Belépés
orsi1.blog.xfree.hu
"...az igaz embert egyedül az idő mutatja meg, míg a hitványra első percben ráfigyelsz. " --------- "A problémák azért vannak, hogy megoldjuk ... S. Orsi
1967.12.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 174 
Gyerek lobbantotta lángra Los
  2007-10-31 19:38:27, szerda
 
  Gyerek lobbantotta lángra Los Angeles környékét

Egy gyufával játszó gyerek okozta azt a Los Angeles környéki tűzvészt, amely a múlt héten több mint 15 ezer hektárnyi területet és 21 lakóházat pusztított el - közölték az északi Los Angeles megyei hatóságok.

A helyi seriffi hivatal egyik beosztottja szerint a tűzvész október 21-i kitörésének másnapján kihallgatták a fiút, akinek sem nevét, sem életkorát nem hozták nyilvánosságra. A fiú elismerte, hogy gyufával játszott, azóta visszaadták szüleinek, ügye pedig a járási ügyészséghez került.

A pusztító tűz Agua Dulce körzetéből indult és az erős sivatagi szelek nyomán gyorsan terjedt. Egyike lett annak a több mint tucatnyi nagyobb erdőtűznek, amely 14 ember halálát okozta, 2100 házat rombolt le és legalább 2000 négyzetkilométernyi területet perzselt fel Los Angelestől egészen a mexikói határig.

A hatóságok az elmúlt 10 napban öt személyt tartóztattak le gyújtogatás miatt, bár egyikük tette sem kapcsolódott a nagyobb tüzekhez. Ugyanakkor feltételezik, hogy a legsúlyosabb tűzvészt, amely Orange megyét sújtotta, szintén szándékos gyújtogatás okozta, mivel két, egymáshoz viszonylag közeli pontból lobbantak fel a lángok. A nyomravezetőknek 250 ezer dolláros jutalmat ajánlottak fel.

Keddre immár csak négy tűzgócot nem sikerült teljesen megfékeznie a tűzoltóknak Kaliforniában.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
..vezető meddőségi okot
  2007-10-31 19:33:47, szerda
 
  Alig értik a vezető meddőségi okot

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) vezető meddőségi oknak számít Magyarországon, becslések szerint mintegy félmillió nő szenved a betegség tünetegyüttesétől. A PCOS meddőséget is okozhat, de nem nőgyógyászati probléma, hanem életmódunkból fakad. Az orvosok ritkán ismerik fel a tüneteket, ezért sok nőt félrekezelnek, pedig a betegség viszonylag egyszerűen gyógyítható. A FigyelőNet kétrészes sorozatának első része.

Cukorbetegséghez vezet az életmódunk

A cukorbetegséget megelőző állapot az inzulinrezisztencia, amely a lakosság minimum harmadát érinti, és sajátos módon minden túlsúlyos beleesik ebbe a körbe. Alattomos rendellenességről van szó, ugyanis nincsen jól mérhető vagy nyilvánvaló tünete, mint a cukorbetegségnek. Inzulintúltermeléssel jár, amely mellett a vércukorértékek még normálisak - azonban idővel az inzulint termelő hasnyálmirigy kifárad, az inzulinszint lecsökken, a vércukorérték pedig megnő. Nagy eséllyel bekövetkezik a cukorbetegség.

Ez a fordulat azonban többnyire csak idősebb korban köszönt be - ezért is nevezik időskori, vagy kettestípusú cukorbetegségnek. Habár tagadhatatlan, hogy ez a kórkép egyre fiatalabbakat is érint a tömegesen tapasztalható elhízás, a rendszertelen és egészségtelen táplálkozás, mozgáshiány, stressz miatt - ugyanis e civilizációs ártalmak felgyorsítják az anyagcsere romlásának folyamatát.

Zentai Andrea dietetikus emlékeztet: ,,Az ember genetikai térképe 3 millió év alatt alakult ki, viszont a mai étkezési normák alig pár évtizedesek. Ahhoz, hogy az ember alkalmazkodni tudjon hozzá, 100 ezer évnek kellene eltelnie! A cukor tömeges előállítása csak 200 éve kezdődött."

Szervezetünk nem tudja károsodás nélkül tolerálni a jelenlegi civilizáció életmódját, ahol a reggeli kakaós tekerccsel kezdődik, és autóval megyünk a szomszédos utcába. Azoknak az embereknek, akik minimálisan sem tudnak figyelmet szentelni az egészségesebb életvitelnek, anyagcseréjük menthetetlenül felborul. Így nagy eséllyel inzulinrezisztensekké, majd cukorbetegekké válnak. Az adatok szerint Magyarországon 10 százalék körül van a diabéteszesek aránya, s félő, hogy ez a szám megduplázódik két évtizeden belül.

