Regisztráció  Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Milyen bort válasszunk?
  2007-01-19 20:21:06, péntek
 
  Borivó és termelő nemzet hírében állunk, a nemes nedű kulturált fogyasztásának íratlan szabályaival mégis kevesen vannak tisztában. A borokkal együtt a borivási szokások is változtak az idők folyamán. Manapság/ a régebbiektől valamelyest gyengébb borok világában is az a szokás, hogy többnyire étkezés közben vagy legalábbis fehér asztal mellett isszuk a szőlőhegyek aranyló levét. Egyéb alkalmakkor bort inni kivált nyakló nélkül, iszákosságra, részegségre vall. Ha tudjuk, mit mikor mihez és miként igyunk, igazi gasztronómiai élménnyé, ínyenc kulináris alkalömmá nemesülhet a megfelelő borral leöblített ebéd vagy vacsora. Jobb helyeken sommelier (pohárnok, borgasztronómus) segít kiválasztani az egyes ételfajtákhoz és a vendég ízlésének leginkább illő bort. Otthoni családi, baráti körben is teljesebb azonban a terített asztal harmóniája, ha szem előtt tartjuk a borfogyasztás némely alapszabályát:

- Sohase igyunk bort éhgyomorra!
- Apró kortyokban, ízlelgetve élvezzük az italt!
- Nemes bort sose keverjünk vízzel vagy más itallal!
- Legyünk mértékletesek a borivásban!

Étvágygerjesztőként fűszeres, száraz fehérbort vagy rosét ajánlatos választani. A levesekhez könnyű, zamatos fehérborok illenek (kivéve a babot: ahhoz fűszeres vörösbor dukál). Sertéshúsokhoz fehérborok adandók, a sonkához könnyű vörösbor vagy rosé illik. Zamatos, nemes vörösborok valók a marha és báráhyhúshoz. Könnyű, száraz fehér a halételekhez. A vadételekre a gazdag ízű vörösbor csúszik igazán; a gombás fogásokhoz inkább valami finom zamatú fehéret válasszunk! A desszertek mellé mindig édes, illatos fehérbort kérjünk vagy kínáIjunk! Sós tésztákhoz száraz fehérbort, édesekhez viszont inkább félédes, testes vöröset igyunk!

A sajtok és a borok nagyon jól kiegészítik egymást, de vigyázat: a sajt sótartalma észrevehetően befolyásolja a kortyolnivaló ízösszetételét! A különösen sós fajtákhoz ne válasszunk erősen savas bort, mert kellemetlen, fémes ízhatás alakulhat ki!
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Zöldséges palacsinta
  2007-01-19 01:23:59, péntek
 
  Hozzávalók:

8 db palacsinta, 1 cukkini, 2 szál sárgarépa, 2 szál újhagyma, 3-4 karfiolrózsa, 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 1 csokor zöldpetrezselyem, só, darált bors, 10 dkg reszelt sajt.

Elkészítése:

Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá a vékony csíkokra felszeletelt sárgarépát és cukkinit. Lefedve pároljuk pár percig, míg a zöldségek puhák nem lesznek. Szórjuk rá a lisztet, keverjük jól öszsze, majd öntsük hozzá a tejet és a tejszínt. Addig forraljuk, míg össze nem sűrűsödik. Egy kis lábasban, sós vízben főzzük puhára a karfiolrózsákat, majd szűrőedényben szűrjük le. Keverjük a zöldségekhez a megfőzött karfiolt és az összevágott újhagymát is. ĺzesítsük sóval, kevés darált borssal és öszszevágott petrezselyem zöldjével.

Ezzel a krémes töltelékkel töltsük meg a megsütött palacsintákat, helyezzük egy vajjal kikent tűzálló tálba. Tetejére tehetünk a krémes szószból, majd szórjuk meg bőven reszelt sajttal. Forró sütőben 150 fokon 15 perc alatt süssük pirosra.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Bőrünkről
  2007-01-19 01:22:32, péntek
 
