Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/29 oldal   Bejegyzések száma: 283 
Labant Csaba és Dévay Nagy Kam
  2007-11-30 08:18:08, péntek
 
  KÖZÖS SZÍVDOBBANÁS


Link
 
 
0 komment , kategória:  SZERETET  
A Szűzanya havi üzenete
  2007-11-30 06:54:34, péntek
 
  MEDJUGORJE, 2007. NOVEMBER 25.
A SZŰZANYA HAVI ÜZENETE, ÉS AZ ERRŐL VALÓ ELMÉLKEDÉS

LEGYEN KRISZTUS ÉLETETEK KIRÁLYA!

Medjugorje, 2007. november 25. "Drága Gyermekek! Ma, amikor Krisztust, minden teremtmény Királyát ünneplitek, kívánom, hogy Ő legyen életetek királya. Csak az ajándékozás útján foghatjátok fel Jézus, mindnyájunkért hozott keresztáldozatának ajándékát. Gyermekeim, szenteljetek időt Istennek, hogy átformáljon, és kegyelmével betöltsön bennetek, hogy ti is kegyelem lehessetek mások számára. Én a szeretet kegyelmi ajándéka vagyok nektek, gyermekeim, aki Istentől jövök erre a békétlen világra. Köszönöm, hogy követtétek hívásom." 11/2007
Ma esti üzenetében a Szűzanya arra hív minket, hogy szenteljük magunkat Kristusnak, minden teremtmény Királyának, hogy Ő legyen a mi életünk Királya. Kristus nem olyan király, mint a többi király, akik bíborpalástba öltöznek, koronát viselnek és másokon akarnak uralkodni. Mi, az előtt a Krisztus Király előtt hódolunk, aki élete által teljesen különbözik minden más királytól, messze felettük áll, amint János Evangéliumában olvashatjuk: "Az én országom nem ebből a világból való" (Jn 18,36). Jézus uralma, országa soha senkinek nem jelentett veszélyt vagy fenyegetést. Ez az Ország folytonosan gyarapodik, valóság, de egyúttal egy ideált is jelent, melynek elérésére törekszünk. Jézus igazságos és valódi király, aki azért jött el ebbe a világba, hogy alázattal szolgáljon. Csak az, aki másikat szolgál, lehet valódi király, a mi Urunk Jézus Krisztus példájára.
Az igazi alázat abban nyilvánul meg, hogy olyannak mutatjuk magunkat, amilyenek vagyunk és megbecsüljük Isten ajándékait, hálát adunk ezekért az ajándékokért, de egyúttal saját gyengéinket is elismerjük, elfogadjuk önmagunkat, tudva azt, hogy mindezek ellenére Isten szeret minket. Ez a tudat nagy örömmel tölt el bennünket, de egyben komolyan ráirányítja figyelmünket az alázatos szolgálat felelősségére. A Szűzanya tanít minket és egyúttal kér, hogy adjunk, ajándékozzunk, mert csak ezáltal leszünk képesek igazán megérteni Jézus keresztáldozatának ajándékát, amely a szeretet győzelmét jelenti. Ő, aki az embereket arra tanította, hogy minden embert szeretni kell, még az ellenségeinket is, következetesen hű maradt szavához: "Senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért" (Jn 15,13). Éppen e szeretet okán szenvedett árulója miatt anélkül, hogy leleplezte volna őt a többiek előtt. Péternek nem engede meg, hogy karddal védje meg, és amikor Péter elárulta, Jézus nagylelkűen megbocsátott neki. Mindazok, akik saját életükben arra hagyatkoztak, hogy Jézus szeretete vezesse őket, mindenkinél jobban hozzájárultak Isten országának megvalósulásához ezen a földön.
"Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda..." (Jn 3,16). A Szűzanya arra kér minket, hogy értsük meg, fogadjuk be Jézus keresztáldozatát, minden lehetséges ajándék közül a legnagyobb ajándékot. Jézusban Isten nekünk ajándékozta az Ő Szent Szívét, Szeretetének teljességét: ez a legszebb és legnagyobb ajándék. Jézus a végsőkig szeretett bennünket, teljesen nekünk ajándékozva önmagát. Azzal, hogy eljött erre a világra, örök ajándék lett minden ember számára. Azért jött, hogy nekünk ajándékozza Szeretetét. Ezt az ajándékot csak akkor tudjuk befogadni, ha megengedjük Neki, hogy átformáljon minket és betöltsön Kegyelmével. Így átalakulva, vagy kevésbé kötötten szólva "megtérve" azután, mi magunk is a Kegyelem eszközei lehetünk másoknak, szem a vakoknak, fül a süketeknek, nyelv a némáknak és kéz a nélkülözőknek. Jézus a világ Királya, a legeslegnagyobb ajándék. Ide küldte Medjugorjéba Édesanyját, Szűzanyánkat, Nagyasszonyunkat, mint a felénk sugárzó kegyelem és szeretet ajándékát. A Szűzanya, a Béke Királynője hangja, immár 26 esztendeje szüntelenül a szívünk békéjére és az egész világ békéjére szólít valamennyiünket. Fogadjuk el hát Őt, akit Isten különleges módon kiválasztott, Szent Fia országába felvett, hogy Isten munkatársaként segítsen nekünk befogadni Jézust mint életünk Királyát, hogy hűségesen közreműködhessünk Országa, a szeretet, az igazság és a béke birodalma építésében.

