Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 251 
Ima
  2008-06-30 08:02:04, hétfő
 
  Uram, Isten, ha hozzád tartozom, ez nem azt jelenti: a te birtokod vagyok;
ezen a síkon helyezkedik el titokzatos kapcsolatunk. Nemcsak hogy Te
szabadság vagy, hanem engem is szabadnak akarsz. Engem is, mint
szabadságot támasztasz életre, arra szólítasz fel, hogy önmagamat
teremtsem; Te azonos vagy ezzel a hívással.
Ha ez így van, akkor elismerni, hogy hozzád tartozom, hozzád, annyi, mint
elismerni, hogy én csak ezzel a feltétellel tartozom önmagamhoz, sőt mi
több: ez a hozzád tartozás összeolvad azzal az egyetlen igazi és teljes
szabadsággal, amelyre törekedhetem: ez a szabadság ajándék; de el kell azt
fogadnom.

(Gabriel Marcel)
 
 
1 komment , kategória:  HIT  
Diafilm: Andalúzia
  2008-06-30 07:59:58, hétfő
 
  Diafilm: AndalúziaLink
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Történelmünkről magyarul
  2008-06-30 07:54:37, hétfő
 
  Interjú a Történelmünkről magyarul című könyv szerzőjével

A világhálón felbukkant egy levél, melyben a ,,Történelmünkről magyarul" című, most készülő könyvet ajánlgatják kézen-közöm egymásnak. Ennek szerkesztőjét kérdezzük.

-A címe azt hangsúlyozza, hogy magyarul. Történelmünkről lehet idegenül is szólni?

-Lehet bizony. Éppen ezt teszik velünk már lassan kétszáz éve. A mi történelmünket a Habsburg hataloméhség íratja a mai napig is, finnugor köntösbe bújtatva. Iskoláinkban sajnos még mindig a többszörösen megcáfolt finnugor elméletet tanítják.

-Tartalmát hogyan mutatná be röviden?

-Természetesen ez a 130 oldalas könyv csak arra vállalkozhat, hogy ízelítőt adjon abból az egyre bővülő, értékes munkákból, melyek nemzeti elkötelezettségből születtek. Így olvashatunk benne pl. a sumir-magyar kapcsolatról, a ,,honfoglalás" szót le nem író, 1358-ban kiadott Képes Krónikából részleteket, megtudhatjuk hogy mitől szent madarunk a Turul, s azt is, hogy beszéltek a hunok másfél ezer évvel ezelőtt. Értékes gyűjtemény is olvasható arról, hogy külföldi személyek miként vélekedtek a magyarokról s a nyelvünkről. A magyar nyelv szépségeiről is vannak benne írások s ősi írásunkat a rovást is megtanulhatják belőle az érdeklődők stb. S mindezt igényes kiadásban, színes belívekkel.

-Dehát minderről ma már az interneten is olvashatunk...

-Nagy szabadságot ad a világháló, én is szeretem. Azonban azzal számolnunk kell, hogy ma még sokkal többen vannak azok, akik azt nem használják, mint akiknek ez már mindennapos tevékenységnek számít. De ha pl. az iskolás könyvekre gondolok, még azokat is nyomtatott formában adják a gyermekeink kezébe. Tehát van létjogosultsága a régóta bevált nyomtatott formának.

-Hogyan juthat el az érdeklődőkhöz?

-Azokon a személyeken keresztül, akik elővétellel segítik a könyv kiadását. Arról van ugyanis szó, hogy várom azok jelentkezését, akik kisebb darabszámban 800 Ft/db-ért, nagyobb darabszámban pedig 600 Ft/db-ért meg tudják vásárolni azt a mennyiségű könyvet, amit aztán ő maga oszthat szét az ismeretségi körében. Az utóbbiaknál - egyetértésük esetén -, nevük bekerülhet, a könyvben lévő támogatók névsorába. A könyv tartalma már olvasható a

http://www.magyarrovas.hu/tortenelmunkrol/ honlapon.

Szíves megkeresésüket várom a tetelhegy@gmail.com villámlevél címen.

Szondi Miklós
barikád.huLink 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
A Jobbik népszavaztatna!
  2008-06-30 07:46:38, hétfő
 
  A Jobbik népszavaztatna!

A Jobbik Magyarországért Mozgalom "Utolsó esély - 2008" néven ügydöntő népszavazást kezdeményez a munka és a közbiztonság világában kialakult végzetes folyamatok megállításának céljából. Célunk, hogy a béke és a megnyugvás érdekében szembesítsük a maszatoló parlamenti pártokat a társadalmi igazságosságot követelő elementáris igénnyel, és rákényszerítsük őket a mellébeszélés, a problémák rózsaszínre festése helyett végre a törvényi szabályozás meghozatalára.

