Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 253 
Az áprilisi medjugorjei üzenet
  2008-04-30 07:23:08, szerda
 
  Az április havi medjugorjei Mária üzenet-kommentárja

MEDJUGORJE, 2008. ÁPRILIS 25.
A SZŰZANYA HAVI ÜZENETE, ÉS AZ ERRŐL VALÓ ELMÉLKEDÉS


NÖVEKEDJETEK ISTEN SZERETETÉBEN!

Medjugorje, 2008. április 25. "Drága Gyermekek! Ma is arra hívlak mindnyájatokat, hogy mint a virág, mely érzi a tavasz meleg sugarát, növekedjetek Isten szeretetében, Gyermekeim, ti is így gyarapodjatok Isten szeretetében és vigyétek el mindazoknak, akik messze vannak Tőle. Isten akaratát keressétek, és tegyetek jót azokkal, akiket az utatokba állított; világosság és öröm legyetek. Köszönöm, hogy követtétek hívásom." 04/2008

Ma esti üzenetében a Szűzanya arra kér minket, hogy növekedjünk Isten szeretetében. A szeretet egyetlen és igazi forrása, Isten szeretete. Isten szeretetében növekedni annyit tesz, hogy megnyílunk Isten előtt, és megengedjük, hogy szeretete áthassa és beragyogja lényünket. Ez az állapot egyedül az imádság által érhető el, mert az imádság olyan mint egy csatorna, amelyen keresztül Isten elárasztja kegyelmével ezt a világot. Ilyen imádság csak abból a szívből fakadhat, amely megengedi, hogy átjárja Isten szeretetének ereje. E szeretetből pedig csak azok részesülhetnek, akik szívből imádkoznak, azaz teljes lényük résztvesz az imában. Isten szeretetére az ember, hitével válaszol. A Szűzanya, Isten akaratának keresésére szólít fel bennünket, és ez az akarat egyedül a Jézus Krisztussal való személyes találkozásban teljesül.

Egyedül Isten akaratának teljesítése révén juthatunk be a mennyek országába. Jézus ezt mondja: "Nem jut be mindenki a mennyek országába, aki mondja nekem: Uram, Uram. Csak az, aki teljesíti mennyei Atyám akaratát" (Mt 7,21). Isten akarata fontosabb a miénknél. Ha Isten akaratának teljesítésére törekszünk, ezzel nem saját akaratunkról mondunk le, hanem éppen ellenkezőleg: megszabadulunk a bűn rabságából. Megszabadulunk a bálványok okozta szolgaságtól: a hatalométól, a pénzétől, nyerészkedésétől, a mások feletti uralkodásétól, a hazugságétól, stb. Mindezek a bálványok rombolják az Istentől ajándékba kapott életet, sokféle ígérettel kecsegtetnek, ám valójában életünk szétzilálását eredményezik. A Szűzanya elfogadta Isten akaratát, beleegyezett, hogy az Úrnak szolgáljon, teljesítve az Ő akaratát. Azzal, hogy kimondta: " Legyen. " "Az Úr szolgálója vagyok, teljesedjenek hát be rajtam szavaid", az emberiség sorsát változtatta meg. Isten akaratának engedelmeskedve, Istennel mintegy baráti viszonyba kerülünk. Mikor Jézushoz így szóltak: "Anyád és rokonaid kint vannak és keresnek.", Így válaszolt: "Ki az én anyám és rokonom? " Aztán végighordozta tekintetét a körülötte ülőkön, s csak ennyit mondott: "Ezek az én anyám és rokonaim! Aki teljesíti az Isten akaratát, az az én testvérem és anyám." (Mk. 3,32-35). Mai üzenete végén a Szűzanya arra kér, hogy tegyünk jót azokkal, akiket Isten állított az utunkba és, hogy világosság és öröm legyünk mindenki számára. Világosságnak és örömnek lenni csak azoknak lehetséges, akik naponta tanúskodnak Isten szeretetéről, mint ahogy például Kalkuttai Teréz Anya tette. Tanúnak lenni annyi, mint teljesen ráhagyatkozni Istenre. Mária, Jézus Krisztus és az Egyház édesanyja, a Béke Kiránynője segít nekünk mindenhová elvinni a béke, az öröm, a megbocsátás üzenetét, az üzenetet, amely megváltoztatja a világot.

Hírek, események: Az üzenet, melyet a Szűzanya 2008. április 2-án hagyott Mirjanára: "Drága Gyermekek, ma is, miközben veletek vagyok Isten nagy szeretetében, megkérdeznélek benneteket: vajon ti velem vagytok? Szívetek nyitott-e rám? Megengeditek-e, hogy megtisztítsam az én szeretetemmel, és hogy felkészítsem Fiam számára? Gyermekeim, kiválasztottak vagytok, mert a ti időtökben Isten nagy kegyelme szállt a földre. Ne tétovázzatok, éljetek vele. Köszönöm nektek."

