Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Wass Albert: Te és az Isten
  2008-01-08 08:05:30, kedd
 
  Wass Albert: Te és az Isten

Gondoltál-e már arra, hogy milyen csodálatos a világ?
Mennyire egész és mennyire tökéletes minden, amit nem az ember alkotott?
Nézz meg egy virágot! A legegyszerűbbet: nézz meg egy hóvirágot!
Honnan tudja meg bent a föld alatt, hogy odakint már elment a hó s az ágak könnyező rügyein cinkék hintáznak a napsütésben? Nincs telefonja, rádiója sincsen, mégis értesül arról, hogy mennyire haladt a világ a tavasszal. Hideg föld öleli még a gyökeret, de már megindulnak benne az élet nedvei és moccan a csíra. Felüti kis zöld fejét a nyirkos falevelek alól. Kinő a szár, utána futnak a levelek. Zöldek. A föld nedvei összetalálkoznak a napsugárral és zöldre festik a hajszálereket. Aztán kinyílik a szár, kifeslik a bimbó, előkacag a virág. Kacag. Szinte hallani lehet.

Nézd meg jól, milyen szép! Milyen szép és milyen tökéletes. Ember-művész nem alkotott még hozzá foghatót, csak másolt. Egy láthatatlan nagy művész keze dolgozik körülötted.
Néztél vízcseppet mikroszkóp alatt? Mennyi ezer élet nyüzsög benne. Egy egész világ. Minden vízcsepp egy világ. Minden világ egy vízcsepp. Önmagáért való zárt egész. A Te szemedben céltalan, mert nem vagy művész. Művész csak egy van ezen a világon, egyetlenegy, aki alkot. Napról-napra, percről-percre, mindig újat és mindig ugyanazt.

Nézd a fát! Nézd a hegyet! Nézd meg a folyót vagy a tengert! És gondold el, hány milliárd vízcsepp van benne, hány milliárd vízcseppbe zárt világ! És aztán gondolj a csillagokra! Azokra, amiket ismersz, és azokra, amiket nem ismerhetsz. Tiszta éjszakákon nézz föl az égboltra: olyan éppen, mint a vízcsepp a mikroszkóp alatt. Minden csillag egy élő valami és köztük a Tied, a Föld, talán a legkisebb. Gondold csak el, hány milliárd vízcsepp lehet még ezen az egyen kívül, amit ismersz.

És akkor gondolj szánalommal azokra, akik el akarják hitetni Veled, hogy nincs Isten.
Nincs, mert ez, vagy amaz így történt. Mert romokban fekszik a házad. Mert meghaltak sokan, akiket szerettél. Mert kevés a kenyér. Mert sok a nyomorúság. A világban, mondod, nincsen igazság. És a Te világodat érted alatta. A Te külön világodat, ezt az aszfaltos, vízvezetékes, órabéres és gyárkéményes világot. A nyakkendős, nyúlszőrkalapos, szénhiánnyal küzdő, műhelyszagú és paragrafusok közé zsúfolt világot. És elfelejted, hogy ezt a világot Te csináltad magadnak. Te és a többi emberek, és így egyedül ti vagytok felelősek mindazért, ami benne történik.

Istennek semmi köze a házakhoz és az órabérekhez, az általad feltalált bombákhoz és drótsövényekhez, semmi köze ahhoz, hogy kapsz-e nyugdíjat vagy sem és hogy meg tudsz-e élni abból a fizetésből, amit a többi emberek adnak Neked az önként magadra vállalt munkáért. Isten bele sem néz a számlakönyveidbe, nem törődik a gépeiddel és talán azt sem tudja, hogy létezik az egyik vízcsepp milliomodik porszemén egy úgynevezett társadalmi rendszer, amit mesterségesen fölépítettél magadnak és amivel most nem vagy megelégedve. Ő a csillagrendszerekkel és az ibolyák gyökerével törődik csupán.

Isten művész, aki megalkotta a világok milliárdjait és pillanatról pillanatra újakat alkot. Amit Ő alkotott, azért vállalja a felelősséget. Ott minden az Ő elgondolása szerint történik, tiszta és művészi törvények alapján. Ott nincsenek meglepetések és váratlan fordulatok. Nincs győzelme a gonosznak, mert nincs gonosz. Ezt a fogalmat az ember alkotta és emelte földöntúli alapzatra, hogy megbocsáthasson magának, ha ostobaságokat cselekszik. A sas nem gonosz, amikor lecsap a galambra. Fiainak viszi, hogy élhessenek. Művészi rendező keze igazította így a szerepeket, hogy ne szaporodhassanak el a galambok s ne egyék el az egerek elől a gabonát.

