Belépés
kissmama.blog.xfree.hu
Eszünk vádolható. A szív törvény feletti. "Amig valaki meg nem szeret egy állatot, addig lelekének egy része szunnyadozik" Kiss Mihályné
1952.11.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 102 
Repülési bölcsességek
  2008-05-31 13:49:15, szombat
 
 

- A repülés órákon át tartó unalombol áll, amit néha pár pillanatnyi rémület tarkit.
- Jobb idelent arra vágyni, hogy bárcsak odafent lennenk, mint odafent arra vágyni, hogy bárcsak idelent lennénk.
- Üzemanyag nélkül a pilóta is gyalog jár.
- Kényszerleszálláskor kapcsoljuk be az alsó reflektorokat, hogy lássuk a területet. De inkább mégis kapcsoljuk ki a reflektorokat, ha nem tetszik amit látunk.
- A SEBESSEG AZ ÉLETEM! .... A magasság az életbiztositásom.
- Az égbolttal még senki sem ütközött össze.
- A lezuhant Cessnák pilótáira mindig úgy találnak, hogy azok a mikrofont markolják.
- Ha a botkormányt előre toljuk, a házak nagyobbak lesznek!
- Ha felfelé akarsz menni, húzd hátra a botkormányt. Ha le akarsz jönni onnan, húzd még erősebben.
- A repülés a vilag második legizgalmasabb élménye. Az első legizgalmasabb: a leszállás!
- A túlélési esélyek forditottan arányosak a leszállás szögével.
- Van öreg pilóta. Van vakmerő pilóta. Csak egyszerre mindkettő nincs.
- A helikopterek tulajdonképpen nem is repülnek, csak maguk alá verik a levegőt.
- Jobb ebben a világban túl későn érkezni, mint a másvilagba túl korán.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Laosz
  2008-05-31 13:43:39, szombat
 
 
Nyugalom, lassúság, érintetlenség: ez Laosz. Az egymillió elefánt országa - ahogyan magukat nevezik - közel háromszor akkora, mint Magyarország, ám mindössze ötmillióan lakják.

Tippek, információk
Beutazási szabályok: magyar állampolgárok csak előzetesen beszerzett vízummal vagy a Vientiane-i és a Luang Prabang-i nemzetközi repülőtéren, illetve a Thaifölddel összekötő Mekong-hídi határátkelőhelyen (Nong Khai), érkezéskor kiállított vízummal léphetnek be. Ára 30 USD.

Nyelv: lao

Megközelítés: repülővel Bp-i indulással AeroSvit 159 000 Ft, de ennél sokkal jobb változat, ha ugyanezzel a légitársasággal csak Bangkokig utazunk (78 900 Ft), onnan belföldi vonatjárattal Nong Khaig, a laoszi határig, ahonnan a Barátság hídon gyalog lehet átmenni (vízum itt is váltható).

Pénznem: új kip (100 kip kb. 2 Ft)

Árszínvonal: olcsó - de a szomszédos, és jóval gazdagabb Thaiföldhöz képest meglepően drága! Kétszeres árért fele olyan minőséget kap az utazó, mint Thaiföldön. A szállás a legegyszerűbb helyen is 10 dollártól indul fejenként, 8-10 dollár egy főétel.

Luang Prabang a templomok városa - a Wat Xieng Thong

Laosz legvonzóbb úticélja Luang Prabang, a 14-16. századi főváros, amely ma a világörökség része. Egyetlen külföldi sem hagyja ki ezt a látványosságot, hiszen itt a város nyolcezer lakosára 32 működő templom jut. És ez csak a fele annak, amennyi a francia gyarmatosítás előtt itt állt. A hegyek között megbúvó, felejthetetlen panorámájú város a szépen helyreállított épületeken kívül egyéb érdekességeket is kínál: hmong, mien és thai nemzetiségű lakosok népviseletben kínálják portékájukat.

A Mekong éles kanyart ír le a város északi részén, szent hegyet és a legszentebb templomot, az 1560-ban épült Wat Xieng Thongot (Aranyváros templom) körülfogva. Mivel a régi és az új főváros is a Mekong partjára épült, a száraz évszakot kivéve vízi úton is eljuthat az ember Luang Prabangba. Igaz, az út hajóval három napba telik, de ki siet ebben az országban?! Ráadásul az út mentén található az Ezer Buddha barlang is, itt két sziklatemplom van tele kisebb-nagyobb szobrokkal.

