Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/33 oldal   Bejegyzések száma: 327 
Gombafejek sörtésztában
  2007-03-31 00:39:26, szombat
 
 
Hozzávalók:

15 nagyobb fej gomba, 2 evőkanál citromlé, 4 gerezd fokhagyma, 6 dkg vaj, 12,5 dkg liszt, 1 csokor vegyes zöldfűszer (petrezselyem, snidling, bazsalikom, oregano), 4 tojás, 2,5 dl sör, olaj a sütéshez.

Elkészítése:

A megtisztított gombafejeket megcsepegtetjük citromlével. A fokhagymát összetörjük, a zöldfűszereket apróra vágjuk. Felforrósítjuk a vajat, és 4percig pirítjuk a fokhagymát és a zöldfűszereket. A keveréket a gombafejekbe töltjük. A lisztet elkeverjük a tojássárgájával és a sörrel. A fehérjét kemény habbá verjük, és a masszához keverjük óvatosan, majd ebbe forgatjuk a töltött gombafejeket. Az így elkészült gombákat olajban világosra sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Hímes tojás
  2007-03-31 00:38:03, szombat
 
  Hímes tojás - csíkosan, gyöngyösen

A legkedvesebb húsvét előtti foglalatosság a hímes tojás készítése. Ma már minden kapható - a saját készítésű mégis értékesebb, mert egyedi, nem egyendarabokkal teremtünk húsvéti hangulatot, hanem saját készítésű alkotásokkal. S miközben a kifújt tojásokat gyűjtögetjük, tervezzük a mintákat. A hozzávalók minden házban a fiókok mélyén rejtőznek.

Aranycsíkos

A vékony aranycsíkokat (csomagoláshoz használatos, papírboltban kapható) felragasztjuk a tojásra

Flitteres

Néhány flitter, néhány gyöngy - és kész a csillogó dísz

Csíkos, flitteres

Hosszában aranycsíkokat ragasztottunk fel, s közéjük levél és virág alakú flittert, a tetejére pedig apró művirágot

Konfettis

Farsangot idéző hímes tojás. Konfettiben forgattuk meg.

Piros csíkos

Itt piros (fényes) díszítöszalagot használtunk

Gyöngy és aranycsík

A tojást hosszában és keresztben csíkkal ragasztottuk be, a vízszintes csík fölé és alá hosszú gyöngyöket ragasztottunk. (Kissé babramunka, de a látvány megéri.)

Tapétamintás

Találtunk egy pici darab mintás öntapadó tapétát, kivágtuk a még ép virágokat és felragasztottuk a tojásra. (Öntapadó mintákat készen is kapni.)

Pettyes

Maradék öntapadó tapétából kisebb-nagyobb köröket vágtunk ki.

Szalagos

A piros csíkokból szabálytalan csillagokat ragasztottunk fel, kisebbeket, nagyobbakat. Az akasztója ugyancsak piros, szalagfodor.

Gyöngymintás

Itt a nagyobb gyöngyök és a masnik dominálnak - akinek türelme van hozzá, a gyöngyökből mintát is kirakhat

Rongyos

A rongyoszsákban találtuk egy régi nyári ruhánk nyiradékát, kivágtuk a virág- és a levélmintát, és beragasztottuk vele a tojást. (kop)

Apró gyöngyös

A kifújt tojás aljára tetejére masni, gyöngy kerül, ezzel takarjuk a lyukakat (valamennyinél hasonlóképpen járunk el). Hosszú erős cérnára csomót kötünk, piros szalagot összeráncolunk kokárdává, következik egy-két gyöngy, ismét masni, átfűzzük a tűt a tojáson és a tetején folytatjuk a szalagozást, gyöngyözést. Ennél fogva akasztjuk fel a tojást. Ha ezzel elkészültünk, következik a díszítés, amely roppant egyszerű: ragasztóval néhány szabálytalan foltot kenünk a tojásra, és meghempergetjük a kiszórt apró gyöngyökben. (Az egész tojást is begyöngyözhetjük ily módon.)
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Sajtkészítés otthon
  2007-03-31 00:36:30, szombat
 