Az ember alkotott magának egy külön világot, a vízcseppen belül. Kiugrott a nagy együttesből, kivonta magát a művészi rendező keze alól, ácsolt magának külön színpadot, pingált magának külön díszleteket s maga osztja ki magának a szerepeket benne. Hát ne jajgasson, ha rosszul sikerül az előadás. Ha a kontár módon ácsolt kulisszák olykor rászakadnak és rozsdás szögekbe veri a fejét. Maga tette oda a szögeket.

Ha rosszul mennek tehát a dolgaid, ne csodálkozz. És főleg ne igyekezz Istenre hárítani a ballépések felelősségét. Szabad kezet kértél, s Ő, amennyire lehetett, szabad kezet adott. A lerombolt házakért, a drágaságért, a feketepiacért, a szénhiányért s azért, hogy pénz nélkül maradtál és vakarod a fejed: Ő igazán nem tehet. Talán nem is tud ezekről. Nem kíváncsi, hogy az Ő rendjén kívül, a sok milliárd vízcsepp közül az egyikben egy izgága kis moszatocska a maga önteltségéből mire végezte. Neki a hóvirágokra van gondja, meg a madarakra. A csillagokra és a fákra. Meg arra, hogy szüless és meghalj. És hogy a gyomrod - feltéve, ha mértéktelenségedben el nem rontottad - megeméssze az ételt, amit adsz neki. Nem felelős, ha szíved idő előtt megunja pumpálni a véredet, mert hanyagul és könnyelműen elrontottad felesleges izgalmakkal, amiket a magad bosszantására sikerrel kiagyaltál.
Egyáltalában: az Istennek hagyj békét saját világoddal kapcsolatban. Nem várhatod, hogy Ő menjen oda hozzád, ha magad voltál az, aki fölényes emberi elmédre hivatkozva hátat fordítottál Neki. Te kell fölkeressed Őt, ha vissza akarsz Hozzá térni. Könnyen megleled, ha igaz és tiszta benned a szándék. Ha nem sértett hiúságodat és csalódott önzésedet akarod Neki elpanaszolni, hanem egyszerűen csak látni akarod Őt s megnyugodni abban, hogy van.

Ott leled mindég, a műhelyében. A vízcseppben, amit számodra alkotott. Csak nyisd ki a szemedet jól.
Megtalálod a fűszálban, amikor éppen nő. A virágban, mikor a szirmait bontja. A pillangóban, ahogy szárnyra kél. Ott dolgozik. És ha elég tisztán és elég egyszerűen állasz meg előtte, levetve minden magadra aggatott bohóc-cicomát, amit társadalompolitikának, tudománynak vagy előítéletnek nevezel: akkor talán reád is néz. Talán még reád is mosolyog.
Mélységesmély, szelíd művész-szemével végigsimogat és azt mondja:
- Bizony látom, rossz bőrben vagy fiam. Ideje volt, hogy visszatérj közénk.
 
 
0 komment , kategória:  IRODALOM/PRÓZA  
Diafilm: Erdély
  2008-01-08 08:01:17, kedd
 
  Diafilm: ErdélyLinkLink
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Wass Albertről
  2008-01-08 07:56:55, kedd
 
  Hatvaniak a Nemzetért Wass Albertről


Link 
 
0 komment , kategória:  IRODALOM/PRÓZA  
Zas Lorant: Erdély
  2008-01-08 07:52:56, kedd
 
  ERDÉLY

(Wass Albertnek)

