Belépés
butababa.blog.xfree.hu
Ha nem lehetséges az amit akarsz, akkor akard azt ami lehetséges. /G.B.Shaw/ Fülöp Katalin
1968.11.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 39 
Határtalanul
  2007-03-31 10:54:58, szombat
 
  Ének a határtalanról / Weöres Sándor /


Amikor még senki se voltam
fény, tiszta fény
a kígyózó patakokban
gyakran aludtam én

Hogy majdnem valaki lettem
kő durva kő
hegylejtőn jégerezetten
hömpölygetett nagyerő

És végül élni derültem
láng pőre láng
a szerte határtalan űrben
mutatom valódi hazám.Nagyon szeretem Weöres Sándort. A versei beszélnek róla, helyette is, de nagyon tetszik, amit Kányádi Sándor ír róla, megmutatva a költő személyiségét.

Kányádi Sándor:
WEÖRES SÁNDOR

állandóan fügét mutat az olvasónak, játszik vele, mint macska az
egérrel; tékozló római polgár, keleti kényúr, fölényes arisztokrata, pap és
bohóc egyszemélyben, áhítatosan imádkozik s rád hunyorít, mikor az
ámenig érne; cserepekre ír hieroglifeket, izzadhatsz, míg a tábla összeáll
s megfejted értelmüket; kéregre, levélre, alálibegő madártollakra írja, raj-
zolja jeleit, gyűjtsd össze, ha kíváncsi vagy, ha érdekel, s az a csodálatos,
hogy addig bűvöl-bájol, míg kíváncsivá tesz, és szinte a kuncogását is
hallhatod, amikor a varázslatból, egy közmondás vagy egy tréfa csattanó-
jától józanodva, csak egy közönséges cserepet, levelet, tollat tartasz te-
nyereden: nincsenek haszontalan dolgok, emeli föl ujját, de azt is úgy,
mintha egy játékos egér farkincája volna, azé az egéré, amelyik elrágja a
meséket; máskor tulajdon gyermekkorod egy-egy rég kihunyt emlékét
villantja eléd, az anyaméh-sötét ősködre, az emberiség embriókorára em-
lékező tekercseidet játssza le ördöngős magnóján; orvosnak - sámán: rá-
olvasással gyógyít; bírónak - kádi: magadnak kell ítélkezned, csak meg-
mutatja az igazság madarát, fogd meg, ha meg tudod, ha hoppon marad-
tál, az a te bajod; hiába futsz utána méltatlankodva, csak tevéje vagy ösz-
vére farkabojtját láthatod, mire beérnéd, bukfencet vet, madárrá változik,
mire megfognád, már ott ül egy csillagon, kalapjában a madár tollával,
ősi dalokat dúdolgat, s nem érted, miért, nagyon szomorúnak látszik. 
 
0 komment , kategória:  Versek,zeneszövegek  
Hoppá, 1 db. tündér
  2007-03-30 16:04:18, péntek
 
  Hoppá, 1 db. tündér / Szív Ernő /


Néhány pillanattal ezelőtt jöttem rá, hogy tündér van velem. Napok óta kísér, napok óta. Tündér ül az óramutatón, fürdik a sör habjában, tolakszik a pokróc alatt, tündér, tündér, tündér! Soha nem hittem, hogy egyszer lesz nekem.
Mert milyen egy tündér. Vidéken kövérek, némelyik sántít, és parfisnyéllel veri Január úr ülepét. Úgy kell élni, hogy legyen bár mód s alkalom tönkretenni téged, örömét a dologban senki ne lelhesse. Úgy kell élni, hogyha majd meghalsz, kicsit haljon meg veled együtt szám szerint hét nő és tíz férfi, közeli szívek, társak, édes katasztrófakollégák.
A tündéreket is szokták műteni, hosszú, mélakék selymeket, vörös brokátokat kell kioperálni a szívük alól, pici talpukból a jégtüskét kivonni, és azt is tudjátok meg, hogy minden elhullajtott morzsaszem egy tündér tekintetébe esik. Nyugdíjas tündérek vagy öreg tündérek otthona, van ilyen is, hóra hó, és a mályvaszínű tündértemetők.
Csúnya volt pénteken a Kárász utca, de az antikváriummal szemben harmonikázott egy tündér, mondjuk ez túlzás, belefújt, visszaszívta, belefújt stb. Apró a kalapba, apró. Arra szeretném fölhívni a figyelmeteket, hogy nem szabad túl sokat kérni tőlük. Egy kívánság ötévente, annyi elég, csak legyen jól kitalálva. Például egyszer egy tündértől azt kérték, legyen ember, az lett, ne tudjátok meg. Válóper, hol a bronzbanán a mélyhűtőből, ki evett több mokkacukrot, és a spájzkulcs ötödik másolata, plusz kilopta az ölemből az örömöt. Szóval van egy tündérem, harapdossa a derekamat, fázik tőle a tarkóm, elcsente egy mondatom végéről a pontot. Beszél hozzám a tündér, azt kiáltja hirtelen, Ernő, Ernő, kezeket fel, hasalj, bumm, bumm, és aztán kacag, mint egy boldog esernyő, hogy csak vicc volt. Törtem a fejem, miért épp most, ebben a mocsok, pokrócszürke januárban, miért most van tündérem. Aztán erre is rájöttem. Csak mert most akartam, hogy legyen.


