Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/30 oldal   Bejegyzések száma: 292 
Székelykapu
  2007-04-30 01:06:13, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Régi szép idők emléke
  2007-04-30 01:02:56, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sri Sathya Sai Baba tanításai
  2007-04-30 01:00:12, hétfő
 
  Sri Sathya Sai Baba rövid tanításai

A reggeli árnyék előtted jár. Függetlenül attól, milyen gyorsan futsz a hegyen, vagy a síkon, nem tudod elkapni. Máskor az árnyék űz téged, de akkor sem tudod elkapni. Ilyen a vágy természete is. Akár az űz téged, akár te űzöd azt, nem tudod legyőzni, és elkapni. A vágy anyagtalan árnyék. De ha a vágyat befelé fordítod, az eredmény láthatóvá válik, mivel szellemi-lelki kincseket terem.


 
 
0 komment , kategória:  HIT  
Reményik S.:Malomkövek között
  2007-04-30 00:56:57, hétfő
 
  REMÉNYIK SÁNDOR: MALOMKÖVEK KÖZÖTT

A búzaszem, az megőröltetik.
Aminthogy én is megőröltetem.
Tompán dübörgik a malomkövek:
Hogy nincsen, nincsen, nincsen kegyelem.

A búzaszem, az megőröltetik.
Vajon mit gondol? - Már semmit talán...
Vérzőn tapad meg összeroncsolt teste
Valamelyik malomkő oldalán.

Mindig, mindig malomkövek között...
Őrlődve, törve, mint a búzaszem.
Megújulón, meghalni-nem-tudón,
Elátkozottan, pihenéstelen.

Mindig, mindig malomkövek között...
Zordon hatalmak kis játékszere,
Lélek, kit százfelé tép száz erő,
És minden erő mást akar vele.

A búzaszemből finom por szivárog,
A lelkemből a lelkem lisztje hull,
Mit kiőröltek a malomkövek
Belőle lassan, irgalmatlanul.

Aranypor-e, vagy fekete hamu:
Ez a kérdés. De mindegy már nekem.
Ami bennem volt: kiőröltetett.
Vessétek el, ha kő a kenyerem. 
 
1 komment , kategória:  IRODALOM/VERSEK  
Meghökkentő videók állatokról
  2007-04-30 00:44:02, hétfő
 
  Topler Zoltán saját kezűleg folytott meg egy kismacskát,és ezt még filmre is vették.
Világszerte nagy felháborodást kelt ez a tett,ennek ellenére díjazták a filmet. Én ugyanezt tenném vele.
Itt a filmrészlet:

Link

Szerencsére nagyon sokan gondolkodnak hozzám hasonlóan.Egy állatorvos őszinte véleménye erről:

Link

A bull terrierről:

Link

Újabb bizonyiték hogy igenis a környezet befolyásolja a személyiség fejlődését,az állatoknál is(ez egy pozitív példa):

Link

A harci kutyák csak eszközei az emberi erőszaknak.Meg kell állítani az értelmetlen szenvedést:

Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Madárles Fenékpusztán
  2007-04-30 00:32:47, hétfő
 
  Különleges madárles Fenékpusztán

Falba épített üvegbetéten keresztül közvetlen közelről figyelheti a madárfiókák nevelését az, aki április vége felé ellátogat az MME Fenékpusztai Madármentő Állomására. A madárlesre három üveg hátlappal ellátott mesterséges fészekodút helyeztek, és mostanra mindháromnak akadt is lakója: seregélyek, széncinegék és mezei verebek családi életébe pillanthatnak be az érdeklődők.
A Fenékpusztai Madármentő Állomáson tavaly májusban a Syngenta, a világ vezető agrárcégének munkatársai építették fel a nádfedeles, fából készült madármegfigyelő kunyhót. A kunyhó 3 oldalán 1-1 odú van, amelyek belső oldala üvegből készült. Mostanra mindháromba befészkeltek a madarak, sőt, mindegyikben más-más faj fészkel, így bárki, közvetlen közelről figyelheti 3 madárcsalád életét, a fészekrakástól a költésen át a fiókák etetéséig.

A széncinegék odújában már 4-5 aprócska, fehér alapon rozsdaszínű pettyekkel tarkított tojás van. A seregélyeknél három halványkék tojást látni, a mezei verebek pedig még csak a fészek építésével vannak elfoglalva.

Április utolsó napjaiban már várhatóan kikelnek a fiókák, és a madármegfigyelő kunyhó onnantól kezdve várja a látogatókat. Addig azonban várni kell, nehogy a madarak a zavarás miatt elhagyják a fészket és a tojásaikat. Amint a szülők a fiókáikkal lesznek elfoglalva, jobban elviselik majd a zavarást, és a kunyhó belsejében számukra már láthatatlan látogatókat.

