Belépés
ludysi.blog.xfree.hu
Szeretnék saját életem részese lenni Budainé Ludvig Zsuzsanna
1958.09.02
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
Napelemek az űrben és a Földön
  2008-03-31 16:28:10, hétfő
 
  Napelemek az űrben és a Földön
Új eszközök és anyagok - 2007.10.05.


A műholdakról is ismerős napelemek félvezetőből készülő eszközök, amelyek a napsugárzás fotonjainak energiáját közvetlenül elektromos energiává alakítják át.

A napelemek - bár működési elvük már a 19. század végén is ismert volt - gyors fejlődésüket elsősorban az űrkutatási alkalmazásoknak köszönhetik az 1960-as évektől.

Napjaink leggyakrabban használt napelemeinek alapanyaga monokristályos vagy polikristályos szilícium. A szilícium egykristály jó hatásfokú energia-átalakítást biztosít, de készítése költséges és időigényes, tömeggyártása nem gazdaságos. A kemencében elkészült egykristályt vékony szeletekre vágják és ostyaszerű rétegekben rendezik el. (A művelet során az anyag feléből hulladék lesz.) A polikristályos szilícium az anyag megolvasztásával és formába öntésével készül. Ez a technológia egyszerűbb, viszont az így előállított napelemek hatásfoka rosszabb.

A napelemek egy harmadik, egyelőre kevésbé elterjedt típusához amorf szilíciumot használnak. A vékony félvezetőrétegeket valamilyen hordozódelületre (üveg, műanyag, fémfólia) párologtatják. A gyártáshoz lényegesen kevesebb tiszta szilíciumra van szükség. Az amorf szilícium negyvenszer hatékonyabban ejti csapdába a napsugarakat, mint a kristályos. Mindössze 1 mikrométeres vastagságú rétegben alkalmazva, a beeső napsugárzás 90%-át elnyeli. Az amerikai űrhivatalban folyó kutatás-fejlesztési munka az amorf szilíciumból készült napelemekre koncentrál, amelyek sokkal kevesebb félvezető anyag felhasználásával képesek ugyanakkora teljesítményre. Az űrkutatási alkalmazásoknál is számít a gyártási hatékonyság, de a legfontosabb nyereség mégis a nepelemek - s ezzel együtt a pályára állítandó űreszközök - tömegének csökkentése. A fejlesztések kereskedelmi hasznosítása magáncégekkel együttműködve már most is folyik: ilyen napelemek találhatók például mobil rádiós fejhallgatókban, akkumulátortöltőkben vagy napenergiát használó sátrakon.

A fejhallgatóval egybeépített rádióban nem kell gyakran elemet cserélni: napsütésben feltölti magát, akár működés közben is. Egy órányi töltés 1-3 órányi zenehallgatáshoz elegendő.

A strapabíró, szőnyegszerű hajlékony napelemmel hordozható számítógépek, televíziók, mp3-lejátszók működtethetők akár kempingezés közben. Természetesen katonai alkalmazások is szóba jönnek. (NASA Spinoff 2006)


Frey Sándor
 
 
0 komment , kategória:  Technika  
Energiatakarékos villanymotor
  2008-03-31 16:20:44, hétfő
 
  Energiatakarékos villanymotor
Új eszközök és anyagok - 2008.03.22.


A 70-es évektől a NASA számára kifejlesztett eljárás segítségével csökkenthető a motorok által elhasznált elektromos energia, miközben növekszik a azok élettartama.

Az 1984-ben szabadalmaztatott módszer azon alapul, hogy a motor éppen aktuális terhelésétől függően csökkenthető a feszültség. Az eljárás ma is épp olyan hasznos, mint bő két évtizeddel ezelőtt. Gyakorlatilag bármilyen váltóáramú elektromotorhoz lehet alkalmazni, amely állandó forgási sebességgel, de változó terhelés mellett kell üzemeljen.

