Belépés
migova.blog.xfree.hu
" Aki sosem követ el hibát, általában semmit sem csinál " Spevi Éva/migova
1953.06.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Angyalok éneke
  2007-02-26 19:37:35, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Az Index írja!
  2007-02-26 19:23:57, hétfő
 
  Új nővel rukkol ki a kormányzati kommunikáció

Danks Emese helyett hamarosan új kormányszóvivőt vet be a Gyurcsány-kabinet. Információink szerint a hosszas válogatás győztese Demcsák Zsuzsa, a
Tv2 korábbi riportere lesz.

Néhány héten belül arcot vált a kormány. A Gál J. Zoltán felügyelete alatt álló kommunikációs teamből - legalábbis a kormányszóvivői posztról - menesztik a tavaly augusztusban kinevezett Danks Emesét, akit a Tesco Globál Áruházak Rt. kommunikációs igazgatói posztjáról hívtak meg kormányszóvivőnek.

Háttérbe vonták

Demcsák ZsuzsaDanks az utóbbi időszakban egyre kevesebb nyilvános kormányzati eseményen vett részt, jóllehet az állami intézményrendszer reformja miatt a kabinet folyamatos kommunikációs offenzívára kényszerült. Információink szerint a kormányszóvivő tevékenységével kevéssé voltak megelégedve a Miniszterelnöki Hivatalba koncentrálódó kommunikációs teamben, ezért már hosszabb ideje keresték utódját.

Demcsák Zsuzsa

Egy új nő
Információink szerint lehetőségként felmerült Gréczy Zsolt újságíró neve is, de Gálék végül Demcsák Zsuzsában találták meg azt a személyt, akik szerintük alkalmas lehet a feladat ellátásra. A 28 éves, kétgyerekes Demcsák az MTV Tonik című műsora után a Tv2 reggeli magazinjában és közéleti hírműsoraiban dolgozott, 2005-ben ment szülési szabadságra. Demcsák a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem végzett, majd 2002-től másoddiplomásként az ELTE jogi karán tanul. A riporternő megkeresésünkre nem kívánta kommentálni a felkérésről szóló híreket.

Kereskedelmi tévések
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Gál 2004-ben hasonló húzással a kereskedelmi televíziós bulvársajtóból vitte be László Boglár mellé Batiz Andrást a frontemberi posztra. Batizról ugyan jók voltak a visszajelzések, és a miniszterelnök is elégedett volt teljesítményével, de az extévés családi okokra hivatkozva először háttérmegbízatásra váltotta a kormányszóvivői munkát, majd az elmúlt év végén teljesen visszavonult a politikától. Batiz kiválasztása előtt szóba jött többek között Jakupcsek Gabriella neve is, aki akkoriban szintén a Tv2 műsorvezetője volt, de ő végül nem vállalta a felkérést.

"A kormány eddig sem és ezután sem foglalkozik személyi találgatásokkal; most sem teszi. A kormány szóvivője Danks Emese."
Így reagált hírünkre a Miniszterelnöki Hivatal.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Oscarhoz közel
  2007-02-26 19:15:14, hétfő
 
  M. Tóth Géza: Csalódtam

Oscarhoz közel

Csalódott a magyar Oscar-jelölt, M. Tóth Géza, mikor Maestrója elől a kanadai The Danish Poet vitte el az aranyszobrot. A magyar rajzfilmest a díjátadó után rendezett Schwarzenegger-partin értük el, ahol az est másik vesztese, Peter O'Toole is mulatott. A magyar helyszínen, a Merlinben a rajongók mind sírtak.

"Csalódott voltam. Úgy éreztem, hogy közel voltunk hozzá, hogy feltegyük az i-re a pontot - reagált az eredményre M. Tóth Géza, akit már a partin sikerült elérni. - A nyertes kanadai film nagyon szép, és őrületesen profi promóciós munkát végeztek. Nem tudom eldönteni, hogy a promóció, vagy a film volt ennyivel jobb." M. Tóth Géza ugye az utolsó két hétben kapott csak a miniszteri különkeretből 28 millió forintot erre a célra.

"Nekem is volt anno esélyem, amikor semmiféle lobbitevékenységet nem folytattam Los Angelesben a Légyért, hiszen ki sem mehettem a díjátadóra" - mondott ennek ellent az Oscar-díjas animátorunk, Rófusz Ferenc a vasárnap rendezett Maestro-partin Merlinben. Itt egyébként a három körül bejelentett eredmény hallatán a rajzfilmrendezőket kivéve szinte mindenki sírni kezdett.
Közel az Oscarhoz

De térjünk vissza a Maestrót jegyző magyar rajzfilmeshez. M. Tóth megjegyezte, hogy két évvel ezelőtt is a The Danish Poetet gyártó National Film Board of Canada volt a kategória befutója a Ryan című filmmel.


"Most a kaliforniai kormányzó bálján vagyok - jelezte M. Tóth, mikor a háttérből hallatszó áriázás miatt egy időre elvesztettük a hangját. - Ez egy zártkörű dolog." És mikor megkértük, írja le épp mit lát: "Peter O'Toole-t látom kitűnni a tömegből, mert nagyon magas." A veterán ír színészt idén nyolcadszorra jelölték Oscarra, de ezútal sem nyert. "És Al Gore álldogál még erre. Őt sem nehéz észrevenni, mert két konyhaszekrény méretű ember vigyáz rá." Az egykori alelnök viszont ezúttal eredményes volt.

Beszéddel is készült

"A gálát nagyon élveztem - mondta M. Tóth a Kodak filmszínházban tartott Oscar-ceremóniáról. - Mellettem ült Torril Kove, aki a legjobb animációs kisfilmnek járó Oscart nyerte. Összepusziltuk egymást, és aztán rá is ejtette a lábamra a díjat. Az est középpontjában álló sztárfilmesekről megjegyezte, hogy "jó volt, hogy Morricone és Scorsese sok csalódás után megkapta az Oscarját. Scorsese annyira meg volt hatódva, hogy alig tudott beszélni. Még a legvénebb rókák is beledadogtak. Készültem én is beszéddel, de ez most bennem maradt."

A magyar rajzfilmes nem érzi, hogy vigasztalódnia kéne: "Boldog is vagyok, mert nagyon sok fenntartással voltam az álomgyár felé, a gálában is benne van ez a rongyrázás, de ez az elképesztő profizmus magával ragadó. A legnagyobb tapasztalat az, hogy a nomináció kihirdetésével semmi nem ér véget, akkor kezdődik a fő munka. Egy film a saját erejéből nem rúghat labdába" - vonta le a tanulságot.

Mint a gép
Hogy mihez kezd ezek után? "Megyek haza és dolgozok tovább, mint a gép. Még annyi lötyögés sem lesz, mint eddig" - felelte, majd arra is utalt, hogy az Oscar-promócióban szerzett tapasztalatai később más magyar filmeseknek is jól jöhetnek. "Én most nem tehetem a könyvespolcra az Oscart, de két év múlva megteszi más" - jósolta.