Fenékpuszta

A Fenékpusztai Madármentő Állomás Balatonszentgyörgy és Keszthely között félúton található. Az Állomáson a sérült madarak kezelése és visszatelepítése mellett a Kis-Balaton madárvilágának bemutatásával foglalkoznak az MME munkatársai.

Aki arra jár, feltétlenül nézzen be, mert a madármegfigyelő kunyhó madárfészkei mellett megtekinthetők az állomáson kezelt mentett madarak is, a területen tartott szürkemarha gulyához pedig nemrégiben új bocik érkeztek.

 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Fészekrakó kisiskolások
  2007-04-30 00:29:07, hétfő
 
  Fészekrakó kisiskolások

A Magyar Madártani Egyesület vállalt szakmai védnökséget a Hatvani kistérség madárvédelmi programja felett, melynek keretében négyszáz madárodút szereltek fel a gyerekek Hatvanban, és a város körzetében 12 településen.

A ligetekben, elhagyott ipari területeken, bolygatott külterületen, erdőszéleken kihelyezett mesterséges fészekodúkba sokféle madár otthont találhat magának: cinege, seregély, rozsdafarkú, vagy akár bagoly is beköltözhet.

A madarak otthonteremtését, a négyszáz vadonatúj madárodúval, a többcélú kistérségi fejlesztési társulás tanácsa finanszírozta, mintegy egymillió forint értékben. Ezzel nemcsak annak a 350 kisiskolásnak szereztek értelmes és örömteli elfoglaltságot, akik részt vesznek az odúk kihelyezésében, hanem a települések lakóinak is, akik madárdalos, tisztább, egészségesebb környezetben élhetnek.

A program vezetője, Gémes Gábor apci polgármester elmondta, hogy a munkában részt vevő gyerekek, osztályok és természetvédelmi szakkörök gondnokságot vállaltak a madárodúk felett, figyelni fogják, hogy milyen madarak költöznek be, és naplót vezetnek róla.


A Magyar Madártani Egyesület arra buzdítja a területi döntéshozókat, hogy kövessék a példaértékű kezdeményezést, és tegyenek ők is, lakókörnyezetük természeti értékeiért, és gyermekeik felelős, környezettudatos neveléséért
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Palackorrú delfinekről
  2007-04-30 00:24:07, hétfő
 
  Tíz meghökkentő tény a palackorrú delfinről

Tudtad, hogy a Flipper című filmsorozat főhőse is palackorrú delfin? Ezek a delfinek mindhárom óceánban, de a hozzánk közeli Fekete-tengerben és az Adriai-tengerben is megtalálhatók.


A palackorrú delfinek hanggal és testbeszéddel kommunikálnak egymással, így hívják fel a társaik figyelmét a veszélyre, vagy egy-egy jó falatozó helyre. A testbeszéd részeként akár hat méter magasra is képesek kiugrani a vízből.


Kutatók nemrégiben kimutatták, hogy minden egyed alkalmaz egy csak rá jellemző hangjelet, ami alapján társai felismerik - mintha csak bemutatkozna. Ezeket az azonosító füttyjeleket elsősorban a nyílt vízen használják, hogy az egy csapatba tartozó delfinek könnyen megtalálják egymást. Kutatók azt is megfigyelték, hogy fogságban, olyan medencében, ahol jól láthatták egymást, az állatok nagyon hamar leszoktak ,,nevük" ismételgetéséről.

Bár ezek az állatok jól látnak a vízben, amolyan ,,harmadik szemként" magas frekvenciájú (ember által nem hallható) hangokat is kibocsátanak. Másodpercenként akár ezer ultrahangot is képesek kibocsátani a fejük elülső részén található nyíláson keresztül. A visszaverődött hangot az állat vizuális jelekké alakítja. Így a delfin ,,látja", vagyis meg tudja határozni a körülötte lévő objektumok távolságát, méretét és alakját, sőt, a sebességét és irányát is. Ez egyrészt segíti a tájékozódásukat, hiszen így nem ütköznek neki a szikláknak vagy a hajóknak, táplálékszerzés során pedig ezzel képesek felmérni a potenciális csemege távolságát és nagyságát.


A palackorrú delfinek szeretik a végleteket. Míg akár hat méter magasra is kiugranak a vízből, a mélységi merülésük sem elhanyagolható, hiszen 600 méterre is lemerülhetnek. Óránként akár 30 kilométeres sebességgel is képesek haladni, és naponta összesen mintegy 60-100 kilométert tesznek meg. Mivel társas lények, többnyire 2-15, de alkalmanként akár száz fős csoportokban is mozognak.