Számítások szerint 2003 és 2030 között megduplázódik a Földön a villamosenergia-fogyasztás. Mind az egyre növekvő árak, mind a termeléssel óhatatlanul együtt járó környezetszennyezés arra készteti a piaci szereplőket, hogy takarékoskodjanak az energiával. Ezért a motorvezérlő technológia számos alkalmazást talált a mindennapi életben.

(Kép: Power Efficiency Co.)

A kíméletes indítás, amelynek során nem hirtelen, hanem fokozatosan növekszik a motor teljesítménye a maximumra, kíméli a mechanikus alkatrészeket is. Az eszköz megakadályozza a motor túlmelegedését, ezzel is hozzájárulva a működési élettartam növeléséhez. A gyakorlatban a rendszeresen kis terheléssel vagy épp üresen járó villanymotorok fogyasztása akár 40%-kal csökkenthető. Jó példa a lehetséges alkalmazási területekre a felvonók működtetése. A liftek ritkán vannak tele utasokkal, bár a motorjaikat természetesen a maximális terhelésre kell méretezni. Ha az egy-két emberrel, vagy utas nélkül, hívásra közlekedő felvonók esetén sikerül csökkenteni az elektromos hálózatból felvett teljesítményt, azzal számottevő energia-megtakarítást érhetnek el. A forgalmazó cég szerint az eszköz beszerzése akár három év alatt megtérülhet.

Az energiatakarékos motorvezérlő berendezést előszeretettel használják például repülőtereken a liftek, mozgólépcsők, mozgójárdák üzemeltetéséhez, de előfordulnak amerikai közintézményekben, egyetemeken, áruházakban, valamint ipari üzemekben is. A jelenlegi fejlesztések már a háztartási felhasználást célozzák, ahol a villanyszámla legnagyobb ,,ellenségei" a légkondicionáló berendezések, valamint a ruhaszárító és hűtőgépek.


Frey Sándor 
 
0 komment , kategória:  Technika  
Magyar professzor a világ legj
  2008-03-30 00:11:36, vasárnap
 
  A Debreceni Egyetem professzora kapta idén az ESCI rangos nemzetközi elismerését.Az Európai Klinikai Kutatásért Társaság idén Dr. Nagy László akadémikusnak, a Debreceni Egyetem kutató professzorának ítélte oda az Orvosbiológiai Kutatások Kiválósági Díjat kiemelkedő szakmai teljesítményéért. Az ünnepélyes díjátadásra 2008. március 28-án Genfben, a társaság 42. tudományos ülésén került sor.

z ESCI - Európai Klinikai Kutatásért Társaság rangos kitüntetését idén Dr. Nagy László, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DE OEC) Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetének professzora vehette át Genfben 2008. március 28-án. A professzor, aki jelenleg a DE OEC Klinikai Genomikai Központjának vezetője, kiemelkedő tudományos munkája és az európai orvosbiológiai kutatásban betöltött nemzetközi jelentőségű szerepe elismeréséül részesült az ESCI Orvosbiológiai Kutatások Kiválósági Díjában.

A nagy tekintélyű tudományos társaság, az ESCI 1967-ben alakult pán-európai szellemiséggel, annak érdekében, hogy integrálja mindazon klinikusokat és tudósokat, akiknek szakterülete a betegségek mechanizmusának kutatása. A társaság országhatárra, illetve nemzetiségre való tekintet nélkül biztosít hatékony fórumot a kutatók számára a különböző tudományos kérdések megvitatásához saját kiadású szakfolyóirata, a European Journal of Clinical Investigation, valamint a rendszeres évi tudományos ülései révén. A komoly pénzjutalommal járó kitüntetést, az Orvosbiológiai Kutatások Kiválósági Díját a társaság nemzetközi hírű tudósokból álló tanácsa minden évben olyan fiatal - 40 év alatti - európai tudósnak ítéli oda, aki kiemelkedő teljesítményt nyújtott és a tudományos világban újdonságnak számító eredményt ért el az orvosbiológia területén.

