Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
A rendre szoktatás
  2006-09-16 14:38:18, szombat
 
  A gyermekre minden életkorban jellemző lehet a rendetlenség, amely családi konfliktusokhoz, összetűzésekhez vezethet. A gyermektől - legyen az akár serdülő - nem lehet elvárni, hogy tudatosan rendet tartson a környezetében, ha azt kora gyermekkorában nem tanították meg neki. A rendszeretet képességét a gyermek szülői mintára alakítja ki sok gyakoroltatás és gyakorlás révén.

De hogyan kezdjen hozzá a szülő, hogy rendszerető gyermeke legyen? Bizony ezt már korán el kell kezdeni, mert később már veszett balta nyele. Már csak a zsörtölődés, pörölés vagy akár a kiabálás marad - meg a rendetlenség.

Már az egyéves gyereket is rá lehet venni játékosan a rendrakásra. Ha veszi a fáradságot, hogy játékosan rendet tegyen, akkor ez a későbbiekben nagy segítségére lesz. Hagyja, hogy a gyerek maga döntse el, mit pakol el önállóan - az állatkertet, a vasutat vagy az építőkockákat! Ha ebben megegyeztek, birkózzon meg a gyerek maga a rendrakással! De ne legyen türelmetlen, ha közben újra játszani kezd, mert időre van szükség, míg elég kitartó lesz ehhez a feladathoz! 4-5 évesen a gyereknek már önállóan össze kellene pakolni a játékait. Mindemellett szüksége van a szülő irányítására, hogy áttekinthető legyen a rend. Rajzolhatunk a polcokra, ládákra vidám jeleket, hogy megszokja, hova kell tennie az építőjátékokat, babákat, autókat. Ne hagyja cserben a rendrakásnál! Előfordulhat, hogy egyedül nem birkózik meg a feladattal, és kell az útmutatás. A nyugodt, megértő, szeretetteljes, segítő szülői magatartás ilyenkor ezerszer hatékonyabb, mint a felemelt hang.

Mindenekelőtt a szülőknek kell a saját holmijukat rendben tartani! Az ön által nyújtott példa megfigyelésével tudatosul a gyerekben, hogy mindennek megvan a maga helye. Ha a szülők között különbség van a rendrakás gyakorlatát illetően, akkor biztosra vehetjük, hogy a könnyebb megoldást választja. A rendetlenebb szülő példáját fogja követni.

És még egy törvényszerűség a szülői irányítást illetően: a hangerő, a szülői hatalomra való hivatkozás csak pillanatnyi eredményt hoz. Addig működik az elvárás szerinti gyermeki cselekvés, amíg az erősebb, a hatalommal bíró szülő jelen van. Ha ő nincs a közelben, már nem kell betartani a szabályokat. Persze csak ha magunk miatt akarunk rendet, akkor így is jól működik a nevelés. De ha rendet szerető felnőttet szeretnénk nevelni gyermekünkből, akkor a kényszer helyett a belátásra kell építenünk.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Karcsú, nőies vonalak
  2006-09-16 14:34:27, szombat
 
  Fogyni sokféleképpen lehet. Az eladási statisztikák szerint egy valami különösen közkedvelt, s ez pedig két zsírégető szer kombinálása: konkrétan a természetben előforduló zsírsavak, a konjugált linolsavak (CLA) és a zöld tea párosítása, amely Hollandiában egy hónap alatt a legkeresettebb fogyást elősegítő táplálékkiegészítő lett. Szlovákiában is az egyik legközkedveltebb zsírégető a piacon. A CLA és a zöld tea kombinációja azért olyan sikeres, mert nemcsak elégeti a zsírt, hanem azt is megakadályozza, hogy ismételten lerakódjon a szervezetben. A CLA az izomszövetekben serkenti a zsír energiává való átalakulását. A zöld tea kivonata növeli az elégetett zsír mennyiségét. A maximális hatás érdekében többet kell mozogni.  
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Készítsünk szappant házilag!
  2006-09-16 14:32:20, szombat
 
  Ha van kedvünk, időnk, és sajátságos ajándékot szeretnénk, készítsünk saját kezűleg szappant.

