Belépés
margareta51.blog.xfree.hu
"Nem csak huszeveseke a vilag..." nistor margit maria
1951.02.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 68 
Tortak tesztak diszitese
  2008-12-22 23:10:48, hétfő
 
  [link]Mázas torták
Előző tipp Következő tipp
A tortalapot sütőkeret nélkül helyezzük egy tálra vagy sütőrácsra. A sütőrács alá helyezzünk sütőpapírt, hogy a máz arra csepeghessen. Mielőtt a tortát a mázzal bevonnánk, vékonyan kenjük be dzsemmel, ez megakadályozza, hogy a tészta magába szívja a mázat. Fontos, hogy a dzsem ne legyen darabos (ha darabos, passzírozzuk át egy szűrőn, majd kevés vízzel főzzük fel.)

A máz lehet cukor vagy csokoládémáz. A cukormázat porcukor és valamilyen folyadék felhasználásával, a csokoládémázat megolvasztott tortabevonóból készítjük. A mázat a torta közepére öntjük.
Fontos, hogy a máz megfelelő sűrűségű legyen, hogy a tortán jól megtapadva egyenletes, tömör bevonatot képezzen. (Ha a máz túl sűrű, nem lehet egyenletesen elsimítani, ha túl híg, akkor nem fedi be a tortát, csak beszívódik annak belsejébe.)

A tortát tartsuk ferdén, hagyjuk a mázat szétfolyni a torta teljes felületén, úgy, hogy az mindenhol befedje a lapot. Ha szükséges, egy széles kés vagy tortalapát segítségével egyenletesen simítsuk el a mázat, különösen a tortalap szélein.
Végül egy tortalapát segítségével helyezzük át a tortalapot egy tortatálra, mielőtt a lap alá folyt máz megszilárdulna és a máz az átemeléskor megrepedne. Az áthelyezéshez először nyúljunk a tortalapáttal vagy széles késsel a tészta alá, emeljük és döntsük meg a tortát, és a késsel kísérve csúsztassuk át a tortát a tálra.
Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, mivel a máz hamar megszilárdul.


* |
* Kapcsolat |
* Adatszolgáltatás
Törlés Módosítás

352. bejegyzésem 2008-12-10 23:29
Krémes torták díszítése
Előző tipp Következő tipp
A tortalapok megtöltése:

A tortalapokat lekvárral vagy krémmel tölthetjük.
A krémet először vékony rétegben vigyük fel a tortalap felületére és széleire, hogy a morzsálódást megszüntessük, majd a maradék krémet egyenletesen simítsuk el a tortán.

A torta díszítése:

Díszítéshez használhatunk csokoládéreszeléket, mandulaforgácsot vagy szeletelt mandulát, darált mogyorót, kókuszreszeléket, zabpelyhet. Díszítéskor a reszeléket tartsuk egészen közel a torta széléhez, és egy tortalapát vagy széles kés segítségével vigyük fel a torta szélére.
Mielőtt a torta díszítéséhez hozzákezdenénk, egy kés vagy tortaszeletelő (16 és 18 részes) segítségével osszuk szeletekre.

A habzsákkal vagy tortadíszítővel való díszítéshez a zsákot félig töltsük meg krémmel, majd a zsák széleit hajtsuk vissza (kifelé). A krémet nyomjuk le a zsák szájához, majd a zsák felső részét lazán tekerjük össze. A habzsákot ferdén tartva használjuk, egyik kezünkkel lezárva a zsák felső végét. A krémet óvatosan nyomjuk ki bal kézzel vezetve a habzsákot.

Fontos, hogy a tortadíszítőt csupán a hüvely-és a mutatóujjunkkal vezessük, és ne a teljes kézfelületünkkel, különben a krém a kéz melegétől folyóssá válik.
Törlés Módosítás

351. bejegyzésem 2008-12-10 23:28
Fekete-fehér máz
Előző tipp Következő tipp
A többszínű mázzal díszített sütemények igazán izgalmasak és rendkívül dekoratívak. Egy tepsi süteményhez kb. 100-150 g étcsokoládéra és 25 g fehér csokoládéra van szükségünk. Az étcsokoládét durva darabokra törjük, hozzáadunk 2 evőkanál napraforgóolajat, és gőz felett megolvasztjuk. A csokoládé megolvasztását követően picit hűlni hagyjuk, majd bevonjuk vele a süteményt.