Dr. Nagy László tudományos tevékenységének fókuszában a nukleáris hormon receptorok alapvető biológiai folyamatokban játszott szerepének és a betegségek kórfejlődésének vizsgálata áll. Munkatársaival együtt molekuláris szinten vizsgálja, hogyan töltik be élettani szerepüket a nukleáris hormon receptorok, illetve újszerű megközelítéssel tanulmányozza azok szerepét a nem-metabolikus folyamatokban, mint például a gyulladásban. Vizsgálja továbbá az immunrendszer fejlődését és működését.

Tudományterületén elért eredményei alapján Nagy László professzort a nemzetközi szakmai közvélemény a nagy fejlődés előtt álló molekuláris medicina úttörői közé sorolja.
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Leleplezett ráksejtek a vérben
  2008-03-29 20:09:54, szombat
 
  Nagy érzékenységű mikrochippel azonosítják amerikai kutatók a véráramban keringő, akár csak nyomokban jelen lévő ráksejteket.Kiválasztja a vérmintából, megszámlálja és elemzi a daganatos sejteket az a készülék, melyet a bostoni Harvard Medical School és a Massachusetts General Hospital közös kutatócsoportja fejlesztett ki.

A tumorsejteket törékenységük miatt nem egyszerű csapdába ejteni és tanulmányozni. A Mehmet Toner által vezetett csoport új módszerével megsokszorozza, ezzel könnyebben mérhetővé teszi őket. Az eljárást a Nature tudományos szaklap eheti számában publikálták a kutatók.

A rákos halálozások 90 százaléka az áttét képződése miatt történik, amikor a véráram az elsődleges daganatból átviszi a tumorsejteket más, addig érintetlen szervekbe is.

A készülék lelkét alkotó chipet olyan antitestek borítják, melyek felismerik a különböző típusú rákos sejteket és magukhoz ragadják azokat.

Az eddig használt készülék egy kémcsőnyi (8 milliliter) vérminta 60 milliárd sejtjéből legfeljebb öt tumorsejtet tudott elválasztani. Az új eszköz akár ezer rákos sejtet is foglyul ejt. Így az elemzés pontosabb, gyorsabb lehet.

A készüléket 68 páciensnél tesztelték öt különböző típusú, tüdő-, prosztata-, mell-, hasnyálmirigy- és vastagbél rák sejtjeire. A teszt érzékenyen és pontosan jelezte a kezelések nyomán bekövetkező változásokat is a vérben keringő tumorsejtek mennyiségében.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Sikoltozó sejtek jelzik a ráko
  2008-03-29 20:06:03, szombat
 
  Az egészséges prosztatasejt hangja eltér a rákos sejtekétől.Megszólaltathatók az élő szervezetek sejtjei, s az őket lehallgató kutatók azt is állítják: a disszonáns hangú sejthalmazok rákos állapotot jeleznek.

Hirdetés


Közismert tény, hogy az élő szervezeteket alkotó sejtek nagyon kicsik, csak mikroszkóp alatt láthatók. Arról viszont kevesen tudnak, hogy az apró sejtek képesek hangot adni, amivel állapotukról is jelt adhatnak. Az utóbbit sikerült megállapítania a los-angelesi Univerity of California UCLA) biológusainak.

Kiderítették, hogy a működésben lévő sejtek az 1000 Herz-es frekvencián, tehát másodpercenként ezerszer rezegve hanghullámokat bocsátanak ki. Ezt füllel nem, csak speciális műszerrel lehet érzékelni, és megfelel a zongorák középső C-je felett két oktávval hallható, igen kellemetlen és sikító hangnak.

A sejthangok érzékelhetővé tételében az UCLA-n kutató Jim Gizewski és a londoni University College munkatársa, Andrew Pelling jeleskedett. Megállapították, hogy a hangokat a fehérjéknek a sejtek körüli mozgása gerjeszti. Emberi sejtekben csak akkor, ha azokat erős fény éri. Az emlősök sejtburkolatai egyébként nem rezegnek, nem adnak hangot, a növényeké és az élesztőké viszont - rezgésre hajlamosak lévén - "lehallgathatók".

