Regisztráció  Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Téli zöldségtál
  2007-01-05 00:58:56, péntek
 
  Hozzávalók:

200 g kelbimbó, 1 édeskömény, 250 g sárgarépa, 100 g petrezselyemgyökér, 200g zeller, 400 g burgonya, 1 póréhagyma, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 50 g füstölt szalonna, olaj, őrölt köménymag, szárított kakukkfű, chilipor, bors

Elkészítése:

A zöldségeket felszeleteljük, a szalonnát megpirítjuk. Rádobjuk a hagymát, a pórét, az áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a zöldségeket, meghintjük a köménymaggal, a kakukkfűvel, ételízesítővel, chiliporral. Aláöntünk 1 dl vizet, majd fedő alatt puhára pároljuk (kb. 30 perc). Egytálételként vagy sült húsok, halak köreteként tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
A reggelié a főszerep
  2007-01-05 00:57:04, péntek
 
  Az egészséges táplálkozási szokások elsajátításában, majd a minta bevésődésében és életformává alakulásában alapvetően fontos szerepet játszik a családi gyakorlat, az otthoni minta; ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni az iskola, illetve a kortársak befolyásoló szerepét sem.

A napi étkezések közül a szakemberek a legfontosabbnak a gyakran elhanyagolt reggelit tartják. A nap megfelelő indulásához feltétlenül szükség van erre az étkezésre, ugyanis ébredés után a legalacsonyabb a vércukorszint. A cukorháztartás karbantartásához, az egészségi állapot érdekében nagyon fontos, hogy munkába, iskolába indulás előtt együnk valamit. Sok szülő gyakran avval intézi el a kérdést, hogy a gyerek majd úgyis kap reggelit az óvodában vagy az iskolában. Az is előfordul, hogy pénzt nyomnak a kezébe, hogy vegyen magának harapnivalót.

Egy angliai vizsgálat során 153 általános iskolában egy teljes tanév során ingyenessé tették a diákok számára az iskolai reggelit. Az öszszes iskola második-hatodik osztályosai közül 30-30 diákot kérdeztek ki étkezési szokásairól. A válaszokból az derült ki, hogy az ingyenes reggeli önmagában nem ösztönözte őket táplálkozási szokásaik megváltoztatására. Azoknál a gyerekeknél, akiket nem szoktattak hozzá az otthoni reggelizéshez, rögzül a szokás, amit még ingyen reggelivel sem lehet megváltoztatni. A reggelit elmulasztó gyerek az iskolában figyelmetlen, ingerült lesz, vagy ebédig rosszkedvűen ül. Amit elmulaszt a tanórákon megjegyezni, azt délután csak nehezen vagy nem tudja pótolni. Ezért tartják a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek fontosnak, hogy a családban váljon szokássá a reggeli, amelyet érdemes változatosan összeállítani. Fogyasszon a gyerek egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret sovány felvágottal vagy sajttal, tojással, idényjellegű zöldséggel, valamint egy bögre tejes italt, joghurtos-zöldfűszeres túrókrémet maggal megszórt pékáruval, esetleg gabonapelyhet vagy müzlit tejjel, gyümölcslével.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Téli teendők a kertben
  2007-01-05 00:55:26, péntek
 
  Bokorújítás lombhullástól rügyfakadásig


A jó gazda télen sem feledkezik meg kertjéről. Annál is inkább, mert elérkezett a bokrok megújításának ideje. Lehetnek ezek gyümölcstermő, de díszbokrok is. Ilyenkor a legfontosabb tennivaló a téli metszés, a tisztogatás. Ennek folyamán az idősebb részeket fiatalabb oldalhajtásokra kell visszavágni. Ám még inkább sürgetőbb a közbelépés, ha a vastagabb részek aljából, sok, erős egyéves rész fejlődött ki, vagy a bokrok környékén törtek elő az új gyökérsarjak.

Ha a szívós, életerős egyéves részektől megszabadítjuk a növényt, azok nem vonják el a tápanyagot a növény egészétől. Az elöregedő részek tápanyagellátása azonban egyre nehézkesebb. A növényt éppen élni akarása készteti mind újabb és újabb, tőből vagy gyökérből nevelkedő sarjak létrehozására. Mit tegyünk, ha mind gyakrabban jelennek meg, törnek elő az életerős sarjak? A bokrok megújítását éppen ezekre az új részekre kell alapozni. A gyökérsarjakat nevelő bokor elöregedett, föld feletti részeit tőből vágjuk le. Az erős, fiatal hajtásokból hagyjunk meg néhány, igen életerős ágat, amelyek elhelyezkedése a legkedvezőbb. Az elsűrűsödést elkerülendő, a többi sarjat szintén tőből távolítsuk el. Annyi fiatal hajtást hagyjunk meg, amennyi ahhoz elegendő, hogy formás bokrot tudjunk nevelni belőlük.

