Belépés
orsi1.blog.xfree.hu
"...az igaz embert egyedül az idő mutatja meg, míg a hitványra első percben ráfigyelsz. " --------- "A problémák azért vannak, hogy megoldjuk ... S. Orsi
1967.12.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 121 
Feketelistás nagyberuházások
  2008-02-29 22:18:33, péntek
 
  50 európai nagyberuházás a feketelistán 2008-02-27 18:32:05

2013-ig több, mint 2000 milliárd forintot fogunk elkölteni EU pénzből nagyberuházásokra. Na erről kellene a társadalmi vita. Talán még valaki emlékszik rá, 2004-ben pár hónappal leváltása előtt Medgyessy Péter már meghirdette, hogy nemsokára előállnak azoknak a nagyberuházásoknak a listájával, melyeket a 2007-2013-as időszakban uniós forrásból fognak tető alá hozni.
Ezzel kezdődött a pénzek elköltésének folyamata. Még fogalmu(n)k sem volt, hogy mit akarunk kezdeni ezzel a sok pénzzel, de a nagyberuházásokról már dönteni akartak. A gombhoz próbálták varrni a kabátot. Sajnos a helyzet azóta sem sokat javult. A héten a Magyar Természetvédők Szövetsége a Föld Barátaival és a Bankfigyelő Hálózattal közösen kiadott egy térképet, amelyen 50 közép-kelet-európai - köztük 7 magyar - nagyberuházást tüntettünk fel. Ezeknek szerintünk nem kellene, vagy nem így kellene megvalósulniuk.

Miért akarunk hulladékégetőket építeni, mikor már az EU is a hulladék keletkezésének megelőzését és az újrahasznosítást nyomja. Csak nem az égetésben érdekelt cégek akarják elsózni ide a nyugaton már nem korszerű technológiáikat?

Miért építünk körgyűrűt Budapest köré, ami elvileg elkerülő út, de az agglomerációs településeket nem kerüli el, szóval most majd más szívja a füstöt. Ráadásul alternatív útvonal is van, ami meg is fog épülni. Szóval kettőt építünk egy helyett. Csak nem kétszer annyi bevásárlóközpontot és logisztikai központot lehet építeni így a drágán autópályának eladott földek mellé?Miért akarjuk a Kis-Balaton természetvédelmi területein a vízszintet megemelni, így teljesen átalakítva, tönkretéve azt, azért, hogy javuljon a Balaton vízminősége? Vagy egy környezetvédelmi cél szentesíti a természetvédelmi területek eltüntetését? Ráadásul a vízminőség javulása egyáltalán nem garantált a beruházás következtében. Csak nem azért mert a terv megvan már pár évtizede, pénzt most könnyen tudunk kapni rá az EU-tól, nosza csináljuk meg?

Miért építünk több, mint 500 milliárd forintból egy metrót, melynek útvonala több, mint 30 éves terveken alapszik és költségei napról napra nőnek? Az akkori és mai Budapesti közlekedési igények között nem lenne különbség? Az építkezés úgy kezdődött el és folyik most is, hogy nincs meg rá a pénzügyi fedezet. Csak nem azért mert Európa egyik korrupcióval legtöbbet vádolt multija a SIEMENS is tízmilliárdokkal érdekelt benne?

Miért támogatja az Európai Beruházási Bank kedvezményes hitellel egy győri bevásárlóközpont felépítését egy olyan forgalmas kereszteződésben, ahol a közeli lakóházaknál a zajterhelés már most is meghaladja a határértéket, és ahol a győri önkormányzat tanulmánya is megállapítja, hogy a bevásárlóközpontok száma már az új építése előtt meghaladta az országos átlagot. Ráadásul a helyi kereskedőket is ellehetetlenítik.

Ezek majdnem egytől egyig olyan beruházások, melyekhez hasonlók 20-30-40 éve hevernek fiókokban, ilyenkor leporolják őket, és a kormány meg örül, hogy gyorsan el tudja költeni a pénzt és még a választások előtt át tud vágni pár nemzeti színű szalagot az átadáskor, vagy legalábbis pár alapkőletételnél (fúrópajzsnál) mosolyoghat a kamerákba. De azzal, hogy utána pár évvel mi történik és mik lesznek ezeknek a hatásaik már nem sokan törődnek.