Választott az, akinek hegyei vannak,
akinek csillag-indájú égboltot
adott az Úr, hogy alatta őrizze a
csendet, patakok ficánkolását, és
mezőin a béke delelő ezüstje
úszik, ha lábnyomát harmat-szántású
buckák ölelik virággá. Nincs fegyvere.
Nyilait, buzogányát a regék szálfákká
csutakolták, méneseinek csatákká
dübörgő nyihákolását kolomp-szóvá
szeliditette a szél, vetni és aratni
adatott alázatával konok, szép,
meleg-szemű gyermekeket hoz ma a
világra, altatgató, ébresztgető
énekeiben formálja a napot,
hogy örökkön áradjon a fény. Ez az
a nép, amelyről megfeledkezni látszik
az Isten, fellegeiből esőkkel
veri, verejtékében pácolja, hogy
inas, só-szitta tenyerében szárnya-
szegett madárként melegitse, ha nagyon
elfárad és ha nagyon nehéz gondjaiban
perelni sem merészel, csupán imádkozik.
Ilyenkor csikorognak a kopjafák,
az ereszaljak, ilyenkor zsoltáros
szavakban álmodnak hazát, hegyet,
nemesebbet és nagyobbat, kevesebb
kerülővel, utakkal, lankákkal, madár-
hanggal és fiókákkal teli, hogy akkor,
majd, abban a szép, tiszta tavaszban porban
fürdő csillag üt fémes jelet, olvasztani
dalt, csontokból ki ágat, fejfát-zúzó zajból
szikrázó szeget, táncot, fergetegben is
nyiló virágot, fényt, hogy ti ne felejthessetek.

Zas LórántGyimesi népdal :

Link

Külhoni Magyarok Világlapja Zas Lórant szerkesztésében:

Link 
 
0 komment , kategória:  IRODALOM/VERSEK  
100szál vörös rózsa Wass A.
  2008-01-08 07:43:40, kedd
 
  Száz szál vörös rózsa Wass Albert sírján (+képek)

Wass Albert 100. születésnapját ünnepeljük január 8-án, amelyre fiai így emlékeznek: Isten nagy ajándékot adott nekünk, a Czegei Wass családnak és magyar nemzetünknek Wass Albert személyében és munkásságában, akinek születésnapjára emlékezünk, s aki tíz éve az öröklét végtelenségébe lépett. Isten iránti hálaadással gondolunk rá, akit szerettünk, ma is szeretjük és tiszteljük: Papi mindig a szívünkben él, míg csak élünk. Irodalmi hagyatéka felbecsülhetetlen érték, mely egy szebb, jobb és nemesebb világról szól.

Wass Albert családja örömmel fogadta, hogy a világon mindenütt megemlékeznek Wass Albert életéről, küldetéséről, alkotásairól. ,,Sajnos, a fizikai távolságok és a hivatásbeli elfoglaltságok megakadályoznak abban, hogy a Czegei Wass családot képviselve részt vegyünk a januári és februári emlékező ünnepeken. A család nevében ellátogattunk az Astor Parki temetőbe és 100 szál piros rózsát helyeztünk el a sírra: fia Géza, unokái Albert és Dániel, menye Zsuzsa és nászasszonya Kutasi Margit - amint a képeken is látható" - írják a Wass-fiúk.

Wass Albert hamvai három helyre kerültek. Maradtak Floridában is, elég nagy huzavona után kerültek Marosvécsre a Kemény-kastély parkjába is és - fiának elmondása szerint - az Istenszéke ormán szórták szét a harmadik részt.

Az írófejedelem családja meleg szívvel üdvözölte, hogy a nemrég még hallgatás övezte írónak a '90-es évek eleje óta valóságos kultusza alakult ki otthon és Erdélyben egyaránt. Magyar sorskérdésekkel foglalkozó művei nem évültek el. Írásait sorra kiadják, könyvesboltok polcain és könyvtárakban egyaránt ott találjuk regényeit, sikere vitathatatlan. Szinte naponta hallani az írónak emléket állító szoboravatásról, névadó ünnepségekről, felolvasóestekről, versmondó versenyekről, pályázatokról, színházi előadásokról és filmvetítésekről.

,,Mi, az író öt fia örömmel figyeljük ezt a folyamatot, melyben magunk is - több mint tíz éve részt veszünk, amiben tudunk - Simó Józseffel, a Czegei Wass Alapítvány magyarországi képviselőjével és Bartha József lelkésszel, Erdélyben, valamint könyvkiadóinkkal, a Mentor és a Szabad Tér kiadóval. Értékeljük az irodalmárok előadásait és a történészek kutatómunkáját! Az előadói estek, az irodalmi értékelések és történelmi tanulmányok Wass Albert életéről, erdélyi és emigrációs szerepvállalásáról egy igen aktív, nemzete felemelkedését szolgáló, a maga irodalmi eszközeivel ezért küzdő, segíteni akaró ember képét rajzolják meg. Aki Wass Albertet olvas, az jobb magyar lesz, és ezzel együtt jobb ember is! Ugyanakkor a médiát figyelve látjuk, nem egyöntetű az író pozitív megítélése: otthon és Romániában egyaránt akadnak olyan politikai-közéleti erők, melyek elutasítják, népszerűségében veszélyt látnak és igyekeznek megakadályozni méltó elismerését" - nehezményezi Vid, Huba, Miklós, Géza és Endre.