A jelenséget tovább elemezve, a manchesteri egyetemen kutató Richard Snook és Peter Gardner prosztata mirigyekből kiemelt sejteket infravörös fénnyel serkentettek hangadásra, és a rezgő sejtek hangját speciális mikrofonjaikkal fogták fel. A művelet közben hőmérsékletüket is váltogató sejtek feletti levegőmolekulák rezgése keltette jeleket statisztikailag is analizálták.

Megállapították, hogy az egészséges prosztatasejt hangja eltér a rákos sejtekétől. A különbséget úgy jellemezték, mintha egy nagy zenekar hangját figyelnék: az ép sejthalmazok hangjaiban nincs disszonancia, - a rákosokéban azonban a tuba mélyebben és hamisan szól.

Most azon dolgoznak, hogy a módszert és lehallgató-értékelő eszközeit finomítsák, egyszerűsítsék. Ha sikerül, elkerülhető lesz a biopszia, a rákgyanús prosztatákból metszetek vizsgálatra kiemelése. A sejtek lehallgatása a jövőben - reményeik szerint - a megelőző szűrővizsgálatok egyszerű módja is lehet.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Holttengeri terápia
  2008-03-25 08:45:45, kedd
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Gyógyterápiai lehetőségek  
Világuralmi törekvések
  2008-03-25 08:36:32, kedd
 
  Most még rosszabb a helyzet:
Link
 
 
0 komment , kategória:  Történelem  
Hongkong
  2008-03-19 11:45:40, szerda
 
  Először olvasd el!

Az egered állítsd a Hong Kong kép felső részére ( ha nem jelenik meg a kép kattints a kép helyére)

06:10-et fogsz látni lassan húzd lefele az egeret
a képen beesteledik kigyúlnak a fények

19:40-kor éjszaka vanA számítástechnika szép sikere!


Link
 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Cukorbetegek lehetősége
  2008-03-17 13:10:05, hétfő
 
  Diabéteszes láb és az oxigénterápia

A diabéteszes láb és a vele járó
fekélyek a cukorbetegségben
szenvedőket érintő egyik leggyakoribb
és legsúlyosabb szövődmények,
melyek akár a láb amputálásához vezethetnek.

A cukorbetegek krónikus, nem gyógyuló sebei változó mértékben,de mindig oxigénhiányosak.A sebgyógyulás szempontjából lényeges,számos létfontosságú élettani folyamat oxigént igényel, így a HBO kezeléssel sikeresen segíthető a gyógyulás,illetve a kórós folyamat megállítása.
Klinikai vizsgálatok szerint, a nagy nyomású oxigénterápiával kiegészített kezelések során a betegek közel 80 százalékánál elérhető a teljes gyógyulás.
A HBO terápia 100 százalékos oxigén-tengerszintnél magasabb nyomáson történő belélegzését jelenti.
A magasabb környezeti nyomás hatására az oxigént NEM CSAK A HAEMOGLOBINHOZ kötödve,hanem a vérplazmában fizikálisan oldott állapotban is szállítja a vér a szervekhez.

A szöveti oxigémellátás helyreállítása- magasnyomású oxigénkezelés segítségével .jótékony hatású a fertőzések és a fekély gyógyulása szempontjából.

A kezelés hosszú távú,kedvező hatásokkal is rendelkezik,amit hároméves utánkövetéssel vizsgáltak súlyos lábszárfekélyben szenvedő cukorbetegeknél.
 