Hozzávalók egy mandarinszappan elkészítéséhez: 15 dkg glicerin, fél mandarin reszelt héja, 1 evőkanál méz, vaníliaaroma, mandarinolaj, farúd, reszelő, lábos, homorú süteményforma

Elkészítése: A nyers szappant lereszeljük, és 60 fokos gőzfürdőben megolvasztjuk. Beletesszük a hozzávalókat, farúddal elkeverjük, felforrósítjuk, a masszát a süteményformába öntjük. Díszként bármit használhatunk: üveggolyót, szárazvirágot, gyöngyöket. Fél óráig hűlni hagyjuk, majd több napon át szárítjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mióta mosunk szappannal kezet?
  2006-09-16 14:30:50, szombat
 
  E síkos-sikamlós tárgy története több fejezetre tagolható. A történelem hajnalán élő népek is használtak már - némi jóindulattal - szappannak nevezhető anyagot. A babilóniaiak állati zsírt és hamut főztek össze hozzá. A régi görögök és rómaiak bablisztet használtak pipereszappan gyanánt, a ruhaneműből pedig sulykolással távolították el a piszkot. De ismerték a jól habzó szappangyökeret, s évezredek óta a hamulúgot. A mi fürdőszobai kellékünkhöz hasonló szappant 385 körül a gallok és a germánok készítettek először, de nem mosakodásra kellett nekik, hanem hajukat szőkítették vele. Arról is van adat, hogy 800 körül már sok helyen főztek szappant házilag, faggyúból, hamuzsírból. Ennek a készítménynek azonban még korántsem volt kellemes az illata, és meglehetősen puha volt az állaga. Igaz, azokban az évszázadokban még nem is létezett a mai értelemben vett higiénia. A kellemetlen testszag eltüntetésére, vagyis közömbösítésére illatszereket használtak, mígnem 1399-ben Angliában IV. Henrik Fürdési Rendeletben utasította nemeseit, hogy lovagi életük során legalább egyszer vízzel teli kádba merüljenek el.

Olívaolaj és a fahamu lúgja

A kemény toalettszappant az arabok találták fel, olívaolajból és a fahamu lúgjából készítették. Illatosították is, de ezt az import luxuscikket csak a jómódú emberek tudták megvásárolni. Anglia és Franciaország felismerte a szappan jövedelmezőségét, s amint egyre népszerűbb lett, erősen meg is adóztatta. Ezzel azonban lehetetlenné tette, hogy a gazdagokon és nemeseken kívül más is hozzájusson. A köznép legfeljebb fahamuval távolította el a piszkot testéről és ruhájáról.

William H. Lever kezdett nagyüzemileg szappant gyártani növényolajból, de már csak a 19. században. Meg is gazdagodott belőle. Ehhez azonban az kellett, hogy előzőleg Nicolas Leblanc (1742-1806) egyszerű és olcsó eljárást eszeljen ki a lúg vegyi úton történő előállítására. A francia kémikus és orvos 1790-ben feltalálta a lúg konyhasóból történő előállítását, tehát a szappanalapanyag gyártásának egyszerű és olcsó módját.

Angliában a Pears, a Yardley és a Lever Brothers cégek a szappangyártók úttörői. Az Újvilágban az Amerikába kivándorolt telepesek maguk készítették saját szappanjukat, ehhez egész évben félretették a zsiradékokat az évente egyszer megtartott nagy szappanfőző napra. Az efféle primitív szappanfőzés azonban tökéletlen volt. A kotyvasztott termék a negatív lúgos szappan elnevezést kapta.