Wass Albert fiai hálásan köszönik mindazon közösségek aktivitását, akik pozitívan hitet tesznek az író építő irodalmi és kulturális szerepe mellett. Köszönik a civil és egyházi szervezetek, városi intézmények, könyvtárak és iskolai közösségek vezetőinek és tagjainak, hogy kezdeményezik a nemzeti megemlékezést és köszönetet mondanak a mindazoknak, akik áldozatosan őrzik azt az örökséget, amelyet ránk hagyott, hogy az mélyen humánus értékrenddé álljon össze - egy jobb magyar jövendőért, 2008-banLink
 
 
0 komment , kategória:  IRODALOM/PRÓZA  
Wass A.:Egységes magyarság
  2008-01-08 07:33:52, kedd
 
  Wass Albert: Egységes magyarság (részlet)

Ahhoz, hogy szólhassunk valamit magunkról, s arról, ami bennünket összeköt, meg kell vizsgáljuk előbb becsületesen magyarságunk fogalmát, az egység jelentését és tisztáznunk kell az akadályokat, melyek előttünk állnak.

Mindenki önmagán keresztül méri le a fogalmakat. Számomra a magyarságom ezt jelenti: mint ember, vérség és lelki alkat szerint egy családhoz tartozom, s ezt a családot szeretem erényeivel és bűneivel együtt, s javáért munkálkodni életem értelme ezen a földön. Tehát ember vagyok s ezáltal magyar. Mennél jobban sikerül embernek lennem, annál igazabb, tisztább és termékenyebb lesz a magyarságom is.

Ha csak magyar volnék, s nem ember, olyan lenne ez, mintha gyalogosan vágnék neki a tengernek, hogy élelmet vigyek testvéreimnek a túlsó partra. Ostoba volnék, elfogult, egyoldalú és kártékony.

Emberségem az, mely a magyarsághoz, mint családomhoz való viszonyomat szabályozza. De szabályozza egyúttal magyarságom viszonyát a többi népek irányában is, ha nem is mentesen az önzéstől, de mindig törekedve az igazságra. Magyarságom a gyökér, mely hozzáköt a földhöz s nemzethez. Emberségem a korona, mely a fa törzsét egyenesen nőni tanítja, s mindig fölfele.

Hogy amellett a magyarságom helyhez kötött, abban nincsen semmi meglepő. Ha sehova-semvaló magyarnak tudnám magamat, akkor már gyökértelen lenne bennem a magyarság. Regionális a magyarságom, mint ahogy emberségem is az, midőn azt mondom, hogy magyar vagyok. Magyarország a hazám, de Erdély az otthonom, s ezt nem is akarom soha elfeledni.

MI AZ EGYSÉG? Ha mindannyian egyet akarunk. Ha mindannyian másképpen is akarjuk azt az egyet, már akkor is egység az. A különböző felfogás vitát virágzik, s a vita felismerések és tisztázások gyümölcsét érleli. Csak jóindulat kell hozzá és megértés egymás irányában. Tudni és megérteni azt, hogy az is jót akar, aki másképpen akarja a jót, mint én. Ehhez még az szükséges, hogy mindenki igazán jót akarjon. Itt érkeztem el az akadályokhoz, amiket elhallgatni nem szabad. Minden egységnek veszedelme a tagozódás. De nem csak az olyan tagozódás, mely nem közös gyökérből indul és nem közös irányba nő. Tudom, elnyomás alól szabadult népünket kétféle betegség veszedelme fenyegeti, mint behozatali cikk az anyaország felől: a politikai pártoskodás, s az osztályellentétek.

Minálunk, Erdélyben voltak eddig gazdák, iparosok, kereskedők, papok, tanítók, tanárok, munkások és tisztviselők.
Ezek együtt mind magyarok voltak. Ennyi volt közöttük a párt és az osztály. Legalábbis én így látom ezt.
Különböző foglalkozásokat űző magyarok voltunk, s bár apró érdekeink vékony ágacskái néha keresztezték is egymást, a vezérágak közös irányba nőttek, s ez az irány magyarságunk iránya volt. Igaz, hogy mind szegények voltunk, s a szegénység közelebb hozza egymáshoz az embereket. De talán szeret bennünket egy kicsit az Isten, s ezentúl sem fulladunk bele a tejfölbe. A bacilusok pedig csak a kövéreket szeretik.

