Regisztráció  Belépés
grimilda.blog.xfree.hu
Mindenki járja a maga lejtőjét csak az a fontos, hogy az a lejtő felfelé vezessen. Fehér Piroska
1963.01.17
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Gasztrobölcsességek
  2008-05-09 14:00:51, péntek
 
  Gasztrobölcsességek

Bölcsességek, mondások, közmondások a gasztronómia nyelvén. Összeszedtem néhányat, mert a finomságok mellett az okosságokat is szeretem.

Három olyan dolog van az életben, amit nem tudok elviselni: a forró kávé, a langyos pezsgő és a hideg nők. (Orson Welles)

Aki evett már görögdinnyét, tudja, hogy mit esznek az angyalok. (Mark Twain)

A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Nagy volt annak bátorsága, aki először megkóstolta a kagylót! (Jonathan Swift)

Ha a civilizált embernek ölnie kellene azért, hogy húst egyen, a vegetáriánusok száma ugyancsak megnövekedne. (Christian Morgenstern)

Azért eszünk, hogy éljünk, nem pedig azért élünk, hogy együnk. (Molière)

Tíz emberből kilenc szereti a csokoládét. A tizedik hazudik. (John G. Tullius)

Mi az egészség? Csokoládé! (Anthelme Brillat-Savarin)

Velence olyan, mintha megennénk egy doboz likőrös csokoládét együltő helyünkben. (Truman Capote)

Napi egy alma - az orvost távol tartja. (angol közmondás)

Nem esik messze az alma a fájától. (magyar közmondás)

Nem babra megy a játék. (magyar mondás)

Későn jövőnek csont az ebédje. (magyar közmondás)

Kicsiny csupor hamar felforr. (magyar közmondás)

Nem erőszak a disznótor. (magyar közmondás)

Aki nem dolgozik, ne is egyék. (magyar közmondás)

Azt sem tudja, eszik-e vagy isszák... (magyar mondás)

Evés közben jön meg az étvágy. (magyar közmondás)

Minden ember az ő maga fazeka mellé szít. (magyar közmondás)

Amit főztél, edd is meg! (magyar közmondás)

Kicsi a bors, de erős. (magyar közmondás)

Senkinek sem repül szájába a sült galamb. (magyar közmondás)

Üres hasnak nem elég a szép szó. (magyar közmondás)

Olcsó húsnak híg a leve. (magyar közmondás)

Borban az igazság! (magyar közmondás)

Ha jöttök, lesztek, ha hoztok, esztek. (magyar közmondás)

Üres kamrának bolond a gazdasszonya. (magyar közmondás)

Nem eszik olyan forrón a kását, ahogy főzik. (magyar közmondás)

A kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad. (magyar mondás)

A vén kecske is megnyalja a sót. (magyar közmondás)

Jó a hosszú kolbász és a rövid prédikáció. (magyar mondás)

Kölcsön kenyér visszajár. (magyar közmondás)

A puding próbája az evés. (angol mondás)

A retek reggel méreg, délben étek, este orvosság. (magyar közmondás)

Szegény ember vízzel főz. (magyar közmondás)

Nem fenékig tejfel... (magyar mondás)

A desszert sajt nélkül olyan, mint egy szép nő fél szemmel. (Anthelme Brillat-Savarin)

Korán meglátszik, mely tejből lesz jó túró. (magyar közmondás)

Nem jó nagy urakkal egy tálból cseresznyézni. (magyar közmondás)

Vizet prédikál és bort iszik. (magyar közmondás)

Aki fél a víztől, nem eszik halat. (magyar közmondás) 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egyem vagy ne egyem
  2008-05-09 13:52:37, péntek
 
  Egyem vagy ne egyem?

Egy ország húsfogyasztási szokásainak alakulásában meghatározó szerepet játszik a nemzeti konyha, bár a lakosság által elfogyasztott hús mennyiségére hatással lehetnek más tényezők is - például az élelmiszerbiztonság, az emelkedő árak, de olyan vélemények is, melyek szerint a húsfogyasztás kedvezőtlenül befolyásolja az egészséget.

Leginkább a sertéshúst éri a vád, hogy fogyasztása elhízáshoz, szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyéb szövődmények kialakulásához vezet. De vajon felelőssé tehető-e önmagában egy nyersanyag mindezért?

Erdő is van, makk is van...
A sertés háziasítása már úgy 7000 évvel ezelőtt elkezdődött Kínában, de csak Kr. e. 1500 körül jelent meg a Tigris és az Eufrátesz közén. Az ókori Rómában is tenyésztettek sertést. Jellemző volt, hogy - mivel a kukorica Amerika felfedezése előtt még nem juthatott el Európába - makkon, korpán, babon, az ínyencek pedig gesztenyén vagy mandulán hizlalták az állatokat. Apicius, a kor híres szakácsa fügét és mézes bort is adatott a jószágoknak, hogy a májuk nagyobbra nőjön. Magyar őseink valószínűleg vándorlásuk során ismerkedtek meg a sertéssel, elsőként az úgynevezett szalontai fajtával, de a letelepedés után már az itt honos bakonyi fajtát is tenyészteni kezdték.

A hús táplálkozástani jelentősége
A húsokban fellelhető tápanyagok közül alapvető fontosságú a fehérje-, a vitamin- és az ásványianyag-tartalom. A különböző húsokban átlagosan 20% a fehérje, melynek nagy része teljes értékű: vagyis a szervezet számára nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavak megfelelő arányban találhatóak meg bennük.

A húsfélék elsősorban a különböző B-vitaminokban (B1, B2, B6, B12), niacinban gazdagok, de tartalmaznak A- és D-vitamint is. A zavartalan szénhidrátanyagcsere-működés szempontjából fontos B1-vitaminhoz - a többi húsféleséghez hasonlítva - a legnagyobb mennyiségben a sertéshúsból juthatunk hozzá. (Ajánlott a kíméletes konyhatechnológia alkalmazása, hogy a különböző behatásokra érzékeny B-vitamin-veszteség minél kisebb legyen.)

Az ásványi anyagok közül a húsok vastartalmát lényeges kihangsúlyozni, hiszen ennek több mint fele úgynevezett hem-vas, amely jobban hasznosul, mint a növényi eredetű. Mindezek mellett a hús szervezetünk réz- és cinkszükségletének biztosításában is helyet kap.

Zsírok
Étkezésünkben döntő jelentőségű a zsírbevitel, mivel mozgásszegény életmóddal párosulva a túlzott zsiradékfogyasztás (beleértve az ételkészítéshez használt túl sok olaj, illetve a szükségesnél több kenyérkenéshez használt margarin is) elhízáshoz vezethet, amely növeli különböző betegségek kialakulásának rizikóját. Az állati zsiradékok mértéktelen fogyasztása - koleszterin-, és telített zsírsavtartalmuknál fogva - kockázati tényezőnek számít a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából.

Fontos, hogy mind a nyersanyagválasztás, mind az ételkészítési technológiák terén szem előtt tartsuk a zsírszegénységet. Tudni kell azonban, hogy míg a húsok felületén található zsíros részeket el lehet távolítani az előkészítés során, addig a hús belsejében lévő, az izomzatot átszövő rejtett zsiradékot nem. Ezért lényeges az étkezéshez felhasznált megfelelő alapanyag kiválasztása. A zsírszegénységet sem érdemes azonban túlzásba vinni, mivel a 2,5%-nál kisebb zsírtartalom már szárazzá, élvezhetetlenné teszi a húst.

Minden húsféleségnek vannak jellemzően zsírosabb és soványabb részei is. (A sertésdagadó 10 dkg-jában pl. 42 g zsiradék van, míg a combban csak 8,1 g.) A húsok zsírtartalmát több tényező is befolyásolja: pl. az állat faja, fajtája, kora, neme, takarmányozása.

A húsétel zsírtartalmára hatással van az alkalmazott konyhatechnológia is. Egy megfelelően elkészített sovány sertéskaraj, szűzpecsenye jól beilleszthető akár egy testtömegcsökkentő étrendbe is. A zsírszegény módszerek - alufóliában vagy sütőzacskóban sütés, hőálló edényben, római tálban, kuktában és teflonedényben párolás, főzés, stb. - gyakori alkalmazása előnyösebb, mint az ezekkel ellentétes hatású bő zsiradékban sütés (pl. rántotthús-készítés), amelynek következtében még egy sovány hús is magas energiatartalmúvá alakulhat.