A fehér csokoládét is durva darabokra törjük, nejlon tasakba helyezzük, és gőz felett megolvasztjuk. A tasak egyik sarkát picit levágjuk, és azonnal a még meg nem dermedt csokoládémázra egymástól egyenlő távolságra csíkokat rajzolunk. Hegyes hurkapálcika segítségével a csíkokat felváltva, fentről lefelé, majd lentről felfelé elhúzzuk, úgy, hogy hullámmintát kapjunk. A mázat ezután hagyjuk megszilárdulni.
Törlés Módosítás

350. bejegyzésem 2008-12-10 23:28
Díszes aprósütemények
Következő tipp
Az aprósütemények díszítésénél fontos, hogy azokat sütést követően egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Cukormáz készítése:

A porcukrot átszitáljuk, és fokozatosan annyi folyadékot adunk hozzá, hogy egy sima, sűrű mázat kapjunk. A folyadék lehet: víz, tea, likőr, bor, gyümölcslé. A színes folyadékok, mint pl. a vörösbor nemcsak aromát, hanem enyhe rózsaszín tónust is kölcsönöz a máznak. Egy erősebb színhatás eléréséhez használjunk ételfestéket.
Az aprósütemény vonjuk be cukormázzal, majd azonnal még a máz megszilárdulása előtt díszítsük színes dekor gyöngyökkel (Dr. Oetker Princess Lillifee dekor termékei), tortadarával (Dr. Oetker Decor Tortadara barna és színes), csokireszelékkel, csokoládédrazsékkal, kávészemmel, szárított gyümölcsökkel, olajos magvakkal.
Miután a cukormáz megszilárdult, jól záródó dobozban, száraz, hűvös helyen hosszú ideig tárolhatjuk a süteményeket.

Dekoráció két szín felhasználásával:

A sűrű cukormázat hígítsuk kevés lekvár hozzáadásával. Keverjük sima mázzá, és töltsük nyomózsákba. Az aprósütiket egyenként vonjuk be cukormázzal, majd közepükbe nyomjunk két hosszanti irányú lekváros mázcsíkot, melyeket egy gyufaszál segítségével tetszőleges mintává húzunk szét. Végül hagyjuk a mázat megszilárdulni.
A fehér cukormázból tegyünk félre egy kisebb mennyiséget, és töltsük nyomózsákba. A maradék mázhoz adjunk piros ételfestéket, vonjuk be vele a sütiket, úgy, hogy a sütemény széleit hagyjuk szabadon. Végül a széleket vonjuk be a fehér cukormázzal.

Csokoládémáz készítése:

Fehér és étcsokoládét egymástól elkülönítve gőz felet megolvasztjuk. A csokis kekszekre a fehér csokoládémázból tetszőleges mintákat rajzolunk, majd a folyamatot megismételjük fordítva is. Majd a csokoládémázat hagyjuk megszilárdulni.

Fekete-fehér kekszek:

Készítsünk két adag linzertésztát, egy világos és egy sötét (kakaós) változatot. Mind a világos, mind a sötét tésztát egyenként formázzuk hengerré. A hengereket enyhén lisztezett munkalapon egymás mellé helyezzük. Enyhén nyomjuk össze, majd nyújtsuk 2 mm vékony tésztává. Kiszúróformákkal különbözőmotívumokat szaggassunk hosszában, ferdén, vízszintesen, úgy, hogy, a sötét és a világos tészta mindig más-más arányban kerüljön a formába. A sötét és a világos tésztamaradékot egymástól elkülönítve újra összegyúrjuk, és a fenti folyamatot addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy.
A motívumokat a tepsibe helyezzük, és a süteményt megsütjük. Sütés után a kekszeket sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Törlés Módosítás

349. Diszites lekvarral 2008-12-10 23:27
Díszítés lekvárral
Előző tipp Következő tipp
Lekvárral vagy dzsemmel a tejszínes, krémes süteményeket igazán látványosan és egyszerűen díszíthetjük.

Dekoráció motívumokkal:

A tortát vonjuk be krémmel, majd egy kiszúróformát (szív, csillag, stb.) enyhén nyomjuk bele a még puha krémbe. A kiszúróforma által ejtett kontúrt erősítsük meg (pl. húzzuk át egy hurkapálcikával). A lekvárt töltsük tortadíszítőbe, majd miután a krém megdermedt, a kontúrt töltsük meg a lekvárral.

Pókháló:

Töltsük a lekvárt tortadíszítő zsákba. Spirális vagy körkörös mozdulatokkal vigyük fel a krémre. Hurkapálcika vagy egy hegyes kés segítségével a belső körtől kiindulva a csíkokat a torta széle felé húzzuk el. Fontos, hogy a kést vagy a pálcikát minden minta megrajzolása után tisztítsuk meg, hogy a minta ne mosódjon el.

