Regisztráció  Belépés
grimilda.blog.xfree.hu
Mindenki járja a maga lejtőjét csak az a fontos, hogy az a lejtő felfelé vezessen. Fehér Piroska
1963.01.17
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Tabletta beadása macskának
  2007-09-27 17:32:36, csütörtök
 
 
1. Vedd fel a cicát és fektesd a bal karodra, mintha kisbabát dajkálnál. A jobb mutató- és hüvelykujjaddal gyengéden nyomd meg kétoldalt a cica pofiját, és amikor kinyitja a száját, a tenyeredben lévő tablettát dobd a szájába. Hagyd, hogy a cica becsukja a száját és nyeljen.

2. Vedd fel a tablettát a padlóról és a cicát a heverő mögül. Fektesd a cicát a bal karodra és ismételd meg a műveletet.

3. Dobd el az átázott tablettát és hozd vissza a cicát a hálószobából.

4. Nyomj ki másik tablettát a fóliából, a bal karodban tartott cica első mancsait bal kézzel fogd szorosan. Feszítsd szét a száját és jobb mutatóujjaddal lökd le a tablettát a torkán. Fogd be a száját és számolj tízig.

5. Vedd ki az akváriumból a tablettát és a gardróbból a cicát. Hívd be a párodat a kertből.

6. Térdelj le a padlóra, a cicát tartsd szorosan a térded között és fogd le a mancsait. Ne törődj a morgással. A párod fogja meg szorosan egyik kezével a cica fejét, a másik kezében levő vonalzót tegye a szájába és csúsztassa le rajta a tablettát majd masszírozza a cica torkát.

7. Szedd le a cicát a függönyrúdról és vegyél elő másik tablettát. Ne feledd, hogy új vonalzót és függönyt kell venned. Szedd össze az eltört nippet, később majd megragasztod.

8. Bugyoláld be a cicát egy nagy törülközőbe, a párod feküdjön rá, hogy csak a cica feje lógjon ki a hóna alól. Tedd a tablettát egy szívószál végébe, egy ceruzával feszítsd szét a cica száját és fújj bele a szívószálba.

9. Ellenőrizd a gyógyszer ismertetőjét, nem káros-e emberekre és igyál egy pohár vizet, hogy elvegye az izét. Ragaszd be párod alkarján a sebeket és a vért hideg vízzel és szappannal mosd ki a szőnyegből.

10. Hozd be a cicát a szomszéd udvarából. Vegyél elő másik tablettát. Tedd a cicát a szekrénybe és csukd be az ajtót úgy, hogy csak a feje lógjon ki. Kanállal feszítsd szét a száját, és gumiszalaggal lődd be a torkába a tablettát.

11. Hozd be a garázsból a csavarhúzót és tedd vissza a szekrény pántjait. Tégy hideg vizes borogatást az arcodra és ellenőrizd, nem járt-e le a tetanuszoltásod. Dobd el az elrongyolt pólódat és vegyél fel másikat.

12. Hívd fel a tűzoltókat, hogy vegyék le a macskát az útszéli fáról. Kérj bocsánatot a szomszédodtól, aki belerohant a kerítésébe, hogy ne üsse el a macskádat. Vedd elő az utolsó tablettát.

13. A macska első és hátsó lábait drótozd össze és erősítsd az ebédlőasztal lábához. Vegyél fel kertészkesztyűt és feszítsd szét a macska száját egy feszítővassal. Nyomd a szájába a tablettát és önts utána egy liter vizet, hogy lemossa.

14. Kérd meg párodat, hogy vigyen el az ügyeletre, ülj nyugodtan, amíg az orvos összevarrja a sebeket az ujjaidon, az alkarodon és eltávolítja a tablettadarabkákat a jobb szemedből. Hazafelé álljatok meg a bútorboltnál és rendeljétek meg az új asztalt.