A növényi olajból készült szappan a 19. században kezdett elterjedni. 1806-ban New Yorkban William Colgate megalapította a Colgate és Tsa. céget. Negyvenötezer font (20,43 tonna) űrtartalmú hatalmas főzőüstöt vásárolt, ezzel Amerika első nagy szappangyártójává vált. Őt William Procter és James Gamble követte. Egy bizonyos B. J. Johnson cége kizárólag növényi olajokból készített szappant, mégpedig pálmából és olívából. Az általuk gyártott szappan annyira népszerű lett, hogy termékük után a céget is átkeresztelték Palmolive-ra. A manapság gyártott Palmolive szappan receptje nem azonos az akkoriéval: a többi kereskedelmi szappanhoz hasonlóan főként állati zsiradékot tartalmaz.

A kókuszzsírban található laurilsav

Sikamlós történetünk zárófejezetét szenteljük Görgey Artúr (1818-1916) honvédtábornoknak, aki vegyész korában szintén hozzájárult egy aprósággal a modern szappangyártás technológiájához. Kókusztejből állított elő különböző anyagokat, ő fedezte fel a kókuszzsírban található laurilsavat, amelyet azóta is felhasználnak a szappangyártásban.

Görgey a prágai egyetemen tanult vegyészetet. Mestere annak a nagy német kémikusnak, Justus Liebignek (1803-1873) volt a tanítványa, akit kicsaptak az iskolából, mert megátalkodottan robbantgatott, így apja kénytelen volt beleegyezni, hogy vegyész legyen. Ez a Liebig - immár a kor legnagyobb vegyészeként - jelentette ki, hogy valamely nép kultúrájának legbiztosabb mércéje a szappanfogyasztás mértéke.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A szexuális higiéniáról
  2006-09-16 14:28:36, szombat
 
  Kockázatos a meggondolatlan szeretkezés

A szexuális higiénia méltatlanul agyonhallgatott téma. Felelősségteljes párkapcsolatban mindkét félnek egyaránt törődnie kell önmaga és társa egyészségével, hiszen egy meggondolatlan együttlét során kapott fertőzésnek az egész életre kiható következményei lehetnek. Életmód és műveltség kérdése, hogy elkerüljük a bajt. Ismernünk kell a saját testünket, fontos, hogy rendelkezzünk alapvető ismeretekkel a higiéniáról és a betegségekről, a helyes életmódról, táplálkozásról. A szexuális úton terjedő betegségek egyidősek az emberiséggel. Egykor a vérbaj, a szifilisz jelentett halálos veszélyt, ma az AIDS és az ugyancsak gyógyíthatatlan B típusú májgyulladás teszi kockázatossá a meggondolatlan szeretkezést. A fertőzések sajátossága, hogy nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is megbetegíthetik, bár a tünetek a két nemnél eltérőek.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
ARCGIMNASZTIKA
  2006-09-16 14:26:01, szombat
 
  Ne engedje, hogy az idő nyomot hagyjon az arcán. Rendszeres tornával feszesebbekké teheti az arcizmait.

Áll

1. A fej és az alsó állkapocs alkosson derékszöget, a kézfejet helyezze az áll alá. A kézfejjel fejtsen ki erőt, nyissa ki a száját és számoljon ötig, lazítson, majd az egészet ismételje meg ötször.

2. Az ujjait helyezze a szája sarkába, enyhén nyomja le az állkapcsot. Öt másodperc múlva enyhítse a nyomást. Ismételje meg ötször.

Szem

1. Fejét tartsa egyenesen, nézzen felfelé, majd anélkül, hogy megmozdulna, nézzen lefelé. Kétszer ismételje meg a gyakorlatot.

2. Nézzen jobbról balra tízszer, majd balról jobbra ugyancsak tízszer.

Arc

1. Nyissa ki a száját, mondja, hogy O, és az ujjait helyezze a halántékára. Feszítse meg az arc alsó részét, számoljon ötig, majd lazítson. Ötször ismételje meg a műveletet.

2. Az ujjait helyezze a szájzugra és mondja: I. Kb. öt másodpercig fokozza a nyomást, majd lazítson. Ötször ismételje meg a gyakorlatot.

