Regisztráció  Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Fahéjas sült alma
  2006-11-03 22:18:28, péntek
 
  Hozzávalók:

4 db alma, 3 evőkanál vaj, 3 evőkanál cukor, 1/2 kiskanál fahéj, 2 deci tejszín, 1 evőkanál porcukor

Elkészítése:

Az almát megmossuk, meghámozzuk, eltávolítjuk a magházukat, és vékony szeletekre vágjuk. A formát kivajazzuk, és lerakjuk az almaszeleteket (egymásra, mint a tetőcserepeket). Fahéjas cukorral meghintjük. A tetejére vajdarabkákat teszünk. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük, hogy a tetejére szórt cukor karamellizálódjon. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük. Az almát forrón tálaljuk, de nem tesszük rá a tejszínhabot, azt külön tálban szervírozzuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Sütőben sült fonott kalács
  2006-11-03 22:16:53, péntek
 
  Hozzávalók:

1 fonott kalács, 10 dkg vaj, 50 dkg hámozott alma, 15 dkg porcukor, 10 dkg mazsola, 10 dkg hámozott mandula, citromhéj, őrölt fahéj, 2 dl tejszín

Elkészítése:

A fonott kalácsot vékony szeletekre vágjuk. A tűzálló tálat vajjal vastagon kikenjük, az alját és oldalát kalácsszeletekkel kirakjuk. Az almát meghámozzuk, megreszeljük, hozzáadjuk a porcukrot, a megtisztított mazsolát. A hámozott mandula felét apróra vágjuk, felét ledaráljuk, reszelt citromhéjjal és őrölt fahéjjal az almához keverjük, és állni hagyjuk. Rárakjuk a tálban lévő kalácsszeletekre. Betakarjuk a maradék szeletekkel, és vajdarabkákat teszünk rá. Meleg sütőben aranysárgára sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Boros alma
  2006-11-03 22:15:00, péntek
 
  Hozzávalók:

4 db nagy alma, 3 deci fehérbor (vagy almalé), 10 dkg mogyorós vagy mazsolás csokoládé, fél evőkanál vaj, 2 evőkanál mandulaforgács, cukor

Elkészítése:

Az almát megmossuk, csak a tetejét hámozzuk meg, a magházat kikaparjuk. A bort (vagy az almalét) akkora edénybe öntjük, hogy a négy alma elférjen benne, és fedő alatt kb. 10 percig főzzük - vigyázva, hogy az alma ne essen szét. A csokoládét feldaraboljuk, egy kis edényben felolvasztjuk a vajat, és a mandulaforgácsot aranybarnára pirítjuk. Az almát kivesszük a léből, tányérokra tesszük, s még forrón megtöltjük a csokoládédarabokkal. A visszamaradt lét a felére főzzük, megcukrozzuk, ráöntjük az almákra, és megszórjuk pirított mandulával.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Aki utódra vágyik
  2006-11-03 22:11:28, péntek
 
  Aki utódra vágyik, csinálja reggel - javasolja a pároknak a Centro Artes nevű, Torinóban működő meddőség elleni központ. A korai szerelmeskedés jó a testnek, jót tesz a kedélynek és a párkapcsolatnak az Artes vizsgálata szerint. Alessandro Di Gregorio, a torinói intézmény vezetője kifejtette, hogy a reggeli ébredéskor a férfinál és a nőnél tapasztalható szexuális hajlandóság ,,robbanékony egyveleget alkot, mely a lehető legjobb teljesítményre készteti őket“. Az Artes felmérése statisztikailag is igazolja ezt a véleményt: a megkérdezett férfiak 31 és a nők 21 százaléka fejtette ki, hog leginkább a reggeli szexet kedveli, míg az estét a férfiak alig 14 százaléka részesíti előnyben erre a célra. (mti)

Afrikát is elérte immár a jégpaloták és a jégbárok egész világra kiterjedő diadalmenete: Kanadából importált jégből 200 négyzetméter nagyságú jégpalota épült és várja vendégeit Fokvárosban. A látnivalók közé tartozik a Dél-Afrika nemzeti hőseként tisztelt Nelson Mandela jégből készített portréja. A Waterfront vigalmi negyedben 60 tonnányi jégből felépült, félgömb alakú bár négy hónapon keresztül garantálja a hidegvért és a hűsítő italokat, miközben a miniszoknyában vagy sortban belépő vendégek pokrócot kapnak, védekezésül a mínusz 5 Celsius-fokos hőmérséklet ellen. (mti)

