Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/22 oldal   Bejegyzések száma: 219 
GYEREKES DOLGOK 1
  2006-09-30 13:12:08, szombat
 
  Egyedül az asztalnál

Szerezzen be egy nagy, mosható előkét, legjobb, ha ujja is van. A szék alá tegyen műanyag abroszt. A kanalat háromnál többször ne emelje fel a földről. Ha túl gyakran esik le, nem véletlenről, hanem egy új játékról van szó. Pedig evéskor nem játszani kell. Tartsa tiszteletben a gyermek ellenkezését. Talán azt gondolta, hogy többet eszik, de a teltségérzetet a gyermeknek, nem pedig önnek kell megtanulnia. S még valamit: jó étvágyat!

Ne stresszelje a kicsit!

Az érzelmi stressz a korai gyermekkorban veszélyes, állítják a kaliforniai kutatók. Ezt élik át azok a gyerekek, akiknek meghalt a szülője, akiket kínoznak vagy elhanyagolnak. Később zavar mutatkozhat az emlékezőkészségben. Bár ez az elmélet még nem bizonyosodott be, teljesen csak a patkányok esetében, a szakemberek azt állítják, hogy valószínűleg ez az embernél is így működik.

Körmök vagy karmok?

Az örökké mozgó baba körmeit levágni nem könnyű. A szülő fél, hogy bevágja a kicsi ujját. Az újszülöttnek nem kell levágni a körmeit, mert még nagyon törékenyek. Ha túl élesek, inkább húzzon a baba kezére vékony kesztyűt. Két-három hét múlva már hetente egyszer le lehet vágni a körmeit, a lábon havonta egyszer. Legjobb fürdés után, mert a köröm akkor a legpuhább és könnyebb levágni. Ha izeg-mozog, akkor alvás közben nyírja a körmöket. Ha fél, használjon reszelőt. Az ujjbegyet óvatosan nyomja lefelé, hogy ne vágja be a bőrt. Ha mégis megtörténik a baj, a sebre tegyen steril gézt, s hagyja rajta addig, amíg nem áll el a vérzés. Ha észreveszi, hogy a köröm kezd benőni, az ujj piros és dagadt, mutassa meg az orvosnak.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Háziasszonyok
  2006-09-30 13:08:16, szombat
 
  Tapéta tisztítása

A tisztításra kenyérbelet használjunk, ezzel a legtöbb folt lejön!

Tányér

A tányérok alsó pereme hoszszabb használat után érdes lesz. Ezt üvegpapírral kell lecsiszolni, mert egyrészt az abroszt szakítja az érdes felület, másrészt az alája helyezett tányér zománcát karcolja meg.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Homéroszi kétségek
  2006-09-30 13:06:03, szombat
 
  Az Iliász és az Odüsszeia szerzője valószínűleg nő volt - állítja Andrew Dalby angol történész és nyelvész, aki szerint Homéroszt tévesen hozzák összefüggésbe a két epikus költeménnyel. A tudós okfejtése szerint a Homéroszra történő legkorábbi utalás Hérodotosz műveiben arra enged következtetni, hogy a vak versfaragó i. e. 800 körül élhetett. Az Iliászban és az Odüsszeiában szereplő földrajzi leírások alapján a kutató viszont úgy véli, az első i. e. 650 körül íródhatott, a második pedig i. e. 630-ban, vagyis jóval Homérosz halála után született. Andrew Dalby okfejtése szerint számos kultúrában a nőkhöz kötődött és kötődik a hagyományos szóbeli költészet megőrzése és továbbadása. Szerinte az Iliászt és az Odüsszeiát ugyanaz a személy írta, ám a női szereplőket a szerző sokkal érzékletesebben jelenítette meg, ami arra enged következtetni, hogy nem férfi alkotta a két epikus művet.  
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Önfeláldozó férfiak
  2006-09-30 13:04:03, szombat
 