  Köményes sajt:

Savanyútejet 27 fokra melegítünk, akkor sajtzacskóba öntjük és a sajtkosárban kipréseljük. 100 liter savanyútejből 11 kg sajtanyag lesz. Ebbe belegyúrunk 8 rész konyhasót, 1 rész szemelt köménymagot és 0,5 rész finomra őrölt borsot, azonkívül egy régi, tejben apróra tört sajtot. Ez az utóbbi, az oltóanyag, gyorsítja a sajt érését. A bors távoltartja a legyeket, és dióhoz hasonló ízt ad a sajtnak. Mikor mindent jól összedolgoztunk, 300 grammos hoszszúkás kenyérkéket formálunk belőle és száradni deszkára tesszük. Mihelyt elég kemények hozzá, megfordítjuk őket.

Kecskesajt vagy juhsajt:

20 liter tejet megmelegítünk és oltóanyag segítségével kiválasztjuk belőle a sajtanyagot, de alaposan. Több óra múlva a sajtanyagból kisebb és nagyobb kenyérkéket formálunk, a kisebbekbe sót és köményt, a nagyobbakba csak sót teszünk. Mindennap megforgatjuk őket, az esetleg mutatkozó penészt eltávolítjuk, és sót hintünk rá. Néhány nap múlva a sajtokat pihenni tesszük, míg megérnek. Minden részének tökéletesen ki kell száradni, 20 liter tejből 2 kg sajt lesz. Sajtot, hogy ne száradjon, sörrel itatott vászonba kell csavarni.

Salátafélék

Salátaféléket a modern konyhatechnika ma már nemcsak salátákból, hanem a legkülönfélébb zöldfőzelékfélékből is készít. ĺgy pl. paradicsomból, gombából, karfiolból, spárgából, zöldbabból, zöldborsóból stb. Ezeket az újfajta salátaféléket a leleményes háziasszony a lehető legváltozatosabban készítheti el úgy, hogy azok táplálóak is legyenek. A salátaféléket ma gyakran úgy adják fel, hogy azokat hollandaise és mayonnaise mártással leöntik. ĺgy rendkívül változatosan lehet a salátaféléket feladni. A salátaféléket aszpikolva is lehet felszolgálni, ami által nemcsak táplálóak, de szemre is igen tetszetősek.

Salátapáclé készítése

1. Veszünk nagyon finom ecetet. Felhígítjuk ízlés szerint vízzel, teszünk bele kis sót, cukrot ízlés szerint. Ebbe forgatjuk bele a salátát. 2. Vizet citrommal savanyítunk és cukorral ízesítünk. 3. Cukorbetegeknek: A vízben feloldunk kis szacharint, citrommal savanyítjuk. 4. Ecetet vízzel hígítunk, cukorral édesítjük, kevés olajat is teszünk bele. Vagy az olajába forgatjuk először a salátát és azután öntjük rá az ecetes levet.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
A hétfejű sárkány
  2007-03-31 00:35:04, szombat
 
  1. Hol jártál? Hová mész? Mikor jössz? - azaz az állandó számonkérés. Ez eleinte természetesnek tűnik, s ha nem mérgesedik el, akár a féltés és aggódás természetes jele is lehet. Ha már kezd túlmenni a tűréshatáron, akkor nyugodtan konstatálhatjuk: megszületett a sárkány első feje.

2. Hazudsz! - a második fej kifejlődésének biztos jelzése. Mindegy, hogy mit mond a partner, a kérdező azt nem hiszi el. Állandóan azt feltételezi, hogy a párja kicselezi, becsapja, átveri. Eleinte csak vádaskodik, majd elkezd nyomozni, utánatelefonálni, leskelődni, kérdezősködni. Ekkor már nemcsak a fej létében lehetünk biztosak, hanem abban is, hogy a fej tüzet okád.

