Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/35 oldal   Bejegyzések száma: 340 
Pisztráng alufóliában
  2007-06-30 00:41:09, szombat
 
  Hozzávalók:

Két db pisztráng, 8 kanál olívaolaj, 2 citrom, egy csokor újhagyma, 80 g petrezselyem, 2 piros paprika, csipetnyi só, egy kanál őrölt bors.

Elkészítése:

A halakat alaposan megmossuk, eltávolítjuk a pikkelyeiket, majd ismét megmossuk. A hagymát és a piros paprikát nagyobb darabokra vágjuk, a petrezselyemzöldet pedig apróra. Az olívaolajat összekeverjük a citromlével, borssal és petrezselyemmel A halat fél óráig hagyjuk ebben a lében. Felszeleteljük a hagymát és paprikát, összekeverjük, és enyhén megsózzuk. A pisztrángot megtöltjük a zöldségtöltelékkel, az egészet alufóliára tesszük, megszórjuk a maradék zöldséggel, majd becsomagoljuk, s 20-30 percig grillezzük attól függően, hogy milyen nagyok a halak. Közben néhányszor fordítsuk meg őket.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Iszunk, de nem eleget!
  2007-06-30 00:39:47, szombat
 
  A palackba zárt víz persze nem feltétlenül ásványvíz...

Mi van a palackban?
Asztali víz: különböző vizekből - ivóvízből és ásványvízből keverik. Engedélyezett kiegészítői: tengervíz, konyhasóoldat, szén-dioxid.
Forrásvíz: nem kell eredeti tisztaságúnak lennie, vagyis a forrást nem kell a szennyeződésektől védeni. Egészségtámogató hatását nem kell igazolni.
Természetes ásványvíz: literenként legalább 1 gramm az oldott ásványianyag- és nyomelemtartalma. A vizet a forrás helyén palackozzák, a forrást védik a szennyeződésektől. Az ásványi anyagoknak és nyomelemeknek igazoltan egészségvédőnek kell lenniük.
Természetes gyógyvíz: föld alatti, szennyeződésektől védett vizekből származik, palackozása helyben történik. ,,Gyógyvíz" megjelölés csak akkor adható, ha betegségmegelőző vagy gyógyító hatása igazolt. A gyógyvizek többnyire gyógyszertárban kaphatók.

Mi van a vízben?
Ásványi anyag: Ásványi anyagait és nyomelemeit az ásványvíz a kőzetrétegekből nyeri. A címkén a mennyiségüket feltüntetik.
A mészben gazdag területen levő források sok hidrogén-karbonátot tartalmaznak. Kloridos (sós) akkor lesz a víz, ha természetes sóraktáron szivárgott keresztül.
Vas: Sok víz tartalmaz oldott vasat, amely oxidálódva a vizet barnásra festi, ezért kivonják a vízből.
Kén: A túl sok kénhidrogén rontaná a víz ízét, ezért a kén kivonását is engedélyezik.
Szénsav: A szénsavtartalmat a gyártók megváltoztathatják - a szénsavmentes vizek jobbak, mert kímélik a gyomrot.
Nátriummentes: Az ilyen megjelölésű ásványvíz természetes módon nem tartalmazhat literenként 20 mg nátriumnál (klorid formájában) többet. Magas vérnyomásban szenvedőknek és csecsemőtápszer készítésére is alkalmas.

Igyuk el a ráncainkat!
Éppen a nátriummentes vagy a kevés nátriumot tartalmazó vizek azok, amelyek a szervezetből képesek eltávolítani a mérgező anyagokat, javítják a közérzetet, ráadásul a bőrre is rendkívül jótékonyan hatnak - megőrzik feszességét, késleltetik a ráncosodást.
A felnőtt embernek napi két és fél liter folyadékot kellene fogyasztania - ebbe az élelmiszerekből felvett folyadék is beleszámítódik. Kitűnő folyadékforrás a szervezet számára a görögdinnye, a narancs, az alma, a barack, a szőlő.

Miért isznak az idősek kevesebbet?
Az idősek szervezetében a szomjúság szabályozásáért felelős hormonok ,,elállítódtak", ezért kevésbé érzik a folyadékhiányt, mint a fiatalok. A fiatal szervezet a hiányra szomjúsággal reagál, és a hiányt ivással pótolja, az idősebb viszont ebből semmit sem vesz észre: nem szomjúsággal, hanem betegséggel reagál.