Nekem is van egy, de mostanában úgy tűnik elkerül. Vagy csak jobban kellene figyelnem, hogy észrevegyem apró kis jeleit.
Hogy megvan-e a mondatom végén a pont... vagy most jut eszembe a kulcsom sosem találom, lehet, hogy játékos kedvében van. Ha nem dühöngenék ilyenkor, hanem nevetnék rajta, lehet, hogy előbújna. Bár ha jobban belegondolok, a citromfánktól úgy nézett ki, hogy el kell búcsúznunk, miután kint felejtettem az erkélyen egészen télig, és hát eléggé zokon vette ezt...szóval nem festett túl jól, na most viszont csudamód feléledt és tele lett friss levelekkel.
Nem tudom kinek a keze van a dologban, mert azért én is babusgattam kicsit...de lehet ez is valamiféle tündéri varázslat hatása. Olyan jó ezt gondolni.. Meg hát én is akarom, hogy legyen... 
 
0 komment , kategória:  Próza (novellák,idézetek)  
Hakapeszi ha kap, eszi !!
  2007-03-29 16:34:35, csütörtök
 
 


Tisztára, mint Hakapeszi ha kap, eszi ! Móka Miki Mókatárából egyenesen.
Felelőtlenség volt azonban az, hogy a másik lábán a lábujjai közé nem tett almát és szerintem még a kezében is elfért volna pár darab... Annyira drukkolok Neki, hogy sikerüljön ez a nem mindennapi mutatvány, de mivel nyilván állatkertben van, ott nincsenek akkora távolságok.
Azért nem hinném, hogy ennyire mohó lenne, szerintem a csemetéinek is visz belőle, hiszen látszik rajta, hogy anyuka.
 
 
0 komment , kategória:  Képekről  
Valami Bumbula-féleség
  2007-03-29 08:06:40, csütörtök
 
  A bánat, az egy nagy szürke elefánt. Amikor rátelepszik a mellkasomra és állandó légszomjam lesz tőle, akkor nem látszik, hogy ki is valójában. Akkor csak a nagy szürkeség látszik, ami teljesen betölti a látóteremet. Amikor végre méltóztatik odébbálni és felemelkedik, akkor látszik , hogy nem más mint egy - elefánt. Nagy és súlyos, és szürke és cseppet sem légies, mint, amilyennnek mondjuk a boldogságot képzeli az ember. Vastag a bőre nagyon, nem érzi, ha böködöm, meg csípkedem, meg izgek-mozgok, hogy minél előbb megszabaduljak tőle. Csak ücsörög makacsul. Aztán persze elmegy, de csak ha kedve tartja...lehet, hogy ilyenkor kiszemel valaki mást magának? De nem, mert ez az én elefántom, biztos csak jár egyet.
Az a nagyszerű, hogy ha az ember hirtelen nagy teher alól szabadul, akkor sokkal könnyebbnek érzi magát utána, mint amilyen valójában.
Ezért aztán hirtelen felfelé lódul a felszabadult jókedv mutatója, aztán ahogy az lenni szokott visszaesik normál állapotára. Ott már jó helyen is van, nem kell folyton ugrabugrálni.
Elfutni nem lehet az elefántom elől, mert rendkívül kitartó és makacs.
Lassan nevet kellene Neki adnom....lehetne Bumbula...még gondolkodom ezen.
Kifigyeltem, hogy mit csinál, mikor magamra hagy. Ezt:
Vígan rohangászik a virágos mezőkön, csapkod a füleivel és tülkölget.
Légiesnek még mindig nem mondanám, de nem látszik szomorúnak. Persze miért is lenne az, hiszen elég ha én az vagyok miatta. De azért szeretem...én teremtettem, még ha nem is szándékosan. Majd csak elleszünk valahogy.
 