A vámpírfogú menyasszony fekete esküvői ruhát viselt, gyászinduló hangjaira lépett az oltár elé a pokolban, vagyis a Hell nevű faluban, Michigan államban Halloween napján. ,,Az ő ötlete volt“ - jegyezte meg egy lapnak adott nyilatkozatában ifjú nejére, utalva a férj. A vőlegény lovagnak öltözve, mintegy 40 kg-os páncélban lépdelt arája oldalán. Az oltárhoz vezető utat kivájt tökökben elhelyezett égő gyertyák világították meg. Az ifjú nej: "soha nem felejtem el ezt a csodálatos élményt“.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az évszak itala: a forralt bor
  2006-11-03 22:09:38, péntek
 
  Forralt bort társaságban főzni igazi közösségi eseménynek számít

Véget értek a meleg őszi napok, hűvösre fordult az időjárás. Jól esik ilyenkor esténként ücsörögni a meleg szobában, s ráérősen kortyolgatni a finom forralt bort.

Milyen borból készítsük? Van egy téveszme, miszerint a legroszszabb minőségű, úgynevezett kocsisborból kell elkészíteni. Javaslatom, hogy a siker érdekében tiszteljük meg magunkat és barátainkat azzal, hogy egy jó közepes ivóborból főzzük, amely nem annyira különleges, de fontos értékeket hordoz. Soha ne használjunk fel ilyen célra nagy értékű, magas minőségűeket, mert forralás közben elveszítik azt a fajta- és tájjelleget, struktúrát, amely olyan naggyá teszi őket. Ha tehetjük, félszáraz, esetleg félédes fehér bort forraljunk! (A vörös borok csersavtartalma nem igazán harmonizál a forralt bor alapvetően édes ízvilágával.)

Bevált recept

0,7 literes palack tartalmát negyed liter vízzel hígítsuk fel! Ha úgynevezett száraz bort melegítünk, annyi cukorral édesítsük meg, hogy még ne nagyon érezzük a jellegzetes cukorízt! Amikor igazán forrni kezd, 8-10 szem szegfűszeget, 4-5 morzsányi fahéjat adjunk hozzá, nehogy az alkohol teljesen elpárologjon! További 6-8 szem szegfűbors, 1-2 karika citrom is igencsak pikáns ízt ad neki. Mézeskalácshoz, mézezett dióhoz, aszalt gyümölcsökhöz, püspökkenyérhez nincs is ennél jobb őszi-téli ital.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
zöldségfélék károsítóiról
  2006-11-03 22:06:57, péntek
 
  Az idényzáró őszi tennivalók taglalása mellett a Jó Gazda novemberi száma összefoglalja, milyen körülmények és feltételek között kell tárolni a zöldségféléket, és számos tárolási ötlettel is szolgál. A hazai zöldségtermesztés időszerű kérdéseire, a továbblépés lehetőségeire keresi a választ a lap a nagyméretű fóliasátrak kihasználásának bemutatásával. A dísztökök termesztése napjainkban már a hazai kertekben is meghonosodott, a novemberi lapszám a jellegzetes tökfajtákat ismerteti.

A növényvédelmi rovat a vetési bagolylepke károsításának veszélyeire, és az ellene való következetes védekezés fontosságára hívja fel a figyelmet. A lap szakírója elemzi a zöldségfélék károsítóinak előfordulását az idei évben, a biológiai növényvédelem hívei pedig a gombabetegségek természetes ellenségeiről és alkalmazásuk lehetőségeiről olvashatnak.

A ribiszke nálunk gyakorlatilag az ország déli részein mindenütt termeszthető, ám a hűvösebb klímájú térségekben is megterem. A lap bemutatja a teljes hazai fajtakínálatot.

A szántóföldi növénytermesztés rovatban a kukoricaszár tápanyagként való kihasználását elemzi. Összefoglalja továbbá a minősített és minősítés nélküli ún. farmer-vetőmag használatával kapcsolatos hatályos uniós szabályokat, és bemutatja az egyes országokban ezen a területen alkalmazott gyakorlatot.