Csíkozás:

A lekvárral hosszanti irányban rajzoljunk vékony csíkokat. Hurkapálcika segítségével a csíkokat húzzuk el. A pálcikát minden minta megrajzolása után tisztítsuk meg.
Törlés Módosítás[/link]
 
 
2 komment , kategória:  receptek  
Mezes kalacs
  2008-12-22 23:07:57, hétfő
 
  [link]Nekem van egy tuti receptem, épp ma sütöttem, én ezzel díszítem a fát is. Rögtön eheted, nem kell várni, hogy puhuljon!
75 dkg liszt, 4 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 5 dkg zsír, 4 evőkanál tejföl, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 1 cs. mézesfűszerpor, 25 dkg langyos méz. Máz: 4 tojásfehérje, 50 dkg porcukor.
Nagyon finom, jó puszedlinak, különböző formákat is lehet szaggatni, sőt, én házikót is szoktam készíteni. Azt pedig ajándékként adjuk karácsonyra.
Jó tanács: ha valakinek kemény a mézese, akkor tegye fémdobozba és rakjon bele egy gerezd almát, attól megpuhul![/link]
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Piskota alap recept
  2008-12-22 23:07:09, hétfő
 
  [link] Piskóta (alaprecept)
Kategória: Sütemények, édességek
Hozzávalók: 5 tojás
5 ek cukor
5 ek liszt
pici só
fél cs sütőpor
Elkészítés: A tojások fehérjéből pici sóval géppel kemény habot verek. A habba kanalanként beleteszem a cukrot, és tovább dolgozok a géppel. A cukor után egyenként a tojás sárgáját és a sütőport. Eztán lassabb fokozatra váltok és óvatosan, apránként a lisztet is beleszórom, elkeverem.
180 fokon tűpróbáig sütöm (kb 25 perc).
Elkészítési idő: 10 perc[/link]
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Mezes gyogymod
  2008-12-22 21:29:16, hétfő
 
  [linknemrég mesélte nekem valaki, gyulladásos eredetű gerincproblémáról:
napokon keresztül, naponta jelentős mennyiségű mézet tapicskoltak bele a grinc környékének bőrébe. pár nap után ronda, zöld váladék formájában kezdett visszajönni (mint az izzadság) a bőrből, ezt gondosan letörölgették, körömvirág krémmel ápolták a bőrt, míg meg nem szűnt.
a gerincbetegség elmúlt.



][/link]
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sutemenyek
  2008-12-22 21:10:49, hétfő
 
  [link]Tejszínes túró torta: 2008-12-21 20:04:36



Tejszínes túró torta:

Hozzávalók:
10 dkg sütő margarin
16 db baba piskóta
pici tej
1 csomag vaníliás puding por
25 dkg túró 1 citrom leve
10 dkg kristály cukor
5 dl növényi tejszín
1 dkg zselatin
1 csomag torta zselé
2 cso...

Habkönnyű csokoládékrém 2008-12-21 20:03:56
Habkönnyű csokoládékrém

Hozzávalók:

1 tojásfehérje (ellenőrzött tojásból)
3 evőkanál natúr kakaópor, vagy Norbi instant kakaó
folyékony édesítő ízlés szerint

Elkészítés:

Verd fel a tojásfehérjét kemény habbá, majd ehhez óvatosa...
Csokis rostkeksz 2008-12-21 20:01:13
Csokis rostkeksz

Hozzávalók:

7,5 dkg zabpehely
7,5 dkg búzakorpa
0,5 dkg szódabikarbóna
3 evőkanál natúr kakaópor
10 dkg vaj
1 tojás
folyékony édesítő ízlés szerint

Elkészítés:

A zabpelyhet csak úgy szárazon megpirítod, majd... [/link]
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Sutemenyek
  2008-12-22 01:26:15, hétfő
 
  [link]kb. 16 darab)Puding muffini

Hozzávalók:

150 g lágyvaj vagy margarin
125 g méz
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
2 ml citrom aroma
2 teáskanál mézeskalácsfűszer
3 db tojás (közepes méretű)
250 g liszt
3 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor

Pudingtöltelék:

1 tasak Dr. Oetker Vaníliaízű Pudingpor
3-5 evőkanál cukor
250 ml tej

Díszítés:

1 tasak Dr. Oetker Ét Tortabevonó
(arany és ezüst szórócukor)

Elkészítés:

A margarint robotgéppel puhára dolgozzuk. Keverés közben lassan hozzáadjuk a mézet, a vanillincukrot, az aromát és a mézeskalácsfűszert. Minden tojást kb. fél percig keverünk el. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és szitán keresztül két adagban a tésztához keverjük. A tésztát 16 papírformába (kettő kosárkát egymásba rakunk), vagy kiolajozott 12-es muffintepsibe töltjük. Pudingtöltelék: A pudingport kevés tejjel és a cukorral simára keverjük, majd a maradék tejet is hozzáöntve, folytonos keverés közben felforraljuk. Az elkészült pudingot azonnal habzsákba töltjük, onnan pedig kis adagokban a muffinok belsejébe.

Alsó és felső sütés: kb. 160 ºC (előmelegített)
Légkeveréses: kb. 140 ºC (előmelegített)
Gáz: 3. fokozat (előmelegített)
Sütési idő: kb. 25 perc

Sütés után a muffinokat egy sütőrácson hagyjuk kihűlni. (A muffintepsiben a süteményeket elválasztjuk a faltól, és abban hagyjuk kihűlni.)