A 13. nemzetközi papi találkozóra 2008. június 30. és július 5. között kerül sor itt, Medjugorjéban. A szeminárium témája: ,,Mi meg majd az imádságnak és az Isten szava szolgálatának szenteljük magunkat." (ApCsel 6, 4). ). A szemináriumot Padre Linić minorita szerzetes atya fogja vezetni. A jelentkezéseket a következő e-mail címen seminar.marija@medjugorje.hr vagy ezen a fax illetve telefonszámon 00387-36-651999, lehet beküldeni, Marija Dugandzic-nak címezve. Mint minden évben, most is a helybéli egyházközség tagjai biztosítanak díjmentes szállást és ellátást a szeminárium minden résztvevőjének. Kérjük azokat a papokat, akik medjugorjei ismerőseiknél, barátaiknál szállnak meg, a jelentkezési lapon szíveskedjenek megadni a szállásadó család képviselőjének vezeték és keresztnevét és telefonszámát. Azokat az atyákat pedig, akiknek nincs ilyen lehetőségük, arra kérjük, jelezzék ezt a jelentkezési lapon, és mi gondoskodni fogunk elhelyezésükről. A szeminárium költségét 5-5 szentmise szándék fedezi. Hozzuk magunkkal a felettesünk beleegyező nyilatkozatát, továbbá albát, stólát, Szentírást, valamint FM-csatornával rendelkező rádiót fülhallgatóval a szimultán tolmácsolásokhoz. Tekintve, hogy sok lelkiatya nem rendelkezik internet hozzáférési lehetőséggel és lehet, hogy nincs is tudomásuk erről a Medjugorjéban rendezendő eseményről, arra kérünk minden zarándoklatszervezőt, imacsoport és békeközpont vezetőt, hogy minden rendelkezésre álló kommunikációs eszköz igénybevételével tegyék közzé ezeket az információkat, annak érdekében, hogy lehetőleg minél több atya vehessen részt a találkozón. Kérjük továbbá, hogy amennyire módunkban áll, anyagilag is segítsük azokat a papokat, akik szeretnének ugyan eljönni, de nem tudják az útiköltséget előteremteni. Előre is köszönetet mondunk a nagylelkű segítségért, Isten és a Béke Királynője segítségét kérve áldozatos munkájukra.

IMÁDSÁG ÉS ÁLDÁS: Köszöntöm a Boldogságos Szűz Máriát: Üdvözlégy, Úrnőnk, szentséges Királynénk, Istennek szent szülője, Mária, ki szűz lévén templommá lettél, és választottja a szentséges mennyei Atyának, ő szentelt meg téged szentséges szerelmes Fiával és a Vigasztaló Szentlélekkel. Minden kegyelem teljessége és minden jóság lakozott és lakozik tebenned. Üdvözlégy te, Isten palotája! Üdvözlégy te, az ő lakozó sátra! Üdvözlégy te, az ő lakóháza! Üdvözlégy te, az ő palástja! Üdvözlégy te, az ő szolgálója! Üdvözlégy te, az ő anyja!

A Boldogságos Szűz közbenjárására áldjon meg benneteket a Mindenható Isten, az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Ámen. Békét és minden jót mindnyájatoknak.

Danko atya
 
 
0 komment , kategória:  HIT  
Szász Lóránt új verse
  2008-04-30 07:00:43, szerda
 
  KAKTUSZ és SZOMORÚFŰZ

Kaktusz és szomorúfűz, tüske és álom,
házam előtt nézem, széttekintek a tájon.
Ahol inak feszültek és ahol várták
a véget, a valóság véres időszakát
átélni nem volt erőm. Csak magammal
beszélek. Ki mondja azt, hogy a vezeklés
éve, tanok, ellentanok, harcok és
pusztulás dob mindent felszínre, aminek
úgy sem lesz már vége ? Ki állítja, hogy
a moraj mesterkélt, és pokolt okád a föld
feneketlen mélye ? Ki köt kokárdát megölt
testvére sebére ? Nem áltatom magam,
magasba néha nézek. A kárpit felettem
kék-vörös igéret. Elbuktam sokszor, de
volt valami, ami megtartott. Falum
határán a keresztek, tengeren túl a
partok. Nem volt időm arra, hogy a Nap
felé szálljak. Aki nem másra néz, nem
láthat mást, csak elszáradt ágat. Gyomromban
mocorog a kitenyésztett éhség. Szívem
tiktakol, tomporom fáj és kék még.
Nem attól félek, hogy a jelen kevés lesz
arra, hogy kihalásszuk a vízből a
palackot. A hajótöröttek megvárnak,
a harang harang ott. Velem várnak azok,
akik éhesek a szóra és imára.
Szigetről indulunk és eljutunk majd a
nagyvilágba.

Zas Lóránt

-- Tavaszvölgy tava, 2008. ápr. 28. --

 
 
2 komment , kategória:  IRODALOM/VERSEK  
Diafilm: Fohász a Hazáért
  2008-04-30 06:37:37, szerda
 
  Diafilm: Fohász a HazáértLink
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Filmajánló
  2008-04-30 06:31:17, szerda
 
  Filmajánló - Andrzej WAJDA: K A T Y N
(Duna TV 2008. május 3. szombat 21.55)

Ritkán közlünk ezen a fórumon filmajánlót.
Most mégis megtesszük; hogy miért?
Mert ez a lengyel játékfilm a túlélők tragédiájáról szól.

Hogyan, már megint valami holokauszt - túlélőkről halljuk az unalomig ismert frázistengert?

