Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 257 
Nemsokára elkészül ...
  2006-10-31 20:02:20, kedd
 
  A tervezett eszközök mindegyike egy-egy kiválasztott, viszonylag szűk hullámhossz-tartományban képes a varázsköpeny szerepét betölteni
Nemsokára elkészül a láthatatlanná tevő köpeny?

Még nincs kész a láthatatlanná tevő köpeny, de az első eredmények is fantasztikusak. Először a Science on-line kiadásában tették közzé a napokban az amerikai Duke Egyetem munkatársai az egyelőre csak a mikrohullámú tartományban működő, valódi ,,varázsköpeny" leírását.

A ,,varázsköpeny" tulajdonságai

A kutatók eredetileg természetesen nem egy láthatatlanná tevő csodaeszköz megalkotására törekedtek. Az események a tudomány belső logikáját követték. Már csaknem negyven éve annak, hogy Victor Veselago érdekes tényre figyelt fel. Van két olyan, az anyagokra jellemző tulajdonság - az elektromos áteresztőképesség (permittivitás) és mágneses áteresztőképesség (permeabilitás) -, amely pozitív és negatív értéket egyaránt felvehet, de nincs olyan anyag, amelyben mindkét mennyiség negatív értékű lenne. Vannak negatív elektromos permittivitású anyagok, például egyes fémek (ezüst, arany, alumínium) az optikai frekvenciák tartományában. Vannak negatív mágneses permeábilitású anyagok, pl. rezonáló ferromágneses vagy antiferromágneses rendszerek, de a két negatív érték együtt sohasem valósul meg. Veselago azt elemezte, létrehozható-e, és milyen tulajdonságokkal rendelkezne egy ilyen, a természetben nem létező anyag.

Arra a következtetésre jutott, hogy létre lehet hozni ilyen anyagot. A különleges anyag természetesen különleges tulajdonságokkal bírna, szinte minden elektromágneses jelenség másképp zajlana benne. Az egyik legfurcsább következmény a negatív törésmutató fellépése lenne. A fény egy ilyen közeg határához érve nem hatolna be a negatív törésmutatójú anyagba, hanem azt megkerülve haladna tovább. Az ilyen anyagból készült tárgy láthatatlanná válna, viszont láthatóvá válna az általa eltakart, mögötte levő tárgy.

Az 1990-es évek közepén elkezdték részletesen elemezni ezeknek a csak elképzelt különleges anyagoknak a tulajdonságait. Nevet is kaptak, ezek lettek a metaanyagok (angolul metamaterial). A negatív anyagi jellemzőkkel bíró metaanyagok paraméterei függenek az elektromágneses hullámok frekvenciájától, tehát a paraméterek értéke a frekvenciával együtt változik. Ugyanakkor a negatív paraméterű anyagok a pozitívokkal szemben csak viszonylag keskeny frekvenciatartományban használhatók. Ezzel magyarázható a metaanyagok hiánya a természetben, a negatív elektromos, illetve mágneses jellemzők ugyanis teljesen más frekvenciatartományban jelennek meg. A fizika törvényei ugyanakkor nem zárják ki, nem teszik eleve lehetetlenné, hogy a két paraméter egyszerre vegyen fel negatív értéket. John Pendry és tőle függetlenül Ulf Leonhardt megadta a metaanyagok elkészítésének receptjét. A metaanyag parányi elemek ismétlődéséből áll. Az elemek méretét és egymástól való távolságát úgy kell megválasztani, hogy az jóval kisebb legyen a felhasználandó elektromos sugárzás hullámhosszánál.

Az egyik összetevő az elektromos, a másik a mágneses tulajdonságért felel. Az építőelemek parányi hurkok, vezetődarabok, ezeket helyezik el szabályosan ismétlődő rendben. Idén márciusban a metaanyag-receptek közzététele kapcsán a Pennsylvania Egyetem egyik munkatársa azt nyilatkozta a Science-nek, hogy öt éven belül megjelenhet a rádióhullámok tartományában működő metaanyag.