Homlok

1. Kényelmesen üljön le, fejét tartsa egyenesen, mutatóujját helyezze a szemöldökre, majd enyhén nyomja lefelé. Számoljon ötig, majd lazítson.

2. Mindkét kezét helyezze a homlokára, s enyhén tolja fel a bőrt. Számoljon ötig, lazítson, majd az egészet ismételje meg ötször.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Új nevet kapott a bolygó
  2006-09-16 14:23:59, szombat
 
  A viszály istennőjéről nevezték el a vitás égitestet

Párizs. Az eddig Xéna becenévre ,,hallgató" 2003 Ub 313 számú bolygó, amely a legfőbb oka volt annak, hogy a Plútót kiebrudalták a bolygók klubjából, a napokban hivatalos nevet kapott: mostantól Erisz-nek hívják. Az új nevet az eddigi - nem hivatalos - Xéna név helyett adta a Nemzetközi Csillagászati Szövetség (International Astronomical Union). Eris a görög mitológiában a harag és a viszály istennője. Az újrakeresztelt bolygó rászolgál nevére, hiszen a bolygó felfedezése heves vitákat váltott ki, és arra késztette a csillagászokat, hogy gondolják újra a bolygó definícióját.

Sokan amellett érveltek, hogy a 2005 nyarán felfedezett bolygót avassák a Naprendszer tizedik bolygójává, mivel nagyobb, mint a Plútó. Mások viszont a Plútó bolygó-mivoltát kérdőjelezték meg. Mindenesetre abban egyetértés volt a tudósok között, hogy meg kell alkotni a bolygó konkrét definícióját - eddig ugyanis nem volt ilyen.

Augusztus végén Prágában a csillagászok úgy döntöttek, hogy Naprendszerünkben nyolc nagybolygó és három törpebolygó található. Az IAU által létrehozott új kategóriába a lefokozott Plútó, az akkori nevén Xéna (ma Erisz), valamint - a Mars és Jupiter közötti kisbolygó öv legnagyobb képviselője - a Ceres tartozik. A Plútó hivatalos ,,neve" pedig 134340 lett.

Az Erisz a Naprendszerben eddig felfedezett legtávolabbi bolygó, háromszor olyan messze van a Naptól mint a Plútó. Átmérője 3000 kilométer, vagyis közel 700 kilométerrel nagyobb, mint a Plútóé. A Napot 560 földi év alatt kerüli meg, és mintegy 14,5 milliárd kilométerre van a Földtől.

A keresztelőn nem csak a bolygó, hanem a holdja is nevet kapott. Mostantól Erisz lánya után Düsznomiának hívják a holdat. Düsznómia a törvénysértés és a törvénytelenség istennője volt a görög mitológiában. A két keresztelővel azért kellett több mint egy évet várni, mert bizonytalan volt az égitestek besorolása. Michael Brown, a Kalifornia Műszaki Intézet (California Institute of Technology) kutatója, az Erisz felfedezője - aki korábban a Xéna becenevet adta a bolygónak - reményét fejezte ki, hogy az új név hamarosan bekerül a köztudatba.
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Elég néhány másodperc…
  2006-09-16 14:21:59, szombat
 
  Néhány másodperc alatt a gyönyörű kisgyermekből testi fogyatékos ember lehet, elég, ha ráborul a forrásban lévő víz vagy megégeti magát...

ĺme néhány tanács, amelyet jó, ha szem előtt tartunk.

A gyermekágyat soha ne helyezzük fűtőtest közelébe, s ne legyen a közelében függöny se, mert a kisgyermek le tudja rántani a függönytartót.

Ne tegye lehetővé, hogy a kicsi a forró dolgok közelébe kerüljön. Kiskorától vezesse rá, hogy ne érintse meg őket. Veszélyes lehetnek a szabadon lógó zsinórok is.

Ha új elektromos háztartási gépet vásárol, biztonságosat válaszszon.

Mivel a gyerekek szeretnek a kapcsolóba szöget, csavarhúzót dugni, minden kapcsolót fedővel védjen.