15. Hívd fel az állatorvost és beszéld rád, hogy jöjjön ki hozzátok.

16. Nézd végig, ahogy az állatorvos karjába veszi a cicát, a másik kezével beadja a tablettát, és azt mondja: "Na ugye, milyen egyszerű ez?"
 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Sör
  2007-09-27 17:27:51, csütörtök
 
  Csak hogy letudjam a kötelező történelmi vonulatot: persze a sört már az egyiptomiak is ismerték, hát hogyisne találták volna meg a fáraók sírhelyeiben. Volt istenük is, nevezetesen Ré, aki megmentette az emberiséget a sör segítségével (arról nem szól a fáma, hogyan művelt efféléket). Tévedtek, ha azt hiszitek, hogy Hammurápi nem vésette törvénykönyvébe a sörkészítés szabályait, mert igenis vésette, ennyire gondos volt.

A sör igazi európai találmány, a középkorban Flandriában és Britanniában alapozták meg a sörfőzés tudományát. 1516 fontos dátum a sörivók számára; a reklámokból jól ismert bajor tisztasági törvény ekkor lépett érvénybe. Azok a sörök, amelyeken feltüntetik a bűvös mondatot, kizárólag malátából, komlóból, sörélesztőből és vízből készülnek. Nem kötelező érvényű szabályozás, pótanyagok is kerülhetnek azokba a sörökbe, amelyeket nem a bajor tisztasági törvény imázsával akarnak eladni. Ilyen pótanyag a kukorica, a rizs, az árpa és az izocukor.

Nem ám akármilyen árpa: sörárpa!

A sörgyártás alapanyagául szolgáló árpa speciális sörárpa, más néven tavaszi árpa. Az árpák e típusa mérsékelten meleg és csapadékos éghajlatot igényel. Két fő jellemzője, hogy tavasszal vetik, és egész élete alatt meglehetősen igényes növény. De ugorjunk az árpa-betakarítás utáni időszakra. Van tehát egy rakás árpaszem, amelyet először megtisztítanak, majd egy tölcsérszerű zárt edénybe töltenek, vízzel együtt. Ebben addig áztatják a szemeket, amíg 50%-ra nő a víztartalmuk; közben többször cserélik a vizet. A nedves árpamagok elkezdenek kicsírázni, amelyet akkor állítanak le, amikor a gyökérkezdemény (gyökércsíra) hossza a magszem hosszát kicsit meghaladja. Az árpának ezt az állapotát nevezik zöld malátának: akkor már sok enzim működésbe lép, hogy lebontsa a magban lévő keményítőt és más tápanyagot, amely a növény későbbi növekedéséhez lenne szükséges. Romlandósága miatt aszalóba kerül a maláta, ahol több lépésben elpárologtatják a benne felgyűlt vizet.

Maláta-aszalás

A sörök sokszínűsége részben ezen az aszalási fázison múlik. A pilseni malátát alacsony hőmérsékleten, 66-88 °C-on szárítják, így világos marad. Az aranyszínű bécsi malátát 80-100 °C-on aszalják, míg a sötét bajor maláta 95-112 fokos szárításon esik át. Az aszalt csírát ezután letörik a magról és különválasztják, majd megőrlik. A sötétszínű, krémes habbal rendelkező barna sörök jellegzetes színüket és ízüket az őrlés elé beiktatott 120-130 fokon történő pörköléstől kapják.

Sugar free

Van már őrölt malátánk, jöhet hozzá a langyos víz és a cefréző kád. Több módszer is létezik a cefre felmelegítésére - lehet az egészet egyszerre vagy csak részletekben fűteni - a lényeg, hogy a vizes malátának el kell érnie a 70 fokot. Ezután addig kutyulják-keverik, amíg minden keményítő elbomlik benne. A jódpróba talán még ismerős a középiskolából: ennek segítségével mutatják ki, hogy nincs már keményítő a cefrében (a keményítő a jód hatására masszív kék színűvé válik). Duplafenekű kádba szűrik, melyben a törköly szolgál szűrőként.

Komlós fázis

A leszűrt cucc a forraló üstbe kerül, ahol komló nővirágzatát keverik hozzá (Humulus lupulus, csak a rend kedvéért, az édenkert.hu mégiscsak a növényimádók portálja!). A zöld tobozkák pikkelyleveleinek tövében mirigyek találhatók, tömve illóolajakkal, gyantával és csersavval. Az illóolaj adja a sör magával ragadó ízét és illatát, a gyanta pedig baktériumölő, ezért megakadályozza, hogy káros - tejsavas - erjedés induljon be. A komlóval dúsított keveréket a készülő sör típusától függően hosszabb vagy rövidebb ideig forralják. Így kicsapódnak az italból a felesleges romlandó fehérjék és egyben sterillé válik az elegy.