Minden tízedik nő érintett

Azonban a szervezetben fennálló inzulintöbblet már fiatal korban is nagy bajt okozhat. A termékeny korban levő nők szervezetében hatással lehet a hormonháztartásra, s így a petefészek működésére is. Ennek következtében férfihormon-túlsúly alakul ki, illetve a petefészkek elcisztásodhatnak. A tapasztalatok szerint az inzulinrezisztensek felénél-harmadánál kialakul a policisztás ovárium szindróma (PCOS), amely vezető női meddőségi oknak számít. Minden tizedik nő PCOS-ben szenved - de a többségük nem is tud róla.

A PCOS fogalmával többnyire akkor szembesülnek az érintettek, amikor elmennek a nőgyógyászhoz, mert rendszertelen a havivérzésük, illetve nem sikerül teherbe esni. A szakemberek rutinból ultrahangos vizsgálatot végeznek, s itt általában látszódik a petefészkek sajátos állapota: meg vannak nagyobbodva és füzérszerűen sorakoznak benne a kis ciszták. Innen kapta a betegség az elnevezését.

Holott a petefészkek elváltozása és a peteérés elmaradása többnyire csak az egyik tünet a sok közül, és nem is minden érintettnél van meg. Épp ezért igen sok, rendszeresen menstruáló PCOS-es nőt nem is diagnosztizálnak ezzel a szindrómával.

A hangsúly a szindrómán van: ez egy tünetegyüttes, amely egyénenként igen nagy változatosságot mutat egy széles skálán. Általában jellemző a pattanásos, aknés bőr, a hajhullás, az erőteljes, szinte férfias szőrösödés, a hasra jellemző hízékonyság.

Mónika, egy már babát váró PCOS-es hölgy így emlékszik vissza az állapotára: ,,Fél év alatt kb. 15 kilót híztam, borzasztó volt! Teljes ruhatárcserére szorultam, semmi nem jött rám egy idő után. Észrevettem, hogy az arcomon és a kezeimen erősödik a szőr, a karomon, a könyökömnél.... A szakállamat naponta kellett szednem, annyira erős volt, a bajuszomat hetente szőkítettem. Volt két korán elhalt terhességem, az egyiket a pozitív teszt után két nappal, a másikat a pozitív teszt után egy héttel vesztettem el spontán."

Már a teherbe esés is nehéz

Ez az állapot igen sokféle komplikációval jár. A zavaró külsődleges tünetek sorával még csak-csak megbirkóznak az érintettek, bár a hízékonyság miatt könnyen felpattanó túlsúly további egészségügyi problémák forrása. Viszont a hormonális zavar igen gyakran felborítja a női ciklusokat. A peteérés általában vagy elmarad, vagy teljesen rendszertelenül történik.

S ha mégis pozitívat tesztelnek, sajnálatos módon 10-ből 4 el is veszíti a terhességet már igen korai szakaszban, ugyanis egyrészt a megtermékenyült petesejt elégtelen minősége, másrészt a terhességi hormonok hiányos termelődése megakadályozza az embrió biztonságos megtapadását, továbbfejlődését. Nem véletlen, hogy azon meddőségi intézeteket járó nőkről, akik rendszertelen ciklusra vagy sorozatos vetélésre panaszkodnak, igen nagy hányadban derül ki, hogy PCOS-esek.

Az érintettek jelentős hányadánál soha nem diagnosztizálják a szindrómát, mivel nem rendszeres peteérés mellett is teherbe lehet esni. S mivel a modern nő alapvetően fogamzásgátló tablettát szed, a bébiprojekten túli időszakokban biztosított a hormonálisan vezérelt, mesterségesen fenntartott ciklusa - így észre sem veszi a problémát, vagy nem foglalkozik vele. Ezek a nők azok, akik lassan, de biztosan belecsúsznak idősebb korukra a PCOS és az inzulinrezisztencia fonta szövődmények hálójába.

Az orvosi szakma körében mindössze egy évtizede ismerték fel: a PCOS kezelési módja megegyezik azokéval, akik még nem súlyos fokú diabéteszben szenvednek. De napjainkban a korszerű kezelési szemlélet még aligha nevezhető elterjedtnek, ezért a civil érintettek saját honlapon igyekeznek felvilágosító munkát végezni a laikusok körében. A honlap egyik olvasója így vall az ,,Igaz történetek" között: ,,Közel 50 évesen kellett megtudnom, hogy nem én vagyok az egyetlen szerencsétlen a világon - legalábbis Magyarországon -, akinek az életét tönkreteszi egy kezelhető betegség."
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Több ezer évet kaptak a madrid
  2007-10-31 19:27:41, szerda
 
  Több ezer évet kaptak a madridi merénylők

A spanyol bíróság a 2004-es madridi robbantás 28 vádlottjából négyet gyilkosság vádjában bűnösnek talált. A bíróság, mely három hónapon át tárgyalta az ügyet, több ezer év büntetést szabott ki a merénylőkre.

A BBC értesülései szerint a főszervezőnek tartott marokkói származású Jamal Zougam és a spanyol Emilio Trashorras is az elítéltek között van, a merénylet ötletgazdáját, Rabei Osman Sayed Ahmedet azonban felmentették.