Önök a nagybetűvel írt HOLOKAUSZTRÓL láthatnak filmet e hét szombatján.
Mégpedig annak a lengyel népnek a holokausztjáról, pontosabban annak egy kis szeletkéjéről esik szó, amely nép a magyarokéval az évszázadok alatt mindig összeforrt, és Hunor-Magor módjára segítették egymást a bajban.
Ismerős a kedves kis rigmus:
Polak-Wegier dvá brátánki, ido sábli, ido sklánki - azaz: lengyel-magyar két jóbarát, együtt harcol, s issza borát.

A film a túlélők tragédiájáról szól. Azoknak a közeli hozzátartozók nélkül maradt nőknek a sorsáról tesz tanúságot, akik éveken át nap mint nap emberfeletti lelkierővel várják, hogy a k a t y n i erdők mélyén agyonlőtt férjük, fiuk, fivérük hazatér majd. (A katyni tragédiában 22 000 ember vesztette életét).

A Szovjetunió Belügyi Népbiztossága 1940 márciusában az alábbi dokumentumot küldte S z t á l i n részére (szigorúan titkos!)
Sztálin Elvtársnak: A Szovjetunió hadifogoly táboraiban és Ukrajna valamint Belorusszia területeinek börtöneiben jelenleg nagyszámban a lengyel hadsereg egykori tisztjei, a lengyel rendőrség, kémszolgálat egykori dolgozói, ellenforradalmi nacionalista pártok tagjai, leleplezett ellenforradalmi felkelők, hazaáruló szervezetek tagjai. Mindannyian a szovjethatalom megátalkodott ellenségei, telve a szovjet rendszer iránti gyűlölettel....még a börtönökbe kerülve is megpróbálnak ellenforradalmi tevékenységet és szovjetellenes agitációt folytatni...Csupán azért várják kiszabadulásukat, hogy bekapcsolódhassanak a szovjethatalom elleni harcba...A belső elhárítás Ukrajna és Belorusszia területén számos ilyen csoportot derített fel...ezek volt rendőrök és csendőrök. Az őrizetbe vett árulók és más személyek között, akik illegálisan lépték át a Szovjetunió határát, nagy számban leplezték le kémek és felkelő csoportok tagjait... A hadifogoly táborokban összesen 17436 egykori tiszt, hivatalnok, földbirtokos, rendőr, csendőr, börtönőr, telepes és katonai szolgálatok egykori ügynöke tartózkodik...97%-ban lengyel nemzetiségűek....
A jelentést aláírta: Lavrentyij BERIJA a Szovjetunió belügyi népbiztosa.

Az 1940-ben meggyilkolt emberek holttesteit rejtő tömegsírokat a német hadsereg fedezte fel 1943-ban. Wajda megrendítő hitelességgel számol be erről a rémtettről, melynek egyik áldozata saját édesapja volt. A történet túlmutat a fogvatartottak kétségbeesett, életbemaradásukért küzdő, de reménykedő lengyel katonák sorsán.
A filmdráma szinte néma csendben, zenei aláfestés nélkül zajlik.

A zsidó holokauszt napja még közel van.
Emlékezzünk hát meg lengyel testvéreink sors-tragédiájáról is. A fent olvasható, Sztálin részére írt jelentést az a BERIJA készítette, akinek zsidó létére még fogékonyabban kellett volna átéreznie embertársainak szenvedését. Ezt nem tette meg Berija.

1979-ben volt negyven éve, hogy ezek az emberek a szovjetek fogságába estek.
A film ugyan nem dolgozza fel, de van ennek a fájó eseménynek magyar vonatkozása is;

V a r g a Béla prelátus, balatonboglár plébánosa az utolsó szabadon választott Parlament egykori elnöke így emlékezett vissza a Szabad európa Rádió műsorában:
"1939 őszén mintegy 200 000 lengyel katona esett orosz fogságba, köztük 20 000 lengyel tiszt, akiket azonnal elkülönítettek. Róluk 1940 tavaszáig volt hír, azután hirtelen minden kapcsolat megszakadt. A lengyel kormány hivatalos megkeresésére Moszkva cinikus válaszokat adott, míg végül sírjaikat 1943 tavaszán a német hadsereg emberei találták meg. A világ döbbenten fogadta a hírt; felmerült a kérdés: kik tették és miért?"
A meggyilkolt lengyel tisztek hozzátartozóit később kezdte összegyüjteni a szovjet NKVD (titkosszolgálat). Ezért más lengyelekkel együtt ezek is szép számmal menekültek magyar földre.
A Magyarok Istene áldja meg Varga Béla balatonboglári papot. Áldja meg őt haló poraiban azért is, mert segítette ezeknek a szerencsétlen, hazátlan, lengyel testvéreinknek ideiglenes letelepedését Magyarhonban...mígnem éppen ezért neki is menekülnie kellett...

Filmhíradó: "...a merevvé fagyott földben a fiatak nyírfák és fenyők alatt számtalan hullával telt vermet tártak fel! Több mint 12 000 lengyel tiszt lehelte itt ki a lelkét!"

Feltétlen nézzük meg tehát ezt a minden bizonnyal megrázó és meggyőző erejű dokumentumfilmet.
(Duna Televizió, 2008. május 3. szombat 21.55 órakor)

Czékus Jób, Nemzeti Hírháló
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
A bűnös értelmiség tagjaihoz
  2008-04-30 06:26:31, szerda
 
  A lagymatag, tehetetlen, gyáva, megalkuvó, bűnös értelmiség tagjaihoz!