Eredmény után a Maestro-partin:

Jankovics Marcell, Oscar-jelölt: "Az, hogy ki nyer már csak szerencse kérdése.
Akit jelölnek, az már nyertes."

Klingl Béla, az egyik Maestro-stábtag: "Túl szép lett volna. Ez jutott először eszembe."

Gauder Áron, a Nyócker rendezője: "Szomorú vagyok, sajnálom hogy nem nyert. A többi jelölt filmet nem láttam, mert nem voltam internet közelben, vidéken voltam disznóvágáson. Az is jó volt."

Liszka Tamás is, aki M. Tóth-tal van Los Angelesben, mint a film menedzsere és forgalmazója: "Azért van egy kis öröm így is, hiszen egy kis európai stúdió filmje nyert, és ezáltal ez az európai animáció ünneplése és sikere is egyben."
 
 
0 komment , kategória:  Film, színház, ...stb  
Scorsese a győztes
  2007-02-26 18:36:10, hétfő
 
 Az amerikai filmakadémia törlesztette régi adósságát, és ezúttal Martin Scorsesenek ítélte a legjobb rendezésért járó Oscar-díjat.
A legjobb női és férfi főszereplő Helen Mirren és Forest Whitaker lett.
A magyar jelölteket, Zsigmond Vilmost és M. Tóth Gézát nem díjazták.

A Los Angeles-i Kodak Színház állva ünnepelte Martin Scorseset, aki a legjobb rendezésért járó díjat kapta az est csúcspontján. A mester által jegyzett film, A tégla a legjobb film kategóriájában is győzedelmeskedett. Forest Whitakeré lett a legjobb férfi alakítás Oscar-díja Az utolsó skót király című filmben játszott főszerepéért, amelyben Idi Amin Dada egykori ugandai diktátort személyesítette meg. Helen Mirren a legjobb női alakítás díját vihette haza. A királynő című alkotásban a 61 éves színésznő II. Erzsébet angol királynőt formálta meg.

A legjobb férfi mellékszereplőként Alan Arkint A család kicsi kincsében, a legjobb női mellékszereplőként Jennifer Hudsont a Dreamgirlsben nyújtott alakításáért jutalmazták.

A legjobb eredeti forgatókönyvnek A család kicsi kincsét találta az akadémia. A legjobb filmzene díjazottja Gustavo Santaollala lett a Bábelért. Aranyszoborral tüntették ki az egész estét betöltő animációs filmek között a Táncoló talpakat.
Ennio Morricone és Clint Eastwood

Ennio Morriconének, több mint 400 film zeneszerzőjének az olasz westernek egykori sztárja, Clint Eastwood adta át az életmű-Oscart. Sheryll Lansing producer filmes és humanitárius tevékenységért kapott Jean Hersholt-díjat, amely szintén egy Oscar-szoborral jár.

Scorsese megérdemelte
Scorsese a díjjal, körülötte Coppola, Spielberg és George Lucas


A tégla a két fődíj mellett további elismerést is kivívott. Ugyancsak Oscart ért Thelma Schoonmaker vágó és William Monaham forgatókönyvíró adaptációs munkája.

Noha Martin Scorsese a filmművészet egyik mesterének számít, még egyetlen Oscar-díjat sem kapott, még az olyan, ma már klasszikus műnek számító filmjeiért sem, mint a Taxisofőr, vagy a Dühöngő bika.

Mivel A tégla megkapta a legjobb filmnek járó Golden Globe-díjat, sokan már befutónak tartották az akadémia díjára is. Maga a rendező úgy nyilatkozott, nem számít rá, hogy megkapná a rangos elismerést. "Már régen megtanultam, hogy nem lehet jó filmet csinálni azzal a céllal, hogy az ember megkapja az Oscart. Meg lehet ugyan próbálni így filmet készíteni, de felesleges, mert a dolog nem így működik" - mondta.

Elmaradt a magyar siker

Zsigmond Vilmost Brian de Palma 1940-ben játszódó The Black Dahlia című misztikus thrillerének fényképezéséért nominálták. Zsigmond Vilmos 1956-ban hagyta el Magyarországot, 1978-ban a Harmadik típusú találkozásokért már kapott egy Oscart, de később a Szarvasvadászért és A folyó című filmért is jelölték. Ebben a kategóriában Guillermo Navarro nyerte a legjobb operatőr Oscar-díját A faun labirintusa című film fényképezéséért.

M. Tóth Géza Maestro című filmjét pedig a legjobb rövid animációs filmek közé jelölték. M. Tóth Géza rendező 2005-ben készült animációja egyszerű ötletre épül: a művész, a mester egy szobában fellépésre készül, feszülten, idegesen. Korábban Jankovics Marcellt jelölték Oscarra 1975-ben a Sisyphusért, Rofusz Ferenc pedig meg is kapta A légy című alkotásáért a díjat. A legjobb animációs rövidfilm kategóriában 2007-ben a The Danish Poet című alkotás nyert.

Eddig mindössze egy magyar rendező hozhatta el az Oscar-díjat: 1982-ben a legjobb külföldi film Szabó István Mephistója lett. Idén Florian Henckel von Donnersmarck német filmrendező kapta a kitüntetést A mások élete című alkotásával.

Globális és lokális felmelegedés

A Los Angeles-i Kodak Színházban közép-európai idő szerint hétfőn hajnali két órakor vette kezdetét a 79. Oscar-díjkiosztó gála. Az idei gálán különös hangsúlyt kapott a környezetvédelem kérdése a Kellemetlen igazság című film kapcsán, amely a legjobb dokumentumfilm lett. Ebben az Egyesült Államok volt alelnöke, Al Gore rádöbben és igyekszik rádöbbenteni a világot, hogy mekkora veszélyt is jelentünk mi a bolygónkra és magunkra.

A globális felmelegedés azonban átvitt értelemben is megjelent a díjátadón. A gála szervezőinek ugyanis nem jelentett akadályt Ellen DeGeneres műsorvezető felkérésekor, hogy a korábban színésznőként is szerencsét próbáló tévés személyiség nyíltan vállalja leszbikus szexuális beállítottságát.

Az est folyamán azonban a fent említett Kellemetlen igazság kapcsán is előkerült áttételesen a homoszexualitás témája, a film betétdalának szerzőnője Melissa Etheridge a feleségének köszönte meg a díjat, amit nem mellesleg három Dreamgirls-szám elől nyert meg.


 
 
0 komment , kategória:  Film, színház, ...stb  
Leheletnyi törődés
  2007-02-26 18:30:19, hétfő
 
  Hagyma - hagyj ma!