A virágtermesztők az évelő virágok hajtatásával ismerkedhetnek, az állattartók pedig a baromfik szemestakarmánnyal való etetéséről olvashatnak.
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
Algíri krumpli
  2006-11-03 22:04:38, péntek
 
  Hozzávalók:

60 dkg burgonya, 6 tojás, 60 dkg gesztenyemassza, 15 dkg vaj, liszt, só.

Elkészítése:

A meghámozott krumplit főzzük meg sós vízben, alaposan szűrjük le, törjük át, hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá a két tojás sárgáját és a gesztenyemasszát, s adjunk hozzá kevés sót. A maradék fehérjét a többi tojással és egy kis sóval habarjuk össze, s tegyük félre. A jól kikevert masszát - lisztezett deszkán - nyújtsuk ki körülbelül egy centi vastagra, s nagy pogácsaszaggatóval vagy egy pohár szájával vágjunk belőle korongokat. A tésztadarabokat forgassuk lisztbe, majd mártsuk meg az elhabart tojásban, s vajon süssük meg mindkét oldalukat.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
A kén szerepéről, ...
  2006-11-03 22:01:52, péntek
 
  Bár a túlkénezett fiatal borokat jobb esetben házasítással, rosszabb esetben áterjesztéssel még javíthatjuk, kerüljük a kén mértéktelen adagolását
A kén szerepéről, hasznosításáról a borászatban

Mivel a borászat különböző területein - szőlőfeldolgozás, erjesztés, borkezelés és -érlelés, borászati higiénia - széles körben alkalmazott eljárásokról van szó, ezért az általános jellemzőket csak a lényeges vonásokra összpontosítva foglaljuk össze.

A kénessav kedvező hatásai

A kénessav az SO2 vizes oldata, gyenge sav. A kénessav antiszeptikus hatására épülnek bizonyos mértékig a szőlőfeldolgozás, a palackozás egyes lépései, s igen nagy mértékben a borászati, üzemi higiénia. Köztudott, hogy a mikrobákra (élesztő, baktérium) csak a szabad kénessav disszociálatlan része hat. Miután a diszszociáció mértéke erősen pH-függő, ezért az alkalmazott kénessav mennyisége mindenkor a körülményektől függ.

A kénessav enzimgátló, valamint fungicid hatásánál fogva hat a mikroorganizmusokra. Ebben az értelemben szerepet játszhat a szőlőszállítmány vagy cefre átmeneti, kényszerű tárolása esetében a must erjesztés előtti nyálkázásakor, színelt must készítésekor. A palackozásnál pedig palack és segédanyag stabilizálásra és általában fertőtlenítő oldatként felületek, edények csírátlanítására, valamint az optimális szabad kénessavszint biztosítására használható a kénessav.

Redukáló hatása több formában érvényesülhet. Az enzimatikus oxidációt gátolja a polifenol-oxidázok inaktiválásával, ezzel a barnatörés ellen is védelmet nyújt (pl. penészes szőlő mustjának nyálkázása). A nem enzimatikus oxidáció ellen azzal véd, hogy a bor érzékeny illat- és zamatanyagai helyett lép reakcióba az oxigénnel.

Az íz- és zamatképző hatás esetében külön kell választanunk a szőlőfeldolgozáshoz kapcsolódó jelenségeket, amelyek döntően a cefreáztatás során jelentkeznek. Az illatos fajták elterjedésével tűnt ki, hogy a kénessav előnyösen segítheti a szőlőfeldolgozás hatékony végrehajtását, a több illat- és zamatanyag biztosítását. A kénessav szövetszerkezetet roncsoló hatásánál fogva elősegíti a héjsejtek feltárását, az illat- és zamatanyagokat hordozó vegyületek ,,kiszabadulását". A fenti hatás 50-75 mg/kg SO2 alkalmazásával biztosítható, néhány (4-6) órás áztató kezeléssel kombináltan. Hasonló hatásmechanizmus alapján kell számításba venni a kénessavat a kékszőlő feldolgozásánál is.

A másik hatáscsoport összefüggésben áll egyrészt az előzőekben vázolt reduktív hatással, a reduktív közegben létrejövő, illetve átalakuló vegyületekkel történő kölcsönhatással, másrészt pedig a gyors és jó tisztulással, amelyben a kénessav újborkezelő anyagként történő felhasználása is szerepet játszik. A legfontosabb azonban, hogy a kénessav leköti a szabad acetaldehidet, amely a darab-, levegő-, óíz kialakulásáért felelős. Ez az a tulajdonsága, amely jelenleg nélkülözhetetlenné teszi borászati technológiai alkalmazását.