A sertészsír telítettzsírsav-tartalma 43%, amely a többi húsféleséghez viszonyítva közepes mennyiség. A telítettzsírsav-tartalom egyharmadát azonban olyan zsírsavak alkotják, melyek nem jelentenek veszélyt az egészségre nézve.

Mangalica
Az utóbbi időben a zsírsertések közé tartozó őshonos, göndör szőrű mangalica egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fogyasztók körében. Húsának élvezeti értéke - zsírsavösszetételének köszönhetően - nagyobb, mint más fajtáké, valamint cink-, vas- és B1-vitamin tartalma is kedvező. A közhiedelemmel ellentétben viszont húsa magasabb zsírtartalmú, mint a hússertéseknek, zsiradékának koleszterintartalma pedig nem kisebb azokénál. Zsírszegényen elkészítve, megfelelő köretekkel - salátával, párolt zöldséggel - együtt tálalva azonban a mangalica is beilleszthető a kiegyensúlyozott étrendbe.

A táplálkozástani ajánlások szerint naponta 2-3 egység húst és húskészítményt tanácsos fogyasztani. Ezen belül vörös húsokból - marha-, sertés- és birkahúsból - összesen 8 dkg az ajánlott mennyiség.


Egy egységnek felel meg 5-10 dkg hús (csont nélkül), vagy 3-5 dkg felvágott. A húsfogyasztás különösen a gyermekek, terhes és szoptató anyák, illetve nagy fizikai munkát végzők esetében fontos.

A túlzás következményei
A húsok mértéktelen fogyasztása kerülendő, hiszen az ezzel együtt járó nagy mértékű fehérjebevitel olyan anyagcsere-változásokat indíthat el a szervezetben, melyek többek között fokozzák a vesék megterhelését, valamint a kalciumvesztést, és ezzel előmozdíthatják a csontritkulás kialakulását is.

A sertéshús a vörös húsok csoportjába tartozik. A kutatások szerint a túlzott vöröshús-fogyasztás valószínűleg növeli a vastagbél-, és végbélrák kockázatát. Az oki kapcsolatra egyelőre nincs elfogadható magyarázat. Feltételezik, hogy a kockázatnövelő hatás összefüggésben van az összes zsír- és telítettzsírsav-tartalommal, illetve az elkészítéssel.

A táplálkozástan jelenlegi eredményeinek tükrében láthatjuk, hogy a magyar gasztronómia méltán híres fogásait - melyek közül többnek elengedhetetlen alapanyaga a sertéshús - nem kell elfelednünk. Továbbra is élvezhetjük a megszokott ízeket, ha figyelünk a legfontosabb szempontokra: a felesleges zsiradék eltávolítására, a kíméletes hőkezelésre, a megfelelő elkészítésre, és mindenekelőtt a mértékletességre.


 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Az éhezés állomásai
  2008-05-09 13:49:38, péntek
 
  Az éhezés már az ősidőktől kezdve jelen volt az emberiség történelmében: a természeti katasztrófák által okozott rossz termést követően gyakran pusztított éhínség, s mindemellett az elhúzódó háborúk csak fokozták az élelmiszerhiányt. Az éhezés még ma is a legsúlyosabb globális problémák egyikének számít, amely a világon évente milliók halálával hozható összefüggésbe. A Földön jelenleg 850 millió ember éhezik, miközben a világon megtermelt élelem elegendő lenne a teljes népesség számára.


A kóros soványság

Amennyiben a szervezet energiaegyensúlya tartósan negatív irányba tolódik el (vagyis a táplálékkal felvett napi energia kevesebb, mint az energiafelhasználás során leadott), soványság alakul ki. Ha a testtömeg 15-20%-kal kisebb a normálisnál, és a tartalék zsírszövet mennyisége is csökkent vagy elfogyott, akkor kahexiáról, ha a zsírraktárak mellett a szervezet az izomfehérjéket is felhasználja, akkor marazmusról beszélünk.

Az energianyerés menekülőútjai
A szervezet számára alapvető feladat a vércukorszint fenntartása, mivel az idegrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen a glükóz (szőlőcukor). Ezen kívül lényeges szempont, hogy a glükóz oxidációjára - energianyeréshez való felhasználására - minden sejtünk képes.

Egynapi éhezés után a test energiaigényének biztosításához emiatt elsőként a máj által glikogén formájában tárolt szénhidrát használódik fel. Testünknek vannak olyan sejtjei (például a vörösvértestek, bizonyos izomsejtek), amelyek a glükózt nem teljesen - vízzé és széndioxiddá alakítva -, hanem csak részlegesen bontják le. Az így felszabaduló anyagokból (piroszőlősavból és tejsavból) éhezés esetén a máj képes újra glükózt képezni. Hosszabb távon azonban ilyen módon nem vészelhető át az éhezés, hiszen több szövetünk a glükózt teljesen felhasználja, így ez a mennyiség kiesik a rendszerből.

Éhezés =
az energia és a létfontosságú tápanyagok a szervezet számára szükségesnél tartósan alacsonyabb bevitele.

A szénhidrátraktárak kimerülése után - mivel a glükóz nem pótolható zsírokból - a szervezet az agyvelő működéséhez szükséges cukrot a fehérjék alkotóinak, az aminosavaknak az átalakításából kezdi fedezni. Az éhezés kezdeti szakaszának testtömegvesztése tehát elsősorban csak fehérjékből és vízből származik.

Kétheti teljes éhezés után az agy - anyagcseréjének fenntartásához - már 80%-ban képessé válik a zsírsavak bomlástermékeinek (ketosavaknak) a hasznosítására is, s ezzel megkezdődik a zsírszövet nagyobb mértékű felhasználása. Az agynak azonban még ekkor is 20% arányban szőlőcukor energiaforrásra van szüksége, melynek előállításához - mivel külön fehérjetartaléka nincs a szervezetnek - naponta körülbelül 20 dkg testanyagot kell lebontani.

Állomások
A krónikus alultápláltságra a kis testtömeg mellett jellemző az ún. éhezési ödéma kialakulása, amely a fehérjeszegény táplálkozás következtében a vér alacsony fehérjetartalma miatt a szervezetben fellépő víz felszaporodását (a vérplazmafolyadék sejten kívüli térbe áramlását) jelenti. Ennek tünete, hogy a lábak, vagy fekvő helyzetben a hát megduzzad. A védekezőrendszer fehérje-ellenanyagainak mennyisége szintén kevesebb lesz, aminek következtében az éhező szervezet fogékonyabbá válik a különböző fertőző megbetegedésekre.

Mindezek mellett - a kevesebb konyhasóbevitelnek is köszönhetően - csökken a vérnyomás, amely fekvő vagy ülő helyzetből felállás esetén átmenetileg hiányos agyi vérellátást, ájulást is eredményezhet. Elkezdődik a csontok leépítése, károsodik a máj, a vese, a hormonokat termelő belső elválasztású mirigyek. A savas kémhatású bomlástermékek nagymértékben felhalmozódnak. Végül az olyan életfontosságú szervek lebontása is kezdetét veszi, mint a szív, amelynek kimenetele: halál.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Védekezzünk...
  2008-05-09 13:46:41, péntek
 
  Védekezzünk antioxidánsokkal!

Mit is jelent az idegen szavak szótára szerint ,,oxidálódás ellen védő anyag", s miért olyan fontos egészségünk megőrzéséért? Szervezetünkben úgynevezett szabad gyökök szabadulnak fel, és stabil, egészséges molekulákhoz kapcsolódva azokat károsítják, újabb szabad gyököket szabadítva fel. Az antioxidánsok ,,védőpajzsként" működnek ezen ártalmas folyamat ellen. Változatos, nyers zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozással tehetünk a legtöbbet.

A szabad gyökök az anyagcsere-folyamatokban, ultraibolya és röntgensugárzás hatására termelődnek, és bizonyos körülmények - például tartós légszennyezettség, betegség vagy dohányzás - is elősegítik a termelődésüket. A folyamat kicsit olyan, mint a rozsdásodás.

Szervezetünk egész életünk folyamán ki van téve a szabad gyökök által okozott károsodásnak, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A szabad gyökök elősegítik a sejtek öregedési folyamatát, nagy szerepet játszanak többek között a koszorúér-elmeszesedés, a szívinfarktus, a májbetegségek, a daganatos és a bőrgyógyászati megbetegedések kialakulásában. Környezetünk és életmódunk megváltozása miatt az antioxidánsokra manapság fokozottan ajánlott odafigyelnünk.

