Regisztráció  Belépés
zoltan49.blog.xfree.hu
Úgy élj, ahogy szeretnéd, hogy körülötted éljenek! Ágost Zoltán László
1949.04.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Csak gondolkodom
  2017-03-09 12:35:50, csütörtök
 
  Amiről írok, ma már nem aktuális. Már mindenki elfelejtette. Már nem erről szólnak a napi szinten hallható viták.

Nem aktuális? Amiről valamikor napokig-hetekig beszéltek, az már idejétmúlttá vált? Nem válaszolok a kérdésre, minden olvasó döntse el maga! Akit tehát nem érdekel egy múlt esemény-sorról alkotott véleményem, az ne is olvasson tovább!

Korábban, más helyen megjelent írásom következik. Hogy érthető legyen a bennem lezajló folyamat, fontos, hogy ez is szerepeljen itt.

"Ma úgy éreztem magam, mintha állandóan vicc-lapot olvasnék. Ugye lesz egy szavazás. A szavazás kiírója ajánl egy választ. Meg is mondja, miért. Szavazáskor ugye valaki vagy elfogadja ezt, vagy másképpen szavaz. Nem szokás ugyan előre megadni a kívánt szavazási módot, de erre már az elmúlt időszakban többször láttunk példát. Olyant is, ahol a szavazólap konkrét részét kinagyítva megadták a szerintük helyes szavazatot. (Az már az élet fricskája, hogy visszalépések miatt mégsem úgy nézett ki a valóságban a megfelelő rész.)
És ma sok dologban nagyon okos lettem. Például megtudtam, hogy ne menjek el szavazni, mert az a jó. Bár arra nem kaptam választ, hogy ez kinek és miért jó, de ez is egy álláspont. Ezzel csak egy nagy problémám van. Mivel itt konkrétan népszavazásról volna szó, bennem kérdésként merül fel, hogy aki nem megy szavazni, melyik néphez tartozik. Ugyanis a szavazat kiírója - jó esetben - arra kíváncsi, hogy mi az emberek véleménye, nem pedig arra, hogy otthon vagy a kocsmában mit pusmognak egymás között. Természetesen egy demokratikus társadalomban meg lehet tenni, hogy valaki nem tud dönteni, és nem megy el szavazni. De dacból nem elmenni - ez nem gyerekes egy kissé? Igaz, aki így gondolkodik, tényleg ne menjen el szavazni, mert jó, ha tíz éves szinten van a gondolkodása.
Aztán megtudtam, hogy feltétlenül menjek el szavazni, de másképpen szavazzak, mint ahogy a szavazás kiírója javasolja. Sajnos, itt sem kaptam magára a szavazásra magyarázatot, illetve egy dac szöveg mégis alá van írva (természetesen kis betűkkel - állítólag a kisbetű a legfontosabb). Tehát azért menjek el szavazni, mert így fejezem ki valamihez hozzáállásomat. Ez természetesen lehet igaz, de akkor sem értem, hogy a szavazás módja miért nincs rám bízva.
Nincs vége. Mert éppen ma azt is megtudtam, hogy egy férfi és egy nő hogyan fognak szavazni. Itt nincs kis betű, tehát semmi magyarázat sincs. Ez előtt a fontos elég nagy méretű plakát előtt megálltam. Nem azért, mert az egyik jól ismerhető szereplője az eddigi nem túl hosszú élete folyamán már ki tudja hányszor változtatta a nézetét. Hanem azért, mert elgondolkodtam, milyen jó lenne, ha mindenki (legalábbis aki teheti, hogy nagyobb méretű plakátokat kinyomtattasson), plakát sorozatot adna ki, ahol természetesen rajta van ő is, meg az is, hogy elmegy-e szavazni, és hogyan szavaz. De ezt aztán lehet kombinálni is: az egyiken csak az van, hogy elmegy-e szavazni. Magyarázat nélkül. A másikon magyarázza is. A következő plakáton pedig közli, hogy ő hogyan szavaz. A miért úgy szavaz, kérdésre úgy tűnik, nincs is valójában szükség, hiszen az általam látott esetekben sem kapok igazi választ.
Azzal kezdtem, hogy jót mulattam. Ez igaz. Aztán szomorú lettem. Mert ha mindez a Ludas Matyiban jelenik meg, vagy bármelyik vicclapban, akkor tényleg mulatságos. De biztos, hogy az mulatságos, hogy üresfejű, nem tudni mit akarnak alakok azt hiszik magukról, hogy ők megmondhatják, hogy én mit szeretnék? Egyáltalán, ezek a gyerekes emberkék jó helyen vannak, amikor netán egy ország sorsáról kellene döntenünk?
Mivel a jelenlegi kormánnyal nincs kapcsolatom, van egy konkrét javaslatom, amit csak itt tudok közölni. Elsősorban ezekre a plakátra költőkre gondolok. Aki tehát kifejezte, hogy ő igennel szavaz, a minimum 100-120 négyzetméteres lakásába köteles legyen befogadni legalább tíz olyant, akit szeretne itt látni maga körül. És ezt nem viccként gondolom."

Eddig a korábbi írásom. De nem volt vége. Lezajlott a szavazás. Lezajlott? Annak idején napokig-hetekig szó volt róla.

Félreértés ne essék, nem akarom a kormányzó pártot igazolni. De: mivel szabadon választott társaság, joga van törvényeket hozni, törvényeket módosítani, véleményt nyilvánítani. Talán nem? Az ellenzék szerint nem. Érdekes, amíg ők voltak kormányon, másképpen gondolták, ha jól emlékszem.

Az a bizonyos népszavazás lezajlott. A kormány szerint az ő véleményükkel egyhangúan. Az ellenzék szerint érvénytelen.