A színstabilizáló hatás azon alapszik, hogy a kénessav viszonylag labilis kötéssel ugyan, de megköti az antocianinokat, és ezzel bizonyos védelmet nyújt az oxidációs és polimerizációs hatásokkal szemben, amelyek a vörösborok csillogó, piros színtónusának elvesztését okozzák.

A vázolt hatások során a kénessav különböző módon kötődik a must vagy a bor különféle vegyületeihez. Az, hogy a musthoz, borhoz adagolt kénessav milyen arányban kötődik le, illetve marad szabad állapotban, döntően azok összetételétől függ. A lekötődő kénessav a legstabilabban az acetaldehidhez kötődik; ez az aldehid-kénessav és a szabad kénessav egyensúlyt alakít ki, amely igen stabilan megmarad. A többi, főként az erjedés során képződő, aldehid- és ketocsoportot tartalmazó vegyülettel, valamint a bor makromolekuláival (poliszacharidok, polifenolok) a kénessav addíciós vegyületeket (ún. maradék kénessav) hoz létre. Végül ezeknél is lazább kötéssel kötődhet a kénessav az édes borok glükóztartalmához is. Miután a kötött kénessav antiszeptikus és redukáló hatással nem rendelkezik, alapvető a bor kénessavigénye szempontjából az erjedés lefolyása, az ott képződött termékek aránya, a borkezelés színvonala, főként az oxidációs hatások az acetaldehid-képződés szempontjából.

A borok kénezésének követelményei

Amíg a szőlőfeldolgozás, a mustkezelés során alkalmazott kénessavadag viszonylag pontosan előírható, addig az újborkezelés, majd a bortárolás során alkalmazott kénessav mennyisége előre kevésbé adható meg. Mind az alapkénezés (első fejtés után), mind a későbbi kiegészítő kénezések esetében a bor összetételbeli jellemzői és a tárolás körülményei szabják meg az adagolandó kénessav mennyiségét. A bor alapkénezésének mértékét célszerű laborkörülmények között megállapítani a kénessav-stop módszerrel. Ennek lényege, hogy próbasorozatot állítunk be, amelynek mintáiba különböző mennyiségű kénessavat adagolunk (75-100-150 mg/l). Két nap elteltével megvizsgáljuk, hogy melyik mintában alakult ki stabilan a megkívánt kénessavszint. Az ilyen módon kénezett bor általában további kiegészítő kénezést nem igényel. A cél tehát a mérsékelt és pontos kénezés és a megfelelő szabad kénessavérték kialakítása újborban.

Az erős oxidációs hatásokkal járó kezelések, illetve tárolási forma (fahordó) alkalmazása után célszerű ellenőrizni a szabadkénessav-tartalom alakulását.

Kénező anyagok és kénezési módok

A kénezés különböző funkciókat tölt be a borászati technológiában. A megkívánt pontosságtól és a feladat jellegétől függően nemcsak a kénezés módja változó, hanem az alkalmazott kénezőanyag is. Más megoldást kíván mind anyagát, mind módját tekintve egy palackozás előtt álló bor kiegészítő kénezése, vagy egy pincehigiéniát biztosító légtérkénezés. A borászati üzemekben a következő kénezőanyagokat használják: cseppfolyós kén-dioxid, mustba vagy borba elnyeletett kén-dioxid (kénessavas törzsoldat), vizes kénessavas törzsoldat 1-5%-os, kálium-piroszulfit 50%-os, ammónium-szulfit 45%-os, darabos, illetve szalagos elemi kén.

A cseppfolyós kén-dioxid használható cefre, mustok, borok nagy pontosságú, megbízhatóan elvégzett kénezésére. Megfelelő adagoló berendezéssel elgázosított formában adagolva a közeggel jól elkeveredik, abban jól eloszlik. Folyékony állapotában pontosan kimérhető, adagolható. Az 5-50 kg-ot tartalmazó acélpalackokból megfelelő reduktor közbeiktatásával a kén-dioxid egyszerűen adagolható. Amennyiben a kénessav törzsoldat készül, a palackban tárolt kén-dioxidot el kell nyeletni mustban, borban, esetleg vízben. Az így kapott - általában 1-5%-os - törzsoldat szintén felhasználható cefre, mustok, borok kénezésére. A palackból a csövön át a folyadékba vezetett kén-dioxid könnyen illan, a környezet tele lesz szúrós szagú ingerlő gázzal, ezért inkább 1-2%-os törzsoldat készítése a gyakoribb. Speciális esete az eddig ismertetett anyagok felhasználásának a palackozási technológiában történő alkalmazásuk, ahol a palack fertőtlenítésére használhatják akár a gázosított kén-dioxidot, akár a 0,5-1,0%-os törzsoldatot.