 
4 komment , kategória:  Személyes  
Lefety :)
  2007-03-26 15:33:25, hétfő
 
  Elég tiszta a képernyőd? Itt mintha még lenne egy kis porcica !!
Meg itt is egy kevés.
De szólj bátran, ha még látsz valahol... 
 
2 komment , kategória:  Kedvencek  
Egy kis fúrás itt-ott-amott
  2007-03-26 00:35:38, hétfő
 
  Azon gondolkoztam, hogy hivatalos sportággá kellene tenni a fúrást, mint olyat. A falfúrásra gondolok itt. Azért ötlött fel ez bennem, mert van pár kedves szomszédunk, akik itt a házban sportszerűen űzik ezt a dolgot, méghozzá akkora erőbedobással, időt-fáradságot, a többi lakó idegrendszerét nem kímélve, hogy megérdemelnének ezért valami dobogós helyet és méltó elismerést.
Az egyik, különösképpen szimpatikus lakó, amint hazaér a munkából, szerintem éppen hogy csak ledobja a táskáját és már meg is ragadja a fúrógépét és fúr is, abban a minutumban. Pár perces szüneteket iktat csak be, épp annyit, hogy halljam, amint elrebegem a neki szánt szavaimat, aztán már a saját hangom sem hallom, csak a kedvenc fúrógépének a duruzsolását. Ez aztán megy estig, majd másnap újra, és hétvégén meg már kora reggeltől, amíg bírja szusszal. Na most, több dolog is van, amit nem értek.
Elsőre azt, hogy mit fúr? Nyilván falat... de hol talál még helyet a falban, amit nem fúrt szét? Aztán azt sem értem, hogy miért? Nyilván kell neki luk a falba...de ennyi?
Nekem pedig kellene pár...- polcnak, akasztónak, ennek-annak, mégsem fúrok. Talán pont ezért, mert fúr helyettem valaki, ezért már nem is vágyom annyira rá.
Az egyik ismerősöm azt mondta, hogy azért fúr ez az ember, mert nincs nője. Ez elég sokrétűen értelmezhető... az egyik részét megragadva, valóban nehéz elképzelni azt, hogy valaki, aki maga nem fúr, de ennek a nagyszerű sportnak a közelében tartózkodik, az sokáig elviselje ezt az éktelen zajt és a vele járó piszkot. Csak rászólna időnként, hogy - jól van apukám, most már tedd le kicsit azt a játékot, mert kihűl a vacsora...
Vagy hogy - ha végeztél mára, akkor kitakarítanám a beton-fal-fa-kő-miegymás darabokat, ha szabad...
Azt nem gondolom, hogy születési rendellenességről lenne szó, mert azt azért nehezen tudom elképzelni, hogy fúrógéppel a kezében született és ahogy cseperedett, úgy nőtt vele a gépe is. Mint valami harmadik végtag...
Tehát máshol kell keresgélni az okokat. Ha nem testi, akkor lelki okai lehetnek, de itt olyan sok minden előtérbe kerülhet ( neveltetés, iskolai drámák, rosszul sikerült szerelmi kalandok ) hogy könnyű eltévedni bennük.
Egyébként utánanéztem pszichológia könyvben, mert nem hagyott nyugodni ez az ügy, és azt találtam, hogy ha leesik kórosan a vércukorszint a szervezetben, az egyes embereknél okozhat olyan tünetet, hogy fúrniuk kell. ( És akinek nincs fúrógépe???? )
Viszont ez megoldást is ad a problémára, mert csak be kell csöngetni hozzá és a kezébe nyomni egy zacskó szőlőcukrot. Meg még megkérni, hogy - ugyan már, váljék a kedves egészségére !!!
Az a legjobb, hogy látom magam előtt, ahogy áll a gépével a kezében, arcán verejtékcseppek gyöngyöznek, és elködösült tekintettel keres egy ép helyet a falban, és mikor megleli, akkor sátáni vigyorral nekiesik és fúrja csak fúrja mindenre elszántam, míg lassan kifúrja magát a világegyetemből.
De nem akarok igazságtalan lenni, mert mostanában kevesebbet fúr, viszont többet kopácsol. Lehet, hogy tömködi a lukakat, hogy aztán megint legyen hova ....
Érdekes ez a helyzet, mert ha pár napig nem fúr, már aggódom...csak nem beteg?
 