/Akinek nem inge, ne vegye magára!/

Szerencsétlen Nevezettek!

(,,Napraforgó" 90 előttiek és a társutasaitok, akik már akkor is éltetek és romboltatok, vagy csak közömbösen néztétek tettestársaitokat! ,,Mert bűnösök közt CINKOS, aki néma!")

Hogy szolgál a kedves egészségtek? Szoktatok é beretválkozni s alkalmanként a TÜKÖRBE nézni? Mennyi az annyi? Amit tönkretettetek. Egy országot, egy HAZÁT! Ismeritek é ezen fogalmakat, mint: lelkiismeret, bátorság, igazmondás, nemzet iránti elkötelezettség, hagyománytisztelet, IGAZSÁGOSSÁG, elesettek melletti kiállás, szolidaritás, távlatokban való gondolkodás? Csak e néhány alapvető, ember- és jellemformálót.

Mit gondoltok, ki a fő bűnös a nálunk történtekért? Aki tudomásul veszi azt, ami történik körülötte, vagy az, aki felszólal ellene?

Hol voltatok, amikor ,,zengett az ÉG"! 90-94 között, majd a soron következő kurzusok idején? Hová lett a rendszerváltozás kori idillinek tűnő állapot? Kik voltak azok, akik ügyesen elaltatták a jóhiszemű állampolgárok éberségét? No, mit gondoltok, lapuló, netán pöffeszkedő, sunyi alamuszik, a tűz közeli nagymellényűek, a magukat átmentők, a tűzön vízen át csaló, hazudozók? Ármánykodó lebzselők, ingyenélő brigantik, maffiózókká züllött hullarablók, istentelen ál keresztény, műpolitizáló szégyenfoltjai, 1112 éves államiságunk jelenének és közelmúltjának.

Jól elvagytok magatokkal ugye? Hát, mit ne mondjak, tapasztaljuk. Mit szóltok az ország közállapotaihoz? Jól látjátok, úgy bizony, fokozódik, mint Virág elvtárs idején a nagy büdös HELYZET. S ti hallgattok, mint a szfinx, hogy finoman szólítsalak meg benneteket mimózalelkű pajtások. Egykori május elsejei népbutító dalnokok, levitézlett szószólók, zászlólengető, integető, szalagsorban lófráló, történelmünk elkorcsosodott torzói.

MINTHA ország egykori rémurai és azok követői, parancskiadóitok útmutatásaik tudattalan, közönybe fulladt végrehajtói, átvedlett uniformisba borítva magatokat, de a lelketek mélyén ugyanolyan hitvánnyá avanzsált mű magyarokként telítve áporodott szagú napjaitok.

Nem akar megszólalni bennetek a vészcsengő hangja? Hogy tenni is kék mán valamit, úgy ISTENIGAZÁBÓL?! Megálljt parancsolni a mélygyökerű hazugságáradatnak, ami rendületlen újrázással elborítja az országot s lassan a fél világot, az idegen érdekeket kiszolgáló közvélemény formáló médiák többsége közvetítésével. Hová dugtátok azt a bizonyos TANTUSZT, hogy leejtve a fületek megmozduljon s felfogjátok végre annak csengő-bongó hangú rejtjeles üzenetét. ÉBRESZTŐ! ÉBRESZTŐ! ÉBRESZTŐ! IGAZSÁGOT! IGAZSÁGOT! IGAZSÁGOT!

Hát erre buzdítalak benneteket jómagam is, úgy bizony: ÉBRESZTŐ!

IGAZSÁGOT MAGYARORSZÁGNAK!

VÁLASSZÁTOK a megtisztulás útját! Valljátok be bűneiteket! Vezekeljetek önként. Saját akaratotokból! Mutassatok példát, van mód a MEGÚJULÁSRA, a FELEMELKEDÉSRE! Alkalmazzátok bátran az ÖSSZEFOGÁS erejét! Szervezkedjetek, szólaljatok meg, a valóságnak megfelelően. Hisz nektek is vannak gyermekeitek, unokáitok, nem hagyhattok rájuk csupán erkölcsi szennyhalmazt, anyagi csődöt, elszegényedést, nyomort. Hisz lassan nyakig állunk benne, akárhová nézünk. Ne csak a mának ÉLJETEK, hanem a jövőnek is. Építkezzetek hát a vétlen utódainkért!

Elhatározás kérdése minden. Semmi nem tarthat örökké, a gazság rémuralma sem, ami körülvesz Titeket. Mindennek okozói részben Ti magatok vagytok, ne mutogassatok senki másra. Nézetek magatokba s megtaláljátok a fő hibaforrást. Miért? Mert EGO-k voltatok, vagytok, maradtatok. S ha nem változtattok e haszontalan, öncélú élet szemléleteteken, akkor elveszejtitek önmagatokat s nem lesz kilábalás, menekülési útvonal a számotokra.

Ismétlem ÉBREDJETEK önszántatokból, saját jól felfogott érdeketekből is.

Az idő sürget! Mégpedig nagyon! Előzzétek meg a rettenetet, ami rátok vár, ha késlekedtek!