Elterjedt a kénessavas sóval történő kénezés módszere. A kénessav káliumsójából - kálium-piroszulfit - a bor savainak hatására kénessav szabadul fel. Alkalmazásához ugyan semmiféle speciális berendezésre nincs szükség, viszont néhány hátránnyal számolni kell a használatakor. A kénezőanyaggal a mustba jutatott kálium a borkősavhoz kötődik, azzal borkősavas káliumot képez. Ez utóbbi később kiválik, stabilitási gondokat is okozhat. A kálium-piroszulfit adagolása nehézkes, a veszteség számottevő. Az ára is lényegesen magasabb, mint a cseppfolyós kén-dioxidé. Végül, mivel a vegytiszta kálium-piroszulfit csak 57,66% kén-dioxidot tartalmaz, ezért kétszeres mennyiséget kell adagolni a kívánt adag eléréséhez. A raktározás közben a szer bomolhat is, ami pontatlanságokhoz vezethet.

A mai modern üzemi technológiákban főként a cseppfolyós kén-dioxid és egyes területeken a törzsoldat alkalmazása tekinthető korszerűnek. Ezek adagolásához természetesen megfelelően kialakított berendezés szükséges. A darabos ként és a kénszeletet a pincék légtérkénezésére, illetve üres fahordók gondozására használhatjuk fel. Elégetéssel 0,5-1 g/m3, a hordók fertőtlenítésének pedig 0,5-2 g/hl az adagja. A kénezőanyagok közül meg kell említeni a diammónium-szulfitot is, amely cseppfolyós állapotú és 45%-os hatóanyag-tartalmú szer. Ennek felhasználása azonban csak a szőlő, szőlőcefre vagy a must kénezésénél engedélyezett.

A kénessav-túladagolás káros jellemzői

A kénessav-túladagolás következtében érzékszervileg is jól azonosítható szúrós szag jelentkezik. Egészségkárosító hatása a bor fogyasztása után érvényesül (fejfájás, émelygés). Fiatal borok túlkénezése kevésbé veszélyes ugyan, mivel a későbbi kezelések, illetve házasítás során a kénessavértékek a kívánt szintre csökkenthetők, de a bor fejlődésének akadályozása, a kénessav szulfáttá oxidálódása miatt a túlkénezés mindenképp kerülendő. Az esetlegesen túlkénezett borok házasítással vagy súlyosabb esetben áterjesztéssel javíthatók. Különösen kritikus a palackozásra előkészített borok túlkénezése. A borászatban csak mustok tartósítására használnak nagy adagú (600-1500 mg/l) kénezést, az így tartósított mustokat azonban felhasználás előtt deszulfitálni kell. Az engedélyezett maximális kénessavértékek mustoknál 200 mg/l összes kénessav és 80 mg/l szabad kénessav. Boroknál 190-250 mg/l összes kénessav és 60 mg/l szabad kénessav.
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
A tökéletes sütőtök
  2006-11-03 21:59:38, péntek
 
  Tápláló, egészséges, ráadásul telis-tele van vitaminnal - készíthetünk belőle levest, ízletes köretet, tésztához feltétet, de még lekvárt és desszertet is

Melengető leves

A sütőtök, mint a közeli rokonai (a cukkini, az uborka vagy a spárgatök) levesnek is kiváló. Igényli a markánsabb fűszerezést.

Sütőtökkrémleveshez összevágott hagymát, fokhagymát, diónyi gyömbért és teáskanálnyi római köményt kell olívaolajon megdinsztelni, majd rászórni a curryt, összekeverni és hozzáadni a meghámozott és kockákra felvágott sütőtököt. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, majd sóval, őrölt szerecsendióval és kevés darált borssal ízesítjük. 10-15 percig főzzük, majd öntsük fel tejjel! Pár perc főzés után kézi mixerrel pürésítsük, és finomlyukú szitán passzírozzuk át!