A kellemetlen szájszag viccek visszatérő témája, pedig az érintettek tudják, hogy korántsem vicces: az egyik legkínosabb helyzet az emberek egymás közötti érintkezésében, amikor a beszélgetőtársak egyike idegesen kapkodja a fejét, próbál úgy fordulni, hogy ne kelljen éreznie a másik szájából áradó nehezen elviselhető bűzt. Még aki tapintatosan törekszik arra, hogy a másik ne vegye észre az elhúzódását, az is legalábbis testbeszéddel elárulja, hogy valami taszítja. Akár észreveszi, akár nem, a rossz lehelet mindenképpen hátrányt okozhat az illető kapcsolataiban, sőt akár egzisztenciálisan is. Legalább ilyen fontos, hogy ez a kellemetlenség általában valamit jelez: az egészséges, ép fogazatú embernek rendszerint nincs szájszaga, a rossz szagú lehelet valamilyen külső vagy belső okra vezethető vissza. Külső ok lehet valamilyen erős illatú étel elfogyasztása is, például a viccekben is szereplő hagyma, fokhagyma, kolbász, és ilyen panaszt okozhat a túlzott alkoholfogyasztás is. Ez természetesen kezelhető, átmeneti probléma: alapos fogmosás és szájöblítő használatával a jelenség könnyen megszüntethető.

Rossz szokások, életviteli gondok

Súlyosabb a helyzet akkor, ha a szájszagot valamilyen életviteli probléma váltja ki. Az erős dohányosokkal együtt élők a megmondhatói például, hogy a cigarettázás okozta szájszagon alig-alig segít a fogmosás, szájöblítés, mert a lerakódás ennél mélyebben, a légutakban van, és a szag onnan tör elő. Szájszagot okozhat sok egyéb tényező is, ami szájszárazsággal jár: így a szájon át való lélegzés, a hosszú beszéd, a helytelen étkezési szokások, így például a tartós koplalás. Stressz, szorongás is okozhatja a száj nyálkahártyájának kiszáradását, ami után csökken annak a baktériumokkal szembeni védekező képessége. Egyes gyógyszerek mellékhatása is szájszárazságot idéz elő.

Lepedékes nyelvek

A szájszagot az esetek 85-90 százalékában szájüregi jelenségek okozzák: rossz szájhigiéné - különösen ha ételmaradék marad a fogak között - fogágy-betegség, rossz fogászati kezelés (például rosszul feltett koronák, hidak), helytelenül tisztított fogsor, tályog. A szájüreg lágyszövete - a szájnyálkahártya - az elsődleges forrása a szájszagnak. A nyálkahártya folyamatos sejtleválása és újraképződése egy természetes védekező folyamat, mely megelőzi és korlátozza a kórokozó baktériumok elszaporodását a szájüregben.
A szájnyálkahártyán található biofilm baktériumai olyan anyagokat, kénvegyületeket kezdenek el termelni, amelyek szájszagot okozhatnak. Nemrég fedezték fel, hogy a nyelven található baktériumok különböznek a foglepedékekben találhatóaktól. A szájszag legfőbb oka a baktérium-lerakódás a nyelven. A nyelvet a nyál ugyanis kevésbé tisztítja és számtalan redőjében a baktériumok könnyen megtelepedhetnek. Ezért a fogmosás nem elég, a nyelvet is meg kell tisztítani, mivel a kilélegzett kénvegyületek mennyisége ezzel jelentősen csökkenthető!


"Üde száj, tiszta lehelet..."

Tanulmányok bizonyítják, hogy megfelelő szájhigiénével, vagyis a fogak és a nyelv tisztításával a szájszag megelőzhető. A cukorka és rágógumi csökkenti a szájszagot, mert fokozza a nyáltermelést és így csökken a baktériumok száma, de ezek csak elfedik a szájszagot, az okot nem szüntetik meg. Jó illatú szájvizek közül is lehet válogatni a szájöblögetéshez: ezek semlegesítik a keletkezett kénvegyületeket. A szájszag elleni harcnak legbiztosabb módja azonban a forrást megszüntetni: mechanikus tisztítással csökkenteni vagy eltávolítani a baktériumokat a szájnyálkahártyáról. A legjobb megelőzés a fogmosás, amely egyharmadával csökkenti a szájszagot, valamint a nyelv szakszerű tisztítása, amely 75 százalékkal csökkenti a kilélegzett kénvegyületek mennyiségét. A leváló sejtektől, baktériumoktól és az ételmaradékoktól ugyanis a rágás és a nyelés során megszabadulunk, de a biofilm baktériumok ellenállóbbak, ezért fontos a fogak és a lágyszövetek, vagyis a nyelv és a pofák belső részének mechanikus tisztítása. Nem mindegy, milyen fogkefét használunk: a legújabb típusok hátsó része alkalmas a nyelv megtisztítására is, az ötletesen kialakított sörterész pedig az ínyszél tisztítására, sőt, a gumigyűrűkkel a fogak polírozására is használható. A fogak közti résekből a leghatásosabban a Magyarországon kevésbé kultivált fogselyem távolítja el az ételmaradékokat.

Betegség jele is lehet

Az is előfordulhat, hogy valaki előírásszerűen napi háromszor rendszeresen tisztítja a fogait
és szájvizet, frissítő rágógumikat és cukorkákat is használ, mégis újra meg újra kellemetlen szájszag leng körülötte. Ebben az esetben mindenképpen szakorvosi segítségre van szüksége, leghelyesebb, ha többféle szakrendelést is felkeres a lehetséges okok kizárására. Fogorvosnak kell egy alapos vizsgálattal tisztázni, nincsen-e elszuvasodott fog, gyulladásos góc, tályog ennek hátterében. Nem árthat egy gégésszel is konzultálni, hiszen például egy elhanyagolt tüszős mandula is áraszthat riasztó szagokat. Belgyógyász, gasztroenterológus vizsgálata dönti el, hogy nem a gyomorszájnál van-e a bajok eredője, ugyanis a reflux betegségnek is lehetnek hasonló tünetei.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség-betegség  
Ha törik, ha szakad...
  2007-02-26 18:25:43, hétfő
 
  Ha törik, ha szakad...

A téli ónos esős, sunyin síkos utakon elég egy rossz mozdulat, egy rossz lépés, és máris kész a baj: zúzódás, rándulás, ficam vagy legrosszabb esetben törés a vége, és mehetünk a kórházba (persze vannak, akiket vinni kell).


