Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Gyilkos lehet a menedzsertempó
  2006-11-25 16:15:23, szombat
 
  Egy átlagos testalkatú és fizikai aktivitású felnőttnek naponta 2000-2500 kilókalóriára van szüksége

Az aktív munkával töltött órák számának növekedésével járó rohanó tempó sokak életének egyik legfőbb jellemzője, akik így egyre kevésbé tudnak odafigyelni a megfelelő táplálkozásra. Ennek hosszú távon komoly egészségügyi következményei lehetnek. Fontos, hogy az étrend energiatartalma minden esetben - a szervezet energiaszükségletéhez alkalmazkodva - megfelelő legyen. Egy átlagos testalkatú és átlagos fizikai aktivitású felnőtt esetében ez napi 2000-2500 kilókalóriát jelent.

A ,,menedzser" életmódú embereknek azonban nemcsak a fenti tanácsokat érdemes megfontolniuk, hanem azt is, hogy a kapkodva étkezés és a nem megfelelően öszszeállított étrend is ártalmas lehet. A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja a napi ötszöri étkezés, de ha ez nem valósítható meg, legalább háromszor üljünk naponta asztalhoz..

A reggeli az egyik legfontosabb étkezés, a nap nagy részében a fizikai és szellemi teljesítőképességet is ez határozza meg. A reggeli legyen kiadós, főleg ha nincs lehetőség tízóraira, s az ebédre csak kora délután kerül sor. Tartalmazzon gabonafélét, mivel a bennük lévő, viszonylag lassan felszívódó szénhidrátok hosszú időre csökkentik az éhségérzetet, és energiát is biztosítanak a szellemi munkához. A reggeli mindig tartalmazzon folyadékot: tejet, kakaót, teát, gyümölcslevet, ásványvizet. Egy gyorsabb reggelire jó példa a müzli vagy gabonapehely (ha lehet, minél több teljes kiőrlésű gabonaszemet tartalmazzon) tejjel, joghurttal, kefirrel fogyasztva. Az édességnek számító péksütemény hetente legfeljebb egyszer kerüljön az asztalra.

Az ebéd ideális esetben valamilyen meleg étel. Akkor is érdemes figyelni a változatosságra, ha nem magunk készítjük, vagy nem menüválasztásos ebédet eszünk a menzán.

Ha meleg étel fogyasztására nincs lehetőség, akkor sem szabad a déli étkezést kihagyni, mert estére túlzottan megéhezve a vacsora a kelleténél bőségesebb lesz. Az otthon tálalt vacsorát még az egész nap nyüzsgő ember is nyugodtabb körülmények között fogyasztja el. Egy gyors egytálétel, tészta, tésztasaláta, saláta, natúr szelet, főzelék jó választás lehet, de a reggelinél felsorolt ételek, élelmiszerek is megfelelőek lehetnek vacsorára, ha volt meleg ebéd. Akik este hivatalos vacsorán vesznek részt, ebédre csak könnyű, energiaszegény ételt (salátát, grillezett vagy párolt húst, zöldséget) fogyasszanak.

Ha mind az ebéd, mind a vacsora bőségesre sikeredett, a következő nap érdemes visszafogottabban étkezni, a testmozgásra pedig ilyenkor még nagyobb figyelmet kell fordítani. A stresszes, rohanó életmódot folytató emberek szervezete egyébként is hajlamosabb az egészségkárosodásra, és nem mindegy, hogy életüket milyen egészségi állapotban töltik, megengedhetik-e maguknak, hogy ne legyenek fittek, egészségesek.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
GYÓGYTURMIX 5
  2006-11-25 16:12:53, szombat
 
 
Mindmáig tabu

A nők háromszor gyakrabban szenvednek a szorulással és aranyérrel kapcsolatos problémáktól, mint a férfiak - derült ki az egyik gyógyszercég kutatásából. Dániában minden tizedik embernek vannak végbélproblémái - a leggyakrabban a 35 év feletti nőknek. A kutatók szerint a bajt a hormonok okozzák, a bélrendszer emiatt lassabban, nem kielégítően működik. Az is kiderült, hogy az aranyér és a szorulás mindmáig tabutéma.