Az orvosságot, tisztítószert az eredeti csomagolásban tartsa úgy, hogy a gyerekek ne érjék el. A színes üvegek kimondottan csábítják őket.

A kulcsot semmiképpen se hagyja az ajtóban, mert a kicsi véletlenül rázárhatja, de kinyitni már nem tudja.

Ne engedje, hogy gyermek zokniban futkosson a csúszós parkettán. A szőnyeget csúszásgátlóval lássa el.

Soha ne hagyja a gyereket olyan szobában, ahol nyitva van az ablak. Még akkor se, amikor nincs semmi, amire felállhat és kimászhat.

A tiszta üvegre ragasszon matricát, hogy a gyermek lássa, üveg van ott. Ha a veszélyes szobanövényeket nem tudja biztonságba helyezni, inkább mondjon le róluk.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Fiús dolgok
  2006-09-16 14:19:32, szombat
 
  Mindkét esetben rendkívül fontos a korai felismerés és a megfelelő kezelés
Fitymaszűkület és rejtettheréjűség
Mi a normális és mi nem az? Mi is valójában a fityma? Normális körülmények között a gyerek kétéves koráig az előbőr hozzá van nőve a makkhoz, s ezzel védi például a pelenkától, széklettől stb. A második évben spontán merevedéskor és vizeléskor a bőr leválik a makkról, s a fitymát könnyen fel lehet húzni.

Az urológusok kétéves kor előtt nem ajánljuk a fityma felhúzását. Ha ügyetlenül csinálják, akkor a kisfiúnak fájdalmat, kellemetlenséget okozhatunk. A második életév után főleg fürdés után meg lehet próbálni ezt a műveletet. A kisfiút legkésőbb négyéves koráig meg kell tanítani, hogyan húzza fel a fitymát, hogy egyedül is tisztán tarthassa. A fitymának könynyen kell visszakerülnie a makkra. Ha ez nem sikerül, azonnal keresse fel az urológust. Ez a helyzet azonnali beavatkozást igényel, a makk megduzzadhat, aminek súlyos következményei lehetnek.

Mikor kell a kicsit megmutatni a orvosnak?

ha a gyermek helytelenül, erőltetetten pisil, közvetlenül a pisilés után ismét ingerli a vizelés, amikor pisiléskor sír, a vizeletsugár vékony, amikor a fitymába folyik a vizelet, amely lufiszerűen megnagyobbodik. Mindez fitymaszűkületre utalhat.

ha a második életév után sem sikerül a fitymát felhúzni,

ha a fityma alatt faggyú halmozódik fel, ami begyulladhat,

ha a fityma begyullad, a hímvessző vörös és fájdalmas.

Mi a rejtettheréjűség?

A herék a méhen belüli fejlődés idején a hasüregben helyezkednek el. Rendszerint már újszülött korban ,,leszállnak" a herezacskóba, néha azonban valamilyen okból a hasüregben rekednek. Ez ugyan nem okoz panaszt, mégis fontos a korai felismerés. A hasüregi meleg ugyanis árt a heréknek. Ha nem kezelik idejében a kétoldali rejtett heréjűséget, azaz a herék nem kerülnek a helyükre, a herezacskóba, úgy a spermiumok és a férfihormon termelődése zavart szenved, elveszhet a nemzőképesség. Sőt a hasüregben maradt herék hajlamosabbak a rákos elfajulásra.

Nem is olyan egyszerű feladat a rejtettheréjűség megállapítása. Érdekes módon gyakrabban gondolnak rá, mint ahányszor valójában előfordul. Ennek az az oka, - különösen gyerekeknél - , hogy a here a legkisebb ingerre, hidegre, érintésre visszahúzódik, pontosabban finom kis izmai visszarántják a lágyékcsatornába. Ezért célszerű nyugalomban, például fürdés közben is megfigyelni, helyükön vannak-e a herék?