 
5 komment , kategória:  Személyes  
Becsületes megtaláló
  2007-03-25 09:46:33, vasárnap
 
 


Tessék, ezt elvesztetted, gondoltam visszaadom...
 
 
0 komment , kategória:  Képekről  
Lököttül esik...
  2007-03-24 11:24:11, szombat
 
  Kern András : Esik

Esik mocskosul az eső
Mennyit esik, piszkosul esik
Rémesen esik, őrület, ennyi esőt

Esik piszkosul az eső
Fú, de esik, lököttül esik
Esik az eső, úgy éljek, nincs jó idő

Rossz ez, már ősz van
Rossz évszak ez
Legalább tavasz lenne
Az azért helyesebb

Bár akkor is ( !!!!!!!!!)

Esik mocskosul az eső
Mennyit esik, piszkosul esik
Rémesen esik, őrület, ennyi esőt...
Pedig a virágok biztos nem tévednek...tavasz van már, csak minden kezdet nehéz... 
 
2 komment , kategória:  Versek,zeneszövegek  
Eső, ésatöbbi,ésatöbbi...
  2007-03-23 12:51:18, péntek
 
  Megint esik, pedig más tervem volt mára. Esőmentes méghozzá. Nem tudom miért hétvégére kell állandóan elromolnia az időnek. Mélabús leszek tőle. Persze ez a rossz idő nézhető így is:
Meg így is :
Az ember maga dönt, hogy milyen kedvvel lásson neki a napnak, nem az idő. Az legfeljebb befolyásolhat, de nem dönthet. Persze azért még rengeteg dolog is hatással lehet a kedvre, mert hiába választom azt, hogy ma igenis pozitív leszek és derülátó, ha teszem fel kiugrik a helyéről a csap és ami eddig a lefolyó felé folyt - és meglehetősen forró vízről van szó - az most rólam folyik és éget.
Állíthatom, hogy nem jó ruhában forró vízzel zuhanyozni. Ha pozitív lennék továbbra is, - mert nem könnyű ettől eltéríteni, ha így döntök, - akkor azt gondolnám, hogy milyen jó, hogy én jártam így és nem a gyerekek, meg hogy már úgyis rossz volt, itt az ideje kicserélni.
De így már nehezebb az eredeti elgondolást követni, mert felmerül a helyzet anyagi vonzata is, meg az utánajárás, szóval romlik a helyzet. De nem adom fel, és mikor a kedvenc szőnyegünk, ami piros, valamiképpen sötétzölddé alakul, bizonyos olajos alapú festéktől, amivel egyébként papírra szoktak festeni, akkor már mosolygok, de ez már kicsit rezignált mosoly, és szó nélkül suvickolok, hiszen bárki is a tettes, nem direkt volt. Haragudni sem lehet igazán, mert a papíron is van belőle és ott tényleg nagyon jól mutat.
És még csak a nap elején tartunk...lehet, hogy felveszek egy bukósisakot, biztos ami biztos.
Eszembe jutott erről egy mondás, hogy : "Nem az út nehéz, hanem a nehézség maga az út." Elgondolkodtató.
De vajon, mit gondolkodhat erről egy csiga ????
 
 
2 komment , kategória:  Személyes  
Ez meg mi lehet?
  2007-03-22 16:30:05, csütörtök
 
  Ká a kígyó belefásult a várakozásba, mert csak nem sétált a szájába Maugli?
Vagy valamiféle szörnyecske, aki magához ölel valamit/kit ? Bal oldalt olyan, mintha keze lenne, amivel fog valamit. Sőt a másik oldalon is van valami kézféle, így meg mintha szégyenlősen össze akarná fonni maga előtt őket, és még a fejét is oldalra fordítaná zavarában.
Akármi/ki is ez a fán, nagyon érdekes. Moha is van a feje tetején, szerintem elragadó. :))
Ez a sziklából kiugró porté nem készített, ilyen valóságban is. A természet a legnagyobb művész. Meg a fotós, aki lekapja. ( Nem én voltam sajnos )
Dobogókőn a földön van egy nagy kő vagy inkább lapos szikla, amelyik oldalról úgy néz ki, mintha egy arc lenne, amelyik az égbe bámul fel. Egyszer már csak sikerül lefotóznom.
Legalábbis szeretném. De ez sem rossz itt lent. 
 
6 komment , kategória:  Képekről  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 39 
2007.02 2007. Március 2007.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 39 db bejegyzés
e év: 352 db bejegyzés
Összes: 560 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 16
  • e Hét: 95
  • e Hónap: 974
  • e Év: 974
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.