Regisztráció  Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Karfiolleves
  2007-08-05 00:52:27, vasárnap
 
  Hozzávalók:

1 fej karfiol, olaj, liszt és fűszerpaprika a rántáshoz, fél csokor zöldpetrezselyem. Szerecsendió-virág, 2 dl tejföl, 1 tojás sárgája.

Főzzük meg a karfiolt sós vízben; ha puhára főtt, készítsünk enyhén piros rántást zöld petrezselyemmel, öntsük fel, tegyük bele a karfiolt, tört szerecsendió-virágot és tejfelt (utóbbit egy tojás sárgájával felhabarva). Az egészet összevegyítjük, és máris tálalhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Veszélyes hőség
  2007-08-05 00:50:18, vasárnap
 
  Enzimekkel a gyulladások ellen

A nők számára különösen veszélyes időszak a nyár, hiszen a nagy meleg megkönnyíti a baktériumok szaporodását és a gyulladások kialakulását.

A női gyulladásos betegségek nagy részét is baktériumok okozzák, és ha nem kezelik ki őket, krónikussá válnak, s terméketlenséget okozhatnak. Kezelésükre az orvos rendszerint antibiotikumot ír fel, de gyakran megtörténik, hogy így sem éri el a kellő hatást. Az enzimek segítik az antibiotikumok felszívódását. A negyvenéves múltra viszszatekintő Wobenzym természetes enzimkeverék, amely bizonyítottan ellenállóbbá teszi a szervezetet, és meggátolja a gyulladás ismételt kialakulását.
A nyár a fürdőzés, strandolás ideje, amikor vizes fürdőruhában nyúlunk el a füvön, vagy a medence partján üldögélve napozunk, beszélgetünk, ismeretséget kötünk... És csak ősszel érezzük nyári könnyelműségünk következményét: a veszélyes chlamydiás fertőzést.
Ez a legelterjedtebb, gyógyítható, nemi úton terjedő betegség. Sokszor semmilyen tünet nem utal a jelenlétére - hacsak valamilyen szövődmény kapcsán fel nem merül a gyanú. Néhány nőnél a fertőzés érintheti a petevezetéket, amelyen át a pete a méhbe jut. Emiatt a vezeték beszűkülhet, akár teljesen el is záródhat. A chlamydiás fertőzés a női meddőség egyik lehetséges oka.

Tünetek
Nőknél ciszták, alhasi fájdalmak jelentkezhetnek. Ezek nem specifikus tünetek, más jellegű fertőzések, betegségek vagy elváltozások is állhatnak a háttérben. Férfiaknál vizeletürítési gondok jelezhetik a chlamydia jelenlétét, és enyhe irritációt is érezhetnek a pénisz végén. Bár az irritáció pár nap alatt elmúlik, a fertőzés nem tűnik el.
A chlamydia megelőzhető: kerüljük az alkalmi nemi kapcsolatokat; használjunk gumi óvszert; uszodában, szoláriumban, szaunában tartsuk meg az alapvető higiéniai előírásokat.
A chlamydia bakteriális fertőzés, antibiotikummal gyógyítható, s az antibiotikum felszívódását enzimterápiával segíthetjük elő. A Wobenzym rendszeres szedése pedig nemcsak a gyógyulás hatékonyságát fokozza, hanem a krónikus gyulladás kialakulását is meggátolja.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Medence a kertben
  2007-08-05 00:48:34, vasárnap
 
  egy régi mondás szerint a víz gazdagságot hoz

Ma már családi ház nem is nagyon épül külső vagy belső medence nélkül. Ez különösen ott, ahol gyerekek vannak, megunhatatlan örömök forrása lehet. Az a kert, ahol víz van, értékesebb a többinél.




Mielőtt hozzákezdenénk a medence építéséhez, érdemes jól körülnézni: olvassunk szakirodalmat, de ne sajnáljuk az időt arra se, hogy ismerőseinket kikérdezzük tapasztalataikról. A szaküzletek kínálata napról napra bővül, és a vásárlókra sok kedvezmény vár.
Mivel a nem olcsó beruházásról van szó, jól gondoljuk át, hogy milyen típus mellett döntünk.