Még mindig nem sör...

A forralás után gyors hűtés akadályozza meg az idejekorán beinduló erjedést. Kevergetés segítségével levegővel telítik a "mégnemsört", hogy a belekerülő élesztők meg ne fulladjanak. Az erjesztés hőfokában van az első különbség a sörök két típusa között. Az alsóerjesztésű sörök 5-9 °C-on, míg a felsőerjesztésű sörök 10-25 °C-on erjednek. Ennek beindításához sörélesztő pépet adnak a komlós löttyhöz. De én ezek alapján még nem kívánnám meg a sört...

Utóerjesztés

4-6 nap múlva a folyamatosan képződő hab megbarnul, a sörlé besűrűsödik. A 10-14. napon az élesztő leülepszik az üst aljára. Az üledék főként elhalt élesztősejtekből áll. Az üst üledékének felső része még élő élesztőket tartalmaz, ezt a gondos és takarékos sörkészítő mesterek újrahasznosítják a következő üstnyi sörhöz. Az utóerjesztést nulla fok körül, tartályokban végzik; a tartályok helyett régen szurokkal kikent hordókat használtak. Ászokolásnak is hívják ezt a 2-5 hónapig tartó folyamatot, amelynek során a nemes folyadék letisztul és szén-dioxiddal telítődik. Sajtolják, pasztörizálják és kész a sör. Kevés cukor maradhat benne az erjesztés után is, a többi cukorból azonban 2,5-5% -nyi alkohol képződik.

Ale [ejtsd: él] sörök

A felső erjesztésű sörökben az élesztők a sörlé tetején úszkálnak; ezek igazán a történelmi sörök! Rövidebb erjesztési idő után az ale sörökben gyümölcsös és kevésbé kesernyés íz alakul ki. Akkor a legfinomabbak, ha nem hűtjük túl őket: 10-15 foknál lejjebb ne menjünk. Az ale-ek változatos ízűek, világossárgától egészen fénylő vörösig és feketéig minden színárnyalatban léteznek. Alkoholtartalmuk 4-7%. A bitter ale sörök szárazak, kesernyésebbek, a brown ale változat sötétebb, mint az egészen világos pale ale. Édes ízű ale a cream, a whiskey ízét idézi a Scotch ale, az Irish red ale pedig különleges rubinvörös színnel csábítja a sörimádókat.

Guinness, a sörök királya

Szintén felső erjesztésűek a stout sörök, amelyek inkább édeskések és testesek. Többnyire sötét színűek. A leghíresebb stout a Guinness, különlegesen krémes habja a világon mindenhol népszerűvé tette. Még dobozos változata is egyedi, amelyben egy műanyag, nitrogéngáz-keveréket tartalmazó golyóbis gondoskodik arról, hogy az élmény a csapolt Guinness-hez hasonló legyen. A porter csokira emlékeztet színében és ízében is, míg a német alt sörök fanyarok, bronzszínűek.

A pilseni

Az alsó erjesztésű sörök csak a XIX. században terjedtek el. Ezekben az élesztő a sörlé aljára süllyed, az erjesztés pedig alacsony hőfokon történik (6-8°C). A fejtés után pasztörizálják őket. Ebbe a csoportba tartoznak a lagerek [ejtsd hanyagul lágernek], amelyek árpa alapú, kellemesen kesernyés ízű, sárga színű sörök. 4-6 fokon érdemes fogyasztani őket. Csehorszgában, Pilsenben készülnek a pils sörök, amelyek magas komlótartalmuk miatt nagyon aromásak, komlós utóízűek. Habjukat tartósan élvezhetjük, 4-5%-os alkoholtartalmuk átlagosnak mondható.

Bock-bock

A bock sörök Alsó-Szászországból származnak, ma már szinte kizárólag Münchenben gyártják őket. Alapjuk a müncheni maláta, amely egyharmad rész árpát tartalmaz, és a pörkölt szemek teszik különlegessé. A bock sörök a fehértől a sötétig minden árnyalatban előfordulnak és nagyon magas alkoholtartalommal (6-8%) rendelkeznek. Nem kesernyések, mivel nagyon kevés komlót használnak a főzéshez. Az "eisbock" ennek is egy speciális típusa; a legenda szerint egy sörfőző inas kint felejtett egy hordó sört, az megfagyott, a mestere pedig bosszúból megitatta vele a jégtömb közepén maradt, meg nem fagyott italt. Az inas jól berúgott tőle. Így alakult ki az eisbock: a sörben lévő víz egy részét lefagyasztják az erjesztéskor.

