Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/27 oldal   Bejegyzések száma: 261 
Kilátás a Borsa-hágóról
  2007-01-31 00:32:16, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Borsa-hágó
  2007-01-31 00:28:59, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Visóoroszi fatemplom
  2007-01-31 00:27:46, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Borsafüred
  2007-01-31 00:26:23, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Anya csak egy van
  2007-01-31 00:22:58, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sri Sathya Sai Baba tanításai
  2007-01-31 00:21:03, szerda
 
  Sri Sathya Sai Baba rövid tanításai

A test az ember által bérelt ház. Tudjuk, hogy a ház tulajdonosa zaklatja a lakót, hogy rákényszerítse az elköltözésre, ha nem fizeti a bért, vagy késlekedik, vagy ha kárt okoz gondatlanságával. Kötelességünk tehát, hogy jó formában tartsuk a testet, és elkerüljük a tulajdonos haragját. A tulajdonos biztosan méltányolni fog egy figyelmes, udvarias, együttműködő lakót. A lakó saját jóságával szerezheti meg a tulajdonos szeretetét és tiszteletét.
 
 
0 komment , kategória:  HIT  
Az én Krisztusom
  2007-01-31 00:18:45, szerda
 
  Siklósi András: Az én Krisztusom
(Keresztény nemzettestvéreimnek)

Holtodban is újra megfeszítenek
káromolnak kigúnyolnak és elűznek
Mégis élsz mégis mindenütt ott vagy
Városi templomok mélyén
néptelen hegyi falukban
vagy útszéli árkok mentén
minket vársz rendületlenül

Rozsdás pléh-arccal szenvedsz
csonka kő-arccal kínlódsz
szúrágta fa-arccal sóhajtasz
kárhozatba bukó híveidért
Elhagytak elfordultak tőled
akikért mindent föláldoztál
s akikért megjártad a poklot
Testedet hideg eső marja
metsző viharos szél tépi
vagy barbárok döntenek porba
Kereszted elvásik lassan
s fogai közt megőröl az idő

Szeretlek Vágyódom rád mindig
Vigasztalj Hallgasd meg könyörgésemet
Ne hagyd hogy lángom hiába lobogjon
Gyógyítsd be őrjítő harci sebeim
Ölelj át Töröld le könnyem s lázas verítékem
vedd el bűneimet fékezd meg gyilkos álmaim
Botló lépteimet tereld jó irányba
védj meg a rontástól s irigyeim dühétől
Taníts küzdeni és igazul élni

Hívlak Jöjj hozzánk édes Úr
jöjj közénk ismét
Segíts üldözött széthulló népemen
ne tűrd hogy hazám latrok kezére jusson
Tisztítsd meg bemocskolt hírünket
szabadíts ki a bénító trianoni csonkaságból
s a szolgaság gerincroppantó jármából
Oszlasd szét a hazugság fojtogató bűzét
tompítsd a húsunkba vágó korbács erejét
Sújts le vérszívó kufárainkra
kergesd el a Sátán tomboló démonait

Hozz boldogságot adj lelki békét
ments meg az értelmetlen szenvedéstől
s ültesd szívünkbe a győzelem reményét
Vezesd a magyart örök üdvösségre
és emeld mennyei fénybe
haldokló irgalmas Jézusom

 
 
0 komment , kategória:  IRODALOM/VERSEK  
Ne fogd el előlem a napot!
  2007-01-31 00:14:53, szerda
 
  Korzenszky Richárd OSB:Ne fogd el előlem a napot!