Hírek, események: Az üzenet, amelyet a Szűzanya 2007. november 2-án bízott Mirjanára, a következő: "Drága Gyermekek, hívlak bennetek: nyisságok meg szíveteket a Szentlélek előtt, és engedjétek meg, hogy átformáljon benneteket. Gyermekeim, Isten a legnagyobb Jó, ezért mint édesanya kérlek benneteket: imádkozzatok, imádkozzatok, imádkozzatok, böjtöljetek és reménykedjetek, hogy lehetőséges legyen számotokra ezt a nagy Jót elérni, mert ebből a Jóból születik a szeretet. A Szentlélek megerősíti ezt a szeretetet bennetek, és Istent Atyátoknak hívhatjátok. E legmagasabb fokú szeretet által őszintén szeretni fogtok minden embert, és Isten által testvéreiteknek fogjátok tekinteni őket. Köszönöm!". Áldása közben a Szűzanya ezt mondta:"Azon a úton, amelyen át nektek Fiamat elhozom, ott haladnak mellettem azok, akik Őt képviselik".

A Medjugorjéhoz kötődő zarándoklatok, béke-, ima- és karitász központok vezetőinek 15. nemzetközi találkozóját, 2008. március 2. és 6. között rendezzük meg. A találkozó témája: "Hagyatkozzatok a gondviselésre" A résztvevői létszám korlátozott, ezért arra kérünk minden érdeklődőt, hogy minél előbb jelentkezzen. Jelentkezni a seminar.marija@medjugorje.hr e-mail címen lehet, vagy a következő fax illetve telefonszámon 00387-36-651999, Marija Dugandzic-nak címezve a kérvényeket. Gondoskodni fogunk szimultán tolmácsolásról valamennyi nyelvi csoport részére.

IMÁDSÁG ÉS ÁLDÁS: Üdvözlégy, Úrnőnk, szentséges Királynénk, Istennek szent szülője, Mária, ki szűz lévén templommá lettél, és választottja a szentséges mennyei Atyának, ő
szentelt meg téged szentséges szerelmes Fiával és a Vigasztaló Szentlélekkel. Minden kegyelem teljessége és minden jóság lakozott és lakozik tebenned. Üdvözlégy te, Isten palotája! Üdvözlégy te, az ő lakozó sátra! Üdvözlégy te, az ő lakóháza! Üdvözlégy te, az ő palástja! Üdvözlégy te, az ő szolgálója! Üdvözlégy te, az ő anyja!
A Boldogságos Szűz közbenjárása által, áldjon meg benneteket a Mindenható Isten, az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Ámen. Békét és minden jót mindnyájatoknak.

Danko atya

 
 
0 komment , kategória:  HIT  
Sajtóközlemény
  2007-11-30 06:51:25, péntek
 
  SAJTÓKÖZLEMÉNY - DIGITÁLIS TÁBLÁK

De Blasio Antonio európai parlamenti képviselő a mai napon írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által 2007. szeptember 17-én az oktatásban használható digitális táblák beszerzésére a kötelező társadalmi vita megtartása nélkül kiírt pályázat ügyében.

A néppárti képviselő elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyar kormány nem tesz eleget tagállami kötelezettségének, és egyúttal teljes mértékben figyelmen kívül hagyja az érintett szakmai körök véleményét az Európai Unió által finanszírozott projektek megvalósításakor. A 2007-2013 közötti időszakra Magyarország számára megítélt kohéziós támogatás juttatásának alapvető feltétele, hogy a tagállam az aktuális pályázat kiírását megelőzően a projekt tervét társadalmi vitára bocsátja.

Mint ismeretes, a Magyar Köztársaság Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériuma által felügyelt Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2007. szeptember 28-án társadalmi vitára bocsátott egy, az oktatásban használható digitális táblák beszerzésére vonatkozó programot. A 40 milliárd forintos kiadást Európai Uniós támogatásból finanszírozná a Magyar Állam. A társadalmi infrastruktúra program keretében megvalósítandó terv megvitatására a szakmai szervezeteknek hivatalosan 2007. október 15-ig lett volna lehetősége. A program első, 24,8 milliárdos részére azonban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség már a társadalmi vitára bocsátás napján, azaz 2007. szeptember 28-án kiírta a pályázatot. A fentiek alapján De Blasio Antonio véleménye szerint megállapítható, hogy a magyar kormány az Európai Unió normáit sértő módon nem hallgatja meg a szakma véleményét egy jelentős összegű támogatás felhasználásáról, azt a látszatot kelti azonban, mintha tiszteletben tartaná a rá vonatkozó Európai Uniós szabályokat.

Ennek az ismételt súlyos jogsértésnek lehetséges eredményeképpen megkérdőjeleződik a kiírt pályázat érvényessége , sőt elképzelhető, hogy a projekt számára megítélt támogatás is visszavonásra kerül. De Blasio néppárti képviselő arra a kérdésre szeretne választ kapni az Európai Unió Bizottságától, hogy ilyen esetekben milyen negatív következményekkel kell számolnia a magyar kormánynak, valamint, hogy mit tesz az Európai Bizottság annak érdekében, hogy a magyar kormány vonja vissza a jogsértő pályázati kiírást, és a támogatások odaítélése során törvényesen járjon el.Brüsszel, 2007. november 28.További információk:

De Blasio Antonio:+32 228 45702
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Madách Imre idézet
  2007-11-30 06:44:25, péntek
 
  ÉBRESZTŐ GYANÁNT:

Tisztelt Honfitársak!

Madách Imre " Az ember tragédiája" cimü művéből kiemelt alábbi részlet tartalma, aktuálisabb, mint bármikor!!!

"Péter Apostol:

Te nyomorú faj! - gyáva nemzedék,

Mig a szerencse mosolyog feletted,

Mint napsugárban a légy, szemtelen,

Istent, erényt, gúnyolva taposó.

De hogyha a vész ajtódon kopog,

Ha Istennek hatalmas ujja érint,

Gyáván hunyász, rútul kétségbe eső.