Hol legyen?
A megfelelő elhelyezés nagyon fontos. Keressünk a kertben olyan helyet, amely széltől védett, napos, és ahol a fák s bokrok lehulló levelei nem fogják szennyezni a víz felületét.
Egy medence annál látványosabb, minél jobban rálátunk. Hogy ezt elérjük, keressük meg a telkünk legalacsonyabb részét. Ha kertünkben nincs ilyen hely, akár mesterségesen is kialakíthatunk egy kis mélyedést a medence körül. (Ne feledkezzünk el a megfelelő vízelvezetésről.)

Milyen legyen?
Nem mindegy, hogy a medencénket mire szeretnénk használni - csak fürdésre vagy esetleg úszásra is. Ha az előbbi változat mellett döntünk, akkor az oldalába tervezzünk ülőkéket, és a víz mélysége közepes legyen. Ott, ahol úszni akarunk, legalább 150 cm-es vízmélységre van szükség.

Működése szerint a medence lehet:
- süllyesztett víztükrű
- feszített víztükrű

Süllyesztett víztükrű
Vízszintje változó, 10-15 cm-rel lejjebb van a medence felső síkjától. A víz csak a szkimmeren (fölöző) keresztül bukik át. A vízmélységet a fölöző alsó éle határozza meg. Előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy olcsóbban kivitelezhető, szerkezetileg kisebb helyigényű, labdázáskor a perem benn tartja a labdát a medencében, a gyerekek ugrálásakor nem folyik ki a víz, és egyszerűbb a gépészeti kialakítása. Hátrány, hogy használata során visszahullámzás alakul ki.

Feszített víztükrű
Általában nagy medencék esetében használatos ez a megoldás. A vízszint állandó. A víz a medence teljes kerülete mentén bukik át. A perem kialakításakor nagy pontosságra van szükség. Előnye, hogy nincs visszahullámzás. Hátránya, hogy drágább a süllyesztett víztükrűnél, szerkezetileg nagyobb helyet igényel, nagyobb a gépház, nagyobb a működési zaj.

Miből készüljön?
Az épített medencék készülhetnek hagyományosan vasbetonból, szigeteléssel vagy vízzáró betonból. Burkolhatók műanyaggal, fóliával vagy csempével.
Alakjuk tetszőleges lehet, az egyszerű szabályos téglalap alakútól a kör, ovális vagy akár vese alakúig minden megépíthető, igaz, egyre költségesebben.
A szaküzletekben kaphatók lényegesen olcsóbb kész medencék is. Vannak fém oldalfalúak, szigetelő fóliával ellátottak vagy felfújhatók is. Élettartamuk lényegesen rövidebb, mint az építetteké. Kaphatók szálerősített, merev falú műanyag medencék is. Földbe süllyesztve beleolvadnak a kert látványába. Egyszerűen és gyorsan telepíthetők.

Karbantartás
Nemcsak megépíteni kell őket, hanem karbantartásuknak is nagy figyelmet kell szentelni. A vizet forgatni, szűrni, fertőtleníteni kell. Meg kell oldani időnkénti cseréjét, a feltöltést és leeresztést, a víz fűtését, esetleg éjszakai megvilágítását is. A kisebb medencékhez használatos gépi berendezések olcsóbbak. A nagyobbaknál már megtalálható a medence mellé épített gépház is.

Nem mindegy, hogy milyen vízben fürdünk. Elengedhetetlen a medence folyamatos és szakszerű karbantartása. A szűrőberendezések tartják fenn a megfelelő vízminőséget. Kapható többféle, pl. kvarchomok szűrő, papír- vagy műanyag betéttel ellátott vagy szivacsbetétes. Ezeknek nem egyforma a teljesítményük. Általában a homokszűrők alkalmazása javasolható, velük érhető el a legjobb vízminőség.

A vizet nemcsak szűréssel kell tisztítani, hanem vegyszeres kezeléssel is. Ott, ahol erős napsütés éri a medencét, sok algaspóra van. A vegyszerek meggátolják az algák elszaporodását, elpusztítják a kórokozókat, beállítják a víz megfelelő pH-értékét. Alkalmazhatunk klóralapú vagy klórmentes fertőtlenítést. A klór igaz, hogy elpusztítja a különböző baktériumokat, de kellemetlen a szaga, bőrviszketést, szemcsípést és rozsdásodást okozhat. A klórmentes eljárással ezek a kellemetlenségek elkerülhetők. Léteznek már hidrogén-peroxid alapú vegyszerek, UV-sugárzást alkalmazó és ózongenerátoros módszerek is.