Stressz és magas vérnyomás

Kanadai kutatók kísérleteikkel bebizonyították, hogy a munkahelyi stressz, a magas követelmények, a szoros határidők és a főnökök csekély támogatása más ártalmakon kívül a magas vérnyomás kialakulásához is hozzájárul. A magas vérnyomás az egyik fő kockázati tényezője több súlyos betegségnek, ideértve a szélütést és a szívinfarktust is. A hipertóniának csak egyik rizikófaktora a stressz; hozzájárulhat az elégtelen vagy helytelen táplálkozás, a túlzott alkoholfogyasztás, a túlsúlyosság vagy elhízás, a túlzott sófogyasztás és a mozgásszegény életmód.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
EGÉSZSÉGMONDATOK 1
  2006-11-25 16:09:43, szombat
 
  A vörösbor véd a szélütéstől, napi két pohár már megelőzi a bajt.

A túlsúlyos embereknél a szívbetegség kétszer, az elhízottaknál háromszor gyakoribb, mint a normális testsúlyúaknál.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Negyvenmillió vírushordozó...
  2006-11-25 16:07:25, szombat
 
  Aki idejében orvosi kezelést kap, jobb minőségű életet élhet, mint az, aki megvárja, míg kitör rajta az AIDS

Kelet-Európában és Közép-Ázsiában tavaly 220 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma. Szlovákia még viszonylag jó helyzetben van, a jegyzett fertőzöttek száma nem éri el a 200-at. A tájékozottság javítása létfontosságú, ugyanis nagymértékben ettől is függ, hogy meddig tudjuk fenntartani ezt az állapotot.

December elseje az AIDS elleni harc napja. Ilyentájt többet beszélünk magáról a betegségről, a megelőzésről, a kezelésről, a túlélés esélyeiről... Elöljáróban feltétlenül meg kell jegyezni, hogy csak a vérteszt segítségével lehet kideríteni, tényleg fertőzött-e valaki avagy nem.

Csalóka nyugalom

A fertőzöttek általában éveken keresztül észre sem veszik, hogy mi történt velük (egy, az első hetekben fellépő, influenzaszerű megbetegedés kivételével), pedig igencsak megtévesztő ez az állapot. Az átlagosan 10-12 évig tartó tünetmentes időszak alatt másokat már fertőzhet a HIV-pozitív ember.

Ha valakiről kiderül, hogy fertőzött, az érintett legtöbbször mindent elkövet, hogy a betegséget ne terjessze tovább. Aki HIV-pozitívként idejében szakszerű orvosi kezelésben részesül, tovább és jobb életminőségben élhet, mint az, aki megvárja, míg bekövetkezzen a végső stádium, az AIDS.

A HIV-pozitív személyek esetében a más betegségekkel való fertőződés is hozzájárul a vírusok számának növekedéséhez, és ezáltal az immunrendszer további gyengítéséhez. Az önmagában ártalmatlan betegség, mint pl. az övsömör, nagyon súlyos kimenetelű lehet ilyen betegeknél. Az orvosnak feltétlenül tudnia kell, hogy betege HIV-pozitív-e vagy sem. Csak így tudja ugyanis a hatékony terápiát megkezdeni. A HIV-fertőzöttek körében leggyakrabban előforduló tüdőgyulladás-fajtánál egész más gyógyszereket kell alkalmazni, mint a ,,szokványos" tüdőgyulladás esetében. Amikor ezt a fajta betegséget úgy kezelték, mint a sima tüdőgyulladást, a betegeknek majdnem a fele meghalt; időközben a korán felállított diagnózis és a megfelelő kezelés mellett ez az arány 5% alatt van.

Szintén gyakran jelentkezik AIDS-betegeknél a szem speciális vírusbetegsége, amely ha a HIV-pozitív állapot ismert, időben diagnosztizálható és kezelhető, s így megakadályozható, hogy a páciens megvakuljon.

Ne vesztegessük az időt!

Ha halogatjuk az AIDS-teszt elvégeztetésére vonatkozó döntést, akkor esetleg értékes időt veszíthetünk, melyet a kezelésre lehetne fordítani. Más ok is szól a teszt mellett: bizonyos oltásoknál, pl. távolabbi utazások előtt, az orvos a HIV-pozitív állapot ismeretében máshogy jár el, nehogy további károsodást okozzon a betegnek.