Díszítés:

A tortabevonót a tasakon levő utasítás szerint felolvasztjuk és ízlésesen a muffinokra önjük. (A cukrokat a még meleg csokiöntetbe szórjuk, és hagyjuk megszilárdulni.)

Tipp:

A díszítéshez használhatunk Dr. Oetker Színes Szórócukrot is.
Törlés Módosítás

354. Sajtkarika es fank 2008-12-10 23:14
Hozzávalók:

Égetett tészta:

125 ml víz
1 csipet só
30 g lágyvaj vagy margarin
75 g liszt
25 g Dr. Oetker Gustin Étkezési Keményítő
2-3 tojás (közepes méretű)
1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor

Kisütéshez:

1 kg zsiradék

Töltelék:

125 g lágyvaj vagy margarin
100 g roquefort sajt (márványsajt)
125 ml tejszín
1 enyhén púpozott teáskanál Dr. Oetker Habfixáló

Szóráshoz:

Vagdalt zöldpetrezselyem
Köménymag
Mák
Édes-nemes paprika

Elkészítés:

A tésztához a vizet a sóval és a vajjal nyeles serpenyőben felfőzzük, és a tűzhelyről levesszük.
A lisztet az étkezési keményítővel elvegyítjük, átszitáljuk, és egyszerre a vízbe öntjük. Jól összekeverjük, amíg gömb alakú lesz, majd keverés mellett kb. 1 percig forrósítjuk. A még forró tésztát azonnal keverőtálba tesszük. Két tojást egyenként belekeverünk. A már kihűlt tésztába a sütőport beledolgozzuk. 1/3-át a sajtos karikához félretesszük.
A fennmaradt tojást felverjük és ebből a maradék tésztába annyit keverünk, hogy az fényes legyen, és a kanálról leszakadjon. A sajtkarikához a keményebb tésztát kis lyukú nyomózsákba töltjük, és kikent sütőpapírra kis karikákat (kb. 4 cm átmérőjű) nyomunk. Ezeket adagonként azonnal, a forró zsiradékba úsztatva, mindkét oldalán világos barnára sütjük.
A karikákat a zsiradékból fapálcikával kiemeljük, jól lecsöpögtetjük. Kissé hűlni hagyjuk, majd vízszintesen átvágjuk.
A sajtfánkhoz a puha tésztát vékony csillagfejű nyomózsákba töltjük, és egy kikent és kilisztezett sütőlemezre (30 x 40 cm) fél diónyi nagyságú halmokat nyomunk (ne túl sűrűn, mert a tésztahalmok sütés közben a duplájára nőnek). A sütőlemezt a sütőbe helyezzük.

Alsó és felső sütés: 200-220 °C (előmelegítve)
Légkeverős: 180-200 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 20 perc

Sütés után minden fánk tetejét azonnal levágjuk.
A töltelékhez a vajat jól kikeverjük. A roquefort sajtot villával elnyomjuk, és belekeverjük. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, és a sajtmasszába beleforgatjuk. A karikákat és a fánkokat a sajtkrémmel megtöltjük.
A sütemények tetejét a krémmel vékonyan megkenjük, és ízlés szerint zöldpetrezselyemmel, köménymaggal, mákkal vagy paprikával megszórjuk.

Tipp:

A sajtkrém helyett a süteményt készen vett zöldfűszeres túróval vagy kevés tejjel simára kevert és pikánsan ízesített krémsajttal vagy túróval is megtölthetjük.
Törlés Módosítás

353. Jaffa szelet 2008-12-10 23:11
(Kb. 45-50 darab)

Hozzávalók:

Tésztához:

4 tojás (közepes méretű)
75 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 narancs reszelt héja
100 g búzaliszt
Fél csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor

Töltelékhez:

3 tasak Dr. Oetker eredeti Puding vanília
1000 ml 100%-os narancslé
120 g porcukor
2 tasak Dr. Oetker Decor Tortabevonó ét
600 ml hideg habtejszín
3 tasak Dr. Oetker Habfixáló
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
250 g háztartási keksz (téglalap alakú)

Díszítéshez:

Narancs szeletek díszítésül

Előkészítés:

A tepsit (40 x 30 cm) kibéleljük sütőpapírral, majd félreteszzük. A sütőt előmelegítjük.