A rossz beruházások sorát hosszan lehetne sorolni. Miközben a kormány már valamennyi beleszólást enged a tervezési folyamatokba, amikor még csak az EU pénzek elköltésének elveiről van szó, ez teljesen megváltozik, ha konkrét beruházásokra kerül a szó. Itt már a gazdasági és politikai érdekek visznek mindent. A fejlesztési tervek céljai hangzatosak, általában támogathatók is: fenntartható fejlődés, foglalkoztatás stb. Az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció, melyet a parlament is elfogadott egyenesen azt mondja ki, hogy ökológiai mintaállam leszünk. Sajnos a beruházások hatása köszönő viszonyban sincs ezekkel a célokkal.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jön az átlátszó kenyérpirító
  2008-02-29 22:11:32, péntek
 
  Igen nehéz lesz megégetni egy szelet pirítóst, miután ez a találmány a boltokba kerül. Jön ugyanis az átlátszó kenyérpirító. A technológia fűthető üveglemezeken alapul, melyek elegendő hőt bocsátanak ki ahhoz, hogy megpirítsanak egy szelet kenyeret.

Az átlátszó kenyérpirító egyelőre még csak koncepció, a technológia alapján prototípus létezik. Az ötlet az Inventables Concept Studio terméke. Az áttetsző, fűthető üveg technológia lehetővé teszi, hogy kenyérpirítás közben látható legyen az eredmény: így a kívánt barnasági fokon a pirítós eltávolítható. Emellett a pirítót hagyományos időzítővel is ellátták, azoknak, akik inkább megszokott módon szeretnék kenyerüket pirítani.

Designra se utolsó
Az Inventables 2002-ben alakult, és azért jött létre, hogy ötletekkel, kutatás-fejlesztéssel, innovatív anyagokkal és technológiákkal inspiráljon cégeket. A társaság célja, hogy az emberi kíváncsiságra, az új iránti pszichológiai kényszerre alapozva megihlesse a világ designereit, mérnökeit. Az Inventables tanácsadói testületében olyan cégek vezető beosztású személyei ülnek, mint a Kimberley-Clark, a Google, az American Informations Systems vagy a Rackspace.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Kiugró drágulás az iparban
  2008-02-29 18:50:54, péntek
 
  Az ipari árakban óriási ugrás következett be januárban, a termelők főként a hazai értékesítésben érvényesítették a megnövekedett költségeiket.

A bérköltségek emelkedésén túl a megugró nyersanyag- és energiaárak jelentettek kiugró költségnövekedést. A következő hónapok fogyasztói áraiban jelentkezhet a nagy inflációs nyomás.

Az ipar termelői árai az előző havihoz mérten 3 százalékkal, 2007. januárhoz képest 4,3 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ipar belföldi értékesítési árai 2008. januárban az előző hónaphoz képest 5 százalékkal, a 2007. januárival összehasonlítva 10,8 százalékkal emelkedtek. Az exportértékesítés termelői árai az előző hónaphoz viszonyítva 1,5 százalékkal növekedtek, az egy évvel korábbiaknál 0,5 százalékkal alacsonyabbak voltak.

Az iparon belül a villamosenergia, gáz- gőz- és vízellátás árai növekedtek a legnagyobb, egy hónapon belül 12,7 százalékos mértékben. A feldolgozóiparon belül a vegyipar árai drágultak leginkább, mivel az ágazat fő alapanyaga a kőolaj. Az élelmiszeripar - az emelkedő agrárárak ellenére - visszafogottabb áremelést hajtott végre.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A drágakövek 116.
  2008-02-29 18:17:24, péntek
 
  III. A MESTERSÉGES ÉKKÖVEK, HAMISÍTVÁNYOK ÉS AZ UTÁNZATOK 5.

DRÁGAKÖVEK, MELYEKNEK MESTERSÉGES ELŐÁLLÍTÁSA MA MÉG CSAK TUDOMÁNYOS JELENTŐSÉGŰ

Gyémánt

Mióta a francia forradalom nagy áldozata, LAVOISIER kimutatta, hogy a gyémánt elégetésekor széndioxid keletkezik, tehát a gyémánt anyagának túlnyomórészt szénből kell állania és DALTON felismerte, hogy e fejedelmi drágakő a szénnek egy kristályosodott változata, azóta számos kutató kísérletezett az érdekes feladattal, miként lehetne az alaktalan szenet ragyogó drágakővé átváltoztatni.

Nem egy elemet ismerünk, mely két, sőt három - kristálytani és fizikai szempontból különböző - módosulatban fordul elő földünkön (allotrop-elemek) s ezen elemek különböző módosulatait elő is tudjuk állítani. Feladatunk a legtöbb esetben könnyű, mert ismerjük azokat a feltételeket, melyek mellett az egyik vagy másik módosulat keletkezik s tudjuk azt is, mely viszonyok között állandó az egyik vagy másik változat. Ezenkívül a több módosulatban előforduló, úgynevezett allotrop-elemet tetszés szerint vihetjük át cseppfolyós vagy gázalakú halmazállapotba s ismerjük egy vagy több oldószerét is.