Madridban 2004. március 11-én négy helyszínen összesen hét bombát robbantottak fel, amelynek következtében százkilencven ember meghalt, ezernégyszázan pedig megsérültek. Három pokolgép a belváros egyik forgalmas pályaudvarán, az Atochán robbant, a többi négyet annak környékén robbantották fel a merénylők.

Egy, a támadás után két nappal előkerült videofelvételen az al-Kaida nevében vállalták érte a felelősséget. Az üzenet megfogalmazói szerint a merénylet bosszú volt azért, hogy Spanyolország csapatokat küldött Afganisztánba és hogy támogatta az Egyesült Államok vezette iraki háborút.

A hét legfőbb gyanúsított 2004 áprilisában felrobbantotta magát, egy a lakásunkon tartandó rendőri razzia elől menekülve.

Szerdán összesen 28 vádlott állt a bíróság előtt, 19, főleg marokkói származású arab és 9 spanyol , mindannyiuk ellen gyilkosság és terrortámadás megszervezésében való bűnrészesség vádjával emeltek vádat. A nyolc fő gyanúsított, ha minden vádpontban bűnösnek találják, egyenként 39 ezer év börtönre számíthat, de spanyol törvényekszerint a terrorizmusra kiszabható büntetés 40 év lehet.

Az áldozatok emlékére emelt alkotás az Atochán (Fotó: EPA):


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bármikor elsöpörheti Irakot a
  2007-10-31 19:21:30, szerda
 
  Bármikor elsöpörheti Irakot a víz

Bármelyik pillanatban összeomolhat egy iraki gát Moszulban. Ha a tragédia bekövetkezik, sok Tigris-menti település és Bagdad egy része is víz alá kerülhetne, szakértők 500 ezer azonnali halálos áldozattal számolnak. Technikailag nincs mód a megelőzésre, a lakosság kitelepítése pedig szinte lehetetlen.

Iraki mérnökök már jó ideje tudják, hogy a Tigris folyón Moszul fölé épített víztározó gát inkább előbb mint utóbb össze fog omlani. A nyolcvanas években létrehozott építmény jellemzően Szaddám Husszein nevét viselte. Az ügyet az irakiak és az amerikai hadsereg is évekig tabu témaként kezelte. A The Washington Post keddi számában azonban megtörte a hallgatást szemlézve az amerikai hadsereg mérnöki egysége (U.S. Army Corps of Engineers) által készített legújabb jelentést.
A dokumentum szerint a gátszakadás legalább ,,500 ezer halálos áldozattal járna, Mosult egy 65 láb (körülbelül 20 méter) magas vízfal öntené el, miközben Bagdad egyes részei három méteres víz alá kerülnének." A jelentés ,,száraz" nyelvezete szerint annyira rossz állapotban van, hogy bármelyik pillanatban összeomolhat.

A szerdai The Independent visszatér a kérdésre, kiemelve, hogy az információt eddig sem sikerült teljesen titokban tartani: idén augusztusban már beszámoltak a veszélyről. Az iraki kormány és az amerikaiak vitáját ezzel együtt “hónapokon keresztül titokban tartották, elkerülve a lakosság körében a pánikot, illetve a felkelők figyelmét" a problémára - írja a neves brit lap.

Az újság helyi tudósítóját egyébként egy segélyszervezet alkalmazottja tájékoztatta korábban a veszélyről. “Ez egy időzített bomba" - idézi a lap a forrást. “Minden illetékes tud a veszélyről", de ami a külfödieket illeti, az iraki kormányt nevezték ki felelőssé. A katonai rádióforgalmazásban felmerült, hogy ha a gát összeomlik, az amerikai erők rendelkezésére áll egy “vörös gomb", amely az érintett területek sürgős kiürítését jelenti a gyakorlatban. Szakértők szerint ugyanis nincs semmilyen technikai megoldás, amellyel elejét lehetne venni a tragédiának, az egyetlen lehetőség az egész, körülbelül 350 kilométer hosszú gterületsáv teljes kiürítése.

Ha a legrosszabb forgatókönyv bekövetkezik, az egész régióra kiható geopolitikai következményekkel jár.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Támad a génkezelt kukorica
  2007-10-31 19:18:01, szerda
 
  Támad a génkezelt kukorica

Magyarországra eddig nem került be génmódosított (gmo) kukorica, de ez bármikor megtörténhet. A gmo-kukorica ugyanis feleannyiba kerül, mint a hazai "tiszta". Az unióban bár erősödni látszik a gmo-ellenesség, de ennek részben ellentmond a gmo-s termőterületek nagyságának növekedése.