A fedés haszna
A medence lefedésével megakadályozzuk a víz nagyobb szennyeződését, és meghoszszabbítjuk a fürdési idényt. Különböző lefedési módokkal találkozhatunk. Az egyszerű fóliától a motoros mozgatású polikarbonát lemezes pavilonokig sok minden kapható.
Ha maradunk a nyitott medencénél, nem árt vásárolni egy teleszkópos nyelű hálót a lehullott falevelek vagy egyéb hulladékok kihalászására. A medence alján lerakódó por vagy homok eltávolítására pedig használjunk medenceporszívót.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Konyhatitkok
  2007-08-05 00:45:44, vasárnap
 
  Három burgonyás tipp
- A hosszában felvágott burgonya sokkal gyorsabban fő meg, mint a keresztben vágott.
- Ha az újburgonyát pár pillanatra lobogó vízbe dobjuk, és csipetnyi szódabikarbónát is teszünk bele, azonnal lekaparhatjuk a héját.
- A burgonya csírázását megakadályozhatjuk, ha néhány almával tároljuk, hűvös helyen.
Mutatós, kiadós
Szépen tálalható és zamatos köpönyeges töltött húst készíthetünk, ha a húsdarabot (kicsontozott karajt, sertéscombot, pulykamellet) hosszában úgy vágjuk be, hogy egy vékony téglalap alakú nagy szeletet kapjunk. A tölteléket - ízesített parajt, gombás hústölteléket stb. - vékonyan a húsra kenjük, a szeletet fogpiszkálóval összetűzzük, és a vékonyra nyújtott vajastésztába burkoljuk. Tetejét a leesett tésztadarabokkal díszíthetjük, tojással megkenjük, és villával megszurkáljuk, nehogy a gőztől szétrepedjen. A sütést követően csak 8-10 perces állás után szeleteljük. Kiadós pecsenye.

Fűszerkalauz

Borókamag, fenyőmag vagy pinoli
A növény népies neve: apró fenyő, borostyántüske, borsfenyő, borovicskafenyő, gyalogfenyő, közönséges boróka, töviskés fenyő.
Latin neve: Juniperus communis.
A régi germán eposzokban a borókát mágikus erejű szerként emlegetik, amely a rossz varázslatok ellen véd. A házak alapköve alá borókaágakat tettek, nehogy a lakókat rontás érje. Egyik legszebb népdalunk is említi: fenyőmagot enni (gyöngyharmatot inni)...
A borókának - amellett, hogy finom zamatot, illatot ad az ételeknek - számos jó tulajdonsága van: szép dísznövény, de olyan fajtája is akad, amely jóízű gyümölcsöt terem. Szörpöt készítenek belőle, ám híressé a pálinkafélék tették.
Illóolajat, gyantát, cseranyagot, gumit, fehérjét, viaszt és pektint tartalmaz. Ősrégi idők óta használják fűszerként egész vagy őrölt állapotban. Főzelékek, saláták, savanyú káposzta, húsételek, marinírozott halételek, vadpástétomok fontos ízesítője. Kitűnő ízt ad a sertés- és vadsülteknek, s az igényesebb pácléből sem hiányozhat. A bogyókból lekvárt is készíthetünk, melyből naponta egy-két kávéskanál serkenti az epe- és veseműködést.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Túrós palacsinta
  2007-08-05 00:44:08, vasárnap
 
  Hozzávalók (4 személyre):

A palacsintához: 12,5 dkg finomliszt, egy csipet só, 2 kis tojás, 2,5 dl tej, 1 ek. olaj, 1 ek, rum. A töltelékhez: 5 dkg puha mazsola, 2 ek. rum, 25 dkg tehéntúró, 3 ek. vaj/margarin, 2 tojás, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja. Az öntethez: 1 tojás, 3 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 dl tej, porcukor a szóráshoz.