Milyen bajt okoz, ha keveset iszunk?
A leggyakoribb panasz a krónikus székrekedés. Ezen túl a vízhiány szédüléssel járó ortosztatikus panaszokat is okozhat, kedvez a húgyúti fertőzésnek, és hosszú távon a vesekő képződésének is. A folyadékhiányt a vér is megszenvedi: besűrűsödik, romlik a keringés és ezzel a sejtek anyagcseréje, regenerálódása.

Hogyan fogyasszunk el napi két liter folyadékot?
Ha hajlamosak vagyunk az ivásról megfeledkezni, készítsünk ivótervet. Eszerint pl. 10 óráig 2 pohár vizet kell meginni (= fél liter), 10-től 12-ig egy pohárral (=két és fél deciliter), stb.
Nagyon lényeges, hogy akkor is igyunk, ha nem vagyunk szomjasak!
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Gyermekparadicsom
  2007-06-30 00:37:46, szombat
 
 


A gyermekek elképzelése teljesen más a világról, mint a felnőtteké, s a környezetből kapott impulzusok, ötletek ugyanolyan fontosak a harmonikus fejlődés számára, mint a kiegyensúlyozott étrend. Ha nem alakítunk ki számukra megfelelő játékteret, maguk hozzák létre: összevissza szaladgálnak, legyúrjáka veteményest, leszakítják a virágok fejét, kis agresszorokként tesznek kárt mindenben. Mindezt pedig meg lehet előzni...
Venni, de milyet?
A boltok rengeteg kinti és benti, alakítható, variálható játszóalkalmatosságot kínálnak, de magunk is tapasztalhatjuk, hogy a legkisebb gyerek is jobban el tud játszani egy egyszerű játékkal, mint egy bonyolulttal. Az egyszerű, ,,befejezetlen" tárgyak fejlesztik a képzelőerejét.
A fa kezelése
Fontos, hogy a fából készült játszókák felülete sima legyen, ne legyenek éleik, s ne feledkezzünk meg a faanyag pácolásáról sem - az átitatást legjobb készen kapható, speciális olajjal végezni. A felületet olyan fedő vagy lakkfestékkel kezeljük, amely nem tartalmaz nehézfémeket, s elnyeli a napsugarakat.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Az álcázó tapéta
  2007-06-30 00:35:22, szombat
 
 


Tapétázni több mindent lehet, bútort, polcot, ajtót, de leginkább a falat.
A tapétázás nem könnyű munka, figyelmet és ügyességet kíván.
A tapéták a falburkoló anyagok egyik legnépszerűbb csoportja. A praktikus és esztétikai tulajdonságok rendkívüli gazdagságát nyújtják, amelyek nem csupán díszítő jellegűek, de jól álcázzák a falfelület hibáit is.
A mai tapéták elképzelhetetlenek a hozzájuk tartozó bordűr nélkül, amely a falburkolat lezárásának dekoratív eszköze. A bordűrök vagy tapétaszegélyek szélessége változó, szín- és formaviláguk nagyon gazdag. Rendszerint a mennyezetnél vagy a képsínek magasságában rakják őket, de jól mutatnak függőleges falkeretező vonalként is.
Bordűrrel elválaszthatunk egymástól eltérő mintákat, színeket. Ilyenkor figyeljünk a színek egymásra hatására. Jól mutat, ha ugyanazon a falon egyszínű és a bordűr színét is tartalmazó, mintás tapéta is található.

Vízszintes csíkok
- Optikailag csökkenthetik a belmagasságot;
- Rendezetté teszik a szobát;
- Körbevezetik a tekintetet;
- Kiszélesítik a látványt.
Függőleges csíkok
- Fel-alá irányítják a tekintetet;
- Nagyobbnak tüntetik a belmagasságot.
Szegélyezhetünk ajtót, ablakot, egy-egy falfelületet. A csíkok keretként funkcionálnak, behatárolják azt, amit körülzárnak.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Az angolna, a bujkáló
  2007-06-30 00:33:05, szombat
 
  Bár kígyóhoz hasonlít, semmi köze sincs hozzá
Különösen kedveli a kisebb-nagyobb kövekkel, iszappal borított aljzatot. Nappal rendszerint a kövek közt vagy a homokba, iszapba fúródva rejtőzködik, s csak alkonyat után indul táplálkozó útjára.