Természetesen
Nyersen
Tipikus magyar probléma, hogy mindent ,,túlfőzünk", így a zöldségek összetevőinek antioxidáns hatása szervezetünkben már nem érvényesül. A legjobb, ha gyakran eszel változatos, a szezonban kapható zöldségekből nyers salátát. Egyszerűen vágd apróra a zöldségeket, gyümölcsöket, öntsd le kefirrel vagy joghurttal, majd fűszerezd kedved szerint!
Napjaink étrendjét a túlzott mértékű zsír-, cukor- és húsfogyasztás jellemzi, kevés gyümölcs és zöldség kerül az asztalunkra. Pedig az antioxidánsok ezekben találhatók meg természetes formájukban. A legfontosabbak közülük az E- és a C-vitamin, a karotinoidok, a (bio)flavonoidok, a szelén, a magnézium, a cink és a réz. Ha ezek együtt jutnak a szervezetbe, áldásos hatásuk erősebb, mint ha egyenként vesszük magunkhoz az összetevőket.

Friss, nyers (és lehetőleg vegyi anyagokkal nem kezelt) zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrenddel biztosíthatjuk az antioxidánsok szükséges jelenlétét szervezetünkben. A vitaminok és a nyomelemek alapvetően befolyásolják a védelmi rendszer működését.

C-vitamin: nagyon erős antioxidáns hatása van, erősíti az immunrendszert, segíti a regenerálódást, elengedhetetlen az anyagcsere-folyamathoz, a kollagén-fehérje szintézishez, az egészséges hormonműködéshez és energiaszinthez. Dohányosoknak fokozott vitaminbevitel javasolt! Együnk brokkolit, citrusféléket (citrom, narancs, grapefruit), földiepret, ribizlit, egrest, sárgadinnyét, zöldpaprikát, káposztát, sóskát, paradicsomot!


E-vitamin: fontos a szívbetegségek ellen, a daganatos megbetegedések ellen, az immunrendszer erősítésére, a szennyező anyagok ellen és a sejthártya védelmére, a bőr szépségének megőrzésére, gyógyulásának elősegítésére. Jelentős szerepet játszik az Alzheimer-kór és a prosztatarák megelőzésében. Főzzünk növényi olajokkal (napraforgó-, szójaolaj), együnk búzacsírát, hüvelyes zöldségeket, levélzöldségeket, kemény héjú gyümölcsöket! A margarin és a tojássárgája is sok E-vitamint tartalmaz.


Karotinoidok: a lipidekhez tartozó, a növényekben keletkező telítetlen vegyületek. Kifejezett antioxidáns hatásuk mellett fontos szerepük van a cukorbetegség, az ízületi panaszok, a gyulladásos bélbetegségek, a gyomorfekély kialakulásának gátlásában, a bőr ráncosodásának késleltetésében, a stressz leküzdésében. A vegyületcsaládba tartozik a bizonyos zöldségeknek narancssárga színt adó béta-karotin, amely jótékony hatással van a bőrre, és rákmegelőző hatású. Együnk sok paradicsomot, sárgarépát, sütőtököt, sárgabarackot, sárgadinnyét!


Flavonoidok: a szívbetegség elleni küzdelemben ma már alapfogalommá vált. Feladata a koszorúér és a daganatos betegségek, a trombózis, az érelmeszesedés, az agyvérzés kockázatának csökkentése. Gyulladásgátló, görcsoldó hatása is van. Csak növényekben található meg. Igyunk zöld- csipkebogyó- és kamillateát, együnk sok friss zöldséget, citrus- és bogyóféléket, szóját, hagymaféléket, fehérrépát, spenótot, zellert!


Szelén: a szabadgyök-fogó enzimrendszer fontos eleme. Szükséges a növekedéshez, a termékenységhez, a szív- és érrendszeri, valamint a májműködéshez, a haj és a bőr egészségéhez, a látáserősséghez, vírusos fertőzések ellen, az immunrendszer működéséhez, így a herpeszek és az asztma kialakulását is gátolja. Tartalmazza a dió, a hal (általában a tenger gyümölcsei), a csirkehús, állati belsőségek, a tej, a vaj, a brokkoli, a lencse, a teljes kiőrlésű gabonafélék.


Magnézium: fontos szerepe van az idegrendszeri és az izomműködésben, a feszültségoldásban, az alvászavar leküzdésében, a trombózis megelőzésében, a véralvadás, a szívműködés szabályozásában, a légutakat tágításában, az inzulinegyensúly fenntartásában. A csontanyagcsere fontos résztvevője, görcsoldó hatású, és csökkenti a fáradékonyságot. Együnk borsót, lencsét, répát, teljes kiőrlésű gabonaféléket, dió- és mogyoróféléket!


Cink: szükséges a fehérje-anyagcseréhez, a szexuális éréshez és a szaporodáshoz, a látásélességhez, az inzulin raktározásához és felszabadulásához, az immunrendszer működéséhez, a csontok egészséges állapotához. Szükséges a kollagén termelődéséhez, az A-vitamin szintjének egészséges fenntartásához. Forrása: húsok, belsőségek, hüvelyesek, tengeri ételek (pl. osztriga), tojás.


Réz: a cinkkel együtt fejti ki hatását. Szükséges az egészséges vérképzéshez, anyagcseréhez, a szaporodáshoz, a kollagén szintéziséhez és az idegrendszeri működésekhez, támogatja a bőr-, a szőr- és a szaruképzést. Réz van a zabpehelyben, a búzacsírában, a hüvelyesekben, a petrezselyem zöldjében, a sütőtökben, az olajos magvakban.

Mesterségesen

A nem megfelelő étrend és a modern élelmiszeripari technológia miatt sajnos sokan rászorulnak a mesterséges antioxidánsokra, amelyeket ma már étrend-kiegészítők formájában veszünk magunkhoz. Mert ha egyhangú táplálkozásunkkal nem tudjuk biztosítani a szervezetünk egészséges működéséhez szükséges antioxidánsokat, megfelelő készítményekkel pótolhatjuk is azokat. A mesterséges körülmények között előállított tabletták és oldatok ma már nagy választékban kaphatók a gyógyszertárakban (ott elsősorban diéta idején pótlásként javasolják), drogériákban. A készítmények a feliratok szerint segítenek a betegségek megelőzésében, óvják bőrünket és semlegesítik a negatív környezeti hatásokat. Ma már olyan is van, hogy a gyártás során antioxidánsokkal egészítenek ki bizonyos élelmiszereket; kapható például szelénnel dúsított kenyér.


 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Lúgosítsunk
  2008-05-09 13:44:34, péntek
 
  Egészséges táplálkozás


Lúgosítsunk!

Régóta tudjuk, hogy bizonyos élelmiszerek savas, míg mások lúgos pH értékűek, a természetes egyensúly felborulása pedig betegségekhez vezethet. De mi savas és mi lúgos? Milyen jelei vannak az elsavasodásnak? S hogyan tehetünk ellene?

Egyensúlyban
Testünk különböző részeiben eltérő a kémhatás. A vér normális pH értéke 7,38-7,42 között van, amit a különböző hatások könnyedén lecsökkenthetnek, illetve megemelhetnek. Az elfogyasztott ételek a testben savképző vagy bázisképző összetevőkként jelennek meg, s ha tisztában vagyunk a bevitt táplálékok savasító vagy éppen lúgosító hatásával, sokat tehetünk azért, hogy helyreállítsuk szervezetünk kibillent egyensúlyát.

A ma emberére a túlsavasodás jellemző. Ennek oka döntően a nem megfelelő táplálkozás, azonban más életmódbeli és környezeti hatások is befolyásolhatják ezt a mutatót - ilyen például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a mozgáshiány, az ésszerűtlen fogyókúra és a stressz. A túlzott fizikai megterhelés is savas irányú eltolódást okozhat.

A szervezet persze gőzerővel dolgozik, és igyekszik kiegyenlíteni a túlsavasodást: bázikus anyagokat von el saját magától. Ennek legáltalánosabb formája az, amikor kalciumot von ki a csontokból - előidézve ezzel a ma már népbetegségnek számító csontritkulást.

