Regisztráció  Belépés
zoldkaszino.blog.xfree.hu
A rossz sikeréhez elég annyi,hogy a jók nem csinálnak semmit." (Edmund Burke) Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Életfa
  2018-06-16 06:47:20, szombat
 
  Minden díj kiosztva az Apró kezek csodakertek gyermek kertépítőversenyen Mosonmagyaróváron.
Az utolsó, a közönségszavazásos volt, amit polgármester úr indított a facebook oldalán.
Itt még reménylettem, hogy az " én győztesemnek" lehet még esélye, ha sokan szavaznának rájuk, de sajnos nem. Más nyert itt is. De nem baj. Az " én győzteseim" így is az Életfa-sok, mert ők ténylegesen, méreteiben is egy igazi fát ültettek a kertjükbe. Az ő alkotásuk számomra a jövő, ők tudják, hogy csak a FÁK, csak a FÁK ......
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Mofém pálya után a Kühne edzőpályát is beépítik
  2018-06-13 06:58:06, szerda
 
  Goda Bálint mosonmagyaróvári helyi képviselő. A májusi testületi ülésről készített összefoglalójában olvastam:

A településszerkezeti terven és a helyi építési szabályzaton több módosítás történt a tavaly elindított döntések alapján. Most a testület elé került az állami főépítésszel folytatott tárgyalás is. A korábban részben ökológiai folyosó, most beépítésre szánt Kiserdő egy részénél a főépítész azt javasolta, hogy csak családi házakat lehessen oda rakni. A tárgyalás során valahogy csak sikerült meggyőzni a főépítészt, hogy épülhessen társasház, most már csak ahhoz ragaszkodik, hogy a Duna menti részen legyen családi ház.

Ami nagyon súlyos, hogy mostantól megkezdődhet a Kühne edzőpálya és a Huszár Gál utcai kiskertek társasházi beépítése, a szabályozási akadályok megszűntek. Ezekre a módosításokra én és Jávor képviselőtársam szavazott nemmel, mindenki más megszavazta sajnos.

Az, hogy a piaristák az Ipartelepen építenek új iskolát, az ipartelepi laktanyába költöznek, azzal most nem foglalkozott az ülés, de a rend honlapján hosszú cikk jelent meg erről a témáról is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elment az utolsó címfestőmester
  2018-06-12 05:05:20, kedd
 
  Ismerőseimtől tudom, hogy elhunyt Németh Miklós Mosonmagyaróvár ismert és elismert utolsó címfestőmestere. Arany - ezüstgyűrűs, aranykoszorús mesterember volt, még néhány éve is kitüntették: a Kézműipar Szolgálatáért kitüntető oklevelet adományozott neki a az Ipartestületek Országos Szövetsége. A helyi és a megyei sajtó tudósítója, levelezője volt. Sok-sok cikkével őrizte a múltat, vette észre a jelent, figyelmezett a jövőre. Miklós bácsival hosszú évek óta személyes és munkakapcsolatban is álltam. Címert festett, táblát festett. Sokat találkoztunk, sokat beszélgettünk.


2013-ban egy hosszabb cikk jelent meg róla a Kisalföldben. Ezzel adózom emléke előtt, ha már kiállítást remekeiből, gyűjteménye darabjaiból nem fogunk tudni rendezni. Vagy talán mégis?!

Nyugodjék békében!

kisalfold.hu 2013. 11.17.

Gecsei Ádám

Az utolsó címfestőmester

Németh Miklós elmúlt már nyolcvanéves, de mindennap ecsetet ragad. Ő az utolsó címfestőmester Mosonmagyaróváron. Igaz, megrendelése már több éve nincs, de reméli, hogy e szakma ismét visszatér a köztudatba.

A magyaróvári belváros egyik kis utcájában munkálkodik 1985 óta ugyanabban az épületben Németh Miklós címfestőmester. A városban szinte mindenki Miklós bácsinak szólítja. Túl a nyolcvanon ma is dolgozik.

- Nehogy kijöjjek az ujjgyakorlatból, akárhogyan nincs megrendelés több éve - jegyezte meg. Ám legbelül bízik benne, hogy visszajön még a divatba a címfestés és emberek újra a festett betűt választják a ragasztott helyett.