Úgy tűnik, a "gmo-fronton" az Európai Unió utolsó bástyája is elesett, ugyanis az Európai Bizottság (EB) keddi döntése nyomán Ausztria is kénytelen lesz határain beengedni két génmódosított hibrid kukoricafajtát, az amerikai MON 810, és a német Bayer AG T25-ös "csodatengerijét". A bizottságban minősített többséggel annak ellenére nem sikerült "megvédeni Ausztriát", hogy korbábban több ország, elsősorban a legnagyobb uniós kukoricatermelők - köztük Magyarország is - felsorakoztak Bécs mögé.

Termelni továbbra is tilos

Ausztria tehát a továbbiakban nem tilthatja a génmódosított kukorica importját, amivel lényegében hasonló helyzetbe kerül mint hazánk, ahol szintén egyedül a gmo-s növények termesztése tiltott, forgalmazásuk azonban nem.

Bár törvényi akadálya nálunk sincs a génkezelt kukorica felhasználásának, Magyarországra eddig egyetlen szem génmanipulált kukorica sem került be - állította a FigyelőNetnek Pótsa Zsófia. A Gabonaszövetség főtitkára szerint ennek az a legfőbb oka, hogy hazánk az elmúlt években, évtizedekben nettó exportőrként mozgott a piacon (a tavalyi 8 millió tonnás kukoricatermésnek csak a felére volt szükség itthon - a szerk.)

Idén - a szárazság miatt - nagyjából 4 millió tonnára várják a kukoricatermést, ami elvben elég lenne a hazai igények kielégítésére, de a felvert külpiaci árak miatt elképzelhető, hogy a gazdák inkább külföldön adják el a gabonát. Így elképzelhető, hogy importra szorulunk, akkor pedig nem kizárt, hogy gmo-s kukorica is bejöhet hazánkba, ami lényegében feleannyiba kerül mint az itthoni. Míg a magyar kukorica tonnánként legalább 50 ezer forintot kóstál, addig az amerikai génkezelt növényhez akár 25 ezer forintért is hozzá lehet jutni. Ez tehát pusztán árkérdéssé degralálhatja az amúgy élesvitákat kiváltó kérdéskört - fogalmazott Pótsa Zsófia.

Szójában "zabáljuk"

Míg kukoricában eddig ismeretlen volt itthon a génkezelt változat, addig a hazánkban - takarmányként - felhasznált szójadara szinte kivétel nélkül génmanipulált - hívta fel egy talán kevésbé ismert tényre a figyelmet a főtitkár. A Magyarországra évente behozott 600-800 ezer tonna szójadara nélkül összeomlana a takarmányipar, s általa a hazai állattenyésztés is , így kénytelen-kelletlen nincs más megoldás, mint elfogadni a génmanipulált termék felhasználását - mondta Pótsa Zsófia.

Ébredezik az unió vagy mégse?

Úgy tűnik egyébként, hogy az Európai Unióban jelenleg kétfajta a "széljárás". A jelentős mezőgazdasági termelő és exportáló Franciaországban, ha minden igaz a génmódosított mezőgazdasági termelés, és termékek korlátozására készülnek. Ez olvasható ki ugyanis Nicolas Sarkozy elnök szándékából, aki egyrészt átmenetileg megtiltotta a MON 810-es kukorica termesztését, másrészt bejelentette, hogy jelentősen növelni kívánják a biogazdálkodás részarányát.

Másfelől persze ott az is tény - derül ki a National Geografic írásából -, hogy 2006-hoz képest Európában 77 százalékkal nőtt a génmódosított növényekkel vetett terület. A valamivel több, mint ezer négyzetkilométernyi terület persze eltörpül a normál vetéskulturájú európai területek nagysága mellett, nem beszélve arról, hogy világszerte nagyjából 1 millió négyzetkilométeren termesztenek génmanipulált növényeket. A ternd ugyanakkor elgondolkodtató.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hamilton árthat a Forma-1-nek
  2007-10-31 19:15:05, szerda
 
  Hamilton árthat a Forma-1-nek

Az FIA elnöke szerint hosszabb távon akár átok is lehet az egyelőre áldásnak tűnő siker, amelyet az újonc idén elért. Max Mosley a kémügy kapcsán megkérdőjelezte Hamilton ártatlanságát.

A Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Max Mosley a BBC-nek adott interjújában arról beszélt, hogy a 2007-ben az F1-hez tömegeket vonzó Lewis Hamilton sikereivel később ugyanúgy árthat a sportnak, mint Michael Schumacher a maga idejében.

"Ha jövőre is ugyanezt műveli, mint idén, annak biztosan nagy hatása lesz. Újra ugyanazt fogjuk látni, mint a Schumacher esetében. Az emberek egy idő után már arra kértek, hogy lassítsuk le valahogy a németet, olyan unalmassá váltak a versenyek" - mondta az FIA-elnök Hamilton hihetetlen idei teljesítménye kapcsán.