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat konyhai robotgép legmagasabb fokozatán egy perc alatt habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrot és a vanillincukrot és további 2 percig keverjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük, a tojáshoz szitáljuk, és konyhai robotgéppel alacsony fokozaton sima tésztává keverjük. A tésztát az előkészített tepsibe öntjük, tetejét elsimítjuk, majd a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15 perc

A megsült süteményt egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez a pudingokat a tasakon lévő használati utasítás szerint, de tej helyett csak 1 l narancslével és 120 g cukorral elkészítjük. A még forró pudingot a tésztán egyenletesen elosztjuk, tetejét elsimítjuk, majd hagyjuk kihűlni.
A tortabevonót a tasakon lévő használati útmutató szerint felolvasztjuk. A tejszínt a habfixálóval és a vanillincukorral kemény habbá verjük, majd a kihűlt pudingrétegen egyenletesen elosztjuk. Végül a kekszet a tejszínrétegre helyezzük, és a keksz tetejét a felolvasztott mázzal óvatosan bevonjuk, tetejét egy ecset segítségével elsimítjuk. A süteményt a máz megszilárdulása előtt a kekszek mentén szeletekre vágjuk. Narancs szeletkékkel díszítjük, majd a máz megszilárdulásáig hideg helyen tároljuk.
Törlés Módosítás

352. Kremes csillagok 2008-12-10 23:08
(Kb. 20 db)

Hozzávalók:

175 g búzaliszt
1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
2 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
75 g porcukor
1 tojás (közepes méretű)
50 g lágyvaj vagy margarin
50 g mogyorókrém

Ezenkívül:

Kevés porcukor

Előkészítés:

A tepsit (kb. 30 x 25 cm) kibéleljük sütőpapírral, majd félretesszük. A sütőt előmelegítjük.

Elkészítés:

A lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a bourbon vaníliás cukrot, a tojást, a vajat, és konyhai robotgéppel először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává keverjük. Enyhén lisztezett munkalapon kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd 3 különböző méretű csillagformával egyenként 20-20 db csillagot szaggatunk belőle. A csillagokat a tepsibe helyezzük, a sütő középső részébe toljuk, és a süteményeket megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 10 perc

A megsült csillagokat egy sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
A mogyorókrémet nyomózsákba töltjük, majd a csillagokat egymásra helyezve a krémmel összeragasztjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Törlés Módosítás

351. Forro almas bogres suti 2008-12-10 23:06
(Kb. 6 adag)

Hozzávalók:

Tésztához:

1 piros alma
375 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
125 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 késhegynyi őrölt fahéj
2 tojás (közepes méretű)
100 g lágyvaj vagy margarin
200 ml tej

Sütéshez:

6 hőálló bögre (200 ml)
Kevés vaj

Előkészítés:

A bögréket kivajazzuk, és egy tepsibe állítjuk. A sütőt előmelegítjük.
Az almát megmossuk, magházát eltávolítjuk, és vékonyan felszeleteljük. A piros héjú szeletekből tetszés szerinti motívumokat kivágunk. A maradék almát apró darabokra vágjuk.
A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk az alma kivételével többi hozzávalót is, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 2 percig sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen kelni hagyjuk, míg láthatóan megnő.
A megkelt tésztához hozzáadjuk az almadarabokat, még egyszer jól átdagasztjuk, majd a bögrékbe töltjük. A tetejükre egy-egy kivágott almamotívumot helyezünk. A tepsit a bögrékkel együtt a sütő alsó részébe toljuk, és a süteményeket megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30 perc

Sütés után kb. 10 percig hűlni hagyjuk, majd még melegen a bögrékben tálaljuk.

Tipp:

A süteményt ízlés szerint Dr. Oetker vaníliaízű Desszertöntettel tálaljuk.

A hőálló bögrék helyett használhatunk soufflé formát is, ekkor a formákat ¾ részig töltsük meg a tésztával.
Törlés Módosítás

350. bejegyzésem 2008-12-10 23:01
Mákos guba kelttésztából

60 dkg liszt
3 dkg élesztő
3 tojássárgája
6-8 dkg cukor
3 dl tej
csipet só
10 dkg olvasztott vaj

10-15 dkg mák darálva
10 dkg porcukor
5-8 dkg vaj

Az élesztőt 1 dl langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk.
A tojássárgákat a cukorral és a maradék tejjel elkeverjük és az élesztős tejjel együtt az átszitált liszthez adjuk. Pici sót is teszünk bele és az olvasztott vajat is hozzáadjuk, majd alaposan kidolgozzuk.
A közepesen kemény tésztát duplájára kelesztjük. (Kb. 45-50 perc)
Kivajazunk egy normál méretű tepsit, és a megkelt tészta felét vajba mártott kanállal kiszaggatjuk. Meglocsoljuk vajjal, majd megszórjuk a cukros mákkal.
Erre kerül a tészta másik fele, szintén kanállal kiszaggatva.
Tetejét a maradék vajjal megkenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Ízlés szerint baracklekvárral, vaniliaöntettel tálaljuk, de önmagában is nagyon finom.
Bőséges adag lesz belőle, szerintem 2-3 főre a fenti mennyiség fele is elég.:-)
Törlés Módosítás

349. bejegyzésem 2008-12-10 22:57
Édességek a bőség jegyében << 4/4. oldal

Vannak olyan családok, ahol a karácsonyi sütik azok a kedvencek, amelyeket év közben, idő hiányában nem lehet megsütni. A hagyomány szerint azonban ilyenkor diós és mákos finomságokkal kell kényeztetni magunkat, hogy bőséges legyen az egész év, vagy pedig karácsonyi ostyával - természetesen ez is pénzt varázsol a zsebünkbe, ha erősen hiszünk benne. A mákos variációk közül a legegyszerűbb és leggyorsabb a mákos guba, a következő variációt megkóstolva még az ellenzők is hajlamosak hívekké válni.