  A háborúra való elkötelezettség genetikailag kódolva van a férfiakban - állítják a Kent Egyetem kutatói, akik háromszáz egyetemistát felkértek, hogy vegyenek részt egy gazdálkodós társasjátékban. A hatos csoportokra osztott önkéntesek mindegyike kapott három fontot, s a játék lényege az volt, hogy minden résztvevő eldönthette, megtartja-e a pénzt, vagy befekteti egy közös ,,csoportalapba". A játékosok akkor jártak a legjobban, ha csak várták, hogy valaki hozzájáruljon a csoportalaphoz. A játékvezetők az önkéntesek egy részének azt mondták, csapatuk egy másik egyetem csapatával versenyben áll. Megfigyelték, hogy a férfiak altruizmusa ekkor fokozódott, és mintegy kétszer annyi pénzt adományoztak a csoportalap számára, a nők viszont ugyanannyit fektettek be, mint egyébként.
A férfiak és a nők versenyhelyzetben tanúsított magatartása közötti különbség evolúciós magyarázatként szolgál arra, miért hagyja a legtöbb nőt hidegen a háború, és miért jellemzőbb a férfiakra az összefogás a ,,jó ügy" érdekében.
 
 
1 komment , kategória:  Tudomány  
Először ismerkedés, aztán ágy
  2006-09-30 00:39:02, szombat
 
  Az az ideális, ha a nemi életet akkor kezdik el, amikor alaposan megismerték egymást. A későbbi kezdet növeli az esélyt arra, hogy a fiatal tudatosítja a teherbeesés felelősségét, a fertőző betegségek terjedésének veszélyét, s ha kell, védekezik a nem kívánt terhesség ellen.

Ismert tény, hogy a lányok korábban kezdik a nemi életet, s a serdülőkoron is gyorsabban jutnak túl. Az is köztudott, hogy a déli országokban a lányok gyorsabban érnek, tehát a nemi életet is korábban kezdik, mint az északi országokban. Nagyon fontosnak tartom, hogy a szülők beszélgessenek a gyermekkel a nemi életről, és személyes példamutatással segítsék hozzá a felelősségteljes nemi életről alkotott vélemény kialakításához.

Az erősen vallásos embereknél vitatott a házasság előtti nemi élet. Tapasztalataim szerint az sem kivétel, hogy a fiatalok csak az esküvő után jönnek rá, hogy szexuális téren illenek egymáshoz. Ez nagy próbatétel számukra. Ismerek olyan párokat, akik épp emiatt szakítottak, idegenedtek el egymástól. Ezért a hozzám fordulóknak mindig azt javaslom: tegyék fel a kérdést, hogy képesek-e esetleg örömteli nemi élet nélkül leélni életüket, vagy még az esküvő előtt próbálnak összemelegedni.

Nagyon fontos, hogy a fiatalok kerüljék az alkalmi nemi kapcsolatokat. Nem egyszer előfordul, hogy a szexuális partnerek nem nagyon ismerik egymást, gyakran még egymás nevét sem tudják. Tehét a nem kívánt terhességtől vagy valamilyen nemi betegségtől való félelem indokolt. Lányok esetében a kockázat nagyobb, mert rájuk az alkohol erősebben hat, s nehezebben tudnak a fiúk ostromának ellenállni. A nem kívánt terhesség művi megszakítása pedig súlyos következményekkel járhat, hasonlóan, mint egy nemi betegség.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
GYÓGYTURMIX 1
  2006-09-30 00:31:21, szombat
 
  A csokoládéevés előnyei

Aki kedveli az édességet, különösen az étcsokoládét, az most örülhet. Német kutatók ugyanis arra jöttek rá, hogy az étcsokoládé fogyasztása nyomán az érrendszer néhány órán keresztül nagyobb védelmet élvez a keringési és szívbetegségekkel szemben. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a túlzott csokoládéfogyasztás többnyire elhízáshoz vezet, annak káros következményei viszont messze meghaladják az esetleges előnyöket. Az említett vizsgálat 17 fiatal önkéntesre terjed ki, akiket egy szelet étcsokoládé elfogyasztását követően ultrahangvizsgálatnak vetettek alá. Ebből kiderült, hogy a csokoládéfogyasztás után az erek rugalmasabbá váltak az érrendszeri és a szájbetegségekkel szemben. Az étcsokoládéban sok olyan természetes antioxidáns található, amely képes semlegesíteni a sejtkárosító szabad gyökök hatását.

