Belépés
korall44.blog.xfree.hu
Én nem adom fel soha, Az élet bármennyire is mostoha! Bakó Istvánné
1944.02.03
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/46 oldal   Bejegyzések száma: 459 
Tulipánok
  2008-04-30 17:41:47, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok  
Mennyi virág kell hozzá?
  2008-04-30 17:37:48, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok  
Kúp virág
  2008-04-30 17:28:44, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok  
Egy kissé bizarr motoros
  2008-04-30 16:38:55, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Kép  
Rió de Janeiro
  2008-04-30 16:33:24, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tájképek 2008.IV.21-től  
Kódex részlet
  2008-04-30 16:27:32, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Kép  
"Látjuk, feleim, szümtükhel"..
  2008-04-30 16:23:42, szerda
 
 
,,Látjátuk, feleim, szümtükhel ..."

Margit öve és kódexek - avagy nyelvtörténeti izgalmak
A Magyar Nyelv Éve - konferencia az ELTE-n
2008. 04. 30. 15.59 Constantinovits Milán
,,Látjátuk, feleim, szümtükhel ..." a Halotti Beszéd kezdősorán kívül nemigen jutna más eszünkbe, ha édes anyanyelvünk történetéről kérdezne valaki. S vajon a 45 magyar kódexből hányat tudnánk megemlíteni? Jövőre bizonyára néhányat már igen, hiszen 2009. a Magyar Nyelv Éve lesz, amikor remélhetőleg több szó esik majd nyelvünkről és annak történetéről.

Az emlékévet egyik előkészítése egy nagyszabású konferencia volt pár napja. A magyar nyelv történetének kutatói az ELTE bölcsészkarán gyűltek össze, hogy bemutassák a nyelvi források kiadásának és hasznosításának új eredményeit. A ,,Forráskutatás, forráskiadás, tudománytörténet" című konferencia egy negyedszázados kutatási program beszámolója köré szerveződött, azzal a szomorú megjegyzéssel, hogy épp e kerek évben fogyott el a további állami támogatás.

Az apácák és a virtuális kódex

Korompay Klára felidézte, hogy miképpen jött létre egy kódexolvasó egyetemi szemináriumból lelkes fiatal oktatók és diákok összefogásával olyan kutatás, amelynek során szinte az összes magyar kódexet kiadták, hasonmásban és betűhű átiratban, kifogyhatatlan forrást adva az irodalomtörténet, a nyelvtörténet, az egyetemi oktatás és az egész nemzeti műveltség számára. Ha még több ilyen kezdeményezés lenne Magyarországon, a kultúrpolitika szűkös forintjaiból is méltóképp meg lehetne ismertetni a nagyközönséggel ezeket az egyedi nyelvtörténeti emlékeket.

Haader Lea előadásából aztán kiderült, hogy a kódexek ismerői számára még a másoló (scriptor) apácák javításai vagy éppen betűtévesztései is megdöbbentően sokat elárulnak. Nem csak azt lehet nyomon követni, miképpen változtatták a másolás során a szavakat az akkori ejtésnek megfelelően, de a hibázásokból akár az is kiderül, ha a másoló például magyar helyett német anyanyelvű volt. Vagyis az apró elírások mozaikjaiból mind kirakható egy-egy tudománytörténeti kép: Hader Lea ezek feltárását elsőrendű feladatnak tartja.

Sőt, van már olyan kódex is, amelyet nem csak kézbe vehetve olvashatunk. A jövőt a hálózati kiadások jelentik. Bárczi Ildikó az Érdy-kódexről szólva bemutatta, hogy a számítógépen nemcsak a mégoly terjedelmes szöveg jeleníthető meg könnyedén - egy kattintás, és máris a szövegváltozatoknál vagy a latin nyelvű eredetinél vagyunk, vagy éppen az idevágó tanulmányokban búvárkodhatunk. A digitalizált kódexek utat nyithatnak az érdeklődő fiatalság részére is, hiszen sokan ma már az online olvasás híve (elég csak az újságolvasási szokásokra gondolni!).

Margit vezeklőöve és a kuruc nők

Erre a kalandozásra jövőre a nagyközönségnek is lehetősége lesz. Madas Edit beszámolt arról, hogy 2009-ben a Magyar Nyelv Éve alkalmából az Országos Széchényi Könyvtár kiállítást rendez ,,A magyar nyelvet írni kezdik .." címmel, ahol legelső szórványemlékeinktől kezdve a Halotti Beszédet tartalmazó kódexen át az első, teljesen magyarul írott könyvig (a Jókai-kódexig) vagy a Huszita Bibliáig sok kódexünk látható majd korabeli tárgyak kíséretében. Így például a Margit-legenda mellett szent királylányunk vezeklőövét is megcsodálhatjuk majd. Ezen a kiállításon kerül sor az Érdy-kódek hálózati kiadásának interaktív bemutatójára is, vagyis a látogatók is kipróbálhatják majd a virtuális kódexforgatást.