A baj megállapítása

A legtöbb sebészeti szakrendelésre nem szükséges beutaló, ha megtörtént a baj, a kartonozónál történt jelentkezés után már várhatunk is a sebész szakemberre. Ő kifaggat, hogyan, milyen körülmények között történt a baleset. Utána alaposan megvizsgál és elküld a röntgenbe, hogy megállapíthassa, hogy a végtagsérülés töréssel (fractura), vagy az izületet, lágyrészeket érintő sérülésekkel - zúzódás (contusio), rándulás (distorsio) vagy ficam (luxatio) - járt-e. A legtöbb esetben a végtag rögzítése is szükségessé válik. Ha bármely testrészünk eltörik, az első tünetek között "szerepel", hogy a sérült végtag mozgása beszűkül, funkciója a töredékére csökken, vagy ki is esik. A törött végtagnál általában vérömleny, duzzanat alakul ki, ezért a kéz sérülése esetén az ékszereket, órát le kell venni a sérült végtagról. Ha ezt elmulasztjuk, később csak nehézségek árán tudunk megszabadulni "értékeinktől". A törésről "árulkodhat" még a lüktető fájdalom, végtagrövidülés, a végtagok kóros izületi helyzete. Az izületi és lágyrész sérülései közé tartozik a ficam, ami azt jelenti, hogy az izületi vápát elhagyja a csont fejrésze, vagyis a csont "kiugrik" a tokból, és nem tér oda vissza. Ez a sérülés akár szabad szemmel is könnyen megállapítható. A végtagok rándulása esetén a csont feje mindvégig az izületi vápában marad, de az izületi szalagok megnyúlnak, megsérülnek.

Tél, tavasz, nyár, ősz

Minden évszaknak megvan a jellemző veszélye. Télen a csúszós utak, járdák jelentenek komoly gondot a gyalogosoknak, de a téli sportok szerelmeseit is fenyegetik a sérülések. Évente több ezren törnek kezet, térdet, kulcscsontot síelés, korcsolyázás, szánkózás közben.
Tavasszal viszont sokan kezdenek aktívabb sportolásba, előkerülnek a pincéből a biciklik, görkorcsolyák, gördeszkák, így lineárisan növekszik azok száma, akik gyakori húzódásokat, ficamokat, töréseket szenvednek.
Nyáron általában a strandok vizes, síkos közlekedő útvonalain történnek balesetek, illetve a motorozó, kerékpározó fiatalok körében. Sok az extrém sportokat űzők között is a töréseket, sérüléseket szenvedők száma.
Ősszel a túrázók, szabadidős tevékenységet űzők sérülnek leginkább.

A gipsz ma már nem gipsz

Régen az eltört végtagokat nem tudták begipszelni, hisz akkor még nem létezett ez a gyorsan szilárduló anyag. Botokkal, faágakkal rögzítették a sérült végtagokat, mint ahogy az a legtöbb indián-, vagy kalandfilmben látható is. A rögzítő sín volt a gipszrögzítés "őse", majd ezt felváltották a több kilós, ormótlan, majd később az egyre könnyebbé váló gipszek. Ezek jelentették a sérültek számára a "gyógyírt". Töréseknél, ínsérüléseknél ma a gipszelés helyett egyre inkább speciális rögzítőt használnak. Ezek a tépőzáras rögzítők - gyógyászati segédeszközök -, melyeket receptre ír fel a szakorvos és a forgalmazóknál vagy a gyógyszertárakban lehet kiváltani, kiválóan alkalmasak a különböző izületek stabil rögzítésére. A hazai piacon a következő típusú segédeszközök találhatók meg, amelyek a gipszet "helyettesítik": térdrögzítők, bokarögzítők, kulcscsont-, váll- és könyökrögzítők, csuklórögzítők, nyakrögzítők, de gyártanak már tépőzáras sérvkötőket és várandósoknak medenceszorító övet is. Ezek a segédeszközök rugalmas gumírozott anyagból készülnek, több helyen betéttel ellátva, amelyekbe fém- vagy műanyag rögzítők csúsztathatók. Ha a rögzítő tartozékokat eltávolítjuk a segédeszközből, ki is mosható langyos, mosószeres vízben.
A tépőzáras "gipszeknek" nagy előnye, hogy alatta nem izzad, sebesedik a bőr, sokkal könnyebb és kényelmesebb a viselete a beteg számára. A tépőzáras segédeszköz azáltal is meggyorsíthatja a gyógyulási folyamatot, hogy viszonylag könnyen eltávolítható, így a sérült végtagot bekenheti a beteg gyógyulást elősegítő krémekkel, majd ismét visszahelyezheti a rögzítést. A sérült végtag nyugalmi állapotának fenntartása előfeltétele a gyors gyógyulási folyamatnak. Ezért a rögzítő kötést ne távolítsuk el indokolatlanul és főleg ne hosszabb időre, csak tisztálkodáshoz vagy a krémmel történő kezeléshez. Otthon és alvás alatt is folyamatosan használjuk, mert alvás közben az ember nem figyel oda tudatosan a mozgására, és óhatatlanul is "rásérülhet". A csonttörés gyógyulási ideje függ - többek között - a törés típusától és az egyéni gyógyhajlamtól. A gyógyulás heteket, hónapokat vehet igénybe, és ezt követően sokszor még hónapokig tartó gyógytornára, rehabilitációra van szükség.

Mit tegyünk, ha baleset ér?

Ha végtagsérülés ér minket, az első és legfontosabb, hogy nyugalmi állapotba, stabil helyzetbe rögzítsük a végtagot. Ezt követően ne erőltessük, és ne próbálgassuk, mert az csak árthat. Ha van nálunk rugalmas pólya (fásli), rögzítsük azzal, vagy sállal, egyéb ruhadarabbal is megtehetjük mindezt. Ha elérhető távolságban tudunk jeget szerezni, hűtsük a sérült testrészt, de megteszi a hideg vizes ruhadarab is. Amilyen gyorsan tudunk, menjünk el a szakrendelésre, ahol megkapjuk a szakszerű ellátást. Ha képtelenek vagyunk a helyzetváltoztatásra, hívjunk segítséget.

Csonttörések

A végtagokat érintő sérülések közül az egyik legsúlyosabb a csonttörés.
A csonttörés nemcsak a csontszövet, de a csontot borító csonthártya, a környező erek és idegek sérülésével, az izmok bevérzésével és duzzanatával is jár.
A csonttöréseknek négy jellegzetes formáját különböztetjük meg. A traumás törések egyszeri, hirtelen ható, a csont rugalmasságát kimerítő erőbehatásra jönnek létre. A patológiás töréshez nincs szükség különösebb erőbehatásra, a csont valamely társbetegség következtében meggyengül, elvékonyodik, és a törés ezen a kóros csontszerkezeten gyakran "spontán" következik be. Ez előfordulhat csontritkulásban, rosszindulatú daganatos megbetegedésben, hormonális betegségekben, illetve besugárzáskor vagy immunhiányos állapotban. A csontállomány elvékonyodása esetén fenyegető törésről beszélünk: ez az állapot igen gyakran vezet patológiás töréshez. A fáradásos törés akkor jön létre, amikor a csontfelszínre erőltetett hajlító, nyíró vagy húzóerők irányulnak, rendkívül hosszú ideig. A zöldgally-törés típusos sérülés a gyermekek hosszú csöves csontján.
A csonttörés gyógyulásának alapvető feltétele a csontszövet regenerációs képessége, amely szoros kapcsolatban áll a csontnak és környékének jó vérellátásával és az érintett rész szöveti nyugalmával.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség-betegség  
Érdekes tudnivalók a bio...
  2007-02-26 14:55:33, hétfő
 
  Érdekes tudnivalók a biodízelről, és az okmányainkról

Bioetanol

A Nyugat-Európában már bevált, szinte tiszta bioetanolt Magyarországon várhatóan október elejétől lehet tankolni.