Mindig jön egy új sztár

Mosley szerint Hamilton világszerte nem is olyan nagy hatású mint azt egyesek - például Bernie Ecclestone - állítják, inkább csak brit jelenségről van szó. "Tagadhatatlanul sokat számított Nagy-Britanniában. Azért világszerte is figyelnek rá, mert köztudottan nem jómódú családból származik, és mégis sikeres lett. De mindig van egy új sztár. Ha nem ő lenne, akkor Rosberg, Kubica vagy Vettel lenne a nagy durranás. Úgy gondolom, hogy hajlamosak vagyunk eltúlozni Lewis Hamilton hatását."

Az FIA-elnök arról is beszélt, nem hiszi, hogy a bajnokságban második helyen végző brit a Brazil Nagydíj üzemanyagbotrányának tárgyalása után bajnok lehetne, Mosley szerint a végeredmény megváltoztatása - bár előfordulhat - elég valószínűtlen.

"Igen, megtörténhet, ez a fellebbezési bíróság. A testület olyan nagyon tapasztalt jogászokból áll, akik egyáltalán nem kötődnek az ügyben érintett országokhoz, nem britek, nem olaszok. Egy független bíróság, akárhogy dönthet. Ezzel együtt azonban nagyon valószínűtlen [a bajnokság megváltoztatása], mert ha ki is zárják azokat az autókat, nem feltétlenül kell előresorolniuk Hamiltont" - magyarázta Mosley.

Hamilton is sáros?

Az interjúban a BBC munkatársai rákérdeztek a kémügyre is. Mosley szerint furcsa lenne, ha Hamilton nem tudott volna arról, hogy mi zajlik a csapatnál. ,,Semmiféle bizonyítékom nincsen arra, hogy tudomása lett volna az eseményekről, és ezért nem is szabadna ilyesmit sugallnom" - tette hozzá a FIA első embere, akinek közismerten rossz a viszonya Ron Denisszel, és már jópárszor kirohanást intézett a McLaren csapat ellen.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Végveszélyben a világ főemlőse
  2007-10-31 18:03:56, szerda
 
  Végveszélyben a világ főemlősei

A világ főemlőseinek majdnem a harmadát fenyegeti kipusztulás környezetük féktelen irtása, húsuk élelemként való árusítása és az illegális állatkereskedelem miatt.

A Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség (IUCN) a világ 394 főemlősfajából 114-et sorol a kihalással fenyegetett fajok közé. A Conservation International természetvédelmi szervezet és a Nemzetközi Főemlőskutató Társaság a kínai Hainanban múlt héten közzétett jelentése a legnagyobb veszélyben lévő 25 főemlősfajra összpontosít. Közéjük tartozik a hainani gibbon (Hylobates hainanus) is, amelyből már csak 17 egyed él.

,,Ázsiában a legrosszabb a helyzet, ahol a trópusi erdők irtása, valamint a majomvadászat és -kereskedelem számos fajt végveszélybe sodort" - nyilatkozta az AP hírügynökségnek Russell A. Mittermeier, a Conservation International elnöke. - ,,A 25 legveszélyeztetettebb főemlősfaj összes életben maradt egyede elférne egyetlen futballstadionban - csupán ennyi maradt belőlük mára a Földön." - tette még hozzá szomorúan.

E 25 faj közül 11 él Ázsiában, 11 Afrikában és 3 Dél- és Közép-Amerikában. A listán szerepelnek olyan jól ismert fajok, mint az indonéziai szumátrai orangután (Pongo abelii) és a Kamerunban és Nigériában honos nyugati gorilla (Gorilla gorilla diehli), valamint alig ismertek, amilyen például a madagaszkári óriás bambuszmaki (Prolemur simus).

Hat faj először szerepel a jelentésben, így például a nemrég fölfedezett, hivatalosan még el sem nevezett indonéziai koboldmaki, valamint a 2003-ban Tanzániában fölfedezett kipunji (Rungwecebus kipunji).

A jelentés szerint a főemlősök számának drasztikus hanyatlásáért elsősorban az élőhelyük eltűnése a felelős. A trópusi őserdők kiirtása mezőgazdasági területek nyerése, illetve faanyag kitermelése nyersanyagnak vagy tűzifának továbbra is első helyen áll a listán. Ezen kívül az éghajlatváltozás is megváltoztatta sok faj élőhelyét, így a leszűkült élőhelyen maradt egyedeket még inkább veszélyezteti a kipusztulás.

A főemlősöket fenyegető másik nagy veszély az élelmezési vagy kereskedelmi célú vadászat, különösen Afrikában és Ázsiában. Az élő állatok befogása a hobbiállat-kereskedelemhez szintén nem elhanyagolható veszélyforrás, különösen Ázsiában.

Akadnak azért biztató hírek is. A 2004-ben készült legutóbbi jelentésben szereplő fajok közül kilenc főemlős lekerült a listáról, hála a populációik megmentéséért folytatott rendkívüli erőfeszítéseknek. Közéjük tartozik az afrikai keleti gorilla, a brazíliai feketearcú oroszlánmajom és az aranymellű csuklyásmajom, valamint a madagaszkári Perrier-szifaka.