Nem kellett öt évig várni. Október közepén megjelent az első működő eszköz leírása. A receptet kidolgozó J. Pendry is részt vett a Duke Egyetemen David R. Smith vezetésével dolgozó kutatócsoport munkájában. Az eszköz egyelőre nem három, hanem csak két dimenzióban működik. Kis méretű, átmérője kb. 10 cm. A korábbi elképzelésektől eltérően ez a metaanyag nem köbös, rácsos felépítésű, hanem koncentrikus körökből áll. Az építőelemek üvegszálas felületre szerelt rézkarikák és -drótok. A kísérletben egyértelműen megfigyelték, hogy az elektromágneses hullámok megkerülték a metaanyaggal körbevett objektumot, úgy, ahogy a folyó vize megkerül egy sima felületű sziklát a mederben.

A várható folytatás

A folytatás többirányú lesz. Mindenekelőtt megépítenek egy háromdimenziós modellt, és tovább tanulmányozzák a metaanyagok viselkedését. A vizsgálatokat el fogják végezni más hullámhossz-tartományokban is. A feladat egyre nehezebbé válik, ahogy a rövidebb hullámhosszak felé közelednek, hiszen a metaanyag építőelemeinek lényegesen kisebbnek kell lennie a ráeső sugárzás hullámhosszánál. A látható fény tartománya már a nanoméretek világában való építkezést kíván meg. A kutatásokkal párhuzamosan elindulhat a laboratóriumban bevált megoldások gyakorlati alkalmazásainak megvalósítása. A tervezett eszközök mindegyike egy-egy kiválasztott, viszonylag szűk hullámhossz-tartományban képes a varázsköpeny szerepét betölteni. Pillanatnyilag még ötlet sincs arra, hogyan lehetne egy széles hullámhossztartományban, pl. a látható fény teljes tartományában hatékony metaanyagot elkészíteni. Egyelőre (?) továbbra is a fantázia világában maradnak a Harry Potter vagy a Star Trek hősei által viselt, láthatatlanná tevő varázsköpenyek.
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Spenótos-babos saláta
  2006-10-31 20:00:16, kedd
 
  Hozzávalók:

50 dkg konzervbab, 20 dkg friss spenótlevél, 2 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, póréhagyma, 1-1 darab színes kaliforniai paprika, 2 dl zöldségleves (lehet kockából is), 1 pohár joghurt, só, darált bors.

Elkészítése:

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagyobb serpenyőben, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a felkarikázott pórét, és a nagyobb darabokra vágott színes paprikákat. Kis lángon süssük pár percig, majd öntsük bele a leszűrt babkonzervet is. Sóval, darált borssal ízesítsük, és öntsük fel a zöldséglevessel. Pároljuk néhány percig, amikor a leve kezd elpárologni, adjuk hozzá a megmosott spenótleveleket. Forgassuk bele a forró babba a spenótot, várjuk meg, míg összeesik, majd melegen tálaljuk. Tetejére egy kanál joghurtot kanalazzunk. Finom kiegészítője bárány-, sertés- és halpecsenyének.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Magyar származású űrturista
  2006-10-31 19:58:37, kedd
 
  Charles Simonyi 17 évesen disszidált az USA-ba

Washington. Charles Simonyi magyar származású amerikai szoftverfejlesztő mérnök a világ ötödik űrturistájaként március 9-én utazik a Nemzetközi Űrállomásra egy Szojuz orosz űrhajó fedélzetén. Ezt az utat amerikai részről szervező Space Adventures cég jelentette be. Simonyi két asztronauta társaságában utazik a Föld körül 350-400 kilométeres magasságban keringő űrállomásra. Nyolcnapos utazásának és kiképzésének ára 20-25 millió dollár.