A 85 százalékban biológiai úton előállított etanolt és 15 százalékban 95-ös oktánszámú benzint tartalmazó E85-ös "alternatív motorhajtóanyagot" a jövedéki adókedvezmény miatt a jelenlegi benzináraknál 30-35 százalékkal olcsóbban lehet majd megvásárolni. Egyelőre még nem lehet tudni, melyik üzemanyag-kiskereskedő árulja majd a zöld üzemanyagot.

A tervek szerint ősztől egyelőre egy, majd folyamatosan egyre több helyen lehet majd bioetanolt tankolni. A számítások szerint az idén összesen 5-10 ezer liter E85-ös üzemanyag fogyhat, a kiskereskedelmi ár literenként 200-210 forint között várható.

A bioetanol a benzinhez képest kisebb fajlagos energiával rendelkezik, így a "zöld autók" fogyasztása 100 kilométeren mintegy 20-30 százalékkal nagyobb a hagyományoshoz képest. Megnő ugyanakkor az autók teljesítménye: a benzinnel 150 lóerős, 2 ezer köbcentiméteres jármű bioetanollal 185 lóerőssé válik. Egyesek szerint az E85-ös üzemanyagból "saját rizikóra" a hagyományos autókba is lehet tankolni, de ez nem tesz jót a motornak. A tapasztalatok szerint 5-10 százalékos bioetanol tartalmat viselnek el a hagyományos üzemű autók meghibásodás nélkül.

Az E85-ös üzemanyagra a hivatalos szabvány szeptember elsején válik érvényessé, amely alapján a terméket a Magyarországon egyelőre egyedüliként működő győri és a szabadegyházi alholholgyárak állítják majd elő. Jelenleg az üzemek a vámhivatal engedélyére várnak, amelyek a minőségbiztosítási és biztonságtechnikai követelményekre vonatkoznak. Bioetanolt a Magyarországon forgalmazott benzin 2 százalékos arányban tavaly óta már tartalmaz, azt a Mol oktánszám-javító adalékanyag formájában keveri az üzemanyaghoz. Németországban tavaly jelentek meg az első E85-ös üzemanyagot áruló kutak, amelyek száma mára 50-re bővült. Svédországban 300 helyen lehet E85-öt forgalmazó kúttal találkozni, a tervek szerint az ottani hálózat 2010-re 600-ra bővül.
(MTI Eco)

Okmánycsere

Normális esetben hosszú évekig nem kell a személyes papírjainkkal foglalkozni, de egyszer minden okmány lejár, esetleg használhatatlanná rongálódik, adatváltozás miatt érvényét veszti, vagy rosszabb esetben eltűnik. Sokan nem tudják, hogy ilyenkor mi a teendő, hová kell fordulniuk, miket kell vinni egy új okmány elkészíttetéséhez, ezért most egy rövid összefoglalót nyújtunk segítségül.

Akár személyi igazolványról, akár jogosítványról, akár útlevélről van szó, egy okmányirodába kell befáradni, legegyszerűbb, ha a lakhely szerint illetékes vagy egy központi irodához fordulunk. Igazolványképet már sehova nem kell vinni, ez mindig helyben készül.

Elveszett vagy lejárt személyi igazolvány esetén a személyazonosságot Magyarországon útlevéllel vagy 2001. január 1. után kiadott jogosítvánnyal is lehet igazolni, ha pedig már folyamatban van az új személyi elkészítése, az erről kapott igazolás ideiglenes személyiként szolgál. Ma már csak új típusú, kártya formátumú személyi igazolvány készül, amely a lakcímkártyával együtt érvényes. Meglévő, még nem lejárt személyi esetén a régi okmányon kívül semmit nem kell magunkkal vinni, ha viszont már lejárt vagy elveszett, szükséges egy másik, személyazonosság igazolására szolgáló irat (jogosítvány, útlevél), illetve az anyakönyvi kivonat. Férjezett nők esetében, ha a házasságkötés adatváltozással járt, a házassági anyakönyvi kivonatot is be kell mutatni, illetve minden, adatváltoztás miatti csere esetén vinni kell az adatváltozást igazoló okiratot. Személyi igazolvány kiváltásakor az alapilleték 1500 forint, de 3000 forint, ha például már lejárat után cseréljük le a személyit.

Érdekes tudnivaló, hogy személyi igazolványt nem kötelező kiváltani, de legalább egy darab, személyazonosításra alkalmas okmánnyal mindenkinek rendelkeznie kell. Ha korábban nem volt, az új típusú személyihez lakcímkártyát is kapunk ingyen. Ha a személyi még füzetes formátumú, érvényes, de közben a lakcím változik, akkor is lakcímkártyát kell kiváltanunk, ez is ingyenes. A bejelentő és a szállásadó által saját kezűleg aláírt és kitöltött lakcímbejelentő lapon kívül személyazonosításra alkalmas okmányokra lesz még szükség. Figyelem! Ha például a lakásnak két tulajdonosa van, akkor mindkettőjük esetében a másik tulajdonosnak is alá kell írnia a lapot. A lakcímkártya kiváltásának illetéke 500 forint, ha a lakcímet vagy a személyi azonosítót nem érintő adatváltozás miatt került rá sor, illetve 1000 forint, ha elvesztés vagy megrongálódás miatt vált szükségessé az új kártya.

Útlevél igényléséhez személyazonosító igazolványra, és ha van, a régi útlevélre lesz szükség. Az eljárás illetéke 18 és 70 év közötti felnőttek esetében 6000 forint ha 5 évre, 10.000 forint, ha 10 évre kérjük. Ezeknek az illetékeknek a dupláját kell fizetni, ha elveszett vagy megrongálódott útlevél pótlására kerül sor. Jó tudni, hogy az Európai Unió országaiba, illetve Horvátországba és Svájcba (ide csak új típusú!) személyi igazolvánnyal is utazhatunk, viszont a jogosítvány határátlépéshez nem elegendő okmány.