Tűrhetetlennek tartjuk, hogy amíg az ország nagy része emberpróbáló áldozatokat hoz a maga és a nemzet boldogulásának érdekében, addig a társadalom egy másik, kisebbségi része tudatosan a törvényi kereteken és a munka világán kívül marad, és ebben a romboló hatású hozzáállásában élvezi a hazai politika jelentős részének védelmét és támogatását. Úgy érezzük,
hogy ezzel jóvátehetetlenül roncsolódik a társadalomban a jogkövető magatartás és a tisztességes munkavégzés iránti tisztelet.

Bár az általunk felvetett kérdésekkel minden magyar állampolgár számára le akarjuk fektetni a munka és a közbiztonság nemzeti minimumát, de nem titkolt célunk, hogy végre megálljt parancsoljunk a cigányság azon jelentős részének, amelyik azt képzeli, hogy neki minden megengedett, hogy rá a törvények nem vonatkoznak, és hogy munka nélkül, mások kárára is lehet boldogulni.

Ügydöntő népszavazási kezdeményezésünk sikeres véghezviteléhez a Jobbik várja minden felelősen gondolkodó magyar szervezet, polgári kör és magánszemély csatlakozását! - áll a Vona Gábor nevével fémjelzett közleményben.

A mai napon az Országos Választási Irodához benyújtott és 10 óra 02 perckor átvett 7 kérdés:

-Egyetért-e azzal, hogy nem egészségkárosodott jogosult esetében a rendszeres szociális segély folyósításának legyen feltétele havi 120 óra közérdekű munkavégzés?

-Egyetért-e azzal, hogy a harmadik gyermektől a családi pótlék helyére a vele azonos összegű személyi jövedelemadó kedvezmény lépjen a népszavazást követő év január 1-jétől?

-Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés a népszavazást követő év január 1-jétől törvényben határozza meg a rendőrség számára 2000 fő lakosonként körzeti megbízott rendszer működtetését?

-Egyetért-e azzal, hogy jogosulatlan pénzügyi tevékenység folytatásáért az elkövető öt évig terjedő szabadságvesztéssel legyen büntethető?

-Egyetért-e azzal, hogy a közfeladatot ellátó személy elleni erőszakért az elkövető alapesetben öt évig terjedő szabadságvesztéssel legyen büntethető?

-Egyetért-e azzal, hogy a szándékos bűncselekményt elkövető büntethető legyen, ha a cselekmény elkövetésekor a 12. életévét betöltötte?

-Egyetért-e azzal, hogy a közoktatási törvény tegye lehetővé a súlyos fegyelmi vétséget elkövető tanköteles tanuló intézményből történő kizárását?

(jobbik.hu)
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Kiirtjuk az összes magyart!
  2008-06-30 07:42:50, hétfő
 
  Kiirtjuk az összes magyart!

Kiirtjuk az összes magyart! Őrzöm a felvételt, s megmutatom bárkinek: a csereháti Gadna községben ordította diktafonomba e mondatot a helyi kisebbségi polgármesterjelölt testvére. Népes társaságából - bár ott állt maga a polgármesterjelölt is - nem utasította rendre senki. Szinte hallom a kisebbségvédőket: elszigetelt esetről van szó, nem szabad komolyan venni; az úriember bizonyára nem gondolta át; ideges lehetett, esetleg részeg; amúgy pedig - rendszerint - az egzisztenciális szorongás, meg persze a többségi társadalom előítéletes viselkedése váltja ki az ilyesmit.

Ám gondoljunk csak bele: ha egy nem roma állampolgár nyilvánult volna meg ily szörnyűségesen a cigányokkal szemben - ráadásul egy önkormányzati képviselő beleegyező hallgatása mellett -, nos, egy ilyen eset miféle következményekkel járt volna? Régen állna a kisebbségvédők által kerekített, esetleg Európa-hírű botrány. Gadnán néhány héttel az inkriminált mondat elhangzása előtt egy nyolcvanesztendős özvegyasszonyt végzett ki egy nyilván ideges, részeg, egzisztenciálisan szorongó s a többségi társadalom előítéletes viselkedésétől frusztrált fiatalember. Mari néni tehát nincs többé, s a csereháti faluban azóta a rettegés, a mindennapos rablás és az erőszak az úr. De nem csak Gadnán. Faddon, Somogysárdon, Csernelyen, Olaszliszkán, Galgagyörkön, Sajóládon, Bercelen, Rakacán, Abaújváron, Pátkán, Kiskunhalason - teleírhatnám azon helységek neveivel az oldalt, ahol a verbális és tettleges erőszak mindennapos, ahol az iskolában a tanárok rettegnek a diákoktól, s ahol a lakosság egyik felének összekuporgatott vagyonát már nyíltan veszik el a lakosság másik feléből összeverődött csapatok. Ezekben a helyzetekben persze - gondosan ügyelnek erre! - ők vannak többségben.