Miklós bácsi már gyerekkorában érdeklődött a szakma iránt. Ám általános festőként kezdte a munkáséletet. Szobákat is, gépeket is festett. Néhány év után váratlanul beteg lett, s egy hévízi orvos azt mondta neki, hogy három hónapja van hátra. Szerencsére nem így lett. Ezután állt át a címfestésre. Ez úgy sikerülhetett, hogy az akkori KIOSZ hirdetett mestervizsga-lehetőséget és Miklós bácsi megszerezte a címfestői címet. Igaz, akkoriban címfestőként mellékállásban dolgozott, főállásban kirakatrendező lett. A mostani a harmadik műhely, ahol Miklós bácsi dolgozik. Az első kettő is a Magyar utca közelében volt. Szerinte egy ilyen szakma csak a belvárosban tud érvényesülni.

Miklós bácsi ismerősei gyakran emlegetik: a város az ő kiállítóterme volt, mivel annyi tábláját lehetett látni az utcákon. S ez számára is kedves, hogy láthatta a műveit lépten-nyomon. Sőt, az egyik barátja megjegyezte, a mester tábláját a Szigetközben is látta, amely 30 éve áll ugyanazon a helyen. Miklós bácsi azt mondja, mielőtt elkészíti a feliratokat, megálmodja őket. De néhány éve már nem álmodhat meg annyi táblát, képet, mivel senki sem rendel tőle. Ma mindenki inkább a ragasztott betűt keresi.

Miklós bácsi ezüst- és aranygyűrűs, aranykoszorús okleveles mester. Festett utcatáblákat, címereket, képeket, csinált aranybetűs névtáblát is. Sajnos, a családjából senki sem követi e szép szakmában. Viszont több tanítványa is volt az évek során, s rájuk szívesen emlékszik vissza. Főleg arra, aki először címfestő, majd dekoratőr lett. Mint mondta, néhány év elteltével összefutottak. Volt tanítványa az asztaltársaságának úgy mutatta be Miklós bácsit, mint inaskori mesterét, amire Miklós bácsi azt kérdezte tőle, hogy ,,Te ezzel dicsekszel?". A tanítvány azt válaszolta: ,,Hát nem szégyenkezem" - s erre az öreg mester úgy emlékszik vissza, hogy ez a dicséret többet ért bármely díjnál, elismerésnél.

Így, több mint nyolcvanévesen Miklós bácsi ma is a műhelyében tölti a napot. Fénykorában, ha cégtáblát kellett festenie, akkor azt három nap alatt készítette, mert mint mondta, a rétegeket egymásra kell festenie. S ő úgy csinálta meg a munkáját, hogy az 10 év után is ugyanolyan szép legyen.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Környezetünkért Díj Nemes Claudiának
  2018-06-11 07:40:10, hétfő
 
  Kiemelkedő tevékenységéért elismerésben részesült a SzigetKÖZ kommunikáció

2018. június 7-én a Környezetvédelmi Világnap alkalmából Nagy István agrárminiszter, kiemelkedő tevékenysége elismeréseként díjazta az InfoSzigetköz (és InfoMosonmagyaróvár) Média főszerkesztőjét.

A hivatalos ünnepség Budapesten, az Agrárminisztérium Darányi Ignác termében került megrendezésre. Az összesen 67 díjazott között szerepeltek neves professzorok, kutatók, médiatulajdonosok, újságírók, óvó- és iskolai pedagógusok, referensek, ügyintézők, aktív és nyugállományba vonuló szakemberek.

A díjak átadása előtt Nagy István agrárminiszter mondott ünnepi beszédet, melyben ismertette a tárca környezetvédelmi feladatait és kihívásait. Hangsúlyozta, hogy a célok végrehajtásához közös gondolkodásra, együttes fellépésekre lesz szükség.

Kiemelt fontossággal bírt továbbá, hogy a tárca a Környezetvédelmi Világnapot a Pedagógusnappal együtt ünnepli, hiszen a két tevékenység között szoros szálak fűződnek.