Úrvezetői jogosítvány első alkalommal történő kiváltásához a személyazonosságot igazoló okmány mellett vinni kell a közlekedési felügyelet által kiállított vizsgaigazolást és az egészségügyi alkalmasságot igazoló orvosi véleményt is. Új vezetési jogosultsági kategória megszerzésekor ugyanez a rednszer, de a régi jogosítványt is vinni kell. A jogosítvány meghosszabbításához a régi okmány és az orvosi igazolás szükséges. Elveszett jogosítvány esetén előzetesen meg kell érdeklődni, hogy a nyilvántartásokból megállapíthatóak-e a jogosítvány kiállításához szükséges adatok, vagy új igazolásokat kell-e beszerezni a közlekedési felügyelettől és az orvostól. A jogosítvány kiváltásának és cseréjének illetéke 4000 forint.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ajándék - öröm vagy bosszúság?
  2007-02-26 14:52:25, hétfő
 
 Évfordulók, ünnepek... Az ajándékok végigkísérik - kisebb-nagyobb mértékben - életünk örömteli eseményeit. De valóban örömöt okoz az ajándékozás mindenkinek? Nem feltétlenül; a kérdésre nem lehet egyértelmű igennel válaszolni. Mert az ajándék jellegétől, feltételezett értékétől, nagyságától, a megajándékozott személytől, az alkalomtól függően okozhat csalódást, sőt félreértést is.

Ajándékot adni többet jelent egy gesztusnál. Rendszerint annak az érzelemnek a szimbóluma, amelyet a megajándékozott személy iránt táplálunk, így az ajándékunk nagyon gyakran többet mond a szavaknál...

A régi bölcsesség ellenére, mely szerint csak a szándék számít, a gyermekek hajlamosak arra, hogy összehasonlítsák, ugyanannyit kaptak-e, mint például a testvérük, és a felnőttek is gyakran nézik az ajándék értékét. Ügyeljünk hát arra, hogy ne részesítsük előnyben - egy nagyobb ajándékkal - egyik gyermekünket a másikkal szemben, és ha felnőttnek ajándékozunk, az alkalomhoz és kettőnk között fennálló viszony érzelmi erősségéhez illő ajándékot válasszunk. Természetesen ennek nemcsak az értéke számít, hanem döntő fontosságú a jó választás. Ahogy megválogatjuk a szavainkat is attól függően, kivel beszélünk, ugyanúgy ügyeljünk az ajándék kiválasztására. Hiszen az ajándékozás a kommunikáció egyik formája - az ajándékozó és a megajándékozott részéről egyaránt, és nem mindegy, milyen módon történik.

Anyu, vegyél játékot!

Hogy a gyermek levelet ír a Jézuskának, elsorolja, miket is szeretne kérni tőle, nos, ez teljesen természetes. Azonban ha gyermekünk vég nélkül reklamálja az ajándékot, lehetséges, hogy bizonyos mértékű szeretetéhsége van, amelyet ilyen módon juttat kifejezésre. Vagy talán szorong valami miatt, és megnyugtatásra vár a szüleitől még több szeretet, babusgatás formájában. A gyermekek, amikor rendre ajándékot követelnek, meg akarnak bizonyosodni a felől a figyelem felől, amelyet elvárnak a felnőttől.

Mint ahogy nem azzal teszünk jót a gyermeknek, ha mindent megengedünk neki, az sem jó, ha mindent megveszünk neki, amire csak vágyik. Minden óhaját teljesíteni szerencsétlen kicsengésű lehet, mert ez azt jelentheti a számára, hogy nem kell határt szabnia "követeléseinek". Még akkor sem szabad hagynunk magunkat "rábeszélni", ha a kicsi hajlamos elutasításainkat félreértelmezni. Hiszen minden gyermeknek szükséges van korlátokra fejlődése során. Meg kell értetni a gyermekkel, hogy nem kaphat meg mindent, és célszerű tudatosítani benne a dolgok értékét is, azaz hogy a szüleinek pénzt kell költenie arra, amit szeretne. Fel kell fognia minél korábban, hogy az ajándékra költendő pénz nem mindig áll szülei rendelkezésére. Mindez pedig ünnepekre és hétköznapokra egyaránt vonatkozik.

Ajándék a felnőttnek

Ne feledjük tehát: az ajándék sokat mond el arról az érzelemről, amelyet a megajándékozott iránt tanúsítunk. Egyúttal a figyelem kifejezése is: nincs annál lehangolóbb, mint mindig ugyanazt a fajta ajándékot látni a karácsonyfa alatt, mert azt mutatja, hogy az ajándékozó a legkisebb figyelmet sem fordította ránk - hamar és könnyen túl akart lenni az ajándékvásárlással járó gyötrelmeken. Gondosan érdeklődjünk hát a megajándékozandó személy óhajairól, kívánságairól, miközben igyekezzünk azért valami újat, eredetit is Vegyük figyelembe a megajándékozandó stílusát, ízlést is, amikor választunk, hogy elkerüljük a nem is olyan ritkán elhangzó mondatot: "ilyet nekem, az én koromban?" vagy "ez nem az én stílusom".

Figyelnünk kell az ajándék fajtája mellett annak értékére is: komoly, meglett embernek például ne vegyünk vicces apróságot, pláne, hogyha gyermekének értékes műszaki cikket ajándékozunk - családon belül is rossz hangulatot okozhat. Különösen ilyenkor, karácsony előtt kell nagyon odafigyelnünk arra, kinek mit ajándékozunk, nehogy elrontsuk vele a rokoni kapcsolatainkat. És azt is fontos tudnunk, hogy az ajándéknak nem kell feltétlenül kézzel foghatónak lennie: sokszor a legnagyobb örömöt az okozza a másiknak, ha időt szentelünk neki, elmegyünk vele egy kellemes helyre, és meghallgatjuk mondandóját, amit számunkra tartogat. Esetleg meghívjuk színházba, moziba vagy egy szép étterembe...


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy elítélt illeték
  2007-02-26 14:49:30, hétfő
 
 Talán kevés, a közvélemény által olyan mértékben elítélt adónem létezik, mint az öröklési illeték. Az öröklést, mint a haláleset folytán bekövetkező vagyonszerzést sújtó illetékteher sokak szemében összekapcsolódik a halál megadóztatásának a képével, amely gyakran éppen azokat a gyászolókat sújtja, akik a leginkább támogatásra szorulnának.

Az öröklési illetékre - annak feltételeire és mértékére - vonatkozó legfontosabb szabályok ismerete önmagában természetesen nem kínálhat megoldást sem e közteher elkerülésére, sem annak megkerülésére. A szabályozás áttekintése azonban segítségül szolgálhat abban, hogy vagyoni viszonyainkat még életünkben a leszármazóink számára leginkább kedvező módon rendezhessük, illetve várt örökség esetében tudatosan felkészülhessünk erre az egyszeri vagyonadóra, és az öröklést ne a hagyaték kényszerű értékesítése kövesse.

Öröklési illetéket a haláleset folytán bekövetkező vagyonszerzés után kell fizetni, függetlenül attól, hogy törvény szerint (pl. leszármazás rendjében) vagy végrendelet alapján örököltünk. Az öröklési illetékkötelezettség az örökhagyó halálának a napján keletkezik, az illeték tényleges megfizetésének a kötelezettsége azonban természetesen csak később következik be, amikor a helyi önkormányzat által kiállított, úgynevezett adó- és értékbizonyítvány alapján az eljáró illetékhivatal az illeték összegét megállapította.