Más bokrok nem fejlesztenek sarjakat. Ezek megújításához elegendő, ha egy-két arasznyira visszavágjuk a legjobb karban lévő hajtásokat. A beteg, rossz állapotban lévő részeket szintén tőből távolítsuk el. A csonkokon, a rejtett rügyekből megújító hajtások fognak előtörni, amelyeket később kedvünkre ritkíthatunk, annyi hajtást hagyva, amelyből ujjá nevelhetjük a bokrot.

Vannak olyan cserjék, amelyek kimondottan megsínylik a visszavágást, esetleg tönkre is mennek emiatt. Csakhogy ezek a bokrok nem is kopaszodnak fel, megfelelő tartás mellett, tehát nincs szükség ilyen jellegű beavatkozásra.

Ha bizonytalanok vagyunk a megújítást illetően, tegyünk próbát. Ne vágjuk vissza a teljes bokrot, csak minden második, harmadik ágát, ezzel elkerülhetjük a kipusztulását. Ha a hajtásképzés megfelelő, a következő évben folytathatjuk a felújítást. Lombhullató bokroknál a megújítás ideje hagyományosan a lombhullástól rügyfakadásig terjedő időszak.
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
A gyümölcsfák gyökérzete
  2007-01-05 00:53:55, péntek
 
  A fák körüli talajművelés ne legyen mély, nehogy a gyökerek vészesen megsérüljenek
A gyümölcsfák gyökérzetének védelméről

A gyümölcsfák gyökérrendszere többnyire nem hatol mélyre - a kortól és fajtától függően a felső 1 méteres szintet hálózza be a legsűrűbben. Ezért talajműveléskor vigyáznunk kell, nehogy a gyökérzetet megsértsük. Csak gondosan előkészített talajba ültessünk. Különösen fontos, hogy nagy mennyiségű érett istállótrágyát vagy szervestrágyát juttassunk a gyökerek közelébe.

Talajtakarás, trágyázás

Az ősszel ültetett fák, és főleg telepítés után a gyümölcsfák, szőlők, díszfák, cserjék stb. talaját az első évben 80 cm sugarú körben, a második évben 120, a harmadik évben 180 cm sugarú körben szalmás istállótrágyával, szalmával vagy a fűkaszálékkal takarjuk. A takaróanyag vastagsága ülepedett állapotban legalább 12-15 cm vastag legyen. Az ilyen talajtakaró megakadályozza a föld erózióját, megőrzi a talaj vízkészletét, kedvező feltételeket teremt a folyamatos gyökérfejlődésnek és tápanyagfelvételnek. A gazdagon elágazódó gyökérrendszer erőteljes tavaszi fejlődést eredményez a takaratlan fákkal szemben, ugyanakkor a gyökérzet viszonylag sekélyen rendeződik el, ezért a mélyebb talajmunkáknál erre figyelni kell.

Téves az a nézet, hogy a fákat csak a koronacsurgóban kell trágyázni vagy öntözni. A gyümölcsfák gyökérzete a törzstől kiindulva egyenletesen hálózza be a talajt, és ha valami nem akadályozza, köralakban terül szét. A kör átmérője a fa koronájával egyenes arányban nő. Az egyéves fa gyökérzete - az átlagos körülmények között - 100, a kétévesé 150, a háromévesé 200 cm sugarú körben terül el. A trágyát és az öntözővizet tehát ezen belül egyenletesen osszuk el. Azonban a fák négyéves korától a kert teljes felületét trágyázzuk, hiszen a házikertekben, a szűkebbre szabott tenyészterületeken, a fák gyökérzete egymásba fonódva behálózza az egész kertet.

Milyen mélyen ássunk?