Valódi rejtettheréjűség esetén a terápiát kétéves kor előtt el kell kezdeni. A kezelés sebészi, mely kiegészülhet hormonterápiával.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Az idős beteg házi ápolása
  2006-09-16 14:14:25, szombat
 
  Az ápolásra szoruló és beteg emberek - az elesettségük fokától függetlenül - gyakran elviselhetetlennek, követelőzők és nagyon terhesek lehetnek. Mindenkinek, aki az ápolásukra vállalkozik, ezzel előre tisztában kell lennie, erre fel kell készülnie. Az ápolónak a feltűnő pszichés megnyilvánulásokat a helyükre kell tudni tenni. Ugyanakkor minden ápoló nagyon sokszor a hála és az odaadás jeleit is kapja, tapasztalja a betegeitől. Néhány pszichés magatartásformára mindenképpen fel kell készülniük:

1. A beteg értelmetlen magatartása

Az érzékszervek a környezetből ingereket vesznek és dolgoznak föl. A beteg embernél - az egészségessel összehasonlítva - megváltozhattak ezeknek az érzékszervi ingereknek a felvétele és feldolgozása. Ez oda vezethet pl., hogy a halk hangokat esetleg nem hallja meg és a normális erősségű hangot viszont rákiabálásként érzékeli. Az ágyban a takaró elviselhetetlen nyomás érzetét keltheti, ugyanakkor a hólyag feszülését nem vagy csak későn észleli és a vizeletét maga alá ereszti. Apróságok, amiken az egészséges ember könnyedén túlteszi magát, a beteget ingerlik, sőt kínozzák. Gondolni kell ezekre a körülményekre és nem szabad az ápolásra szoruló ember megfelelő reakcióit tudatosan rosszindulatúaknak tekinteni. Az egészen nyilvánvaló érzékcsalódásokról és téves eszmékről (hallucinációkról), amelyek pl. magas láz esetén, vagy bizonyos gyógyszerek hatására léphetnek föl, mindig tájékoztatni kell az orvost, aki megteszi a szükséges intézkedéseket és tanácsot is ad, hogy a jövőben mi legyen az ápoló magatartása.

2. ...én-mániája

A legtöbb beteg ebben a helyzetben - sokkal jobban, mint máskor - a figyelmét a saját jóllétére és testének állapotára összpontosítja. Más emberek, más problémák gyakran a háttérbe szorulnak. Egyáltalán nem jellembeli gyengeség, ha a beteg magát helyezi a középpontba, a panaszait legsúlyosabbaknak tekinti és mások együttérzését hiányolja. A magára koncentrálás természetes reakció és a beteg önfenntartásának kifejeződése. Ha olyan összehasonlítással, mint pl. ,,másoknak sokkal rosszabb a soruk" próbáljuk őt befolyásolni, rendszerint nem érünk el eredményt. Igyekezzünk a beteget a panaszkodása során is meghallgatni, azonban mégis kiegyensúlyozott maradni és biztatni őt, lelket önteni bele. Vannak azonban betegek, akik a súlyos helyzetekben inkább arra hajlamosak, hogy saját jóllétüket elhanyagolják. Helytelen, ha a betegtől általában távol tartjuk a mindennapok eseményeit és esetleg a problémáit is. Ha a beteg szellemileg aktív, be kell őt vonni az aktuális események megbeszélésébe, hogy ne csak a betegsége körül forogjon minden gondolata.

3. ...félelmei

Minden beteg fél, szorong. Aggódhat a jövője miatt, félhet attól, hogy rosszabbodni fog az állapota, vagy szoronghat a műtét miatt. Még a legrobosztusabb, kifelé félelmet nem ismerőnek látszó ember is bensőjében tele lehet félelemmel. Nem szabad az ápolásra szoruló embert szorongásaival és kérdéseivel magára hagyni. Gyakran egy nyílt beszélgetés segít. A be nem vallott félelmek ingerült, vagy agresszív reakció kiinduló pontjai lehetnek, amelyek az első pillanatban igazságtalanoknak tűnnek. Ilyenkor az a veszély fenyeget, hogy az ápoló igazságtalanul és agresszíven válaszol - és ezzel még jobban fokozza a beteg félelmét.