Ahogyan idősödik az ember, úgy döbben rá egyre élesebben a valóságra:múlik az idő.A gyermek nem veszi észre az idő múlását, hosszúnak tűnik neki minden, amire várni kell, s belefeledkezve a játékba egyszerűen megszűnik az idő.
Vannak aztán később, akik szeretnék elütni az időt: nehezen találnak értelmes tevékenységet.Ami kötelező,azt nagy nehezen megteszik, aztán jöhet a szórakozás.Egyáltalán nem baj,ha az ember szeretné jól érezni magát a bőrében.Csak nem árt tudni, a bőréből senki ki nem bújhat.S azt sem árt tudni, hogy egy idő után minden nap külön ajándék, nemcsak a nap, de ajándék az óra, a perc is.És egyáltalán nem biztos,hogy el kell ütni az időt: múlik az magától!
Valahol olvastam a következő történetet:
Délidőben volt.Diogenész,mint mindig, most is a hordójában feküdt, csupán egy pohár víz volt előtte, és nézte a napot.
Megállt a hordó előtt a tanítvány, és megkérdezte a mestert:
- Bölcs Diogenész, téged bölcsességben felülmúlni nem lehet, kerülöd a kikötő forgatagát és a tudósok fecsegéseit. Mondd meg nekem, mit fürkészel itt a magányban, gondolataidba mélyedve?
- Állj félre! Ne fogd el előlem a napot! - mondta Diogenész.
De a tanítvány nem értette meg,hogy a mesternek ebben a szavában ott volt a felelet.
Igen, a fény, a Nap, az élet... befogadni a fényt, az életet, a napot... Mert minden nap ajándék.S mindannyian tanítványok vagyunk.Akkor is, ha megkezdődött már számunkra a tanév, de akkor is, ha többet iskolai évet nem kezdünk már ebben az életben. Kell hogy tanítványok maradjunk egész életünkben.

 
 
3 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Tűztemplomok
  2007-01-31 00:10:48, szerda
 
  Tűztemplomok

Irán iszlám előtti korokból származó legfőbb szentélye egy feneketlen tó partján fekszik. A 100 m széles, a hagyomány szerint feneketlen tavat, termálforrások táplálják, és egyenletes vízkiáramlása fokozatosan több mint 40 m mély ásványmedencét épített ki. Ezt a napjainkban Takht-e Szolejmán, "Salamon trónja" néven ismert, kőkehelyben nyugvó, titokzatos és gyönyörű tavat Irán legfőbb szentélyeként tisztelték az iszlám eljöveteléig.
Tűz és víz együttes jelenléte vonzotta Irán ősi alapítóit, az árjákat, indoeurópaiakat erre a vulkanikus és földrengéses területre. A szent tó egy korábbi, tőle nem messze fekvő, földrengés következtében kiszáradt tó helyébe lépett. Az árják főistenük, Ahuramazda, valamint a víz védelmezője, Ardviszúra Anáhita éltető elemeiként tisztelték a tüzet és a vizet.
A harmadik leginkább tisztelt istenségük Mitra, a mennyei fény istene volt, aki később Mithrászként egy szigorú misztériumvallás istenévé vált. Kultusza komoly kihívást jelentett a kései Római Birodalom hivatalos vallásának, a kereszténységnek.
Az árják az őselemek, azaz a föld, a tűz és a víz beszennyezését nagy bűnnek tartották. Ezt az elvet, valamint a tűzoltárok rituális használatát továbbadták a zoroasztrianizmus híveinek.

Kik a zoroasztriánusok ?

Több mint 2000 éve fogy, apad a zoroasztrianizmus követőinek száma. 1976-ban világszerte csupán 130 ezret számláltak belőlük. Többnyire Indiában, Bombayben telepedtek le, ahová a muszlin hódítás elől menekültek Iránból, Perzsiából.
A világ legősibb ismert vallásaként számon tartott zoroasztrianizmus a görögök által Zoroaszternek nevezett bölcs, iráni nevén Zaratusztra tanításait követi. Zoroaszter Irán keleti részén élt az árja hit papjaként, röviddel Kr. e. 600 után. Szakított az ősi kultuszokkal, és Ahuramazda választott prófétájának vallotta magát.
A zoroasztrianizmus a régi vallás megreformált változataként a dualizmus elvét hangsúlyozta, az örök ellentétet a teremtő Ahuramazda (Óhrmazd) és ellenpólusa, Angro Mainju (Ahriman) között, a jó és a rossz, az igazság és a hazugság között.
A mágusokat, akik az eredetileg Irán északnyugati részén élő törzs tagjai voltak, az antik világban a zoroasztrianizmus kiváltságos papjainak tartották. A három királyok, akik a hagyomány szerint Savehből (Szőve) keltek útra, hogy Betlehemben Jézus megszületésének tanúi lehessenek, szintén mágusok voltak. Ebből a szóból ered a mágia kifejezés is, mely valaha a zoroasztrianizmus rítusait jelölte. Később, amikor más vallások ezt a hitet kiszorították, jelentése a varázslásra korlátozódott.
A tűz, Ahuramazda jelképe, a zoroasztrianizmus központi eleme maradt. A napjainkban élő párszik templomaiban, csakúgy, mint őseikében, örök tűz ég. A papok még ma is fátylat viselnek, nehogy leheletükkel beszennyezzék a tüzet, amelyet csak tiszta, száraz fával táplálnak...