,,Amerikaiként fogok utazni, de világos: a repülés alatt el kell hogy ismerjék magyar származásomat" - mondta október elején Washingtonban, amikor átvette a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést. Ezt kimagasló programfejlesztői munkásságáért, valamint az amerikai Magyarország-kép építése terén szerzett érdemeiért adományozták neki. Az 58 éves Simonyi ideje döntő részét a Moszkva melletti Csillagvárosban felkészülésre fordítja, nagyon sokat tanul, egyebek között oroszul is. A személyére szabott űrruhát január 10-én próbálhatja fel. A milliárdos mérnök elmondta, webes naplót fog vezetni élményeiről. ,,Mindenkivel meg szeretném osztani, amit tanulok, különösen a gyerekekkel." Bár segíteni fog bizonyos tudományos kísérletek végrehajtásában, alapvetően nem lesz semmi feladata, figyelni fogja a külvilágot az ablakon keresztül és fotókat készít majd.

Charles Simonyi a 2001-ben elhunyt Simonyi Károly professzor fia, a Microsoft szoftverfejlesztésének volt irányítója és Bill Gates korábbi közvetlen munkatársa. Budapesten született 1948-ban, 17 évesen disszidált az Egyesült Államokba. Nevéhez fűződik az első úgynevezett alakhű (wysiwyg) szövegszerkesztő megalkotása, és a Microsoftnál ő irányította a Word és az Excel programok fejlesztését.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Zöldséges makaróni
  2006-10-31 19:57:00, kedd
 
  Hozzávalók:

50 dkg különféle zöldség: kockára vágott sárgarépa, 1 cm-es zöldbab, zöldborsó, kockára vágott karalábé, kukorica stb., 40 dkg rövid vékony csőtészta, 25 dkg füstölt hús, darálva, 20 dkg reszelt sajt, 10 dkg vaj, 3 dl tejföl, só.

Elkészítése:

A zöldséget kevés sós vízben meg kell főzni. Ha kész, tegyük bele leszűrve egy vajjal kikent tűzálló tálba. A zöldség levéből kétszer anynyit forraljunk fel, mint amennyi a tészta térfogata és abban főzzük meg fedő alatt. A tészta fel fogja szívni a zöldséglevet és csodálatos íze lesz. Nem szabad teljesen megfőzni a tésztát, ha elvágjuk, maradjon belül egy nagyon vékony fehér csík! Borítsuk bele a zöldségbe az így megfőzött tésztát és a füstölt húst, és így forrón keverjük öszsze az egészet a vaj, a reszelt sajt és a tejföl felével. Sózzuk meg ízlés szerint. A maradék reszelt sajtot keverjük össze a tejföllel, és kenjük a tészta tetejére. Erre morzsoljuk rá a maradék vajat, és lefedve, közepesen meleg sütőben süssük addig, amíg a teteje szép piros nem lesz. Nagyon finom, üdítő és laktató. Savanyúsággal is tálalható.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Megértéssel sokat ellehet érni
  2006-10-30 02:05:13, hétfő
 