Nagyon fontos, hogy a talajművelés ne legyen túlságosan mély, nehogy a gyökereket megsértsük. A megengedettnél mélyebb fatörzs körüli talajműveléssel például megsérthetjük, lecsonkolhatjuk a fiatal gyümölcsfák vastagabb oldalgyökereit - a későbbi támasztó gyökereit, ami a gyökér- és az ágrendszer korábban kialakult egyensúlyának megzavarását eredményezi, és veszélyezteti a fák további egészséges fejlődését. Egyetlen, viszonylag vékony 1,5-2 cm átmérőjű gyökér - oldalelágazásaival - 8-15 m2 nagyságú területet hálóz be, s ilyen nagyságú területről gyűjti a gyümölcsfa számára a vizet és a tápanyagot. Több ilyen gyökér tőből történő elvágása a fiatal 1-3 éves gyümölcsfák esetében teljes kipusztulást eredményezhet. Kötött talajon a fák négyéves koráig a fatörzs körül 10-12 cm mélységig, a törzstől távolabb 15 cm mélységig műveljük a talajt. Homoktalajon a törzs közelében 15 cm-nél, távolabban 20-25 cm-nél mélyebben ne bolygassuk a talajt. Az idősebb fák talaját sem tanácsos 20-25 cm-nél mélyebben porhanyítani. Bogyósok esetében a talajművelés mélysége még sekélyebb legyen, a 6-10 cm-t ne haladjuk meg.
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
Natúr csirkemell
  2007-01-05 00:51:59, péntek
 
  Natúr csirkemell grillezeft zöldségekkel

Hozzávalók (4 személy részére):

80 dkg csirkemell, 40 dkg gomba, 20 dkg sárgarépa, 30 dkg CUkkini, 20 dkg brokkoli, 10 dkg lila hagyma

Elkészítése:

Az előkészített csirkemellet felszeleteljük, enyhén megsózzuk, majd (akár serpenyőben is) megsütjük. A.zöldségeket feldaraboljuk, és olívaolajon hirtelen nagy lángon megpírítjuk.
Tálaláskor a zöldségeket tányérra halmozzuk, majd ráhelyezzük a csirkemellet.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
A gyümölcstermő növények
  2007-01-05 00:50:12, péntek
 
  A tél végi metszés legnagyobb előnye, hogy kevesebb növényt kell egyszerre megmetszenünk, s ezáltal több időnk van erre a munkára
A gyümölcstermő növények fenntartó metszéséről

A gyümölcstermő növények megszokott metszési időszaka lombhullástól rügyfakadásig tart, nagyjából október végétől március közepéig. Egyes gyümölcsfajok metszését pirosbimbós állapotban ajánlják elvégezni (őszi- és kajszibarack), részben azzal az indokkal, hogy ha netán tavaszi fagy érte, akkor több virágot lehet meghagyni, illetve ebben az időszakban egyes kórokozók kevésbé fertőznek. Gyakorlati tapasztalatok szerint a tél végi metszés legnagyobb előnye, hogy minél kevesebb növényt kell megmetszenünk, annál több időnk van erre a munkára. Néhány faj esetében elegendő a két-, esetleg háromévenkénti metszés. Ez utóbbiak közé tartozik a kajszibarack, a meggy, a cseresznye, a szilva, a dió, a mandula és a mogyoró.

Az őszi-téli időszakban több olyan tényező is van, ami gyakoribbá teszi a fák, cserjék sérüléseit más évszakokhoz képest. E sérüléseknek a többsége előbb-utóbb magától is begyógyulna, ám ha némi odafigyeléssel és kezeléssel mi magunk is gyorsítunk a folyamaton, akkor hamarabb kapjuk vissza pompázó díszfáinkat vagy gyümölcsöktől roskadozó haszonnövényeinket.

Gyakoribb sebzési okok

A fák, bokrok sérüléseinek okait kereshetjük a meteorológiai, biotikus és mechanikai hatások között. A meteorológiai károk leggyakoribbja a széltörés, vagy a hó tömegéből adódó ágtörések. Biotikus okok közé tartoznak a nyulak, őzek téli kártételei, amikor a hó alatt nem találnak élelmet, ezért a fiatal fás szárú növények kérgét kezdik ki éhségük csillapítására. A legtöbb mechanikai sérülést az ágritkítás és metszés során mi magunk okozzuk a növényeknek.