Az elsavasodás jele lehet:
• kimerültség
• idegesség
• depresszió
• a koncentráció-képesség csökkenése
• egyes anyagcsere-zavarok
• gyakoribb megbetegedések
• izom- és ízületi problémák
• bőr-, haj- és körömelváltozások

A közhiedelemmel ellentétben: ami savanyú, az nem mindig savasít!
Ahhoz tehát, hogy egészségesek legyünk/maradjunk, meg kell találnunk a savas és lúgos pH értékek megfelelő egyensúlyát. Táplálkozáskutató szakemberek szerint 80 százalékban lenne szükségünk lúgos, és csak 20 százalékban savas ételekre.

Válogass!
A magas fehérjetartalmú ételek - például a húsok és a sajtok - általában savasító hatásúak. A tej és a legtöbb tejtermék a húsoknál kevésbé, de még mindig savasít. Ha lúgosítani szeretnéd a szervezeted, mindenképpen a zöldségek felé kell fordulnod. Nagyon ajánlott például a spenót és a burgonya. Azt is javasoljuk, hogy a gabonafélék helyett inkább a gyümölcsök között keresgélj. Nem szabad megfeledkeznünk a tengeri halakról sem, amelyek ez esetben nem elsősorban fehérje-, inkább magas omega-3 zsírsavtartalmuk miatt fontosak.

Erősen savasít:
• magas fehérjetartalmú sajtok (parmezán, gouda),
• tojás sárgája

Közepesen savasít:
• húsok, húskészítmények,
• egész tojás.
• gabonafélék,
• szénsavas üdítők
• halak,
• tejtermékek,

Enyhén savasító:
• hüvelyesek,
• édességek,
• tej és néhány tejtermék (író, tejföl, gyümölcsjoghurt) ,
• tojásfehérje,
• vaj

Semlegesek:
• olajok

Lúgosító ételek:
• zöldségek,
• gyümölcsök,
• kakaó, kávé, tea, fehérbor, vörösbor, sör, lekvár, méz, cukor (csak kis mennyiségben ajánlottak)

Erősen lúgosító ételek:
• spenót,
• banán,
• mazsola

Néhány jó tanács:
Törekedjünk arra, hogy fehérjét kizárólag zöldséggel fogyasszunk!
Keményítőkhöz szintén zöldségeket válasszunk!
Gyümölcsöket önálló, kis étkezések részeként együnk!
A zöldségek és gyümölcsök 50%-a lehetőleg friss és nyers legyen, hiszen így tudunk a legtöbb vitamint és ásványi anyagot kiválasztani belőlük!
A fehérjéket célszerű párolni, főzni vagy grillezni.
Tudnunk kell, hogy a lúgosító étrend nem veszi figyelembe táplálkozásunk egyéb tényezőit (a rosttartalmat, a koleszterin-bevitelt, a glikémiás-indexet), így ha nem tartjuk be az egészséges táplálkozás ajánlásait is, akkor akár ártalmas is lehet. 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Mediterrán étrend
  2008-05-09 13:40:45, péntek
 
  Mediterrán étrend - cukorbetegségben

A cukorbetegség leggyakoribb szövődményei az érrendszeri problémák. A megelőzés egyik eszköze a mediterrán étrend követése lehet.

A növényi eredetű élelmiszerek adják a meghatározó alapot: gabonafélék, friss zöldségek, gyümölcsök. A mediterrán konyha legnépszerűbb zöldségei: cukkini, padlizsán, különféle színű húsos paprikák, paradicsom, fokhagyma, articsóka, spárga. Nagy részét nyersen, aprítva, öntet és dresszing nélkül is fogyasztják. A saláták gyakori alapanyaga a paradicsom, az olajbogyó, fűszerek közül a bazsalikom.

A leggyakoribb zsiradékféle az olívaolaj, amely nagymennyiségű antioxidáns hatású anyagokat tartalmaz. Bizonyos jelek arra utalnak, hogy az extraszűz olívaolaj használata képes csökkenteni a ,,rossz" koleszterin szintjét.

A köretekben, salátákban, desszertekben gyakran előforduló olajos magvak (fenyő- és szezámmag, mogyoró, mandula, dió) is igen értékesek, magas rost- és ásványianyag-tartalmuk miatt.

A gyümölcsök közül legkedveltebb a dinnye, a narancs, a barackfélék, az eper, a szilva, a meggy és a cseresznye. Ezek mennyiségére azonban - cukortartalmuk miatt - a cukorbetegeknek érdemes odafigyelni!


Az állati eredetű termékek közül hangsúlyt kapnak a különféle sajtok, melyeket az egyes fogások között is gyümölcsökkel fogyasztanak. A húsok - halak, sovány szárnyasok, kevésbé a vöröshúsok- zöldségekkel a kiegyensúlyozott táplálkozás kritériumának is megfelelnek.

A tészták alapanyaga a durum búza, melynek rosttartalma jóval magasabb, mint a hagyományos búzáé. A durum tésztából fogyasztható 5 dkg-nyi száraz tészta jobban megduzzad főzéskor, és nemcsak kevésbé emeli az étkezés utáni vércukorszintet, de többnek is látszik a tányéron.


És akkor most következzenek a mediterrán receptek!


Cukkinikrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg cukkini
1 erőleveskocka
2 gerezd fokhagyma
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
1,5 dkg margarin
1 evőkanál liszt
5 dkg vöröshagyma
1 dl tejföl (12 %)
Elkészítés: A cukkiniból 40 dkg-t feltesszük főni 1 liter, a leveskockával, a fokhagymával, a szerecsendióval és sóval ízesített vízzel. A felforrósított margarinon a lisztet halvány sárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és üvegesre megpároljuk. A megfőtt cukkinihoz keverjük a hagymás rántást. Behabarjuk a tejföllel, ízlés szerint borsozzuk, majd összeturmixoljuk. A maradék cukkinit csíkokra vágjuk és levesbetétként belefőzzük.

Energia: 472 kJ/113 kcal
Szénhidrát: 9,8 g


Olaszos párolt csirke
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg csirkemellfilé
2 evőkanál olívaolaj
5 dkg vöröshagyma
25 dkg sárgarépa
15 dkg fehérrépa
5 dkg zellergumó
1 kávéskanál szárított oregánó
3 evőkanál sűrített paradicsom
1 dl száraz vörösbor
Elkészítés: A csirkemellet kb. 5 dekás darabokra vágjuk, megsózzuk, és a felforrósított olajban elősütjük, kiszedjük, félretesszük. A maradék olajon átfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát és a kis hasábokra vágott zöldséget. Megszórjuk az oregánóval, hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, összepirítjuk, majd hozzáöntjük a vörösbort. Beletesszük az elősütött húst, kevés vízzel felöntve, fedő alatt puhára pároljuk.

Energia: 907 kJ/217 kcal
Szénhidrát: 11,4 g


Görög sertésragu
Hozzávalók 4 személyre:
2 evőkanál olívaolaj
10 dkg vöröshagyma
30 dkg sovány sertéscomb
1 kávéskanál szárított rozmaring
1-2 gerezd fokhagyma
15 dkg gomba
20 dkg zöldpaprika
10 dkg paradicsom
15 dkg ecetes uborka
25 dkg zöldbab
1/2 csokor petrezselyem
1-2 kávéskanál citromlé
Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát a felhevített olajon átfuttatjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, és erős lángon átpirítjuk, a rozmaringgal és sóval őrölt borssal ízesítjük, majd kevés vízzel felengedve, fedő alatt pároljuk. Amikor a hús félig megpuhult, beletesszük a zúzott fokhagymát, a felszeletelt gombát, a karikára vágott zöldpaprikát, paradicsomot, uborkát és a kisebb darabokra vágott zöldbabot. A finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük, majd kevés vizet ráöntve puhára pároljuk. Tálalás előtt citromlével ízesítjük. Egytálételként fogyasztjuk.

Energia :1030 kJ/246 kcal
Szénhidrát: 10,3 g


Padlizsán paradicsommal, gombával
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg padlizsán
30 dkg paradicsom
10 dkg laskagomba
3 ek. olívaolaj
1/2 csokor petrezselyem
10 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A meghámozott padlizsánt, a paradicsomot és a gombát kockákra vágjuk. Az olaj felét felforrósítjuk, a padlizsánt átfuttatjuk rajta, sózzuk, meghintjük 1 mokkáskanál frissen őrölt borssal és a finomra vágott petrezselyem felét, majd fedő alatt puhára pároljuk. Az olaj másik felében az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, beletesszük a gombát, és erős tűzön pirítjuk. Ha félig kész, hozzáadjuk a paradicsomot és a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, óvatosan összekeverjük és időnként rázogatva tovább pirítjuk. Amikor elkészült, összekeverjük a padlizsánnal, és 1-2 percig együtt pirítjuk. A maradék petrezselyemmel meghintve, melegen tálaljuk.