Értem. Nagyságrendben körülbelül 8 millió szavazó van. A szavazók száma kb. 3 millió, kb. 41%. Erre hivatkozik az ellenzék, nincs meg a több mint 50%. Mondhatjuk azt, hogy a hiányzó 9%-ért tett az ellenzék, ugyanis az egyik felszólításuk: ne szavazzunk. Egy másik álláspont: szavazzunk érvénytelenül.

Adatok. 41% szavazott, az érvényességhez szükséges 9% érvénytelenül vagy nem szavazott, azaz ők azok közé tartoznak, akik engedelmeskedtek a "ne szavazzunk" felhívásnak.

A hiányzó 9% tehát, akik az ellenzék elvárásainak engedelmeskedtek. 41% - 9%. Ha nem is enyhe tanár osztályoz, ez még jeles dolgozat lenne.

Tehát van 41% érvénytelen szavazat. Azaz ettől kezdve minden érvénytelen. Merthogy nem éri el a kicsit több mint 50%-ot. Ebből az érvénytelen szavazatból kb. 98% nem - úgy szavazott, ahogy a kormány várta. Kb. 2% pedig engedelmeskedett az ellenzék újabb álláspontjához: szavazzunk igennel.

A szavazást az ellenzék a kormányfő megbuktatására is fel akarta használni. Azaz a szerintük is drága népszavazást arra akarta használni, hogy játéknak használják az emberek a szavazást, más célra használják, mint amit a jelenleg felelős kormány kitűzött. Azaz legyen káosz. Sikerült? Nem gondolom. Csaknem 3,5 millió ember elfogadható szavazata a néhány százalékokhoz képest szerintem elenyésző.

Ígérem, több számot nem írok. Tudom, nehezen követhető. Tudom, nem a szám a lényeg.

Van viszont egy számomra lényeges. Fogalmazhatok úgy, hogy a szavazásra jogosultak több mint harmada szavazott a kormány álláspontja szerint. Ezzel szemben az ellenzék támadta a kormányfőt, hogy miért ezt fogadta el. Azaz szerintük le kell söpörnünk több millió ember véleményét azért, mert a többiről azt sem tudjuk, hogy mit akarnak.

Ha egyáltalán itt valami csatáról, vagy vetélkedésről, vagy sportversenyről lenne szó - szerintem a valóságban egyik sem - azt mondanám, az ellenzék megbukott. De nem mondhatom. Mert szerintem az országunk érdeke, hogy békében és egyetértésben, egymás torkának menése nélkül próbáljunk ebből a kicsiny és szegény országból egy boldog hazát építeni.

Egy számomra újabb érdekesség. A kormányfő elfogadta azok szavazatát, akik többségükben egyformán szavaztak. Ami ellen az ellenzék tiltakozott.

Kíváncsi volnék, hogy bármely demokratikus kormány merne-e egy egyformán szavazó sokaságnak ellent mondani. Ezek szerint az ellenzék között sokan vannak, akik nem akarják elfogadni az emberek ismert szavazatát. Ez biztos, hogy demokrácia lenne?

A szavazásról ennyit. De mégsincs vége. A szavazás eredményét tekintve a kormány alkotmány módosítást javasolt. Azok többsége, akik erről érdemi véleményt mondhattak, ellenezték. Jogos, őket is érvényesen szavazó emberek véleménye juttatta ebbe a helyzetbe.

De ezen is elgondolkodtam. Mert az ellenzék ebből is harcot akart csinálni.

Tény, a mai napon felvettem a három dioptriás szemüvegemet reggel 8 órakor. Szintén a mai napon reggel 8 órakor rajtam kívül legalább 500 ember felvette a szintén három dioptriás szemüvegét. Találkoztunk. Egyszerre vettük fel! Tehát ebből következik, hogy mi egy véleményen vagyunk. Szabad úgy fogalmaznom, hogy egy véleményen vagyunk? Ezt a következtetést nem én vontam le. Az ellenzék állít más dologról ilyesmit.

Van ugyanis egy kép. Alább látható. Ott két ember találkozott. Egy kérdésben ugyanis egyetértettek. Igaz, az egyik szemüveges, a másik nem. Nem is ugyanabba az irányba néznek. Az egyik csodálkozik, a másik nem. Viszont mindkettőjük szája nyitva van (újabb adalék: mégis "találkoztak"). Az egyik vidám, a másik inkább ijedt. Az egyik magasabb mint a másik. A másik alacsonyabb mint az egyik. Miben is találkoztak? Ha megindulnának, egymásnak mennének... hacsak ki nem térnek egymástól.

Nem tudom, hányan fogják elolvasni ezt a tényleg nehéz, a gondolataimat nehezen is tükröző írásomat. De kedves olvasók, akik végigolvassák, legyenek nyugodtak. Találkoztak, egymásra találtak, ha elfogadjuk ezt az ellenzéki álláspontot. Akkor is találkoztak, ha az egészről más-más a véleményük. Mert mindannyian elolvasták.

Biztos, hogy csak játék ez az ország? Biztos, hogy minden magyar ember hülye?


Kívánok mindenkinek, a helyeslőknek is, a fejüket csóválóknak is, az egyet nem értőknek is, magamnak is egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb Magyarországot. Ahol több a béke, mint a harc, ahol több a mosoly mint a harag, ahol a vita nem a saját érdekeinket szolgálja, hanem pusztán a különbözőnek látszó vélemények egyeztetését.(A kép a rendszer működése miatt nem látható. Jobb kattintás, Megjelenítés új oldalon - ha még megtalálható az az internet oldal. Ugyanis a szövegbe beleszerkeszteni sem enged képet.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2017.03 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 1 db bejegyzés
Összes: 64 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2
  • e Hét: 52
  • e Hónap: 520
  • e Év: 1094
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.