Nem mondhatok mást, csak mi LÉNYEGEM!/Péteri Attila Árpád/


 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Gyerekkínzó rabbi
  2008-04-30 06:15:32, szerda
 
  Izraelből külföldre szökött egy szadista gyerekkínzó rabbi

Az izraeli rendőrség nemzetközi elfogatóparancsot adott ki egy rabbi ellen. A zsidó lelkek karbantartóját józan ésszel felfoghatatlan bűnökkel vádolják.

Jeruzsálem, a törvénytelenül megszállva tartott, és a mai napig a világ egyetlen országa által - még az Egyesült Államok által sem - elismert zsidó "főváros" ügyészsége nemzetközi körözést adott ki Elior Chen (Elior Cohen) rabbi ellen. A szadista zsidó férfit többek között súlyos szellemi és maradandó fizikai sérülést okozó folyamatos gyerekkínzással és felbújtással vádolják.

A vádirat szerint Chen rabbi utasítására és jelenlétében egy 3 (három) és egy 4 (négy) éves kislányt anyjuk és David Kugman, egy másik zsidó férfi hosszú hónapokon át módszeresen kínzott. A gyerekeket korbáccsal, kalapáccsal, szöges és láncos botokkal rendszeresen véresre és eszméletlenre verték, késekkel szúrkálták, vágták, a kicsik vérző nyílt sebeire forró sót szórtak, kezüket öngyújtóval égették és pirosra izzított elektromos tűzhelyre szorították, a rabbi székletét rendszeresen megetették a gyerekekkel, napokon át nagy utazó bőröndökbe zárták őket, órákig áltatták a gyerekeket a jéghideg zuhany alatt, tömény alkoholt öntöttek le a torkukon addig, amíg el nem kezdtek hányni, nyílt tűzön felizzított köveket tettek a ruhájuk mögé a meztelen testükre, amit aztán szorosan rákötöttek a hátukra, mellükre, hasukra, a kicsik szájába zsidó sábesz deklit (kerek sapka) tömtek és széles ragasztó szalaggal leragasztották a szemüket, szájukat, hogy ne tudjanak kiabálni vagy sírni.

Ha Chen rabbinak a hosszú ideig tartó kínzások alatt el kellett mennie, akkor részletes írásbeli utasítást adott az "édesanyának," hogy távollétében milyen módon és meddig folytassák a kínzást. A környékbeli lakók tudtak a kínzásokról, látták, hallották hogy mi történik a házban, de nem szóltak senkinek, mert "egy régi, megszokott zsidó szokásról van szó, a Sátánt valahogy ki kell űzni belőlük".

Az ügyről beszámoló sajtójelentésekből kiderül, hogy ezeken kívül más módszerekkel is igyekeztek a gyerekekből kiűzni a rossz sátáni szellemet, de a többi kínzási módszerről eddig még nem számoltak be a jelentések.

A szörnyű kínzások hatására a három éves kislány idén márciusban örökre megnyomorodott, eszméletét vesztette, kómában, mesterséges lélegeztetés és etetés mellett agyhalott állapotban fekszik egy jeruzsálemi kórházban. Az orvosok szerint olyan súlyos csonttöréseket, fej- és agysérüléseket okoztak neki, hogy eszméletre térésére, vagy bármilyen fokú felépülésére nincs remény. A másik gyerek hollétéről és jelenlegi állapotáról nem esett szó a tudósításokban.

Chen rabbi Kanadába vagy az Egyesült Államokba szökött a felelősségre vonás elől. Efraim Zuroff, (a new yorki születésű Zuroff úr a jeruzsálemi Hebrew Egyetemen végzett holokauszt szakon, ez a legmagasabb iskolai végzettsége) a hazánkban is nagy tiszteletnek örvendő és méltán népszerű Simon Wiesenthal Center vezetője eddig még nem követelte a washingtoni vagy az ottawai kormánytól a szadista rabbi kiadatását és bíróság előtti felelősségre vonását.

(Jack Corn - Szent Korona Rádió)
Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
A klímaváltozás nyertesei
  2008-04-30 06:06:28, szerda
 
  A klímaváltozás nyertesei

Bár a globális felmelegedés alapvetően mindenkit hátrányosan érint, középtávon azért lehetnek nyertesei is az egyre gyorsuló folymatnak: a nagy olajcégek. A kérdés, hogy időközben a klímaváltozás egyéb következményei miatt lesz még egyáltalán értelme az olajkitermelésnek?

Miközben a jegesmedvéknek egyre nehezebb dolguk lesz a rohamosan olvadó jégtakarón, a tengerek és óceánok vízszintjének emelkedése révén szigetek tűnhetnek el, tengerparti országok kerülhetnek veszélybe. Ugyanakkor a csökkenő csapadék hatalmas régiók szárazodásához vezethet. A klímaváltozás következtében állatok milliói vándorolhatnak el jelenlegi élőhelyükről. A katasztrofális következmények mellett lesznek olyanok is, akik kifejezetten örülnek a globális felmelegedés bizonyos hatásainak?

Földünk klímaváltozásra legérzékenyebb pontja, az Északi-sarkvidék. A megolvadt jégtakarója alatt ugyanis hatalmas földgáz- és olajkészlet rejlik - egyelőre kiaknázatlanul. Egyes becslések szerint a világ jelenleg ismert olajkészletének mintegy egynegyede húzódik meg az eddig öröknek hitt jégtakaró alatt, ráadásul viszonylagos biztonságban. A régióban jelenleg csak a sokáig pusztuló orosz városban, Murmanszkban illetve a legészakibb norvég településen, Hammerfestben élnek emberek, így egyelőre olyan jellegű konfliktusra és veszélyre nem kell számítani, mint a közel-keleti olajmezők térségében.