Köretnek: pürésítve vagy rozmaringgal sütve

Nem kell igazi szakácsnak lenni, hogy a vasárnapi hús mellé sütőtökpürét készítsünk. A tököket vágjuk több darabba, szedjük ki a magjait, majd a tökhúst tegyük egy tepsibe, és süssük puhára! Ha elkészült, kanállal szedjük ki egy tálba a forró sült tököt, daraboljunk rá vajat, reszeljünk rá szerecsendiót, és ízesítsük sóval. Habverővel keverjük habosra! Tejet nem kell hozzáadni, mert a tökhús elég nedves és lágy, elég, ha jól kikeverjük a vajjal. Nagyon fonom sült és rántott hússal, sajttal, de grillezett halakat is köríthetünk vele.

Egyszerűbb a dolgunk, ha a darabokból rozmaringgal sütött sütőtököt készítünk. A tökdarabokra daráljunk borsot, tépkedjünk rá rozmaringleveleket, csorgassuk meg olívaolajjal, majd fél óra állás után terítsük szét egy sütőpapírral borított tepsin! Félórás sütés után máris tálalható sült csirke vagy pecsenye mellé.

Curryvel

Az észak-amerikai indiánok ízlelték meg először a sütőtököt. Magjai az amerikai földrész felfedezése után a kukoricával és a burgonyával együtt kerültek Európába. A sütőtök Indiában is közkedvelt táplálék, édeskés ízéhez nagyon jól társulnak a csípős, testet is átmelegítő fűszerek.

Tökös-kókuszos curryhez vágjunk fel csíkokra egy darab piros kaliforniai paprikát, és kockázzunk fel egy kisebb méretű kanadai sütőtököt! Hevítsünk fel egy evőkanálnyi olívaolajat egy lábasban, tegyük bele a felcsíkozott paprikát, majd egy perc pirítás után szórjuk meg két evőkanálnyi curry fűszerkeverékkel! Forrósítsuk fel, hogy a fűszerkeverék jól feloldódjon, majd adjuk hozzá a feldarabolt tököt! Öntsünk rá 4 deciliternyi kókusztejet és 2 deci vizet, hogy éppen csak ellepje! ĺzesítsük sóval, a merészebbek csípős paprikával, kevéske darált borssal, és lefedve pároljuk puhára! Tálalás előtt egy csokornyi friss korianderlevelet keverjünk bele!

A mázzal sült tökhöz vegyünk egy 1 kg-os sütőtököt, kimagozva, szeletekre vágva; a mázhoz 4 ek szójaszószt, 4 ek narancslét, 2 ek szezámolajat, 1 fokhagymagerezdet préselve, 2 ek barna cukrot, 1 tk kínai ötfűszerkeveréket. A sütőtököt félbevágjuk, kikaparjuk a magját, a belsejét, és szép, egyenlő vastagságú szeletekre vágjuk. Bekenjük a mázzal. Egy alufóliával bélelt tepsire tesszük, beborítjuk alufóliával, és így sütjük 25 percig. A végén levesszük az alufóliát, és így sütjük még kb. 10 percig, vagy amíg a tök teljesen megpuhul.

Tésztával krémesen

A sütőtök rokonait használjuk tésztákhoz is: például cukkinivel és tonhallal pillanatok alatt készíthetünk vacsorát. Sütőtökös tésztához, ha négy személyre készítjük, vágjunk 40 dekányi sütőtököt egycentis kockákra! Egy lábasban forrósítsunk fel két evőkanálnyi vajat, futtassunk meg benne egy gerezd összezúzott fokhagymát, majd adjuk hozzá a tökkockákat! Fűszerezzük összetépkedett rozmaringgal, reszelt citromhéjjal, őrölt szerecsendióval, sóval és darált borssal! Lefedve, kis lángon pároljuk 15 percig, míg a tök krémes nem lesz! Morzsoljunk hozzá még egy kanál vajat, majd keverjük össze 30 dkg kifőzött tésztával!