  Szervezetünket környezetünktől a bőrünk választja el. Testsúlyunknak tíz-tizenöt százalékát teszi ki, tehát a legnagyobb szervrendszerünk. Mégis sokunk számára, a legkevésbé látszik fontosnak testünk felépítése és működése szempontjából. Mindannyian többre tartjuk az agyat, szívet, tüdőt, májat; holott mint tudjuk, ,,agyalágyultan", fél tüdővel, egy-két infarktus után, alkoholtól felpuffadt májjal is még döcög az élet, de például a bőr kétharmad részére kiterjedő elsőfokú égési sérülést - tehát amikor még hólyagocskák sem keletkeznek - nem élnénk túl.
Gondoljunk bele: a bőr a körülöttünk zajló zűrös világban megteremti belső autonómiánkat, vigyáz a belső pontosan szabályozott rendjére. Például ha meleg van, kitágulnak a pórusok, erek, működnek a verejtékmirigyek, párologtat, és üzen az agynak: ,,Csinálj már valamit, menj hűvösre, vizezd magad!" Ha hideg van, borzong, öszszehúzza magát, hogy kisebb legyen a hőleadás, és melegítő takaróért kiált.

A bőr három rétege
W A hám 0,2-0,3 mm vastag, de még így is öt rétegből áll. A legalsóban, a csírarétegben keletkeznek az oszlopszerű sejtek, melyek felfelé nyomulva egyre laposabbak, tüskés alakúak, szemcsések lesznek. Itt van az a bizonyos szigetelőréteg, melyről eddig úgy tudtuk, hogy nem engedi át az idegen anyagokat. Legfelül az állandóan hámló, szabad szemmel látható szaruréteg helyezkedik el, melyet ellaposodott, élettelen, keratin nevű, szaruszerű anyaggal tele levő sejtek alkotnak. Ezek a keratociták hozzájárulnak a bőr védőbevonatának a kialakításához. A hámban melanociták is találhatók: ezek a sejtek termelik a melanint, amely a bőr színét, pigmentálódását adja, és a szervezetet az ultraibolya sugárzástól védelmezi. A sejtek táplálását és egész anyagcseréjét a sejt közötti nedvek látják el, melyek a hám alatt levő irhából áradnak felfelé.

W Az irha 3-4 mm vastag. Szerkezetét kilencven százalékban kollagén és tíz százalékban elasztikus rostok alkotják, továbbá az ezeket termelő sejtek, melyek a kocsonyás alapállományt is előállítják. A rostok teszik erőssé, nyúlékonnyá és rugalmassá a bőrt. Mind a kollagén, mind az elasztin idővel tönkremegy, leépül. Ez az oka, hogy az öregedés során bőrünk egyre inkább megereszkedik és ráncosodik. Itt találjuk a védekező sejteket is. Ez a réteg a támasztója a felette levő hámnak, hogy az rugalmasan kisimuljon. Itt találhatóak a vér- és nyirokerek, idegek, szőrtüszők, faggyúmirigyek és izmocskák is.
Az irhában levő szőrtüszők mint kis zsákocskák a szőrszálak gyökerét tartják - minden szőrszál a hámréteg nyílásain, pórusain keresztül nő ki. A szőrtüszőkhöz kapcsolódó izmocskák mozgása teszi lehetővé, hogy a szőrszálak felegyenesedjenek.
Ebben a rétegben találhatók a faggyúmirigyek, amelyek faggyút termelnek, hogy vízhatlanná tegyék a bőrt. Itt helyezkednek el a verejtékmirigyek is: szerepük a test hőszabályozásának segítése és némi salakanyagnak a szervezetből való eltávolítása. A legújabb kutatások kimutatták, hogy nagyrészt a verejték tartalmazza a természetes hidratáló faktort (angol rövidítése N.M.F.), a nedvesítő és nedvességmegőrző anyagokat, melyek nem engedik kiszáradni, hámlóssá, törékennyé válni a bőrt. Ez lehet a magyarázata annak, hogy miért puhább, rugalmasabb a teltebb, ducibb nők bőre, akik súlyukból adódóan izzadósabbak.