A sérülések egy része megelőzhető

Egyes okok viszonylag egyszerűen kivédhetők. A széltörés ellen egyrészt úgy védekezhetünk (főleg nagy kertek esetén), hogy a telek határvonalára, mintegy védősövényként szélfogónak olyan fajokat ültetünk, amelyeket kevésbé sajnálunk. Ezek csillapítják a szél erejét, és védik a kert centrumába ültetett értékesebb fajokat, fajtákat. A védő erdősávokat a mezőgazdaságban is alkalmazzák szántóföldek körül. Kertünket azonban nem kell minden oldalról elkerítenünk védőnövényekkel. Elegendő, ha kitapasztaljuk, hogy az épületek elhelyezkedése és az uralkodó szélirány miatt melyek a kerten belül a legveszélyeztetettebb helyek, és csak itt kell kiépítenünk az élő sövényes szélvédelmet.

A hó nyomása miatti töréskárok elsősorban az örökzöldeket veszélyeztetik. Az alapfajokkal viszonylag kevesebb gondunk van, gondoljunk csak például a lucfenyőre, amely olyan ívben tartja ágait, hogy a hó lecsúszhasson róla. A kertészeti nemesítésű tűlevelűkre ez már kevéssé jellemző, hiszen a nemesítés elsődleges irányelve a dekoratív megjelenés, nem a növény szempontjából praktikus forma. A hónyomás miatti ágtörés megelőzhető, ha a friss havat lerázzuk az ágakról. A már egyszer megolvadt, majd visszafagyott hóval ne kísérletezzünk, mert ez a tű-, és pikkelylevelek sérüléséhez vezet, ami olyan súlyos is lehet, hogy - főleg egy kisebb termetű példány esetén - tavasszal a melegebb idő beköszöntekor akár ki is száradhat a fa.

Az állati kártételeket megelőzhetjük gondosan megépített kerítéssel, vagy a fiatal fák törzseire szerelt hálóval. A mezőgazdasági területekkel szomszédos hobbikertek határolására legjobb megoldás a vadháló, amely alul sűrűbb, felfelé egyre ritkuló szövésű. Alul, a sűrűbb részeken nem tudnak bejutni a kisebb termetű rágcsálók, de magasságából adódóan az őzek sem. Ennek a szövése a vadak méretéhez van igazítva.

A metszési sebzések mértékét azzal tudjuk csökkenteni, ha rendszeresen alakítjuk a koronát. Sokan 3-5 évenként felbuzdulva metszik meg gyümölcsfáikat, amikorra azok koronája már teljesen besűrűsödött. Ilyenkor a vastag ágakat is el kell távolítani, ami kiterjedt sebek okozásával jár.

Ha a metszés rendszeres, akkor kisebb méretű gallyakat, veszszőket kell eltávolítani, így az okozott seb mérete is kisebb. Metszés után a 4 centiméternél nagyobb átmérőjű sebeket mindenképp kenjük be fasebkezelő anyaggal.

Fasebek kezelése

Szálkás törés esetén a seb oldalait és felületét alakítsuk egyenesre és simára. Ezután kenjük be fasebkezelő anyaggal. A sebkezelés azért nélkülözhetetlen, nehogy korhadást előidéző mikroorganizmusok jussanak a szövetekbe. A kéreg sérülése folytán a fatest szabaddá válik, ami a fertőzésveszély mellett vízszállítási problémákat is okozhat. A tisztán tartott sebet a hegszövet is könnyebben beforrja. Nagy kiterjedésű sérülésnél azonban számítsunk rá, hogy teljesen soha nem fog behegedni, csak javul a károsodás helye.

A fasebkezelő anyagoknak több változata van. A legegyszerűbbek egy passzív fedést biztosítanak, ami lepergeti a vizet, de jobb esetben átengedi a levegőt, így szellőzik is a seb. Más készítmények gombaölő szert is tartalmaznak, ami fokozza a készítmény jótékony hatását. Vannak műanyag bázisú készítmények, amelyek nagyon jól tömítenek és fednek, illetve oldott méhviasztartalmú szerek. Utóbbiak nem száradnak be teljesen, így a fa növekedésekor sem pereg le a készítmény. Ezek nagyon jó termékek, házikertekbe ajánlottak, és ekkora állomány esetén még megfizethetők. Üzemi méretekben a legtöbb termelő valamilyen költségtakarékos háziszert használ.