3. Hogy nézel ki? - elsősorban a férfiak alkalmazzák a partnereikkel, de végül is egyenjogúság van. Ebben az esetben a férfi nem engedi partnerének a kivágott blúzt, a miniszoknyát, a sminket, nehogy a hölgy másoknak is feltűnjön. Ekkor meggyőzi a partnerét arról, hogy alapvetően ez a megjelenés neki nagyon előnytelen. A második fokozat szerint: nagyon erkölcstelen. A harmadik fokozat szerint: gusztustalan.

4. Hogy nézel rá? - ez meg a nők mániája. Nem tudják elviselni, ha partnerük megfordul egy formás nő után vagy bármilyen dicsérő megjegyzést tesz. Az ilyen férfi nem mesélhet dicsérőn a volt partneréről, de még a kolléganőjéről, a bolti eladóról sem. Ez a nő legszívesebben a vakkal házasodna, férjét pedig pórázon sétáltatná.

5. Ki volt eddig? - a leltározó partner a kapcsolat elején udvariasan és kíváncsian felmérte a helyzetet, hogy partnerének milyen kapcsolatai voltak, kivel hogyan ismerkedett meg. Majd élete végéig felhasználja a hallott információkat arra, hogy kombináljon. Meg van győződve arról, hogy a partner eddigi cseleit továbbra is megtartotta, és állandóan harcra kész állapotban van. A volt partnerekről csak egyszer lehetett mesélni, a továbbiakban vörös posztó, tabu-téma, s ha az utcán találkoznak, kötelező átmenni az út másik oldalára. Az eddigre már ötfejűvé fejlődött sárkány hörög és dohog is mérgében.

6. Azt csinálod, amit én akarok! - azaz a partner átveszi a teljes uralmat. A férfiak kalickában tartják feleségeiket, az idősebb férfiak a fiatalabb partnereiket legfeljebb arany kalickában, de ez a tényen mit sem változtat. A nők annyira beosztják a férfi idejét, hogy ne legyen ideje, kedve és energiája másik nőre még gondolni sem. Ha ügyes és cseles a nő, a férfi ezt észre sem veszi. Ha durvább: még a nyakörvet is a párjára rakja.

7. Megöllek! - ez a sárkány hetedik, tüzet okádó, ordító és félelmetes feje. Nem lehetsz másé sem, ha már az enyém nem (úgy) vagy (ahogy én akarom). A gyilkosságok nagy része az egész világon, még ma is szerelemféltésből történik. A feldühödött sárkány már vak és tombol. Esze nincs, csak indulata.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Ne essünk a féltékenység...
  2007-03-31 00:33:39, szombat
 
  A féltés és aggódás - ami tényleg természetes - nem lehet azonos a féltékenységgel és az uralkodással, a gyötrő számonkéréssel és a lelki terrorral
Ne essünk a féltékenység csapdájába!

A féltékenység és a hűség között nem találhatunk reális összefüggést, kivéve azt a néhány esetet, amikor párunk múltja vagy éppen félrelépése valóban okot ad rá.

Megöli a kapcsolatokat

A féltékenység, betegség. Nehezen vagy szinte alig gyógyítható. A féltékeny embernek nincs egy nyugodt pillanata, és önkéntelenül partnere zaklatottságáról is gondoskodik.

Hamis filozófia

Sokak szerint a féltékenység természetes. Érvelésük szerint, ha valaki szereti a párját, akkor féltékeny rá, szeretné megtartani, kicsit uralni. Létezik olyan szemlélet is, miszerint ,,a párom a tulajdonom is egyben", és úgy kell őrizni, mint a házamat. Csakhogy a tárgyakkal ellentétben a partnernek van személyisége, önálló tudata és szabad akarata. Ennek csorbítása ellenállásba ütközik. A féltés és aggódás - ami tényleg természetes - nem lehet azonos a féltékenységgel és az uralkodással, a számonkéréssel.