Az öröklést, mint ingyenes vagyonszerzést általában magasabb mértékű illetékkulcsok terhelik, mint az adózott jövedelemből történő visszterhes (ellenérték fejében történő) vagyonszerzést. E szabály alól kivételt képez a lakástulajdon öröklése, amelyre a jogalkotó bizonyos lakáspolitikai megfontolásokból kedvezőbb illetékkulcsokat állapított meg. Hasonlóan kedvezményes szabályok vonatkoznak a termőföldre és a lakóház építésére alkalmas telektulajdonra is. Termőföld öröklése esetén ugyanis csak az öröklési illeték felét kell megfizetni, míg a lakóházépítésre alkalmas telektulajdon mentes az öröklési illeték alól, ha az örökös vállalja, hogy azon 4 éven belül lakóházat épít.

Az öröklési illeték összegének kiszámításánál az egyes örökösöknek jutó örökség tiszta értékét kell alapul venni. E szabály szerint a megszerzett vagyon forgalmi értékéből le kell vonni a hagyatékot terhelő tartozásokat (pl. temetési költség, hagyatéki eljárás költsége, az örökhagyó egyéb tartozásai); azokat a hagyatéki terheket pedig, amelyek kizárólag a hagyatékba tartozó egyes konkrét vagyontárgyakhoz kapcsolódnak (pl. a megörökölt lakáshoz), egyedül az adott vagyontárgy (lakás) forgalmi értékéből kell levonni.

A megörökölt vagyonnak e törvényi szempontok szerint csökkentett forgalmi értéke után fizetendő illeték mértékét alapvetően az örökös és az örökhagyó közötti rokonsági fok határozza meg. Ennek figyelembevételével, ha gyermek, házastárs, szülő, vagy a háztatásban eltartott szülő nélküli unoka örököl lakást, akkor 18 millió forintig a lakás értékének 2,5%-át kell illetékként leróni, majd a 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 6%-ot, a 35 millió feletti rész után pedig már 11%-ot. Ugyanezen értékhatárok figyelembevételével az illetékkulcsok unoka, nagyszülő és testvér esetében már 6, 8 és 15%-osak, minden más örökös esetében pedig 8, 12, illetve 21%.

Az illetékkulcsok egyéb, lakásnak nem minősülő ingatlanok (illetve bármilyen egyéb ingóság) esetében ennél is magasabbak. A legközelebbi rokonok számára 18 millió forintig 11%, az afölötti rész után 35 millió forintig 15%, míg 35 millió forint felett 21%. Távolabbi rokonoknál (unoka, nagyszülő, testvér) ezek a kulcsok már 15%, 21% és 30%, míg az egyéb örökösök számára 21%, 30% és 40%.

Öröklési illetéket természetesen csak akkor kell fizetnünk, ha valóban részesedünk a hagyatéki vagyonból. Mentesülhetünk tehát e teher alól, ha az öröklésről még az örökhagyó életében, egy vele megkötött szerződés keretében előre lemondunk, illetve, ha az örökségünket az örökhagyó halálát követően visszautasítjuk. Abban az esetben azonban, ha a lemondás ellenérték fejében történt, az ellenérték után ajándékozási illetéket kell majd fizetnünk.

A hagyatéki tárgyalás során örökségünket, vagy annak egy részét örököstársaink javára is átengedhetjük. Amennyiben ez ingyenesen történik, úgy az átengedett vagyonrész után az azt átvevő örököstársat fogja terhelni az öröklési illeték. Más a helyzet akkor, ha az átengedésre ellenérték fejében kerül sor, mivel ilyenkor az öröklési illeték alól nem mentesülhetünk, örököstársunk pedig az átruházott vagyonrész után visszterhes vagyonátruházási illetéket lesz köteles fizetni.

Miután az öröklési illetékfizetési szabályok bizonyos esetekben nem csak méltánytalan anyagi megterhelést, de erkölcsileg is kifogásolható adóbevételt eredményeznének, ezért a törvény maga is kísérletet tesz egyes illetékmentességre és illetékkedvezményre jogosító esetkörök meghatározására. E rendelkezések szerint mentes például az öröklési illeték alól a lakástulajdon haszonélvezetének a túlélő házastárs általi öröklése, illetve nem kell illetéket fizetniük a szülőknek sem, ha kiskorú gyermekük utáni örökölnének. Fontos kedvezmény végül, hogy a kiskorú örökös az öröklési illetéket a nagykorúvá válásától számított 2 évig késedelmipótlék-mentesen fizetheti meg, ha pedig már korábban rendezné tartozását, akkor a tartozást annyiszor 10% kedvezménnyel (de legfeljebb 70%) fizetetheti meg, ahány évvel korábban teljesít.

dr. Stefanits Péter 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az aranyról...
  2007-02-26 14:46:46, hétfő
 
 Az arany mitikus fém, amire már az elnevezése is utal.
Hogyan alakult ki, miből keletkezett, mitől nemesfém?
Kik és hol termelték?
Milyen szerepet játszott Magyarország és milyen reményeink lehetnek?
Hogyan alakítják ki az arany különböző minőségű fajtáit?
Mire használják ma legnagyobb mennyiségben és mely országokban termelik ma a legtöbb aranyat?