Mákos guba

Hozzávalók: 6 db szikkadt vizes kifli, (egyes boltokban lehet kapni "guba-rudakat", az szerintem finomabb), 4,5 dl tej, 1 rúd vanília belseje, és héja, 40 dkg vaj, 8 dkg darált mák, 8 dkg porcukor, 4 evőkanál méz, 1 db citrom reszelt héja, késhegynyi őrölt szegfűszeg.
Elkészítés: egy kb. 26X17 cm-es, magas peremű tepsit kivajazunk, előmelegítjük a sütőt. A kifliket felkarikázzuk, és egy nagy tálba tesszük. A vajat, tejet, vaníliarúd belsejét, héját, valamint a mézet egy edénybe tesszük, és felforraljuk. Ha felforrt, kivesszük belőle a vanília rudat, majd leforrázzuk vele a kifliket, jól átforgatjuk, óvatosan, hogy a kifli össze ne törjön. Egy tálban összekeverjük a darált mákot, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, valamint a késhegynyi őrölt szegfűszeget. Ezután a keveréket a kiflikre szórjuk, és jól átkeverjük vele. A kész gubát a tepsibe tesszük, és előmelegített, 180 fokos sütőben, kb. 15 perc alatt megpirítjuk a tetejét. A kész gubát melegen tálaljuk, aki szereti, az meg is locsolhatja még egy kis mézzel.
Forrás: [origo]


Karácsonyi ostya

A karácsonyi ostyát eredetileg nem a házakban készítették; a böjti szokások közül eléggé elterjedt volt az ostyahordás. Az ostyát rendszerint a plébánia konyháján sütötték, amit aztán a plébános vagy a kántor az iskolás gyerekekkel küldött szét a bőség óhajaként a faluban. A családok az ostyáért pénzzel, élelmiszerrel ajándékozták meg az egyház képviselőit. Az ostya a karácsonyi vacsora tartozéka volt, mézbe mártogatva fogyasztották.

Az ostyába petrezselyem zöldjét is belesütöttek. A következő ostyába petrezselymet ne, kakaókrémet viszont tegyünk. Az édesség előnye, hogy viszonylag könnyű (eddigre már úgyis sír a gyomrunk a túlórától) viszont mégis hagyománykövető.

Hozzávalók: 20 dkg cukor , 20 dkg darált dió, 2 tojás, 25 dkg margarin, 3-4 ek kakaó, 2 cs ostyalap.
Elkészítés: A hozzávalókat gőz fölött összefőzzük, majd az ostyalapokat megkenjük, 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Éles késsel felszeleteljük. A legjobb, ha tálcán készítjük el az ínyencséget, majd a tetejére is tálcát teszünk, erre pedig valamilyen nehezéket, hogy egyenletesen puhuljon az ostya.

A karácsonyi édességek között előkelő helyen áll a beigli, de az már egy külön fejezet.

Kovács M. Veronika

[origo]

<< előző oldal 4/4

1. Menüsor az ünnepre

2. Variációk levesre

3. Fő fogások

4. Édességek a bőség jegyében[/link]
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Mezeskalacs keszites
  2008-12-22 01:23:35, hétfő
 