Nem érzed-é, hogy az ég büntetése

Nehezkedik rád. Nézz csak, nézz körül,

A város pusztul, durva idegen nép

Tiporja el arany vetéseidet,

Szétbomlik a rend, senki sem parancsol

S szót nem fogad. A rablás, gyilkolás

Emelt fövel jár a békés lakok közt,

Utána a halvány gond, rémület

S égböl, földröl se részvét, sem segély.

Nem bírod, úgy-e, kéjek mámorával

Elandalítani azt a szózatot,

Mely a kebelnek mélyét felveri

S jobb cél felé hiába ösztönöz.

Kielégítést, úgyebár, nem érzesz,

Csak undort ébreszt szüdben a gyönyör,

S aggódva nézz körül, ajkad rebeg:

Hiába mind, a régi Istenekben

Nincs már hited, kövekké dermedeztek.

(Az Istenszobrok szétporlanak.)

Elporlanak, s új Istent nem találsz,

Mely a salakból újra fölemelne.

-Nézz csak körül, mi pusztít városodban

Hatalmasabban, mint a döghalál,

Ezren kelnek fel a lágy pamlagokról,

Hogy Thébaisznak puszta téreit

Vad anachorétákkal népesítsék,

Ottan keresve tompult érzetöknek

Míg még izgassa, ami még emelje.-

El fogsz pusztulni, korcsult nemzedék,

E nagy világ most tisztuló színéről."


Zichy Mihály: Ádám és Éva
 
 
0 komment , kategória:  IRODALOM/VERSEK  
Vass István: Garancialevél
  2007-11-30 06:38:46, péntek
 
  Ha azt mondom, hogy ez a politikus hazudott, akkor ugye nem vagyok durva?
Ő csak egy péda a sok közül.
fletó és bandája.

Vass István

Emlékszik még valaki?
Garancialevél

Dr. Lampert Mónika, a Magyar Szocialista Párt országgyilési képviselőjelöltje felelősségem teljes tudatában teljeskörű garanciát vállalok "A tisztességes boldogulás 12 pontja" cími program minden szaváért.

Garanciális feltételek: az Ön szavazatával országgyilési képviselő leszek, és a Magyar Szocialista Párt győz a választáson. Ebben az esetben garantálom Önnek a következőket:

1. 25 %-kal emeljük a bérek vásárlóértékét. Adómentes lesz a minimálbér.
2. 20 %-kal emeljük a családi pótlékot.
3. Ingyenessé tesszük az óvodai és bölcsödei étkezést.
4. Kéthavi családi pótlékot fizetünk minden augusztusban az iskolakezdéshez. Az iskolai tankönyvek térítésmentesek lesznek.
5. Megvalósítjuk az Érettségi+3 programot: a középiskolásoknak ingyenessé tesszük a nyelvvizsgát, a jogosítványt és a számítógép felhasználói oklevelet.
6. 30 %-kal emeljük az ösztöndíjakat és a hallgatói támogatást.
7. A heti munkaidőt 38 órára csökkentjük. A 45 év feletti nők és az 50 feletti férfiak újrafoglalkoztatását járulékkedvezménnyel ösztönözzük.
8. 50 %-kal emeljük az egészségügyi dolgozók bérét. Az ápolók négyévente egy egész évi fizetést kapnak hűségjutalomként.
9. A településeket új utak építésével bekapcsoljuk a közlekedés országos hálózatába, elősegítve ezzel a megtermelt javak piacra jutását.
10. 500.000 forintra emeljük az őstermelők adómentességének felső határát.
11. A nyugdíjasoknak visszaadjuk azt az 52 milliárd forintot, amit az Orbán- kormány 1999-ben elvett tőlük, ami átlagosan 19.000 forintot jelent. 50 %-kal megemeljük az özvegyi nyugíjakat.
12. Mindenkit az utolsó fillérig elszámoltatunk a közpénzek felhasználásával.

Ez a garancia "A tisztességes boldogulás 12 pontja" teljeskörű megvalósítására szól. Érvényes négy éven keresztül, Magyarország egész területén.

2002. április 15.
Lampert Mónika

Második oldal:

".....Bebizonyítjuk, hogy az embereket nem lehet hamis ígéretekkel becsapni, sem megfélemlíteni.
Kérem Önöket, hogy április 21-én is legyenek a segítségemre! Szavazzanak rám!
Együtt Önökkel győzni fogunk!
A Magyar Szocialista Párt ígéreteit írtam fel 12 pontban e levél hátoldalára. Kérem, őrizzék meg, és négy év múlva szembesítsenek azzal, amit vállaltunk.
Hiszem, hogy nem lesz okom szégyenkezésre.
Jöjjön el, és szavazzon rám az MSZP jelöltjére.
Velünk az ország!"
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Wass Albert idézet
  2007-11-30 06:35:16, péntek
 
  "- Háromféle ember van ebben az országban,.. háromféle magyar. Mind a három egyezik abban, hogy elégedetlen a világgal, a kormánnyal, ami ennek a világnak a nyakán ül, a rendszerrel, mindennel. Panaszkodnak, morognak, keseregnek, átkozódnak. Aztán egy részük úgy próbálja megoldani a maga bajait, hogy kiszolgálja a hatalmon lévőket. Csatlakozik hozzájuk. Hasán csúszik, farkát csóválja, s ha odalöknek neki egy koncot, s befogadják cselédnek, akkor veszettebb lesz a veszett kutyánál, marósabb a vad farkasnál, kegyetlenebb az ellenségnél, kommunistább a kommunistánál, csakhogy bebizonyítsa a maga hűségét, és nagyobb koncot kapjon érte.