A Fejedelmi Tűz

A Szászánida-dinasztia uralkodása idején (Kr. u. 3-7. század) a dakhmákat, a "hallgatás tornyait" zoroasztrianizmust államvallássá emelték, tanításait az Avesztában gyűjtötték össze.
Irán egész területén örök tűzzel égő tűzoltárokat emeltek. Közülük néhány, sziklás magaslatok koronájaként, messziről láthatóan lobogott a szabad ég alatt. Másokat tűztemplomokban helyeztek el, amelyeket csahár-táknak, négyes boltívűnek neveztek, mert a négy sarokoszlopot összekötő ív tartotta a kupolát.
A Naks-e Rosztam-beli tűztemplom egyike az Irán területén valaha örök tűzzel lobogó templomoknak. A 11 m magas bazalt és mészkő tornyot feltehetőleg I. Dareiosz emeltette. A tűz csak a király halálakor aludhatott ki. Később az utódja élesztette fel ismét...
Csaknem minden városban és faluban égett szent tűz, csakúgy, mint az egyes tartományok központjában. A hagyomány társadalmi osztályokhoz köti a tüzeket, Átar-Gusnászp volt a harcosoké és kirá lyoké, Átar-Burzin-Mihr a pásztoroké és földműveseké és Átar-Farnbag a papoké. Ezt a három hatalmas szent tüzet valószínűleg még a korai pártus időkben, Kr. e. 150 körül szentelték fel, s a mitológia szerint Ahuramazda élesztette őket a világ védelmezésére. Ma már csupán az Átar-Gusnászp, a Fejedelmi Tűz hollétét tudjuk pontosan. A tűz istenének kegyelméből életre kelt lángjai Takht-e Szolejmán ősi szentélyének tűztemplomában lobogtak.
A maga nemében páratlan Takht-e Szolejmánt, Sír Robert Ker Porter brit kutató fedezte fel 1819-ben.
De csupán 1959-ben, amikor is a Német Archeológiai Intézet ásatásai során agyaglenyomatokat találtak, bizonyosodott be, hogy ebben a városban égett valaha a Fejedelmi Tűz. Az expedíció feltárta azt is, hogy Takht-e Szolejmán már jóval azelőtt szentély volt, mielőtt I. Huszrau Anósírván szászánida király (531-579) újjáépíttette a templomot, és várost alapított. Huszrau tette Pakht-e Szolejmánt Irán legfőbb kultikus zarándokhelyévé. A Tigris folyó menti Ktésziphónban akkor már állt csodálatos palotája, mely olyan hatalmas volt, hogy az emberek azt gondolták, dzsinnek építették...
Takht-e Szolejmánt a Körmeneti út választotta ketté, mely az északi kapu díszes bejáratától a tűztemplomon és benne a Fejedelmi Tűz-nek otthont adó oltáron át a tóhoz vezetett. A szászánida királyok a ktésziphóni fényes koronázási szertartás után gyalogosan zarándokoltak ide, hogy a Fejedelmi Tűz oltáránál részesüljenek az isteni kegyelemben. E rítus ábrázolása jelenik meg a szobrászatban, a hatalmas domborműveken, melyeket a dinasztia uralkodásának első 150 évében Irán egész területén, de legfőképpen Fársz tartományban, asziklák falába véstek. Ezeket a reliefeket folyópartok vagy források táplálta tavak fölött lehetett látni, s a királyságot dicsőítették, a szászánida királyokat ábrázolták, amint átveszik diadémjukat, a hatalom jelképét Ahuramazda, Ardviszúra Anáhita vagy Mitra istenek kezéből.
Huszrau szent városát a bizánciak 624-ben kifosztották. Később a mongolok újjáépítették, és fennhatóságuk alatt is tartották egészen a hírhedt Abaka kán uralkodásáig, aki ezen a helyen itta halálra magát a 13. században... A Fejedelmi Tűz azonban kialudt, és a leglátványosabb szentélyből mára csupán elhagyatott kőhalom maradt...