Ezeknek az egységet megrontó betegségeknek a leküzdésében jut az írókra elsőrendű feladat. Ha külön utakon indulnak emberek közös kincset keresni, kiáltókat kell vigyenek magukkal, kik a sűrűségen át egymásnak kiáltják az eredményt, a felfedezett titkot, s ha kell, a veszedelmet. De aki egyszer kiáltónak szegődött, jól nézze meg, hogy mit tart a kezében, s a sárga agyagot aranynak ne kiáltsa.

És most, hogy idáig eljutottam, már felelhetek őszintén és becsületesen:

EGYSÉGES A MAGYARSÁG AKKOR, HA MINDEN MAGYAR EMBEREBBÉ LENNI IGYEKSZIK, HOGY EZÁLTAL MAGYARABBÁ VÁLJON.

OTTHONÁN KERESZTÜL SZOLGÁLJA HAZÁJÁT, S MINDEN AKADÁLYON KERESZTÜL IGAZ JÓ SZÁNDÉKKAL TÖREKSZIK A KÖZÖS CÉL FELÉ.

ÉS A CÉL UGYEBÁR EGYSZERŰ: HOGY BÉKESSÉGBEN, S IGAZSÁGBAN ÉLJÜNK MINDNYÁJAN EGY FEDÉL ALATT.

S KIKET EGYFORMÁN VER A ZIVATAR, EGYFORMÁN SÜSSÖN AZOKRA A NAP IS.

Nyugat, 1940 
 
0 komment , kategória:  IRODALOM/PRÓZA  
Hat Wass Albert paradoxon
  2008-01-08 07:30:03, kedd
 
  A fasiszta anyátokat! - hat Wass Albert paradoxon

Koltay Gábor filmjének bemutatója ismét az érdeklődés homlokterébe emelte Wass Albert életét és munkásságát. Szőcs Gézát kérte fel a Heti Válasz szerkesztősége, hogy az erdélyi író körüli vitákat értékelje.

1. Az író Wass Albert nemrég még a kutyát sem érdekelte.

(Műveit a kiadók nem adták ki - mert nem tartották üzletnek -, az olvasók nem olvasták, a kritikusok nem elemezték, nem értelmezték, nem idézték. A tiltott művek piacán, vagyis a fekete könyvkereskedelemben, sem Erdélyben, sem Magyarországon nem volt iránta kereslet, még annyira sem, mint mondjuk Márai vagy Nyirő vagy Bánffy Miklós iránt, vagy - mondjuk - a már-már megtűrtnek minősülő Herczeg Ferenc vagy Zilahy Lajos iránt. Mintha teljesen kiirtódott volna az emlékezetből, Baumgarten-díjastól, nyugatosságával, tízezres példányszámokban kiadott műveivel együtt. Csak az emigrációban tartották számon, főként az amerikaiban.

Amikor meglátogattam 1987 tavaszán, udvarát fű verte föl, házán szél fújt keresztül: képletesen is és valóságosan is.)

2. A közéleti Wass Albert egyáltalán nem az volt, akinek ma gondolják.

(Először is - és egyfelől - nyilvánvalóan nem volt háborús bűnös, és nem bizonyítható, hogy antiszemita lett volna. Utóbbi állítás mellett és ellen csak közvetett érvek hozhatóak fel. A "mi antiszemita grófunk", az "egyetlen szórakoztató fasiszta" stb. típusú szóképek fedezet nélküli sztereotípiák.