Szerelem vagy birtoklási vágy?

A féltékenységet sokszor az önmagunkkal való elégedetlenséggel vagy a birtoklási vággyal azonosítják. Persze ez nem minden esetben helytálló: egy szeretettel teli kapcsolatban természetes emberi reakció a szerelemféltés, a félelem attól, hogy az ember, aki legnagyobb bizalmunkat élvezi, visszaél helyzetével. Ugyanakkor gyakran előfordul, hogy csupán tévképzeteket kergetünk a sötétben. A férfiak féltékenysége egyértelműen megállapítható, hiszen nyílt lapokkal játszanak, kinyilvánítják nemtetszésüket. Ugyanakkor a féltékeny nő burkolt kérdésekkel igyekszik fényt deríteni a férfi vélt, vagy valós félrelépéseire. Titokban elcseni a telefont és meglesi a híváslistát, vagy éppen előzékenyen felajánlja, hogy rendet rak az íróasztalon - hátha talál valami érdekeset.

Csak a nők féltékenyek?

A férfiakat ismerve nem csoda, hogy a nők a féltékenyebbek. Általában pont a férfiak őrülnek meg párjuk féltékenységétől. Vajon miért lehet ez? Talán azért, mert a férfiak megfordulnak a nők után, ráfütyülnek, vagy éppen csak úgy bámulják, hogy majd' kiesik a szemük. Persze ez mindaddig senkit nem érdekel, amíg nem kedvesük jelenlétében teszik, mert akkor már ,,pofátlanság".

Nem csoda hát, hogy a férfiak azok, akik betegségnek tekintik a féltékenységet, és hisztisnek a féltékeny nőt. Mert ha netán egyszer is elismernék, hogy igen, ez valóban kellemetlen lehet a partner számára, akkor felhagyhatnának a bámulással. Mindazonáltal a férfiak között találni a legelfajultabb féltékenység képviselőit. Míg egy nő legrosszabb esetben megcibálja a vélt vagy valóban létező szerető haját, esetleg zaklatja telefonon, addig az extrém módon féltékeny férfiak a párjuk fizikai bántalmazásától sem riadnak vissza.

Mindent összevetve: a zöld szemű szörny könnyen elűzhető egy valóban jó kapcsolatból. Lehet valaki féltékeny anélkül is, hogy ezzel tönkretenné szerelme mindennapjait.

A féltékenység vírusa

A féltékenység vírusa a személyiségben és a neveltetésben rejtőzik. Aki egykeként mindig mindent megkapott, vagy nagyobb családban nevelkedett ugyan, de mindig ki tudta magának harcolni, amit akart, vagy aki naponta látott féltékenységi jeleneteket, szinte természetes, hogy saját párkapcsolatába is átcsempészi a tapasztalatokat. Sárkány születik.

Mi a megoldás?

Ha valaki felismeri magán a ,,betegségre" utaló jeleket, sürgősen próbáljon változtatni rajta, mert elviselhetetlen partner lesz. Ha nem sikerül? A féltékeny embert el kell hagyni. Másikat, egy toleránsabbat kell választani helyette.

Hogyan zabolázzuk meg az indulatainkat?

Kétségtelen, hogy kifinomult ízléssel rendelkezik. Imádott kedvese elkápráztató, okos, humoros és pokolian szexis. Sajnos azt is tudja, hogy nem ön az egyetlen, aki így gondolja. Bármennyire is megbízik abban, hogy ön számára az egyetlen, nem könnyű nem észrevenni, amikor az a magas szőke a helyiség másik végéből csábító pillantásokat vet partnerére. Vegyen egy mély lélegzetet és kövesse a következő tanácsokat, hogy legyőzze az önben lakozó zöld szemű szörnyet.