A palackorrú delfin nevét, a a rövid és széles, leginkább egy hasas palackra emlékeztető arcorráról kapta. A kifejlett állat hossza 2-4 méter. Habár tömege általában 150-300 kiló körül mozog, egy-egy megtermett egyed akár több mint ötszáz kilogrammot is nyomhat.


A tudósok szerint a delfinek egykor szárazföldi élőlények voltak, de a járásra szolgáló végtagjaik mára már elcsökevényesedtek. Bár sokáig halaknak hitték őket, valójában emlősök. A szárazföldi emlősökhöz hasonlóan tüdővel lélegeznek, fejlett utódokat hoznak a világra, ezeket tejjel táplálják, és a halakkal ellentétben, magas a testhőmérsékletük.


Mivel a delfinek tüdővel lélegeznek, rendszeresen a felszínre kell úszniuk levegőt venni. Ennek fontos szerepe van az újszülöttek első perceiben is. Születésekor a kis delfin ,,fordítva" jön a világra, vagyis a feje bukkan ki utoljára, azért, hogy az akár két órán át is elhúzódó szülés alatt ne fulladjon meg a vízben. A vemhes nősténynek az ellés során a csoport egy másik nőstény tagja, a ,,bába" segít. Az anyaállatnak szülés után első dolga, hogy a vízfelszínre vigye a kicsinyét lélegezni. Többek között ebben segédkezik a ,,bába". Eközben a csoport többi tagja sem tétlenkedik: a közelben úsznak, hogy megvédjék a vemhes nőstényt és kicsinyét egy esetleges támadótól.

A palackorrú delfin nem hazudtolja meg származását. A fogascetek rendjébe tartozó állatnak ugyanis mintegy 250 foga van. Igaz, ezek nagyon aprók, de nincs is szüksége nagyobbakra, mert nem vadászik nagytestű zsákmányra. Táplálékai között apró halak, garnélarák és tintahal szerepel.


Tudtad, hogy a Flipper című filmsorozat főhőse is palackorrú delfin? Ezek a delfinek mindhárom óceánban, de a hozzánk közeli Fekete-tengerben és az Adriai-tengerben is megtalálhatók. Habár elsősorban a trópusi és mérsékelt övi területek partközeli részein élnek, az utóbbi időkben a tengervíz felmelegedése miatt egyre gyakrabban bukkannak fel hidegvizű tengerekben is, például az Északi-tengerben. A delfinek elsősorban tengeri lények, de öt fajuk kizárólag édesvizekben él. Ez utóbbiak Dél-, és Délkelet-Ázsiában valamint Dél-Amerikában fordulnak elő.


Régen a halászok nagy mennyiségben fogták ki a palackorrú delfineket, ugyanis nem csak húsuk volt kedvelt csemege, de zsírjukat főzéshez illetve lámpákban világításhoz is használták. Ma már csak kevés országban engedélyezett a vadászatuk, és gyakorlatilag nagyobb veszélyt jelent rájuk nézve a halászat, mint a delfinvadászat. Gyakran beleakadnak ugyanis a halászhálókba, és mivel nem tudnak kiszabadulni, megfulladnak.

 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Zajszennyezés az Adrián
  2007-04-30 00:21:00, hétfő
 
  Delfinek az Adrián: meddig bírják a zajszennyezést?

Szezon előtt az Észak-Adrián pihenni több okból is megéri. Egyrészt áprilisban még tényleg béke és nyugalom honol, turista csak elvétve akad, másrészt hétköznapi utazónak is jó esélye van akár a partról megpillantani a horvát vizek egyetlen állandó tengeri emlősfaját, a palackorrú delfint.
Pontos adat egyelőre nincs arra nézve, hány palackorrú él az Adrián, egyes becslések szerint a több populáció együttes egyedszáma 150-300 körül lehet. Amit biztosan tudunk viszont, hogy az Észak-Adrián a Losinj sziget környéki vizekben körülbelül 100 egyed él. Kifejezetten e faj védelmébe 2006-ban Losinj és a hozzá rövid híddal kapcsolódó Cres szigetektől nyugatra eső vizeken jelölték ki a Földközi-tenger első delfinrezervátumát, amely 526 négyzetkilométerével egyben a horvát vizek legnagyobb tengeri védett területe.

Ha nincs szezon, a part közelébe is kijönnek

A szezon előtti komolyabb hajóforgalom beindulása előtt delfint akár a parton sétálgatva is láthatunk. Ha nyugodt a tenger, a vonuló egyedek vízből kikandikáló, feketés hátúszója könnyen észrevehető; amennyiben szerencsénk van, és épp magasra ugrálva kommunikálnak egymással, többet is láthatunk belőlük.