1. A palacsintatésztához a lisztet és a sót keverőtálba szórjuk. A tojásokat egyenként felütjük, a liszthez adjuk, majd apránként hozzáöntjük a tejet, és simára eldolgozzuk. Ezután több részletben hozzákeverünk annyi buborékos ásvány- és szódavizet, hogy tejszín sűrűségű masszát kapjunk, végül alufóliával letakarjuk, és legalább 30-60 percet pihentetjük (hogy sütéskor ne szakadjon a tészta).
2. A töltelékhez a mazsolát forró vízben megmossuk, lecsepegtetjük, papírkendővel szárazra töröljük, és meglocsoljuk a rummal. A túrót krumplinyomón vagy szitán áttörjük. A teljes mennyiségből elvett vajjal/margarinnal vastagon kikenünk egy nem túl mély sütőedényt (ebben fogjuk tálalni).
3. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A maradék vajat/margarint, a tojások sárgáját és a cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a túrót, belereszeljük a gondosan megsikált citrom héját, majd óvatosan, hogy össze ne törjük (lyukas fakanállal) beledolgozzuk a tojáshabot, végül a mazsolát a rummal együtt.
4. Egy közepes méretű serpenyőt (a teflonbevonatút is!) az első palacsinta sütése előtt vékonyan kikenünk olajjal. A maradék olajat és a rumot a palacsintatésztába keverjük - szükség szerint még egy kevés ásvány- vagy szódavízzel hígítjuk -, és a forró serpenyőben 8-10 vékony palacsintát sütünk belőle.
5. A sütőt előmelegítjük 200 C-fokra. A túrókrémmel - arányosan elosztva - megkenjük a palacsintákat, feltekerjük, majd félbevágjuk őket, és vágott felükkel fölfelé, kissé egymásra csúsztatva beállítjuk a sütőedénybe.
6. Az öntethez (botmixerrel) simára keverjük a tojást a cukorral, vaníliás cukorral és tejjel. A keveréket a palacsintarakottas tetejére locsoljuk, és az egészet forró sütőben aranybarnára sütjük. Öt percig pihentetjük, megszórjuk porcukorral, és a sütőedényben tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Rokfortos tésztasaláta
  2007-08-05 00:42:16, vasárnap
 
  Hozzávalók (4 személyre):

1 karcsú póréhagyma, 2 közepes sárgarépa, 1 közepes fej hagyma, 25 dkg apró szemű gomba, 2 ek. olaj, 2 húsleveskocka, só, bors, 2 dl tejföl, 1 ek. rizsliszt, egy csokor petrezselyem.

1. A póréhagymát és a sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A vöröshagymát meghámozzuk, finomra aprózzuk. A gombákat durva szövésű vászonkendővel megtörölgetjük, szárvégüket levágjuk, s vékonyan felszeleteljük vagy kisebb kockákra vágjuk őket.
2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a pórét, rádobjuk a sárgarépát és a gombát, néhány percig erős tűzön pirítjuk. Felöntjük 1,2 liter vízzel, hozzáadjuk a leveskockákat, ízlés szerint borsozzuk, és mérsékelt tűzön fedő alatt 15 percig főzzük.
3. A tejfölben simára keverjük a lisztet, felhígítjuk 1 merőkanál levessel, és a leves egészéhez adjuk. Lassú forralással 10 percig főzzük, végül utánasózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a finomra vágott petrezselymet.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Szalonnával tűzdelt pulykamell
  2007-08-05 00:40:53, vasárnap
 
  Szalonnával tűzdelt pulykamell tejszínes zöldborsópürével

Hozzávalók:

50 dkg pulykamell, 8 dkg füstölt szalonna, 5 dkg liszt, 1 dl olaj, 40 dkg zöldborsó, 4 dkg vaj, 5 dkg liszt, 3 dkg cukor, 5 g őrölt fehér bors, 1 dl tej, 1 dl tejszín, só.