 
Ez a típusú személyiségzavar általában az emberek 2-3%-nál fordul elő. Jellemző tünete a hangulat szélsőséges hullámzása: hol meglepően kedvesek és odaadóak, hol pedig kíméletlenül követelőzőek. Szélsőségesen képesek szeretni, vagy éppen gyűlölni valakit, sokszor ugyanazt az embert szeretik és gyűlölik is. Ezáltal környezetük egyes tagjai igen jó kapcsolatot alakítanak ki velük, míg mások látni sem akarják őket aszerint, hogy a beteg melyik emberhez hogyan viszonyul. Mivel képtelenek érzéseik, szorongásaik fékezésére, kiszámíthatatlanul reagálnak a körülöttük történő eseményekre, sosem lehet tudni, hogy épp jókedvükben vannak-e, vagy pedig dühösen reagálnak, ha szólunk hozzájuk. Az ilyen ember családja számára sokszor jelent gondot a beteg gyakori depresszív hangulata, szorongásos rohama vagy éppen az agresszív viselkedése, melyet maguk a betegek önerőből képtelenek befolyásolni. A depresszív hangulat elfajulhat egészen az öngyilkossági gondolatokig is. Ezzel ellentétben az ilyen embereknek nagy igényük van arra, hogy valaki állandóan törődjön velük. Ilyenkor gyakran kérnek tanácsokat vagy épp ellenkezőleg, azt igyekeznek bizonyítani, hogy mennyire alkalmasak gondoskodni másokról. Az elhagyatottság szinte mindig szorongást vált ki náluk. Másik jellemző tulajdonságuk az, hogy könnyen hozzászokhatnak a gyógyszerekhez, főleg a fájdalomcsillapítókhoz, hangulatjavítókhoz, melyek oldják állandó szorongásukat. A szakirodalom szerint a betegség kialakulásában szerepet játszik a korai anya-gyermek kapcsolat. Masterson szerint az anyák rosszul kezelik 2-3 éves gyermekük önállóságra való törekvését, esetleg figyelmetlenül viszonyulnak gyermekeik érzéseihez. Más adatok szerint a betegség kialakulásában szerepet játszhatnak kora gyermekkori lelki sérülések, fizikai, esetleg szexuális visszaélések stb. A stabil kapcsolat hiánya az oka annak, hogy nem tud ragaszkodni, képtelen stabil kapcsolatot fenntartani másokkal és saját magával. Maga a betegség kezelése sem egyszerű. A feltáró pszichoterápia az, amely a személyiség bizonyos fokú átalakítására törekszik. Ezt a kezelést sokszor nehezíti az, hogy a beteg elvár egy gondoskodó magatartást, ugyanakkor dühös kirohanásaival nehezíti, hogy ezt megkaphassa. A terapeuta ilyenkor azzal könnyíti meg a kezelést, hogy a beteg haragos viselkedésére nem haragos viselkedéssel, esetleg bosszúállással reagál. Fontos, hogy stabil, bizalomteljes kapcsolat alakuljon ki a beteg és a terapeuta között. A családnak is tudatosítani kell, hogy lelki betegségről van szó, mely kihat a viselkedésére is. Megértéssel, támogatással lehet javítani a beteg állapotán. Szükség szerint, mint ahogy ezt orvosuk helyesen meg is tette, gyógyszeres kezeléssel tovább lehet csökkenteni a páciens szorongásait, hangulati ingadozásait, impulzív magatartását.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Gondolkodjon élethossziglan!
  2006-10-30 02:02:26, hétfő
 
  Ha izmainkat nem használjuk, elsorvadnak, és hasonló történik az agysejtekkel is

Idősebb korban életünk minőségét főként szellemi képességeink frissessége határozza meg. Éppen ezért ijedten és aggodalommal vesszük észre közeli hozzátartozóinkon és nem egyszer saját magunkon is az öregedés, a szellemi leépülés első jeleit: a gyengülő memóriát, az emlékezetzavart, a tanulási és a koncentrálóképesség csökkenését.

Az orvosi rendelőben megforduló betegek gyakran panaszkodnak romló szellemi képességeik miatt. A fokozódó társadalmi elvárások következtében már a középkorúak érzékelik memóriakapacitásuk, koncentráló- és tanulási képességük csökkenését. Mindezek a panaszok leggyakrabban agyi keringési zavarok következtében alakulnak ki.

Az agyi keringési zavarok hátterében leggyakrabban érelmeszesedés áll. Az érelmeszesedés fokozatosan alakul ki. Az erek falán először koleszterin rakódik le. Az érfal az adott területen megvastagszik, rugalmatlanabbá válik, különösen akkor, ha a koleszterinhez a későbbiek során mész (kalciumlerakódás) is társul. ĺgy alakul ki a meszes plakk, mely szűkíti az eret.

Az elmeszesedett agyi erekben kialakulhat trombózis, és a rugalmatlan, meszes erek egy hirtelen izgalom, vérnyomás-emelkedés következtében el is szakadhatnak, ilyenkor vérzés következik be. A nyaki erek plakkjain képződött trombus pedig tovasodródva agyembóliát okozhat. Ezeket nevezzük összefoglaló néven agyi érkatasztrófának, szélütésnek vagy sztróknak.