Ha van közös célkitűzésünk, amit a mai napon itt megfogalmaztunk, akkor az az, hogyan tudunk eljutni a fiatalokhoz. Hogyan tudjuk őket meggyőzni arról, hogy olyan fontos kihívás, ami az emberiség előtt áll és ennek megoldásában, munkafolyamataiban részt venni, egy nagyszerű feladat. - mondta a tárcavezető.

Az InfoSzigetköz Média és az ezzel együtt elindított SzigetKÖZ kommunikáció valódi közösséget épít. Olyan együttműködésekre és együtt gondolkodásra törekszünk, melynek középpöntjában a környezetünk áll.

Online csatornáinkon elindított beszélgetéseink célja és küldetése, hogy Szigetközről hitelesen, érdekesen és tabuk nélkül számoljunk be.

Az elmúlt időszakban nagyon sok beszélgetés indult el abban az irányban, hogy még többen csatlakozzanak közösségünkhöz, tovább színesítve azt a palettát, melyet SzigetKÖZ kínál.

Várjuk szervezetek, cégek, magánszemélyek jelentkezését is, akár egy oldalkedvelés, hozzászólás vagy személyes eszmecsere keretében!

Nemes Claudia főszerkesztő

In.: infomovar.hu

Innen is gratulálok a díjazottnak!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyugodjék békében!
  2018-06-10 07:33:43, vasárnap
 
  Mosonmagyaróvár szerte beszélik, hogy elhunyt Dr. Szeredi Zoltán.
Van-e, ki nevét nem ismeri?!
Nekem róla mindig az osztrák szemét ügy jut eszembe.

" Osztrák import húsz éve

A mosonmagyaróváriak fülében nem cseng ismeretlenül a szemétimport kifejezés. Éppen húsz éve több ezer tonna osztrák hulladékot raktak le a város határában lévő szeméttelepre. Az egyik szereplő akkor is Martin Zuser volt.

A mosonmagyaróvári Flexum Kommunális Vállalat - akkor a városi tanács közüzemi vállalata volt - 1985-ben a Nikex Külkereskedelmi Vállalat közvetítésével szerződést kötött a grazi székhelyű Mülltrans társasággal (az osztrák céget Martin Zuser képviselte). A megállapodás értelmében a mosonmagyaróvári cég évi 60 ezer tonna fenyőfahamut, papírgyári hulladékot, osztályozott komposztálható és csatornaiszappal dúsított háztartási hulladékot vesz át az osztrákoktól.

A szállítás 1985 augusztusában kezdődött és egészen 1986 októberéig tartott. Ezalatt 2400 vagon osztrák maradványt hoztak be és raktak le a városi szeméttelepen. A Flexum Kommunális Vállalat az importból évi 30 milliós deviza bevétellel számolt. Ebből szerették volna megvásárolni azokat a berendezéseket, amelyekkel a hazai kommunális hulladék válogatását és komposztálását elvégezhetnék.

Azt mondták, az importhulladék kiváló komposztanyag, és az osztrák parasztok nehezményezik is, hogy azt ideiglenesen külföldre szállítják. Viszont az osztrák cég a magas szállítási költség mellett még fizetett is a mosonmagyaróvári vállalatnak az átvételéért.

A növekvő lakossági felháborodás hatására, kormányzati döntés alapján a beszállítást 1986 szeptember végén megszűnt. Ennek ellenére október közepéig további több mint hatvan vagon hulladékot hoztak be. Akkor dr. Szeredi Zoltán igazgatót fegyelmi eljárás során, munkakörében vétkes munkaszegés elkövetése miatt 20 ezer forint pénzbüntetéssel sújtották. Fellebbezése folytán a tanács végrehajtó bizottsága a büntetést szigorú megrovásra mérsékelte. Alig két hónappal később az igazgató megkapta az akkori egyik legmagasabb állami kitüntetést, az Április 4. Érdemrendet., majd a Munka Érdemrendet is.

Dr. Szeredi Zoltán ma a Flexum Rt. tulajdonos-igazgatója. Megkeresésünkre kijelentette: ő húsz éve is gazdasági kérdésként tekintette az osztrák importot. Ellenfelei viszont politikai kérdésként fogták föl, s az ügyből máig ható politikai tőkét tudtak kovácsolni.