 
1 komment , kategória:  Egészség  
Munkácsy Mihály
  2008-03-17 12:49:16, hétfő
 
 

Munkácsy-képek Kecskeméten
Kezdőlap Munkácsy Mihály életeMunkácsy Mihály élete
Fontosabb életrajzi adatokMunkácsy Mihály 1844. február 20-án született Munkácson. Keresztlevele szerint Lieb Mihálynak hívták, a Munkácsy nevet 1868-ban vette fel. Alig volt 6 éves, amikor 1850-ben szüleit elvesztette. A teljesen árva fiút anyai nagybátyja, Reök István vette magához, aki asztalos inasnak adta. Mestere durvaságai, a fenyítések okozta testi-lelki nyomorúság egész életére, kedélyére kihatott. Segédlevele megszerzése után Aradra költözött, majd betegsége miatt visszakerült Gyulán élő nagybátyjához. A gyógyulás ideje alatt metszeteket másolgatott és eljárt a helybeli rajztanárhoz is. Itt a véletlen szerencse révén megismerkedett Szamossy Elek vándorfestővel, aki megtanította az alapvető szakmai ismeretekre.1844. február 20-án született Munkácson Lieb Leó Mihály és Reök Cecília gyermekeként. Miskolcra költöznek, de a szabadságharc kezdetekor Cserépvárra viszi anyja négy testvérével együtt.
1850 Édesanyja meghal.
1851 Békéscsabára kerül Reök Istvánhoz, anyai nagybátyjához.
1852 Édesanyját apja is követi. Szülei mindketten a miskolci Mindszenti temetőben nyugszanak.
1854-1858 Asztalosinasnak tanul Békéscsabán, majd a segédi bizonyítvány megszerzése után Aradra megy.
1860 Betegsége miatt kénytelen visszatérni nagybátyjához Gyulára, ahol először Fischer Károly helyi rajztanártól vesz órákat.
1861 Megismerkedik későbbi bécsi mesterének, Karl Rahlnak egykori tanítványával, az ekkor a Wenckheimeknek dolgozó Szamossy Elekkel, akitől órákat vesz.
1863 A Szamossyval töltött két év után visszatérve Békéscsabára megfesti első olajképét, a Levélolvasást.
1863-1864 Budapesten elnyeri a Képzőművészeti Társulat támogatását, lelkes pártfogókra talál Ligeti Antal és Than Mór személyében, akik figyelmét az életképfestészet felé irányítják.
1865 Felveszik a bécsi Képzőművészeti Akadémiára, ahonnan a tandíj befizetésének elmulasztása okán fél év után kizárják, útja újra nagybátyjához vezet, most Gerendásra.
1866 Beiratkozik a müncheni Képzőművészeti Akadémiára, mestere Wagner Sándor. Ekkor készül többek között a Vihar a pusztán.
1867 Eötvös József állami ösztöndíjából a Párizsi Világkiállításra utazik, ahol meghatározó hatást gyakorol rá a Gustave Courbet műveivel való találkozás. Elhagyja az akadémiát; megismerkedik Wilhelm Leibl német festővel.
1868 Düsseldorfban megfesti az - az évtizedeken keresztül lappangó, mára előkerült - Ásító inast. A festő ebben az évben veszi fel a Munkácsy nevet.
1870 Az előző évben elkezdett Siralomház elnyeri a párizsi Salon egyik aranyérmét. A táblához használt nagyszámú fotótanulmány - mint alkotói eszköz - új utat nyit Munkácsy előtt. A Siralomház a mesterségbeli tudás teljes fegyverzetének birtokában mutatja a mestert, és olyasmit láttat, amit az átlagszem esetleg észre sem vesz, realizmusa színtiszta igazmondás.
1871-1872 Párizsba költözik és műtermet bérel.
1872 Kapcsolatba kerül Goupil műkereskedővel. A hatalmas elvárások miatt depresszióba esik, az 1870-ben megismert De Marches báró colpachi birtokán öngyilkosságot kísérel meg.
1873 Öt műve, többek között a Köpülő asszony és a Korhely férj is szerepel a Bécsi Világkiállításon; meghal De Marches; barátjával, Paál Lászlóval Barbizonba utazik; az év végén elfoglalja új, igen előkelő műtermét Párizsban.