A legmodernebb fasebkezelők vízhajtásképződést gátló, inhibitor vegyületeket is tartalmaznak, ami külön előnyös a továbbiakra nézve. Ahol megsérül a fa, ott nagy mennyiségű vízhajtás képződik, amiből megfelelő hajtásválogatással és metszéssel visszapótolható az elvesztett ágrész. Ha azonban a vízhajtások nagy részét nem távolítjuk el, akkor azok konkurálnak egymással - egymás fejlődését gátolják, sokkal később fordulnak termőre. Házilag legegyszerűbb, ha a sebet beecseteljük valamilyen réz tartalmú lemosószer, és gombaölő, valamint rovarölő szer oldatával. Az ecsetelést követően hagyjuk a szert megszáradni, majd sötét olajfestékkel kenjük át. A vegyszerek fertőtlenítik a sebet, az olajfesték pedig lepergeti a vizet, de engedi a szövetek szellőzését.
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
Tanácsadás gazdáknak
  2007-01-05 00:48:11, péntek
 
  Megjelent a Jó Gazda januári száma

A hagyományokhoz híven idén is képes falinaptárral bővítve jelent meg a Jó Gazda januári száma. A lap bevezetőjében tájékoztat egy, a hazai agrárvállalkozók számára létrehozott új nonprofit tanácsadó szervezet beindításáról, amely magyarul is közöl információkat, tanácsokat ad tagjainak. A lap közli a 2006-os agrártámogatások egyes tételeinek nagyságát is.

A zöldségtermesztési rovatban bemutatja a hazai piacra szánt legújabb zöldségfajtákat.

A fólia alatti és szabadföldi zöldségtermesztésében fontos szerepe van a palántanevelésnek. Az uborka és az áttelelő saláta esetében a palántanevelés legfontosabb ismérvéit, elveit foglalja össze a lap. A termesztési idényre való felkészülés jegyében a kis légterű termesztő berendezések, a fóliaalagutak alkalmazási lehetőségeit taglalja.

A gyümölcstermesztők az alma kora tavaszi kártevőiről, a téli metszés előnyeiről és hátrányairól, valamint egy új környezetbarát növényvédelmi technológiáról olvashatnak. A lap növényvédelmi rovata a dísznövények károsítóinak előfordulását, és az ellenük való védekezés lehetőségeit elemzi. Összefoglalja, milyen információk találhatók a növényvédő szerek csomagolásán, ismerteti egy új hatékony csávázószer tulajdonságait.

A Jó Gazdában folytatódik az inváziós gyomfajokat bemutató sorozat. Új kukorica hibrideket mutat be, egyúttal tájékoztat a genetikailag módosított kukorica hazai termesztésének első évi tapasztalatairól is.

A virágtermesztők a liliomról, az állattartók pedig a csincsilla tenyésztéséről kapnak részletes tájékoztatást.
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
Télen virágoztatott dísznövény
  2007-01-05 00:46:54, péntek
 
  Az amarillisz tölcsér alakú virágot hoz, a virágok száma és nagysága függ a növény tápláltságától és korától

Az Amaryllis nemzetségből tulajdonképpen csak egy faj van elterjedve dísznövényként, ugyanis a régebben ismert amarilliszt a Hippeastrum nemzetségbe sorolták, de megszokásból ezt a nevet használjuk. Az amarillisz fagyérzékeny növény, 30-50 cm magasra is megnő, levelei szalag alakúak. A hagymája nagy, akár 8-10 cm átmérőjű is lehet. Általában 2-6 db nagy, tölcsér alakú virágot hoz, a virágok száma és nagysága függ a növény tápláltságától és korától. Vannak egyszínű és csíkos fajták, és előfordulnak teltvirágú változatok is. Vágott virágnak is sokáig eláll.

Virágoztatás előtt

két-három hónap nyugalmi állapotot, ezután megközelítőleg 3 hónapig tápoldatozást és rendszeres öntözést igényel. Bálint gazda szerint attól a növénytől várható virág, amely az előző évben legalább 5 levelet hozott. Elvirágzás után a termést távolítsuk el, és tartsuk a növényt napos, kissé hűvösebb helyen, amíg a jó idő be nem köszönt. Nyárra a növényt érdemes frissen trágyázott, mélyen felásott földbe, a kert napos részébe kiültetni. Ilyenkor öntözésre és tápoldatozásra van szüksége, hogy minél nagyobb leveleket hozhasson. Körülbelül szeptemberben szüntessük meg az öntözést és hagyjuk a növényt elszáradni, így életciklusát újra kezdi. Általában, ha előbb hoz levelet, mint dárda alakú virágbimbót, akkor már nem virágzik. Néha sikerül becsapni a virágot azzal, hogy letakarjuk a már levelet hozó hagymát pl. egy papírzacskóval. Ilyenkor még előfordul, hogy ,,kitolja" a virágszárat. A kezdő kertész akkor jár a legjobban, ha eleve már bimbós hagymát vásárol. Ezt már csak cserépbe kell ültetni, és locsolgatni. Fontos, hogy a hagyma felső harmada kint legyen a földből.