Orvosi tanácsok

Fertőzöttség esetén csak akkor tudjuk a szükséges lépéseket megtenni, ha tisztában vagyunk állapotunkkal. Kevesen tudják például, hogy a lakásban tartott madarak ürüléke HIV-fertőzöttek esetében gombás megbetegedést idéz elő. Hasonló kockázatot rejt a macskaalom, vagy a virágcserepekben lévő föld. Az alkohol, a cigaretta és a drog a HIV-pozitív személyeket fokozottan károsítja, mert gyengítik az immunrendszert. A nyers hús és más, szalmonellaveszélyt hordozó ételek fokozottan kerülendők, s ugyanez vonatkozik a nyers halra, az osztrigára és a tenger gyümölcseire. A majonéz, valamint az állott szószok veszélyessé válhatnak; ezzel szemben az egészséges, kalória- és vitamindús táplálkozás ajánlatos. A betegséghordozókkal való érintkezés, legyen az gyermekbetegség vagy tuberkulózis, könnyen veszélyessé válhat. Ha olyan országokba utazunk, ahol rosszak a higiéniás körülmények, ez fokozott fertőzésveszélyt jelent. És amit szintén sokan nem tudnak: az erőteljes fizikai tevékenység, a stressz, a túlzásba vitt napfürdőzés vagy szoláriumozás is hatással lehet az immunrendszerre, és ezáltal gyorsíthatja az AIDS kitörését.

Az elmondottak egyértelműen a teszt elvégeztetése mellett szólnak. Van azonban még egy további ok is: az orvostudomány néhány éve többféle vírusgátló szert fejlesztett ki, amelyek az AIDS kitörését késleltethetik. Ám ezt csak akkor lehet alkalmazni, ha az orvos tudja, páciense HIV-pozitív.

(Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy jövő heti számunkban az AIDS és a szerelem kapcsolatát fogjuk megvilágítani, s arra is választ kapnak, hová kell fordulni, ha valaki AIDS-tesztet szeretne végeztetni.) (i-t-n-k)

Mi az AIDS?

Az AIDS mozaikszó, jelentése szerzett immunhiányos szindróma, az immunrendszernek a humán immundeficientia vírus (HIV) okozta halálos, fertőző betegsége. A legtöbb esetben a HIV vírus lassú folyamatban támadja meg és rombolja le a szervezet betegségekkel szembeni védekezéséért felelős immunrendszerét. A megfertőzött személy ily módon sebezhetővé válik különböző rosszindulatú és fertőző betegségekkel szemben, melyek akár a halálát is okozhatják. Az AIDS a HIV-fertőzés azon utolsó szakaszának tekintendő, amikor a fent említett betegségek kialakulnak.

Mikor érdemes elvégeztetni a tesztet?

Ha korábban kockázatos életvitelt folytattunk (pl. drogfüggők voltunk, gyakran váltogattuk a partnerünket),

ha új szerelmi kapcsolatot kezdtünk,

ha gyermekvállalást fontolgatunk,

a terhesség kezdetén,

élő oltóanyaggal történő oltások előtt,

ha 1985 ősze előtt vérátömlesztést kaptunk,

ha súlyos műtét előtt állunk.

A tesztet az esetleges fertőződés időpontjától számított 2-6 héten belül szabad legkorábban elvégeztetni, s ha az eredmény negatív, 3 hónap múlva meg kell ismételni. Aki már tudja, hogy HIV-fertőzött, annak nem érdemes még egyszer elvégeztetnie a tesztet.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
AMIT MÉG TUDNI ÉRDEMES 1
  2006-11-25 16:02:56, szombat
 