Fagyönggyel a rák ellen

A fehérfagyöngy jótékony hatását mellrák és melanóma esetében immár tudományosan is igazolták. 329 rákbeteget műtét után fehérfagyöngyből készült kivonattal utókezeltek. A két évnél hosszabb utókezelés jelentős mértékben meghosszabbította a betegek életét, illetve csökkentette a visszaesések számát. Mindezek mellett a fehérfagyöngygyel végzett kezelést a betegek jól tűrik, ritka bármiféle a mellékhatás.

Jeget a herpeszre!

Randevúra készül, de az ajkain hólyagocskák jelentek meg? Aggódik, hogy arcát elcsúfítja a herpesz? Forrázzon le benedekfüvet 2 dl vízzel, 20 perc áztatás után szűrje le, a levet öntse jégkockatartóba, majd tegye a fagyasztóba. A jégkockát naponta többször 1-2 percig szorítsa az égő, viszkető felületre.

A szilikon újabb veszélye

Az Egyesült Államokban arra derült fény, hogy a mellpótlékkal élő nők szervezetében magas koncentrációt ért el a platina. A vizsgált nők vérében és vizeletében más platinavegyületet is találtak. Arról a platináról van szó, amelyet a szilikon impantátum olajos anyagához adtak hozzá, hogy ,,természetesebb“ érzés alakuljon ki. A szakemberek szerint a platina koncentrációja a mellimplantátummal élő nőknél háromszor akkora volt, mint azoknál, akik megelégedtek a természet adta méretekkel. Kiderült az is, hogy minél hosszabb ideig van valakinek szilikon a testében, annál több platina halmozódik fel a szervezetében. (term-ww)

Három alma elűzi a szívhalált

Naponta három alma védi a szívünket - állapították meg a Minnesotai Egyetem kutatói. A gyümölcsök, zöldségek és gabonák ballasztanyagai ugyanis csökkentik a vér koleszterinszintjét. Napi 10 gramm ballasztanyag 14 százalékkal képes csökkenteni a szívinfarktus és 27 százalékkal a koszorúér-elváltozások kockázatát. Egy alma 3 g ballasztanyagot tartalmaz.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
A fura homo sapiens
  2006-09-30 00:21:32, szombat
 
  Gyakran merül fel a kérdés, miért térnek el tőlünk olyan kirívóan a Neander-völgyiek. Erik Trinkaus, a St. Louis-i Washington Egyetem antropológus profeszszora szerint a tudomány folyamatosan rossz irányból közelítette meg a témát - a túlzott emberközpontúságnak köszönhetően nem láttuk meg magunkban a furcsaságokat, és mindenki a Neander-völgyiek ,,furcsaságaira" próbált magyarázatot találni. Trinkaus szerint a Neander-völgyiek sokkal jobban hasonlítanak a többi közös ősre, mint a homo sapiens - például a modern ember nem rendelkezik az ősöknél oly jellegzetes, kiugró, szemöldök feletti csonttal, arcunk is jóval rövidebb, orrnyílásaink kifejezetten kicsik, de végtagjaink sem igazán hasonlítanak a családfa többi tagjáéhoz.  
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Programozható ízvilág
  2006-09-30 00:18:51, szombat
 