Jóval gyakoribb az általános érelmeszesedés. Ebben az esetben a szűkült ereken kevesebb vér áramlik, ezért az érzékeny idegsejtek oxigénellátása romlik, egyes sejtek el is pusztulnak, és ez az agyi funkciók - koncentráció, memória, tanulási képesség, gondolkodás, ítéletalkotás, alkalmazkodóképesség - romlásához vezet.

Ha izmainkat nem használjuk, akkor azok elsatnyulnak, elsorvadnak, s egyre gyengébbek leszünk. Hasonlóképpen működnek az agysejtek is. Ha nem használjuk, nem eddzük őket, akkor szellemi képességünk gyorsan hanyatlásnak indul.

Mindaddig fiatalok maradunk, és megőrizzük szellemi képességeinket, amíg kifelé fordulunk, nyitottak vagyunk, kíváncsiak vagyunk a világra, az emberekre. Viszont rendkívül gyorsan megöregszünk, és szellemi képességünk is gyors hanyatlásnak indul, ha beszűkülünk, ha bezárkózunk, elmerülünk kicsinyes gondjainkba, testi panaszainkba és tüneteinkbe.

Nincs fárasztóbb és unalmasabb, mint az az idős ember, aki már csak a múltban él, s a jelenben legfeljebb egészségét félti aggályosan; aki ,,társadalmi életét" a háziorvosi vagy szakorvosi rendelők várószobájában éli és kizárólag testi panaszairól, betegségéről ,,társalog". Az ilyen ember rendkívül beszűkül, szinte kizárólag egészségével - pontosabban a betegségek, az öregedés tüneteivel foglalkozik. Szüntelenül ellenőrzi pulzusát, vérnyomását, székletét. Paradox módon ezzel nem egészségesebbé, hanem betegebbé válik. Nem beszélve arról, hogy ezzel az időtöltéssel elfecsérli mindazt, ami örömet szerezhetne számára, vagyis mindazt, amiért élni érdemes.

Tanácsok

Éljünk tehát egészségesen: táplálkozzunk kiegyensúlyozottan, próbáljunk lemondani a káros szenvedélyekről, mozogjunk minél többet, de ne fordítsuk érdeklődésünket túlságosan testi tüneteink felé.

Az agyi keringési zavarok megelőzése érdekében elsősorban az érelmeszesedést elősegítő kockázati tényezők (rizikófaktorok) csökkentése ajánlott. Ezek közül legfontosabbak a dohányzás, a magas koleszterinszint, az elhízás, a magas vérnyomás, a mozgásszegény életmód. Ezen túlmenően hasznosak lehetnek az agyi keringést javító természetes készítmények is.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Tudnunk kell, hogy ...
  2006-10-30 02:00:24, hétfő
 
  Két hét elteltével fokozatosan csökken a túlélési esély, visszafordíthatatlan károk keletkeznek
Tudnunk kell, hogy a kómából van visszaút

Súlyos balesetek, elhatalmasodó betegségek az alapvető életjelenségek többségét megszüntethetik, s a sérült vagy beteg közhasználatú szóval élőhalottá válik. A környezeti ingerekre nem reagál, nyitott szemmel, mozdulatlanul fekszik, hiszen kómába esett. Ez az emberhez méltatlan állapot hetekig, hónapokig, olykor évekig is eltarthat.