4. ...hálátlansága

Sok beteg hálás az ápolójának és nagyra értékeli a törődését, munkáját. Előfordul azonban, hogy egyes betegek agresszíven viselkednek, és ezáltal hálátlanoknak tűnnek. Valójában azonban e reakció gyakran a saját sorsuk miatt érzett düh és kétségbeesés megnyilvánulása. Mégis: olyan magatartás esetén, ami a gyógyulást veszélyezteti, illetve a betegség súlyosbodásával fenyeget, az ápolónak következetesen tartania kell magát a szükséges intézkedésekhez. Ez esetleg ,,népszerűtlen" rendszabályok, pl. a dohányzási tilalom betart(at)ására is vonatkozik.

5. ...passzivitása

Egyes betegek minden megterhelést elutasítanak. A legnagyobb mértékű törődést követelik meg, demonstrálják a tehetetlenségüket, minden utasítás és tanács értelmét kétségbevonják. ĺgy olyan passzivitás lesz úrrá rajtuk, ami az ápoló minden kezdeményezőképességét és leleményességét kimeríti.

Sok együttérzéssel kell elérni, hogy a betegek az ápolásban aktív partnerek legyenek, maguk is igyekezzenek meggyógyulni, vagy legalábbis a jelenlegi állapotukban megmaradni és az ápolói intézkedéseket aktívan támogassák. Gyakran elég, ha a beteg további terveire utalunk, az unokára, aki a nagyapát ill. nagymamát hamarosan vissza szeretné kapni.

Minden segítségnyújtásnak állandóan az legyen a célja, hogy a beteget aktiválja, lelkileg ösztönözze és lehetőleg nagy önállósághoz segítse. Gondoljunk arra, hogy a segítséghez és együttérzéshez hozzá lehet szokni. Sok ember számára izgalmas dolog az érdeklődés és az együttérzés középpontjában lenni. Ezáltal azonban passzivitása fokozódhat.

6. ...türelmetlensége

Az idült betegek a betegségük lefolyását illetően gyakran türelmetlenek. Nem veszik tudomásul az előrehaladásukat, állapotuk javulását és kételkednek az eredményekben. Jól teszi az ápoló, ha a beteg minden előrehaladását regisztrálja és megbeszéli. A láz csökkenését, a testsúly kismértékű növekedését, a jobb alvást - mindezt értékelni, méltatni kell. Különösen a nagyon hosszan tartó, vagy gyógyíthatatlan betegség esetén ki kell a nap kis eredményét hangsúlyozni, még ha az csak egy eredményes székletürítés volt is.

7. ...elégedetlensége

A megelégedett beteg a szerencsés esetek közé tartozik. Mindaz, amit eddig leírtunk, magyarázatul szolgál. Az elégedetlenség mögött valójában gyakran a túlzott aggódás, a szkepszis és az egzisztencia féltése rejlik. Mindenkinek, aki betegápolást vállal, ezzel a különleges helyzettel, amely hibás reakciókat sem zár ki, tisztában kell lennie. Bármennyi megértést is tanúsít az ápoló a beteg, vagy az ápolásra szoruló helyzetével szemben, nem szabad, hogy a beteg terrorizálja őt. Ha az elégedetlenség bénító akadékoskodássá fajul és a betegnek semmi sem jó, akkor nem tekinthető embertelenségnek, ha a kifogásokat visszautasítjuk.

Sok megértéssel és együttérzéssel sikerül mégis elérni, hogy a betegek pszichés különlegességeit és reakcióit helyesen értékeljük és semmit se vegyünk zokon, hanem velük együtt örüljünk.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2006.08 2006. Szeptember 2006.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 219 db bejegyzés
e év: 1189 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 224
  • e Hét: 224
  • e Hónap: 5062
  • e Év: 429280
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.