Olykor archaikus gyűlöletből űzik ki házából a parasztot, s dúlják fel a kertet, döntik ki a kerítést, gyújtják fel a portát. S olykor sötét virtusból ölnek. A helyzet, nem kell bizonygatnom, elviselhetetlen. Mára egy országnak van elege a kirekesztésből és a hátrányos megkülönböztetésből: abból tudniillik, hogy a többségi társadalmat nem védi senki a kisebbségi társadalom deviáns rétegével szemben. Egy országnak van elege abból a ,,politikailag korrekt" hazugságból, hogy romakérdés nincsen. Igenis van romakérdés, de még mekkora! Igenis, hatalmas kérdés: egy hatszázezer fős etnikai kisebbség tagjai közt miért szabályerősítő kivétel az, aki képes dolgozni, tanulni, norma- és jogkövető magatartást tanúsítani? S a balliberális (kisebbségi) kormány - jogvédő elitjével együtt - miért nem tesz a kérdés megválaszolásáért, a helyzet megoldásáért semmit? Ha valamiben, ebben a teljes parlamentnek konszenzusra lehetne jutnia.

Talán azt sem kell bizonygatnom, hogy a cigányokat szeretni nem nehéz. Érzékeny, tehetséges, ügyes emberekről van szó, akiknek gyors az eszük és a kezük. Többnyire nem is tudják, mekkora szükségük van munkára és iskolára. Igen sokan vannak köztük, akiket meg kell tanítani kezet mosni, lehúzni a vécét, időben felkelni reggel, végigdolgozni a napot. Újra meg kell tanítani nekik az együttélést a nem cigányokkal. Sokukat sürgősen rá kell vezetni az ,,enyém" és a ,,tiéd" közti éles különbség felismerésére. A munkahelyteremtést és a munkára ösztönzést, a kulturális felzárkóztatást, a valódi, hatékony, átfogó oktatási stratégia bevezetését tehát nem szabad elodázni, de ha mindez már holnap megkezdődne is, a látványos, mérhető eredményre még várni kellene. Sokat. Lehet, hogy évtizedeket.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman történelmi lehetőséget szalasztott el. Kettős hibát követett el. Egy: nem vette komolyan a cigányság modernizációját célzó monoki kezdeményezést, kettő: azt egyszerűen szalonrasszizmusnak bélyegezte, és lesöpörte az asztalról. Kállai üzenete a cigányság felé olyan egyszerű, mint amilyen hazug és gonosz: akik a kérdésre választ, a problémára megoldást keresnek, azok szalonrasszisták. Vagyis: gyűlölnek titeket, testvéreim. A Roma Magazin június 23-i számában Kolompár Orbán már ekképp nyilvánult meg: ,,rá kell arra készülni, hogy a roma társadalom képes legyen megvédeni önmagát, ha úgy adódik." Értjük: kaszára-kapára! Az ilyen uszító, a többségi társadalmat megbélyegző, a gyűlöletet még inkább felszító megnyilvánulások kiválóan alkalmasak arra, hogy az olyan indulatos kiabálások, mint amilyet fent idéztem, tetteké legyenek. Kinek jó ez?

Miért akarnak vajon egyes roma vezetők polgárháborút gerjeszteni? Sajnos, a romákhoz a józan üzenetek nemigen jutnak el. Pedig meg kellene mondani nekik, hogy egyes vezetőik súlyosan, évek-évtizedek óta becsapják őket. Ám addig is, míg kiépülnek a kommunikációs csatornák, tenni kell valamit. A modernizációs krízis, a politika gyávasága, az életszerűtlen kisebbségvédelmi dogmákra épülő, diszkriminatív jogrend, az abszolút igazságtalan segélyezési rendszer, a rendvédelmi impotencia, valamint az aljas, mindennapos gyűlöletszítás miatt - szó szerint - életveszélyessé vált a helyzet. E közbiztonsági csőd pedig azonnali beavatkozást igényel. Egyszerűbben: nem a Magyar Gárdának kell életeket menteni, hanem a magyar rendőrségnek. Igazi rendőrőrsökre van szükség a kis falvakban, éjjeli ügyelettel, állig felfegyverzett, rendszeresen járőröző, kemény zsarukkal. Most, rögtön. Kerül, amibe kerül. Élet-halál kérdés. A felzárkóztatás pedig csak aztán jöhet.