Ugyanakkor - és másfelől - Wass Albertet olyan politikai nézetek jellemezték, amelyek egyedülállóan anakronisztikusak voltak. A "Lobogónk: Wass Albert" híveinek eszébe nem jutna - vagy jutott volna - komolyan vehető politikai programnak gondolni, amit Wass Albert akart: Erdélyt vissza, mindent vissza, totális restitúciót, Magyarországhoz való visszacsatolást. Az itthon maradottak legradikálisabbjai is legfönnebb Erdély lakosságcserés kettéosztását tartották egy illuzórikus jövőben megoldhatónak, pl. Dobai Istvánék, de legtöbben a független Erdély ideáját dédelgették magukban. Wass Albert, aki úgy volt Trianon revíziójának híve, mintha észre sem vette volna, hogy közben eltelt egy fél évszázad, ma gyáva megalkuvónak bélyegezne bárkit, aki megelégszik az erdélyi magyar autonómia gondolatával. Az író környezetében olyanok is voltak, akik négyszemközt azt is bevallották, hogy még egy szovjeteknek átadott Erdélyt is kívánatosabb és szerencsésebb megoldásnak vélnek, mint hogy Romániánál maradjon. Nem csoda, hogy Wass Albert még az emigráción belül is, de ezt szűkítve, még az amerikai magyar emigráción belül is elszigetelt, kivénhedt dinoszaurusznak számított.)

3. A román nacionalisták tisztán látják, amit a magyarok nem.

(Vagyis a fentebb mondottakat. Azt, hogy Wass az egységes román nemzetállam konok és kompromisszumot nem ismerő ellensége, a Revíziós Liga egyetlen nagy formátumú szellemi örököse, aki a történelem kerekét Párizsig és Trianonig forgatná vissza, pontosabban az azt megelőző időkig.

Hogy ez a szemlélet a román propaganda számára magától értetődően "fasiszta" - mintha csak egy Kusturica-filmben volnánk, "a fasiszta anyátokat" -, az mindenki számára világos. Ami nem világos: miért kellene a magyar olvasónak és a magyar kritikusnak átvennie és magáévá tennie a román nacionalista propaganda szólamait, miért kellene lefasisztáznia és háborúsbűnösöznie egy magyar írót, aki kétségtelen esztétikai értékeket hozott létre, miért kellene szégyellnie magát, amiért szereti Wass egyik-másik művét. Az összeset egyébként senki nem tartja azonos értékűnek, mármint a többtucatnyi regényt.)

4. A román Ábelt a rengetegben Wass Albert írta meg.

(Képzeljük el egy pillanatra, hogy az Ábel a rengetegben szerzője nem Tamási Áron, hanem Mihail Sadoveanu. Vajon hogyan sikerülne feldolgoznunk ezt a tényt?

Az erdélyi román hegylakók életéről valaha írt leglíraibb, legszebb, szeretettel leginkább teli regény A funtineli boszorkány. Hogy ezt a tényt hogyan egyeztetik össze a románfaló-háborús bűnös-fasiszta magyar gróf fantomképével, ez már az ő dolguk - vélekedhetnénk, de a valóság ennél egyszerűbb: sehogyan. Kísérletet sem tesznek rá. "És minek is, ha a szomszédból visszaköszön a tőlünk odaimportált megbélyegzés. Miért is olvasnók egy olyan gróf műveit, akit maguk a magyarok is fasisztának tartanak. Mellesleg, aki fasiszta, az antiszemita is.

Hogy tetszik mondani? Hogy ezt a jelzőt mitőlünk hallották? De hát maguk magyarok csak nem lehetnek olyan - hogyan is mondják a pszichológusok? - kívülről vezéreltek, hogy ezt csak úgy elhitték nekünk? Mindenfajta bizonyíték nélkül?! Analízis nélkül?!

Nem mondják komolyan. Mert vegyük csak ezt a funtineli boszorkányt. Szép könyv? Szép könyv. No de megerősítik-e ezt "a magyarok "? A kritika, az irodalomtörténet, a magyar monográfusok, kánongyártók...?"

Tény - s ezt már e sorok írója véli így -, hogy A funtineli boszorkány éppúgy kívül maradt az esztétikai idő sodrán, mint a politikus Wass a történelmi időén. Olyan ez a könyv, mintha Jókai óta semmi nem történt volna a magyar prózában [más irodalmakról nem is beszélve]. Anakronisztikus vagy sem, késő romantikus vagy sem, de kétségtelenül felemelő és hatásos, és ebből az sem von le, hogy egyéb műveiben távolról sem ezzel az empátiával ír a románokról.

De nem csak a boszorkánykönyv magával ragadó: a szó legjobb értelmében hatásos fiatalkori remekműve, a Farkasverem is.

Wass két-három regénye maradandó érték. Ezt akkor is leírom [de nincs nekem úgyis elég bajom?], ha erre egyaránt felhördülnek azok is, akik szerint egyetlen jó művet sem írt, meg azok is, akik szerint legalább negyven örökbecsű, kikezdhetetlen, klasszikus alkotást.