A kutatóknak pedig már most rendelkezésére áll egy XVI. századi nyomtatványokból összeállított szövegtár Kalcsó Gyula munkájaként. A világhálón is elérhető korpuszban különféle régi szövegekre kereshetünk, vagy megnézhetjük egy-egy ragunk alakváltozatait, esetleg még azt is kinyomozhatjuk, hogy egy korabeli szövegnek ki lehetett a szerzője.

Vajon másképpen beszéltek-e a késő barokk és a felvilágosodás idején az asszonyok, mint a férfiak? Mivel a nők ekkor még ritkán tudtak írni, nyelvhasználatuk csak diktált leveleikben érhető tetten. Németh Miklós a kurucok asszonyainak a Nagyságos Fejedelemhez írt folyamodványait elemezte ebből a szempontból. Kiderült, a nők már abban a korban is ,,más nyelvet beszéltek". (Azóta is próbáljuk megérteni őket...)

De nemcsak a nyelvészek hasznosítják a régi magyar nyelvű forrásokat. A történészek, számára egy-egy mezőváros kézzel írott jegyzőkönyvei vallanak a város gazdasági, műveltségi, hatalmi viszonyairól, a jegyzők társadalmi státuszáról. A levéltárosok a kamarai levéltárak iratait feldolgozva a levelek magyar, latin vagy német nyelvűségéből következtetnek a területi megbízottak nyelvtudására, származására. Egy-egy főúri család élete, társadalmi kapcsolatai, vagy éppen a családfő feleségeinek száma is kideríthető a családi levelezések kritikai kiadásából és elemzéséből - ahogy ezt Terbe Erika bizonyította Batthyány Ferencné levelezésének feldolgozásával.

A konferenciát eredetileg kétnaposra tervezték, a második napon a nyelvtudomány-történet kutatói jutottak volna szóhoz. Az ő előadásaik azonban az aznapra eső BKV-sztájk miatt elmaradtak. De a konferencia szervezői azt ígérik, a nemsokára megjelenő konferenciakötetben az ő előadásaikat is olvashatjuk. Na igen, így állhatják útját a buszsofőrök ékes nyelvünk kutatásának. Sebaj, aki lemaradt, 2009-ben pótolhatja: jön a Magyar Nyelv Éve!
/Hírextra/

 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Sült tengeri hal zöldségkör.
  2008-04-30 16:15:29, szerda
 
  Sült tengeri hal zöldségkörettel

Hozzávalók:
1 kg tengeri halfilé
5 dkg liszt
2 evőkanál csemegepaprika
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál borecet / balzsamecet / almaecet

bors
2 db tv paprika
1 db lilahagyma
1 db kígyóuborka

Elkészítés: A halat besózzuk, majd paprikás lisztben megforgatjuk, és olajban sütjük. Amíg sül, vékonyra felkarikázzuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük az olajat és az ecetet, összekeverjük, és hűtőbe tesszük lefedve, amíg a hal elkészül.
Megjegyzés:
Amikor először főztem magamnak, és engem is meglepett, hogy mennyire laktató és finom. Ráadásul jóllakik belőle 2-3 felnőtt. Rutinosabbaknak lehet hogy gyorsabban megvan, de az idő nagy része a hal sütéséhez kellett.

A receptet Sanya77 küldte. Köszönjük!
/Mindmegette/

Az én magán megjegyzésem: Nálunk is "menő" ez a recipe, de mi salátát , paprikát, retket és paradicsomot is teszünk a zöldségköretbe, ecetet nem. Szerintem 1 kg. hal több embernek is elég, mint 2-3. Ez a zöldségköret sült húsokhoz is nagyszerű, sőt ha sajtot is tesz bele az ember önálló fogásként is nagyon jó pl. vacsorának.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek és háztart.ötletek  
Saláták 3.
  2008-04-30 16:00:45, szerda
 
  Fejes saláta

A ma legelterjedtebb salátaváltozat a fejes saláta. Európában és hazánkban is ez a legismertebb faj. Egyes országokban, mint Hollandia, Belgium, Anglia a legfontosabb friss salátazöldség. Az ókori kultúrákból igen csak ellentmondásos feljegyzések maradtak fent a fejes saláta emberre gyakorolt hatását illetően. Míg az egyiptomiak kifejezetten afrodiziákumként tartották számon, addig a görögök és rómaiak álmosító, altató hatásúnak vélték. Ez utóbbit a modernkori kutatások is igazolták.