,,Ha megfelelő módon foglalkozunk egy fajjal és megtesszük a kellő természetvédelmi intézkedéseket, akkor csökkenthetjük a kihalás kockázatát" - mondta Mittermeier. - ,,Ha lenne elegendő anyagi erőforrásunk, a következő öt-tíz évben képesek lennénk levenni a listáról az összes fajt."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
November 1.
  2007-10-31 16:28:15, szerda
 
  NOVEMBER

NOVEMBER - SZENT ANDRÁS HAVA - ŐSZUTÓ - ENYÉSZET HAVA

november - Kiszlév hónap 25. napjától nyolc napon át (november vége - december)
CHANUKA

november 1.

MINDENSZENTEK

THÉK ENDRE SZÜLETÉSNAPJA - 1842

SCHLESINGER LAJOS SZÜLETÉSNAPJA - 1864

LIPPAI JÁNOS SZÜLETÉSNAPJA - 1606

TELEKI SÁMUEL SZÜLETÉSNAPJA - 1845
A világhírű Afrika-kutató, a Kilimandzsáró első megmászója, TELEKI SÁMUEL (Sáromberke, 1845. nov. 1. - Budapest, 1916. márc. 10.) Debrecenben, Göttingában és Berlinben tanult természettudományokat. 1886-ban expedíciót szervezett az akkor még nagyrészt ismeretlen Kelet-Afrikába. Zanzibárból indultak Kenya partjai felé 1887 januárjában. Útjuk során mintegy 3 000 kilométeres útszakaszt térképeztek fel, felfedezték a Rudolf és a Stefánia tavat és a később Telekiről elnevezett vulkánt. Megmászták az 5310 m magas Kilimandzsáró és a 4680 m magas Kenya hegyet. Utóbbin egy glaciális völgyet és egy tengerszemet fedeztek fel. Addig ismeretlen népcsoportokról adtak hiteles hírt; tekintélyes tárgyi etnográfiai valamint állatbőr- és trófeagyűjteményt hoztak haza, ezzel megvetve a Néprajzi Múzeum Afrika gyűjteményének alapjait. Az expedíció külön világraszóló érdekessége volt, hogy végig fényképeztek és így páratlan értékű fotódokumentációs anyagot hoztak létre.

Teleki később még két nagyobb utazást tett: 1893-ban Indiában és az indonéz szigetvilágban járt, 1895-ben pedig visszatért Afrikába.

BRUCKNER GYŐZŐ SZÜLETÉSNAPJA - 1900

MEGKEZDTE MŰKÖDÉSÉT A JÓZSEF IPARTANODA - 1846
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Holnap gyertyagyújtogatás....
  2007-10-31 14:39:13, szerda
 
  ... ahogy a lányok is hívják....
Elszomorít mindig ez az ünnep.... Mindig ragaszkodtam az anyai nagypapámhoz... nagyon is...
És már annyira rég óta nincs közöttünk....
Nagyon hiányzik.... még ennyi év után is.... 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A drágakövek 25.
  2007-10-31 09:25:21, szerda
 
  I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 24.

2. A DRÁGAKÖVEK FIZIKAI TULAJDONSÁGAI 5.

Keménység


Az ásványok keménysége a felületükre való behatolásnál érezhető ellenállásban nyilvánul meg s tulajdonképpen nem más, mint a karcolhatóság. A drágakövektől megkívánjuk, hogy elég kemények legyenek, mert ettől függ tartósságuk. Hiába van valamely ásványnak szép színe vagy erős fénye, ha nem elég kemény, drágakőnek nem alkalmas, mert hordás és használat folytán előbb-utóbb tönkremegy. A nem elég kemény kő összekarcolódik, kopik, fényét veszti és zavaros felületű lesz. Hiába vigyázunk rá viselés közben, hiába védjük ütéstől, leeséstől, mert a kárt a levegőben lebegő porszemecskék is előidézik, amelyek legnagyobb része az elég kemény kvarcszemcsékből áll. Ezért kívánjuk meg a legtöbb drágakőtől, hogy a kvarcnál lehetőleg keményebb legyen. Különös szépségüknél fogva, kis keménységük ellenére is ékességül használt anyagok, mint a gyöngy és borostyánkő, rendkívül elővigyázatos bánásmódot kívánnak. A kisebb keménység folytán a használatban keletkezett sérülések az átlátszatlan ékkövek szépségének kevésbbé ártanak, mint az átlátszó kövekének s éppen ezért az átlátszatlan kövek között több olyan van, amelyeknek elég kicsi a keménységük, például a lazúrkő, türkisz, míg az átlátszó kövek mind nagyobb keménységűek.

A keménység segédeszköz nemcsak arra, hogy segítségével a drágaköveket egymástól megkülönböztessük, hanem arra is, hogy az utánzatokat és hamisítványokat felismerjük.