Földön, vizen, de inkább levegőben

Luang Prabangot repülővel is meg lehet közelíteni - a rendkívül rossz útviszonyok miatt a buszozás nem ajánlható. Az infrastruktúra nagyon fejletlen, vasút nincs, és az ország a világ az egyik legrosszabb úthálózatával "büszkélkedhet". Az útikönyvek nem említik, de az országon belül minden egyes megyében tartózkodási engedélyt kell kérni, amely csupán egy ingyenes pecsét az útlevélbe, de ennek hiányában nem engedélyezik a tartomány elhagyását (néhány zöldhasúval azért megoldható ez a probléma is...)

A néhány évvel ezelőtt kiadott útikönyvek amúgy sem mérvadóak, hiszen az országban nagyon gyors változások zajlanak. Alig két évtizede, hogy a turistákat, külföldieket egyáltalán beengedik Laoszba, de még tíz évvel ezelőtt is csak szervezett turistacsoporttal voltak látogathatóak a fővároson kívüli területek. Ma már viszonylag szabadon lehet utazni bárhová, és igazán csak a helyiekkel együtt utazva és élve ismerhetjük meg e rendkívül barátságos, vendégszerető nép igazi arcát.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bünről bünre
  2008-05-30 22:37:12, péntek
 
  Félholtan dobták a tóba

Az ember sokszor úgy olvassa a bűnügyi híreket, mint ha azok egy más bolygóról érkező tudósítások lennének. Most éppen a Kaposvár nevű égitestről érkezett megrázó jelentés: két kaposvári középiskolás meggyilkolta 17 éves osztálytársát. Sz. József a nagyatádi család szemefénye volt, születésére tíz évet vártak az édesanyjáék, érthető hát, mennyire ragaszkodtak egyetlen fiukhoz. A gyerek meg is hálálta a törődést: jó tanuló volt, szófogadó, családszerető. Csavarogni nem látták, rossz társaságba sem keveredett. Azon a napon a busszal várták haza, ám nem érkezett meg. Az aggódó hozzátartozók másnap a nagyatádi rendőrségen tettek bejelentést a szokatlan eseményről. Majd a keresésére indultak, fényképekkel próbálták azonosítani a buszpályaudvar környékén gyermeküket, ám senki nem tudott segíteni. Később a város határában is tűvé tettek érte mindent, eredménytelenül.
A fiú holttestére pénteken aztán az osztálytársai bukkantak rá a kaposvári cukorgyár elhagyott Békás-tavában. A Kötél Egyesület búvárai a víz alatt kezdtek nyomok után kutakodni, s felszínre hoztak egy nuncsakut, melyről kiderült, hogy a gyilkosság egyik eszköze volt... Ami pedig a gyanúsítottakat illeti, még leírni is elképesztő: azt a két osztálytársat vették őrizetbe, akikkel szinte elválaszthatatlanok voltak.
A Táncsics Mihály gimnázium a megyeszékhely legjobb középiskolájának számít, azok jelentkeznek oda, akiknek a terveiben a diploma megszerzése is szerepel. Jocó is úgy gondolta, egy sikeres érettségi bizonyítvánnyal nekivághat a nagybetűs Életnek. Rendezett, normális családokban felnőtt, jól tanuló két barátja azonban valamiért megsértődött rá. Ezért agyonverte, majd félholtan vízbe dobta.
Ezzel a tragikus eseménnyel valójában három élet tört ketté. A két baráté is, akik már soha nem futják be azt az utat, amit a szüleik számukra elképzeltek.
Mi pedig a hír hallatán hüledezünk, majd szorongva olvassuk a statisztikákat: évről évre nő a gyermek- és fiatalkorúak által elkövetett erőszakos bűncselekmények száma. Három év alatt harminc százalékkal.

Palágyi Béla

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
....milyen az a szex?
  2008-05-30 21:47:22, péntek
 
  Két nő beszélget:
>>
>> - Te... figyu... milyen az a szex?
>>
>> - A szex az olyan, hogy kicsíped magad, elmész egy bárba, szemezel
>>
>> egy pasival, meghív egy körre, dugtok, és otthagy az asztalon egy
>>
>> kis pénzt.
>>
>>
>> - És milyen a jó szex?
>>
>> - Hát az olyan, hogy kicsíped magad, elmész egy bárba, szemezel
>> egy
>>
>> pasival, meghív egy körre, dugtok, és otthagy az asztalon sok pénzt.
>>
>>
>> - És milyen az a szerelem?
>>
>> - Áááá... azt a zsidók találták ki, hogy ne kelljen fizetni...
>>
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az én képernyőm
  2008-05-30 20:30:53, péntek
 