Az arany mítikus fém
Vegyjele az "au", latin nevéből az "aurum"- ból ered. A név egy tőről fakadhat és az aurórából származhat, ami a sugárzó "hajnal"-nak felel meg, vagyis már itt utaltak az arany sugárzó fényére. Azt mondják az aranyban testesül meg a napfény lényege. Az aranynak igazán ipari jelentősége tulajdonképpen kicsi, ha az elektronikától eltekintünk, itt ugyanis azt a tulajdonságát kihasználva, hogy nem oxidálódik a különböző érintkezők gyártására nagy mennyiségben használják fel.
Az arany a föld mélyének köszönhető. a szilárd födkéreg alatti olvadt, forró magmából feltörő láva olvadt állapotban hozza magával a föld mélyből különböző ásványokkal ércek formájában. Van olyan előfordulása, amikor a föld törésvonalai mentén vagy más vulkáni tevékenység során oldatok jutnak a már szilárd kőzetek közé, aminek hatására azok átalakulva aranyat is tartalmazó ásványokká alakulnak. Leggyakrabban vulkanikus telérekben ásványaiban és érceibem fordul elő. Legfontosabb ércei más fémek társaságában. a galenit, kalkopirit, pirit, szfalerit, arzenopirit, kvarcféleségek, antimonit. Fontos elófordulásai vannak a folyók hordalékaiban, és torlaszokban ahol finom pikkelyekben sokszor szabadszemmel alig láthatóan találhatő. Ekkor különböző eljárásokkal például higany segítségével amalgánt képezve vagy cianidos lúgzással nyerik ki a fémet. A Duna és az Alpokból, Érchehységekből eredő mellékfolyóinak hordalékai is tartalmaznak pikkelyszerű aranyat.
Az arany azon kevés fémek közé tartozik, amelyek a földön termésfém formájában is megjelennek, mert nem oxidálódnak, nem vegyülnek szennyező elemekkel, ezért is nevezik nemesfémnek. Termésfémként az ezüst, a réz és a platina az ami a természetben megtalálható a termésaranyon kívül. Nem tekinthető tehát véletlennek, hogy az ember őstörténete során először ezeket a fémeket ismerte meg és vette használatba. Az arany és a platina ritkasága folytán került kitüntetett helyzetbe.
Az arany és érceinek bányászata régmult időkre nyúlik vissza. az egyiptomi és középamerikai kultúrákban és Indiában több ezer éve használták az aranyat, a római korban pedig már rabszolgák ezreit dolgoztatták embertelen körülmények között a föld alatt az arnytelérek kitermelésén.
A történelmi Magyarország területén az akkori római birodalomban Erdélyben Verespatakon bányásztak aranyat, melynek ma is láthatóak a nyomai azokban a vájatokban melyekben tűz segítségével lazították az aranyat tartalmazó közeteket. Ezekben a vágatokban korabeli szerszámokat és viasztáblákat is találtak a régészek.
A középkorban Magyarország nagyon fontos szerepet játszott Európa aranyellátásáben. Erdélyben és a Felvidéken bányvárosok sokaságában termelték ki a nemes fémeket. Egyes becslések szerint a középkorban az európai aranytermelés több mint a fele magyarországi bányákból, kohókból és pénzverőkből származott. Az aranytermelés mennyiségére utal, hogy III.András királyunk 1300-ban egyetlen tételben 1000 kg aranyat adott el a velencei piacon. A " körmöci arany" fogalom volt Európaszerte. Selmecbánya, Körmöcbánya, Telkibánya, Nagybörzsöny, Rudabánya, Nagybánya, Verespatak és még legalább tíz szabad királyi bányavárosban folyt az araanyérc termelése és kohósítása, amely királyi jog volt, miután I.István királyunk törénybe iktatta azt. Sokan éltek meg az aranymosásból is amivel különösen a Garam folyó mentén sokan foglalkoztak.
A magyarországi arany jelentősége az "Újvilág" vagyis Amerika felfedezésével szorult háttérbe, amikor az első felfedezőket követő kalandorok sokasága irtotta az őslakos indiánokat az arany bűvöletében.
"Aranyláz" tört ki több alkalommal is, melyek közül a kaliforniai és az alaszkai vált a leghihedettebbé, valamint a mesebeli "Eldorádó" kutatása. Ezek a "lázak" sok-sok emberi életet követeltek és legtöbbször csak áttmeneti eredmányt hoztak, hasonlóan az ausztráliai rohamokhoz, de tartós bányászat csak kevés helyen alakult ki.
A mai Magyarország területén Recsken, Telkibányán, Gyöngyösorosziban és Rudabányán bányásztak aranyat kis mennyiségben tartalmazó érceket, melyeket fizikai és kémiai eljáásokkal dúsítottak.
Hazánk területén még a '80-as és '90-es években is folytattak kutatásokat. Nagybörzsönyben egy olyan ércesedést határoltak körül ami 4 tonna aranyat tartalmazhat és koncesszióba adhatónak minősítették. Környezetvédelmi okok miatt a kitermelése azonban nem várható. Telkibányán külföldi vállalkozó nagymélységű kutatófűrásokkal sem talált kitermelésre érdemes ércet. Recsken réz, ólom,és egyébb fémek mellett aranyat is tartalmazó ércesedést tártak fel melynek mennyisége jelentős. A nagy mélységben lévő (a tengerszint alá 900 méterig lenyúló) ércesedéshez a bányanyitás eéőkészítése is megtörtént, de a szükséges tőke hiányában (több külföldi érdeklődővel történt tárgyalás sem vezetett eredményre) a már megépített létesítményaket az ezredfordulóra bezárták.
Ma már a nagyipari módszerek, nagyfokú gépesítés és automatizálás jellemzi az aranybányászatot. A legnagyobb termelő bányák Ausztráliában, Kanadában, az Egyesült Államokban, Oroszországban, Kazahsztánban és a Dél-Afrikai Köztársságban vannak.
Igazi jelentőségét, ami a pénz fedezetét jelentette, már régen elvesztette, ennek ellenére hatalmas trezorokban örzik és törekszenek a felhalmozására. A legnagyobb aranyértékesítés manapság a közel-keleti arab államokban van. Ha már csekély mennyiségben is tartalmazza a kőzet aranyat, már kitermelésre érdemesnek tartják. Jellemző példa erre az Erdélyországi Verespatak, ahol egy tonna kőzetben 1,2-2,0 gramm arany található és mégis kitermelését csak az erőteljes környezetvédelmi fellépés akadályozhatja meg, de reális a veszélye annak, hogy a "befektetendő tőke" megtérülése fog győzeelmeskedni a józan ész fölött, és mégis sebet ütnek a tájba, veszélyeztetik a környezet épségét...
Az aranyat fénye és könnyű megmunkálhatósága az ékszeripar legkedveltebb fémévé tette. Legnagyobb ékszerkészítők Törökországban és az arab államokban vannak. Rendkivül jól nyujtható, nagyon vékony huzalok készíthetők belőle. Jól jellemzi ezt e tulajdonságát, hogy egy uncia ( 30,1 gramm) fémaranyból 120 négyzetméter aranylemez nyújtható ami ekkor tizezred miliméter vastagságú és "aranyfüst" lemeznek nevezik.
A tiszta aranyat, amit 24 karátosnk neveznek a legritkább esetben használják. Gyakoribb a 22 karátos és a 18 karátos, ezen utóbbi háromnegyede tiszta arany. De leggyakoribb a 12 karátos arany előállítása, amikor az alapanyag fele részben már ötvöző anyag. Előfordul a 9 sőt a 6 karátos arany felhasználása is. Az ötvöző anyag milyenségétől függ az arany szine. A nagyon világos színühez ezüstöt, nikkelt vagy palládiumot adnak. a vörös aranyhoz rezet és cinket adagolnak. A zöldes árnyalatú aranyat a réz, palládium, ezüst és nikkel különböző mennyiségű adagolásával érik el.
Kétségtelen, hogy az arany ma már az élet minden területén megjekenő elektronikus eszközök működéséhez is nélkülözhetetlen és a körülötte felsejlő misztikus köd még sok titkot sejtet...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2007.01 2007. Február 2007.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 655 db bejegyzés
e év: 5139 db bejegyzés
Összes: 5249 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 151
  • e Hét: 1781
  • e Hónap: 4844
  • e Év: 10482
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.