A legegyszerűbb módon az ásványok keménységét úgy szoktuk meghatározni, hogy egy másik ásvány hegyes sarkával próbáljuk megkarcolni. Amelyik ásvány a másikat megkarcolja, az a keményebb. Ezen az alapon MOHS 10 tagból álló keménységi fokozatot állított össze, amelyben minden következő ásvány keményebb, mint az előző. A MOHS-féle skála jól ismert, közönséges és könnyen beszerezhető ásványokból van összeállítva:

1. Zsírkő (steatit).
2. Gipsz vagy kősó.
3. Kalcit.
4. Fluorit.
5. Apatit.
6. Földpát.
7. Kvarc.
8. Topáz.
9. Korund.
10. Gyémánt.

A MOHS-féle skála fokozatai csak viszonylagos számok, csak azt fejezik ki, hogy minden következő tag keményebb, mint az előző és nem azt, hogy hányszor keményebb.

A keménységet úgy határozzuk meg, hogy a vizsgálandó ásványt próbáljuk a fokozat tagjaival egymás után megkarcolni. Vigyázzunk arra, hogy a vizsgálandó ásvány olyan részén végezzük a karcpróbát, ahol a karcolás a kő szépségének nem árthat, így csiszolt köveken legajánlatosabb a próbát a kő peremén végezni, ahol az esetleges karcolást majd a foglalat eltakarja. Annak az ásványnak, amellyel karcolunk, hegyes csúcsa vagy éle legyen s e hegyes vagy éles részével végezzük a karcolást. A keményebb ásvány hegye vagy éle a karcolásnál a lágyabb ásvány felületén barázdát idéz elő. E barázda megvizsgálását nagyon gondosan kell végezni, mert könnyen összetéveszthető a karcolásnál a puhább ásványról levált finom porral. Tegyük fel például, hogy egy keményebb ásvány sima lapját egy puhább ásvány hegyével karcolni próbáljuk, akkor a puhább ásvány hegyéről finom por válik le, amely a karcolás irányában a keményebb ásvány lapján marad és könnyen karcolási barázdának tartható. Ezért karcpróba után mindig gondosan fújjuk és törüljük le a kő felületét s ne csak szabad szemmel keressük a karcolási barázdát, hanem mindig nézzük meg kézi nagyítóval, lupéval is. Lelkiismeretes vizsgálatkor nemcsak a vizsgálandó ásványon végzünk karcolási próbákat, hanem vele is próbálunk más ásványokat megkarcolni. Ha a vizsgálat megejtésénél azt tapasztaljuk, hogy kövünket például a fluorit nem karcolja, de az apatit már igen, akkor keménysége e kettőnek a keménysége között van, vagyis 4 1/2. Ha kövünket a fluorit nem karcolja, az apatit igen, de csak gyengén s viszont kövünk is megkarcolja gyengén az apatitot, akkor keménysége az apatitéval egyezik, vagyis 5. Egyenlő keménységű ásványok ugyanis legtöbbnyire gyengén megkarcolják egymást.

Valamely ásvány keménységének meghatározási menetét bizonyos megfigyelések és egyszerű kísérletek lényegesen megrövidítik, úgyhogy nem szükséges a vizsgálandó ásvány karcolását a skála összes tagjaival véghezvinni. Az első és második fokot képviselő ásványok már körömmel is megkarcolhatók s az első keménységi fokra még az is jellemző, hogy az ásvány zsíros tapintatú. Ha az ásvány körömmel nem karcolható, akkor a késünket vesszük elő, amely a harmadik keménységű ásványokat könnyen, a negyediket nehezebben, az ötödiket pedig már alig karcolja. Hatodik, vagy ennél nagyobb keménységű ásványok karcolják az ablaküveget, amelynek körülbelül 5 a keménysége. A hétnél nagyobb keménységű ásványok acéllal ütve szikráznak.

A drágakövek keménységének vizsgálatánál e fokozat alsó tagjai alig jönnek számításba, mert az ékkőnek használt ásványok legnagyobb része nagyobb keménységű. Drágakövek keménységének vizsgálatához a keménységi skála kapható olyan alakban is, hogy a megfelelő fokozatot jelképező ásvány egy éles szilánkja ceruzaszerű nyélbe van illesztve s az ilyen eszközzel a karcolási próbát még a foglalt kő alsó felén is kényelmesen elvégezhetjük. Igen kényelmes az úgynevezett ,,keménységi kerék", amelyen a különböző keménységi fokokat képviselő, rövid nyélbe foglalt ásványok korong peremére vannak erősítve. Mivel a drágakövek majdnem mind keményebbek 5-nél, az ilyen eszközön rendesen csak a magasabb fokok vannak meg. Drágakő meghatározási célokra a keménységi skálába még be szokták iktatni a földpát és kvarc közé a nefritet: 6 1/2, a kvarc és topáz közé a cseh gránátot: 7 1/2, a topáz és korund közé a krizoberillt: 8 1/2.
A drágakőkereskedelemben a keménység vizsgálatára a legelterjedtebb a nyélbe illesztett acélhegy, amely a hatnál kisebb keménységű ásványokat jól karcolja, de a hatosokat már nehezen. Az acél körülbelül olyan keménységű, mint a kvarc, a hétnél magasabb keménységű köveket tehát már nem karcolja meg, ellenben az ilyen karcpróbánál a kövön az acélból származó finom, szürke, fémes port vehetünk észre. Mivel az acél a nagyobb keménységű, értékesebb drágaköveket nem karcolja, ellenben az üveget igen, nagyon jó hasznát vehetjük a drágaköveknek üvegutánzatoktól való megkülönböztetésekor.