A fejes salátákról általánosságban elmondható, hogy szerkezetük a káposztáéra hasonlít. Színük a világos zöldtől egészen a sötét liláig terjedhet és ízük jellemzően kicsit kesernyés, úgynevezett zöld íz. A fejes salátáknak több száz különböző változata létezik. Különbségük leginkább formájukban, színükben, mintsem ízükben keresendő. Legismertebb és legkedveltebb fajtái: vajfejű saláta, laza fejű saláta, ropogós fejű saláta és a cos, melynek íze kissé a dióéra emlékeztet.

Magas a karotin és a B-vitamint tartalma. Igen jelentős mennyiségben van benne C-vitamin- is, ezért különösen ajánlatos a fogyasztása kora tavasszal, amikor a szervezet vitaminkészletei kiapadóban vannak. Energiatartalma: 15 kcal, 61 kJ/100 gramm

Vásárlásnál válaszd a kemény, hibátlan, élénk színekben pompázó salátákat. Semmiképp se vegyél fonnyadt, hibás levelű példányokat, mert a későbbiekben használhatatlanok és élvezhetetlenek lesznek.

A fejes salátát az endíviához hasonlóan tárold a hűtőszekrény alsó polcain. Lehetőség szerint valamilyen rácsra helyezve, így biztos, hogy a saláta alsó része sem romlik meg. Ily módon 4-5 napig eltárolható a zöldség.

A fejes salátákat a salátáknál megszokott módon tisztítsd és készítsd elő, majd szárítsd meg. Különböző öntetekkel kitűnő, ízletes saláta lesz belőle. Esetenként készíthetsz salátafőzeléket is, mely bár ízletes, ugyanakkor a zöldség kedvező tápanyagtartalma a hőkezelés során sajnos odavész.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Receptek és háztart.ötletek  
Tanácsok háziasszonyoknak
  2008-04-30 15:38:55, szerda
 
  Előkészítés:
Sűrítések: Levesek, főzelékek, mártások állományának javítására, sűrítésére szolgál, formái:

Rántás
Felhevített zsiradékban lisztet az étel jellegéhez igazodó színűre pirítjuk, majd hideg vízzel csomómentesre keverve adjuk a sűrítendő ételhez.

Habarás
A folyadékkal, tejtermékkel csomómentesre kevert lisztet adjuk az ételhez, úgy, hogy előbb a forró étel egy részét belekeverjük a habarásba, majd ezt öntjük vissza az egész ételbe.

Lisztszórás
A zsiradékban pirított anyagokra közvetlenül rászórjuk a lisztet, alaposan elkeverjük a zsiradékkal, ezután felöntjük, és kiforraljuk.

Saját anyagával történő sűrítés
Jellemzően püré és krémleveseknél használatos eljárás, lényege, hogy a levest a benne főtt alapanyag áttörésével és a levesbe való visszakeverésével sűrítjük.

Lisztes vaj
A lisztet a vajjal összegyúrjuk, és állandó keverés mellett tesszük az ételbe. Magyarországon utósűrítésre használják, a francia konyhában azonban normál sűrítési mód.Szűrés: Szilárd és folyékony halmazállapotú részek, különválasztására szolgál. A célja többes lehet, vagy a folyadékot szeretnénk felhasználni a szilárd részek nélkül, vagy a szilárd alkotórészeket használjuk a folyadék nélkül, avagy mindkettőre szükségünk van csak külön külön.

Derítés: Ez egy tisztítási eljárás, melynek segítségével a levekben, levesekben lebegő apró, leszűrhetetlen anyagokat is eltávolíthatjuk, így a lé kristálytisztává, válik.
Folyamata: A tisztítandó folyadékhoz keverjük a lazán (nem keményre) felvert tojásfehérje habot, forrásig kevergetjük, kiforraljuk és leszűrjük.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek és háztart.ötletek  
     1/46 oldal   Bejegyzések száma: 459 
2008.03 2008. április 2008.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 459 db bejegyzés
e év: 5533 db bejegyzés
Összes: 16873 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 385
  • e Hét: 2262
  • e Hónap: 5535
  • e Év: 5535
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.