Balavány György
Magyar NemzetLink
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
2-ik debreceni hitvallás
  2008-06-30 07:37:13, hétfő
 
  Dr. Nagy Attila: MÁSODIK DEBRECENI HITVALLÁS

Debrecenben több híres fogalomnak van párja, úgymint a Nagytemplomnak a nem kevesebb érdemmel bíró Kistemplom, az egykori híres Nagyállomásnak pedig az eredeti formájában szintén elpusztításra ítélt Kisállomás. Ami a város testi-lelki vezetését illeti, az pedig évszázadok óta két emberen múlott, a főbíró, majd polgármester illetve az evangélium szerint reformált egyházának püspöke kezében volt. A polgármester és püspök történelmi kapcsolatán alapult a város élete, de kevesen tudnak arról a kapocsról, ami az egykor híres elődök mai méltatlan utódait összefűzi. ,,Debreceni hitvallásként" nemrég látott napvilágot az a tény, hogy a Tiszántúl református egyházának püspöke, a Zsinat lelkészi elnöke Bölcskei Gusztáv bizony alapjaiban szembesült az evangéliumi tanokkal, hitvallásellenes és egyházához méltatlan kijelentést tett. Nevezetesen: Jézus Krisztus golgotai kereszthalálának piedesztáljára emelte az ún. ,,Holocaust" áldozatait, és Izrael állam megalapításának 60. évfordulóján feledte megemlíteni, hogy az az egyetemes emberi jogok lábbal tiprásával született. (Az ellene tiltakozó aláírásgyűjtés és egyházi bírósági feljelentés folyamatban van.)

Minthogy magának a helvét hitvallásnak is két történelmi megfogalmazása van, melyben a debreceni reformátusok éppen a másodiknak a világszerte megismert és elismert követői, így kapta e cikk a fentiek folytatásaként a második debreceni hitvallás címet. Ez pedig Kósa Lajosnak, a város polgármesterének a Wass Albert szoborállítással kapcsolatos közgyűlési véleményén alapul: ,,Az én liberalizmusomba belefér, hogy Károlyinak szobra van a Parlament mellett. Volt egy ilyen kérés, hogy a város állítson szobrot Wass Albertnek költségvetési pénzből, ez <hót biztos> nagy vitát fog kiváltani, ezért mondtam a szoborállítóknak, hogy ha a saját pénzükből fel akarják állítani, azt a közgyűlés nyugodtan engedélyezheti. Egészen másról van szó, ha a város pénzén holokauszt emlékművet kell állítani, mert azt kell is!" Kósa javaslatára, hogy Wass Albert ne a város pénzén kapjon szobrot, a debreceni közgyűlés megadta a lehetőséget. Mert az igazán eltűrhető, hogy szobrot állítsanak a város egyébként nem frekventált, hanem félreeső helyén és így ismét Kósát idézve ,,érzékelik a népek is, hogy meddig tart a tolerancia".

A közelmúlt számos példát szolgáltatott az egészségügyi miniszter betegellenességére, a Magyar Tudományos Akadémia jelen elnöke épp a tudomány megcsúfolója, így nem meglepő - bár megengedhetetlen - Bölcskei püspök egyházellenessége, és egyre többen észlelik, hogy a politikai jobboldal dicsőségében fürdő Kósa Lajos pedig épp saját városának ellensége. Bölcskei püspök legutóbbi megnyilvánulásával nem a keresztény gondolat szóvivője, Kósa polgármester pedig legkevésbé jobboldali keresztény. Mivel a cionizmus eredendően baloldali érdekképviselettel függ össze, Debrecen városának püspöke és polgármestere egyaránt baloldali, liberális zsidó érdeket szolgál. E megfogalmazásnak időszerűségét az adja, hogy Debrecenben június 28-ára tervezve a Wass Albert napok keretében az iró-költő egészalakos szobra kerül leleplezésre. Ennek díszes programjában szerepel Bölcskei Gusztáv püspöknek, Kósa Lajosnak és Áder Jánosnak a tervezett beszéde. A fentiek alapján még megvan a lehetőség arra, hogy ettől mindhárman visszalépjenek, ellenkező esetben legkevesebb, hogy nyilvános kifütyülés áldozatai lehetnek. Feltéve, ha a következő napokban elterjed a jelszó: Wass Albert neve ma jelkép, árulók ne ünnepeljék!Dr. Nagy Attila

orvos, közíró,

a református Debrecen szülötte

 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Gyilkos Lajos
  2008-06-30 07:35:24, hétfő
 