- Hazudik, aki azt állítja, hogy szemetet vagy veszélyes anyagot hoztunk volna Mosonmagyaróvárra. Ma egyébként ezt az anyagot osztrák virágföldkomposztként vásárolhatjuk meg a nagyáruházakban. Egyébként Martin Zuserrel évek óta semmiféle kapcsolatom nincs - jelentette ki."

kisalfold 2006.03.03.

Nyugodjék békében!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Zöld Kaszinó Blog, 2010. december-2012. február
  2018-06-09 09:05:41, szombat
 
  Simon Zsuzsanna, a Mosonmagyaróvári Városi Kollégium, Ökoiskola igazgatója vagyok. A négy éve alapított intézmény pedagógiai munkájának kiemelt területe a környezeti nevelés.
Az eddig végzett munkánkat, elért eredményeinket ugyan részletesen bemutatjuk a
www.varosikollegium-movar.egalnet.hu című weboldalunkon,de a Ma és Holnap című lapban
(2010./5-6.sz) a "blogoszféráról" olvasottak arra késztettek bennünket,hogy egy sokkal személyesebb, közvetlenebb formát is keressünk zöld ötleteink,tapasztalataink,jó gyakorlataink ismertetésére,terjesztésére. Ezért hoztuk létre a Zöld Kaszinót. Látogatható, 2011.január 1-től a nap minden órájában. Legyen Ön is a vendégünk!

2. Boldog új évet kívánunk
3. Válaszd a visszaválthatót!
4. Szatyor, táska, kosár
5. A bevásárló lista
6. A nagy kiszerelés és utántöltés
7. Válaszd a kimértet!
8. Válaszd a hazait!
9. A mosoni piac
10. Ha megszomjaztál
11. Hulladéksors: az aludobozok
12. Hulladéksors: a pillepalackok
13. Hulladéksors: az üvegek
14. Hulladéksors: a papírok
15. Hulladéksors: elem, akku, toner
16. Hulladéksors: Gyógyszerek
17. Hulladéksors: italos kartonok
18. Kukadiéta
19. Egy számmal kisebb
20. Hello holnap!
21. Európa Naptár (1. rész)
22. Európa Naptár (2. rész)
23. Hulladéksors után ZIP Magazin
24. Zöld Iroda Verseny 2011
25. Zöld Iroda képekben
26. Virtuális zöld Irodaház
27. Programajánló
28. A Zöld Iroda ellátó
29. A Kék Angyal és a többiek
30. Zöld Iroda Vándorkiállítás
31. Fogyasztás mindhalálig!
32. helloholnap.hu
33. Bringázz te is!
34. Zöld iránytű a neten
35. Minden rosszban, van valami jó!
36. Mindig megengedheted magadnak.
37. Zöld Sarok
38. zoldtescoponthu
39. www.moraiskola.hu
40. A mi akváriumunk
41. Akváriumunk bemutatása
42. Még van egy heted!
43. Zöld Iroda Program
44. Születésnapi fogadalom
45. A jövő már elkezdődött
46. Szemétkiállítás Stockhomlban
47. A nonprofit átverés
48. Víz Világnapi pályázatok 1.
49. Víz Világnapi pályázatok 2.
50. Víz Világnapi pályázatok 3.
51. Nyertünk is, meg nem is
52. Konferencia 2011.03.18.
53. A Víz Világnapja március 22.
54. Zöld Iroda Műhelynap
55. Ökoiskolai tippek angolul
56. Egy értékmentő kollégium
57. Ökoiskolai jó gyakorlatok
58. Vaskoromjai - szemészeti kiállítás
59. Mit vár az MTV-től?
60. teszedd.hu
61. Segítsetek!
62. Szigetköz kártya
63. Mc ne edd!
64. Mindennapi vegyipari 1. rész
65. Mindennapi vegyipari 2. rész
66. Mindennapi vegyipar 3. rész
67. Mindennapi vegyipar 4. rész
68. I love csapvíz
69. Zöld Iroda Nap 2011. 06.23.
70. Megújult a www.greenfo.hu
71. Helló Holnap! Sajtódíj
72. Zöld Iroda Verseny 2011
73. PR az Aqua-nál
74. Gurul a város
75. Nem minden hulladék szemét
76. Képzeld el 2 keréken
77. Elfogyasztjuk a jövőnk?
78. Kollégiumokról a TV-ben
79. Szemét hírek
80. Verespatak S.O.S 1. rész
81. Verespatak S.O.S 2. rész
82. Újra papír vagy fehér papír?
83. Zöld tanévnyitó
84. Tudatos Vásárló Fesztivál
85. Globális üzentek
86. A Mobilitási hét programjai
87. Bevezetés globális nevelésbe
88. Fotópályázat
89. Ökoindustria Kiállítás Bp.
90. Fekete István emlékére
91. Emlékműavatás
92. aprolepes.hu
93. www.okoiskola.hu
94. Hiteles tájékozódás
95. A leglátogatottabb honlap
96. Zöldebb új évet kívánok
97. Egalnet, Díjkiosztó 2011.
98. Szemétposta és újra papír
99. 2,3 tonna családonként (2009)
100. Mit kérsz enni kisfiam?
101. Magyarkert Jakabszálláson
102. Fessünk a Föld színeivel!
103. A mi vizünk, már palackozva is
104. A víz és ami mögötte van
105. Környezetvédelmi Díj
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Környezetvédelmi Világnap
  2018-06-06 06:32:19, szerda
 