Öngyilkos terroristák, emberrablások vagy bombák nem fogják zavarni a kitermelést. Az egyetlen nehézséget az olvadó jégtakarókról leszakadó jéghegyek jelenthetik, ám ez minden bizonnyal csak kisebb technikai akadályokat jelenthet majd a hatalmas olajvállalatoknak.

Önmagát gerjesztő folyamat

Környezetvédők szerint az Északi-sarkvidék alatt húzódó olajmezőkhöz való könnyebb hozzáférés csak tovább gyorsítja majd a felmelegedést és a jég olvadását, az onnan kitermelt fosszilis energiahordozók elégetése révén. Ennek következtében még gyorsabban olvadhat a jégtakaró, ezzel pedig még több eddig elszigeteltnek hitt olajmezőhöz férhetnek hozzá a globális felmelegedés okozói, az olajvállalatok.

Az önmagát gerjesztő folyamat hatásai már most is jól érzékelhetőek: tavaly augusztusban az orosz tengerjáró hajó, az ,,Akademik Fjodorov" először kelt át jégtörő segítsége nélkül az Északi-sarkvidéken.

Az orosz elnök természetesen ünnepelt, hiszen ez egyet jelentett az Északi-sarkvidék olajmezőinek megnyitásával. Egy amerikai nagyvállalkozó, Pat Broe ugyanakkor egyes becslések szerint évente 100 millió dollárt nyer a globális felmelegedésnek köszönhetően: az amerikai vállalkozó a The Times című brit napilap tudósítása szerint még 1997-ben megvette a kihalt és lepusztult kanadai Churchill kikötőt, amit akkor az év nyolc hónapjában még átjárhatatlan jégtakaró fedett. Hét dollárért azonban most úgy tűnik valódi kincsesbányához jutott: előrejelzések szerint 2015-re a jégtakaró olvadása miatt a kikötő akár évi tíz hónapot is nyitva lehet.

Hajózás, halászat, turizmus

Ráadásul az Északi-sarkvidék nemcsak az alatta meghúzódó olaj- és földgázkészletek miatt lehet stratégiai fontosságú: hajózási útvonalként sem elhanyagolható, ha egyszer, a nem is olyan távoli jövőben megnyílik a lehetőség erre. Oroszország és az amerikai kontinens vagy Ázsia között akár felére is csökkenhet a hajózási távolság, ez pedig a hatalmas tankerek esetében az olajvállalatok szempontjából sem elhanyagolható költségcsökkenést jelenthet. A Venezuelából Japánba tartó tankhajók például közel 12 ezer kilométernyi utat spórolhatnának meg az Északi-sarkvidéken keresztül vezető úttal.

A jégtakaró olvadása persze az északi halászoknak is jól jöhet: a halak újabb és újabb területeket vehetnek birtokba, a megolvadt jég helyét pedig immár a halászhajók is elfoglalhatják. Ahova pedig a halászhajók eljutnak, oda a turisták is követik őket: egy murmanszki vállalkozás jelenleg is kínál hajóutat az Északi-sarkvidékre potom 17 ezer fontért. Az olajvállalatokon és a halászokon kívül így a luxusturisták sem biztos, hogy bánni fogják, hogy jégtörő hajó nélkül is egyre jobban megközelíthetővé válik Északi-sarkkör.
Háború a megolvadt jégmezőkön az olajért?

Persze a konfliktus forrása itt is kódolva van: a tisztázatlan határviszonyok miatt már most is érzékelhető, hogy az érintett nyolc ország (Oroszország, Egyesült Államok, Kanada, Izland, Norvégia, Finnország, Svédország, és a dán fennhatóság alatt álló Grönland) a jövőben még komolyan vitatni fogja egymás Északi-sarkvidékre vonatkozó területi igényét. Bár Svédország éppen a közelmúltban jelezte, hogy 2020-ra immár teljes mértékben függetlenedni kíván az olajimporttól és környezetbarát energiaforrásokból kívánja pótolni az energia-kiesést, Finnország pedig egyértelműen az atomenergia mellett tette le a voksát, a terület felosztása a maradék hat állam között minden bizonnyal nem lesz egyszerű szülés.

A nemzetközi tengeri jog ugyan viszonylag egyértelműen rendelkezik, ám a határok pontos megállapítása így is komoly nehézségekbe ütközik. A két legnagyobb ország, az Egyesült Államok és Oroszország egyelőre más és más elvet alkalmazna a határok kijelölésénél, és hogy miben tudnak majd megegyezni, az egyelőre nem látható tisztán.

Könnyen lehet azonban az is, hogy hidegháború során egyszer már katonai-stratégiai jelentőséggel bíró Északi-sarkvidék ismét nagy jelentőséget kap, és a globális felmelegedés káros hatásai mellett ismét komoly konfliktus tárgya lesz. Ebben az esetben, pedig immár nem a forró sivatagban kell megküzdeniük a nagyhatalmaknak egymással, hanem a jeges tenger lesz a háború tárgya és terepe.
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Napenergia
  2008-04-30 05:59:54, szerda
 
  Európai napenergia-mező Afrikában és a Közel-Keleten

Egy új megvalósíthatósági tanulmány szerint Európa energiaellátása teljes egészében biztosítható lenne napenergiából. És ez nem álom - akár a közeli valóság is lehetne.