  Iszka és a gyermeknap

Nem szeretjük az ilyen filmeket. Ha már gyereksorsról van szó, sokkal szívesebben néznénk-nézzük például a kereskedelmi adón ugyanebben az időben vetített édes vígjátékot, amelyben szép kislány szép apukájának szép feleséget szerez, s a végén mindenki szépen mosolyog és boldogan él, amíg meg nem hal.
Iszka egyáltalán nem szép kislány. Fiús, szögletes, kicsit darabos, sok éhező generáció nyomait viseli kissé éles arcvonásaiban. Egy Zsil-völgyi ócska bádogtelepen él alkoholista szüleivel, a mélynyomorban. Szemétben és salakbányában guberál, s ha nem visz haza a fémhulladékért kapott fillérekből, véresre verik. Az ő életét, szökését, vándorlását mutatja be Bollók Csaba kiváló dokumentarista játékfilmje, számos fesztivál díjazottja, amelyet a Duna Televízió vetített. Gyermeknap alkalmából. Mert a 12 éves Iszka is gyerek, ha el is fordítjuk a fejünket tőle, akkor is az.
A filmet nem lehet megrendülés nélkül nézni. Árvácska jut eszünkbe róla, s az a megdöbbentő felfedezés, hogy 80-90 év elmúltával nem hogy kevesebb, de talán még több Árvácska él nem is olyan messze tőlünk. A rendezőt érte bizonyos szemrehányás, hogy kár volt elmennie a Dél-Kárpátokig, Szabolcsban is akadnak ilyen sorsok, vannak olyan nyomorúságos cigánytelepek, amelyek nem különbek Iszka otthonánál. Igaz, de a cigánygyerekeket legalább szeretik a szüleik...
S ha nem megy el a rendező Erdélybe, soha nem találkozik Varga Máriával, ezzel a csodálatos amatőr gyermekszínésszel. Aki teljesen a saját életét játssza, mert a valóságban is helybéli utcagyerek, nagyon hasonló sorssal. Tiszta tekintete, ahogy egyszerűen megéli a történéseket, az egykori Czinkóczi Zsuzsira emlékeztet. Alakítása fesztiválzsűriket késztetett olvadozásra, Jeremy Irons, a világ egyik legnagyobb színésze például azt mondta róla: ,,Máriától minden színész tanulhatna." De ennél fontosabb volt a másik megjegyzése: ,,Ennek a kislánynak, s ezeknek a gyerekeknek sokkal többet kellene kérniük az élettől!" Csakhogy ők már nem is kérnek, mert már álmaik is alig vannak. Marikának minden bizonnyal picivel jobb lett az élete, hiszen pénzt keresett, világot látott. De van egy gyanúm: ahogy ennek vége, ugyanabba az életbe hullik vissza. Alighanem tizenévesen már gyereke lesz, s élettársa, aki megveri, ha beiszik. Számomra ez a legszomorúbb. Hogy azt az életet kell leélnie, amire kijelöltetett, és nincs kiút. Akárcsak Iszkának. Hát, gyermeknapon nem ez volt a legvidámabb műsor a magyar tévécsatornákon. De a legigazabb és a legfájóbb biztosan.

Ujlaki Ágnes

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nagy utazás
  2008-05-29 17:40:46, csütörtök
 
  1. Fáradtnak tűnsz, mintha nem a régi volnál,
Hol van a tűz, hol van az a mindig sóvár régi láz,
Az a régi égi láz , amivel beléptél, s megszerettelek?

2. Nagy utazás, azt mondtad hogy ez az élet, s nem halunk meg,
Az ember soha el nem téved, égi láz, a bizonyos égi láz,
Tőled kaptam, majd meg haltam, majd el égtem én.

3. Mivé legyek most nélküled,
Hová megyek így nélküled?
Te meg csak ülsz fáradtnak tűnsz,
Tovatűnt szép ígéretek, nélkületek hová megyek?

4. Nagy utazás, a vonatunk újra indul,
Nagy utazás, most a vágyunk már megint új útra visz,
induljunk el hát megint,
Gyere velem most az ígéret szerínt!

5. Nagy lesz az út, de mi ugye még se várunk
A vonatunk nekilódul, újra száguld, régi láz, hajtja az régi láz,
Tőled kaptam, majd meghaltam, majd elégtem én.

6. Elindulunk, elindulunk, az égbe megy a vonatunk,
S az éjszaka, az éjszaka, a puha testű éjszaka,
Vonatunk kattogó zaja.