Sajnos, szerzőnkről [sem] rendelkezünk elméletileg megalapozott ítéletekkel. Hogy Márai mekkora nagy író, éppúgy másoktól hallottuk, mint azt is, hogy Wass mekkora nagy fasiszta.)

5. Wass Albert román királyi testőrtiszt (is) volt.

(Bármilyen regényes előadásban foglalkozik is életének ezzel az epizódjával az író, bármennyire igyekszünk pozitív történelmi precedenseket találni, pl. Mária Terézia magyar testőreire gondolva, az azért mégiscsak furcsa, hogy Trianon után néhány évvel egy ifjú magyar arisztokrata önkéntesként beálljon a román hadsereg elitgárdájába. Igaz, nem sokkal azelőtt komolyan szóba került az a gondolat, éppen Bánffy volt az egyik bábája, hogy Magyarország, Erdély és Románia alkosson egy hármas monarchiát, Hohenzollern-Sigmaringen, tehát román királyi jogar alatt. A terv azon bukott meg, hogy a románok Erdélyt nem voltak hajlandóak önálló országnak tekinteni, csak Románia részének, s így a monarchia sem hármas, csak kettős lehetett volna. Ebbe meg a magyarok nem mentek bele.

Talán ezt a gárdakalandot nem bocsátották meg és nem bocsátják meg neki a mai napig a románok. Nem azt, hogy belépett a királyné testőrei közé. Hanem hogy kilépett és azzá lett, akivé, foltot ejtve ezzel utólag az elitalakulat becsületén.

De mit tett volna Wass Albert, ha éppen akkoriban kitör egy magyar-román háború?)

6. Szülőföld, Floridában.

(Wass Albertben legtöbb híve az otthonmaradás ethoszát, a "maradó kő" szimbólumát, Reményik "ahogy lehet" imperatívuszának letéteményesét és hordozóját tiszteli. Mit tiszteli: isteníti. A paradox ebben az, hogy többet élt emigrációban, mint sem. Az viszont kétségtelenül a szülőföldjükről elűzöttek mártírglóriáját kölcsönözte neki, hogy a Horn-kormány idején addigaddig maszatoltak meg vakaróztak az író állampolgársági kérelmén, hogy mire megadták, a mély depresszióba [nem csak emiatt] süllyedt író már inkább az öngyilkosságot választotta.)


Link 
 
0 komment , kategória:  IRODALOM/PRÓZA  
Ma 100 éve született Wass A.
  2008-01-08 07:26:08, kedd
 
  Ma száz éve született Wass Albert


"Az életem mindig is egy nyitott könyv volt". E gondolattal zárul Wass Albert rövid önéletrajza, amelyet 1979-ben írt az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma számára. Az emigrációban élő író a dokumentumban tisztázta magát a háborús bűnösség vádja alól.
Ennek ellenére mindmáig érvényben van a Wass Albertre és apjára, Wass Endrére koncepciós perekben kiszabott halálos ítélet. Ugyanerre hivatkoztak pár évvel ezelőtt azok is, akik ellenezték azt, hogy a bögözi iskola felvegye az író nevét.
Miért ez a tiltakozás? Olyanok mondanak ítéletet felette, akik nem is ismerik életútját és munkásságát.
Miért? Mert Wass Albert összetartásra, hazaszeretetre, nemzetszeretetre és Istenimádásra buzdítja olvasóit. A mai globalizált világban tökéletes rabszolgákat, fogyasztói társadalmat alakítanak ki olyan emberek, akik arctalanok, a háttérből irányítják sorsunkat.
Sakkfigurák, robotok vagyunk számukra, azt szeretnék, ha nem gondolkodnánk, néznénk az általuk irányított agymosott adásokat és mikor már nem tudunk robotként működni, eltűnünk nyomtalanul, nem okozunk gondot az egészségügynek.
Wass Albert könyveiből árad az Isten, haza, családszeretet. A családot szeretnék kitörölni , mert a szingliket könnyebb lelki támasz nélkül kihasználni. Wass Albert arra tanít, hogy a magyarság hagyományait, szokásait tisztelve boldog családokban éljünk, dolgozzunk e hazáért, mert azért születtünk ide, hogy folytassuk őseink munkáját, álmait.
Nem világpolgároknak születtünk, hanem van hazánk és nemzetünk. Úgy alakítsuk életünket, hogy hazánk, a Kárpát-medence maradjon meg azok tulajdonában, akikhez mindig is tartozott.
Wass Albert művei reneszánszukat élik manapság. Valójában most sem csillapodtak le a viharok Wass Albert emléke körül: ez az emlék, az írói örökség ma is védelemre és gondozásra szorul. Ebben a védelemben kell összefogniuk erdélyi és magyarországi íróknak, értelmiségieknek, közembereknek - Wass Albert írói és emberi öröksége körül.