Citromkarikával

A búzasörök előállítása során keverik az alsó és felső erjesztés módszereit. Eredetileg felsőerjesztésűek voltak, de a hatékonyság érdekében alsóerjedésű élesztőket is tesznek is hozzájuk. Sőt, a jó búzasörhöz némi tejsavas erjedés is kell. A búzasörök ma már nem csak búzamalátából készülnek, de a szabályok szerint legalább 50% búzamalátát kell tartalmazniuk. Fanyar, száraz ízeket képviselnek (szeretjük), szűrt és szűretlen (Hefe Weizen és Kristal Wiezen) változatai is ismertek és kedveltek. A búzasör ivásának különleges szabályai vannak: lassan kell kiönteni a méretes (általában karcsú és magas) pohárba, mivel magasabb a túlnyomás bennük, mint az árpasörökben. 10-12 fokosan érdemes inni, hogy igazán fincsi legyen. Az északi németek málnaszörppel hígítják, a délnémetek citromkarikákkal ízesítik.

Iszol vagy vezetsz?

A sörnek megvannak a maga jótékony hatásai, például rengeteg B-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Vesetisztító hatása miatt urológiai problémák enyhítésére is alkalmas. De ahogy minden alkohol, nagy mennyiségben ez a csodás habbal koronázott nedű is ártalmas a májra, a vesékre és az érrendszerre. Vezetni pedig szigorúan tilos utána. Erre valók az alkoholmentes sörök és az ananászlé. Kssszz...

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szüretelőknek
  2007-09-27 17:23:25, csütörtök
 
 
Szüreti szabályok

1. Sose kezdjük borivással a napot. A reggeli bor megfekszi a gyomrot, rátelepszik a mozgásközpontunkra, azonkívül kettőslátás is kialakulhat.Tapasztalt szüretelő törkölypálinkával indítja a reggelt féldecis kiszerelésben, ennek kiváló az értágító hatása, meg a muslincák sem jönnek ránk annyira, mint bor esetében.

2. Lehetőség szerint keveset tartózkodjunk napon. A szeptemberi-októberi napsütésnek még ereje van, könnyen okozhat szédülést, kóválygást, egyensúlyi zavarokat. Ha tehetjük, vonuljunk a pince hűvösébe, a megfáradt, kitikkadt szervezet itt tud igazán akkumulálódni.

3. Ernyőt, botot sose vigyünk magunkkal a pincébe, ez tudniillik a lépcsőn való lezuhanásunkban akadályozhatja a biztos talajfogást, plusz a poharakat is leverhetjük vele, ami újabb bajforrás lehet (vágásos sérülések stb.).

4. A lopót mindig egy kézzel fogjuk, így szabad kezünkkel megtámaszthatjuk szüretelő társunkat.

5. Sose vedeljük a bort, csak hörpöljük, kortyolgassuk. A vedelő borivó unesztétikus, beárnyékolja az egész szüretet, azonkívül a saját kezére is rá szokott lépni.

6. Ne kívánd meg felebarátod borát, ott a tiéd!

7. Óránként, kétóránként jöjjünk fel a pincéből, nézzük meg, hol tart a szüret, mire jutottak az asszonyok és a gyerekek. Ha a tőkék között szemlélődünk, kapaszkodjunk erősen a karókba, lábunkat próbáljuk meg ciklikusan egymás elé rakni.

8. Az éneklés (Részeg vagyok, rózsám...), a szavalás (Ej, döntsd a tőkét...) jótékonyan hat a tüdőre, szívre, növeli az együvé tartozás érzését, sőt még a seregélyek is elmenekülnek a környékről.

9. A házassági ígéretekkel csínján kell bánni, ez másnap rossz közérzetet okozhat.

10. Szüreti összeszólalkozásoknál bicskát, hordódongát nem illik használni, kínáljuk meg óborral az ellenfelet, az majd leteríti.