  Új, programozható üdítőitalos palackot mutatott be egy amerikai innovációs cég, az Ipifini, melynek segítségével a vásárlás után is eldönthetjük, milyen ízesítésű üdítőt kívánunk elfogyasztani az adott pillanatban. Mindez csupán egy gombnyomás kérdése - ugyanis minden palackba ugyanazt az alapfolyadékot töltik, a különböző aromákat pedig jól szigetelt műanyag gombokba rejtik, melyek az üveg nyaka körül helyezkednek el. Ezután a vásárló ízlésének megfelelően megnyomja a kívánt gombot, ami az üvegbe fecskendezi az ízesítőszert, egyszerre akár többet is. A viselkedéskutató szakértők szerint a legtöbb kiskorú játékként fog tekinteni a gombokkal ellátott palackra, ami elősegíti a cukros és szénsavas üdítőitalok terjedését az utóbbi időben az egészségesebb italok irányába terelgetett ifjúság körében.  
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
"Lefokozták" a Plútót
  2006-09-30 00:16:48, szombat
 
  Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz, Plútó... Valószínűleg mindannyian így tanultuk iskolai éveink alatt Naprendszerünk bolygóinak felsorolását. Ha gyermekünket vizsgáztatjuk ebből a tananyagból, s véletlenül kifelejti a Plútót, ne szidjuk meg, neki van igaza!
Idén augusztus végén Prágában gyűlt össze a csillagásztársadalom színe-java, s úgy döntött, a kis bolygót megfosztja eddigi státusától. Végeredményként tehát a Naprendszerben maradt négy Föld-típusú bolygó (Merkúr, Vénusz, Föld, Mars), melyeket belső bolygóknak is neveznek, négy óriásbolygó (Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz) és négy Plútó-típusú bolygó.
Ezzel ugyan a Plútó elvesztette egyenrangúságát a nagyobb bolygókkal szemben, de prototípusa lett egy újfajta objektumnak, a törpebolygónak. Hogy miért is volt minderre szükség: az utóbbi években a csillagászok több olyan égitestet találtak, amelyek nagyobbak voltak a Plútónál. Ezért el kellett dönteni, beveszik-e őket a Naprendszer bolygói közé, vagy sem. Mivel valószínűnek tűnik, hogy a Cuiper-övben (a Naprendszer széle) rengeteg - akár több ezer - Plútó nagyságú vagy nála nagyobb objektum található, tanácsosabbnak tűnt felállítani a bolygókra vonatkozó definíciót, amivel ki lehet szűrni, mely égitestek lehetnek valóban bolygók, s melyek másfajta objektumok.

A csillagászok szerint:
A bolygó olyan égitest, amely
a) elegendő tömeggel rendelkezik saját gravitációja fenntartásához, ami feltételez egy hidrosztatikai egyensúlyt, ezáltal egy gömb alakot;
b) egy csillag körül kering, viszont nem lehet egy bolygó csillaga vagy holena.
A definíció továbbá feltételezi, hogy a bolygó megtisztítja környezetét a további objektumoktól, s hogy az ekliptikus pályán keringenek (a Nap egyenlítője körül) - ezen a Plútó végül kirostálódott.

Bödök Zsigmond csillagászt kérdeztük:
Mi indokolja a Plútó átsorolását?
Sok vita előzte meg a döntést. Három éve, 2003-ban Ausztráliában tartottak egy hasonló találkozót, ott nem sikerült megegyezniük egymással a csillagászoknak, s elvetették az új klasszifikációt. Akkor még nem volt kidolgozva a bolygó definíciója sem, amit azóta pótoltak, bár biztosan lesznek még pontosítások...
A mostani döntésben valószínűleg közrejátszott az is, hogy 2005-ben fedezték fel a Xenát (hivatalos nevén UB313), ami nagyobb a Plútónál, de szintén a Cuiper-övben kering. A Plútó legnagyobb gyengéi, hogy nem ekliptikus pályán halad - ahogy a többi kisbolygó sem -, s ugyan tömege által hidrosztatikailag egyensúlyban van - tehát saját gravitációja gömb alakúra formálta az égitestet -, környezetét megtisztítani már nem képes. Mellesleg bizonyított tény, hogy a Plútó a Neptunusz egyik megszökött holdja - ez sem erősítette a kisbolygó régebbi státusát.
2015-ben érkezik meg egyébként a New Horisons nevű szonda a törpebolygóhoz, melynek célja, hogy tüzetesebben átvizsgálja az égitestet. Akkor majd többet fogunk tudni mondani a Plútóról...
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Rovarház
  2006-09-30 00:14:16, szombat
 