Egy másik részük az ellenkezőjét teszi: feláll a két lábára és verekszik. Védi azt, amiről úgy érzi, hogy az övé. A maga jussát az élethez. A maga jussát a szabadsághoz. A maga jussát ehhez a földhöz, melyen született, s mely a hazája. Verekszik másokért is, mindenkiért. A mások jussáért, a mások szabadságáért. A még csak meg sem születettekért is verekszik. Mindenkiért és mindenki helyett.

Aztán van a harmadik csoport, a nagy csoport, amit úgyis nevezhetünk: a nép. Akinek nincsen arca, sem rossz, sem jó. Sem szép, sem csúnya. Se nem hős, se nem áruló. Senki és semmi. Tömeg. Nyáj. Nem tesz se jót, se rosszat. Semmit se tesz. Csak meghúzódik és vár. És mint a fű a rátaposó láb alatt, meghajlik, meggörbed tűr, mindent eltűr, s amikor tovább lép a nagy láb, akkor lassan felegyenesedik megint. De sohasem egészen. Egy kissé mindég meghajolva marad, készen arra, hogy újra lelapuljon egy másik láb alatt. Érted? Eszébe sem jut, hogy tegyen valamit a rátaposó láb ellen, megvágja, megszúrja, küzdjön ellene, kockázatot vállaljon jussáért, a szabadságáért, bármiért, érted? Ez a nagy tömeg. Ez a nép."

(Wass Albert)
 
 
0 komment , kategória:  IRODALOM/PRÓZA  
A favágó meséje
  2007-11-30 06:29:41, péntek
 
  A favágó


Mindegyikünk tud olyan emberekről, eseményekről és történetekről, amelyek döntő hatással voltak az életünkre, és hozzájárultak jellemünk kialakulásához. Ilyen például az a réges-régi történet egy favágóról. Ez az egyik kedvenc mesém, legelőször a nagymamámból hallottam. Éppen azt panaszoltam neki, hogy milyen igazságtalan az élet.

Azóta rengetegszer hallottam már hosszabb és rövidebb változatban is. De még mindig arra készet, hogy elgondolkodjam rajta.

Réges-régen élt egyszer egy öreg favágó a fiával. Nagyon szegények voltak, de volt egy csodaszép, hófehér lovuk.

Mindennap elment a két férfi az erdőbe, tüzelőfát szedegettek, majd fillérekért eladták a faluban. A falu népe a fejét csóválta ezen.

,,Öregapám" - mondogatták neki, ,,miért nem adod el a lovadat? A gróf egy vagyont ígért érte. Úgy élhetnél a fiaddal, mint egy fejedelem."

,,Reménytelen ezekkel az emberekkel. Mindig ugyanazt fújják" - gondolta az öreg magában.

,,Ez a ló több, mint egy állat" - hangzott mindig a válasza. ,,Ő a barátom. Mondjátok meg, hogy adhatnám el a barátomat?"

,,Jól van" - felelték a falubeliek, ,,de egyszer majd ellopja valaki a lovadat. Akkor aztán sajnálhatod majd."

És valóban: egy reggel nem volt ott a ló az istállójában. Az öregember és a fia mindenütt keresték, de nem találták meg.

,,Látod, nekünk volt igazunk!" - csúfolták a falubeliek. ,,Valaki ellopta a lovadat. Jobb lett volna, ha ránk hallgatsz, és megszerezted volna a pénzt, amíg meg volt rá a lehetőséged. A saját ostobaságod változtatta átokká azt, ami áldásodra lehetett volna!"

Az öregember csöndesen így felelt: ,,Hogy áldás-e vagy átok, nem tudom megítélni. Csak annyit tudok, hogy a ló ma nincs az istállóban."

Néhány nap múlva visszatért a ló - egy egész sereg vadlóval együtt. A falu népe teljesen elképedt, és gratulált az öregnek a nem remélt ,,szerencséhez". ,,Mégiscsak neked volt igazad, öreg" - mondták. ,,Nem kellett volna olyan elhamarkodottan ítélkeznünk. Amit átoknak gondoltunk, áldásnak bizonyult. Egy egész vagyont szerezhetsz ezekből a lovakból!"

Az öreg favágó értetlenül rázta a fejét: 'Hát már soha nem fogják föl ezek az emberek?'

- ,,Hogy áldás-e vagy átok, nem tudom megítélni. Annyit tudok csak, hogy újra itt a lovam, és tíz vadlovat hozott magával."

Néhány nap múlva a favágó fia eltörte mindkét lábát, miközben a vadlovakat akarta betörni. A falu lakói újra elámultak az öreg bölcsességén. ,,Most is neked volt igazad" - vélekedtek. ,,Amit mi áldásnak tekintettünk, arról kiderült, hogy átok. Most ágyban fekszik a fiad, és arra sem képes már, hogy veled menjen."

Mély sóhajjal válaszolt a favágó: ,,hát már sohasem lesztek bölcsebbek? Hogy áldás-e vagy átok, nem tudom megítélni. Csak annyit tudok, hogy a fiam mindkét lábát eltörte."

'Hogy milyen bolond ez az ember!' - gondolták a falubeliek, és otthagyták. 'Hát nem látja, hogy mi a baj?'

Néhány nap múlva a király hadat üzent egy másik országnak, és az összes falubeli fia bevonult. Volt miért panaszkodnia és sírnia a falu népének, amikor látták, hogy a fiaik szép rendben menetelve otthagyják őket.

,,Biztosan elesnek a fiaink ebben a gonosz háborúban" - jajveszékelték. ,,Sohasem látjuk viszont őket! Milyen szerencse hogy a fiad eltörte a lábait! Amit átoknak tartottunk, végül áldásnak bizonyult!"

Az öreg újra csak a fejét rázhatta. Türelmesen megpróbálta elmagyarázni nekik: ,,Hogy áldás-e vagy átok, nem tudom megítélni. Csak azt tudom, hogy a ti fiaitok bevonultak a háborúba, és az enyém itthon maradt. Egyedül Isten tudja, hogy végül mi lesz mindezekből."