11. Ha beszédünkben már túlságosan sok a mássalhangzó, taglejtésekkel is kifejezhetjük magunkat. Ennél kifejezőbb, ha csak ülünk a sarokban támasztva a falat.

12. Pincelépcsőre ne feküdjünk le aludni, mert áteshetnek rajtunk poharastól, lopóstól.

13. Reggel ne ijedjünk meg a táskás szemű, piros orrú embertől a tükörben. Megvan szegénynek a maga baja... 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pókok
  2007-09-22 03:05:35, szombat
 
  Hollywoodban is megirigyelnék azt a két futballpálya méretű pókhálóval fedett fészket, amelyet Texasban találtak. Tudósítónk nem járt a helyszínen - és nem is engednénk!

A helyszín: Lake Tawakoni State Park, Texas, USA. Egyenruhás parkőr sétál a szűk, tölgyfák által övezett ösvényen. Hirtelen elsápad, arcára rémület ül ki. A kamera lassan fordul és megmutatja a nő szeme elé táruló látványt. A fák ágait, leveleit és törzsét, de még a földet is vastag hófehér bevonat lepi el, ameddig a szem ellát. Pókháló mindenhol! Pfff... a pókfóbiások rémálma. Sűrű, nyálkás, fehér pókfonál lepi be a tájat, és telis tele van pókokkal.

Igazi rémálom

A leborzasztóbb, hogy ez nem egy film vagy álom rekonstrukciója, hanem a valóság. Alig egy hete találták meg ezt az óriási pókfészket, amely 150 méteres sávban borítja a fákat, a bokrokat és a földet. Azonnal kivonultak a tudósok, hogy megszakértsék a hatalmas pókszállást. A kérdés leginkább az volt, hogy hogyan képes egy pók vagy pókcsalád ekkora mennyiségű pókfonalat szőni.

A pókselyem tudománya

A pókselyem mindig izgatta a tudományt; az, hogy a pók hálót sző, pont olyan ősi tulajdonság, mint az, hogy a madár repül. A pókselyem szilárdságára azonban nehéz magyarázatot találni. Állítólag nagyobb szakítószilárdsága van, mint az acélnak. Egy városi legenda szerint a ceruzavastagságú pókfonál egy hatalmas repülőgépet is képes levadászni. A pókselyem fehérjeszálakból épül fel, amelyek szorosan egymás mellett helyezkednek el. A pók potrohán lévő mirigyek választják ki ezt a speciális szálat, sőt, a nyolclábúaknak külön mirigye van a különböző célra font háló elkészítésére. Más selymet használnak vadászathoz, mást az áldozat tartósítására és megint mást a peték becsomagolásához. Egyes fajoknál a fiúpók a spermát is hálóba bugyolálva nyújtja át a leendő pókanyának.

Szociopókok

Hogyan tudtak ezek a picurka állatok (azért a texasi pókicák nem annyira csöppek) ekkora mennyiségű selymet felhalmozni? A választ a kutatók néhány perc vizsgálódás után kibökték: ezt nem egyetlen faj egyetlen családja, hanem több mint 10 pókfaj sok-sok családtagja szőtte-fonta a fák köré. Ez úttörő megállapítás a póktudományban, idáig ugyanis azt gondolták a pókkutatók, hogy vizsgálati alanyaik nem élnek túl pezsgő társadalmi életet. Az idei év csapadékos és nem túl meleg nyara miatt elszaporodtak a pókok az Államokban, és a szűkös életfeltételek vezethették a pókokat az összefogás felé.

Látványnak sem utolsó

A park látogatottsága az egekbe szökött, mindenki kíváncsi a félelmetes póközönre. A hófehér takaró mára egészen szürkévé vált, ahogy a különböző rovarok csapdába esnek és belepik a selymet. A kutatók szerint még pár hétig lesz ilyen látványos a fészek, aztán lekopik a fákról, ahogy jön az ősz és a pókok elvonulnak téli álomra.

Nézz körül te is a pókfóbiások rémkertjében!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2007.08 2007. Szeptember 2007.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 11 db bejegyzés
Összes: 1006 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 11
  • e Hét: 814
  • e Hónap: 2742
  • e Év: 53215
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.