1874 Házasságot köt De Marches báró özvegyével, Cécile Papier-val. A Colpachról induló, a többek között Baselt, Genfet, Freiburgot, Milánót, Velencét, Bécset és Pestet érintő nászút egyik állomása Békéscsaba, ahol műtermet rendez be, ekkor készül a Poros út I. A Salonban kiállítja a Zálogházat.
1876 Bemutatja a Műteremben című festményt, melynek elkészültétől számítva esetében (általános értelemben legalábbis) már nem beszélhetünk sem kritikai realizmusról, sem népéletképekről. A reprezentatív párosportré a Munkácsy által választott új festői irány iránti elkötelezettség jelképe, korszakhatárt jelez, egy új alkotói szakasz kezdetét. Szalonképek és a hozzájuk szervesen kapcsolódó virágcsendéletek, tájképek és az ábrázolt személy lelkének mélyében történtekről tudósító, érzékeny látásmódot tükröző arcképek születnek, melyeket - nagymonográfusa szóhasználatával élve - a ,,nagyvállalkozások" követnek. Mindehhez sokkal több színre van szüksége mint eddig.
1878 A Párizsi Világkiállításon a Miltonnal szerepel, amely révén új műkereskedővel kerül kapcsolatba Charles Sedelmeyer személyében, aki a képet Európa számos művészeti központjában bemutatja. Felmerül benne az első Krisztus-kép ötlete. Témája, ahogy a teljes, trilógiaként elhíresült műcsoporté: érzelmi úton megközelíteni és bemutatni az Istenembert, mely gondolat szimbolikájának megértését a kompozíciók teatralitása csak fokozza.
1881 Elkészül a Krisztus Pilátus előtt, amelyet Európa számos fővárosában és több amerikai nagyvárosban is bemutatnak, mielőtt, Wanamaker philadelphiai milliomos gyűjteményébe kerül.
1882-ben Budapest a Krisztus Pilátus előtt bemutatásának egyik állomáshelye, ezen alkalomból ideutazva, a mester nemességet kap Ferenc Józseftől.
1884 Befejezi az őt három éven keresztül foglalkoztató Golgotát.
1886 Megfesti Haynald Lajos kalocsai érsek, Liszt Ferenc, Paál László, majd amerikai utazása alatt többek között Wanemaker kisasszony portréját, valamint a Mozart halálát.
1887 Felkérik a bécsi Kunsthistorisches Museum mennyezetképének megfestésére, A reneszánsz apotheózisa 1890-ben kerül a helyére.
1891 Hozzáfog az akkor épülő Parlament számára megrendelt Honfoglalás (Árpád) című monumentális méretű képhez. Az erősen narratív megoldású műhöz különböző embertípusokról számtalan fotótanulmányt készít Miskolcon és Mezőkövesden. 1893-ban fejezi be a munkát.
1896 Az elkészült Ecce homot, amelyen hetvenhárom figurát szerepeltet, Budapesten mutatja be és részt vesz a millenniumi ünnepségeken.
James Joyce a következőket írja a mű kapcsán: ,,...az egész kép csodálatos, mély, néma drámaiság hatja át, s egy varázsütésre megelevenedhet, megvalósulhat, konfliktusban robbanhat ki. A kép oly félelmetes valószerűséggel tárja fel a mindkét nemre jellemző, és minden fokon megmutatkozó, démoni karnevállá korbácsolt, felcsigázott aljas emberi indulatokat, hogy jellemzésére minden szó kevés."
Munkácsyt egyre romló idegállapota miatt először Baden-Badenben, majd Colpachon és Párizsban tett kitérő után, az endenichi szanatóriumba szállítják.
1900. május 1-jén hunyt el. A budapesti Műcsarnokban ravatalozzák föl. Temetésére május 9-én, a Kerepesi temetőben került sor.
Ugrás az oldal tetejére


Navigáció
Kezdőlap
Köszöntő
Hírek
Információk
Galéria
Munkácsy Mihály élete
Pákh Imre önéletrajza
Vetélkedő
Játék
Kapcsolatfelvétel
Keresés

Link
 
 
0 komment , kategória:  Életrajzok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2008.02 2008. Március 2008.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 1183 db bejegyzés
Összes: 2777 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 65
  • e Hét: 662
  • e Hónap: 1728
  • e Év: 1728
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.