  A rovarház vagy inszektárium valójában rovarok számára berendezett akvárium vagy terrárium, esetleg akvaterrárium, attól függően, hogy vízi vagy szárazföldi ízeltlábúakat tartunk benne.

Számos (rovar)faj - hangyák, pókok, bogarak, lepkék, levéltetvek stb. - nevelhető a lakásban, melyeket magunk is begyűjthetünk a szabadban, de tartsuk szem előtt, hogy a nálunk élő rovarok közt is sok a védett faj, ezért inkább állatkertben, állatkereskedésekben vagy tenyésztőktől szerezzük be állományunkat!
Amikor berendeztük az inszektáriumot, igyekezzünk a rovar eredeti élőhelyét utánozni. Vízi rovarok esetében az edényt csak félig töltsük meg vízzel, nyúljanak ki ágak, nádszárak, kövek, hogy szükség esetén az állatok felmászhassanak rájuk! Szárazföldi rovaroknál az aljzatot az élőhely szerint állítsuk össze (homok, korhadt falevelek, tőzeggel vagy homokkal kevert föld, fűcsomók, moha stb.)!

A kétfoltú tücsök
(Cryllus bimaculatus)
Esetében a talaj inkább laza szerkezetű legyen, hogy a nőstények könnyen lerakhassák petéiket. Legjobb a tőzeggel kevert föld. Helyezzünk még az inszektáriumba faágakat, a fal mellé pedig állítsunk kéregdarabokat, hogy tücsökjeink felmászhassanak rájuk, elbújhassanak mögöttük!
Ezek az Afrikából származó szorgalmas kis muzsikusok, melyek egész éven át ciripelnek, salátalevéllel, frissen szedett fűvel, apróra vágott gyümölccsel etethetők, ezenkívül azonos arányban keverjünk össze számukra lucernalisztet, tejport, zabpelyhet és gyermektápszert. Mindig álljon tiszta víz a rendelkezésünkre, a vizes tálkát azonban rakjuk meg kaviccsal, hogy a rovarok a belefulladás veszélye nélkül ihassanak a köztük levő vízből! A szükséges páratartalmat biztosítandó, a talajt és a tárgyakat minden második nap permetezzük meg vízzel!
Inszektáriumunkat tartsuk tisztán, az üvegfalakat rendszeresen töröljük le, távolítsuk el az elfonnyadt növényi részeket, ételmaradékokat és az elhullott állatok tetemeit! A talajt időnként lazítsuk fel a peterakás megkönnyítése céljából! A lárvák nagyjából hatvan nap alatt fejlődnek felnőtt állattá, miután többszöri vedlésen mentek át. A nőstények fekete színűek, a hímek sárgásbarnák (csak ez utóbbiak ciripelnek).
A kétfoltú tücsköt kettős haszonnal tarthatjuk: egyrészt kellemes muzsikájával szórakoztat bennünket, másrészt a szaporulat kiváló tápláléka a rovarevő hüllőknek, kétéltűeknek. Ha nekünk nincs ilyen, ajándékozzuk el őket ismerősünknek, aki tart rovarevő állatot.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/22 oldal   Bejegyzések száma: 219 
2006.08 2006. Szeptember 2006.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 219 db bejegyzés
e év: 1189 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 216
  • e Hét: 1129
  • e Hónap: 3928
  • e Év: 428146
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.