Hozzátartozók, akik heteken, hónapokon keresztül látogatják az intenzív osztályon magatehetetlenül fekvőt, remény és kétségbeesés között. Betegek, akiket gépek tartanak életben. És róluk szóló filmek, regények, melyek nem ismerik a fantázia határát. Ami közös mindegyikükben, az egyetlen szó: kóma. A kómáról kisebb-nagyobb riadalommal beszélnek az emberek. Valójában milyen élethelyzetet jelent? Legjobban úgy világíthatjuk meg jelentését, ha összehasonlítjuk az alvással. Az alvás természetes élettani folyamat, a kóma viszont kóros folyamat. Az alvásból bizonyos ingerek hatására felébredünk, közben vérnyomásunk, vérkeringésünk, légzésünk normálisan működik. A kómában lévő beteg a megszokott ingerekre nem reagál. Ezeknek a reflexjelenségeknek a hiánya utalhat a kóma mélységére. A kóma mögött mindig kóros jelenséget kell keresnünk. Legfőbb oka lehet például gyógyszermérgezés, vagy az agyban keletkező vérömleny, szénmonoxid-mérgezés, szívelégtelenség, tüdőembólia, s kómába eshet - inzulin hiányában - a cukorbeteg is. Nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk: az agyban oxigénhiány lép fel. Sokszor terápiás céllal tartják mesterségesen kómában a beteget. Egyik formája az, amit orvosok, szakemberek jelenlétében alkalmaznak a műtőben. Nagyon szigorú monitorozással, betegellenőrzéssel végzik. A másik megoldást az intenzív osztályokon alkalmazzuk. Vannak olyan betegségek, melyek gyógyításánál nagyon fontos, hogy a páciensek oxigénigényét csökkentsük, úgy, hogy a légző izmok terhelését mérsékeljük. Ezek a betegek ezért általában lélegeztetőgépen vannak. Az tévhit, amikor a látogatók belépve az intenzív osztályra, meglátva a gépekre, csövekre kötött betegeket, azonnal a közelgő halálra gondolnak. Ez a fajta kóma a gyógyulást segíti. Minimális az eshetősége annak, hogy a mesterséges kómából nem tér vissza a beteg. Ilyenkor a kudarcnak más oka is van. Elsősorban maga az eset súlyossága, - mondjuk az agy súlyos oxigénhiányos állapota, amit a baleset vagy a betegség idézett elő.

Amikor megszűnik az ok, amiért az állapotot létrehoztuk, a kómát meg kell szakítani. Kényesebb kérdés, hogy mikor dönthetünk úgy, hogy nem tartjuk tovább gépen a beteget. Bizottságot hívnak össze, a folyamatosan a beteg mellett lévő szakorvosok, ápolók, kisegítők döntenek a további lehetőségekről. De ezekben az esetekben mindig megállapítható az agyhalál. Hozzá kell tenni, ez nagyon nehéz döntés, hiszen mindnyájunkban bujkál a csodavárás, a ,,hátha"?

Legyen a kóma akár természetes, akár mesterséges, tény, hogy narkózisok után, mélyen altatott személyeknél is előfordul, hogy emlékeznek az altatási fázisban történtekre. Visszamondanak olyan dolgokat, amit éberen nem is érzékelhettek volna, csakis kómás állapotban. De amiről mesélnek, azok gyakran valós tények. Tehát valamit érzékelnek a külvilágból. Ezért műtétek alkalmával úgy beszélünk, mintha a beteg mindent értene, felfogna, lényegében hozzá beszélünk. Soha nem tudhatjuk, mit érzékel. Semmi esetre sem mondunk olyat, ami esetleg negatív hatású lehet, vagy a remény kis szikráját is kiolthatja.
 
 
2 komment , kategória:  Egészségünk  
Edzett szív, jó keringés
  2006-10-30 01:58:23, hétfő
 
  Előzetes kivizsgálás nélkül nagyon kockázatos elkezdeni a rendszeres mozgást

A szív- és érrendszeri tartalékkapacitás a szervezetnek és azon belül a keringési rendszernek azt a képességét jelenti, amivel fizikai terhelésre a nyugalmi teljesítménynek a sokszorosát képes szinte pillanatok alatt mozgósítani és az edzettségtől függően azt hosszabb-rövidebb ideig fenntartani. Ennek a nagyszerű képességnek a kiteljesedéséhez a bonyolult szabályozórendszer épségére, valamint a szabályozás célszerveinek kifogástalan állapotára van szükség. Bármelyik sérüljön is, a várt teljesítménynövekedés elmarad.

Meddig bírja a pumpa?

Tudta, hogy a szívnek a szivatytyúhoz hasonlóan 11 000 liternyi vért kell átpumpálnia az érrendszernek nevezett 240 000 km hosszú csőhálózaton? Ha megfelelően karbantartjuk a szívműködést és a csőrendszert, akkor szívünk 120 évig képes lenne zökkenőmentesen ellátni feladatát. A kis ökölnyi, nagyjából 300 gramm súlyú, rendkívüli teherbírású szerv 3 milliárdszor ver 80 év alatt. Ám, hogy e funkciónak eleget is tehessen, nagyban rajtunk áll.