 
 
0 komment , kategória:  HIT  
Humor
  2007-01-31 00:04:48, szerda
 
  Bill Gates földi pályafutását befejezve a Pokolra kerül. Az Ördög azt
mondja neki:
- Mutatok neked három helyet. Ezek közül te választhatod ki azt, ahol
az örökké tartó bűnhődést fogod eltölteni.
Elsőként egy lángoló tavat mutat neki, ahol milliónyi elkárhozott
lélek szenved mindenféle szörnyű kínzás közepette.
A második hely egy hatalmas aréna, ahol több ezer embert üldöznek
kiéhezett oroszlánok. Végül a harmadik hely egy kis szoba, ahol az
asztalon egy üveg bor, a sarokban pedig egy számítógép található.
Gates gondolkodás nélkül ezt választja.
Az Ördög betessékeli, majd rázárja az ajtót. Ahogy megfordul,
beleütközik Luciferbe, aki dühösen mondja neki:
- De hát ez Bill Gates volt. Emberek milliói köszönhetik neki
nyomorúságukat, te meg a legjobb helyre zárod?
- Mindenki ezt gondolja - kuncog az Ördög. - De a borosüvegen nincsen lyuk...
- És a számítógép?
- Az a legjobb - nevet hangosan az Ördög. - Windows 95 van rá
telepítve, és a billentyűzetről hiányzik 3 gomb.
- Melyik az a három?
- A CTRL, ALT és a DEL...

Történelemből feleltetik a diákot az 1848-as forradalomból. A diák semmit nem tanult, de azért két mondatot csak kinygött, ami ebből ált:
Az 1848-as forradalomban Petőfi is részt vett, mert nem akart ágyban párnák közt halni meg.
Kossuth átadta Görgeinek a fegyvert és Tamási Áron pedig ágyút öntött neki.

Egy angol, egy francia meg egy ír horgászik. Kifognak egy aranyhalat. Megszólal az aranyhal:
- Ha visszadobtok, akkor mindegyikőtöknek teljesítem egy-egy kívánságát.
Rendben van, mondják és az ír kér először:
- Azt kívánom, hogy drága hazám földje örökké teremjen, sose fogyjon ki a whiskey és a vidámság!
- OK, rendben.
A francia jön:
- Én azt akarom, hogy hazám csodás földje köré száz láb magas fal épüljön, amelyen senki és semmi nem hatolhat át, és kívültartja ezeket a jöttment idegeneket!
- OK, megvan.
Utolsóként az angol:
- Tényleg semmi nem juthat át azon a falon?
- Abszolute semmi.
- Akkor töltsd fel kérlek vízzel!

Amikor a lány hazaér az orvostól, a szülei izgatottan faggatják:
- Mit mondott a doktor úr?
- Azt, hogy terhes vagyok - feleli a megszeppent lány.
A szülei nekiesnek, majd megkérdezik:
- És ki a gyerek apja?
- Azt nem mondta!

- Anyu, miért van az apu fején olyan kevés haj?
- Azért, mert sokat gondolkodik.
- És neked miért olyan hosszú a hajad?
- Na, eredj szépen vacsorázni!

 
 
0 komment , kategória:  HUMOR  
     1/27 oldal   Bejegyzések száma: 261 
2006.12 2007. Január 2007.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 261 db bejegyzés
e év: 3291 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 444
  • e Hét: 11588
  • e Hónap: 41552
  • e Év: 2069760
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.