Március közepén a New York-i Columbia Egyetem egyik professzora, a Star Solar nevű coloradói cég vezetője valamint egy New York állambeli kutatócég igazgatója közös tanulmányban hívta fel a figyelmet arra a tényre, hogy az iraki háborúba ölt pénzhez képest csekély pluszbefektetéssel 2050-re az Egyesült Államok villamosáram-igényének a 70 százalékát már napenergiából nyerhetné. A dolog nyitja 420 milliárd dollár - és alig tíz év múlva a napenergia-mezőkön előállított elektromos áram ára a hagyományos módon előállított áram árával szemben már versenyképes lenne.

Nem science-fiction

Német kutatók pedig annak jártak utána, hogy Európa számára milyen alternatívát jelenthetne egy olyan napenergia-mező, ahol nem hagyományos napkollektorokat, hanem parabolatükröket alkalmaznának. A parabolatükrök egy pontba fókuszálják a napsugarakat, hogy aztán abban a pontban megfelelően előkészített folyadékot melegítsenek fel, és végül gőzt állítsanak elő belőle. A gőzenergia turbinákat hajt meg, amelyek segítségével így közvetlenül előállítható az elektromos áram. A Német Lég- és Űrrepülési Központ (DLR) megvalósíthatósági tanulmányából az is kiderül, hogy a Trans-Mediterranean Renewable Energy Cooperation (A mediterrán térségen átívelő megújuló energia összefogás - TREC) elképzelése, miszerint parabolatükrökkel felszerelt napenergia-mezőket alakítanának ki körben, a Földközi-tenger mentén, egyáltalán nem a sci-fi kategóriájába tartozik.

A TREC, amely tudósok és felelős pozícióban lévő politikusok közös kezdeményezésére alakult, már régóta fontolgatja az Európát árammal ellátó napenergia-mező gondolatát, ám hogy az akár már a közeljövőben megvalósulhat, azt eddig nem is remélték. Pedig a DLR tanulmányából kiderül: 400 milliárd euró befektetésével dél-európai, észak-afrikai és közel-keleti államokba telepített napenergia-mezőket lehetne létrehozni, és a már ma is létező magasfeszültségű egyenáram-vezetékekkel, úgynevezett HVDC-vezetékekkel, az ott termelt elektromos áramot gazdaságosan (alig 10-15 százalékos veszteséggel) el lehetne akár Európa északibb régióiba is szállítani.

Mindenki jól járna?

A Földközi-tenger mentén hasznosítható területekre évente 630 ezer terrawattórányi napenergia érkezik - és tűnik el java részt hasznosítatlanul. Pedig a területre eső napsugárzás alig hat ezreléke már elég lenne ahhoz, hogy Európa villamosenergia-igényét kielégítse. Az európai befektető országok mellett természetesen a helyi, afrikai és közel-keleti országok áramellátását is meg lehetne oldani, ráadásul a termelt energiával akár olyan berendezések is gazdaságosan működtethetőek lennének, amelyek a tenger vizét sótalanítják - hiszen Afrikában és a Közel-Keleten is az egyik legégetőbb probléma az ivóvíz-kérdés.

Magyarán szólva nemcsak új munkahelyek jönnének létre az amúgy is komoly munkanélküliséggel küzdő államokban, hanem egyben az ivóvízproblémára is megoldást találnának, és az országok gazdaságát is pozitívan érintené, hogy olyan exportcikkel rendelkeznének, amely állandó bevételi forrást jelent.

Egyes számítások szerint megfelelő beruházással akár már 2020-ban is biztosítható lenne, hogy a napenergia-mezőkön előállított áram ára megközelítse a fosszilis energiaforrások felhasználásával, vagy atomenergia felhasználásával előállított áram árát, 2050-re pedig Európa áramigényének 15-20 százaléka is fedezhető lenne ebből a forrásból.
A napsütéses órák száma


Ahogy a szerzők felhívják a figyelmet: az időzítés is pont alkalmas lenne arra, hogy Európa áttérjen a megújuló energiaforrások használatára, hiszen az elkövetkezendő 5-10 évben a hagyományos erőművek és az atomerőművek jelentős részét be kell zárni. Emiatt a politikusoknak nagy a felelősségük, hiszen a mostani döntéseik hosszútávon határozzák meg Európa energiapolitikáját.

Az egyre gyakrabban szóba kerülő atomerőművek helyett némileg több ráfordítással környezetkímélő és árstabilitást biztosító napenergia-mezőket lehetne kialakítani úgy, hogy ehhez mindössze a zöld energiában amúgy is érdekelt cégeket kellene megnyerni.


Pálinkás Károly

 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Tápió-vidéki gólya
  2008-04-30 05:54:57, szerda
 
  Visszatért a színes gyűrűs Tápió-vidéki gólya

A Tápió-vidéken már-már hagyománnyá, látványossággá vált a fehér gólya fiókák nyári gyűrűzése. Az első ilyen gyűrűzött gólya a napokban érkezett vissza. A program azonkívül, hogy betekintést enged az érdeklődők számára a gólyák mindennapjaiba, tudományos célokat is szolgál.