A Losinj környéki vizek delfinjeit a horvát Blue Word Kutatóközpont monitorozza. A tengerbiológusok az állatokról elsősorban hátúszóik fotózásával szereznek információt: a delfinnél a hátúszó ugyanis olyan, mint az embernél az ujjlenyomat, egyedi és összetéveszthetetlen. A hátúszók alapján a kutatók arról is adatokat szerezhetnek, hogy melyik állat kivel barátkozik, kik között van anya-kicsinye viszony, vagy ki kivel nem áll egyáltalán kapcsolatban.

Hangok nyomában

A Blue Word másik kutatási módszere a populáció víz alatti mikrofonokkal való követése. A kutató központban Nikolina Rako szakterülete a tengeri zajszennyezés. A fiatal biológus 2005-ben tíz, ún. akusztikus pontot jelölt ki a delfinrezervátum területén. Nikolina arra kíváncsi, hogy mi az oka annak, hogy az állatok bizonyos területeket nyáron teljesen elkerülnek, összefüggésben áll-e ez a növekvő motoros hajóforgalommal, és az ebből következő nagyobb zajszennyezéssel.

A kutatók szeptembertől májusig havonta egyszer, szezonban pedig havonta háromszor látogatják az akusztikus pontokat. Víz alatti mikrofon segítségével megbizonyosodnak róla, hogy vannak-e delfinek a közelben, illetve feljegyzik, hogy hány motoros hajó, vitorlás illetve motorcsónak tartózkodik a delfinek hallótávolságában.

Az akusztikus pontok a delfinrezervátum területén


Messze elkerülik a zajos tengerrészeket

Az adatok szerint az erősen zajszennyezett területeket a delfinek elkerülik. Szezonban a delfinrezervátum területén körülbelül 3000 hajó, motorcsónak közlekedik, a legélénkebb forgalom a nagyobb szigetek (Krk, Rab) irányába jellemző. Nikolina Rako térképein jól látszik, hogy ezeket a ,,tengeri autópályákat" a delfinek nyáron teljesen elkerülik.

A növekvő nyári zajszennyezéssel szemben a populáció úgy védekezik, hogy csoportokba szakadva csendesebb, háborítatlanabb területekre vándorol. A populáció fragmentálódása azonban veszélyeket rejt magában, a kisebb csoportok sérülékenyebbek, túlélési esélyük kisebb.
A delfinek előfordulása a teljes év során


Bár eddig szezon végén a rajok újra egyesültek, a tengerbiológusok a zajszennyezés csökkentéséért küzdenek. Ez leginkább a motoros hajóforgalom mérséklésével (a vitorlások senkit nem zavarnának) vagy a hajók sebességének korlátozásával valósulhatna meg. Úgy tűnik azonban, hogy ilyen jellegű, a turizmust igencsak érzékenyen érintő szabályozásra a horvát kormánynak nehéz rászánnia magát.

 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Humor
  2007-04-30 00:15:26, hétfő
 
  ''A pesszimista a sötétséget látja az alagútban, az optimista a fényt az alagút végén, a realista a közelgö vonat lámpáit, a mozdonyvezetö pedig három idiótát a síneken...''

A papnak állandóan fosztogatják a gyümölcsösét, ezért kirak egy táblát:
"ISTEN mindent lát!"
Másnap látja a pap, hogy alá van írva:
"De nem árulkodik!"

Társaságban kérdezik az elmeorvostól:
- És hogyan tudja eldönti, hogy valaki normális vagy sem?
- Pofonegyszerű! Olyan kérdést kell feltenni, ami normális embernek nem okozhat gondot.
- Például?
- Például ezt: Cook kapitány három világ körüli úton vett részt, és az egyik útján életét vesztette. Vajon hányadik útján?
- Hm... Én sose voltam járatos a történelemben.

A hetven körüli hölgy elmegy az orvoshoz, és hat doboz fogamzásgátló tablettát kér. Az orvos jót nevet magában, de azért felírja. Aztán kíváncsian megkérdi:
- De hölgyem, ennyit a maga korában?
- Írja csak nyugodtan, ez nagyon jó altató!
- De hát ez nem altató!
- Én csak jobban tudom! - rivallt az orvosra a hölgy - Amióta ebből belekeverek kettőt a tizenhét éves unokám esti teájába, egész nyugodtan alszom.

 
 
0 komment , kategória:  HUMOR  
     1/30 oldal   Bejegyzések száma: 292 
2007.03 2007. április 2007.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 292 db bejegyzés
e év: 3291 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3245
  • e Hét: 3245
  • e Hónap: 50316
  • e Év: 2078524
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.