Infarktuskiváltó tényezők

A felfokozott izgalmi állapotnak kitett szív izomzata az érrendszer megromlott vér- és oxigénszállítása miatt súlyosan károsodhat, akár el is halhat. Ez a betegség a mindenki által ismert és rettegett szívinfarktus. Mivel a szívinfarktus, azaz a szívizomelhalás, a szívizom egy darabja működésének végleges elvesztését jelenti, minden erőnkkel meg kell akadályozni kialakulását. A szívinfarktus kialakulását az arra hajlamosító tényezők és azok együttes hatása okozza. Legfontosabbak a következők:

a szülők 60 éves kora előtt elszenvedett szívinfarktusa,

a férfi nem,

az életkor,

a rendszeres dohányzás,

a túlzott alkoholfogyasztás,

a súlyfelesleg,

az emelkedett koleszterin- és triglicerid érték,

a cukorbetegség,

a magas vérnyomás betegsége,

a mozgásszegény életmód,

a fizikai aktivitás hiánya.

Az edzés is lehet kockázatos!

A fentiek alapján egyértelmű, hogy a kockázati tényezők többsége befolyásolható, érdemben jelentős mértékben javítható. Az egyik legfontosabb éppen az utolsó, a mozgásszegény életmód. Az infarktus és más szív- és érrendszeri, keringéssel összefüggő betegség megelőzése céljából feltétlenül ajánlott a rendszeres fizikai tréning, fokozatosan növekvő teljesítménnyel. Sokan tudják is ezt, és igen sokan kapják orvosuktól azt a tanácsot, hogy végre el kell kezdeni valamilyen rendszeres edzést.

Ez azonban előzetes vizsgálat nélkül igen kockázatos lehet. A nemzetközi irodalom adatai szerint 30 éves kor felett megnövekszik, 40 felett pedig jelentős mértékben megugrik az előzetes kivizsgálás nélkül megkezdett fizikai aktivitás veszélye. Ezt nem szabad lebecsülni, hiszen szívinfarktus, vagy akár hirtelen halál is lehet a következmény. Különösen komolyan kell venni az életmódváltás és tréning bevezetése előtti állapotfelmérést azoknál, akik a fenti rizikófaktorok valamelyikét magukénak tudhatják.

(Ideál életmódmagazin)

(A jövő héten megjelenő tesztünk segítségével mindenki könynyen felmérheti szív- és érrendsze-rének állapotát.)

Mire jó a kardiofitnesz-szűrés?

A teszt során nagy klinikai gyakorlattal rendelkező kardiológus szakorvosok jelenlétében terheléses EKG vizsgálatot végeznek folyamatos EKG- és vérnyomás-ellenőrzéssel. Indirekt módon mérik a szervezet egészének oxigénfogyasztását. Ennek alapján teljes biztonságban megállapítható:

a fizikai terhelhetőség határa

a várható kockázat, illetve annak hiánya

a szív és a keringés állapotának változása néhány hónapos edzés vagy életmódváltás után.

Az eredmény birtokában megtervezhető az egyénre szabott edzésprogram. A kardiofitnesz teszt során felszínre került kóros eltérések korrekciójára is lehetőség nyílik.

Fontos!

A pulzusszám rendszeres sportolással csökken, s így a szív terhelése is mérsékelhető. Az edzett szív nyugalmi állapotban csak 60-szor vagy kevesebbszer ver, tehát 25%-kal kevesebbet kell teljesítenie, mint edzetlen állapotban. Ezzel annyi energiát képes megtakarítani, hogy a teljesítménye 20 évvel megnyúlik.

A szív állapota olyan, mint az azt tápláló ereké. Ha elzsírosodtak, meszesek az erek, romlik a szív izomszövetének vérellátása és tápláltsága is, tehát romlik a teljesítménye, az egész szervezet vérkeringése, anyagcseréje. Emiatt a sejtek hamarabb károsodnak, tönkremennek, regenerálódóképességük erősen visszaesik, s ezzel az élettartam radikálisan csökken.