1. A pulykamellet kissé kiveregetjük, és a csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdeljük. Megsózzuk, lisztbe mártjuk, és egy kevés olajban szép pirosra sütjük.
2. Közben a zöldborsót gyengén sózott vízben puhára főzzük. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, és a zöldborsót besűrítjük vele. Utána 2-3 percig forraljuk, cukorral, sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, majd áttörjük.
3. Ezután a zöldborsópürét ismét feltesszük főni, állandó keverés mellett hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, habverővel simára keverjük; a műveletet mindaddig folytatjuk, amíg burgonyapüré sűrűségűvé nem áll össze.
4. A pulykamellet felszeleteljük, szépen a tálra rendezzük, meglocsoljuk saját sültlevével, és mellé tálaljuk az elkészített zöldborsópürét.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Színpompás csodavilág
  2007-08-05 00:39:15, vasárnap
 
  Az egynyári virágok meghálálják az ápolást

Az egynyári virágok nagyon szépek, és igen hálás növények. Nyár derekától késő őszig állandóan nyílnak, s vidámmá és üdévé teszik a kertet - különösen akkor, ha tarka, sokféle virágból állítjuk össze az ágyakat.

Hogyan fokozhatjuk a díszítőértéküket? Mindenekelőtt azt kell tudnunk, hogy többségük sekélyen gyökeresedik, ezért vízigényes, és sok tápanyagot is kíván. Rendszeresen öntözni kell őket, mégpedig lehetőleg nagyobb vízmennyiséggel. Ahol mód van rá, ott hetenként kb. 15-20 mm vizet öntözzünk ki, ami négyzetméterenként 15-20 l-nek felel meg.
A tápanyag-utánpótlás legegyszerűbb módja, ha főként nitrogént tartalmazó műtrágyából öntözés előtt négyzetméterenként 40-50 grammnyit szórunk ki a talajra. Ügyeljünk rá, hogy ne jusson a növények leveleire, mert megperzseli őket.
A bőséges öntözéstől és a tápanyagtól a gyomok gyors növekedésnek indulnak, így az ágyakat egészen a növények összezárulásáig rendszeresen kapálnunk, gyomlálnunk kell (erre azért is szükség van, hogy a talaj felszínére került műtrágya a talajba keveredjék).
Az elszáradt virágokat rendszeresen vágjuk le a tövekről, mert így újak nevelésére serkentjük őket. Aki viszont maga kívánja előteremteni a jövő évi vetőmagját, az első virágok magját hagyja a tövön megérni, mert ezekből fejlődnek majd a legszebb növények.
Nebáncsvirág
Piros, fehér, narancs- és rózsaszínű virágai díszítik a kertet. Dúsan elágazó bokrokat képez, ezért kiültetésekor ügyelni kell arra, hogy a tövek ne legyenek sűrűn. Júniustól egészen a fagyokig virágzik. A napos és félárnyékos helyeket kedveli, vízigényes, ezért rendszeresen öntözni kell.
(Latin neve: Impatiens wallerana; népi neve: pistikevirág)
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
Mexikói chilis bab
  2007-08-05 00:37:42, vasárnap
 
  Hozzávalók:

40 dkg darált marhahús, 40 dkg vörös bab, 40 dkg mexikói zöldparadicsom, olaj, 2 db csípős paprika, 1 pirospaprika, 3 dl húsleves (leveskockából is lehet), 3 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, oregano, kurkuma, chili, só az ízesítéshez.

Elkészítése:

A babot éjszakára vízbe áztatjuk. Másnap a vízzel együtt feltesszük főni, és félig puhára főzzük. A megtisztított és kockákra vágott hagymát, a darált hússal együtt megpirítjuk. A szárított fűszerpaprikát csíkokra vágjuk, és beáztatjuk a csirkelevesbe. A darabokra vágott konzerv paradicsomot a húshoz öntjük, a többi hozzávalóval (paprika, hagyma és fűszerek) együtt. Végül a csirkelevest is a húshoz adjuk. Kb. 2 órán át gyenge tűzön, fedő nélkül pároljuk, amíg a lé besűrűsödik. Majd hozzáadjuk a lecsöpögtetett babot, és még fél órán keresztül főzzük. Pirítós kenyérrel tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2007.07 2007. Augusztus 2007.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 279 db bejegyzés
e év: 3520 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 946
  • e Hét: 16543
  • e Hónap: 946
  • e Év: 635662
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Online Póker, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2010 TVN.HU Kft.