Energia: 510 kJ/122 kcal
Szénhidrát: 12,7 g


Sült vegyes zöldség köret
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg padlizsán (vagy cukkini)
2 evőkanál olívaolaj
20 dkg vöröshagyma
20 dkg gomba
15 dkg piros és zöld húsú paprika
2 evőkanál frissen vágott bazsalikom
1 dl zöldségleves, kockából
Elkészítés: A megmosott padlizsánt héjastól karikára vágva gyengén lesózzuk, kicsit állni hagyjuk. Hússütőben (nagyobb az alapfelülete) az olajat felmelegítjük, beletesszük a lesózott padlizsánt a cikkekre vágott többi zöldséggel együtt, megszórjuk a bazsalikommal meg őrölt borssal, és rózsaszínre pirítjuk. Ezután a zöldséglevessel (vagy vízzel) felöntve tovább pároljuk , majd újra lepirítva melegen tálaljuk.

Energia: 700 kJ/167 kcal
Szénhidrát: 19 g


Francia fejes saláta
Hozzávalók 4 személyre:
2 evőkanál olívaolaj
1/2 citrom leve
1/2 csokor snidling
1 csipetnyi szárított citromfű
1 kávéskanál mustár
2 kis fej saláta
Elkészítés: Az olajat vékony sugárban a citromléhez keverjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott metélőhagymát, a citromfüvet, a mustárt, kevés sót és kb. 1 dl vizet. Közvetlenül a tálalás előtt ebben forgatjuk meg az alaposan leszárított és kisebb darabokra tépett fejessaláta-leveleket.

Energia: 243 kJ/58 kcal
Szénhidrát: 2,2 g


Olaszos fejes saláta
Hozzávalók 4 személyre:
1 citrom leve
2 evőkanál olívaolaj
5 szem kapribogyó
5 levél citromfű
2 kis fej saláta
Elkészítés: A citromléhez egyenletesen hozzákeverjük az olajat. Az apróra vágott kapribogyóval és citromfűvel, kevés sóval ízesítjük. A megmosott, alaposan leszárított és kisebb darabokra tépett salátaleveleket egy mély üveg- vagy porcelántálba tesszük, leöntjük az öntettel, megforgatjuk, és azonnal tálaljuk.

Energia: 318 kJ/76 kcal
Szénhidrát: 2,2 g


Görög saláta
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg paradicsom
1 zöldpaprika
40 dkg kígyóuborka
3 szál újhagyma
3 evőkanál magozott olajbogyó
2 evőkanál borecet
3 evőkanál olívaolaj
20 dkg feta vagy gomolysajt
Elkészítés: A paradicsomokat kisebb kockákra, a zöldpaprikát 2x2 cm-es darabokra vágjuk. Az uborkát hosszába negyedelve vékony cikkekre, az újhagymát és az olajbogyót vékony karikákra daraboljuk. A paradicsomot az uborkával, a paprikával, a hagymával és az olajbogyóval elkeverjük, a borecettel és az olajjal meglocsoljuk. Lazán átforgatjuk, majd a kisebb kockákra vágott feta sajttal megszórjuk.

Energia: 974 kJ/233 kcal
Szénhidrát: 7,8 g


Mediterrán saláta
Hozzávalók 4 személyre:
2 fej saláta
15 dkg paradicsom
40 dkg kígyóuborka
10 dkg sárgarépa
2 zöldpaprika
1 citrom leve
2 evőkanál vágott friss petrezselyem
2 kávéskanál édesítő
Elkészítés: A saláta nagyobb leveleivel kibélelünk egy salátástálat, a többi levelet laskára vágjuk. A zöldféléket vékony karikákra vágjuk, meglocsoljuk a citromlében elkevert édesítőporral. Lazán hozzákeverjük a salátavagdalékot is, majd az egészet a salátával bélelt tálba tesszük. Megszórjuk a petrezselyemmel, és összeérleljük.

Energia: 206 kJ/49 kcal
Szénhidrát: 8,8 g


Olasz káposztasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg fejes káposzta
2 nagyobb narancs
1 kis fej saláta
A narancsos öntethez:
1 nagyobb narancs
1 citrom
2 evőkanál olívaolaj
2 kávéskanál édesítő
Elkészítés: A káposztát vékony metéltre, a 2 narancsot gerezdekre szedve szeletekre vágjuk, a salátaleveleket kisebb darabokra tépkedjük és lazán összekeverjük. Leöntjük a páclével, majd hűtőszekrényben érleljük tálalásig.
Narancsos salátaöntet: A narancs és a citrom levét kicsavarjuk, húsát kikaparjuk, összedolgozzuk az olajjal, az édesítőporral és kevés sóval. Ízlés szerint egy csipet reszelt narancshéjat is tehetünk bele. Ha szükséges, kevés vízzel hígítjuk.

Energia: 432 kJ/103 kcal
Szénhidrát: 11,1 g


Paradicsomos mozzarella I.
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg paradicsom
25 dkg mozzarella
1 közepes fej lilahagyma
8 szelet kenyér (2 dkg/db)
2 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál fűszerecet
2 kávéskanál vágott friss bazsalikom
Elkészítés: A paradicsomot, a mozzarellát és a hagymát vékonyan felszeleteljük. A kenyérszeleteket olajjal megkenjük, és előmelegített grillben vagy sütőben megpirítjuk. A kenyérre paradicsomot, erre sajtszeletet, majd hagymakarikákat fektetünk, kevés ecettel megkenjük, és a bazsalikommal megszórva azonnal tálaljuk.

Energia: 1245 kJ/298 kcal
Szénhidrát: 24 g


Paradicsomos mozzarella II.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg paradicsom
25 dkg mozzarella
4 mokkáskanál borecet
4 mokkáskanál olívaolaj
2 mokkáskanál őrölt bazsalikom
Elkészítés: A paradicsomot és a mozzarellát vékony karikákra vágjuk. Négy tányéron felváltva, egymást félig fedve körbe rétegezzük. Megöntözzük a borecettel és az olívaolajjal. Az őrölt bazsalikommal megszórva tálaljuk.

Energia: 782 kJ/187 kcal
Szénhidrát: 5 g 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Fehérjék a cukorbetegségben
  2008-05-09 13:36:46, péntek
 
  Cukorbetegeknek


Fehérjék - cukorbetegségben

A fehérjék - az emberi szervezet nélkülözhetetlen építőkövei - állandóan bomlanak és újraépülnek. Aszerint csoportosítjuk őket, hogy milyen összetételűek. A tej, a hús, a tojás és a szója fehérjetartalma teljesértékű, a növényi fehérjeforrások viszont általában nem (pl. búza sikér tartalma).

A fehérjetartalom megítélése szempontjából a cukorbetegek étrendi előírásaiban az elmúlt húsz évben nagy változások történtek. Régen azt mondták, hogy a cukorbeteg, ha éhes, egyen húst, felvágottat, sajtot, mert ezekben nincs szénhidrát. Ma több szempontból nem javasoljuk a fehérjék mértéktelen fogyasztását:

A szervezet fehérje igénye 1 g testsúlykilogrammonként. Ez azt jelenti, hogy egy 170 cm magas embernek a normál testsúlya kb. 70 kg, és ugyanennyi gramm fehérjére van szüksége a szervezetének. Ennek kb. a felét célszerű húsból, felvágottból, tejtermékből biztosítani. A szervezet fehérje igénye csak speciális helyzetekben nő meg - fejlődő szervezet, terhesség, műtét, betegség -, ilyenkor 1,2-1,5 g fehérjére lesz szüksége (kb. napi 100 g). Ehhez képest a magyar átlag fogyasztás 110-140 g. Pedig a többlet fehérje többlet energiát jelent a szervezet számára.
Az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlások szerint a fehérjének a napi energia 15-20 százalékát kellene biztosítania. Napi 2000 kcal bevitel esetén ez 75-90 g fehérjét jelent.