Az ásványok keménységét vizsgálva, csakhamar rájövünk arra a tapasztalatra, hogy a keménység nem minden irányban és nem minden kristálylapon egyenlő. Ez a keménységbeli különbség a legtöbb esetben nem nagy, de igen szembetűnő a cianiton, mely éppen e feltűnő tulajdonságánál fogva kapta második nevét: disztén ( = két erősség). Az ékkőnek is használt ásvány oszlopos kristályai az oszlop hossztengelyének irányában sokkal kisebb keménységűek, mint az erre merőleges irányban. Az acéltű a prizmát hosszában könnyen karcolja, de keresztben már nem, előbbi irányban 5 a keménység, az utóbbiban 7.

A kisebb keménységbeli különbségek meghatározására a Mohs-féle skála alapján végzett karcolási próbák nem elégségesek. A kristálylapokon a különböző irányokban jelentkező eltérő keménységek meghatározására és számokban való kifejezésére a szklerométernek nevezett műszer szolgál. A készülék két főrészből áll: egy sínen mozgó kis kocsiból és egy karból, amelynek egyik végére egy lefelé álló hegyes acél vagy gyémánttű van erősítve. Az ásványt vizsgálandó lapjával felfelé rátesszük a kocsira s a kocsit a hozzáerősített és csigán elhelyezett fonal végére helyezett súlyok segítségével a tű alatt elhúzzuk. A tű felett levő csészébe súlyokat teszünk mindaddig, míg a tű az ásványt meg nem karcolja. A keménység mértékéül a karcolási barázda előidézéséhez szükséges megterhelés szolgál. A kísérletek azt igazolják, hogy a kristálylapon különböző irányokban más és más megterhelés szükséges a karcolás előidézéséhez.

Az ásványok keménysége abban is kifejezésre jut, hogy mennyire nehezen vagy könnyen csiszolhatók. Keményebb ásvány nehezebben csiszolható, mint a lágyabb. Az úgynevezett csi¬szolási keménységet úgy állapítjuk meg, hogy ismert súlyú ásványdarabkát ismert mennyiségű csiszolóporral (karborundum vagy smirgel, vagy gyémántpor), üveg- vagy fémkorongon bizonyos ideig, például a korongnak meghatározott számú körülforgásáig, csiszolunk, majd az ásvány súlyveszteségét lemérjük. Az így kapott súlyveszteségből a fajsúly tekintetbevételével kiszámítjuk a térfogatveszteséget, amely annál kisebb lesz, mennél keményebb az ásvány. ROSIWALL végzett ilyen keménységi vizsgálatokat a különböző ásványokon s a Mohs-féle keménységi skála tagjaira a korund keménységét 1000-nek véve, a következő relatív eredményeket nyerte:
Szteatit 0.50
Kősó, kockalapon 1.24
" oktaéderlapon 1.42
Kalcit, hasadási romboéder lapon 2.02
" bázislapon 3.63
Fluorit, oktaéderlapon 3.01
" kockalapon 3.20
Apatit, bázislapon 3.48
" prizmalapon 5.48
Földpát (ortoklász), bázislapon 18.1
Földpát, bázisra merőleges lapon 39.2
Kvarc, romboéder lapon 77.4
" prizma lapon 91
" bázis lapon 105.5
Topáz, bázis lapon 91.4
" prizmalapon 127.5
Korund 1000

Az értékek összehasonlításából kitűnik, hogy a Mohs-féle skála egyes tagjai között milyen nagy keménységbeli különbség van s hogy a különböző kristálylapokon is más a keménység. ROSIWALL kísérletei alapján a gyémánt keménységét közepesen 90-szer nagyobbnak találta a korundénál.

Az ásványok különböző keménységének, úgyszintén ugyanazon ásvány egyes irányaiban a keménység különböző voltának megmagyarázása is az ásványok belső szerkezeti felépítésével lehetséges. A keménység szorosan összefügg az ásványt felépítő atomoknak a kristályrácsában való elrendeződésével. Azok az ásványok, vagy az ásványoknak azok az irányai, amelyekben az atomok olyan elrendeződésűek, hogy az összetartás nagyobb köztük, nagyobb keménységűek.
 
 
0 komment , kategória:  Drágakövek  
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 174 
2007.09 2007. Október 2007.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 174 db bejegyzés
e év: 2186 db bejegyzés
Összes: 5815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 19
  • e Hét: 266
  • e Hónap: 3868
  • e Év: 306850
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.