  GYILKOS LAJOS

A fogalmak értékvesztésének ma két irányban lehetünk tanúi. Az egyik a szép magyar nyelv megcsúfolása, a másik pedig néhány negatív jelző, úgymint nemzetgyilkos, hazaáruló gyakori feltűnése. Az utóbbi megjelölés akár közhelynek tűnhet, bár nem alaptalan, sokan vannak, akik megérdemlik a bélyeget. E sorok írójának ,,halállistáján" első helyen ,,gyilkos Ágnes" szerepelt, e szóhasználatot még az Orvosi Kamara is átvette, majd országos fogalommá lett. Egészen úgy, hogy hatalmas falfirkák hirdették (lemoshatatlanul ma is láthatók), hogy Gyilkos Ágnes és Gyurcsány hazaárulók. Bár a megjelölések elterjedésének érzelmi alapja is van, magam - orvosként - a volt miniszterasszony dicstelen tündöklése idején a jelzőt az ENSZ alapokmányával bizonyítottam. Aki békeidőben a születések korlátozásában vesz részt, az népirtással vádolható. Az SZDSZ egészségügyi programja, valamennyi miniszterének és államtitkárának működése ezt támasztotta alá.

Gyilkos Ágnes igazi arcát a médiadiktatúra ellenére sikerült megismertetni, amit a legutóbbi népszavazás eredménye bizonyított. Ezért fűzök reményt ahhoz, hogy az általam ritkán használt jelzőt egy másik politikus nevével is össze tudom kapcsolni, ez pedig Kósa Lajos, Debrecen jelenlegi polgármestere. Kósa esetében a legkevesebb az, hogy Debrecen városának gyilkosa, bármily hihetetlen, de a fantasztikus fejlődés hírében álló cívisvárosban a történeti értékek megcsúfolása zajlik, ami kézzel foghatóan a város szerkezetének tönkretételében, lebontásában és idegen érdekek szerinti átépítésében nyilvánul meg. Történt a városban valódi gyilkosság is, áldozata egy fideszes önkormányzati képviselőnő. Halálának körülményei máig találgatásra adnak okot, és alapos a gyanú politikai gyilkosságra. A helyi Fidesz azonban hallgat. Ezért is visszatetsző és álságos, amikor egy közelgő Wass Albert szoborállításnál Kósa (és párttársa, Áder János) neve szerepel szónokként az ünnepi programban.

A helyzet megértéséhez csak azt kell tudni, amit napjainkban számos példa bizonyít, hogy még mindig a gyilkos koszorúz. Így történt ez az 1956-os megemlékezéseken, a gyilkosok utódai állítottak emlékműveket, voltak jelen az évfordulókon, némán vagy szónokként. Nincs ez másként a politikai jobboldalon sem, amikor Kósa Wass Albert szobrának avatására készül. Annak az írónak, akit a hivatalos politika, határon innen és túl, még háborús bűnösként jelöl. Kósa ezt még sohasem cáfolta, de Wass Alberthez való viszonyát - más oldalról - mégis egyértelművé tette. Ugyanúgy, mint Ráday Mihály, a Város- és Faluvédők Szövetségének elnöke, aki egyenesen fasisztának nevezte Wass Albertet, Szeleczky Zitát kis fasiszta szinésznőnek, kimondva azt is, hogy nincs helyük a magyar kultúrában. E legutóbbi eset tényeit érdemes itt is ismertetni, amit egyébként a Veszprém megyei napilap, a Napló is nyilvánosságra hozott.

A városvédők országos találkozóinak rendszeres résztvevőjeként jutottam el Tapolcára. Az ilyen eseményeken szokásos dolog, hogy az ország minden részéből érkezők saját tevékenységükről szórólapokat, kiadványokat osztanak, ill. könyvek, képeslapok árusítása is lehetséges. Debreceni városvédőként a helyszínen kértem és kaptam engedélyt a helyi szervező Zsiray dr-tól ezek forgalmazására, valamennyi termék országosan könyvesbolti hálózatban is kapható. Például saját kiadványom a Boldog emlékű Debrecen című könyv, valamint egy képeslapos himnusz-sorozat, köztük a Szózat, Székely és Csángó Himnusz, Magyar Hitvallás - Hiszek egy Istenben... (szövege szerepel a tapolcai Trianon emlékművön is!), Wass Albert: A bujdosó imája és további Wass Albert képeslapok, könyvjelzők.