Lehet, hogy Ön is nehéz időket él meg éppen, talán még átoknak is gondolja. De Isten mindent képes jóra fordítani. Mert az Ő útjai magasabbak a mi útjainknál, és az Ő gondolatai magasabbak a mi gondolatainknál. Az Ő Igéje így szól a Róma 8:28-ban: ,,Tudjuk pedig, hogy azoknak, akik Istent szeretik, minden javokra van..."

Ezért tartsuk vissza az elhamarkodott ítéletet addig a napig, amelyen Isten mindent napvilágra hoz. Addig gyakoroljuk magunkat a türelemben, mint az öreg favágó, aki azt egy másik ,,famunkástól", a Názáretből való ácstól, Jézustól tanulta.

(Elizabeth Mittelstädt)
 
 
2 komment , kategória:  IRODALOM/PRÓZA  
J. F. Kennedy meggyilkolása
  2007-11-30 06:18:34, péntek
 
  A jó elnökök korán halnak?

Negyvennégy éve történt: J. F. Kennedy meggyilkolása

Egy újságíró számára gyakran nem könnyű elegendő információt szerezni a témáról, amin épp dolgozik. Néha ennél is keményebb feladat azonban szelektálni és sűríteni a feldolgozott anyagot, igazodván a hasábok szabta keretekhez. John Fitzgerald Kennedyről írni mindenképp az utóbbi kategóriába tartozik.


Ma is aktuális a kérdés: mégis minek, vagy kinek esett áldozatául John F. Kennedy, népszerű nevén JFK, a huszadik század egyik emblematikus személyisége?

Talán annak a már akkor is átláthatatlan és kontrollálhatatlan, politikai érdekszövetségekből, titkos és féltitkos szervezetekből, valamint a gazdasági elit lobbyjából álló összetett és roppant hatalmi rendszernek - ami mára még komplexebbé és követhetetlenebbé vált -, amely az Egyesült Államok hierarchikus piramisának csúcsát alkotja?

Élete

John F. Kennedy 1917-ben született Massachusetts államban, egy vagyonos ír család második fiúgyermekeként. Apja követ volt, aki azonban fiainak jóval magasabb politikai pozíciót szánt. 1941-ben lépett be a haditengerészetbe, ahol századosként szolgált, majd 1943 augusztusában egy japán támadás során súlyosan megsebesült. Kitüntetéssel és komoly betegségekkel tért haza. Hátgerincén több operációt is végre kellett hajtani. Testvére, a legidősebb Kennedy fiú, a háború áldozata lett. Leszerelése után rövid ideig lapoknak dolgozott, politikai karrierjének építését apja segítségével kezdte meg. 1947-től 1953-ig Massachusetts egyik kerületének demokrata párti képviselője lett, 1953 és 1961 között pedig az állam egyik szenátora volt. 1951-ben ismerte meg leendő feleségét, Jacqueline Bouvier-t, akivel 1953-ban kötöttek házasságot. 1960-ban Richard M. Nixon ellenében indult az elnökválasztáson, amit csekély szavazattöbblettel megnyert. 1961. január 20-án iktatták be, máig ő az Egyesült Államok legfiatalabb választott elnöke, 43 éves volt, amikor bizalmat kapott szavazóitól. 1963 novemberében Dallasba utazott, ahol hatalmi harc alakult ki a Demokrata Párt helyi szervezetében. November 22-én kora délután, Dallas belvárosában dördültek el a lövések, melyek kioltották az életét. A merényletben megsebesült John Connally texasi kormányzó is. Az elnök testét november 25-én helyezték örök nyugalomra.

JFK, a politikus

Kennedy, a személye körül szövődő mítosztól függetlenül is a múlt század egyik jelentős politikai személyisége. Az Amerikai Egyesült Államok 35. elnökeként 1961 és 1963 között irányította az országot. Máig sokan tekintenek rá, mint a modern amerikai liberalizmus és haladás úttörőjére. Elnöksége alatt jelentős érdemei voltak egy Szovjetunióval vívandó háború elkerülésében. Testvérével, az 1968-ban szintén meggyilkolt Robert F. Kennedy igazságügy-miniszterrel karöltve megpróbálta visszaszorítani a maffiát, de a CIA átszervezéséről is dédelgetett terveket, ami persze egyes körökben igen népszerűtlenné tette.
Kormányzása nem indult fényesen. Engedélyt adott a Disznó-öbölbéli akcióra, amikor ezerötszáz, Amerikában élő emigráns szállt partra Kubában, 1961. április 17-én. A szovjet tankokkal felszerelt Castroék április 20-ára leverték a támadást. Ugyanebben az évben, Bécsben találkozott Hruscsovval, ahol a két politikus Berlinért csatázott egymással. A tárgyalások nem hoztak eredményt, de Kennedy végül elfogadta a berlini falat, ami szavai szerint: ,,nem szép megoldás, de még mindig sokkal jobb a háborúnál". Hivatali ideje alatt kétszer múlott hajszálon egy újabb világháború kirobbanása. 1961. október 27-én amerikai tankok néztek farkasszemet szovjet páncélosokkal a berlini határ két oldalán, miután az NDK akadályozta a nyugati hatalmat jogai keletberlini gyakorlásában. Ám elnökségének -és talán a huszadik század második felének - legjelentősebb konfliktusa mégis az 1962-es kubai rakétaválság volt, amikor a világ valóban egészen közel sodródott egy atomháborúhoz. A történelem által levont konklúzió szerint Kennedy és emberei jól oldották meg a helyzetet. A szigetországba rakétákat telepíteni akaró szovjetek meghátráltak, ahogy Dean Rusk külügyminiszter a híres kijelentést megfogalmazta: ,,Szemtől szembe néztük egymást, és a másik egyszer csak pislogott." A többség gondolkodásában békepárti politikusként jelenik meg. Ellenezte Izrael atomprogramját, vélhetően a Vietnami borzalomnak is belátható időn belül véget vetett volna, ha nem találja el végzetes golyó. Közte és Hruscsov között létesült a forródrót, amely ma is közvetlen kapcsolatot létesít a világ két legnagyobb katonai hatalmának vezetői között.