W A bőralja, mely az irha alatt rétegződik, már lényegesen vastagabb, attól függően, hogy milyen kövér. Itt már a zsírsejtek párnázzák ki a bőrt. Ezáltal fokozódik a hőszigetelés és a mechanikai védelem, mert a zsírsejtek rugalmas tokocskákban helyezkednek el, ezek képezik a táplálékraktárt. Ide is lenyúlnak még a különböző mirigyek, a szőrtüszők. Itt már véredényrendszereket találunk: a kapillárisokat, melyek szükség szerint záródnak-nyitódnak, az artériákat, melyekben az oxigénes vér áramlik, s a bőrt tápanyaggal látják el, és a vénákat, melyek az elhasznált vért szállítják. A vénás keringés eltávolítja a sós vizet, a szén-dioxidot és a méreganyagok nagy részét. Ezeket már nem az akaratunktól függő harántcsíkolt izmok mozgatják, tartják, szűkítik és tágítják, hanem az autonóm sima izmok, melyeknek működését nem tudjuk akaratunk szerint befolyásolni. A nyirokkeringés eltávolítja a vizet és a méreganyagok nagy részét. A zsírsejtek szaporodása, pontosabban térfogatuknak a helytelen életvitel és táplálkozás miatti növekedése megnehezíti a keringés útját. A zsírsejt nyomja a vér- és nyirokereket, így a keringés lelassul. Ez ödémás elváltozásokat okoz. A zsírsejtek egyre tágítják a bőrt. Megjelenik a narancsbőr... Ezzel már el is kalandoztam egy újabb probléma felé, amely nagyobb teret igényel, ezért majd máskor lesz szó róla.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Nélkülözhetetlen hűtőszekrény
  2007-01-19 01:20:57, péntek
 
 


Ha egy mód van rá, nagy hűtőszekrényt vegyünk, mert fontos, hogy mind a nyers, mind a kész élelmiszereket megfelelő módon, hűtve tároljuk.
A rendszeres jégtelenítés során keletkező nedvességet azonnal el kell távolítani a hűtőtérből, mert megnöveli az energia-felhasználást. A rendszeres leolvasztás energiát és pénzt takarít meg. Ha a fagyasztókészülékben 2 mm-nél vagy a hűtőszekrényben 3 mm-nél vastagabb a jégréteg, haladéktalanul el kell távolítani. A fagyasztóládát legalább évenként egyszer le kell olvasztani, alaposan kimosni és szárazta törölni.

Jó tanácsok
- A hűtőszekrényt a lakásban lehetőleg hűvös helyre állítsuk. Ne tegyük fűtőtest, kályha, tűzhely vagy napos ablak mellé. Így az árammal is takarékoskodhatunk. Ne helyezzük szorosan a falhoz se, mert ezzel akadályozzuk a motor hűtését. Lábait úgy állítsuk be, hogy vízszintesen és stabilan álljon.
- Csak kihűlt ételt tegyünk bele, a meleget mindig hagyjuk kihűlni, különben a lehűlés erős párásodást, illetve jegesedést okoz. Sohase pakoljuk tele, mert így nem biztosítható a szükséges hőmérséklet. Az ajtót csak a legrövidebb ideig hagyjuk nyitva. Ha pedig a szélén lévő tömítőgumi megsérül, azonnal tegyünk rá újat.
- A gyorsan romló élelmiszereket legjobb a leghidegebb részen tárolni. Ez általában az elpárologtató közelében található. Minden élelmiszert takarjunk be vagy tegyünk dobozokba, így nem párolognak, és nem veszik át egymás szagát. A hőfokszabályozót úgy állítsuk be, hogy a hűtőtérben 7-8 C fok körüli hőmérséklet legyen.
- Ha a készüléket hosszabb ideig nem kívánjuk használni, kapcsoljuk ki. Ajtaját nyissuk ki, és hagyjuk nyitva. Így elkerülhetjük azt, hogy penészedés kezdődjön a belső térben.
- A hűtőszekrényt leolvasztásakor, de legalább havonta egyszer mossuk ki. Ha a leolvasztás automatikus, akkor se hanyagoljuk el a rendszeres takarítást. Teljes tisztítást akkor érdemes végezni, amikor kevés élelmiszer van benne, vagy a külső hőmérséklet olyan, hogy a tárolt ételek átmenetileg kivehetők belőle.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Konyhai ötletek
  2007-01-19 01:18:09, péntek
 
  - A konyhában feltétlenül ajánlatos a többaknás és esetleg több vízvételezési helyű vizesblokk kialakítása. A legkisebb, egy-két személyes háztartásban is vízmegtakarítást jelent, ha a konyhai mosogató kétaknás.
- A mosogatásra váró edényeket célszerű álló vízben előáztatni, ezenkívül mindig alakítsuk ki a kétfázisú mosogatás (mosogatás és öblítés) feltételeit.
- Hasznos a zártszekrényes edénycsöpögtető a mosogató fölött, mert így a száradó edények nem keltik a rendetlenség képzetét.
- Praktikus a felső szekrények alá szerelt fa- vagy fémsín, amelyre a gyakran használatban levő eszközöket felakaszthatjuk: így később kotorászás nélkül használatba vehetjük őket.
- A konyha és a mellékhelyiségek általában gyakrabban szorulnak festésre, mint a lakás többi része.
 