A szén esetében jóval nehezebb a feladat. A szén két kristályos módosulatának (grafit, gyémánt) stabilitási körülményeit távolról sem ismerjük még teljes pontossággal, a szenet nem tudjuk sem cseppfolyósítani, sem gázalakú halmazállapotba átvinni s csak igen korlátolt mennyiségben oldható a szén egyes fémekben. Az az egy bizonyos, hogy a gyémánt, mint a szénnek legtömöttebb atomszerkezetű változata, rendkívül nagy nyomás alatt és - oldószerére való tekintettel - tetemes hőmérsékleten keletkezett.

Előállítását számosan kísérelték meg az utolsó száz esztendő alatt (SILLIMANN, HANNAY, MARSDEN, ROUSSEAU, MOISSAN), de a kísérleteik eredményéül nyert rendkívül apró kristálykák, a legújabb vizsgálatok szerint, nem bizonyultak gyémántoknak. Napjainkban a sajtóban olyan hírek kerültek napvilágra, hogy a gyémántgyártás kérdését megoldották és pedig Londonban és Bécsben majdnem egyidőben. A londoni ,,gyémántok", az ottani kereskedelmi kamara hivatalos vizsgálata alapján, spinelleknek bizonyultak, a bécsi gyémántok azonban komolyabb érdeklődésre tarthatnak számot.

A német birodalmi szabadalmat 1934-ben nyerte el (589.144. sz.) az eljárás, melyet röviden a következőkben ismertethetünk: A kiindulási anyag 60-90% vasreszelék, 5-25% kohósalak, 5-15% amorf szén. A finoman porított és elkevert anyagot egy különleges, igen nagy hőt és nyomást elbíró ötvözetből készült masszív fémtömb üregébe helyezik. Közvetlenül az eljárás megindulta előtt jelentősebb mennyiségű szilárd széndioxidot vagy folyékony szénmonoxidot juttatnak az anyaghoz. Az üreget tömítő szelencével ellátott, nemes acélból készült dugattyú zárja, ennek mozgatásával idézik elő a kívánt nyomást. Az üregbe gázvezeték szolgál, a reakció alatt széndioxid- vagy szénmonoxidgázt vezetnek roppant nyomással a reakciótérbe. Az üreget lezárják, a dugattyú segélyével 5000 atmoszférára emelik a nyomást, majd elektromos fűtéssel az egész készüléket 900-1000 C° hőmérsékletre hevítik. Mikor a kívánt hőfokot elérték, a nyomást 90 sec. alatt 15.000 atmoszférára emelik fel, majd 10-30 sec. mulva ismét lecsökkentik, és pedig 60 sec. alatt 5000 atmoszférára s a fűtést is kikapcsolják. Ezen eljárásnak többszöri ismétlésével sikerült, a feltalálók leírása szerint, többé-kevésbbé torzult oktaéderes külsejű, homályos lapu, 1-5 mm átmérőjű gyémántkristályokat előállítani. A kísérletek roppant veszélyesek és költségesek, a készülékek egymásután robbantak fel a roppant nyomás alatt.

A mesterséges gyémántkristályokat a bécsi állami drágakővizsgálóintézetben a következő eredménnyel vizsgálták: A gyémántkristályok oktaéderesek, színük kissé sárgás, feltűnően hasonlítanak a Dél-Afrikából származó, úgynevezett kapgyémántokhoz. Közülük a legnagyobb 5 mm átmérőjű és negyed karát súlyú. Fajsúlyuk, keménységük, fénytörésük tökéletesen megegyezik a természetes gyémántokéval, elégetésükkor semmi hamu vissza nem marad, anyaguk tehát tiszta szén. Röntgen-sugárral vizsgálva, ugyanazt a belső szerkezetet mutatják, mint a természetes gyémántok.

Ezen hivatalos hírek szerint tehát megvolna a mesterséges gyémánt, egyelőre azonban csak mint tudományos siker. Előállítása ugyanis jóval többe kerül, mint amennyi az előállított kövek értéke. Hogy sikerülni fog-e a közel jövőben az előállítási költségeket annyira leszorítani, hogy a gyémánt előállítása éppen oly jó üzletté váljék, mint a mesterséges korundoké s hogy az esetleg majd nagyban előállítandó mesterséges gyémántokat meg tudjuk-e valamely vizsgálattal a természetesektől különböztetni, azt persze most még nem tudhatjuk.

Smaragd, topáz, zirkon.