A kiadványoknak egyértelmű sikere volt, egészen addig, amíg Ráday Mihály (az egyesület országos elnöke) meg nem jelent, és minden helyi előzmény nélkül, hangos szóváltással sajátkezűleg szedte össze azokat a képeslapokat, amelyek szerinte itt nem árusíthatók. Hangsúlyozom: kérés sem hangzott el részéről, felindultságát a következőkben adta tudtára a jelenlévőknek: "Mindenféle fasiszta, szélsőjobb (Wass Albertre vonatkozott), irredenta vagy trianoni határmódosításra utaló anyag kitételét megtiltom." Magam alig hittem, hogy ez megtörténhet Tapolcán, a trianoni emlékhely városában, ahol Wass Albert nevét is könyvtár viseli.

Rádaytól más is elhangzott, pl. Wass Albertet csak az árulhatja, aki mellé kiteszi Karinthyt és Móriczot is... (2008 Wass Albert születésének 100. évfordulója, ez további magyarázat nélkül, önmagában is megállja a helyét). Megdöbbenésemet fokozta, hogy a helyi főszervező (orvoskollégám) is azonnal Ráday mellé állt, indoka pedig az volt,
hogy neki fogalma sem volt róla, miféle "dolgokat" fogok itt kirakni. (Megjegyzés: később sem nézte meg, de még másnap is csak azt tette szóvá, hogy elrontottam a rendezvény hangulatát.) Ketten egy ellen, a vendéglátótól sem kértem helyreigazítást, az idő és a nyilvánosság fogja megtenni azt.

Így közeleg június 28-a, a debreceni Wass Albert szobor avatásának napja. Avatóbeszédet készül mondani: Áder János, Bölcskei Gusztáv, Kósa Lajos... Az eseményen jelen lehet a Magyar Gárda, a Nemzeti Őrsereg. Eljött a színvallás ideje. Ki a gyilkos: az ünnepelt vagy az avató?

Dr. Nagy Attila
orvos, közíró


 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Földi paradicsom
  2008-06-30 07:14:13, hétfő
 
  Földi paradicsom pokoli éghajlaton

Dubai a ,,best of ..." A hely ahol az állam fizeti az adót, avagy nem lehetnék itt fekvőrendőr? A kőolajárak folyamatosan emelkednek és a mesés Közel-keleti gazdagság még mesésebb lesz. Bizonytalan jólét ez. Ám Dubai elsősorban nem a kőolajnak köszönheti vagyonát. Ízelítő Németh Géza Túl nagy a Világ című könyvéből.

Az Egyesült Arab Emirátusok mai formájában 1971 decemberében jött létre Al Fuyajrah, Ajman, Ash Sharikah, Ras al Khaymah, Umm al Qaywayn, valamint Abu-Dhabi és Dubai szövetségre lépésével. Akármiben mernék fogadni, hogy a két utóbbi kivételével a másik öt nevét a kutya sem ismeri mifelénk, ami nem csoda, hiszen oly parányik, nevük megjegyzése, kiejtése pedig tagadhatatlanul kemény próbatétel az európai ember számára.

Ha már itt tartunk, e vidék sem úszta meg a gyarmatosítás korát európai "jelenlét" nélkül. Elsőként a portugálok tűntek fel, még a 16. század vége felé, és rendesen megvámolták az Arab- (Perzsa-) öböl és India között járó-kelő kereskedelmi hajókat.

Kisebb belső feszültségekkel tarkítva csendesen teltek-múltak az évtizedek, a partvidéki falvak népei halásztak, gyöngyhalásztak, a belső, sivatagi területek beduinjai pedig tették, amit őseik, vagyis terelgették állataikat és éltek, ahogy tudtak.

A 20. század elejére a gyöngy jelentéktelenné vált a világpiacon, a vidék lakossága egyre mélyülő szegénységben tengette életét. Ez az állapot feltehetően máig sem sokat változott volna, ha a húszas évektől fel nem fedezik az Öböl olajkincsét.

1939-re a térségben elsőként Abu-Dhabi sejkje koncessziót adott a briteknek, ám 1958-ig egy csöpp olajat sem találtak a mai emirátusok terültén. A kitermelés és az export csak 1962-ben indult el, és szinte egyik évről a másikra őrületes gazdagságot teremtett a koldusszegény vidéken. A britek 1971-ben távoztak, ekkor alakult meg az emirátusok konföderációs állama, melynek élén elnökként Abu-Dhabi mindenkori sejkje áll, helyettese és miniszterelnöke pedig Dubai mindenkori uralkodója.