7. Mint régi jó barátokat, majd úgy fogad, majd úgy fogad.
Egy utazás az életünk, azt mondtad hát, megint megyünk,
Nagy utazás az életünk.
Nagy utazás.
Category: Music
Tags: Sose halunk meg c. film betétdal

HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Presser Gábor
  2008-05-29 17:08:17, csütörtök
 
  PresserRock

,,Gyere, beszállhatsz a mi autónkba!"

Cikk . május 27. 16:17 Novák Péter

Méltató szavak, sorok, mert hogy igen, meghatározó nyomot hagyott. Bocsánat, hagy. Ja, és hagyni fog. Például ezt: Ich möchte schwimmen Bad, ich möchte schwimmen Bad - dünnyög a Kossuth-díjas művész, és befordul a Lukács uszoda ajtaján. Hatvan éves? Szerintem hat, ha engem kérdezel...

Jó helyen, rossz időben. Rossz helyen, jó időben. Helyen. Időben. Lenni. E három közül az utóbbit kedvelem leginkább, az elülső kettővel ugyanis nem bánok valami fényesen, gyakorlatilag amióta az eszemet tudom. Például kilencszázhetvennyolc, május elsején jó helyen voltam, de rossz időben, mert szakadt a Tabánban, de nagyon, így az előző este lepedőre festett három kék betű (LGT) mind a nyolcéves nyakamba olvadt. Olybá tűnhettem nővérem mellett, mint egy indigó Róbert Gida, hiába, minek fest az olyan temperával, aki nem nézi az időjárás jelentést.

Személyes élmény, ez lenne a dal mágiája. A váratlan perszonálkatarzis, a zavarba ejtő értetlenség, hogy bár tizenötezren vagyunk, mégis nekem énekel, ,,oh, az a rohadt énekes"!

Ennyi, és nem több. Kevés ez? Nem, nem hiszem, inkább rengeteg, ha érdekel, maga a világmindenség, de olyasmi, amiről nem beszélünk. Érzések a legjavából.

Egy korszak attól válik meghatározóvá, ha később annak látjuk. Ott, akkor, benne a közepébe ezen nem is gondolkodsz, vagy pont az ellenkezőjét érzed. Főleg, ha épp' nem történik semmi látványos. Nincs forradalom, nem bukik a rendszer, tán fiatalok egy csoportja, hosszúhajjal kiabál (nem is akármit, nem is akárhogyan), de amúgy a langymeleg szürkeség. Meg százötvenezer eladott példány lemezenként, hogy el ne feledjem. Majd néhány évtizednyi késéssel a rock faltörő kosaiként, a megmondás, és odamondás véleményvezéreiként, az első, és utolsó koporsószög beverőiként emlegetjük hőseinket, akik - jó érzésű emberek lévén - egyik lábukról topognak a másikra persze, és néha halkan megjegyzik, hogy bár nagyon köszönik az elismerést, de az igazság az, hogy nem ezért csinálták, amit csináltak, hanem azért. A másikért. Amiről nem beszélünk.

Hány dalt tudsz kívülről? Gábor Áron rézágyúja, Tavaszi szél vizet áraszt, és....és jön a könnyűzene, a súlytalan tonnák. Mindig megszólalnak, ott dübörögnek az agyunkban, felpattanunk még a vállalati bulin, a fogadáson, az esküvőn is, egy pillanatra felhangosítjuk a rádiót, éneklünk a dugóban, és természetesen összekacsintunk: mert mindenki tudja, miről van szó! Vagy tudni véli, és ez jó.

Nem lett világsztárunk. Pedig már ott voltunk a közelébe, de mégsem. A fene egye meg! Még ezen a kerek évfordulón is egy kicsit azért, érted, de nem azért, csak azért mégis. Na mindegy. Ez van, ilyenek vagyunk.

Hát én nem vagyok ilyen, barátom, én gazdagabb vagyok egy élménnyel! Hogy akkor ott, kilencszázhetvennyolcban, a Hegyalja úton felkanyarodó nyolcas buszon, a Tabán felett, a szakadó esőben, a könnyeimmel küszködve, mert haza kell menni, a kékre festett pofázmányom mögül, az ablakon lehulló pára homályába még látom, hogy mit is jelent a rock and roll. Gyere, gyere ki a hegyoldalba...
,,Jó helyen voltunk, jó időben" - nyilatkozta valahol Picibácsi, és nagyon igaza volt. Ennyi embert boldoggá tenni, máskor, máshol tán nem is lehetne. Isten éltesse!