Minden harmadik cukorbeteg veszélyeztetett a veseszövődmény kialakulásában. Ilyenkor az étrend fehérjeszegény is (napi 40-60 g). A 2. típusú (érettkorú) cukorbetegség diagnózisának megállapításakor, mivel előtte akár egy évtizedig is fennállhat a cukoranyagcsere-zavar, nem egyszer már lehet veseszövődménye is a diabéteszes betegnek.

Amerikai kutatók vizsgálata szerint szív- és érrendszeri elváltozásokat és ezek szövődményeinek kockázatát eredményezi a húsfélékben és magas zsírtartalomban gazdag étrend. A cukorbetegek előrehaladottabb érelmeszesedésben szenvednek, mint a nem cukorbetegek. Diabétesz esetén a gyulladásra jellemző kóros laborértékek is magasabbak voltak, mint a szénhidrátban bővelkedő (zöldség, főzelék, rostos gabonatermékek) étrenden levőknél.

Ezek figyelembe vételével, már csak pénztárcánk védelmében is, érdemes figyelni az elfogyasztott fehérje mennyiségére is. A szervezetünk napi igénye: 2-3 dl tej vagy kefir, 8-10 dkg sovány hús, 3-5 dkg sovány sajt vagy felvágott.


Tárkonyos busa
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg busa, szeletben
1/2 citrom leve
2 evőkanál olaj
2 dl tejföl (12%-os)
2 kávéskanál apróra vágott, friss tárkonylevél
Elkészítés: A halszeleteket besózzuk, őrölt borssal megszórjuk, a citrom levével megcsepegtetjük, és legalább egy órán át állni hagyjuk. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a halszeletek mindkét oldalát jól átsütjük benne, kivesszük, és tepsibe vagy tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. A tejfölt jól összekeverjük az apróra vágott tárkonylevéllel, és a halszeletekre öntve, előmelegített sütőben jól összemelegítjük.
Energia: 840 kJ/201 kcal
Szénhidrát: 2,1 g

Kapros csirke
Hozzávalók 4 személyre:
4 felső csirkecomb
4 dkg margarin
1/2 citrom leve és reszelt héja
4 kávéskanál apróra vágott, friss kapor
3 dkg liszt
5 dkg vöröshagyma
2 dl tejföl (12%-os)
Elkészítés: A csirkecombokat lemossuk, konyhai papírtörlővel leszárítjuk, majd mélyebb serpenyőben, kevés felforrósított margarinon átpirítjuk. Sóval, a citromlével meg a reszelt héjával, a kaporral ízesítjük, és kevés vizet öntve alá fedő alatt puhára pároljuk. A maradék margarinon a lisztet megpirítjuk, majd tűzről levéve vízzel simára keverjük. Beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott vöröshagymát, és a mártást lassú tűzön besűrítjük, majd a hagymát eltávolítjuk. A mártásba keverjük a tejfölt, egyet forraljuk rajta, és a csirkecombokra öntve tálaljuk. Burgonyával, vagy energiaszegény étrendben roston sült cukkinivel fogyasztjuk.
Energia: 1200 kJ/287 kcal
Szénhidrát: 7,5 g

Zöldséges sertéssült
Hozzávalók 4 személyre:
2 dkg vaj
40 dkg sovány sertéshús, szeletben
1 zöldpaprika
1 dl száraz fehérbor
2 dkg gomba
1 teáskanál szárított rozmaring
6 szem magozott olajbogyó
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál apróra vágott, friss petrezselyem
Elkészítés: Serpenyőben a vajat - közepes lángon - megmelegítjük, és megpirítjuk benne a hússzeleteket. Mérsékeljük a lángot, és hozzáadjuk a karikára vágott zöldpaprikát. Ráöntjük a bort, és belekeverjük az apróra vágott gombát meg a rozmaringot. Lefedve fél óráig pároljuk (ha szükséges, közben kevés vizet még öntünk alá). Amikor a hús megpuhult, a szeletelt olajbogyóval, a citromlével, a petrezselyemmel ízesítjük, és forrón tálaljuk.
Energia: 1074 kJ/257 kcal
Szénhidrát: 4,9 g

Vadrizses zöldbabsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
3 dkg vadrizs
4 dkg barnarizs
40 dkg zöldbab
A szezámmagos öntethez:
2-3 evőkanál száraz fehérbor
2 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál szezámmagolaj
3 evőkanál szezámmag
1 késhegynyi őrölt gyömbér
1 kávéskanál diabetikus méz (nagyobb élelmiszer-áruházakban kapható)
Elkészítés: A rizseket többször megmossuk, majd két és félszeres mennyiségű vízben feltesszük főni. Kis lángon addig főzzük, amíg a vadrizsszemek egy kissé szétnyílnak. Még melegen megkeverjük, és hagyjuk kihűlni. A zöldbabot forró sós vízben három percig főzzük, majd lecsepegtetjük, és hűlni hagyjuk. Az öntethez összekeverjük a bort, a kétféle olajat és a szezámmagot meg a mézet. Nagyobb tálba tesszük a rizst, óvatosan összekeverjük a zöldbabbal, majd az öntettel. Tálalásig a hűtőszekrényben tartjuk.
Energia: 886 kJ/212 kcal
Szénhidrát: 20 g

Nyári vitaminsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
1,5 dl kovászosuborka-lé
20 dkg kovászos uborka
10 dkg konzerv csemegekukorica, levével együtt
1 kávéskanál mustár
1 csipetnyi szárított tárkonylevél
2-3 szem édesítő tabletta
25 dkg paradicsom
10 dkg zöldpaprika
1 kávéskanál reszelt vöröshagyma
1/2 csokor aprított, friss kapor
Elkészítés: A kovászos uborka és a kukorica levét alaposan összekeverjük (lehet turmixolni is) a mustárral, a tárkonnyal és az édesítővel. A paradicsomot, a paprikát és a kovászos uborkát vékony szeletekre vágjuk, nagyobb tálban összekeverjük a csemegekukoricával és a hagymával. A zöldségekre öntjük a salátalevet, és néhány órán át a hűtőszekrényben érleljük. Tálaláskor meghintjük a kaporral.
Energia: 263 kJ/63 kcal
Szénhidrát: 11,4 g

Tárkonyos paradicsomsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg paradicsom
2 evőkanál ételecet
édesítő, ízlés szerint
1 mokkáskanál aprított, friss tárkonylevél
1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés: A paradicsomot vékony karikára vágjuk. Páclevet készítünk az ecetből és az édesítőből, a tárkonnyal ízesítjük. Ráöntjük a paradicsomra, tetejére olívaolajat csorgatunk és a hűtőben néhány óra alatt összeérleljük.
Energia: 335 kJ/82 kcal
Szénhidrát: 8 g

Nyári tésztasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
16 dkg háromszínű orsótészta
3 evőkanál olívaolaj
20 dkg brokkoli
2 kis szál sárgarépa
20 dkg paradicsom
2 evőkanál citromlé
1 csokor aprított, friss petrezselyem
Elkészítés: A tésztát sós vízben nem túl puhára főzzük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, és 1 evőkanál olajjal összekeverjük. A brokkolit 1 percre lobogó forró vízbe rakjuk, majd jéghideg vízzel leöblítjük, és lecsepegtetjük. A paradicsomot vékony karikákra vágjuk, a sárgarépát nyersen lereszeljük, vagy főve karikára vágjuk. A brokkolit a répával és a paradicsommal együtt a tésztához keverjük. A citromlevet a maradék olajjal alaposan összekeverjük, a salátára öntjük, és a petrezselyemmel ízesítve átforgatjuk. Szobahőmérsékleten tálaljuk.
Energia: 1091 kJ/261 kcal
Szénhidrát: 33,8 g

Szedres joghurt túróöntettel
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg szeder (friss vagy mélyhűtött)
4 evőkanál citromlé
3 dl joghurt
4 evőkanál édesítőpor
1 tojásfehérje
2 dl tejszín
3 evőkanál zselatinpor
A túróöntethez:
25 dkg félzsíros tehéntúró
1,5 dl tej
1/2 citrom reszelt héja
4 evőkanál citromlé
3 evőkanál édesítőpor