Légzőművész
Egyes vidékeken kígyóhalnak is nevezik. Ezt az elnevezést azért kapta, mert valóban hasonlít a kígyóhoz, a hüllőkhöz azonban nincs semmi köze. Legfeljebb annyi, hogy vándorlása közben, a folyókban, patakokban felfelé vonulva minden akadályt képes leküzdeni; ahol elfogy a víz, ott avándorlási ösztönének engedelmeskedve kígyózva kúszik tovább. Ezt a különleges adottságát a bőrlégzésnek köszönheti, amely a legtöbb halnál megtalálható kisebb mértékben. Egy fejlett, 1 kg-os angolna 12-13 Celsius-fokon 1,5 köbcentiméter levegőt képes kopoltyú nélkül, a bőrén keresztül felvenni. (A szárazság túlélésében csak a tüdősharcsa pipálja le, amely hónapokig képes oxigén nélkül, az iszapba ágyazódva kivárni az esős évszakot.)

Tengeri bölcső
Ezzel el is árultuk, hogy az angolna, a lazacokhoz hasonlóan, vándorló életmódot folytat. Vele ellentétben azonban nem a folyókba jár ívni, hanem éppen fordítva teszi: a tengerben szaporodik, és onnan vándorol föl az édesvizekbe. Édesvízben sohasem ívik. A biológusoknak és a halkutatóknak rengeteg fejtörést okozott, hogy megállapítsák az ívás pontos helyét. Végül 1967-ben Bertelsennek sikerült nagyobb pontossággal megállapítania a helyszínt: e szerint az angolna szaporodása a ráktérítő és a 60. fok nyugati hosszúság metszéspontjánál, a Sargasso-tengerben történik.
A Sargasso-tenger az Atlanti-óceánnak a Bermuda-szigetek, az Azori-szigetek és a Karib-szigetek közötti része. Nevét a vízben nagy tömegben lebegő Sargassum nevű barna moszatról kapta. A víz sótartalma 36,5 %, és óceáni viszonyok között a legnagyobb átlátszóságot itt mérték. Azt a mai napig sem sikerült tisztázni, hogy az angolnák milyen mélységben és milyen módon ívnak. Egyes szakemberek a lárvafogási mélységből indulnak ki, tehát 200-500 m mélységben tételezik fel az ívást.

Ismertetőjegyei
Az angolna hosszúkás, kígyószerű teste révén könnyen megkülönböztethető a vizeinkben élő más halaktól. Feje kicsi, kúp alakú. A fej alakja szerint két típusát különböztetjük meg: a hegyes fejűt, illetve a tompa fejűt. Táplálkozásban is különböznek egymástól, a hegyes fejű inkább apró állatokat eszik, míg a tompa fejű ragadozó életmódot folytat. Bőre nagyon síkos, nyálkás, testét apró, bőrbe ágyazott pikkelyek fedik. A kifejlett példány háta kékesfekete, színe az oldalán fokozatosan sötétzöldbe, bronzba megy át. Hasi része ezüstös fehér. Növekedése táplálékban gazdag vizekben gyorsnak mondható, az azonos korú halak között nagy növekedésbeli különbségek vannak.

Mindenevő
Az angolna táplálkozását tekintve mindenevőnek mondható, fenéklakó mivolta révén az ott előforduló szervezetek alkotják táplálékának nagy részét. Főleg gyűrűs-férgeket, puhatestűeket, csigákat, kagylókat, rákokat, rovarokat, halakat fogyaszt. Táplálkozását az évszak is befolyásolja. Márciustól novemberig az apróbb táplálékot keresi, míg a nyári hónapokban a nagyobb falatokat (kishalakat) kedveli. A horgászok leginkább gilisztával, élő kishallal illetve kishalszelettel fogják. Borús, viharos időben hullámos, zavaros vízben és főleg éjszaka fogható.

Ha az ember beavatkozik
A hatvanas évektől nagy mennyiségben telepítették az állóvizekbe az angolnát. Ez olykor szomorú következményekkel jár. Néhány éve például a Balatonban az elöregedett példányok tömegesen pusztultak. A sok haltetem riasztóan hatott a turizmusra is. Ez az eset is arról árulkodik, milyen károkat képes okozni az ember, ha beavatkozik a természet rendjébe. A tóban tartott angolnák ugyanis nem tudnak engedelmeskedni a fajfenntartás ösztönének, hiszen el vannak zárva a vándorlási útvonaluktól, így elérve az ,,aggkort", sok ezer példány egy időben pusztul el.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Citromkrémes édesség
  2007-06-30 00:29:53, szombat
 
  Hozzávalók:

egy csomag leveles tészta, három tojás, két citrom, 80 g cukor, 25 g vaj, porcukor, kompót ízlés szerint.