A század levitatottabb bűnesete

A november 22-i dallasi merénylet máig találgatások és összeesküvés-elméletek táptalaja. Az ügyet kivizsgáló Warrenbizottság 10 hónapos munka után készítette el jelentését, mely szerint Lee Harwey Oswald - a még aznap elfogott merénylő - magányos tettes volt. A jelentés azonban már-már gyanúsan elhamarkodott és elnagyolt, számos olyan megállapítása van, amely kétségeket ébreszt, de legalábbis mellőzi az alapos vizsgálatot. A leadott lövések száma sem tisztázott. A Warren-jelentés még három golyót feltételez, azóta bizonyítást nyert legalább még egy golyó létezése. Többen pedig - köztük az elnöki testőrség tagjai - golyózáporról számoltak be. Szakértők kétségbe vonják a "mágikus golyó" elméletet is, azaz, hogy ugyanaz a lövedék sebesítette meg Kennedy-t és Connally kormányzót. Ha belegondolunk, indítéka sokaknak lehetett. Kennedy elrendelte a harcot a maffia ellen, törvényben akarta szabályozni az olajkitermelést és a jelentős vagyonok adóztatását, ami számos nagy texasi családnak (köztük Bush-éknak) okozhatott fejtörést. A CIA-val sem volt felhőtlen a viszonya, az ő számlájára írták a sikertelen Disznó-öbölbéli partraszállását, de éppen emiatt a kubai emigráns csoportok sem kedvelték őt. A Disznó-öböl után Castrot komolyan nyugtalaníthatta egy ellene elrendelt merénylet lehetősége is. Többen Hruscsov és a KGB szerepét sem zárják ki (erről jövőre könyv is megjelenik). Kennedy ezen kívül elhatározta a csapatok kivonását Vietnamból, ami nem jött volna jól az amerikai hadiiparnak, így számos befolyásos gazdasági csoportnak állhatott útjában a kissé idealista, fiatal elnök. Mások a Moszad számlájára írják a gyilkosságot, mivel Kennedy nem támogatta Izrael atomprogramját. Egyszóval Castro, a kubai emigránsok, a maffia, a KGB, a CIA, a Moszad, a fegyverlobby és persze Lyndon B. Johnson, az őt követő elnök is felmerült már lehetséges megbízóként. Oswaldot - a feltételezett magányos elkövetőt - egy moziban fogták el, miután menekülés közben megölt egy rendőrt. Kommunista nézeteket vallott, korábban a Szovjetunióban is járt. November 24-i kihallgatása után (ahol csupán egy bábnak nevezte magát) a börtönbe akarták átszállítani, amikor egy Jack Ruby nevű nightclub-tulajdonos lelőtte. Rubyt halálra ítélték, de nem végezték ki, tüdőembóliában hamarosan meghalt. Kihallgatásáról valamiért nem készült jegyzőkönyv...
A történet furcsaságát növeli, hogy a dallasi merénylet szemtanúi közül sokan rejtélyes körülmények között hunytak el közvetlenül a történtek után. Bátyját pedig - aki a Demokrata párt elnökjelöltje volt - öt évvel JFK halála után szintén lelőtték, s azóta is tragédiák sorozata sújtja a Kennedy családot.


A gyilkosság utóélete

Kennedy ikonná lett. Kevés ember arcát ismerik oly sokan a huszadik század történelméből, mint az övét. Olyan személyiségekkel említhető e téren együtt, mint Gandhi, Elvis Presley, Einstein vagy épp Che-Guevara, Sztálin és Churchill. Egy 2003-as statisztika szerint az amerikaiak töredéke hisz abban, hogy Oswald egyedül lőtt, több mint ötven százalékuk véli úgy, hogy volt még egy merénylő. De nem csupán magánemberek kételkednek a hivatalos verzióban. Jim Garrison, a New Orleans-i kerületi ügyész is úgy véli, hogy Kennedy valójában egy kormányon belüli összeesküvés áldozata lett. Teóriájából Oliver Stone filmet is készített (JFK - A nyitott dosszié). Ha egyáltalán lesz valaha megnyugtató válasz az ügyben, arra talán még harminc évet is várni kell, az aktákat ugyanis hetvenöt évre titkosították.


Végszó

Az Egyesült Államokban, egy erőszakot alkotmányosan támogató országban - ahol bárki szabadon birtokolhat fegyvert - láthatjuk, nem csak az iskolai merényletek mutatnak elrettentő példát. Ha erőszak lent, hát erőszak fent. Önmagában félelmetes tény, hogy az utóbbi hatvan évben az USA elnökei közül alig találni olyat, aki ellen ne terveztek, vagy valósítottak volna meg merényletet. Persze nem csak a politikusok élete forgott veszélyben: Malcolm X fekete polgárjogi harcost 1965-ben, Martin Luther Kinget 1968-ban lőtték le. Amerikát történelme során lágyékon rúgta már néhányszor saját hihetetlen, kérlelhetetlenül és ellentmondásosan konzervatív szabadság-imázsa, amit nevezhetünk - képmutató és csőlátóan hamis - szabadság illúziónak is. Merényletek sorában elveszítette sok szeretve tisztelt férfiúját, tucatnyi diákját az iskolai mészárlások alkalmával, számos fiatal férfit és nőt az általa kezdeményezett, s ma is folyó háborúk idején. Csak bízhatunk abban, hogy az Egyesült Államok is belátja egyszer azt a közhelyesnek tűnő igazságot, hogy az erőszak eltűrése, kezdeményezése és alkalmazása hiábavaló, s csak újabb erőszakot szül maga után.Szerényi Szabolcs

 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Régészeti feltárások
  2007-11-30 06:12:52, péntek
 
  Hétezer-ötszáz éves ,,luxusházak" Vas megyében

Ha komfortjukat tekintve nem is, méretük alapján egy mai komoly családi házzal vetekednek azok az újkőkori építmények, amelyeket a vas megyei Torony község határában tártak fel a régészek.