 
1 komment , kategória:  Család  
Száraz levegő
  2007-01-19 01:16:24, péntek
 
  A legtöbb szobanövénynek páradús levegőre van szüksége



Télen a központi fűtéses lakás legtöbb helyiségében túl szárazzá válik a levegő. Ilyenkor gyakran csak 30-40 százalékos a páratartalma. Ez az ott élőknek legalább olyan egészségtelen, mint a szobanövényeknek.

Az ideális a 60-70 százalékos páratartalom volna, de egyes trópusi növények 80-90 százalékos ,,dunsztban" érzik jól magukat.
A hűvös, hideg levegő már egészen kis mennyiségű vízgőztől is telítődik (tehát nagyobb a relatív páratartalma), ezért ajánlott a legtöbb szobanövényt télen inkább hűvösebb helyiségben tartani, mint a meleg szobában. Ha nincs rá megfelelő helyünk, meg kell oldanunk, hogy a levelek körül emeljük a páratartalmat.

Párásítsunk!
Kaphatók olyan párologtató edények, melyekben a növény egy rácson áll a víz felett. Magának a cserépnek nem szabad vízben állnia, mert a pangó vízben a gyökerek megfulladnak. Az említett eszközt otthon is kivitelezhetjük: egy lapos kerámiatálra kavicsot szórunk, ráállítjuk a növényeket, majd a kavics közé vizet töltünk.
Hasonlóan használhatók az agyaggranulátumok, amelyek még tovább magukban tartják a nedvességet. Ezzel persze nem spórolhatjuk meg a rendszeres permetezést.
Másik megoldás a ,,cserépbe cserép" ültetés. Cserepes növényünket tegyük tőzegpakolásba, azaz a cserépnél nagyobb edénybe tegyünk tőzeget, ebbe ültessük el cserepestül növényünket. A folyamatosan nedvesen tartott tőzeg egyenletes párolgással növény és ember közérzetét egyaránt javítja.

Növények
a fürdőszobában
A fürdőszoba egész évben elég párás az erre igényes növényfajoknak. A fürdő efféle használatának persze az a feltétele, hogy viszonylag világos legyen. A kádban, mosdókagylón lecsapódó számtalan vízcsepp lassan párolog, így hosszú ideig fenntartja a levegő magasabb nedvességtartalmát. Ezenfelül a fürdőben többnyire kellemes meleg is van, ezért sok trópusi, szubtrópusi növénynek lehet az otthona. Az esőerdők növényei, természetes élőhelyükön is szórt fényben élnek, ezért ideális lehet számunkra az északi vagy keleti oldalon fekvő, de ablakos fürdőszoba. Különösen a páfrányok, orchideák érzik jól magukat a párás levegőn és a szórt fényben.

Párás helyet szeretnek:
Vénuszhajpáfrány (Adiantum raddianum)
Flamingóvirág (Anthurium-fajok)
Madárfészekpáfrány (Asplenium nidus)
Bordapáfrány (Blechnum sp.)
Tarkalevél (Caladium bicolor)
Vízipálma (Cyperus spp.)
Maranta (Maranta sp.)
Könnyező pálma (Monstera deliciosa)
Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata)
Pillekosbor (Phalenopsis sp.)
Agancspáfrány (Platycerium bifurcatum)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csúsztatott palacsinta
  2007-01-19 01:13:51, péntek
 
  A tésztához: 6 dkg vaj, 6 tojás, 6 dkg liszt, só, kevés tej, 5 dkg zsír.
A töltelékhez: 10 dkg darált dió, 6 dkg cukor, 3 szelet reszelt csokoládé.

1. A vajat habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. 15 percig együtt keverjük, ezután beletesszük a lisztet, pici sót és annyi tejet, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjunk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a tésztához keverjük.
2. Bezsírozott palacsintasütőben kisujjnyi vastag palacsintákat készítünk, de csak az egyik oldalukat sütjük meg.
3. A palacsintákat egymás után lapos tűzálló tálra csúsztatjuk. Az egyiket megszórjuk cukros darált dióval, a következőt reszelt csokoládéval - amíg a tészta el nem fogy. Az utolsó lapot úgy borítjuk a tálra, hogy a megsült része legyen felül.
4. Mérsékelten meleg sütőben 12-15 percig sütjük, majd forrón, tortaszerűen szeletelve tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Vagdalt hús májjal
  2007-01-19 01:12:32, péntek
 
  Hozzávalók:

1 db zsemle, 1 dl tej, 2 db csirkemáj, 40 dkg sertéskaraj, 1 tojás, 1 kis fej hagyma, fokhagyma, őrölt fekete bors, petrezselyem.

