutyi, közbeszerzési törvény, korrupció –, közpénz költését, beszerzések elnyeréséért, módosított törvény, közbeszerzések gyakran, korrektség látszatára, közpénzt felhasználó, mostani törvény, közbeszerzések mindenki, szerződés teljesítéséig, esetleges jogorvoslat, ajánlatkérői honlapokon, közbeszerzési eljárásokat, fontos dolgot, Transparency International Magyarország, Közbeszerzési Hatóság, Közbeszerzési Nyilvánosság Magyarországon,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Fekete-erdő desszert  A televizió nem a kultúrát kép...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Elköszönt  Facebookon kaptam Annuska bar...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Próbálj meg ...  Fekete István - Akác  Ami embereknek lehetetlen, az...  Esti kép  A kételkedés kezelése  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Garai Gábor - Takarítás  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Zilahy Lajos gondolata  Png virág  Fehér virág  Png virág  Ágai Ágnes – Csendélet  A jó emberek mindig szépek mar...  Paul David Tripp Április 20  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Neked tudnod kell  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png rózsa csokor  Akarat  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szívem  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Akarat  Png kutya  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Varga János Veniam - Fontos sz...  Egy bizonyos határt  Erdőn  Őrizkednünk kell...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Még csak most kezdődik a nap  A másik dolog,  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Esti kép  Elköszönt  Jónás Tamás – Végtelen b...  Soha ne kedvezz...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Png ház  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Paul David Tripp Április 20  Az engedelmesség miért nem vál...  Png kutya  Nagyi telefonál  Alázat  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Éretlen vers  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Alázat 
Bejegyzés Címkék
közbeszerzési mutyi, közbeszerzési törvény, korrupció &#8211, közpénz költését, beszerzések elnyeréséért, módosított törvény, közbeszerzések gyakran, korrektség látszatára, közpénzt felhasználó, mostani törvény, közbeszerzések mindenki, szerződés teljesítéséig, esetleges jogorvoslat, ajánlatkérői honlapokon, közbeszerzési eljárásokat, fontos dolgot, közbeszerzés eredményeképpen, közzétételi jogsértések, közzététel kikényszerítése, vizsgált önkormányzatok, közbeszerzésen elindul, üzleti titkait, tilalom akkor, ajánlattevő által, üzleti titokra, módosítás erre, üzleti tevékenység, félmondat sokat, szabályozás pontosításával, állami cégek, legjobb győz, megoldásnak nagy, kisebb cégeknek, verseny sajnos, ajánlatkérő akár, közbeszerzési eljárásba, eredeti módosító, látszatverseny ellen, először benyújtott, eljárás megkezdését, ajánlatkérő köteles, tervezett közbeszerzésről, ajánlatkérő azoknak, közzétett adatok, szabály betartása, erre vonatkozó, végső szövegből, három ajánlatos, módosítás hatályba, ajánlatkérő tárgyalás, mutyi marad, átláthatatlanság, közbeszerzésről, kikényszerítése, átláthatatlanok, eredményeképpen, látszatverseny, következmények, magyarországon, szankcionálása, közbeszerzések, ajánlattevőket, közbeszerzésen, haladéktalanul, nyilvánosságra, pontosításával, önkormányzatok, tartalmazzanak, közbeszerzési, egyszerűsítés, következménye, szerződéseket, parkolóházban, teljesítéséig, international, szempontjából, szigorítására, szakszerűtlen, kapcsolatosan, tájékoztatást, sokféleképpen, információkat, ajánlattételi, ajánlatkérők, kiválasztott, befejezéséig, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1371
  • e Hét: 4473
  • e Hónap: 15584
  • e Év: 169080
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.