Ezeknek a drágaköveknek a mesterséges előállítása is sikerült már, de az eredmények tisztára tudományos értékűek, mivel az előállított kristálykák rendkívül kicsinyek, gyakorlati felhasználásuk éppen ezért még lehetetlen.

A ,,bécsi türkisz".

A természetessel kémiailag teljesen azonos mesterséges türkisz nincsen. Igen közel áll azonban hozzá mind kémiai összetételben, mind fizikai sajátságaiban az a műtermék, melyet egy félrész malachit, hat rész alumíniumhidroxid és két rész tömény foszforsav keverékéből állítanak elő. A finom porrá őrölt alkatrészek gondosan elkevert elegyét valamivel 100 C° fölé hevítik, majd nagy erővel összesajtolják. A csiszolt és fényezett tömeg a kívánt nagyságú darabokra vágva, ,,bécsi türkisz" névvel kerül forgalomba s tulajdonképpen az eredetihez fajsúlyban, keménységben, kémiai összetételben közel álló hamisítvány. A valódi türkisztől megkülönböztetni igen nehéz.
 
 
0 komment , kategória:  Drágakövek  
02.29-i névnapok eredete
  2008-02-29 10:12:12, péntek
 
  Február 29.

Szökőnap :
Szökőév esetén a szökőnap valójában február 24. Ilyenkor a 24-től 28-ig a névnapok egy nappal tolódnak. Tehát a 24-i névnapok 25-én a 25-iek 26-án stb. A 28-i névnapok pedig átkerülnek 29-re.

 
 
0 komment , kategória:  Egy kis infó sokmindenről  
2008.02.29-i bölcsesség
  2008-02-29 10:07:20, péntek
 
  Ha valaki szeret egy virágot, amely csak egyetlen példányban létezik csillag illiókon: ez épp elég neki, hogy boldog legyen...

A.de Saint-Exupéry
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ugye emlékszel még?
  2008-02-28 21:29:35, csütörtök
 
  Neoton Família : Ugye, emlékszel még?

Ugye, emlékszel még, mikor a napraforgók nyíltak? Ugye, emlékszel még, foltos farmerek vándoroltak?

Ugye, emlékszel még, mikor az autópálya Fehérvárig ért, Bécsig kellett utazni egy jó hamburgerért?

Ugye, emlékszel még mikor expressz táborba jártunk? Olyan szabadok voltunk, de szabadságra vágytunk?

Ugye, emlékszel még, mikor a ,,Csillagfény" a diszkó neve volt? Vasárnap a rádióban a "Pop Tarisznya" szólt?

Emlékszel még, mondd, hogy emlékszel még, fiatalok voltunk nem is oly rég.
Emlékszel még, mondd, hogy emlékszel még, fiatalok voltunk nem is oly rég.

Ugye emlékszel még, mikor együtt voltunk, mi ketten?
Ugye emlékszel még, ahogy csókoltunk önfeledten?
Ugye emlékszel még, mikor egy nyár végi esős vasárnapon bőrig áztunk a Siófoki színpadon?

Emlékszel még, mondd, hogy emlékszel még, fiatalok voltunk nem is oly rég.

Az élet megy tovább, napról napra megy tovább. Az élet megy tovább, elmúlik az ifjúság
Az élet megy tovább, napról napra megy tovább. Az élet megy tovább, elmúlik az ifjúság

Emlékszel még, mondd, hogy emlékszel még, fiatalok voltunk nem is oly rég.
Emlékszel még, mondd, hogy emlékszel még, fiatalok voltunk nem is oly rég.

Ugye emlékszel még?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lennék inkább nálad
  2008-02-28 21:17:24, csütörtök
 
  Neoton Família : Lennék inkább nálad

Nagy hajóval jöttem el az óceánon át,
megérezte a két lábam mind a hét határt.
A csillagok közt hagytam a nehéz út porát,
lennék inkább nálad.

Vad szelekkel hagytam ott az óperenciát,
megtaláltam mindent, ami embert megtalál.
Annyi jó után és annyi gondon át
lennék én is nálad.

Vagyok hulló falevél,
azt gondolnám, te legyél,
aki szeret, aki szeret.
Hogyha látnál engemet,
öleli a szívedet,
aki szeret, aki szeret,
amíg lehet.

Vad szelekkel jöttem el az óceánon át,
megérezte a két lábam mind a hét határt.
A csillagok közt hagytam a nehéz út porát,
lennék inkább nálad.

Nagy hajóval hagytam ott az óperenciát,
megtaláltam mindent, ami embert megtalál.
Annyi jó után és annyi gondon át
lennék én is nálad.