Elkészítése:

A friss leveles tésztából egy pohárral vágjunk ki 12 darab kört, s rakjuk vajjal kikent, liszttel megszórt sütőbe. Valamenynyit szúrjuk át, és 200 fokon 15 percig süssük. Kisebb pohárban keverjünk ki két tojássárgáját és egy egész tojást, valamint két citrom levét. A citrom héját vágjuk vékony szeletekre, és 80 g cukorral enyhe tűzön addig forraljuk, amíg sűrű krém nem képződik. Miután levettük a tűzről, adjunk hozzá 25 g vajat. Hagyjuk kihűlni, és egy órára tegyük hűtőbe. A sült kosarakat szórjuk meg porcukorral, ízlés szerint töltsük meg a citromkrémmel, tegyünk bele egy szelet alkoholba mártott kivit, s málnával cseresznyével vagy eperrel díszítsük.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Tippek a zsírégetésre
  2007-06-30 00:28:11, szombat
 
  - Az egész napi táplálékot 5-6 kisebb étkezésre osszuk fel. Ha több kisebb étkezésünk van, gyorsabb az anyagcsere, ha gyorsabb az anyagcsere, a zsírégetés hatékonyabb.
- A kalóriákat és az élelmiszerek tápanyagtartalmát számolni kell. Ha nem számoljuk, nem tudjuk meghatározni, hogy a kívánt célhoz mennyivel kell csökkenteni vagy növelni a bevitt táplálékot. Ez a számolás napi öt percet vesz igénybe.
- Törekedni kell a magas proteinbevitelre. Ez tiszta izomtömegünket megőrzi és gyarapítja. Vagyis ha súlyt veszítünk, akkor a zsírból veszítjük.
- Fontos a minőségi ételek fogyasztása. Zsírégetéskor kerülni kell a nehéz, zsíros ételek, cukor és tejtermékek fogyasztását. Enélkül zsírt égetni nem nagyon lehet.
- Aerob jellegű edzések beiktatása. Az aerob edzések olyan mozgások, amik, mint a nevében is benne van, levegővel történnek. Igénybe veszik a tüdőt és a szívet, de az izom erejét kevésbé (úszás, futás, biciklizés). Ha valaki komolyan veszi a diétát, és keményen edz, elegendő hetente 3-szor max. 4-szer ilyen jellegű mozgást végeznie. Egy edzés max. 40 perc időtartalmú legyen, és kerüljük a túlzott intenzitást.
- Jó minőségű táplálék-kiegészítők fogyasztása - legalább 70%-os protein, vitaminok (elsősorban B-komplex), kreatin (legjobb a foszfát, mert energizálja a sejteket és az erőnövekedést segíti).
- Állandó figyelem. Mivel anyagcserénk változhat, figyelemmel kell kísérni fejlődésünk ütemét és minőségét. Ha úgy látjuk, hogy változtatnunk kell a kcal mennyiségen, mert túl sok vagy túl kevés, bátran tegyük meg.
(Az anyagcsere-változás a test állapot- változásainak köszönhető. Ha valaki diétázik és zsírt ad le, anyagcseréje felgyorsul, és előfordulhat, hogy egy idő után nem csökkentenie kell a kcal-t, hanem növelnie.)
n Egyszer egy héten vagy minden 10. napban növeljük meg táplálékfelvételünket 500, akár 1000 kcal-val is. Ez megakadályozza, hogy fejlődésünk megálljon.
- Legyünk kitartóak és türelmesek. Nagyon türelmesek.
Legnagyobb győzelem az önmagunk felett aratott győzelem!!!
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Testzsírarány
  2007-06-30 00:26:49, szombat
 
  A túl magas testzsírtartalom rontja a látványt, és az gészséget is veszélyeztetheti