A Magyarországnál valamivel kisebb területű Egyesült Arab Emirátusok tagjai között érdekes módon Dubai az egyetlen, mely nem olajának köszönheti gazdagságát. Olajexportja a GDP mindössze 6 százalékát adja, ráadásul olajmezői nem is szárazföldi területen, hanem partvidékétől úgy 100 kilométernyi távolságban találhatók. (Mellesleg szólva nehéz is lenne 4100 négyzetkílométeren, kereken 1 millió lakossal zsúfolt 21. századi világvárosban még olajat is bányászni.) Akkor hát minek tulajdonítható e mérhetetlen jólét? Mindenekelőtt szabadkereskedelmi övezeteinek, az ezt szolgáló kikötőnek, bankjainak, manapság meg egyre inkább a turizmusnak. Ezt szolgálja nemzetközi repülőtere, melyen évente 12 millió utas fordul meg.

Nem lehetnék itt fekvőrendőr?

Dubai polgárai nem dolgoznak. Minden felnőtt férfi kap az államtól havonta úgy 3000 dollárnak megfelelő dirhamot (ez az Emirátusok egységes pénzneme), a házasulandó fiatalok 100 ezret, gyakran még lakást is, és mindezért semmi mást nem kell csinálniuk, mint az Emirátusok állampolgárának lenni. A kereken 1 millió dubai lakos 80 százaléka külföldi, vendégmunkás. Állampolgárságot szerezni gyakorlatilag lehetetlen. A turistaipart és a hozzá kapcsolódó szórakoztató ágazatokat külföldiek, britek, németek stb. irányítják, a közép szintű alkalmazottak a szélrózsa minden irányából jönnek (Magyarországról is), a kereskedők jó része indiai, a kulimunkát pedig pakisztániak, indusok, nepáliak és szegényebb arab országokból érkezettek végzik. Olvastam, hogy több helyi cég azzal indít, hogy elveszik az útlevelüket, csekély fizetésüket hónapokig is visszatartják. Pár évig alkalmazzák-szipolyozzák őket, aztán kizsuppolják őket az országból, jöhet a következő transzport. (...)

Amikor átzöttyentünk egy lassító bukkanón, agyamból a következő gondolat löttyent ki: uramisten, ezek olyan gazdagok, hogy ide még fekvőrendőrnek is eljönnék. Meglehet, jól hangzik, de ha vert aranyban fizetnének, akkor is százszor meggondolnám. Ezt az iszonyatos klímát szabad levegőn még akkor se nagyon élném túl, ha semmit se kellene csinálnom.

Németh Géza (Túl nagy a világ)
 
 
0 komment , kategória:  IRODALOM/PRÓZA  
Még nem a világörökség része
  2008-06-30 07:08:28, hétfő
 
  Még nem lesz a világörökség része a komáromi erődrendszer

Visszavonta a szlovák és a magyar fél a komárom-révkomáromi erődrendszer világörökségi jelölését, miután valószínűvé vált, hogy az UNESCO Világörökség Bizottságának (VÖB) jövő heti ülésén elutasító döntés születhet.

A közlés szerint a komárom-révkomáromi erődrendszer részben más összefüggéseket is számításba vevő, várhatóan többszereplős, nemzetközi sorozatjelölés részeként való ismételt felterjesztéséről később születik döntés.

Mint azt Fejérdy Tamás, a VMNB titkárságának vezetője elmagyarázta, nemzetközi együttműködésben olyan sorozathelyszínt szeretnének jelölni, amely több hasonló örökségi helyszínből áll.

A komárom-révkomáromi erődrendszerhez több más, az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén található erőd csatlakozna, ez a sorozathelyszín így be tudná mutatni a katonai örökséget - mondta az MTI-nek, megjegyezve, hogy a többszereplős, nemzetközi sorozatjelölési forma nagyobb esélyt jelent.

A VMNB titkárságának közleménye felidézte, hogy a VÖB július 2. és 10. között tartja 32. ülésszakát a kanadai Québecben, ahol döntenek az új világörökségi helyszínekről. A grémium döntéseit a szakmai tanácsadó testületek állásfoglalásai és javaslatai alapozzák meg. Az állásfoglalások az ülésszak előtt ugyan nem nyilvánosak, de munkadokumentumok formájában a közelmúltban már ismertté váltak a Világörökségi Egyezmény tagországai számára.

Mint írták, "ezek az információk lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy a jelölt helyszínekkel kapcsolatosan megfelelő időben, megfelelő döntéseket lehessen meghozni". A magyar-szlovák világörökségi jelölés esetében mindezek ismeretében fontolóra vették a helyszínre vonatkozó megállapításokat, mérlegelték a felvétel reális esélyeit, és tekintetbe vették a hosszabb távú érdekeket, majd közösen a visszavonás mellett döntöttek.