Elkészítés: A díszítéshez félrerakunk néhány szem szedret, a többit a turmixgép poharába öntjük. Rálocsoljuk a citromlevet, és pépesre törjük. Szitán átnyomjuk, hogy a magjai ne kerüljenek a desszertbe. A gyümölcspürét tálba öntjük, hozzátesszük a joghurtot, és 3 evőkanál édesítőporral összekeverjük. A tojásfehérjét a maradék édesítőporral kemény habbá verjük. Ugyancsak felverjük a tejszínt. Mindkettőt a gyümölcsös joghurthoz keverjük. A zselatint 1 dl hideg vízben megáztatjuk, majd kis lángra téve, folyamatosan kevergetve, kissé folyósra melegítjük, és a gyümölcspüréhez öntjük. Egy nagyobb formát (akár kuglófformát) hideg vízzel kiöblítünk, majd beleöntjük a gyümölcsös habot. A tetejét egyenletes simára igazítjuk, folpack fóliával befedjük, és a hűtőszekrényben fél napig dermesztjük. Tálalás előtt a formából tálra borítjuk. 6. Az öntethez turmixgép poharába tesszük a túrót, ráöntjük a tejet és a citromlevet, beleszórjuk a citromhéjat. Az édesítőporral kellően ízesítjük, majd habos krémmé keverjük, és a joghurtos szeder köré öntjük. A megmaradt szederrel szépen körberakva kínáljuk.
Energia: 1437 kJ/344 kcal
Szénhidrát: 14 g

Gyümölcssaláta túrókrémmel
Hozzávalók 4 személyre:
2 narancs
2 kivi
2 banán
1 alma
1 nektarin
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál édesítőpor
A mandulás túrókrémhez:
40 dkg félzsíros tehéntúró
2 dl kefir
1 mokkáskanál reszelt citromhéj
2 evőkanál citromlé
4 evőkanál édesítőpor
3 dkg pörkölt, vágott mandula
Elkészítés: A narancsokat meghámozzuk, fehér héjukat is leszedjük, majd a hártyákat egy éles kés segítségével eltávolítjuk. A kivit, valamint a banánt hámozás után hosszában félbevágjuk és felszeleteljük. A nektarint és az almát megmossuk, negyedekbe vágjuk, kimagozzuk és felszeleteljük. Az összes feldarabolt gyümölcsöt tálba tesszük, és citromlével megöntözzük. Az édesítőporral meghintjük, és kissé átforgatjuk. További felhasználásig hidegre tesszük. A túrókrémhez a tejet, az áttört túrót, a reszelt citromhéjat és a citromlevet teljesen simára keverjük, majd az édesítőporral kellemesen édesre ízesítjük. Végül elkeverjük benne a mandulát is. Jól lehűtjük. A gyümölcsöt tálalás előtt ismét kissé átforgatjuk, négy desszertes tányéron elosztjuk, és a túrókrémmel, még hidegen, kínáljuk.
Energia: 1200kJ/ 287 kcal
Szénhidrát: 20 g


 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Édes élet cukor nélkül
  2008-05-09 13:33:03, péntek
 
  Édes élet - cukor nélkül

Nagy csapás a sorstól a cukorbetegség. Se torta, se fagyi, se csoki... Vagy mégis? Szerencsére ma már a cukorbetegeknek, a diétázóknak és a fogyni vágyóknak sem kell kitörölniük étlapjukról az édességeket, ez a különféle édesítőszereknek köszönhető. A választék nagy, eligazodni viszont nehéz.


A cukorbetegek kényszerűségből, a fogyókúrázók szükségszerűségből számolják az elfogyasztott élelmiszerek szénhidrát- és energiatartalmát. 1 gramm szénhidrát elfogyasztása egyenlő 1 kJ (azaz 4,1 kcal) energiabevitellel. Ezért a diétára szorulóknál fontos az elfogyasztott élelmiszer alkotóelemeinek és élettani hatásának ismerete.

Diabetikus készítmények

A cukorbetegek számára ma már sokféle diabetikus termék (kenyerek, tejtermékek, kompótok, dzsemek, üdítőitalok, cukrászsütemények) áll rendelkezésre. Ezekre a készítményekre általában jellemző, hogy bennük a cukrot teljesen vagy részben cukorpótlóval és intenzív édesítőszerrel helyettesítik, illetve úgy változtatják meg a termék összetevőit, hogy végül a szénhidráttartalma kisebb, mint a hagyományosé. A diabetikus készítmények nem képezhetik a cukorbeteg étrendjének alapját, azok fogyasztása csak változatosságként ajánlható.


Cukorpótló édesítőszerek
A cukorpótlók részt vesznek az anyagcserében, esetleg növelhetik is az inzulinigényt, ezért a cukorbeteg számára ajánlható mennyiség napi 30 g-ban van meghatározva, ezt a mennyiséget is csak más szénhidrátforrás rovására fogyaszthatja.

Az édesítőszerek két csoportját különböztetjük meg: energiát adók és energiamentesek.

Energiát adó édesítőszerek:

szacharóz (répacukor)
glükóz (szőlőcukor), a leggyorsabban felszívódó (sport)
fruktóz (gyümölcscukor), energiatartalma valamivel alacsonyabb a répacukorénál, de 22%-kal édesebb, így édesítésre kevesebbet kell felhasználni - ezt cukorbetegek is fogyaszthatják, feldolgozásához nincs szükség inzulinra, de a napi megengedett szénhidrátmennyiségbe beszámítandó
szorbit (cukoralkohol), fele olyan édes, mint a répacukor, de helyettesíteni tudja a cukor szerkezetét az édesipari technológiákban, cukorbetegek fogyaszthatják, a napi engedélyezett szénhidrátmennyiségen belül, maximum 30 grammot - kitűnően bírja a sütést, főzést, hűtést
Ezek a cukorhelyettesítők ugyanannyi energiát szolgáltatnak, mint a répacukor (ezért energiaszegény étrendbe nem illeszthetők be), és bár lassabban emelik a vércukrot, végső soron szőlőcukorrá alakulnak a szervezetben. Éppen ezért szénhidrátnak tekintendők, és a naponta engedélyezett szénhidrát- és energiafelvételbe beszámítandók. Szorbitból és fruktózból naponta összesen 30 g fogyasztható. Tudnunk kell, hogy a szorbit hashajtó hatású, a fruktóz pedig nagyobb mennyiségben fogyasztva emeli az egyik vérzsírnak, a trigliceridnek a szintjét.

Energiamentes édesítőszerek:
szacharin - 300-szor édesebb a cukornál; közel száz éve ismerjük, nátriumsóját használjuk, sütésnél fémes mellékíze van, savas közegben pedig elbomlik
ciklamát - 30-40-szer édesebb a cukornál, káliumsóját használjuk; főzésnél, sütésnél hosszú távon nagy hőt kibír; alkalmazásának akadálya, hogy drága
aspartám - 200-szor édesebb a cukornál, fehérje alapú, fenilalanint tartalmú édesítőszer
Vannak olyan magyar termékek, amelyeknél felhasználják a szerek szinergizmusát (az ízek keverve felerősítik egymást): aspartám és aceszulfám K, vagy szacharin és ciklamát keverékével.

Sok folyékony édesítőszer is van a forgalomban, ezek a felsorolt alapanyagok valamilyen arányú keverékei. (A legáltalánosabb a 10:1 arányú ciklamát-szacharin keverék.) A édesítő porok többnyire 99,8% szorbit-0,2% szacharin keverékek.

Mit mond a törvény?


Az élelmiszertörvény szerint a különleges táplálkozási igényeket kielégítő, az általános fogyasztásra használt élelmiszerektől különböző élelmiszerek csak engedéllyel állíthatók elő.

Energiaszegénynek akkor nevezhető egy élelmiszer, ha 31%-kal kevesebb energiát tartalmaz, mint az általános fogyasztásra használt azonos élelmiszer.

Diabetikusnak akkor nevezhető, ha 30%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint az általános fogyasztásra használt azonos élelmiszer, és hozzáadott répacukrot nem tartalmaz.

Cukormentesnek csak akkor nevezhető egy élelmiszer, ha az adott élelmiszerben a mono- és diszacharidok koncentrációja nem több, mint 0,5 g/100 g. Másik élelmiszercukrot nem tartalmaz.

 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Zsírok a cukorbeteg étrendjébe
  2008-05-09 13:30:59, péntek
 
  Cukorbetegeknek


Zsírok a cukorbeteg étrendjében

A zsírok fontos energiaforrások, amelyek ideális esetben nem haladhatják meg a napi energiabevitel 30 százalékát (pl. 2000 kcal esetén 64,5 g). Ez vonatkozik a cukorbetegek étrendjére is, miközben - sajnos - hazánkban az átlagos zsiradékfogyasztás napi 110-140 g/fő.