A madárgyűrűzés (a gólyák esetében a színes gyűrűs jelölés) fő célja a madarak vándorlási útvonalainak, élő és telelőhelyeinek feltérképezése. Hiszen csak akkor lehet egy-egy madárfajt védeni, ha tudjuk merre jár, és meg tudjuk védeni azokat a természetes élőhelyeket, amelyek a fennmaradásukhoz nélkülözhetetlenek. Most szinte mindenki felkaphatja a fejét, hogy mire is ez a felhajtás, hisz minden kisiskolás tudja: a gólyák Afrikában telelnek! De Afrika nem kicsi, és azt, hogy pontosan hol is telelnek a mi gólyáink már nehezebb kideríteni. Hisz a szavannán nem igazán lehet elkülöníteni, hogy Spanyolországban, Magyarországon, vagy épp Lengyelországban kikelt gólyával találkozunk-e (hacsak nincs rajta gyűrű).

A korábbi évtizedek kutatásai már fényt derítettek sok-sok információra a gólyák vonulásával kapcsolatban (merre és hogyan vonulnak, keverednek-e Európa más-más részein lévő állományok, stb), de arról, hogy pontosan merre jár egy gólya, amely Tápió-vidéken látta meg a napvilágot, eddig nem voltak pontos információink.

A 2004-ben indult programnak köszönhetően, remélhetőleg néhány éven belül a madarászok már pontosan meg tudják mondani, hogy merre is jártak a tápió-vidéki gólyák, vagy hogy éppen hol kezdtek költésbe.

Az akció során 2008-ig már megközelítőleg 300 tápió-vidéki kisgólyára került gyűrű. Eddig mindössze 3 megkerülés volt. Elsőként egy angol madarász még 2006-ban Tanzániában figyelt meg egy tápiói gyűrűzőtt gólyát, majd tavaly egy sérült gólya került meg Törökországban, valamint egyet lelőttek Szaud-Arábiában. Viszont 2008 április 19-én végre hazatért a tápióiak első gólyája. Bár ez nem teljesen igaz, hisz a 2004 júniusában, a tápiógyörgyei Kürt utcában jelölt madár, Apaj település határában, kikelési helyétől 63 km-re került a megfigyelő szeme elé.

Az adat teljesen beleillik a gólyákról olvasható szakirodalomban leírtakba, miszerint a fiatal gólyák (a közhiedelemmel ellentétben) nem térnek vissza egyből Afrikából, hanem 3-4 évig (míg ivaréretté nem vállnak) ott maradnak.

A szakemberek kérik, hogy aki színes gyűrűs madarat lát, próbálja meg leolvasni a gyűrűn lévő számot, és értesítse a madarászokat.

További információ: Németh András 06-20/234-99-94 mmetapio@gmail.com

Forrás:Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Humor
  2008-04-30 05:45:54, szerda
 
  Egy férfi utazik a repülőn, mellette ül egy másik férfi, akinek a lábánál egy kutya üldögél. Beszédbe elegyednek, a kutyás ember elkezd dicsekedni:
- Tudja, én magándetektív vagyok. A kutyám különlegesen kiképzett állat, jó szolgálatot tesz nekem. Figyelje csak!
Odapisszent a kutyának, az elindul az ülések között. Egyszercsak megáll az egyik utas mellett, vakkant, majd visszamegy a gazdájához. Leül elé, és a bal mancsát az ölébe teszi.
- Látja? Ezzel most azt jelzi, hogy annál az utasnál marihuána van. Felírom az utas székének számát, és leszállás után értesítem a rendőrséget.
Megint elküldi a kutyát, az ismét talál egy gyanús utast, visszajön, ám ezúttal mindkét mancsát a gazdájának ölébe teszi.
- Ennél az utasnál kokain van, fel is írom mindjárt.
A kutya megint elindul, a procedúra ismét ugyanaz, ám ezúttal a blöki felugrik a gazdája ölébe, szűköl, és összerondítja a tulaj nadrágját.
- Ez meg mi a csoda? - kérdi undorodva a szomszéd utas. - Mi a fenét jelez ilyen gusztustalan módon?
- Ööö, azt hiszem, annál az utasnál bomba van...

Savanyú bort szopogat két parasztbácsi a vonaton.
A lőre hamar kifejti hatását, egyikük sietve távozik a toalettre. A másiknak is kujtorogni kezd a bélése, inal a másik után. Bekopog:
- Gyere mán Miska, nekem is kell!
Nyögve jön a válasz:
- Ebbül ugyan nem kapsz!

A részeg ember megy haza a kocsmából, és véletlen betéved a temetőbe. Ahogy ott botorkál, beleesik egy frissen ásott sírba. Elalszik, majd kis idő múlva arra ébred, hogy rettenetesen fázik. Elkezd kiabálni:
- Segítség, fázom!
Arra téved egy másik részeg, nézi, majd megszólal:
- Komám, nem csoda, hogy fázol, az összes földet lerúgtad magadról...


 
 
0 komment , kategória:  HUMOR  
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 253 
2008.03 2008. április 2008.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 253 db bejegyzés
e év: 2715 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3091
  • e Hét: 3091
  • e Hónap: 50162
  • e Év: 2078370
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.