Az amarillisz szaporítása

az anyanövény mellett fejlődő fiókhagymák különültetésével, vagy magvetéssel lehetséges. A magokat a kifejlődés után szinte azonnal el kell vetni, mert csíraképességüket hamar elvesztik. A vetéshez lényegében bármely virágföld megfelel. Mégis, a magvetést csak türelmes embereknek ajánlom, mert legalább 3 év szükséges ahhoz, hogy a magból növő hagymák virágozzanak. Ezeket a növénykéket télen sem kell pihentetni, az első pihentetést a virágoztatás előtti évben kell elvégezni, vagyis amikor a kis növényünk 3-4 éves lesz.

Én a virágokat egy puha kis ecsettel szoktam beporozni. Ilyenkor mag fejlődik. Érdekes lehet összeporozni különböző színű egyedeket, és megfigyelni, hogy az utódok milyen színűek lesznek. Gyakorlatban viszont ez még nekem sajnos nem sikerült, mert a növényeim sosem virágoztak egyszerre.

Az amarilliszek leggyakoribb károsítója a vörösfoltosság. A zinebes kezelés hatékony ellene, csak az a baj, hogy lakásban nem ajánlatos permetezni. Egészségesebb megoldás a beteg részek eltávolítása.
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
Ropogós hal
  2007-01-05 00:44:55, péntek
 
  Ropogós hal mézes-mustáros salátával

Hozzávalók (4 személy részére):

80 dkg haltörzs, 60 dkg jégsaláta, 40 dkg paradicsom, 40 dkg uborka, 2 evőkanál mustár, 1 evőkanál méz, 200 g tejföl, só

Elkészítése:

A halakat enyhén megsózzuk, grillen vagy lassú tűzön (serpenyőben) ropogósra sütjük. A tejfölt, mustárt, mézet egy keverőtáIban összekeverjük, és az előzőleg összedarabolt zöldségekhez adjuk.
Tálaláskor a halat a salátahalomra helyezzük.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Egy kilónyi baktérium
  2007-01-05 00:42:47, péntek
 
  Az már teljesen világos, hogy a probiotikus tejsav baktériumok jótékony hatásúak

Elmondta: ezeknek a baktériumoknak a 80 százaléka még ismeretlen, a maradék 20 százalékról már vannak határozott elképzelések. A Die Welt című német napilap a konferenciáról online kiadásában beszámolva rámutatott: tulajdonképpen az ember emésztésének működése részleteiben máig viszonylag kevéssé feltárt. A hiányos ismeretek ellenére naponta előfordul, hogy orvosok, táplálkozáskutatók, mikrobiológusok és dietetikusok ajánlásokat írnak, hogy mit együnk, hogy egészségesek maradjunk. Az effajta tanácsok általában epidemiológiai tanulmányokon alapszanak, vagyis megfigyelik, hogy egy csoport mivel táplálkozik, és megvizsgálják, milyen betegségekben szenvednek, hogyan változott a súlyuk.

Az újabb vizsgálati módszereket keresve Glenn Gibson, az angliai Reading egyetem mikrobiológus professzora óriás bélrendszert épített, hogy modellezze az emberi emésztést. Tartályok, csövek, szenzorok és keverők modellezik a gyomrot, a vékony- és a vastagbelet. Egy 16 éves lány, aki autóbalesetben vesztette életét, igen szokatlan módon vált hallhatatlanná: mesterséges anyagokból lemásolták az egész bélrendszerét, hogy kutassák az emberi emésztést. ,,Addig, amíg a hasznos és a semleges baktériumok versenyeznek gyomrunkban és beleinkben az élettérét, a káros kórokozóknak nincs esélyük arra, hogy elszaporodjanak" - véli a professzor.

Az idézett londoni konferencia egyik érdekes megállapítása: az már teljesen világos, hogy a probiotikus tejsav baktériumok jótékony hatással vannak a bélflórára. Már számos betegségre gyakorolt hatásukat is vizsgálták, és változó eredményekre jutottak, de arra még nincs bizonyíték, hogy az egészséges gyomorra hogyan hatnak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2006.12 2007. Január 2007.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 317 db bejegyzés
e év: 3520 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 249
  • e Hét: 4004
  • e Hónap: 15839
  • e Év: 334390
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.