Desszertek sütőtökből

A sütőtök megállja helyet a deszszertek és lekvárok között is. Narancsos sütőtöklekvár is készíthető belőle. Másfél kilónyi tököt reszeljünk le, majd tegyük egy lábasba, öntsünk rá annyi vizet, hogy épp ellepje! Főzzük körülbelül 10 percig! Vegyük le a tűzről, majd ha kissé kihűlt, keverjünk hozzá két darab narancs és három darab citrom összekockázott húsát, és két diónyi lereszelt friss gyömbért és 1 kg befőző cukrot! Tegyük vissza a tűzre, és lassú lángon főzzük még további 15 percig! Töltsük tisztára mosott befőttes üvegekbe a még forrásban lévő lekvárt, zárjuk le azonnal, majd fordítsuk fejre egy kis időre! ĺgy nem kell tartósítószert használnunk a lekvárfőzéshez.

Almás-tökös réteshez 5 dkg élesztőre, 1 evőkanál cukorra, kb. 2 dl tejre, 50 dkg lisztre, 1 tojásra, 15 dkg margarinra, csipetnyi sóra, 1 kg sütőtökre, 1 nagyobb almára, 10 dkg porcukorra, 1 evőkanál mézre és 1 tojásra van szükségünk. Az élesztőt a langyos, cukros tejben megfuttatjuk, majd a liszttel, a tojással, a puha margarinnal és sóval lágy tésztává dagasztjuk. Két cipóba osztva langyos helyen a kétszeresére kelesztjük. Eközben a sütőtököt feldaraboljuk és megsütjük. Az almát lereszeljük, a megsült tök összetört húsát hozzáadjuk, a porcukorral meg a rummal simára keverjük. A tésztacipókat belisztezett deszkán egyenként kisujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, a tölteléket egyenletesen ráterítjük, és mint a bejglit, fölcsavarjuk. A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, felvert tojással megkenjük, villával néhány helyen megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 40 perc alatt pirosra sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
A magasak sikeresebbek?
  2006-11-03 21:57:31, péntek
 
  Óriási botrányt váltott ki a statisztikai felmérésekre alapozott tanulmány

A Neue Zürcher Zeitung című svájci lap online kiadása ezzel kapcsolatban számolt be arról, hogy a társadalom miként premizálja a testmagasságot. Angliában már száz évvel ezelőtt kimutatták, hogy a püspökök átlagban mindig magasabbak voltak, mint a falusi papok, és az alkalmazottak nagyobbak, mint a munkások. A testmagasság ezen ,,jutalmazása“ a mai napig tükröződik a nagy statisztikai felmérésekben. Az Egyesült Államokban a magasabb emberek jobb szakmai pozíciókban vannak a kisebbeknél, és ennek megfelelően többet is keresnek. Minden col, vagyis 2,54 centiméter 2 százalékkal több jövedelmet jelent a férfiaknál és nőknél egyaránt. A Német Gazdasági Kutatóintézet 2002-ben azt mutatta ki, hogy Németországban centinként 0,6 százalékkal volt magasabb a jövedelem. Az ipari államokban magyarázatként pszichológiai tényezőkre hivatkoznak, ezek szerint a nagynövésűeknek nagyobb az önbizalma is. Több tanulmányban utalnak a szerzők arra, hogy a magasabb emberekben jobban bíznak a többiek, inkább elhiszik róluk, hogy erősek, tehetségesek és intelligensek.

Az Egyesült Államokban a második világháború óta 15 elnökválasztást tartottak, 11-szer a magasabb jelölt győzött, (George W. Bush a kisebbséghez tartozik, hiszen kétszer győzte le magasabb ellenfelét). John Komlós müncheni gazdaságtörténész - akinek neve magyar származásra utal -, úgy véli: az átlagos testmagasság nagyon jó mutatója a jólétnek, mert az egy főre jutó jövedelemmel szemben a testmagasságban az élet minősége, vagyis az orvosi ellátás, a képzés esélye, a forrásokhoz való hozzájutás és a környezetszenynyezés egyaránt benne van - írja a Neue Zürcher Zeitung internetes változata. Arról csak találgatni lehet, hogyan függ össze a testi fejlődés és a kognitív teljesítmény, de az amerikai tanulmányírók utalnak arra, hogy a testmagasságot kb. 20 százalékban befolyásolják a környezeti tényezők, amelyek már az anyaméhben kezdődnek, hiszen azoknak az anyáknak a gyermekei, akik a terhesség idején dohányoznak, kevésbé magasra nőnek és nagyobb százalékban szenvednek idegrendszeri zavarokban.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2006.10 2006. November 2006.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 226 db bejegyzés
e év: 1189 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 543
  • e Hét: 3618
  • e Hónap: 22350
  • e Év: 308969
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.