1. Ismerje meg az ellenséget!

Ne feltételezze azonnal, hogy a figyelemre méltó idegen épp az ön kedvesére pályázik. Lehet, hogy csupán kollegája, egyik barátjának testvére, vagy egy új szomszéd. Próbálja meg megóvni szerelmét a jóhiszeműnek nem nevezhető kirohanásaitól.

2. Álljon ellen a fizikai erőszaknak!

Titokban - vagy esetleg nem is annyira titokban - szeretne rárontani a csábítóra, ha már galád módon kedvesére emelte tekintetét, és Mike Tyson módjára legszívesebben behúzna neki egyet. Bölcsebb azonban, ha lefogja az öklét, hacsak nem akarja, hogy a partnere elmeneküljön öntől, hiszen kezd pszichopataként viselkedni. Ehelyett éljen a lehetőséggel, legyen büszke, hogy ilyen elbűvölő személy a társa. És mi legyen azokkal, akik flörtölnek a partnerével? Amikor távozik kéz a kézben szerelmével, küldjön egy önelégült mosolyt irányukba.

3. Ne kötözködjön szándékosan!

Biztosan ön is észreveszi, ha egy vonzó személy elsétál az utcán ön mellett, így partnerétől se várja el az ellenkezőjét. Vagy pedig ígérje meg magának, hogy visszafogja a habzsoló tekintetét, mintha a ,,mindent a szemnek, semmit a kéznek" szabály sem létezne.

4. Időkérés

Ha kedvese azzal a bizonyos ellenkező nemű ,,barátjával" beszélget az ön számára gyanúsan hoszszú ideig, akiről maga úgy gondolja, hogy több is lehet köztük a barátságnál, önben pedig lassan felmegy a pumpa, meneküljön el pár percre, hogy lehiggadjon. Kedvese le lesz nyűgözve, ennyire bízik benne, hogy nem is gyanakszik. Ön pedig felhasználhatja az időt arra, hogy összeszedje magát, mielőtt szétrobbanna a féltékenységtől. Ez a félrevonulás azt szimbolizálja, hogy ilyesmi nem sértheti köreit. Egy futó puszi vagy más finom, intim gesztus pedig az ,,ellenfele" számára mutatja ki, hogy kapcsolatuk mély és őszinte, és semmi nem teheti tönkre.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
A gerincnek jó
  2007-03-31 00:31:28, szombat
 
  1. Megfelelő mozgás

Rendszeres mozgás - leginkább olyan, amely egyenletesen mozgatja meg az izmokat. Ideális a futósí és az úszás. Ezzel szemben a gerincnek nem tesz jót a fallabdázás és az ugrálás.

2. Megfelelő bútor

A fotelon legyen karfa, amelyre rá lehet támaszkodni. A támla kövesse a hátgerinc természetes vonalát. Nagyon fontos a megfelelő matrac is. Ne legyen túl puha vagy túl kemény. A gerincbántalmak kialakulását a túl nagy vánkos is elősegíti.

4. Álljon egyenesen

Tartsa szem előtt a helyes testtar

ás szabályait - a fej, nyak és mellkas egy vonalban legyen. Ezt legjobb tükör előtt begyakorolni.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
A gerincnek rossz
  2007-03-31 00:28:47, szombat
 
  1. Egyoldalú terhelés

Hátfájásra gyakran panaszkodnak azok, akik futószalag mellett dolgoznak. Ugyanilyen helyzetben vannak azok a sportolók, akik csak egy bizonyos izomcsoportot terhelnek meg.

2. Tétlenség kontra hirtelen terhelés

Tétlenség után hirtelen terhelés - a készültségeket általában ilyen diagnózis után keresik fel. Erős hátfájás jelentkezik, mert az ember egész héten görnyed a számítógép előtt, hétvégén pedig dolgozik.