A magas zsírszint különböző betegségeket idézhet elő, úgy mint szívbetegség, cukorbetegség, magas vérnyomás, stb. Bármilyen karcsúnak is látszik valaki a tükörben, láthatatlan zsírfeleslege különböző problémákat okozhat.
Mit mutat meg testünk zsírzsázaléka?
A testsúly nem megbízható mutatószáma az ember általános állapotának, közérzetének és energiaszintjének, mivel nem mutatja meg, hogy testsúlyunk izomtömegből vagy zsírból áll-e. Egy rendszeres sportoló ember súlyát nagyrészt izomzat teszi ki. Habár ennek az embernek nagyobb a testsúlya, mégis fittebb, mint valaki, aki diétázik, nem táplálkozik megfelelően, így testsúlya csupán izomtömegének csökkenése miatt lesz kevesebb. A kilók mennek lefelé, a test zsírszázaléka ebben az esetben mégis növekszik. Ez az ember kisebb testsúlyú, mégis nagyobb testének a zsírszázaléka.
Egy bizonyos mértékű zsírarány életfontosságú testünk mindennapi működéséhez. Kipárnázza a vázrendszert, védi belső szerveinket, segít a testhőmérséklet szabályozásában, vitaminokat tárol és segít a szervezet önellátásában, ha nem elegendő a tápanyagbevitel. Minden embernek szüksége van zsírra, hogy aktív és egészséges maradjon. Mégis sokan nem tudják, mennyi testük ideális zsírszázaléka.
Alapvető ok: Helytelen táplálkozás
Nagyon sok ok vezethet túlsúly kialakulásához. A legalapvetőbb ezek közül a helytelen táplálkozás. Sokak problémája az, hogy képesek leadni a súlyfelesleget, de nem tudják megtartani az elért alakjukat. Viszont nagyon sokan vannak azok is, akiknél egyszerűen el sem indul a fogyás.
Mi szokott történni, ha valaki elkezd egy “hagyományos" fogyókúrát? Elképzelhető, hogy eltelik az első egy-két hét, nem veszünk észre különösebb változást, és vége a fogyókúrának! Nincs kitartásunk! A fogyókúra sikerességét a mérlegünk által mutatott eredményre alapozzuk.
 
 
1 komment , kategória:  Egészségünk  
Enni, de mit?
  2007-06-30 00:24:32, szombat
 