A visszavonásra adott esetben éppen azért kerülhet sor, hogy a valószínűsíthető elutasító döntést elkerülve biztosított legyen a helyszín újrajelölésének lehetősége. Ebben az esetben is ilyen megfontolásról van szó, azaz a komárom-révkomáromi helyszín továbbra is a magyar várományosi listán marad, s ily módon esélyt kaphat későbbi újrajelölésekor - hangsúlyozta a magyar nemzeti bizottság titkársága.

Nehéz újra jelölni egy már elutasított helyszínt

Ezzel kapcsolatban Fejérdy Tamás kiemelte: ha ezt a lépést a magyar és a szlovák fél nem tette volna meg, a québeci ülés után nehezebb helyzetbe kerültek volna. "Nagyon-nagyon nehéz helyzetbe kerülne bárki, aki egy elutasított helyszínt akar változtatás nélkül újra jelölni" - fogalmazott.

Ezzel a döntéssel, mint rámutatott, "az esélyek gyakorlatilag érintetlenül megmaradnak, a mozgástér szabadabb".

A világörökségi jelölés folyamatában nem ritka a visszavonás, a VMNB magyarországi példaként a pécsi helyszínt említette, amely
harmadszori jelölés után került fel a világörökségi helyszínek listájára.

Az "Erődrendszer a Duna és a Vág torkolatánál Komárom-Révkomáromban" hivatalos címet viselő közös jelölést január végén nyújtotta be a magyar és a szlovák UNESCO-nagykövet a VÖB párizsi központjában.

A magyar és szlovák szakértők több éves közös munkája eredményeként elkészített, térképekkel, fotókkal és összehasonlító tanulmányokkal kiegészített terjedelmes jelölési dokumentáció összeállításában közreműködött Fejérdy Tamás és Varga István, a Monostori Erőd Hadkultúra Központ Kht. ügyvezető igazgatója. A közös jelölésről szóló államközi megállapodást január 15-én Révkomáromban írta alá Arató Gergely magyar és Augustín Jozef Lang szlovák kulturális államtitkár.

Az UNESCO Világörökségi Listán jelenleg öt szlovák és nyolc magyarországi helyszín szerepel. Magyarország 1985-ben csatlakozott a világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló, 1972-ben született Világörökségi Egyezményhez.

A magyar helyszínek közül jelenleg Budapest (a Duna-parti látkép, a budai várnegyed, az Andrássy út és történelmi környezete), Hollókő ófalu és táji környezete, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, a Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park, a pécsi ókeresztény sírkamrák, a Fertő-tó/Neusiedlersee kultúrtáj és a Tokaji történelmi borvidék része a világörökségnek. Közülük a Aggteleki cseppkőbarlang Szlovákiával, a Fertő-tó vidéke pedig Ausztriával közös jelöléssel került fel a az UNESCO világörökségi listájára. 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Humor
  2008-06-30 07:00:53, hétfő
 
  A titkárnő...

A titkárnő nem késik, csak az üzleteket járja.
A titkárnő nem hiányzik, csak az edényeket öblíti.
A titkárnő nem eszik, csak megkóstolja a főnök ételét.
A titkárnő nem kokettál, csak a főnök fáradt nyakát masszírozza.
A titkárnő nem lopja a napot, csak őrzi a főnököt.
A titkárnő nem flörtöl, csak a főnök önuralmát ellenőrzi.
A titkárnő nem hallgatja meg a pletykákat, csak beszámolót készit a főnök számára.
A titkárnő nem beszél barátnőjével órákon át telefonon, csak a hangképző szerveit edzi.
A titkárnő semmi olyanon nem gondolkodik, amire a főnöke nem kell, hogy gondoljon.
Ha kell, a titkárnő nem gondol semmire.
Ha a titkárnő elfelejtette a főnök által rábízott feladatot elvégezni, az csak azért van, mert más, a fönöktől kapott fontos feladattal foglalkozik épp.

- Szörnyű találmány az írógép.
- Miért?
- Mert ha nem dolgozom, rögtön hallatszik!

Az igazgató beviszi a fiát az üzembe, és így szól a titkárnőnek:
- Kisasszony, kérem, mutasson meg mindent a fiamnak!
- Mindjárt az első napon? - kérdez vissza a hölgy.

 
 
0 komment , kategória:  HUMOR  
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 251 
2008.05 2008. Június 2008.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 251 db bejegyzés
e év: 2715 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 473
  • e Hét: 473
  • e Hónap: 30437
  • e Év: 2058645
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.