3. Túlsúly

A hétgerincnek a túlsúly is árt. A zsírpárnák nemcsak az ízületeket terhelik meg, hanem a gerincnek is. Olyan ez, mintha az ember egész életén át rosszul becsomagolt nehéz súlyt cipelne.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Öregségi foltok
  2007-03-31 00:27:13, szombat
 
  Többnyire a 40. év után jelennek meg
Öregségi foltok: sok nő életét keserítik meg

A bőrön - az egyéb zavarokon kívül - fehér és barna foltok is képződhetnek. Kezdjük a barnákkal, amelyek között a sárgától a barnáig sokféle árnyalat megtalálható. Öregségi foltoknak szokták őket nevezni. Lényegében a bőrfesték elszaporodásáról van szó. Többnyire a negyvenedik életév körül jelennek meg a foltok a kézen. (Nem kímélik a férfiakat sem!)

Ha terhes nőn jelennek meg ilyen barna foltok (kloazmák, májfoltok), esztétikailag nagyon zavaró lehet a szülés után is megmaradó probléma. (Sötétebb bőr a szem körül, az állon, az ajak felett.) Az ilyen foltok fiatal nőkön is megjelenhetnek, s a háttérben hormonális változás állhat. Kiválthatják menstruációs zavarok, különféle méhbetegségek, de előidézhetik egyéb betegségek is. Nem öröklődik, s tévhit az is, hogy valamilyen májzavar idézi elő. A májjal semmi összefüggésben nincs.

Tudatosítanunk kell, hogy kialakulását az UV-sugárzás (nap, szolárium) is segíti. Nagyon fontos, hogy a terhesség alatt nagy fényvédő (35-ös fényvédő faktor) krémet használjon a kismama. Ha a barna foltok fiatal korban jönnek elő (és terhességről nincs szó), ez többnyire altesti megbetegedésekre utal.

Néha segít az A-vitaminos kezelés, mivel az ilyen bőr könnyen elszarusodik, és az A-vitamin óvja a hámréteget (figyelem: serdülő fiúk esetében kihat a prosztata működésére).

Naponta elfogyaszthatunk egy pohár sárgarépalevet (vagy együnk meg két nyers sárgarépát); mindkettő a bőr általános enyhe pigmentálódását segíti elő. Az óvatosság nem árt: valamennyi halványítószer alkalmazása kockázattal jár: magában rejti a bőrgyulladás veszélyét. A súlyosabb esetekben keressük fel a bőrgyógyászt.

Más jellegűek a velünk született bőrfoltok; a népnyelv ezeket anyajegyeknek nevezi. Ezzel a bőrproblémával a közeljövőben foglalkozunk majd.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
A hülyék összeesküvése
  2007-03-31 00:25:41, szombat
 
  ,,...minden »igazságot« eltitkolnak előlünk. Ám voltaképpen nincs mit elrejteni - nincs titok, nincs összeesküvés, nincs igazság. És ezt is eltitkolják előlünk..."
A hülyék összeesküvése - Válogatott aforizmák

És mivel nincs már hatalom, az egész társadalom átlendült az önkéntes szolgaság állapotába. Ez a titokzatos alakzat, amely már a 16. század óta sok fejtörést okoz, nem titok többé, mivel általános szabály lett. Ám különös módon már senki sem akar szolga lenni, hanem mindenki a saját akaratának szolgája lett. Miután mindenkire ráerőszakolták az akaratot, a hatalmat, a tudást, a cselekvést, a sikert, mindenki meghajolt ez előtt, és a politikai szándék tökéletes sikert aratott: mindegyikünkből kiszolgált, önkiszolgáló rendszer kerekedett, miután biztosították nekünk az ostoba akarat teljes szabadságát, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki önmagunkból. De akkor meg nincs már értelme a hatalomnak, mert semmi szükség rá, hogy állandósítsa az önkéntes szolgaság e titokzatos formáját. Attól a pillanattól fogva, amikor a hatalom már nem hiposztázis, hanem a szolgaság átlényegülése, és ez az egész társadalomban elterjedt, a hatalmat kiüresedett funkcióként el kell vetnünk.