  A figyelemhiányos hiperaktivitás a gyermekek egyik leggyakoribb pszichiátriai betegsége, kultúrától függetlenül 3-12% az előfordulási aránya. Tüneteinek két fő alcsoportja a figyelemzavar és a hiperaktivitás. Az utóbbi gyakran impulzivitással társul. E viselkedészavarban megnyilvánuló tünetek negatívan befolyásolják a korai társas kapcsolatokat, a gyerek előmenetelét, tanulását. Fontos kiemelni, hogy nem elsősorban a szülői magatartás, nevelési hiba következménye. A viselkedési zavart genetikai hajlam segíti elő, s a tünetek akkor jelentkeznek, ha a veleszületett genetikai rendellenességet felerősítő környezeti hatások érik a gyereket, mondják a világszerte mind több gyermeket és családot érintő probléma kutatásával foglalkozó szakemberek. A zavart nem egyetlen gén okozza, a jelek arra utalnak, hogy több gén egyidejű hibája az előfeltétele kialakulásának, de hogy pontosan mely génekről van szó, annak kiderítéséhez még hosszas kutatómunkára van szükség - vélik az orvosok. Az eddigi vizsgálatokból mindenesetre egyértelmű, hogy a diagnosztizált személyek agyának az önfegyelemért felelős területe kisebb, mint azoké, akik nem szenvednek ettől a rendellenességtől. Tény az is, hogy a hiperaktív személyek agyszerkezete többnyire egymástól is különbözik, ami szintén arra utal, hogy a rendellenességet nem egy és ugyanazon genetikai elváltozás okozza. A hiperaktivitás - legalábbis annak enyhébb formája - a világ lakosságának legalább 5 százalékát érinti, megítélése és kezelése azonban a világ országaiban igen eltérő. Egyes országokban gondozására nem fordítanak kellő figyelmet, az Egyesült Államokban viszont túlreagálják, s sokszor a kelleténél jóval több gyógyszert adnak az érintett gyerekeknek. A hiperaktivitást nem szabad a családot sújtó átokként felfogni, intenek a témával foglalkozó kutatók, ugyanis a rendellenességet okozó genetikai hiba a világban tömegesen fordul elő, ez pedig azt is jelezheti, hogy valamiképpen a túléléssel is kapcsolatban lehet. A hiperaktivitás enyhe formája akár jótékony hatású is lehet, a hiperaktív személyek reakciói ugyanis az átlagnál gyorsabbak. Az is igaz viszont, hogy az ilyennek ,,megbélyegzett" személyek az előretervezésben rendre az átlagosnál gyengébb teljesítményt szoktak nyújtani. A panaszt okozó állapot a legtöbb esetben születéstől az élet végéig tart, csak különböző életkorokban ugyanazok a tünetek más formában jelentkeznek. Ahhoz, hogy a gyerekből a tüneteit jól kezelő, a társadalomba jól illeszkedő felnőtt váljon, elengedhetetlen a gyerekkorban történő terápiás beavatkozás. Ennek módja enyhébb esetben a korán megkezdett viselkedésterápia, ezt súlyosabb esetben gyógyszeres kezelés egészíti ki. A terhesség középső szakaszában átélt, hoszszabb időn át fennálló stresszes állapot nyomán előfordulhat, hogy a születendő baba élete későbbi szakaszában nyughatatlan, ideges természetű gyerekké fejlődik. Belga kutatók szerint azon nők utódai között, akik terhességük 12-22. hetében folyamatos stresszt éltek át, az átlagnál jóval több volt a hiperaktív, összpontosításra képtelen gyerek. Viszont a terhesség későbbi időszakában átélt stresszes állapotok, a jelek szerint nem befolyásolják a születendő gyerek későbbi pszichés fejlődését.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Magánélet a családban
  2006-11-25 16:01:10, szombat
 
  Ne érezzük úgy, hogy a gyermek már nem szeret minket, ha egyre többet igényli az egyedüllétet!

Minél nagyobbak a gyermekeink, annál nagyobb igényük van saját élettérre, ahova visszavonulhatnak, ha úgy tartja kedvük. Ne érezzük úgy, hogy a gyermek már nem szeret minket, mikor azt vesszük észre, hogy egyre többet igényli az egyedüllétet. Inkább örüljünk, mivel ez annak a jele, hogy elindult a megbízható, felelősségteljes felnőtté válás útján.

Ha megbeszéljük gyermekünkkel a viselkedésének okait, rá fogunk jönni, hogy nem azért akar elbújni, mert nem szeret velünk lenni, vagy mert rosszban töri a fejét. Fontos, hogy szülőként ezt megértsük, és különbséget tudjunk tenni a természetes igényei és aközött, hogy gyermekünk gyanúsan változékony hangulatban van, sokszor lehangolt, és ezért vonul el egy magányos helyre.

Fontos, hogy a gyerekünknek adjuk meg a kért szabadságot, de ne ész nélkül. Beszéljünk meg néhány alapszabályt! Például azt, hogy kopogtatunk az ajtaján, mielőtt belépünk a szobájába (pont úgy, ahogy ezt mi is elvárjuk tőle a saját szobánk esetében). Tisztán és világosan fektessük le a szabályokat: ehet-e a gyermek a szobájában, vagy nem; ki takarítja a szobáját? Tegyük világossá, hogy a magánszféra bizonyos kötelezettségekkel jár (pl. rendet kell tartani), amelyeket ha nem tart be, akkor lőttek a nagy szabadságnak.