  Ha a facebook-on nem jön velem szembe, hogy június 5. Környezetvédelmi Világnap, akkor -szomorú-, de eszembe se jutott volna, pedig anno minden ilyen eseményre készültünk, szerveztünk, csatlakoztunk, kezdeményeztünk stb ... Most meg? Most meg sehol semmi, sehol senki.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szigetközi Szatyor - új helyen Mosonmagyaróváron
  2018-06-05 07:11:52, kedd
 
  2018. május 17-től új helyszínen találkozhatnak a tudatos vásárlók a helyi termesztők portékáival.

Balogh Zoltánt, a Mosonmagyaróvári Tudatos Vásárlók Klub vezetőjét kérdeztük a változásokról.

Az idén a nyári időszakban találkozóinkat minden csütörtökön a ,,Művinél" 16.00 órától, Mosonmagyaróvári Tudatos Vásárlók Klubja néven rendezzük meg a Flesch Károly Kulturális Központtal karöltve.

A már megszokott minőségi helyi termékek mellett, biozöldség előrendelési lehetőséget biztosítunk közvetlen a Rábcakapi Biokertészetből.
Önkéntes segítőink jóvoltából zöldségturmix kóstolóval, és egyéb egészségtudatos programokkal készülünk.

A kiegészítő szórakoztató programokról sem feledkezünk meg. A gyermekek részére minden alkalommal új meglepetés szerepel a terveink között.

Szeretnénk, hogy minél több emberhez eljussanak a minőségi helyi termékek, ezért fogtunk idén össze a Flesch Károly Kulturális Központtal.

Az új helyszínnel célunk, hogy egy új érdeklődői réteg közelébe juttassuk el ezeket a termékeket, és hívjuk fel a figyelmet az általunk támogatott termelőkre, kézművesekre.

infomovar.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Apró kezek, csodakertek
  2018-06-03 06:17:17, vasárnap
 
  Ma délelőtt kezdődik az Apró kezek,csodakertek elnevezésű gyermek kertépítő verseny Mosonmagyaróváron. Az idei már a nyolcadik alkalom.

A magyaróvári belváros igazi zöld látványossága lesz a több tucat kiskert a Magyar utcán.

Délután végignézem én is az összeset.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kutyafuttató megnyitó ma
  2018-06-02 05:22:53, szombat
 
  Kutyafuttató megnyitó
2018. június 2. szombat 10.00 óra
Helyszín: Mosonmagyaróvár - a Flesch K. u. 15-21. (kék ház) és az Ökoház mellett

Program
Megnyitó - Dr. Árvay István polgármester
Kutyás bemutató - Mosonmagyaróvári WOLF K9 Kutyaiskola és Sportegyesület
Az agility akadálypálya eszközök használatának ismertetése

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a programon!
Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 56 db bejegyzés
Összes: 61 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6
  • e Hét: 170
  • e Hónap: 600
  • e Év: 4147
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.