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pisai ferde torony
  2008-05-29 16:46:17, csütörtök
 
  Nem dől tovább a pisai ferde torony

Megépülése óta először állt meg a híres pisai ferde torony Olaszországban. Az elmúlt nyolcszáz évben folyamatosan dőlt ugyanis. A torony mozgását egy mérnökcsoport igyekezett megállítani. A 26 millió eurós (6,3 milliárd forintos) munka vezetője szerint az építmény most legalább kétszáz évig mozdulatlan marad.

A torony északi oldalán 70 tonna földet távolítottak el, hogy a dőlést ellensúlyozzák. Miután befejezték a munkát, a torony tovább egyenesedett, majd végül megállt. Most 48 centiméterrel közelebb áll a függőlegeshez, mint a munkálatok előtt. A toronyba, valamint a talapzat alatt a földbe helyezett műszerek szerint az építmény - most először - teljesen megállt.

A szerkezet már akkor dőlt, amikor a 12. század végén építeni kezdték. Az építők észrevették, hogy ferdül, ezért próbálták ellensúlyozni. Ennek eredménye, hogy csak nagyon kis mértékben lett ferde.

A pisai ferde torony az utóbbi időben még a világ legbizonytalanabb építménye címet is elvesztette. Ezentúl egy németországi templom tornyának jár ez a név.

(FH)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rozsos pogácsa
  2008-05-28 21:44:15, szerda
 
  Mindenki kedvence: rozsos pogácsa

Hozzávalók:
1/2 kg teljes őrlésű rozsliszt
1/2 kg finomliszt
25 dkg margarin vagy vaj
5 dkg élesztő
2 dl kefir (1 pohár)
kevés tej, az élesztő felfuttatásához

1/2 csésze napraforgómag vagy szezámmag (kb. 10 dkg)

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal beletesszük a felfuttatott élesztőt, az összetört napraforgómagot (vagy a megpirított szezámmagot). Ízlés szerint sózzuk, majd a kefirrel jól gyúrható tésztává dolgozzuk. Egy órát pihentetjük, majd lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, késsel bevagdossuk a tetejét. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét megkenjük langyos vízzel. Forró sütőben megsütjük.


--------------------------------------------------------------------------------

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Cukorgyerekek,mi lesz veletek?
  2008-05-28 17:10:35, szerda
 
 
Tagadhatatlan, az ember gyerekkorában véletlenül sem rajong a főzelekért. Ellenben rengeteg reklámot fogyaszt, és áhítattal viseltetik az édes álmokat ígérő csokoládék, chipsek, üdítőitalok világával szemben. Pedig a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás alapjait ebben az életkorban kellene megalapozni. A szülők, bár elismerik felelősségüket a helytelen táplálkozási szokások kialakításában, sajnos meglehetősen kevés ismerettel rendelkeznek arról, hogyan is kellene jó útra terelni csemetéiket. Ráadásul a gyerekek étkezési szokásainak formálásában a család mellett, döntő szerep jut a médiának, a reklámoknak és a kortársak véleményének is. Többek között ez derül ki az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) megbízásából készült, gyermekétkezési szokásokról szóló GFK tanulmányából, amelyet nemrégiben gyermekorvosok és védőnők megkérdezésével készítettek. A kutatásban részt vett szakemberek jelentős része rossznak minősítette az iskoláskorú gyermekek étkezési szokásait, s elégtelennek ítélte az egészséges fejlődéséhez, táplálkozásához szükséges megfelelő arányú tápanyag bevitelt. A megkérdezett gyermekorvosok és védőnők legnagyobb százalékban a rostbevitel növelését (zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék), a cukor- és só fogyasztás csökkentését, az állati zsiradékok helyett a növényi zsiradékok fogyasztását tekintik a legfontosabb feladatnak a gyermekek étkezésének módosításában. Emellett kiemelkedő fontosságúnak nevezték a szakmai alapokon nyugvó, hiteles tájékoztatás szerepét, hiszen mint mondták, egyelőre kevés az olyan ismeret, ami a szülőket és a szakembereket egyaránt segíthetné az adott témában.

Az OEFI a tanulmány eredményeinek ismertében, felismerve a helyzet komolyságát a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészséges fejlődés fontosságát hirdető kampánnyal, a Nagyaranövök Mozgalom kiszélesítésével igyekszik minél több információt szolgáltatni a szakemberek, a szülők, és a leginkább érintettek, a gyermekek számára.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 102 
2008.04 2008. Május 2008.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 102 db bejegyzés
e év: 1090 db bejegyzés
Összes: 1623 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6
  • e Hét: 94
  • e Hónap: 216
  • e Év: 1307
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.