A filozófia szívesen késleltetné a világvégét, csak hogy föltehesse kérdését, de elfelejti, hogy a világ nem kérdések, hanem automatikus, gyakorta mégis költői válaszok univerzuma, minden lehetséges kérdést megelőző válaszoké. A filozófia szívesen alakítaná a világ rejtélyét filozófiai kérdéssé, ám a rejtély nem ad helyt semminemű kérdésnek. A válasz előrevetülése teszi megfejthetetlenné a világot. A modern filozófia öntetszelgő módon azzal hízeleg önmagának, hogy válaszok nélküli kérdéseket tesz fel, jóllehet el kell fogadnunk, hogy egyáltalán nincsenek is kérdések, és így a felelősség teljes súlyával ránk nehezedik, mivel mi magunk vagyunk a válasz - ugyanakkor a világ rejtélye szintén teljes marad, mivel a válasz elhangzott és nincs kérdés e válaszra.

A kommunizmusnak sikerült egész nemzedékeket elszakítania a munka etikájától, megölni bennük a termelés legbizonytalanabb szándékát is, tönkre lustítani őket. E történelmi botránynak apránként lejár az ideje. Az egész Európa együtt fog dolgozni. De nem inkább az önkéntes szolgasággal összefüggő, kierőszakolt lazsálásra volna-e szükség, bizonyos betegesen akaratnélküli és apatikus étoszra, mint a mi erőltetett teljesítmény-utópiánkra, gyanúsan felfokozott tevékenységünkre? Meglátjuk, mi győz majd hosszú távon, a kierőszakolt lazsálás vagy az erőltetett aktivitás?

A jeges türelmetlenség társadalmában élünk, ahol a realitás elvének legkisebb áthágását is a legszigorúbban büntetik. Mindenütt a farizeusok, a realista filiszteusok diadalmaskodnak. Minden gondolatot azonnal lebetonoznak. Ugyanúgy átkoznak ki, mint bármelyik vallási vagy sztálinista társadalomban. Semmi sem változott. A hülyék összeesküvése tökéletesen működik.

A mai művészet hiábavalóságával kapcsolatban egyetlen kérdés vetődik föl: egyáltalán hogyan működhet továbbra is ilyen gépezet minden új energia nélkül, alkotóinak teljes közönye, a kritika kiábrándulása és a kereskedelmi érdekek kizárólagos érvényesülése közepette? És ha működik, meddig tarthat még ez az illuzionizmus - száz évig, kétszázig? Ez a társadalom olyan, mint a fölfelé egyre szélesedő edény, amelyben sohasem forr föl a víz.

Nagy különbség, hogy valamely organizmus természetes halállal hal meg vagy kezdettől fogva magában hordja a géneket, sejteket, amelyek funkciója, hogy véget vessenek életének: ezen automatikus programozás nélkül maga az élet, az élő organizmus halhatatlan volna. E specifikus, gátló akció nélkül képtelen volna megszűnni az élet, a végtelenségig burjánzana. Nem így vagyunk az alvással? Hát a gondolkodással? Nem kell-e valami ható tényező a folyamat elindításához és egy másik a leállításához? Minden bizonnyal vannak gátló tényezők, amelyek leállítják a gondolkodás láncreakcióját, különben beleveszne az űrbe, az őrületbe, a végtelenbe, akár az élet a halhatatlanságba. Mai kórképünket e gátló tényezők fogyatékos működése jellemzi - lehetőséget biztosítva minden funkció rohamos fejlődésének.

Egyetlen nő sem elégíti ki a közvetlenül rá irányuló vágyat. Nagyon is elégedett vele, ezért függőben hagyja, lebegteti, amint egy régi szent szerint Istennek az a stratégiája az emberrel szemben, hogy mindörökre lebegteti őt. A nő ezt jól eltanulta a maga hasznára, és még fokozza is a megszállottságot a férfiban, aki kívánja, ekképp aztán őt csak az a férfi fogja birtokolni, aki tulajdon vágyának megszállottja. És a nő akkor lesz csak igazán tárgy, amikor már csak olyan férfi kívánja, aki csupán a saját vágyával van elfoglalva. De végül is mindenki jól jár, mert a nő szintén inkább ezt az örökké kielégítetlen vágyat élvezi.