Wass Albert rövid életrajza:

Link

Wass Albert házánál:

Link

Koltay Gábor filmje Wass Albertről:

Link

Wass Albert: Ha nem lesz többé iskolánk

Link

Wass Albert: Mi atyánk

Link

Wass Albert: Mert nagyon szeretlek

LinkLink
 
 
1 komment , kategória:  IRODALOM/PRÓZA  
Az óceánok mélyéről
  2008-01-08 06:49:38, kedd
 
  Bizarr lények az óceánok mélyéről

Ma már senki sem lepődik meg azon az állításon, hogy az óceánok élővilága a leggazdagabb és a legváltozatosabb a Földön. Nem is olyan régen azonban még fogalmunk sem volt róla, milyen bizarr lények rejtőznek a tengerek mélyén.

Amikor több mint 70 éve az első tudós, William Beebe a saját maga által készített batiszférájával eljutott a sötét mélybe, villogó fények, ezüstös angolnák, lüktető medúzák és tűszerű fogakkal felfegyverzett szörnyek világáról számolt be.

Mivel akkoriban még nem létezett az ilyen mélységekben uralkodó nyomásnak ellenálló fényképezőgép, Beebe lerajzolt néhány élőlényt. Tudóstársai hűvösen fogadták Beebe beszámolóit, és túlzásokkal vádolták meg. Egyik kritikus nem átallotta azt állítani, hogy a lélegzete elhomályosította a tengeralattjáró ablakát, s ez torzította el a tenger alatti látványt.

Napjaink csúcstechnológiájú fényforrásai, kamerái és egyéb eszközei azonban olyan világot tárnak a szemünk elé, amelynek különlegessége még Beebe leírásait is messze meghaladja.
Szépségek és szörnyetegek az óceánok mélyén
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Humor
  2008-01-08 06:40:16, kedd
 
  Egy orosz üzembe ellenőr érkezik Moszkvából, az ellenőrzés vezetője kérdi az egyik munkást:
- Na, Tovariscs, ha megiszik maga fél deci vodkát, tud azért még dolgozni?
Miért ne, perszehogy tudok még azért dolgozni.
- És ha megiszik fél literrel?
- Tudok még akkor is.
- És ha megissza az egész üveget?
- Miért, nem dolgozom?

Egy fiú elköltözik otthonról, és csatlakozik egy nudista kolóniához. Egyik nap az anyja arra kéri, hogy - mivel már régen találkoztak - küldjön egy friss fényképet magáról. A fiú számbaveszi a fényképeit, és elkeseredve tapasztalja, hogy csak meztelen képei vannak. Végül megtalálja a megoldást: levágja a képek alját, így nem látszik, hogy meztelen.
El is küldi a képet, ám két hónap múlva az anyja megint kér egy új képet. Ismét fog egy meztelen képet, és félbevágja, ám véletlenül a rossz oldalt küldi el. Mikor rájön, elkeseredik, ám eszébe jut, hogy az anyja erősen rövidlátó, így valószínűleg nem veszi majd észre a tévedést.
Hamarosan megjön a válasz:
"Nagyon jól sikerült a kép, amit küldtél, de szerintem le kéne vágatnod a hajad, így olyan kicsinek tűnik az orrod."

- Tudod, hogy kistestvéred lesz?- kérdezi a szomszéd néni Annuskát.
Annuska boldogan rohan haza.
- Anyu, hol van a kistestvérem?
- Itt a hasamban.
A kislány szomorúan megy vissza a szomszédba.
- Nem lesz kistestvérem. Anyu megette.


 
 
0 komment , kategória:  HUMOR  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2007.12 2008. Január 2008.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 281 db bejegyzés
e év: 2715 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1460
  • e Hét: 6234
  • e Hónap: 21831
  • e Év: 21831
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.