Eredetük szerint beszélünk növényi (olaj, margarin) és állati (sertészsír, libazsír, vaj) zsiradékról. Érdemes megismerkedni a ,,rejtett zsír" fogalmával, ami azt jelenti, hogy azt hisszük, hogy fehérjét eszünk, de magasabb az élelmiszer zsírtartalma, mint fehérjetartalma - ilyenek a zsíros sajtok (trappista, ementáli) és számos felvágott (párizsi, zalai, olasz szalámi stb).

Amióta a cukorbetegség kezelésében elsődleges funkciója van a testsúlykarbantartásnak (régi nevén: fogyókúra), azóta a fehérjékre és a legmagasabb energiát adó zsírok mennyiségére - ezen belül a növényi és állati eredetű zsiradékok egyensúlyára - is oda kell figyelni. Jó tudni például, hogy a sokat ajánlott extraszűz olívaolajnak is igen magas az energiaértéke!

Zellerkrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg zellergumó
1 evőkanál olaj
1 dl tejföl (12%-os)
1 evőkanál liszt
1 zsemle
Elkészítés: A zellert kisebb kockákra vágjuk, a felforrósított olajon átfuttatjuk, megsózzuk, majd kevés vízzel puhára főzzük. A megfőtt zellert a levével összeturmixoljuk, felengedjük kb. egy liter vízzel (vagy csontlével), és tejföllel kikevert liszttel behabarjuk, néhány percig összeforraljuk. Tálaláskor pirított zsemlekockával megszórva fogyasztjuk.
Energia: 635 kJ/152 kcal
Szénhidrát: 19,8 g

Rostonsült tarja
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet sovány tarja, csont nélkül
20 dkg vöröshagyma
20 dkg paradicsom
10 dkg zöldpaprika
3-4 gerezd fokhagyma
1 kk. szárított majoránna
borsos rostélyos fűszerkeverék, ízlés szerint
1 evőkanál olaj
Elkészítés: A húst sütés előtt egy nappal ízesítjük. Ehhez a vöröshagymát, a paradicsomot, a zöldpaprikát és a fokhagymát egy-egy kis tálkába vékony karikára vágjuk. A hússzeleteket a majoránnával és a fűszerkeverékkel ízesítjük, majd egy tálba úgy rétegezzük, hogy a hússzeletek közé rakjuk a karikára vágott zöldségeket, végül az olajjal meglocsoljuk. A tálat fóliával letakarva egy napra hűtőbe tesszük. Másnap a hússzeleteket egyenként alufóliába csomagoljuk úgy, hogy a paradicsom-, zöldpaprika-, vörös- és fokhagymaszeleteket is köré helyezzük. Faszénparázs felett vagy jénai tálban, alufóliával lefedve, sütőben többször megforgatva megpároljuk. Az alufóliából kibontva a szeleteket rózsaszínűre sütjük, majd különféle salátákkal tálaljuk. A fóliákból egy tálkába érdemes összegyűjteni a zöldséges, fűszeres párolólevet (akinek nem kell fogyókúráznia, annak a hús mellé tálaljuk).
Energia: 1388 kJ/332 kcal
Szénhidrát: 6,8 g

Színes babsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg fehér szárazbab
10 dkg barna szárazbab
40 dkg zöldbab
10 dkg lilahagyma
2-3 evőkanál fehérborecet
1 evőkanál olívaolaj
mustár ízlés szerint
Elkészítés: A szárazbabot egy éjszakára vízben előáztatjuk. Másnap enyhén sós vízben puhára főzzük, majd hagyjuk kihűlni. (Vehetünk egy-egy kis doboz konzerv babot is, azokat nem kell főzni, csak felhasználás előtt lecsepegtetni.) A zöldbabot szálkáitól megtisztítjuk, 2-3 cm darabokra vágva sós vízben megfőzzük, és szintén hűlni hagyjuk. A hagymát vékony karikákra szeleteljük. Egy tálban az öntethez összekeverjük a borecetet és az olívaolajat, ízlés szerint őrölt fehér borssal és a mustárral ízesítjük, majd az előkészített nyersanyagokat az öntettel lazán összekeverjük. Hűtőben néhányszor lazán átforgatva 1-2 órát érleljük, csak utána tálaljuk.
Energia: 970 kJ/232 kcal
Szénhidrát: 35,5 g

Spárgatök sajttal és gombával
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg spárgatök
1-2 evőkanál citromlé
10 dkg vöröshagyma
4 dkg margarin
30 dkg csiperkegomba
1/2 csokor vágott petrezselyem
2 dl tejföl (12%-os)
15 dkg trappista sajt
Előkészítés: A megtisztított, zsenge tököt 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Sós, citromlével ízesített vízben félig megfőzzük, majd kiszedve jól lecsurgatjuk. Az apróra vágott vöröshagymát átfuttatjuk a fele felforrósított margarinon, beletesszük a feldarabolt gombát, őrölt borssal, sóval és a petrezselyemmel ízesítve puhára pároljuk. Egy tűzálló tálat kikenünk a megmaradt margarinnal, a tál aljára tesszük a tökszeletek felét. Rárétegezzük a megpárolt gombát, majd beterítjük a megmaradt tökszeletekkel. Tejföllel meglocsoljuk, reszelt sajttal megszórva előmelegített sütőben átsütjük.
Energia: 1554 kJ/372 kcal
Szénhidrát: 18,5 g

Bazsalikomos pulykamell
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg pulykamellfilé
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vágott bazsalikom
Elkészítés: A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk, enyhén lesózzuk. Teflonserpenyőben az olajat felhevítjük, beletesszük a hússzeleteket, megszórjuk a bazsalikommal. Kevés vízzel (vagy húslével) felöntve, fedő alatt, néhányszor megforgatva rövid ideig pároljuk. Végül fedő nélkül rózsaszínűre sütjük. Hagyományos köretekkel is tálalható. Ha salátákkal vagy rostonsült zöldségekkel párosítjuk, akkor gyümölcs vagy desszert is fogyasztható utána.
Energia: 551 kJ/132 kcal
Szénhidrát: 0 g

Túrógombóc
Hozzávalók 4 személyre (kb. 16 darab):
50 dkg zsírszegény tehéntúró
3 tojás
6 evőkanál édesítőpor+ a szóráshoz
10 dkg búzadara
2 evőkanál vaj
1 teáskanál reszelt citromhéj
5 dkg zsemlemorzsa
2 dl tejföl (12%-os)
Elkészítés: A túrót villával áttörjük, összedolgozzuk a tojásokkal, 4 ek. édesítőporral, egy csipet sóval, a grízzel, 1 ek. vajjal, a citromhéjjal, és letakarva 1 órát pihentetjük. Bőséges vizet forralunk (kb. 4 liter). A masszából kb. 16 darab gombócot formázunk, és a forró vízben kb. 15 percig főzzük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük. Közben a maradék vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. A gombócokat meghempergetjük benne, tányérra rendezzük. A tejfölt elkeverjük a maradék 2 evőkanál édesítőporral, a gombócokra öntjük, és ízlés szerint megszórjuk édesítőporral. Azonnal tálaljuk.
Energia (1 gombóc): 427 kJ/102 kcal
Szénhidrát (1 gombóc): 9,7 g

Meggyes piskóta
Hozzávalók kb. 20 szelethez:
6 tojás
30 dkg vaj (margarin)
12 evőkanál édesítőpor + a szóráshoz
40 dkg liszt
1,5 csomag sütőpor
1,5 dl tej (1,5%-os)
2 üveg diabetikus meggybefőtt (vagy fagyasztott meggy), kimagozva
Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk az édesítőport, és tovább habosítjuk. Beledolgozzuk egyenként a tojássárgákat. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és felváltva a tojáshabbal és a tejjel a masszához adagoljuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tepsibe belesimítjuk a masszát. A meggyet alaposan lecsepegtetjük, és a sütemény tetejére szórjuk. A sütőben 35-40 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Lehúzzuk róla a papírt, szeletekre vágjuk, és az édesítőporral bőven meghintve tálaljuk.
Energia (1 szelet): 942 kJ/225 kcal
Szénhidrát (1 szelet): 19,4 g


 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2008.04 2008. Május 2008.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 38 db bejegyzés
e év: 243 db bejegyzés
Összes: 1006 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 257
  • e Hét: 1473
  • e Hónap: 5879
  • e Év: 32258
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.