A megelőző feltárásra egy lakópark építése miatt volt szükség - mondta a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága Savaria Múzeumának régészeti osztályvezetője. Ugyanakkor már csak az elhelyezkedése miatt is rendkívül érdekes volt a terület - tette hozzá Ilon Gábor -, hiszen határos azzal a séi területtel, amely a hetvenes évek vége óta Európa-szerte híres, védett régészeti lelőhely. Vagyis ugyanazon régészeti lelőhelynek a mai Torony község határába eső részén volt lehetőségük kutatni. Ennek hozadéka az is, hogy kiderült: az utóbbi két évtizedben a séi lelőhely egy része örökre elpusztult a tudomány számára - a település terjeszkedése, a beépítések miatt.

Agyagszobrok, idolok

Sé Malomi dűlő nevű határrészén találták meg harminc esztendővel ezelőtt a Lengyel-kultúra egyik legjelentősebb magyarországi lelőhelyét. A kései neolitikum időszakában, mintegy hat és fél, hétezer évvel ezelőtt létező népcsoport a Tolna megyei Lengyel községről kapta a nevét, jellegzetes tárgyaikra pedig rábukkantak később a mai Szlovénia, Szlovákia, Morva- és Csehország, Dél-Lengyelország valamint Ausztria keleti területén is. ,,Rendkívül virágzó kultúra lehetett, amelynek spirituális életéről csak agyagemlékeik tanúskodnak, alkalmazott rítusaikról források híján pedig csak találgathatunk" - mondja Ilon Gábor.

A kérdéses emlékek agyagszobrocskák. A Malomi dűlőben összesen 124 töredéket sikerült találni. Az idolok többsége nőt formáz, a legszebb, séi Vénusznak elnevezett szobor azóta is a szombathelyi Savaria Múzeum egyik legbecsesebb újkőkori emléke.
A séi Vénusz

,,Nem tudjuk, miben hittek, milyen rítusokat végeztek az idolokkal, az azonban az idei ásatásnak hála bizonyítható, hogy nem a semmiből támad a Lengyel-kultúra szobrászati kedve" - teszi hozzá az ásatásvezető régész. Alig száz méterre végezték az idei évi feltárást a korábbitól (ez már Torony határa), ahol a séitől félezer évvel korábbi kultúra (hivatalos elnevezése: Dunántúli Vonaldíszes Kerámia, ami a közép-európai Vonaldíszes kultúrkomplexum része) nyomaira is rábukkantak. A feltárás egészen november közepéig folyt. A leletek egy részéből november 6-án nyílt kiállítás a Zala megyei Egervár késő reneszánsz kastélyéban. Itt a nyugat-magyarországi régió (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye) 154 emberábrázolását - ezeknek háromnegyede ez ideig a régész szakma előtt is ismeretlen volt -mutatták be az újkőkor és a rézkor időszakából. A tárgyakkal jövőre Kőszegen, Keszthelyen, majd Nagycenken találkozhatnak az érdeklődő múzeumlátogatók.

A toronyi ásatáson feltárt emlékek közül a legimpozánsabbak a házmaradványok voltak: a legnagyobb csaknem negyven méter hosszú, hét és fél méter széles, legmagasabb pontján nyolc méter magas lehetett. ,,Mindezt a kor rendelkezésre álló eszközeivel építették" - mondja Ilon Gábor. ,,Nagyon nagy munka lehetett az akár ötven centiméteres átmérőjű fákat kőbaltákkal kivágni, majd méretre faragni és csörlő, valamint daru alkalmazása nélkül a rönköket felállítani."
Kétszáz négyzetméter, komfort nélkül

Kr. e. 5500 körül Torony határában tehát a Vonaldíszes kultúra képviselői éltek. A társadalmuk felépítéséről nem sokat tudunk, azonban a 140-200 négyzetméteres hasznos alapterületű házak mérete miatt valószínű, hogy egy-egy épületben több kiscsalád lakott. A fennmaradt, meg nem bolygatott földrétegeknek és a feltárt, égett agyagtöredékeknek köszönhetően azt is megállapították, hogy nem egyszerű faépületek voltak: a vesszővel befont favázra ugyanis a hőszigetelés érdekében 50-60 cm vastag agyagot tapasztottak. Ezt nevezzük paticsfalnak.

Első pillanatban meglepő lehet, hogy a korszakból a területen nem maradt fenn temetkezés - elvégre szinte sztereotípia a sírokat feltáró régész képe. ,,A Vonaldíszes, majd később a Lengyel kultúra időszaka (utóbbi esetében ez csak Vas megyére igaz) is ebből a szempontból általában szegényesnek mondható. Kivételes nagyságú és jelentőségű ezért az M6 autópálya nyomvonalán, Bátaszék határában most is folyamatban lévő, csaknem kétezer síros temető kutatása. Valószínű, hogy a holttestek elhelyezésének inkább más formáit választották sajnos ismeretlen hitviláguk miatt: így hamvaszthattak, vagy egyszerűen kihelyezték a halottakat a természetbe, ahogy azt néhány mai vagy nem túl régi keleti, afrikai vagy amerikai kultúránál is láthatjuk" - ad magyarázatot a régész.