  [link]Mézeskalácskésztés érlelt tésztából

Az ilyen mézeskalácsgyártáshoz legalkalmasabb a kasos vagy lépes méz. Előállítása a következőképpen történik: ősszel az érett lépesmézet hordókba tömik. Az összezúzott keveréket megfelelő méretű edényekben felmelegítik, ezáltal a viaszsejtek a keverék felszínére szállnak, a hígan folyó méz alul összegyűlik, majd szűrőkön át kifolyatják, kicsurgatják. Ez a csurgatott vagy sütőméz. Sötétbarna, kellemes ízű és viaszillatú.
Az étkezési fogyasztásra használt pergetett méz mézeskalácskészítésre kevésbé alkalmas. Nem tartalmazza ugyanis azokat a fehérjeszerű anyagokat, amelyek a tészta érését elősegítik és a mézeskalácshoz szükséges különleges zamatanyagokat kifejlesztik.
A mézeskalácsgyártáshoz legmegfelelőbb a sima, nullás búza- s nullás rozsliszt. Különleges kívánalom a liszttel szemben nincsen. E célra a legalkalmasabb a gyenge sikérű liszt.
Az egyéb nyersanyagokat elegendő felsorolni, azok a célnak szokványos minőségben mind megfelelnek: fehér, finomított kristálycukor, tojás, mogyoró, mandula, dió, cukrozott gyümölcsök, különösen citronát, cukrozott narancshéj, nagycukortartalmú gyümölcsök: füge, datolya, mazsola, természetes és mesterséges ízesítőanyagok és fűszerek: fahéj, szegfűszeg, vanília, ánizs, szerecsendió, szerecsendióvirág stb. Ezen kívül még narancshéj, citromhéj, csokoládé, kakaópor. Lazítóanyagként rendszerint hamuzsírt (káliumkarbonátot) vagy szalakálit használunk.
Az érlelt tésztából készült mézeskalácshoz a következő alaptésztákat állítjuk elő: mézes-gyümölcscukor-cukor-szörp-műméz-tészta.
Az érlelésre szánt tésztát, tehát a mézestésztát a felhasználást megelőzően három-négy hónappal készítjük el. Ezeket hordókban vagy fakádakban hűvös, száraz helyen, rendszerint pincében tároljuk.
A mézestésztát a következőképpen készítjük: a rendszerint betontartályban tároló mézet kiszedjük és gáztüzelésű főzőüstbe helyezzük. Felfőzzük állandó keverés közben 120 C °-ra. Ha pergetett mézet dolgozunk fel, akkor kevés vizet, szörpöt és méhviaszt adunk hozzá. A forró mézet gyűjtőtartályba öntve hagyjuk 60 C°-ra lehűlni. A felszínre gyűlt habot szűrőkanállal leszedjük. A meleg mézet dagasztógépben súlyára számított 140% liszttel egyenletes tésztává gyúrjuk. A liszt lehet tisztán finom fehér búzaliszt vagy adhatunk hozzá rozslisztet is. Így pl. a mézestészta megfelelő összetétele a következő: 150 kg méz, 150 kg búzaliszt, 50 kg rozsláng, de használhatunk rozslángot nagyobb arányban is.
A jól átgyúrt tésztát nagy, előre kilisztezett teknőbe gyűjtjük és pihentetés után onnan nagyméretű, nyitható oldalú keményfa tárolóládákba töltjük. Itt száraz, hűvös helyen két-három hónapig tároljuk, érleljük. Lazítás céljából a hamuzsír egy részét is már érlelés előtt a tésztához adjuk.
A tészta érésekor erjedési folyamat indul meg, aminek az a következménye, hogy a tészta zamatanyagai kifejlődnek, a lazítók munkája könnyebbé válik és így az érlelt tészta nem csak ízesebb, de kiadósabb is. Ezért mézeskalácsok készítésére előnyösebb érlelt tésztát használni.
A mézeskalácshoz szükséges másik tésztát, a cukortésztát így készítjük: 50 l forró vízben feloldunk 100 kg kristálycukrot és folytonos keveréssel 105 C°-ra főzzük. Az így előállított szörpöt tárolóedénybe ürítjük. Egy-két napig hideg helyen tároljuk. Úgy is eljárhatunk, hogy a lazítót a lehűtött cukorszörpbe keverjük be, ugyanígy a felhasználásra kerülő tojásokat is. Ebben az esetben 100 kg cukorszörpre 5 kg ammonkarbonátot (szalakálit) és 400 db egész tojást oldunk fel, illetőleg keverünk be. A bekeverést vagy hosszú nyélre illesztett habverővel, vagy habverő géppel végezzük.
A cukorszörpöt gyúrógépben 180-200 kg finom búzaliszttel gyúrjuk össze, a liszt mennyiségét 100 kg cukorra számítva. Cukortésztába is tehetünk rozslángot, legfeljebb fele mennyiségben. A szükséges mennyiséget a liszt minősége szerint a tészta állaga szabja meg. A tésztát teljesen egységessé gyúrjuk. A kész tésztát egy napig teknőben pihentetjük. Itt a tészta kissé megkel. A teknőt egyenletesen be kell lisztezni, mert különben a tészta beragad.
A legtöbb mézeskalács a fent leírt két tésztából áll, de szokásos más alaptésztát is használni. Így szőlőcukor-, keményítőszörp- és műméztésztát.
A szőlőcukortészta 100 kg burgonyacukorból, 20 kg porcukorból, 36 l vízből és 200 kg finom búzalisztből áll.
A keményítőszörptésztát 50 kg keményítőszörpből és 50-55 kg lisztből gyúrjuk össze.
A műméztészta előállítására az invertált cukoroldatot (műmézet) 30%-os töménységre hígítjuk és 1 kg ilyen oldathoz 1 kg lisztet gyúrunk. Ez utóbbi tésztaféleségek felhasználásáról az egyes féleségek készítésénél, összetételeinél lesz szó.
A szokványos féleségeknél az érlelt méztésztából és az 1-2 napos cukortésztából dagasztógépen egyenlő mennyiségeket dolgozunk össze. Ízesítéshez rendszerint 100 kg kész tésztára számítva 1,5 kg darált citromhéjat használunk.[/link]
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Mezes figurak
  2008-12-22 01:22:22, hétfő
 