Mindeközben persze ne felejtkezzünk el arról, hogy példát kell mutatnunk a gyermekünknek! Mert hogy várhatnánk el tőle, hogy rendben tartsa a szobáját, kopogjon, mielőtt bejön hozzánk, ha tőlünk nem ezt látja?
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Műtét „egyenes adásban"
  2006-11-25 15:58:23, szombat
 
  A robot csak a szakember kezét, nem pedig a tudását és a tapasztalatait helyettesíti
Műtét ,,egyenes adásban" - Európában először

Két évvel ezelőtt az Egyesült Államokban a prosztataműtéteknek mindössze 4 százalékát végezték robottal, ebben az évben pedig már 43 százalékát, nyilatkozta büszkén Pierre Rivaux, az operációs rendszereket gyártó amerikai Intuitive Surgical társaság alelenöke. Az idei brünni Hospimed egészségügyi kiállításon a cseh és szlovákiai sebészek maguk is kipróbálhatták a da Vinci-robotot, amellyel - Európában először - 3D műtétet végeztek. A robotsebészet viharos fejlődés időszakát éli, s a szakemberek nagy jövőt jósolnak neki. A robotot a múlt század nyolcvanas éveiben a NASA számára dolgozták ki, s később a hadseregben alkalmazták. A kilencvenes évek végén bocsátották a civil szektor rendelkezésére, ahol főleg a laparoszkópiás beavatkozások minőségét javította. A robot felveszi a versenyt az emberi kéz ügyességével, és ott is pontos beavatkozást tesz lehetővé, ahol a laparoszkópiát nem lehet használni. Jelenleg a világon 500 da Vinci-robotrendszer van, ebből Európában 89, s Csehországban pedig három: Prágában kettő, Brünnben pedig egy. A sebészek és a laikusok egy nő sérvműtétjét nézhették végig Brünnben. A módszer nagy előnye, hogy csaknem teljesen kizárt a műtét utáni fertőzés lehetősége, nem roncsolja a környező szöveteket, s lényegesen kicsi a vérveszteség. Amint azt a sebészek többször is hangsúlyozták, a robot csak a szakember kezét, nem pedig a tudását és a tapasztalatait helyettesíti. A többórás műtétet ,,egyenes adásban" nagyon sokan nézték végig.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
ĺnyenc fogások az űrben
  2006-11-25 15:56:27, szombat
 
  A jövő nem a sci-fi regényekbe illő piruláké és pasztáké, hanem a jó konyháé

Az ADF kutatási és kiképzési centruma menüt állított össze, amelyet októberben szállított az űrállomásra az Progressz teherűrhajó. Ducasse azt vallja, hogy az ételnek a világűrben is nemcsak egészségesnek, táplálónak és kiegyensúlyozottnak, hanem ízletesnek is kell lennie, s hogy a jövő nem a sci-fi regényekbe illő piruláké és pasztáké, hanem a jó konyháé.

,,Parancsol egy kis fürjet, Thomas Reiter?“ - kérdezhetné a világűrben is a sztárszakács, aki a hét végi ünnepi étkezésre a következő menüt kínálja: előételnek capolata, savanykás szicíliai zöldségegyveleg, azután fürjpecsenye pireneusi bormártásban, szerecsendiós párolt zeller, desszertnek pedig rizspuding gyümölcskompóttal.

Az ilyen ünnepi étkezéseket egyébként a rövidítésekre igencsak hajlamos amerikaiak SEM-nek, vagyis különleges alkalmi menünek nevezik. Ilyenre csak rendkívüli helyzetekben - például űrséták után vagy a legénység kicserélésekor - kerül sor. Az űrállomás lakóinak hétköznapi ételeit fele-fele arányban oroszok és amerikaiak készítik el.

Alain Ducasse ,,konyhai laboratóriumának“ 13 receptjét fogadták el eddig az űrhajósok kosztjának szigorú orosz ellenőrei. Az étkek között van kapribogyóval fűszerezett kacsamell, és kardhalszelet.

A fogásokat szélsőséges földi körülmények között - például északi-sarki expedíción tesztelik, aztán az ISS-re szállítják mangánból és alumíniumból készült, szuperkönnyű dobozokban, amelyeket az űrállomás orosz részében lehet felmelegíteni. A közeljövőben azzal is foglalkoznak Ducasse munkatársai, hogy hogyan lehet a finomságokat még jobban becsomagolni úgy, hogy gyönyörködtető látványt is nyújtsanak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2006.10 2006. November 2006.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 226 db bejegyzés
e év: 1189 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 30
  • e Hét: 943
  • e Hónap: 3742
  • e Év: 427960
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.