Vagyok hulló falevél,
azt gondolnám, te legyél,
aki szeret, aki szeret,
amíg lehet.

Messziről jött ember, mondják, bármit megtehet,
elhitethet mindent, amit ember elhihet.
A hosszú út után mit mondhatnék neked?
Lennék inkább nálad.

Nagy szelekkel jöttem az óceánon át,
hosszú úton szórtam el a csillagok porát,
elfogy minden emlék, ha nem vagy itt velem,
lennék inkább nálad.

Lennék százszor nálad, mint az óperencián,
elmesélem egyszer, ha majd kérdezed talán.
A csillagoknak útja a végtelen határ,
lennék inkább annál, aki végre megtalál.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Volt, ami volt
  2008-02-28 21:15:33, csütörtök
 
  Neoton Família : Volt, ami volt

Mikor egy dalnak vége már,
dúdold el újra, ha valami fáj,
hogy nehéz az élet,
az emlékekből élek.

Viharok, tomboló nyáridők,
azt hittük szerelmünk mindent legyőz,
hogy miénk az élet,
hogy megmaradsz nékem.

Mert van még, ami vár még,
volt, volt, ami volt,
most ölelj át, most vigyázz rám,
gyere hát, ülj ide mellém!
Szép, szép szerelem volt,
jó volt az a nyár,
szépek voltunk,
csak álmodoztunk,
hát sohase bándd, sohase bándd!

Játsszuk le újra az életünk,
hogy a régi jóbarát itt van velünk,
Játsszuk el kérlek,
Hogy nincs most mitől félned.

Fogd meg a kezemet és jöjj velem,
összeköt minket egy nagy szerelem,
nélküled félek,
így nem sokat érek.

Mert van még, ami vár még,
volt, volt, ami volt,
most ölelj át, most vigyázz rám,
gyere hát, ülj ide mellém!
Szép, szép szerelem volt,
jó volt az a nyár,
szépek voltunk,
csak álmodoztunk,
hát sohase bándd, sohase bándd!

Van még, ami vár még,
volt, volt, ami volt,
most ölelj át, most vigyázz rám,
gyere hát, ülj ide mellém!
Szép, szép szerelem volt,
jó volt az a nyár,
szépek voltunk,
csak álmodoztunk,
hát sohase bándd, sohase bándd!
Sohase bándd! Sohase bándd!
Sohase bándd! Sohase bándd!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Úgy szeress, mint rég
  2008-02-28 21:12:21, csütörtök
 
  Neoton Família : Úgy szeress, mint rég

Volt úgy, hogy tűzött ránk a napfény,
volt úgy, hogy összebújtunk hideg éjszakán.
Volt úgy, hogy a cipőnk mellett jártunk,
hittük, hogy a szerencse majd egyszer ránk talál.

Akkor még nem tudtam, hogy, bébi, a szerencse te vagy énnekem.

Így aztán nem baj,
ha fázni kell, mert fúj a szél,
a lényeg, bébi, hogy úgy szeress, mint rég.
Tudjuk már, nem baj,
hogy a világ rólunk mit beszél,
a lényeg, bébi, hogy úgy szeress, mint rég, úgy, mint rég.

Volt úgy, hogy új barátok jöttek,
a miközben átöleltek, zsebünkbe nyúltak ők.
Már megint a cipőnk mellett jártunk,
hittük, hogy jönnek még a sokkal jobb idők.

Mostanra megtanultam, bébi, a szerencse te vagy énnekem.

Így aztán nem baj,
ha fázni kell, mert fúj a szél,
a lényeg, bébi, hogy úgy szeress, mint rég.
Tudjuk már, nem baj,
hogy a világ rólunk mit beszél,
a lényeg, bébi, hogy úgy szeress, mint rég, úgy, mint rég.

Így aztán nem baj,
ha elfakulnak a csillagok,
a lényeg, bébi, hogy úgy szeress, mint rég.
Tudjuk már, nem baj,
ha bárki bármit szónokol,
a lényeg, bébi, hogy úgy szeress, mint rég.

Így aztán nem baj,
ha elveszett egy nemzedék,
a lényeg, bébi, hogy úgy szeress, mint rég.
Tudjuk már, nem baj,
ha egymás mellett elmegyünk,
a lényeg, bébi, hogy úgy szeretsz, mint rég.

Így aztán nem baj,
a lényeg, bébi, hogy úgy szeress, mint rég.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 121 
2008.01 2008. Február 2008.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 121 db bejegyzés
e év: 1142 db bejegyzés
Összes: 5815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 150
  • e Hét: 1285
  • e Hónap: 3119
  • e Év: 3119
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.