  Étkezési tanácsok - vakációzóknak

Ha hosszabb útra indulunk autóval vagy busszal, érdemes ennivalót is magunkkal vinni, de fontos, hogy a romlandó ételeket, pl. szendvics, tej, tejtermék, hűtőtáskába tegyük, így az utazás alatt ezeket az élelmiszereket, ételeket is biztonságosan fogyaszthatjuk.
Nem árt az óvatosság!
Ha valaki külföldre utazik, természetes, hogy igyekszik minél több, a helyi nemzeti konyhára jellemző specialitást megkóstolni. Érdemes ügyelni arra, hogy az élelmiszereket, ételeket megbízható, tiszta, kulturált üzletekben, éttermekben vegyük, illetve fogyasszuk, így kisebb a kockázata, hogy a nyaralás hátralevő részét gyomorrontással vagy ételmérgezéssel, a szobában fekve töltsük. Természetesen a turistahelyeken általában nem kell ilyen esetekre számítanunk, de azért nem árt óvatosnak lenni. Ha utcai árusoknál vásárolunk, főleg a húsfélékkel ajánlatos vigyázni. Ha piacon vagy zöldségeseknél vásárolunk gyümölcsöt, zöldséget, azt fogyasztás előtt mindenképpen alaposan mossuk meg.
Más klíma, más ízek
Sokan úgy gondolják, hogy egy-egy egzotikus országba utazva nyugodtan ehetnek bárhol bármit, mivel a helyi emberek is ezen élnek. A különbség azonban az, hogy a helyi emberek ahhoz a klímához, azokhoz a táplálkozási szokásokhoz, ízekhez, fűszerekhez vannak szokva. Azért, hogy a számunkra különleges, speciális ételek elfogyasztása ne okozzon később kellemetlenségeket, lehetőleg igyekezzünk mértékkel enni, és nem egy nap alatt befalni a lehető legtöbb helyi specialitást - a túlevésből külföldön ugyanúgy gyomorproblémák származhatnak, mint idehaza.
Étkezés napközben
Törekedjünk arra is, hogy ne csökkentsük le a napi étkezések számát 3 alá. A reggeli és a vacsora fogyasztása általában jellemző a pihenni vágyó nyaralókra, azonban gyakori, hogy az ebéd teljesen kimarad. Ennek következtében természetes, hogy a vacsora kicsit bőségesebb lesz, mint kellene, és ezt követi a hasfájós, álmatlan éjszaka. Ennek elkerülése érdekében érdemes a napozás, fürdőzés, városlátogatás, kirándulás ideje alatt egy étkezést napközbenre is beiktatni.
A nyári nagy melegben, a vízparton senki nem kívánja a nehéz, többfogásos ebédet, de legalább friss gyümölcs, saláta vagy egy tányér hideg leves fogyasztását próbáljuk meg beiktatni a napirendünkbe. Ha egész napos kirándulást vagy városlátogatást tervezünk, érdemes a táskánkba tenni olyan élelmiszereket, amelyek nem romlandóak - így ha hirtelen törne ránk az éhségroham, csak a táskában kell egy kicsit kotorászni... Egy kis szelet csokoládéval, müzliszelettel, gyümölccsel csillapíthatjuk az éhséget addig, amíg alkalmunk nem nyílik egy kiadósabb étkezésre.
Napozzon a D-vitaminért!
D-vitaminhoz nemcsak a táplálékokkal jut a szervezet, mivel azt a napfény hatására a vitamin előanyagából, a szervezetben már meglévő 7-dehidro-koleszterinből is képes előállítani. Nyáron, napozás hatására, illetve a fiatalabbak szervezetében ez a szintézis fokozottabb. A kevésbé napsütéses helyeken gyakrabban alakulnak ki D-vitamin hiányos állapotok.
A D-vitaminnak szerepe van a kalcium és a foszfor felszívódásában, a csontképzésben. A napsugarak segítségével, illetve vegyes táplálkozással a D-vitamin szükséglet fedezhető. Az élelmiszerek közül jelentős D-vitamin forrás a halmájolaj, kaviár, lazac, máj, tojássárga, tej tejszín, illetve egyes sajtok (pl. az Ementáli és az ömlesztett sajtok).
Diéta a nyaralás alatt
Annak, aki valamilyen élelmiszer-allergia vagy egyéb betegség miatt (lisztérzékenység, cukorbetegség stb.) speciális diétára szorul, körültekintőnek kell lennie, hiszen ezek olyan állapotok, amelyek diétája 1-2 hétre sem függeszthető fel. Ha olyan helyen töltjük a szabadságot, ahol az étkezés is biztosított, érdemes még utazás előtt érdeklődni, hogy van-e lehetőség az adott betegségben szükséges diétás menü választására. Nehezebb a helyzet az éttermekben, ahol a nemzeti ételek nevéből nem biztos, hogy rögtön kiderül, mit tartalmaznak. Ilyenkor érdemes választás előtt a pincértől vagy a szakácstól érdeklődni, illetve olyan ételt választani, aminek összetevőit ismerjük.
Akit a nyelvismeret hiánya akadályozna a tudakozódásban, jobb, ha már itthon előre utánanéz, mit és hol érdemes/szabad ennie...
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Gyümölcsös tiramisu
  2007-06-29 00:54:50, péntek
 
  Hozzávalók:

3 db tojássárgája, 4 ek porcukor, 20 dkg mascarpone sajt, 2,5 dl kemény habbá vert tejszín, 1 cs babapiskóta. Gyümölcsszószhoz: 50 dkg vegyes bogyós gyümölcs (málna, ribizli, szeder, eper) fél citrom leve, 4 ek cukor.

Elkészítése:

A gyümölcskeveréket tegyük egy tálba, ízesítsük cukorral és citromlével. Kézi mixerrel pürésítsük jól össze, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek a mártásba. Egy másik keverő tálba tegyük a mascarpone sajtot, adjunk hozzá ízlés szerint cukrot, vaníliás cukrot valamint 3 tojássárgáját, majd keverjük jól össze, majd a kemény habbá felvert tejszínt, óvatosan keverjük a sajtos masszához. Babapiskótákat mártogassunk be a gyümölcsszószba, tegyük egy üvegtál aljára, majd egy réteg sajtkrémmel fedjük be. Utána ismét egy réteg gyümölcsszószba mártott babapiskóta kerül és a végén sajtkrémmel fedjük be. Ügyeljünk arra, hogy bemártáskor minél több szósz maradjon a babapiskóta felületén, mert úgy lesz nagyon finom. Tegyük hűtőbe legalább fél napra, hogy a piskóta megpuhuljon. Tálaláskor vágjuk kockákra, hintsük meg kakaóporral, és nyakon önthetjük a maradék szósszal, dekoráljuk gyümölcsszemekkel és friss mentaággal.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/35 oldal   Bejegyzések száma: 340 
2007.05 2007. Június 2007.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 340 db bejegyzés
e év: 3520 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 131
  • e Hét: 1382
  • e Hónap: 3475
  • e Év: 3475
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.