Az az előrehaladott kómában fekvő nő a rochesteri kórházban, akit kómájában erőszakoltak meg (mint Kleist szerencsétlen O márkinőjét romantikusan ájult állapotában), teherbe is esett, és öntudatlanul, akarat és vágy nélkül szülte meg gyermekét, akit sosem fog látni. Mindegyikünk sorsának szimbóluma ez, mivel minket is megerőszakoltak szellemileg, politikai agyműtéttel, hipnotizált modern állampolgári állapotunkban, és mintegy posztumusz módon termékenyítettek meg olyan lényekkel, akiket nem ismerünk meg soha.

Az információ minden formája a megtévesztés érzését szüli bennünk. És igaz is: minden ,,igazságot" eltitkolnak előlünk. Ám voltaképpen nincs mit elrejteni - nincs titok, nincs összeesküvés, nincs igazság. És ezt is eltitkolják előlünk, ami a megtévesztés finomabb formája.

Norvégia. A csöndben és a hidegben a látótér összezsugorodik, a hangok viszont a hallucináció fölfokozott erejével hallatszanak. Az elemi természet, a kép nélküli mélység nosztalgiája - egyetlen jel sincs, ameddig a szem ellát. Nem sokáig bírjuk: a mesterséges és felületes elemben viszont úgy mozgunk, akár a hal a vízben.

Minden időt, amit hajdan azzal töltöttünk, hogy értelmet adjunk a világnak, ma azzal töltünk, hogy mesterségesen reprodukáljuk. Időt nyertünk. Minden időt és energiát, amit valaha arra fordítottunk, hogy műveljük a látszatokat és a gyönyöröket, ma arra fordítunk, hogy átalakítsuk és értékké változtatassuk a világot. Időt veszítettünk.

Ha emlékezetem nem csal, sohasem voltam boldogtalan. A boldogtalanság lehetetlen - amolyan születési hiba. Átok, a legnagyobb szerencsétlenség. Mint amikor vakon születik valaki. Magyarázzák neki a látható világot, amelyről nincs tapasztalata. Boldogtalan világot emlegetnek előttem, amelyről pedig mély intuícióm nincs.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Korianderes csirkeleves
  2007-03-30 00:59:57, péntek
 
 

Hozzávalók:

4 db csirkemellfilé, 2 evőkanál étolaj, 2 teáskanál curry, 1 gerezd fokhagyma, 1 csomag friss korianderlevél, 1 evőkanál friss bazsalikom, 1 szál újhagyma, 1 db paradicsom, 1 csirkeleveskocka, 400 ml kókusztej.

Elkészítése:

Forrósítsuk fel az olajat egy fazékban, keverjük bele a curryt, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, az összevágott korianderlevelet, újhagymát és a bazsalikomot. Addig pároljuk, míg az újhagyma üveges nem lesz. Tegyük bele a csíkokra vágott csirkemellet, pároljuk pár percig, amíg a csirkemell ki nem fehéredik. Öntsünk rá fél liternyi vizet és tegyük bele a csirkeleveskockát. Sóval, borssal fűszerezzük, és körülbelül 10 percig főzzük. Ha elkészült, öntsük bele a kókusztejet és a kockára vágott, hámozott paradicsomot, majd ezzel is forraljuk fel. Forrón leveses csészékbe tálaljuk, friss korianderlevéllel szórjuk meg.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/33 oldal   Bejegyzések száma: 327 
2007.02 2007. Március 2007.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 327 db bejegyzés
e év: 3520 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 216
  • e Hét: 1129
  • e Hónap: 3928
  • e Év: 428146
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.