JÓ TUDNI!

Amit a rendszeres tréninggel bárki elérhet:

17%-kal csökkenti a bélrák kockázatát;

37-72%-kal csökkenti a mellrák kialakulási esélyét;

40-60%-kal csökkenti a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulását;

50%-kal csökkenti a magas vérnyomás előfordulását.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Túróval és kr. töltött ravioli
  2006-10-30 01:56:09, hétfő
 
  Hozzávalók (4 személyre):

30 dkg liszt, 3 tojás, só, 30 dkg (lisztes) főtt krumpli, 15 dkg túró, 1 kis fej hagyma, 2 ek. olaj, őrölt bors, őrölt kömény, tojásfehérje a lekenéshez. A töltelékhez: 25 dkg gépsonka, 10 dkg reszelt parmezán, fél csokor petrezselyem zöldje, olvasztott vaj.

1. A lisztet a tojásokkal, sóval és kevés vízzel kemény tésztává dolgozzuk össze; elfelezzük, cipókat formázunk belőle, és fél órán át pihentetjük. A főtt krumplit burgonyanyomón áttörjük; a hagymát finomra vágjuk, és olajban aranysárgára pirítjuk; a túrót a krumplival, a hagymával, sóval, borssal és köménnyel jól összekeverjük, és teáskanálnyi, golyó alakú adagokat készítünk elő. A petrezselymet finomra vágjuk; a felcsíkozott sonkát összekeverjük a petrezselyemmel meg a sajttal.
1. A sütőt 220 °C-fokra előmelegítjük. Az egyik tésztacipót belisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, az egész felületét bekenjük tojásfehérjével; a töltelékgolyókat egymástól 5-5 cm-re rárakosgatjuk; ezután kinyújtjuk a másik tésztát is, és beterítjük vele a töltelékkel telerakott első tésztalapot; egy megfordított, 4 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval lenyomkodjuk a tésztaszéleket, majd egy nagyobbal kiszúrjuk a raviolikat; az így megtöltött tésztákat forrásban levő, bő, sós vízben, több részletben, adagonként kb. 8-10 perc alatt megfőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, tűzálló tányérokra szedjük, és megszórjuk a sonka-sajt keverékkel; végül meglocsoljuk olvasztott vajjal, és előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt meg nem olvad és a teteje szép színt nem kap.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Krumplileves bevert tojással
  2006-10-30 01:51:53, hétfő
 
  Hozzávalók (4 személyre):

10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyem, fél szál póréhagyma, 1 szárzeller, 50 dkg burgonya, 3 ek. olívaolaj, 1 babérlevél, egy csokor petrezselyem. A bevert tojáshoz: 1 ek. ecet, 4 tojás.

1. A zöldségeket és a krumplit megtisztítjuk, majd kis kockákra daraboljuk.
2. Az olajon megfuttatjuk a sárgarépát, zellert és póréhagymát. 1,5 liter vízzel, sóval, borssal és a babérlevéllel felforraljuk.
3. Beletesszük a burgonyát és a szárzellert. Amikor a burgonya épp megpuhult, a levest levesszük a tűzről, megszórjuk a petrezselyemmel.
Bevert tojás: Edényben vizet forralunk, belekeverjük az ecetet. Kis merőkanálba ütünk egy tojást, és a lobogva forró vízbe mártjuk. Pár pillanat, és a tojásfehérje elkezd a szélén keményedni; ekkor kiborítjuk a kanálból, s beleütjük a következő tojást. ĺzlés szerinti keménységűre főzzük. Amikor elkészült, szűrőkanállal átszedjük hideg vízbe, és leöblítjük benne.
A levest a tojással tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 257 
2006.09 2006. Október 2006.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 257 db bejegyzés
e év: 1189 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 218
  • e Hét: 1367
  • e Hónap: 4166
  • e Év: 428384
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.