1. A zsemlét tejbe áztatjuk, kifacsarjuk, s a májjal és a hússal együtt ledaráljuk. A tojással, a fölaprított vöröshagymával, fűszerekkel, sóval összedolgozzuk.
2. A masszából rudat formálunk és a kukoricaolajjal kikent tepsiben, fóliával lefedve, forró sütőben készre sütjük. Készíthetünk húspogácsát is, ekkor zsiradékban (kb. 20 g kukoricaolajban vagy napraforgóolajban) sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Tél keresett csemegéje: a füge
  2007-01-19 01:11:01, péntek
 
  Egyike a legősibb kultúrnövényeknek, már a Biblia is több helyen említi. Eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de Észak-Afrikában és Dél-Európában is ősidők óta termelik.
3-4 m magas bokrot nevel szétterülő, laza koronával. Levelei nagyok, és mélyen karéjozottak. Virága érdekes, ún. serlegvirágzat. Gyümölcse 5-7 cm átmérőjű, zöld, barnás vagy lilás színezetű.
Annak a fajtájának, amely a déli országokból koszorúba rendezve és préselten hozzánk kerül, a virágja megporzásra szorul. Ezt egy apró rovar, a fügedarázs végzi el.
A nálunk termő fügebokrok adriai típusúak. Megtermékenyítés nélkül, mag nélküli gyümölcsöket érlelnek, amelyek aszalásra nem alkalmasak.
Kétéves, gyökeres növényeket ültessünk meleg, szélvédett, napsütötte helyre, lehetőleg kelet-nyugati irányú fal déli oldalára. A fügebokor a telepítés utáni 3-4. évben kezd el teremni. Az első termés az áttelelt vesszőkön érik be, és július végén, augusztus elején szüretelhető. A füge gyümölcse csak teljesen éretten fogyasztható, féléretten fanyar ízű.
Télen ügyelni kell rá, hogy a termést viselő vesszők el ne fagyjanak. -14 foknál hidegebb idő esetén a fügebokrok fagykárokat szenvednek. Ezért lombhullás után a fiatal bokrokat vegyük körül kukoricaszárral vagy náddal. Az idősebbek már nem annyira fagyérzékenyek. Ha a vesszők mégis visszafagynak, lombfakadás után vágjuk le a száraz részeket.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Vitaminok a háztájiból
  2007-01-19 01:08:46, péntek
 
 


A metélőhagyma (Allium schoeno prasum; sokan snidling néven ismerik) a liliomfélék családjába tartozik. A föld felszíne alatt apró hagymái vannak.
Ennek az igénytelen növénynek az egyik fontos felhasználási módja a téli hajtatás. Azokról a tövekről, amelyeket erre a célra kiszemeltünk, nyáron nem vágjuk le a leveleket, hogy a hagymákban minél több tápanyagot raktározhassanak el. Az erős, dús lombú töveket szeptemberben kiássuk a kert talajából, lombjukat rövidre vágjuk, és cserépbe vagy műanyag virágtálba ültetjük őket. Október végéig tartsuk az edényt hűvös, árnyékos helyen, és csak mérsékelten öntözzük.
Amikor az idő téliesre fordul, a cserepet világos helyre, az ablakba helyezhetjük. A zsenge hagymazöldet ollóval minél mélyebben vágjuk le. Utána a tövek ismét új lombozatot fejlesztenek, és egy télen akár 3-4-szer is szedhetünk belőle. Íze a vöröshagymáéra emlékeztet. Csak nyersen szokták fogyasztani, apróra vágva. Vitaminokat, értékes ásványi, továbbá illat- és zamatanyagokat tartalmaz. Nem szabad főzni, mert akkor íze és zamata eltűnik. Hőkezeléssel C-vitamin-tartalmát is elveszti. A metélőhagymát felhasználhatjuk túró, sajtok ízesítésére vagy szendvicsek díszítésére.
A letermett tövek hagymái fokozatosan kimerülnek, és egyre kevesebb zöldet fejlesztenek. Ezért a következő télre neveljünk elő tavaszi magvetéssel új töveket.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2006.12 2007. Január 2007.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 317 db bejegyzés
e év: 3520 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1052
  • e Hét: 5764
  • e Hónap: 29246
  • e Év: 404062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.