  [link]Mézes figurák

15 dkg virág méz,25dkg átszitált porcukor,50dkg finomliszt
3 db egész tojás,1 kk kakaópor1/2 cs mézes fűszer keverék
Hajtóanyag szódabikarbóna (2kk), de csak akkor, ha a mézes pogácsa, közvetlen fogyasztásra kerül.
Hajtóanyag nélkül készül, a mézes tál a háromszögekből összeállított pásztorok házikója, a templom, a különböző figurák.
Több hétig is eltartható a hűtőbe a jól kidolgozott tészta, folpakba csomagolva. Addig kell gyúrni, amíg már nem ragad a kezünkhöz, paskolhatjuk, (ütögethetjük) a gyúrótáblához.
A kiformázott alakzatok 1-2 napig a tepsin szikkadnak. Így, a sütőbe nem deformálódnak.
Sütés előtt tojás sárgájával átkenjük.
Mézes tál

A tálhoz a tésztát kinyújtjuk, k.b. 2-3 mm- re,egy mélyebb fémtálat megvajazunk,lisztezünk,körbevágjuk,ráillesztjük a tálra.Tepsire helyezzük. Az oldalára tojás sárgájával, tészta díszeket, csillag ánizst ragasztunk. Ez lehet: szív, tulipán, csillag, fenyőfa, csengő, s.t.b. A peremére külön csíkot ragasztunk, ami lehet, fonott, sima (villával mintázva, szezámmaggal megszórva) 1-2 órát a tepsibe szikkad.Sütőbe rakjuk majd, 5-6 perc múlva, ecsettel, bekenjük tojás sárgájával. Ezt többször megismételjük. Mikor kivettük a sütőből, még melegen egyszer átkenjük tojássárgájával, ettől lesz fényes.Hamar sül a mézes tészta, ne legyen a sütő túl forró, a tepsit lisztezzük, és sütés után 1-2 percig hagyjuk állni, utána szedjük ki a figurákat.
Tökmag, napraforgó bél, csillag ánizs, szezámmag, aromákkal színezett kókuszreszelék, gyöngy cukorka, kakaóval sötétebbre gyúrt tészta, mind nagyon szép díszítő anyag.
Karácsony előtt, akár egy hónappal is elkészíthető, sokáig eláll.Karamellel ragasztjuk össze a házikót, templomot. Cukormáz a díszítő anyag.[/link]
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Sajt rolo
  2008-12-22 01:21:26, hétfő
 
  [link]Sajtos roló
Hozzávalók:
1 csomag mirelit leveles tészta
2,5 dl tej
2 kávéskanál keményítő
2 tojás sárgája
10 dkg vaj
20 dkg reszelt sajt (trappista és füstölt Karaván vegyesen) + a díszítéshez



Elkészítés: A leveles tésztát olvasztás után 1,5-2 cm széles csíkokra vágjuk, spirálosan rátekerjük a formákra - vigyázva, hogy minden csík fedje az előzőt. Tojással megkenjük, és aranybarnára sütjük. Amíg sül, elkészítjük az alábbi krémet: a tejjel simára keverjük a keményítőt, sóval és borssal ízesítjük, és sűrű pépet főzünk belőle. Tűzről levéve, forrón belekeverjük a tojássárgáját. A vajat habosra keverjük, és hozzáadjuk a kihűlt krémet és a reszelt sajtot. A kihűlt tésztákat leszedjük a formákról, megtöltjük a krémmel, és a végeit reszelt sajtba mártjuk.
1 fagyasztott tésztából 26 darab készűlt.[/link]
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Erdelyi mezeskalacs
  2008-12-22 01:20:12, hétfő
 
  [link]Erdélyi mézeskalács

60 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 2 kk. szódabikarbóna, 1 kk. fűszerkeverék, 1kk. fahéj (elhagyható), 2 tojás, 2 evőkanál puha margarin, 20 dkg méz

A pornemű hozzávalókat átszitáljuk és alaposan összekeverjük.
A tojást, margarint és mézet jól kikeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát jól kidolgozzuk, alufóliába csomagoljuk és legalább egy napig hűvös helyen érleljük.

A tésztát kis részletekben nyújtjuk ki, kb. 2 mm vastagra és különböző formák segítségével kiszaggatjuk. Egymástól kissé távol tegyük a sütőlapra.
Előmelegített sütőben néhány perc alatt barnáspirosra sütjük.
A recept bár nem írja, tojással is megkenem a tetejét.

Díszités
12 dkg nagyon finom átszitált porcukorból és 1 tojásfehérjéből habot verünk, majd ezzel a mázzal tetszőlegesen díszítjük.
(Mi dupla adag mázat készítünk, igaz maradni is szopkott belőle, de így nyugodtan lehet rajzolgatni!;-)[/link]
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 68 
2008.11 2008. December 2009.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 68 db bejegyzés
e év: 293 db bejegyzés
Összes: 1362 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 41
  • e Hét: 97
  • e Hónap: 505
  • e Év: 83390
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.