A Torony mellett feltárt leletek közt van olyan, amely ha nem is előzménye az alig száz méterre feltárt séi agyagszobroknak, de arról tanúskodik, hogy a kőkori szertartások és akár a két kultúra világképe is nagyon hasonlíthattak egymásra. ,,Egy kentaur-figura töredéke került elő Torony határában" - mondja Ilon Gábor. ,,Bár csupán a középső része van meg, így nem ismerjük a fejét és azt sem tudjuk, hogy milyen állatot formáz az alsó fele, fontos adalék ahhoz, hogy legalább sejtéseink legyenek a korszak spirituális életéről. Ehhez, ahogy a lelet is bizonyítja, hozzátartozhatott a természetközeliség, netán az azzal való azonosulás is. Körülbelül ötszáz évvel korábban mintázták, mint a séi Vénuszt, ám arról tanúskodik, hogy a két különböző kultúra hasonlóképpen gondolkodhatott."

Róma és a középkor is nyomot hagyott

Az ásatást néhány hete fejezték be a Vas megyei település határában. Az újkőkor középső szakaszán (Vonaldíszes kerámia kultúrája) kívül előkerültek a késő neolit (Lengyel kultúra), a középső (Tűzdelt barázdás kerámia), majd késő rézkor (Baden kultúra), a koravaskor (Hallstatt kultúra), majd a késő vaskor (kelta) időszak emlékei is.


A keltákat követően a római hódítók telepedtek meg a területen. A séi területen álló gazdaság (villa) külső gazdasági objektumai (szemétgödrök) is napvilágra kerültek. A római kori birtok mellett elvezető 6 méter széles földutat - amely Pannonia első coloniájából, Savariából indult - is sikerült nagyjából 150 méter hosszúságban megismerni. Végül az Árpád-korban, a 12-13. században falu állt a domboldalon.

A következő hónapokban és években a leletek feldolgozása: mosás, restaurálás, fotózás, rajzolás, leltározás következik, ám ahhoz, hogy igazán megértsük például az újkőkori emberek életét és gondolkodását, még nagyon sok mozaik-kockát kell összegyűjteni, majd abból egy a teljességre törekvő képet összeállítani, ami nem csak a hazai, de az európai archeológiának közös feladata.
Ilon Gábor feltárásvezető
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Egymilliárd fát ültettek idén
  2007-11-30 06:03:29, péntek
 
  Egymilliárd fát ültettek 2007-ben

Egy szerdai ENSZ jelentés szerint 2007-ben egymilliárdnál is több fát ültettek a világon. A klímaváltozás megfékezésére indított új erdősítési program két vezető állama Etiópia és Mexikó.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) - amelynek központja Nairobiban található - beszámol arról, hogy a Nobel-békedíjas Wangari Maathai által kezdeményezett tömeges faültetés tompítja majd a környezetszennyezés és a környezetrombolás hatásait.

,,A kezdeményezés, amely egymilliárd fa felajánlására és elültetésére buzdított, elérte a célját, sőt az eredmény meghaladta a várakozásokat. Ez újabb jele annak lélegzetelállító lendületnek, amellyel az emberek ebben az évben reagáltak a mostani nemzedék előtt tornyosuló kihívásra, azaz az éghajlatváltozásra" - jelentette ki közleményében Achim Steiner, az UNEP vezetője.

,,Világszerte emberek milliói, ha nem milliárdjai akarnak véget vetni a környezetszennyezésnek és a környezetrombolásnak, és álláspontjuknak kétkezi munkájukkal adtak nyomatékot" - tette még hozzá.

Az UNEP elmondta, hogy még nem fejezték be az elültetett fák teljes számának összegzését, de a lista élén a fejlődő országok állnak több mint 700 millió fával. Etiópia és Mexikó egyenként 217 millió fát ültetett.

Etiópiában a nagy tűzifa- és termőföldigény, valamint a legelők létesítése miatt az erdők zömét az elmúlt évtizedekben kivágták. A 20. század elején még az ország területének 35 százalékát borította erdő, ez 2000-re alig 4,2 százalékra csökkent.

Az UNEP jelentés a jelentős mennyiségű fát ültető államok között megemlítik még a következőket: Törökország (150 millió), Kenya (100 millió), Kuba (96,5 millió), Ruanda (50 millió), Dél-Korea (43 millió), Tunézia (21 millió), Marokkó (20 millió), Mianmar (20 millió) és Brazília (16 millió).

Maathai Zöld Öv Mozgalma 4,7 millió fát - dupláját annak, amit eredetileg felajánlott- ültetett. Kenyában és Mexikóban a katonaság is részt vett az újraerdősítési erőfeszítésben. Indonézia - amely a következő hónapban az Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozási Keretegyezményének (UNFCCC) lesz a házigazdája - egyetlen napon csaknem 80 millió fa elültetését tervezi a Bali éghajlati konferencia felvezetéseként.

Az UNEP szerint Kína, Guatemala és Spanyolország is várhatóan hamarosan bejelenti több milliónyi fa elültetését.

A szakértők véleménye szerint a fák hozzájárulnak a klímaváltozásért okolt üvegházgázokban lévő szén-dioxid elnyeléséhez, így segítik lelassítani az éghajlat katasztrofális következményekkel fenyegető fölmelegedését. Az erdők emellett még stabilizálják a vízforrásokat és a talajt is. 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
     1/29 oldal   Bejegyzések száma: 283 
2007.10 2007. November 2007.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 283 db bejegyzés
e év: 3291 db bejegyzés
Összes: 24072 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1037
  • e Hét: 1037
  • e Hónap: 111522
  • e Év: 1702503
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.